Planujesz na obiad schabowe lub golonkę? Koniecznie podaj ją z kapustą zasmażaną. Kapusta kiszona na ciepło z kminkiem i cebulą jest rewelacyjnym dodatkiem do kultowych dań. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.Kapusta zasmażana z kminkiem będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą zeszkloną na maśle. Sekretem jest również zasmażka. Zamiast masła, wykorzystaj domowy smalec. Tak przyrządzona kapusta jest totalnym hitem.Do kapusty zasmażanej wykorzystaj domową, kiszoną kapustę. Jeśli nie przygotowałaś kiszonki na zimę, wybieraj kapustę z beczki lub w opakowaniu. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład. Jeśli znajdziesz w nim ocet, taka kapusta nie nadaje się do jedzenia. Jest kwaszona, nie kiszona, więc nie ma smaku kiszonki. Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Najczęściej podaje się ją z kotletami schabowymi i golonką, ponieważ świetnie podkreśla smak całego dania. Kapusta zasmażana jest bardzo prosta w przygotowaniu i wszyscy zjedzą ją z przyjemnością.
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotujesz błyskawicznie przy pomocy blendera. Wszystkie składniki dobrze się łączą, a placki po usmażeniu są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Do placków przygotuj ulubione dodatki. Obiad zachwyci całą rodzinę.Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ziemniaczanych ze względu na czasochłonne tarcie warzyw. Mało kto jednak wie, że ziemniaki możemy również zblendować i połączyć z resztą składników. To najszybszy sposób na placki ziemniaczane. Będą gotowe w kilka minut.Placki ziemniaczane doprawiamy startą cebulą, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną na początku odsączamy z nadmiaru wody. Ciasto na placki musi być gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia. Placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Świetnym dodatkiem do kultowych placków jest również szybki sos pieczarkowy oraz gulasz węgierski z mięsem i warzywami.
Zapomnij o mleku. O wiele smaczniejsze i delikatniejsze naleśniki przygotujesz na maślance naturalnej. Ciasto po usmażeniu zachwyca smakiem i puszystością. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Słodki obiad lub podwieczorek będzie gotowy w kilka chwil.Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Naleśniki będą równie puszyste, kiedy przygotujesz je w odpowiedni sposób. Do naleśników nie potrzebujesz grama spulchniaczy, wystarczy dobra maślanka i dwa proste triki.Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślankę i jajka wyjmij więc z lodówki chwilę wcześniej. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób odpocznie, a usmażone naleśniki wyjdą doskonale. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być domowa konfitura, sos czekoladowy, syrop klonowy, miód, owoce, serek waniliowy, mus owocowy, cukier puder. Jeśli wybierasz kupne konfitury lub dżemy, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Im niej cukru i sztucznych produktów, tym lepiej.
Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju. Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.
Wiele osób wprost przepada za zapiekanką makaronową. Można przyrządzić ją szybko i bez żadnych trudności. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było wyjątkowo soczyste, dodaj do niego puszkę krojonych pomidorów. Ten warzywny składnik nada całości przyjemnej, odświeżającej nuty.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym inspirowana jest daniami kuchni włoskiej. Stanowi doskonałe danie obiadowe, ale może być podana także jako kolacja na ciepło. Potrawę warto przygotować w większej ilości i cieszyć się jej smakiem nawet przez 2-3 dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania.
Babcia Stasia zdradziła recepturę na najlepsze racuchy z dodatkiem świeżych drożdży. Racuchy są puszyste, delikatne i pełne smaku. Nie chłoną również tłuszczu podczas smażenia. Podaj je z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. Poznaj sekretny przepis babci na racuchy.W sekretnym przepisie babci na racuchy nie znajdziemy startych jabłek i innych dodatków. Babcia Stasia przygotowuje słodkie placuszki z mleka, świeżych drożdży, jajek i cukru. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. To najważniejsza zasada. Do ciasta dodaje również odrobinę spirytusu, który zapobiega wchłanianiu oleju podczas smażenia, a racuchy nie są tłuste i ciężkie. Babcia Stasia wymieszany rozczyn od razu wlewa do przesianej mąki i dodaje kilka innych składników. Dopiero wtedy odstawia na chwilę ciasto, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Po dodaniu jajek i mleka, ciasto wyrabia ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki. To kolejny trik w sekretnym przepisie babci na racuchy. Ciasto na racuchy przed smażeniem musi odpocząć przez około 30 minut. Dopiero wtedy babcia smaży je na mocno rozgrzanym oleju. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki któremu słodkie placuszki się nie przypalą.
Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.
Kotlety schabowe bez wątpienia można nazwać kultowym daniem kuchni polskiej. Przepadają za nimi wszyscy, w szczególności zaś miłośnicy dań mięsnych. Jeśli chcesz, aby Twoje kotlety schabowe za każdym razem zachwycały smakiem, nie zapomnij o dwóch kluczowych zasadach. Chodzi o wcześniejsze zamarynowanie mięsa oraz właściwe rozbicie go przed smażeniem.Kotlety schabowe namoczone w mleku z cebulą charakteryzują się niezwykłą kruchością i delikatnością. Ich smak także znacznie zyskuje po mlecznej kąpieli. Właściwe rozbicie mięsa gwarantuje, że zachowa ono swoją soczystość. Cienkie plastry nie wymagają długiego smażenia, które negatywnie wpłynęłoby na finalny smak dania.
Babcia Józia przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy ziemniaczanej dodaje kilka łyżek kwaśnej śmietany. Śmietana sprawia, że placki nie ciemnieją i są niezwykle puszyste i delikatne. Placki ziemniaczane według babcinej receptury są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem. Możesz przyrządzić je również z mięsnym gulaszem. Do masy na placki ziemniaczane babci Józi dodaj również suszony majeranek i dużą, startą na tarce cebulę. Te składniki wzmocnią smak, a kultowa potrawa będzie absolutnym hitem. Do placków wykorzystaj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te świetnie sprawdzą się również do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Olej ten ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki której placki nie spalą się na patelni. Nie smaż placków na głębokim oleju. Wystarczy niewielka ilość, aby masa się ścięła, a placki usmażyły na złoty kolor. Po smażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy.
Patent na bosko chrupiącą panierkę do kotletów schabowych? Wymieszaj bułkę tartą z kilkoma łyżkami startego, żółtego sera. Efekt zachwyci każdego smakosza. Kultowe schabowe będą chrupiące, złociste i bardzo soczyste w środku. Kotlety schabowe z żółtym serem są rewelacyjną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięso podaję z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz kapustą zasmażaną z kminkiem lub surówką z kiszonej kapusty. Całe danie za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka.Kotlety schabowe panieruję kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem. Mąka jest niezbędnym dodatkiem panierki. Dzięki niej chrupiąca skórka lepiej trzyma się mięsa i nie odkleja się podczas smażenia. Schab jest soczysty w środku i bardzo delikatny.Kotlety schabowe każdy smaży inaczej. Niektórzy wykorzystują olej rzepakowy, inni domowy smalec. Polecam jednak masło klarowane. Dzięki niemu schabowe nabierają aromatu i mają rewelacyjny smak. Schabowe smażę partiami na złoty kolor.
Ziemniaki duszone w śmietanie z cebulą i czosnkiem są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w dosłownie 20 minut. Ziemniaki dopraw gałką muszkatołową, suszonym rozmarynem i świeżą natką pietruszki, będą smaczne i bardzo aromatyczne.Znudziły Ci się zwykłe ziemniaki z wody? Przygotuj ziemniaki duszone w śmietanie. Ten aromatyczny dodatek do obiadu będzie pasował do każdego dania, jakie przyrządzisz. Ziemniaki doskonale łączą się z każdym rodzajem mięsa, rybami i potrawami wegetariańskimi.Ziemniaki duszone w śmietanie swój wyjątkowy smak zawdzięczają aromatycznym dodatkom. Cebula przesmażona z czosnkiem na maśle, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn i świeża natka pietruszki sprawią, że już nigdy nie przygotujesz uniwersalnych warzyw obiadowych w inny sposób.Do przygotowania ziemniaków duszonych w śmietanie wykorzystaj ziemniaki z jasną skórką. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, posól i zalej wrzątkiem. Nie gotuj ich jednak do miękkości. Warzywa staną się miękkie, kiedy poddusisz je w aromatycznym sosie.
