Czy wiesz, dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Dzięki wgłębieniom kluski osiągają idealny kształt i równomiernie gotującą się w osolonej wodzie. Dziurki mają również inne zastosowania, między innymi dzięki nim na kluskach zmieści się więcej sosu.Kluski śląskie są prostym, tanim i pysznym dodatkiem do obiadu. Przygotujemy je z ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia), jajka, mąki i niewielkiej ilości soli. Masa po wyrobieniu jest plastyczna i z łatwością wyrobimy z niej małe kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem.Kluski śląskie podawane są tradycyjnie na Górnym Śląsku z roladami wołowymi i modrą kapustą. Kluski świetnie przyjęły się również w innych regionach Polski i podawane są w nieco innej formie, np. z mięsnym gulaszem, sosem grzybowym, czy okrasą z boczku i cebuli. Cechą charakterystyczną klusek śląskich jest dziurka na wierzchu każdej z nich i lekko spłaszczony kształt. Czy wiesz, dlaczego tak ważne jest to wgłębienie? Wiele osób nie ma o tym pojęcia.
Zostały Ci obierki po ziemniakach? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Ugotujesz z nich aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wachowicz wywar podaje z kndelikami z wątróbek drobiowych. Poznaj przepis na rosół z obierków po ziemniakach.Ewa Wachowicz na oficjalnej stronie internetowej, ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i bardzo smaczne dania obiadowe, zupy, śniadania i desery. Niedawno Wachowicz zdradziła, jak wykorzystuje obierki po ziemniakach. Nic w kuchni się nie marnuje. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.Rosół z obierków po ziemniakach jest niezwykle aromatyczny i lekki. Wachowicz zaznacza, że wywar możemy ugotować w prostej, bezmięsnej wersji lub dodać kilka skrzydełek z kurczaka. Rosół podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być makaron, lane kluski, grysik, pulpety. Ewa Wachowicz stawia na nieco inny dodatek do rosołu - knedliki z wątróbki drobiowej. Małe kuleczki z wątróbek, bułki i przypraw doskonale łączą się z aromatycznym wywarem z obierków. Tak podany rosół smakuje obłędnie.
Pomysł na tani obiad dla całej rodziny? Przygotuj ulubiony makaron z domowym, lekkim i pożywnym sosem na bazie kalafiora. Warzywo ugotuj, zblenduj z przyprawami i serem. Danie będzie gotowe w dosłownie 20 minut i zachwyci każdego smakosza.Na kanale coocharz na TikTok znajdziemy wiele ciekawych przepisów na proste, smaczne i pyszne dania główne, śniadania, kolacje i desery. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tiktoker opublikował niedawno filmik, na którym przygotowywał tani obiad z kalafiora i makaronu. Jak podaje coocharz, solidna porcja dania ma 470 kcal, w tym 25 g białka. Zamiast przygotowywać sos z torebki lub słoika do makaronu, coocharz przyrządził sos samodzielnie.Zblendował ugotowany kalafior razem z aromatycznymi przyprawami i żółtym serem i połączył z ugotowanymi rurkami. Całość oprószył natką pietruszki. W przepisie wykorzystany jest ser cheddar. Możesz zamienić go na ser, który akurat masz w domu, np. goudę. Będzie równie smacznie.
Placki ziemniaczane nie będą piły tłuszczu, kiedy do masy dodasz odrobinę czystego alkoholu. Spirytus lub wódka nie będą wyczuwalne w potrawie, a dzięki nim placki nie opiją się tłuszczem podczas smażenia. Będą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.Placki ziemniaczane zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Zimny olej błyskawicznie wchłaniany jest przez masę ziemniaczaną. Placki wychodzą wtedy bardzo tłuste i bardzo ciężkie. Najlepsze kucharki mają jeszcze jedną sztuczkę, która dodatkowo ograniczy wchłanianie oleju.Do masy na placki ziemniaczane wlewają odrobinę wódki lub spirytusu. Alkohol nie będzie wyczuwalny w potrawie, a jego dodatek sprawia, że masa ziemniaczana nie wchłania tłuszczu podczas smażenia. To sposób, który stosowany jest również podczas smażenia faworków i pączków na głębokim oleju.Placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być szczypiorek, koperek i gęsta, kwaśna śmietana. Może to być kiszona kapusta i ogórki. Placki smakują obłędnie z sosem grzybowym, pieczarkowym lub mięsnym sosem węgierskim.
