Chińska surówka z białej kapusty i marchewki urozmaici każdy obiad. Podaj ją do ulubionego mięsa, ryb i warzyw, a cała rodzina będzie zachwycona. Surówka swój smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom. Sos na bazie octu ryżowego, imbiru i czosnku nie ma sobie równych.Chińska surówka jest bardzo prostym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kapusty białej i marchewki. Sekretem smaku jest sos na bazie wody, oleju, octu ryżowego i kilku aromatycznych przypraw. Do sosu koniecznie dodaj świeży czosnek oraz korzeń imbiru. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również pikantną papryczkę chili.Gotowy sos z odrobiną cukru i soli jest bardzo wyraźny w smaku. Odstaw go, żeby przestygł i dopiero wtedy połącz z przygotowanymi warzywami. Chińską surówkę odstaw na 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, a sos nabrał mocy. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.Chińska surówka jest bardzo prosta, jednak jej smak bije na głowę wszystkie inne. Poszatkowaną kapustę koniecznie odcedź dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli będzie jej za dużo, sos nie połączy się dobrze z warzywami. Opadnie rozrzedzony na spód miski.
Kapusta na gołąbki będzie idealnie miękka i elastyczna, kiedy wstawisz ją do zamrażarki na całą dobę. Liście są delikatne, jędrne i błyskawicznie zawiniesz w nie przyrządzony farsz. Bez wody, bez pieczenia, bez zbędnego osuszania. Niezależnie od tego, jaki farsz planujesz przyrządzić do gołąbków, zawsze musisz sparzyć liście. Kapusta na gołąbki musi być idealnie miękka i elastyczna. W przeciwnym wypadku liście popękają podczas zawijania nadzienia z ryżu, mięsa, kaszy, czy warzyw. Kapustę na gołąbki zwykle parzymy we wrzątku. To długi i żmudny proces. Kapustę musimy gotować, przewracać liście, sprawdzać, a później dokładnie suszyć. Możemy je również sparzyć w piekarniku, mikrofalówce lub wykorzystać zamrażarkę.Po odpowiednim czasie mrożenia, kapusta na gołąbki będzie miękka i elastyczna. Gotowe gołąbki możemy gotować w garnku, na parze lub zapiec w piekarniku. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym. Nie ma lepszej potrawy na obiad.
Kotlety mielone bez bułki będą soczyste i pełne smaku. Zamiast czerstwej kajzerki namoczonej w mleku, dodaj do mięsa starty ser. Mielone dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i podaj z ulubionymi dodatkami. Przygotowany obiad zachwyci każdego smakosza.Kotlety mielone bez bułki są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Dopraw je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem, a będą przepyszne. Mielone podaj z ziemniakami oraz surówką. Polecam mizerię, buraki tarte i surówkę z kapusty pekińskiej.Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki wykorzystaj mięso mielone najwyższej jakości, koniecznie z przerostami tłuszczu. Do mielonych najlepsza będzie łopatka lub karkówka wieprzowa. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i nawilża kotlety. Jeśli przyrządzisz mielone z chudej wieprzowiny, będą suche i mało smaczne.Kolety mielone bez bułki koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju, mięso smaż partiami. W przeciwnym wypadku mielone będą tłuste i nie będą miały chrupiącej skórki. Zbyt duża ilość kotletów na patelni sprawi, że mięso zacznie się dusić, a nie smażyć, więc nie będzie chrupiące.
Polska czernina została okrzyknięta najgorszą zupą świata według portalu TasteAtlas. W rankingu zestawiono 10 dań z całego świata. Polskie zupy pojawiły się tam aż kilka razy. Zestawienie powstało na podstawie ocen internautów.TasteAtlas to portal kulinarny, który od wielu lat przygotowuje rankingi najsmaczniejszych i najgorszych dań z całego świata. Niedawno opublikował zestawienie dziesięciu najgorszych zup świata. W rankingu znalazło się kilka polskich dań. Jedno z nich bezkompromisowo zwyciężyło.Niechlubny ranking zup został przygotowany w oparciu o opinie internautów. Znalazły się w nim również dania z całego świata, między innymi z Kolumbii, Rosji, Czech i Polski. Tradycyjna zupa na bazie rosołu i krwi zajęła pierwsze miejsce. Materiał wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony TasteAtlas, tasteatlas.com.Czernina, inaczej czarna polewka, jest tradycyjną zupą, której początki sięgają XVII wieku. Zupa gotowana na rosole z dodatkiem krwi podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem i gotowanymi warzywami rosołowymi.