Klasyczna surówka z marchewką, jabłkiem lub innymi dodatkami jest smacznym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do obiadu. Nie każdy jednak wie, że witamina A zawarta w marchewce nie będzie wchłaniana, jeśli nie dostarczymy jej z odpowiednimi składnikami.
Została Ci sałatka jarzynowa po świętach? Nie wyrzucaj jej. Przesmaż warzywa z ugotowanym makaronem na patelni. Danie oprósz parmezanem i natką pietruszki. Obiad dla całej rodziny będzie gotowy w kilka minut, a jego smak zachwyci każdego.Do przygotowania błyskawicznego dania obiadowego potrzebujesz kilku składników i kilku minut. Sałatkę jarzynową zblenduj na gładką masę, ugotuj makaron i całość smaż chwilę na patelni, żeby aromatyczny sos przylegał do nitek lub klusek. Do przygotowania makaronu z sałatką jarzynową potrzebujesz również siekanej zieleniny i kawałka sera. Gorąco polecam parmezan, ponieważ świetnie podkreśli smak całej potrawy. Możesz wykorzystać również zwykły, żółty ser, np. goudę lub edamski. Jaki makaron będzie najlepszy do tej potrawy? Makaron spaghetti, tagliatelle, penne, kokardki, świderki. Każdy makaron, który akurat masz w domu doskonale sprawdzi się do przyrządzenia błyskawicznego obiadu z poświątecznych resztek.
Jakie powinny być idealne kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, puszyste i soczyste w środku. Na ich zewnętrzne walory największy wpływ ma smażenie, zaś na wewnętrzne wpływa kilka czynników. Jednym z nich jest dokładne wyrobienie masy i dodatek lodowatej wody, który to umożliwi. Prosty trik, polegający na wlaniu odrobiny lodowatej wody do wyrabianej masy mięsnej, sprawi, że wasz kotlety mielone już nigdy nie wyjdą suche i zbite. Przeciwnie - będą delikatne, jak nigdy wcześniej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwycą od pierwszego kęsa. Warto skosztować.
Kluski śląskie z batatów są prostą i pełną smaku alternatywą dania z ziemniaka. Słodki, delikatny i sycący mączny przysmak pasować będzie do niejednego obiadu. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Słodkie kluski śląskie z batatów można podać na kilka sposobów. Rarytas doprawiony kardamonem z powodzeniem zastąpi deser, ale też świetnie skomponuje się z delikatnym filetem gotowanym na parze czy pieczonym z dodatkiem prostych przypraw np. czosnku. Możliwości jest dużo, a każda będzie wyśmienita.
Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.
Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw. Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Kotlety schabowe w niebanalnym wydaniu są daniem popisowym babci Grażyny. Soczyste mięso pieczone z dodatkiem starannie dobranych przypraw stanowi oryginalny pomysł na niedzielny obiad. Za niezwykły smak schabu odpowiada majeranek oraz ostra i słodka papryka. Tak przyrządzone mięso znika z talerza w mgnieniu oka.Babcia Grażyna swoje kotlety schabowe wstawia do marynowania z jednodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu zabiegowi mięso dokładnie przenika smakiem przypraw i dodatków. Następnie wystarczy je obsmażyć i wstawić do piekarnika. Aromat tak przyrządzonych kotletów schabowych jest obłędny.
Postne gołąbki z farszem z grochu i kaszy pęczak są jedną z potraw, które warto przygotować na wigilijną wieczerzę. Farsz doprawiony suszonym majerankiem i natką pietruszki jest aromatyczny i pełen smaku. Nietypowa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasyki i z pewnością skusi nie jednego głodnego. Gołąbki tradycyjnie przygotowujemy z kapusty, mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Niektórzy zamiast ryżu dodają kaszę, a także pieczarki, marchewkę, suszone grzyby. Wigilijna wersja gołąbków smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne danie. Sekretem jest aromatyczny farsz.Postne gołąbki z kaszy pęczak i grochu są niezwykle aromatyczną potrawą na wigilijnym stole. Farsz dodatkowo doprawiony przesmażoną na maśle cebulą, świeżą natką pietruszki i suszonym majerankiem jest przepyszny i każdy będzie prosił o dokładkę.Wigilijne gołąbki podaj z sosem grzybowym lub pomidorowym. Osobiście gorąco polecam sos z suszonych grzybów. Liście kapusty sparz w mikrofalówce. To skuteczny i sprawdzony sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie gotowanie. Liście włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po 2-4 minutach liście będą wystarczająco elastyczne.