Ziemniaki po cabańsku są doskonałą propozycją obiadową. Poza ziemniakami w potrawie znaleźć możemy też takie składniki jak boczek, kiełbasa i liście kapusty. Ten tani obiad bez trudu przygotujesz w swoim piekarniku. Niezwykle sycące i aromatyczne danie w mgnieniu oka zdobędzie serca miłośników dobrego jedzenia.Ziemniaki po cabańsku pochodzą z okolic Chrzanowa i są typowym, regionalnym przysmakiem. Ich intrygująca nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zajmowali tamtejsze tereny. Dziś tani obiad warto przygotować zarówno na rodzinny posiłek, jak i spotkanie towarzyskie. W każdej z tych ról sprawdzą się fenomenalnie.
Wiele osób uwielbia smak gołąbków, ale ich żmudne przygotowanie potrafi zniechęcić. Na tę okoliczność prezentujemy pomysłowe gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, szatkujemy warzywo i łączymy je z ryżem oraz mięsem. Szybkie gołąbki nie ustępują smakiem swojemu klasycznemu odpowiednikowi. Koniecznie musicie ich spróbować. Gołąbki bez zawijania możesz przygotować w piekarniku lub udusić tradycyjnie w rondlu. Nie może do nich zabraknąć aksamitnego, pomidorowego sosu. Tak przyrządzone gołąbki możesz podać z gotowanymi ziemniakami i surówką lub jako samodzielne danie. Przygotuj większą porcję i ciesz się smacznym obiadem przez kilka dni.
Do surówki z marchewki i jabłka dodaj łyżkę oleju i łyżkę przegotowanej wody. Olej bogaty jest w kwas omega- 3 i witaminy i ułatwia przyswajanie cennych składników. Woda natomiast dodatkowo nawilża surówkę. Tartą marchewkę z jabłkiem podasz do mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Surówka z marchewki i jabłka jest najsmaczniejsza latem, kiedy warzywa i owoce są soczyste i pełne smaku. Zimą surówka będzie równie pyszna, kiedy dodasz do niej 2 składniki: wodę i olej rzepakowy. Olej i woda świetnie nawilżą składniki, które o tej porze roku są niestety mało soczyste.Olej ułatwi przyswajanie witamin z marchewki, dodatkowo dostarczy wielu cennych związków, w tym witaminę E, K i kwas omega-3. Związki te są szczególnie istotne zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i grypę. Do surówki z marchewki koniecznie dodaj również sok z cytryny. Sok nie dość, że jest bogaty w witaminę C, to sprawi, że starte jabłko nie ściemnieje i będzie wyglądać bardzo apetycznie.Kultowa surówka z marchewki jest rewelacyjnym dodatkiem do każdego obiadu. Pasuje zarówno do kurczaka, jak i wieprzowiny. Świetnie komponuje się z pieczoną i smażoną rybą oraz z daniami wegetariańskimi. Surówka jest także pyszną i zdrową przekąską, którą pokochają nawet największe niejadki.