YouTuber z kanału Sprawdzam Jak odwiedził szpitalną restaurację w jednym z wrocławskich szpitali. Swoimi spostrzeżeniami nie omieszkał oczywiście podzielić się w internecie. Jego ocenie podlegał zarówno smak i jak i koszt poszczególnych pozycji widniejących w menu tego przybytku. Okazało się, że na szpitalne jedzenie nie ma co narzekać.Dymitr ze Sprawdzam Jak wypróbował rozmaite serwowane w obiekcie dania. Dzięki temu mógł się wypowiedzieć na temat, zupy, dania drugiego, deseru a nawet lunchu dnia. Szpitalna restauracja jest lokalem gastronomicznym dostępnym zarówno dla pacjentów jak i osób odwiedzających. Dowiedzmy się, co sądzi YouTuber o szpitalnym jedzeniu.
Kotlety schabowe są klasyką kuchni polskiej. Tradycyjnie przyrządza się je z kością, przed smażeniem marynując w mleku z dodatkami. Przepis Magdaleny zachwyca, bo oprócz cebuli, wrzuca ona czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz, uzyskując niesamowicie aromatyczną mieszankę. Pomija w niej sól, która mogłaby przyczynić się do uzyskania suchego mięsa. Polecamy spróbować. Delikatne i pełne smaku kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsza receptura — inspirowana przepisem, który pojawił się na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy — z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Mięso zachwyca aromatem i wprost rozpływa się w ustach.
Czy da się zrobić smaczny posiłek z zaledwie 2 produktów? Okazuje się, że to prostsze, niż myślisz. Pyszne i zdrowe kotlety z groszku i jajek to wyśmienity wręcz pomysł na tani obiad. Zmiksuj, dopraw, usmaż i ciesz się wybornym smakiem.Przygotowanie kotletów z groszku i jajek jest dziecinnie proste. Przyda się do tego celu robot kuchenny lub blender. Tani obiad, poza doskonałym smakiem, charakteryzuje się również piękną zieloną barwą. Kotlety możesz usmażyć tradycyjnie na patelni lub upiec w piekarniku.
Masz ochotę na pomysłowe gołąbki? Faszerowana kapusta nie musi być zawinięta z tradycyjnym mięsem i ryżem. Aromatyczne gołąbki po chłopsku mogą poszczycić się bogatym wnętrzem ziemniaczano-serowym. Dodatek intensywnie pachnącej kiełbasy idealnie uzupełnia całość.Do wykonania gołąbków po chłopsku możesz dodać nieco wędzonego sera. Jego charakterystyczny smak bezbłędnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Gotowe gołąbki z ziemniakami i serem najlepiej smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany. Nie zapomnij też obficie posypać ich koperkiem.
Youtuber Książulo wraz ze znajomym odwiedzili całodobową restaurację Ćma by Mateusz Gessler. Zamówili kilka dań, w tym barszcz czerwony z kulebiakiem i kaczkę podaną z kaszą i czerwoną kapustą. Panowie ocenili, czy dania w restauracji Gesslera warte są swojej ceny.Książulo, popularny youtuber, który na swoim kanale ma ponad 300 tysięcy subskrybentów, odwiedza lokale gastronomiczne, żeby ocenić jakość serwowanego jedzenia. Niedawno na swoim kanale udostępnił film, na którym recenzuje dania z bardzo znanej restauracji w Warszawie.Restauracja Mateusza Gesslera mieści się przy ulicy Koszykowej. To, co ją z pewnością wyróżnia, to całodobowa możliwość złożenia zamówienia. Restauracja czynna jest przez 24 godziny. Po północy doliczany jest serwis w wysokości 12,5% rachunku.Znany youtuber złożył zamówienie chwilę po północy, więc musiał zapłacić dodatkowo za obsługę. W restauracji, mimo później pory było dużo ludzi, jednak panowie nie czekali zbyt długo na realizację swojego zamówienia.