Kotlety schabowe w panierce z chipsów są chrupiące i aromatyczne. Prosta zamiana bułki tartej na przekąskę o smaku papryki sprawia, że danie nabiera charakteru, a panierka jest złocista. Całość smakuje wyśmienicie, więc warto spróbować.Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowe kotlety schabowe, zmieńcie sposób przygotowania panierki. Użycie paprykowych chipsów sprawi, że otoczka nabierze niesamowitej chrupkości oraz aromatu. Jej kolor również was zachwyci.
Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską są pełne smaku. Delikatna i nieco słodkie warzywo doskonale pasuje do wieprzowiny i nadaje daniu soczystości. Podane z ryżem stanowi pyszną alternatywę klasycznych gołąbków. Spróbujecie? Jeśli tradycyjne kotlety już wam się znudziły i szukacie urozmaicenia, a przysmak z kapustą pekińską i ryżem ma szansę wam się spodobać. W smaku przypomina gołąbki, a jest znacznie prostszy w przygotowaniu. Warto przetestować — domownikom na pewno się spodoba.
Bez mleka, bez bułki tartej, bez kajzerki i jajka. Obłędne kotlety mielone przygotujesz z dodatkiem aromatycznego bulionu. Mięso po usmażeniu będzie soczyste, delikatne i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka. Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyca aromatem.Kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe danie będzie jednak o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je w zupełnie nowej wersji. Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka są proste w przygotowaniu, delikatne i wyjątkowo smaczne. Mielone mają również chrupiącą skórkę.Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki, mleka i jajka wykorzystajmy mięso mielone wieprzowe. Gorąco polecam karkówkę lub łopatkę. Mięso z przerostami i tłuszczem jest najlepsze do przygotowania kultowego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone nie są suche w środku.Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka podaj z ulubionymi dodatkami. Mój ulubiony zestaw obiadowy? Mielone z ziemniakami z kminkiem i mizerią lub podsmażoną kapustą. Do mielonych wykorzystaj bulion warzywny lub rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z bulionu z kostki. Bulion możesz ewentualnie zamienić na zwykłą wodę.
Domowa zupa ogórkowa jest idealna na chłodniejsze dni. Wywar na bazie mięsa i warzyw doskonale rozgrzewa, a ogórki kiszone dodatkowo wzmacniają odporność. Zupa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy zastosujesz kilka sprawdzonych trików.W zupie ogórkowej kluczowa jest kolejność dodawanych składników. Na początku ugotuj aromatyczny wywar np. na udku kurczaka i warzywach rosołowych. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki i gotuj. Do miękkich ziemniaków dodaj ogórki i wodę po ogórkach dla wzmocnienia smaku. Jeśli dodasz ogórki przed ziemniakami, ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie, jak trzeba. Pozostaną twardawe i będą niesmaczne. Do zupy ogórkowej dodaj starte ogórki, które przesmażysz wcześniej na łyżce masła. Przesmażone warzywa będą o wiele bardziej aromatyczne. Do zupy koniecznie dolej wodę po ogórkach kiszonych i dopraw całość majerankiem i koperkiem. Tak podana ogórkowa posmakuje całej rodzinie.Zupę ogórkową zabiel odrobiną śmietany. Nigdy nie dodawaj śmietany bezpośrednio do garnka, ponieważ może zepsuć całe danie. Śmietanę wymieszaj w odrobinie zimnej wody lub w kilku łyżkach odlanej i ostudzonej zupy. Zahartowany produkt nie zwarzy się, a na powierzchni nie będą pływać grudki.