Pomysł na szybką, prostą ale bardzo aromatyczną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji. Biała kapusta, marchewka i ocet ryżowy są połączeniem, którego musisz spróbować. Gotowa surówka nie ma sobie równych.Sekretem surówki jak z chińskiej restauracji jest zalewa, którą przygotowujemy z kilku składników: oleju, cukru, soli i octu ryżowego. Ocet jest kluczowym dodatkiem. Zalewa po przestudzeniu będzie bardzo aromatyczna. Nie będzie cierpka i kwaśna w smaku. Będzie idealnie wyważona.Jeśli lubisz pikantne dania, do gotującej się zalewy dodaj posiekaną, ostrą papryczkę. Zalewę koniecznie ostudź i dopiero wtedy wymieszaj z poszatkowaną kapustą, marchewką i czosnkiem. Surówka jak z chińskiej restauracji nabierze aromatu, kiedy wstawisz ją na godzinę do lodówki.Surówkę jak z chińskiej restauracji podasz do każdego dania głównego. Będzie świetnie łączyć się z duszonym i smażonym mięsem i warzywami w panierce. Podaj ją np. do placków kukurydzianych, kurczaka teriyaki, czy pieczonej ryby. Surówka będzie również pyszną przekąską w ciągu dnia.
Tani obiad w 10 minut? Z żółtego sera przygotuj kotlety w złocistej panierce. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ser smażony jest pyszną alternatywą dla mięsa. Jest również o wiele tańszy, więc całe danie przygotujesz za grosze.Na profilu kuchennykodeks na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych i szybkich przepisów na pyszne dania obiadowe i nie tylko. Ostatnio Kinga opublikowała film, na którym robi kotlety z żółtego sera. Tani obiad za grosze będzie gotowy w 10 minut.Smażony ser żółty w złocistej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów z mięsa. Ser z zewnątrz jest chrupiący, po przekrojeniu jest lejący i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie kotletów z żółtego sera jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.Ser w panierce jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Kotlety z sera podasz z ziemniakami lub pieczonymi warzywami i ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu kuchennykodeks na TikToku.
Kotlety schabowe z karkówki są proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne. Soczyste, delikatne mięso i chrupiąca, złocista panierka są połączeniem, które zachwyci każdego smakosza. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety schabowe są kultowym daniem, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych potraw. Zwykle przyrządzamy je z kawałka schabu bez kości lub z kością. Mało kto wie, że kotlety można zrobić również z karkówki wieprzowej. Wtedy są jeszcze smaczniejsze.Kotlety schabowe z karkówki wieprzowej po usmażeniu są niezwykle soczyste i chrupiące z zewnątrz. Karkówka jest mięsem, które ma więcej tłuszczu i przerostów, dlatego też jest nie wysusza się podczas obróbki termicznej. Jak przyrządzić kotlety schabowe z karkówki? Obtocz mięso w marynacie z jajka, majonezu, majeranku, czosnku i papryki mielonej. Aromatyczna panierka doda karkówce smaku i charakteru. Po usmażeniu kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a cała rodzina będzie prosić o dokładkę.
Czy wiesz, że placki ziemniaczane przygotujesz bez tarcia ziemniaków? Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i doskonale doprawione. Cienkie placki przyrządzisz z ugotowanych warzyw. Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Przyrządzisz je z ugotowanych warzyw w dosłownie kilka minut. Możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.Masę na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków koniecznie dopraw zeszkloną na maśle cebulą oraz suszonym majerankiem. Możesz dodać również odrobinę posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku, aby wzbogacić smak puszystych placuszków.Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są idealne na obiad. Podaj je z kwaśną śmietaną i kapustą kiszoną. To proste i pyszne danie, które posmakuje każdemu. Placki będą również smakować wyśmienicie z sosem pieczarkowym i sosem węgierskim.
Kotlety bez mięsa nie muszą być pozbawione smaku. Prosta i sycąca odsłona z kaszy jęczmiennej, którą wzbogacimy o cebulkę i odrobinę papryki, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Musicie spróbować — przygotowanie jest ekspresowe, a koszty niewielkie.Jeśli macie pod ręką ugotowaną kaszę jęczmienną, pyszne kotlety przygotujecie w mgnieniu oka. Rarytas z dodatkiem cebulki i słodkiej papryki syci na długo, a nie zawiera nawet grama mięsa. Ten tani obiad z pewnością mile zaskoczy waszych bliskich.