Ewa Wachowicz przyrządza buraczki do obiadu inaczej niż wszyscy. Nie gotuje ich, tylko ściera surowe, a zamiast octu dodaje świeży czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Sos dodaje burakom charakteru i wyraźnego smaku. Tak przygotowane buraczki będą pysznym dodatkiem do obiadu.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji. To oficjalna strona Ewy Wachowicz, na której dzieli się przepisami na pyszne dania główne, zupy i ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Buraczki przyrządzone według Wachowicz rozpływają się w ustach.Ewa Wachowicz do tartych warzyw dodaje sos przygotowany na bazie czosnku, musztardy i soku z cytryny. Dodaje też do niego oliwę z oliwek, która nadaje odpowiedniej konsystencji. Sos dodaje buraczkom wyraźnego smaku i charakteru.Buraczki z aromatycznym sosem będą pysznym dodatkiem obiadowym. Podamy je z mięsem pieczonym, smażonym i gotowanym. Żeberka wieprzowe, czy kultowe mielone będą smakować obłędnie w towarzystwie tej surówki. Buraczki warto podać również do pieczonej kaczki i indyka.
Maślankowe ciasto na pierogi jest niezwykle delikatne, gładkie i elastyczne. Wychodzi za każdym razem, jest łatwe do lepienia i nie rozpada się w czasie gotowania. Jest więc idealne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warto przetestować ten przepis. Sekretem pierogów jest ciasto. Nawet najlepszy farsz nie uratuje całego dania, jeśli ciasto na pierogi będzie zbyt mączne i twarde. Ciasto po ugotowaniu musi być tak miękkie i delikatne, żeby dosłownie rozpływało się w ustach. Jak przyrządzić takie ciasto?Niektórzy do ciasta na pierogi dodają zimną wodę, inni wrzątek, jajko, roztopione masło lub olej. Okazuje się, że ciasto można przygotować z dwóch składników: mąki i maślanki. Do ciasta dodajemy też oczywiście szczyptę soli i wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.Maślankowe ciasto na pierogi nie ma sobie równych. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Po wyrobieniu ciasta musimy je odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Dopiero po tym czasie możemy je rozwałkowywać i wykrawać masę na pierogi.
Martyna zdradziła przepis na inflacyjne danie. Obiad za mniej niż 5 zł za porcję przygotowała w kilka chwil. Zapiekanka makaronowa z pomidorem, szpinakiem i serem jest pożywna i tak smaczna, że można jeść ją bez końca.Martyna Loch jest popularną youtuberką, która dzieli się fanami przepisami kulinarnymi i wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Jej kanał FIT KUCHNIA - Martyna Loch obserwuje kilkadziesiąt tysięcy osób. Martyna niedawno pokazała, jak zrobić tani i smaczny obiad dla dwóch osób.Makaron zapieczony z pomidorami, szpinakiem i serem jest świetnym pomysłem na obiad. Porcja dania jest naprawdę tania- kosztuje mniej niż 5 zł. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Martyna podsmażyła najpierw cebulę i czosnek, następnie dodała szpinak, pomidory, makaron.Wszystkie składniki doprawiła solą, pieprzem i suszonymi ziołami, oprószyła startą mozzarellą i wstawiła na chwilę do piekarnika. Zapiekanka wychodzi za każdym razem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch.
Placki z białej kapusty i kefiru są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Potrawę przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć na gorącym oleju. Placki są chrupiące, pełne smaku i naprawdę tanie. Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Podaj je na przykład z sosem czosnkowym.Z białej kapusty zrobimy nie tylko bigos, gołąbki, czy pyszne surówki do obiadu. Mało kto wie, że możemy przyrządzić z niej wyśmienite placki. Placuszki z kapusty są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Doprawione świeżymi ziołami dosłownie rozpływają się w ustach.Placki z kapusty będą gotowe błyskawicznie. Poszatkowaną kapustę mieszamy z kefirem, jajkami i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Przygotowaną masę smażymy, jak placki ziemniaczane. Po kilku minutach smażenia są już gotowe do jedzenia.Placki z kapusty podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny wymieszany z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Placki będą smakować doskonale z domowym sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate - Polska na YouTube.
Por jest niedocenianym warzywem. Zwykle dodawany jedynie do rosołu, sam w sobie także smakuje znakomicie. Zwłaszcza liście, które często wyrzucamy, będą świetnym produktem do wykonania prostej obiadowej surówki. Do jej zrobienie nie potrzeba wielu składników. Zachęcamy do spróbowania.Liście pora mają piękny intensywny kolor i nie są zarezerwowane dla drobnych domowych zwierząt. Nie powinny też trafiać do kosza na odpady. Ich niesamowity smak można łatwo wydobyć przy pomocy kilku składników. Obiadowa surówka jest niemal ekspresowa w przygotowaniu, a pokocha ją cała rodzina.
