Papryka wzbogaca nasze dania i dodaje im smaku. Możemy jeść ją na surowo, dodawać do sałatek, marynować, faszerować lub grillować. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i przygotować paprykę po chorwacku. Ten bałkański smak was zachwyci. Jest wyrazisty i bardzo oryginalny.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Jaką paprykę wybierasz w sklepie? Zapewne kierujesz się jej kolorem i wyglądem? Tak robi większość z nas. Jednak kucharz radzi, by zwracać uwagę na ilość wypustek w papryce. Ma to znaczenie dla naszego portfela i zawartości warzywa.
Biedronka kusi cenami owoców i warzyw. Kupimy taniej wiele z nich, ale tylko do najbliższej soboty. Dlatego warto się spieszyć. Jakie promocje przygotowała sieć dyskontów? Taniej kupisz bób, arbuza, nektarynki, paprykę, czy ziemniaki.
Leczo jest lubianym daniem jednogarnkowym, które jest smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Znajdziemy w nim dużo warzyw oraz kiełbasę lub parówki. Możliwości kulinarnych jest naprawdę wiele. Jednak Robert Makłowicz gani Polaków. Wytyka jeden błąd, jaki popełniamy podczas gotowania tego smacznego dania.
Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.
Na dobre rozkręca się sezon na świeże owoce i warzywa. Z tej okazji Biedronka przygotowała nie lada promocje. Już od poniedziałku 29 maja wybrane pozycje z asortymentu kupicie w wyjątkowo korzystnych cenach. Grzech nie skorzystać z takiej okazji.
Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach.
Sezon grillowy już za pasem. Majówka będzie idealną okazja na inaugurację biesiad na świeżym powietrzu. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj rewelacyjną nadziewaną kiełbasę. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie koło niej obojętnie.
Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.
Została Ci biała kiełbasa po świętach? Znamy na nią doskonały sposób. Pozostałości możesz wykorzystać do zrobienia aromatycznego leczo. Nie dość, ze zapobiegniesz marnowaniu żywności, to dodatkowo zyskasz pyszny ciepły posiłek.
Krojenie papryki zwykle jest dość problematyczne. Ciężko pokroić ją w taki sposób, aby pestki się nie rozsypały i żeby łatwo oddzielić warzywo od gniazda nasiennego. Na szczęście istnieje patent, dzięki któremu papryka będzie pokrojona szybko, dokładnie i bez pestek.
Na ceny papryki zwracają uwagę nawet dziennikarze i celebryci. Ostatnio Ewa Drzyzga przyznała, że nie kupiła swojego ulubionego warzywa, ponieważ kilogram kosztował aż 29 złotych. Wyjaśniamy, dlaczego można spotkać się z tak wysokim kosztem tego produktu.
Pomysł na pyszną sałatkę na kolację lub wielkanocny stół? Szybka sałatka śledziowa zachwyci smakiem każdego. Rączka do śledzi dodaje kilka prostych składników i zalewa je olejem lnianym. Na drugi dzień całe danie zachwyci każdego smakosza.
Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.
Czy da się źle pokroić paprykę? Raczej nie, ale zawsze można zrobić to lepiej. Kucharz Maciej zdradził niezwykle skuteczny patent na to warzywo. Okazuje się, że krojenie papryki najskuteczniejsze jest skórą do dołu.
Pomysł na lekką, ale pożywną kolację lub podwieczorek? Przygotuj grzanki z hummusem i pieczonymi warzywami według przepisu Katarzyna Cichopek. Aktorka kanapki podaje z octem balsamicznym i startym serem. Smakują obłędnie.
Zapiekanka gyros z makaronem i kurczakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, tania i bardzo pożywna. Wszyscy będą zachwyceni.
Surówkę z kiszonej kapusty, papryki i koperku zrobisz w kilka chwil. Ma uniwersalny smak, doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. A wygląda niesamowicie apetycznie. Błyskawicznie zniknie z talerzy.
Czy wiesz, że tosty można przygotować w lekkiej wersji? Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, dodasz do niej kilka składników i zapieczesz. Przepis na tosty bez chleba jest totalnym hitem. Kultowe śniadanie zawiera dużo białka i dostarcza energii na wiele godzin.
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe. Papryka czerwona kosztuje już 15 zł za kilogram. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zaoszczędzić i jak kupować warzywa, żeby odrobinę zaoszczędzić. Papryka czerwona jest bardzo uniwersalnym warzywem, które często wykorzystujemy w kuchni do przygotowania wielu pysznych dań. Zupy kremy, papryka faszerowana, leczo, czy gulasz to tylko niektóre przykłady potraw z tych smacznych i chrupiących warzyw. Mało kto wie, że na papryce można oszczędzić.Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie, często publikuje krótkie filmiki, na których dzieli się z fanami kulinarnymi nowinkami oraz ciekawostkami. Niedawno dziennikarka podzieliła się ciekawym pomysłem na mniejszy rachunek za paprykę.Bosacka pokazała, jak zapłacić za paprykę nieco mniej. Okazuje się, że wszyscy przepłacamy. W czasach, kiedy ceny żywności są już bardzo wysokie, warto wiedzieć, gdzie można znaleźć oszczędności. Zdjęcia i film wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.