Restauracja Roberta Lewandowskiego zaskakuje nie tylko nietypowymi potrawami. W lokalu zjemy nie tylko smaczne precle, ale też niedrogie lunche. Obecna oferta jest bardzo konkurencyjna — lunch można zjeść nawet za darmo. Przyjrzeliśmy się bliżej szczegółom.Niedawno pisaliśmy, jak drogie mogą być torty w lokalu znanego piłkarza. Dziś przyglądamy się specjalnej ofercie lunchowej, w której kompletny posiłek — a więc przystawkę, danie główne i deser — zjemy już za 25 zł. Kwota, którą przyjdzie nam zapłacić, jest więc niższa niż w wielu podobnych restauracjach.
Gołąbki siostry Anieli nie mają sobie równych. Sekretem ich niesamowitego smaku są dwie sztuczki. Siostra Aniela poleca, by do farszu dodawać ryż gotowany z dodatkiem masła i soczyste mięso z rosołu. Dzięki temu jej gołąbki na długo pozostają w pamięci. Całość podana jest z sosem pomidorowym i smakuje obłędnie. Spróbujecie? Wykorzystanie mięsa z rosołu i ryżu gotowanego z dodatkiem odrobiny masła znakomicie wpływa na smak gołąbków. Siostra Aniela serwuje je z aromatycznym sosem pomidorowym zagęszczonym jasną zasmażką. Receptura jest dziecinnie prosta, a danie zachwyca. Warto skosztować.
Czy wiesz, jak gotować ziemniaki? Niemal każdy popełnia duży błąd. Ziemniaki zalewamy wyłącznie gorącą wodą i gotujemy, ponieważ wtedy nie tracą smaku i cennych wartości odżywczych. Ziemniaki zalewane zimną wodą są pozbawione witamin i potasu.Ziemniaki są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy jako dodatek do drugiego dania. Z ziemniaków robimy również placki ziemniaczane, kluski śląskie, pyzy, kopytka oraz dodajemy do zup i sałatek. Jak gotować ziemniaki?Istnieje błędne przekonanie, że ziemniaki są kaloryczne. Ziemniaki są zdrowymi i lekkimi warzywami. W 100 g ziemniaków znajdziemy tylko 76 kcal. To nie ziemniaki tuczą, a sosy na zasmażkach, śmietana, smażone mięso i inne, ciężkostrawne produkty, które jemy najczęściej z tymi warzywami. Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki będą miękkie o wiele szybciej, kiedy pokroisz je na mniejsze kawałki. Do ziemniaków możesz dodać również szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub kminek. Będą jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne.
Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Rarytas wzbogacony dodatkiem ogórka kiszonego, sera żółtego, marchewki i majonezu smakuje o niebo lepiej, niż tradycyjne kotlety. Zaproponowany przez babcię Lucynę przepis jest niezwykle prosty i doprawdy wart przetestowania.Soczyste i pełne aromatu kotlety mielone skuszą nawet wybrednych. Wzbogacając masę mięsną o kilka prostych produktów, uzyskamy niecodzienne danie, które urozmaici nasz kulinarny repertuar. Z prostą surówką i ziemniakami te mielone smakują doskonale.Przepis na niezwykłe kotlety mieloneSkładniki:500 g wieprzowego mięsa mielonego1 średnia marchewka1 jajo1 średniej wielkości cebula2-3 ząbki czosnku1 większy ogórek kiszony50 g sera żółtego10-15 g mąki pszennej25 g mąki ziemniaczanej50 g majonezubułka tartasól i pieprz w ilości do smakuolej rzepakowy do smażenia
Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Z pozornie bezużytecznego już produktu można przygotować pyszne kotlety na kolejny obiad. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wyszukanych składników. Spróbujecie? Gotowanie w stylu zero waste nierzadko pozwala na uzyskanie ciekawych i smacznych dań. Nie inaczej będzie w przypadku kotletów z warzyw z rosołu, które dziś wam proponujemy. Prosty posiłek z resztek zachwyci całą rodzinę, a przyrządzicie go bez większego wysiłku.