Babcine prażuchy są pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, a nawet na szybki, tani i pożywny obiad. Prażuchy polane okrasą z cebuli i masła smakują rewelacyjnie i błyskawicznie znikają z talerzy. Kluchy z ziemniaków podaj z kefirem lub maślanką, będą smakować o każdej porze roku. Babcine prażuchy, kopytka, schabowe to jedne z dań, którymi zajadałam się od najmłodszych lat. Prażuchy i inne potrawy do tej pory przygotuję w domu, ponieważ uwielbiam tradycyjną, polską kuchnię. Prażuchy są świetnym pomysłem na obiad, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.Babcine prażuchy zawsze podaję z okrasą z masła i cebulki. Niezbędnym dodatkiem jest również kefir lub maślanka naturalna. Prażuchy możesz wzbogacić również o dowolne składniki, np. o skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę.Prażuchy to nic innego, jak ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką pszenną na zbitą, dość twardą masę. Do ugotowanych ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, żeby nie było grudek. Po przygotowaniu prażuchy najlepiej nakładać dużą łyżką namoczoną w wodzie.
Kotlety mielone zrobisz nie tylko z mięsa wieprzowego. Mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku i aromatycznych składników są niezwykle soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na kotlety mielone z indyka.Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystujemy mięso mielone z łopatki lub karkówki. Tłuste mięso po usmażeniu jest soczyste i pełne smaku. Mało kto wie, że kultowe danie możemy zrobić również z o wiele chudszego i zdrowszego mięsa, a efekt zachwyci każdego.Do przygotowania kotletów mielonych wybierz chude mięso z indyka. Do masy dodaj niewielką ilość boczku wędzonego przesmażonego z cebulą. Mięso koniecznie dopraw świeżą natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Kotlety smaż około 20 minut na mocno rozgrzanym oleju. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.Kotlety mielone smaż partiami. Jeśli będą smażyć się zbyt blisko siebie, zaczną się dusić na patelni. Wtedy stracą swoją chrupiącą skórkę i mogą rozpaść się podczas obróbki termicznej. Kajzerkę do kotletów koniecznie namocz w mleku. Doda potrawie lepszego smaku, niż używana głównie do tego celu woda.
Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Gołąbki z ryżem i kaszą są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, a gołąbki wprost rozpływają się w ustach. Danie podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je ze smakiem.Gołąbki zwykle przygotowujemy z ryżem, mięsem mielonym i podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki możemy dusić, piec lub gotować na parze. Babcia Marysia do farszu dodaje również kaszę jęczmienną, a cały farsz doprawia czosnkiem, cebulą i suszonym majerankiem. Gołąbki z ryżem i kaszą to pomysł na danie, które oczaruje każdego smakosza. Farsz z dodatkiem kaszy jest o wiele bardziej aromatyczny i pożywny. Babcia Marysia gołąbki podaje z sosem pieczarkowym lub grzybowym, takie połączenie smakuje rewelacyjnie.Przed przygotowaniem gołąbków z ryżem i kaszą sparz kapustę. Możesz ugotować ją tradycyjnie w garnku, a możesz znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując mikrofalówkę. Urządzenie nastaw na najwyższą moc i do środka włóż liście kapusty, po kilku minutach liście będą miękkie i jędrne.
Zwykle gotujesz ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich uniwersalnym dodatkiem w nowej odsłonie. Ziemniaki pieczone są jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne. Warzywo zapiecz z kminkiem, będzie świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Gotowane podajemy z koperkiem lub szczypiorkiem, ale lubimy też frytki i ziemniaki z piekarnika. Dziś proponujemy Wam ziemniaki pieczone z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i smaczne. Ziemniaki pieczone z kminkiem są dodatkiem, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebują jednak ok. 40 minut pieczenia. Będą miękkie, lekko chrupiące z zewnątrz i przede wszystkim bardzo aromatyczne. Kminek doskonale podkręci też smak kultowego dodatku do obiadu. Ziemniaki przeznaczone do pieczenia dokładnie umyj i wyszoruj. Obierz je tylko wtedy, gdy mają grubszą skórkę. Upieczone w mundurkach smakują o wiele lepiej niż ziemniaki obrane i wstawione do piekarnika.