Czy jedliście kiedyś kotlety schabowe z mięsa mielonego? Takie mięso panierowane w jajku i bułce do złudzenia przypomina w smaku tradycyjnego schaboszczaka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu oraz gwarantuje smaczne i soczyste danie. Przekonaj się, czy uda Ci się zwieść domowników.Mięso mielone może być niemal dwukrotnie tańsze, niż schab wieprzowy. Decydując się na ten przepis możemy zatem oszczędzić nieco grosza. Aby kotlety schabowe były dobrze odwzorowane wybij mięsa mielonego zawarte w nim pęcherzyki powietrza. Dzięki temu zachowana zostanie charakterystyczna zwarta konsystencja potrawy.
Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków? Popełniasz duży błąd. Wodę możesz wykorzystać jako bazę do zup i sosów oraz do przygotowania domowej kostki rosołowej. Woda sprawdzi się także do czyszczenia łazienki i podlewania kwiatków.Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, po które często i chętnie sięgamy. Wykorzystujemy je do zup, sałatek, zapiekanek i podajemy w przeróżnej formie jako dodatek do głównego dania. Nie doceniamy jednak wody po gotowaniu ziemniaków, którą zwykle wylewamy do zlewu.Woda po gotowaniu ziemniaków, podobnie jak same warzywa, bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas i fosfor. Taką wodę możemy wykorzystać do ugotowania pysznej i zdrowej zupy oraz zagęszczenia sosu bez dodatku mąki. Woda jest bogata w skrobię.Niektórzy wykorzystują wodę po gotowaniu ziemniaków do podlewania roślin. Ten naturalny nawóz świetnie sprawdzi się do wszystkich kwiatków doniczkowych i ogrodowych. Musimy pamiętać jednak, aby nie dodawać soli do wody, jeśli chcemy podlać nią kwiatki. Wodę wykorzystamy również do sprzątania łazienki. Nie ma lepszego środka na osad i kamień.
Kotlety mielone z piekarnika z ziemniakami, śmietaną i serem zachwycą smakiem każdego miłośnika mięsnych potraw. Pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie, a kotlety będą gotowe po 40 minutach pieczenia. Zachwycą soczystością i pełnym smakiem. Kotlety mielone z piekarnika są klasycznym daniem w zupełnie innej wersji. Takie kotlety zaskoczą formą i przede wszystkim smakiem. Na surowe kotlety mielone połóż podsmażoną na maśle cebulę, starte ziemniaki i śmietanę. Całość oprósz solidnie żółtym serem i wstaw do piekarnika.Tak podane kotlety mielone będą pysznym daniem na rodzinny obiad. W sumie wystarczy zaserwować do nich porcję surówki, ewentualnie wzbogacić posiłek dodatkową porcją ziemniaków, ryżem lub kaszą. Mielone będą gotowe po 40 minutach pieczenia.Do kotletów mielonych z piekarnika wykorzystaj mięso mielone z łopatki lub karkówki. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Mielone z tych rodzajów mięsa są doskonale soczyste i pełne smaku. Jeśli do kotletów wybierzesz chudą wieprzowinę, kotlety będą suche w środku.
Kotlety schabowe w majonezie są znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zapomnijcie o mleku i cebuli, jajeczny sos z kilkoma dodatkami sprawi, że mięso nabierze przyjemnej soczystości, a po usmażeniu będzie miało niesamowicie chrupiąca panierkę. Musicie spróbować.Pyszne kotlety schabowe w majonezie inspirowane przepisem znalezionym na kanale YouTube Kuchnia Marioli będą świetnym urozmaiceniem waszego codziennego menu. Tym razem, zamiast marynować schab w mleku i cebuli, a potem obtaczać mięso w mące, jajku i bułce tartej, wykorzystamy nieco inny zestaw składników.Majonezowa marynata do kotletów schabowych jest prosta w przygotowaniu. Pani Mariola łączy popularny sos z jajkami i sokiem z cytryny. Mięso obtacza w tej mieszance , a następnie dokładnie pokrywa je bułką tartą i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Skraca więc także czas przyrządzania, co na pewno będzie pomocne.