Ceny posiłków w restauracjach i karczmach, zwłaszcza w turystycznych miejscowościach, przyprawiają nieraz o zawrót głowy. Klaudia i Michał na swoim kanale na YouTube postanowili zjeść obiad w mlecznym barze w Zakopanem nieopodal Krupówek. Jaki wydali werdykt? Czy jedzenie im smakowało? Na kanale Check In - Klaudia i Michał na YouTube, para zamieszcza filmiki, na których recenzuje jedzenie z restauracji i barów mlecznych. Dzielą się swoją opinią na temat cen i smaku zamówionych dań. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule.W jednym z odcinków Klaudia i Michał odwiedzili zakopiański bar mleczny, który znajduje się blisko Krupówek. Para zamówiła między innymi kwaśnicę, żurek, pierogi i oscypka z żurawiną. Ile zapłacili za obiad w mlecznym barze w Zakopanem? Czy dania im smakowały?Bary mleczne są o wiele tańsze od restauracji i karczm, szczególnie w miejscowościach turystycznych, jak Zakopane. Znana para youtuberów podzieliła się swoimi wrażeniami z wizyty w Regionalnym Barze Mlecznym. Bar ten ma bardzo dobre opinie na stronach kulinarnych.
Kotlety schabowe Zagłoba są kotletami, których koniecznie musisz spróbować. Schab w złocistej panierce zapieczony z jajkiem sadzonym, wędliną i plastrem żółtego sera jest soczysty i pełen smaku. Schabowe Zagłoba doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety schabowe Zagłoba smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, żeby mięso nie było zbyt ciężkie. Jaki tłuszcz wybrać? Niektórzy polecają olej rzepakowy, inni masło klarowane lub smalec. Osobiście kotlety i jajka smażę wyłącznie na maśle klarowanym, ponieważ dodaje potrawie aromatu.Schabowe na oleju i smalcu równie dobrze się usmażą. Będą nieco inaczej smakować. Wybierz swój ulubiony rodzaj tłuszczu. Aby kotlety schabowe były idealnie usmażone, soczyste i nie były surowe w środku, musisz dobrze rozbić mięso. Następnie każdy kawałek schabu panieruj w mące, jajkach i bułce tartej.Nie omijaj mąki. Ten produkt nie dość, że zabezpiecza schab przez wysuszeniem podczas smażenia, to jeszcze sprawia, że panierka jest zwarta i nie odkleja się od mięsa na patelni. Kotlety schabowe Zagłoba posmakują całej rodzinie. Podaj je z lubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie.
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Do garnka z obranymi i drobno pokrojonymi warzywami dodaj łyżkę masła. Ziemniaki posól dopiero wtedy, kiedy będą miękkie. Dzięki sprawdzonym trikom, warzywa do obiadu będą gotowe dosłownie w kilka minut. Ziemniaki potrafią się gotować nawet ponad 20 minut. Mało kto wie, że czas gotowania możemy skrócić do 8-10 minut. Wystarczy, że zastosujemy kilka ważnych wskazówek. Jak szybciej ugotować ziemniaki? Triki są szczególnie przydatne, kiedy jesteśmy głodni, wracamy z pracy i chcemy ugotować błyskawiczny obiad.Ziemniaki są uniwersalnym dodatkiem do wszystkich, głównych dań. Ugotowane warzywa doskonale smakują z dodatkiem masła, szczypiorku, koperku lub natki pietruszki. Do ziemniaków warto dodać również odrobinę kminku, zwłaszcza wtedy, kiedy pieczemy je lub gotujemy w mundurkach.Mało kto wie, że na czas gotowania ziemniaków nie wpływa wyłącznie wielkość warzyw i wrząca woda. Kluczowy jest tłuszcz i dodanie soli w odpowiednim momencie. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut.