Katarzyna Bosacka po jednym z ostatnich postów na Instagramie, znalazła się w ogniu krytyki. Celebrytka zaproponowała, by — w ramach oszczędzania — wybierać papryki z możliwie małymi ogonkami. Rada spotkała się z wieloma negatywnymi reakcjami. Zarzucono jej m.in. brak klasy. Internauci nie zostawili suchej nitki na Bosackiej po jej ostatniej radzie dotyczącej oszczędzania podczas zakupu warzyw. Celebrytka opublikowała na swoim profilu na Instagramie wideo, w którym podzieliła się informacją o tym, jak sporą część masy papryki czerwonej stanowią ogonki. Stwierdziła, że według niej, warto zakupić warzywo z możliwie jak najmniejszym, zielonym elementem. Jej rada jednak nie spotkała się ze zrozumieniem, a wywołała burzę.
Jeśli przejadły Ci się buraczki i mizeria, mamy sposób na smakowitą odskocznię. Surówka z rzepy idealnie skomponuje się z niemal każdym daniem obiadowym. Mielone schabowe, czy duszone w sosie- ten dodatek zawsze bezbłędnie zdaje egzamin. Ponadto stanowi istna bombę witaminową.Nieco zapomniana rzepa zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto wprowadzić ja do swojego jadłospisu. Witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i wiele więcej- to wszystko znajdziesz w niepozornym warzywie. Wprowadź to bogactwo do organizmu pod postacią pysznej surówki.
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz przygotowanie imprezy dla najbliższych, koniecznie przygotuj błyskawiczną przekąskę z meksykańskich placków. Roladki z tortilli z serkiem kanapkowym, warzywami i szynką błyskawicznie znikną ze stołu.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystasz ulubione składniki i serki kanapkowe. Moją ulubioną wersją są tortille z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i serkiem z ziołami. Do placków dodaję również szynkę drobiową i mieszankę sałat. Roladki przygotujesz również z serkiem śmietankowym, chrzanowym, ze szczypiorkiem. Do roladek możesz dodać również paprykę konserwową, pieczarki marynowane, oliwki i wiele innych warzyw. Ważne jest to, żeby wszystkie składniki były pokrojone w słupki lub małe, cienkie kawałki, żebyś szybko zawinęła cały placek i żeby roladki się nie rozwarstwiły.Roladki z tortilli po zawinięciu dociśnij delikatnie, żeby brzegi placka dobrze się zlepiły. Tutaj ważną rolę odgrywa serek kanapkowy. Musisz posmarować nim całą tortillę, włącznie z brzegami. Inaczej placek nie będzie miał odpowiedniej formy i zepsuje się podczas krojenia.
Nie macie pomysłu czym umilić sobie dzisiejsze kibicowanie? Proponujemy ekspresowe w przygotowaniu koreczki z tortilli. Sprawdzą się też przy oglądaniu filmu czy na imprezie. Do ich zrobienia potrzebujesz gotowych placków tortilli, kremowego serka, trochę wędliny i ulubionych dodatków. Także zapraszamy szybciutko do kuchni. Koreczki z tortilli przygotuj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją są koreczki z sałatą lodową, szynką drobiową, papryką i ogórkami konserwowanymi. Do tortilli możesz dodać również inne warzywa, np. zielony ogórek, marchewkę. Możesz przygotować je również z serem tartym, salami i takimi dodatkami, na jakie masz ochotę.Kluczowym składnikiem koreczków z tortilli jest serek kanapkowy. Polecam delikatny serek śmietankowy z dodatkiem tartego chrzanu i świeżych ziół, np. natki pietruszki. Serek wzmocni smak potrawy i dzięki niemu tortilla nie rozwarstwi się podczas krojenia i jedzenia.Koreczki z tortilli są świetną przekąską imprezową, na mecz i na spotkania w większym gronie. Są lekkie, pożywne i o wiele zdrowsze od gotowych przekąsek, jak chipsy i frytki. Koreczki są tanie i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. A zrobisz je dosłownie w 10 minut.
Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami jest pomysłem na pyszne danie z piekarnika. Nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy napełnić warzywa nadzieniem i całość zapiec. Danie jest sycące i pełne smaku, doskonale nadaje się też do odgrzewania. Warzywa faszerowane możemy przygotować na wiele sposobów. Papryka, bakłażan, czy cukinia będą smakować rewelacyjnie z każdym nadzieniem. Do faszerowania doskonale sprawdzą się kasze, ryż, mięso mielone i kurczak, a także sery, np. feta, mozzarella, parmezan.Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to wegetariańska wersja dania, która posmakuje największym fanom mięsnych potraw. Farsz przygotowany z cukinii, cebuli, oliwek, czosnku i natki pietruszki jest prosty, ale niezwykle aromatyczny. Przysłowiową wisienką na torcie jest starty parmezan, którym posypuję paprykę przed włożeniem do piekarnika.Wszystkie składniki na farsz przesmażam na mieszance klasycznej oliwy i oliwy z suszonych pomidorów. W ten sposób farsz zyskuje rewelacyjny smak. Ugotowana kasza przechodzi aromatem wszystkich składników. Do naczynia żaroodpornego wlewam niewielką ilość wody, żeby papryka się nie przypaliła. Danie będzie gotowe po 30 minutach pieczenia.
Obieranie warzyw korzeniowych, owoców, a nawet pomidorów jest dość proste i oczywiste, ale jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że zdanie wcale nie jest trudne. Musimy jedynie wystawić paprykę na działanie wysokiej temperatury. Garnek, piekarnik, mikrofalówka czy palnik - wybór należy do nas.Obrana papryka znajduje swoje zastosowanie w zupach czy w sosach. Wiedza, jak usunąć skórkę z papryki przyda się na przykład do przygotowania domowego ajwaru. Obrana ze skórki papryka jest lżej strawna i mniej obciąża nasz układ pokarmowy.