Nie wyrzucaj liści kalafiora. Wykorzystasz je do przygotowania wyśmienitych gołąbków z niecodziennym farszem. Gołąbki z kiełbaską, ryżem i pieczarkami są wyjątkowo smacznym daniem obiadowym, które zachwyci każdego.Z kalafiora zwykle robimy zupy, sałatki lub podajemy jako dodatek do obiadu. Liście kalafiora zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że i liście możemy wykorzystać w kuchni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Liście są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe i smaczne.Liście kalafiora są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, A, a także błonnika, wapnia i potasu. Po obróbce termicznej są delikatne i pyszne. Liście kalafiora możemy wykorzystać zamiast kapusty do zawijania gołąbków. Są proste w przygotowaniu i pyszne.Gołąbki z liści kalafiora przygotowujemy z nieco innym farszem, niż tradycyjne danie. Do farszu z ryżu i pieczarek nie dodajemy mięsa mielonego, a małe kiełbaski śląskie, które obsmażamy z dodatkiem cebuli. Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.
Czerstwa bułka moczona w wodzie jest jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania kotletów mielonych. Bułkę zawsze moczymy w mleku. Wtedy mielone będą soczyste, delikatne i pełne smaku.Kotlety mielone są pysznym pomysłem na rodzinny obiad. Są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne smaku. Mielone podajemy z ziemniakami, burakami, ogórkami kiszonymi, mizerią i z wieloma innymi dodatkami. Za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.Sekretem smaku kotletów mielonych jest mięso. Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego w paczkach. Zamiast niego kup kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej. Zmiel ją i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Różnicę poczujesz od razu.Do masy na kotlety mielone koniecznie dodaj również namoczoną w mleku bułkę, jajko, suszony majeranek lub zioła prowansalskie, sól i pieprz. Masę wyrabiaj do połączenia wszystkich składników. Obtocz w bułce tartej i usmaż. Będą pyszne.
Sprawdzam Jak odwiedził ekskluzywną restaurację Platter by Karol Okrasa w Warszawie. Popularny youtuber ocenił wystrój, obsługę i przede wszystkim serwowane dania. Wyjawił, czy warto sporo zapłacić za obiad w restauracji Okrasy.Znany, polski youtuber na swoim kanale Sprawdzam Jak na YouTube, odwiedził luksusową restaurację Okrasy. To jeden z najlepszych lokali gastronomicznych w Polsce. Youtuber zamówił kilka pozycji z karty i ocenił, czy warto zaznaczyć restaurację na kulinarnej mapie Warszawy.Restauracja Platter by Karol Okrasa mieści się przy ulicy Emilii Plater w Warszawie, niedaleko Pałacu Kultury. Restauracja specjalizuje się w kuchni europejskiej. Zjemy tu między innymi carpaccio wołowe, biodrówkę cielęcą i rybę dnia.Restauracja Karola Okrasy cieszy się dużą popularnością. Youtuber ocenił nie tylko dania, ale i obsługę oraz cały wystrój. Był zachwycony wizytą w Platter by Karol Okrasa. Co zamówił na obiad? Jakie dania znajdują się w menu?
Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.
Przejadły Ci się klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym. Skorzystaj z pomysłu Ewy Wachowicz. Faszerowana kapusta podana w żurku smakuje po prostu obłędnie. Absolutnie każdy będzie chciał dokładkę.Ewa Wachowicz do przygotowania gołąbków przywiązuje niezwykłą uwagę. Szczególnego wypunktowania wymaga sposób przygotowania ryżu oraz cebuli do farszu. Dzięki temu intensywne w smaku nadzienie idealnie współgra z nowatorskim sosem. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.
Rosół bardzo często gości na naszych stołach. By jednak zachwycał smakiem, warto pamiętać o kilku istotnych regułach. Jedna z nich dotyczy używania pokrywki. Zupa powinna być przyrządzana niemal zupełnie bez przykrycia. Szefowie kuchni wyjaśnili dlaczego. Dobry rosół nie jest mętny i ma w sobie dużo aromatu. Uzyskanie satysfakcjonujących efektów będzie możliwe, gdy zadbamy o właściwe proporcje składników oraz prawidłowo przeprowadzimy proces gotowania. Wystrzegać powinniśmy się zwłaszcza korzystania z pokrywki.