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na sałatkę z buraków z niecodziennym dodatkiem. Do tartych warzyw dodaje domową, kiszoną kapustę. W sałatce nie może zabraknąć również szczypiorku i kminku. Sałatka jest lekka, zdrowa i podamy ją do każdego obiadu.Sałatkę z buraków zwykle robimy z rukolą, roszponką, serem feta, orzechami, gorgonzolą, czy jabłkiem. Siostra Anastazja buraki tarte łączy jednak z innym dodatkiem. Sałatka z buraków i kiszonej kapusty jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Jest pyszna, lekka i nadzwyczaj zdrowa.Do sałatki z burakiem i kapustą siostra Anastazja dodaje cebulę, czosnek i kminek. Składniki doskonale podkreślają smak kiszonki i gotowanych warzyw. Zamiast sosu, siostra dodaje do sałatki olej rzepakowy lub oliwę z oliwek oraz posiekany szczypiorek.Sałatkę podamy do każdego dania. Doskonale urozmaici smak kotletów mięsnych i warzywnych. Podkreśli smak pieczonej i smażonej ryby, pieczonych warzyw i innych potraw. Sałatka będzie gotowa w kilka minut. To prawdziwa bomba witaminowa na talerzu.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Przygotowane z dodatkiem ryżu danie nie wymaga nawet jajek czy bułki tartej, a zachwyca smakiem i delikatnością. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona. Proste kotlety mielone z dodatkiem ryżu świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Znany z gołąbków składnik znakomicie podkreśla smak mięsa i sprawia, że danie staje się bardziej sycące. Posmakuje najbardziej wybrednym domownikom.
Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi w zupełnie nowej odsłonie. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz z kaszanki, cebuli i majeranku zachwyci każdego smakosza. Pierogi z kaszanką dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować. Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz kaszanki lub krupnioka oraz cebuli i oleju. Farsz koniecznie dopraw suszonym majerankiem i pieprzem. Kaszanka jest dość słona, dlatego nie dodawaj soli podczas smażenia. Gotowe pierogi polej okrasą z masła i cebulki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Czym różni się kaszanka od krupnioka? Te wędliny podrobowe nie różnią się wyłącznie nazwą. Krupniok posiada więcej składników pochodzenia zwierzęcego. Kaszanka natomiast więcej kaszy. Niezależnie od tego, co wybierzesz do przygotowania farszu do pierogów, zawsze usuń osłonkę i przesmaż produkt z pozostałymi składnikami. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Wszystkie składniki zagniataj do momentu, w którym masa będzie elastyczna, jednolita i nie będzie lepić się do dłoni. Ciasto koniecznie rozwałkuj na cienki placek i dopiero wykrawaj formę. Jeśli ciasto jest zbyt grube, pierogi nie ugotują się dobrze i nie będą smaczne.
Placki ziemniaczane nie wymagają tarcia i dodatku mąki. Przygotujesz je też z gotowanych ziemniaków z dodatkiem parmezanu, czosnku, oregano i skrobi kukurydzianej. Placki w amerykańskim stylu są puszyste i pełne smaku. Po ich przekrojeniu dosłownie ślinka cieknie.Amerykańskie placki ziemniaczane zrobisz bez grama mąki pszennej i bez jajek. Mąkę pszenną zamień na skrobię kukurydzianą, ewentualnie skrobię ziemniaczaną. Łącznikiem wszystkich składników nie będzie jajko, a starty parmezan. Ser dodany do gorących, utłuczonych ziemniaków błyskawicznie scali masę i doda jej wyrazu.Do przygotowania placków ziemniaczanych w amerykańskim stylu nie musisz trzeć ziemniaków. Możesz wykorzystać również warzywa, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje. Masę na placki dopraw czosnkiem i suszonym oregano.Placki ziemniaczane po usmażeniu będą miały złocistą, chrupiącą i bardzo apetyczną skórkę. W środku natomiast będą delikatne i miękkie. Po przekrojeniu każdego placka, delikatnie wypłynie z nich żółty ser. Tak podane placki posmakują całej rodzinie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają bardzo apetycznie.
