Ketchup zwykle jest przygotowywany z pomidorów. Gdy robimy go w domu, czasem używamy cukinii. Jednak moja mama sięga po zupełnie inne warzywo. Domowy ketchup z niego jest wyjątkowo smaczny. Rodzina nie chce jeść już innego.
Leczo można przygotować również w piekarniku. Nie wymagający pilnowania patelni patent Ewy Wachowicz spodoba się tym, którzy lubię sprawne gotowanie. Warzywa będą chrupiące, a pieczarki i kiełbasa aromatyczne. Czego chcieć więcej?
Ostatnio zaprzyjaźniona kucharka dała mi spróbować swojego specjału. Chodzi o sałatkę z kapusty, przyrządzaną w słoikach. Od razu wyczułam wyjątkowy składnik, który bardzo pasował do całości. Momentalnie poprosiłam znajomą o przepis na jej kapustę w słoikach.
Cukinia i pomidory mogą się schować. Najsmaczniejszy ketchup przyrządzimy z papryki. Prosty patent przypadnie do gustu niemal każdemu miłośnikowi gotowania. Szybko, łatwo i jak smacznie.
Od lat późnym latem marynuję paprykę. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ona dodatkowi papryczki chilli. Idealnie podkręca ona jej smak, a co najważniejsze takiej nie dostanę w żadnym sklepie!
Sierpień wykorzystuję na robienie przetworów: z pomidorów, papryki i cukinii. Wśród nich nie może zabraknąć domowego lecza. Robi się je bardzo szybko. A zimą nie zastanawiam się, co podać na obiad. Gdy nie mam sił na długie stanie przy kuchni, idę do spiżarni i sięgam po słoik z leczem.
Kotlety mielone z papryką są zaskakująco smaczne. Ostatnio widziałam takie u mojej koleżanki i wszyscy się nimi zachwycali. Od razu poprosiłam o przepis i okazało się, że wcale nie jest skomplikowany, a składniki są dostępne w każdym sklepie.
Papryka faszerowana jest lepsza niż gołąbki. Moja teściowa latem zawsze przygotowuje takie danie, wypełniając warzywo sycącym farszem. Wykonanie wcale nie jest aż tak skomplikowane. Warto spróbować.
Czy lubicie jeść leczo? Ja przygotowuję je dla swojej rodziny, bo wszyscy lubią tę smaczną potrawę. Jednak ostatnio dodałam nowy składnik do tego jednogarnkowego dania. Efekt zaskoczył nie tylko mnie. Leczo dzięki niemu jest jeszcze smaczniejsze i ma to coś.
Leczo jest lubianym daniem jednogankowym, które syci i rozgrzewa. Ta popularna potrawa wywodzi się z kuchni węgierskiej. Czasem zdarza się jednak, że leczo wychodzi gorzkie. Jakie są tego przyczyny? Czy możemy uratować nasze danie? Wyjaśniamy, jak uniknąć tych błędów w przyszłości.
Szukasz inspiracji na bezmięsny posiłek? Mamy rewelacyjną propozycję. Aby przygotować ten obiad na piątek potrzebujesz kalafiora, jajek i kilku smakowitych dodatków. Każdy padnie z wrażenia, gdy podasz mu ten specjał.
Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.
Do leczo zazwyczaj trafia kiełbasa. Karol Okrasa stawia jednak na zupełnie inny białkowy dodatek. W jego daniu znajdziemy bowiem plastry schabu. Kucharz obsmaża je osobno, na koniec dopiero dusząc mięso z warzywami i sosem pomidorowym. Musicie spróbować — smak jest nieziemski.
Siostra Anastazja zaskoczyła kolejnym wyśmienitym przepisem. Tym razem podzieliła się sposobem na faszerowaną paprykę. Danie jest niezwykle apetyczne, a przy tym banalnie proste do wykonania. Ten specjał może przygotować absolutnie każdy, bez względu na poziom umiejętności.
Papryka wzbogaca nasze dania i dodaje im smaku. Możemy jeść ją na surowo, dodawać do sałatek, marynować, faszerować lub grillować. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i przygotować paprykę po chorwacku. Ten bałkański smak was zachwyci. Jest wyrazisty i bardzo oryginalny.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Jaką paprykę wybierasz w sklepie? Zapewne kierujesz się jej kolorem i wyglądem? Tak robi większość z nas. Jednak kucharz radzi, by zwracać uwagę na ilość wypustek w papryce. Ma to znaczenie dla naszego portfela i zawartości warzywa.
Biedronka kusi cenami owoców i warzyw. Kupimy taniej wiele z nich, ale tylko do najbliższej soboty. Dlatego warto się spieszyć. Jakie promocje przygotowała sieć dyskontów? Taniej kupisz bób, arbuza, nektarynki, paprykę, czy ziemniaki.
Leczo jest lubianym daniem jednogarnkowym, które jest smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Znajdziemy w nim dużo warzyw oraz kiełbasę lub parówki. Możliwości kulinarnych jest naprawdę wiele. Jednak Robert Makłowicz gani Polaków. Wytyka jeden błąd, jaki popełniamy podczas gotowania tego smacznego dania.
Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.
Na dobre rozkręca się sezon na świeże owoce i warzywa. Z tej okazji Biedronka przygotowała nie lada promocje. Już od poniedziałku 29 maja wybrane pozycje z asortymentu kupicie w wyjątkowo korzystnych cenach. Grzech nie skorzystać z takiej okazji.
Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach.
Sezon grillowy już za pasem. Majówka będzie idealną okazja na inaugurację biesiad na świeżym powietrzu. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj rewelacyjną nadziewaną kiełbasę. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie koło niej obojętnie.
Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.
Została Ci biała kiełbasa po świętach? Znamy na nią doskonały sposób. Pozostałości możesz wykorzystać do zrobienia aromatycznego leczo. Nie dość, ze zapobiegniesz marnowaniu żywności, to dodatkowo zyskasz pyszny ciepły posiłek.
Krojenie papryki zwykle jest dość problematyczne. Ciężko pokroić ją w taki sposób, aby pestki się nie rozsypały i żeby łatwo oddzielić warzywo od gniazda nasiennego. Na szczęście istnieje patent, dzięki któremu papryka będzie pokrojona szybko, dokładnie i bez pestek.
Na ceny papryki zwracają uwagę nawet dziennikarze i celebryci. Ostatnio Ewa Drzyzga przyznała, że nie kupiła swojego ulubionego warzywa, ponieważ kilogram kosztował aż 29 złotych. Wyjaśniamy, dlaczego można spotkać się z tak wysokim kosztem tego produktu.
Pomysł na pyszną sałatkę na kolację lub wielkanocny stół? Szybka sałatka śledziowa zachwyci smakiem każdego. Rączka do śledzi dodaje kilka prostych składników i zalewa je olejem lnianym. Na drugi dzień całe danie zachwyci każdego smakosza.