Znudziły Ci się klasyczne schabowe i mielone? Na obiad przygotuj kotlety z piersi kurczaka zapieczone z aromatycznymi dodatkami. Kotlety gyros są bardzo szybkim i smacznym daniem. Podane z ziemniakami i surówką znikają z talerzy błyskawicznie.Kotlety gyros przygotowuję, kiedy mam ochotę na szybki, pożywny, mięsny obiad. Zamiast tradycyjnych mielonych, czy schabowych, przyrządzam delikatne kotlety z piersi z kurczaka. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.Mięso na kotlety dzielę na 4 kawałki i każdy z nich rozbijam delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie nacieram aromatyczną przyprawą i smażę tak, jak schabowe, czyli w panierce z mąki, jajek i bułki tartej.Kotlety zapiekam w piekarniku z pozostałymi składnikami, czyli z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i żółtym serem. Bardzo ważny jest również sos z majonezu i ketchupu, który dodaje całemu daniu charakteru. Kotlety podaję z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej.
Czy wiesz, dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Dzięki białku błyskawicznie wyklarujesz mętny wywar. Jajko zbiera również tłuszcz, którego nadmiar może popsuć smak rosołu. Wywar po ugotowaniu będzie klarowny i pełen aromatu. Rosół jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub danie podczas większych uroczystości. Niektórzy zupę gotują wyłącznie na mięsie z kurczaka. Inni dodają wołowinę, wątróbki, kaczkę lub indyka. Rosół gotowany na mięsie i bukiecie warzyw smakuje obłędnie. Wystarczy jednak jeden błąd, a wywar stanie się mętny.Jak wyklarować rosół? Pomoże Ci w tym kurze jajko. Nie dość, że pozbędzie się szumowin, to jeszcze sprawi, że wywar nie będzie zbyt tłusty. Do rosołu koniecznie dodaj również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i szczyptę kurkumy pod sam koniec gotowania.Nigdy nie sól wywaru przed ugotowaniem. Rosół musi się pyrkać na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. W ten sposób z mięsa zostanie uwolniony cały smak i aromat. Sól dodana na początku gotowania zamyka pory w mięsie, a zupa wygląda i smakuje jak woda. Przyprawę dodajemy, gdy rosół już się ugotuje.
Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy zastosujesz sztuczkę mistrzów kuchni. Mięso i resztę składników wymieszaj z 2 łyżkami musztardy i 2 łyżkami gęstej śmietany. Mielone po usmażeniu będą niezwykle soczyste i pełne smaku.Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka wieprzowiny z przerostami i tłuszczem. Zapomnij o gotowym mięsie mielonym z marketu. Kawałek łopatki, karczku lub szynki idealnie sprawdzi się do przyrządzenia wyśmienitego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i dodatkowo nawilża mięso. Mielone z chudej wieprzowiny wyjdą suche.Do kotletów mielonych dodaj 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Nie zapomnij również o cebuli, czosnku i suszonym majeranku. To te składniki sprawią, że mielone będą nie tylko soczyste, ale i doskonale doprawione i pełne smaku. Do mielonych nie dodawaj kajzerki, a bułkę tartą.Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane z koperkiem lub szczypiorkiem i mizerię. Do mielonych doskonale pasuje również ogórek kiszony, tarte buraczki lub surówka z kapusty pekińskiej.
Na obiad przygotowujesz smażoną rybę lub kotlety schabowe? Koniecznie podaj do nich surówkę z kiszonej kapusty. Kiszonka z dodatkiem pieprzu, cukru i cebuli smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na najlepszą surówkę z kapusty, smakuje jak z restauracji.Surówka z kapusty kiszonej będzie idealnie doprawiona, kiedy dodasz do niej solidną porcję pieprzu. Przyprawa doskonale komponuje się ze wszystkimi surówkami i wzmacnia smak kiszonek i innych składników. Do surówki dodaj również cukier. Cukrem oprósz solidnie posiekaną cebulę.Cebula doda surówce z kapusty kiszonej charakteru. Surówkę przygotuj z domowych przetworów. Jeśli nie masz w spiżarni kiszonki, zawsze sprawdzaj skład produktu na etykiecie. Kapusta z dodatkiem octu nie nadaje się do surówki, ponieważ ją zepsuje.Nigdy nie płucz kiszonej kapusty pod bieżącą wodą. Woda wypłukuje witaminy i cenne wartości odżywcze, w tym kwas mlekowy. Płukana kapusta straci również swój smak. Aby surówka z kiszonej kapusty była wyraźna i pyszna, kiszonkę poszatkuj i odciśnij z soku.