Soczyste kotlety mielone są potrawą, którą każdy pałaszuje z apetytem. Niestety nie zawsze jesteśmy tak właśnie je przyrządzić. Zbite i suche mięso nikogo nie zadowoli. Przed smażeniem dodaj do niego odrobinę nabiału i przekonaj się, jak ten prosty patent na zawsze odmieni Twoje kotlety.Kotlety z mięsa mielonego są niezwykle popularną propozycją obiadową. Tym bardziej ważne jest, by znać wszystkie sztuczki związane z ich przygotowaniem. Przydatna będzie wiedza odnośnie odpowiedniego wyboru mięsa, a także dodatków do niego. Z nami za każdym razem usmażysz obłędnie soczyste kotlety mielone.
Babcia Jasia do zupy ogórkowej nie dodaje grama mąki. Kultowe danie zagęszcza bowiem kaszą jaglaną. Zupa gotowana na mięsie, warzywach rosołowych i domowych ogórkach przesmażonych na maśle smakuje wprost wyśmienicie.Niektórzy gotują zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych, inni nie dodają do niej ani grama mięsa. Babcia Jasia zupę gotuje według tradycyjnej receptury. W ogórkowej jest dużo warzyw, udko z kurczaka i aromatyczne przyprawy. Takiej zupy jeszcze nie jadłeś.Najpierw ugotuj wywar, następnie wsyp pokrojone ziemniaki i kaszę. Gdy dopiero wtedy dodaj ogórki. Jeśli zmienisz kolejność i ziemniaki wsypiesz na końcu, nie ugotują się w kwaśnej wodzie. Kasza również będzie gotować się znacznie dłużej. Zupa ogórkowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy ugotujesz ją na mięsie, a pod koniec gotowania dodasz ogórki kiszone domowej roboty oraz zalewę spod ogórków. Babcia Jasia zupę zabiela 18% i doprawia świeżym koperkiem oraz suszonym majerankiem.
Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł krupnik. Anna Lewandowska postanowiła podrasować tę tradycyjną polską zupę. W tym celu użyła chrupiącej kalarepy i charakterystycznym, delikatnie słodkim posmaku. Taka wersja klasyka skusi absolutnie każdego.Kalarepa jest bardzo zdrowa, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W przepisie znanej sportsmenki warzywo jest gotowane przez kilkanaście minut. Dzięki temu zachowuje idealny balans pomiędzy miękkością a apetyczną chrupkością. Tę genialną zupę przygotujesz w mniej niż pół godziny.Kalarepa to bogate źródło witaminy C. Znajdziemy w niej również cenne witaminy z grupy B, a także witaminę E i K. W jej wnętrzu kryje się też także kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Teraz te cenne składniki możesz w postaci kalarepy dodać do pożywnego krupniku.
Kotlety po holendersku swoje korzenie mają...w Czechach! To właśnie nasi sąsiedzi wpadli na genialny pomysł łączenia mięsa z przyprawami i tartym żółtym serem. Kotlety mielone przygotowane z takiej mieszanki charakteryzują się rewelacyjnym smakiem i delikatną tekturą. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.Czeska kuchnia słynie z intensywnego doprawiania potraw. Nie inaczej jest w przypadku kotletów po holendersku. W spisie produktów nie może zabraknąć czosnku i suszonej papryki. Gorąco zachęcamy do kosztowania.