Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Papryka

Papryka

pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
13.08.2022 20:31 Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Mamy dla was pomysł na ekspresowy obiad. Przygotujcie pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem i ryżem. Wyjdzie smaczna, że palce lizać i szybko zniknie z talerzy. Dokładki są gwarantowane, bo danie jest pożywne, ale bardzo lekkie. Zapraszamy więc do kuchni. Faszerowane warzywa są bardzo ciekawą propozycją obiadową. Smaczną i bardzo zdrową, a jednocześnie oryginalną w smaku. Faszerowana cukinia, bakłażan czy papryka stanowią doskonałą odmianę od klasycznych kotletów i pulpetów. I w zależności od tego, czym nadziejecie warzywa, może wam powstać kompletny, ekspresowy obiad.A czym nadziać paprykę i inne warzywa? Możliwości jest bardzo dużo. Może to być mieszanka kaszy i twarogu, soczewicy i innych warzyw, czy mielonego mięsa i ryżu. Ta ostatnia opcja należy do najpopularniejszych i bardzo lubianych, bo jest dość neutralna w smaku i bardzo pożywna. I właśnie takim farszem nadziejemy naszą paprykę.

placki ziemniaczane
13.08.2022 17:36 Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Jedliście kiedyś placki ziemniaczane w pikantnej wersji? Naprawdę warto ich spróbować, bo zyskują niepowtarzalny charakter. My oprócz przypraw dorzuciliśmy do nich jeszcze jeden dodatek, którym jest czerwona fasola. Dzięki niej stały się pożywne jak nigdy. Ot taka nieco meksykańska wersja placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane pojawiają się w naszych domach w różnych sytuacjach. Niektórzy robią je na kolację, inni na przekąskę, ale większość jednak na obiad. Zwłaszcza jeśli nie ma innego pomysłu, a w zapasach jest trochę ziemniaków. Nasze dzisiejsze placki ziemniaczane są właśnie taką doskonałą wersją obiadową. Wzbogaciliśmy je bowiem w czerwoną fasolkę, która jest świetnym źródłem białka, podobnie jak mięso. Dosypaliśmy też trochę ostrej papryki, co zupełnie odmieniło klasyczny smak placków ziemniaczanych. I wyszło im to na dobre.

papryka na przekąskę
11.08.2022 18:47 Pieczona papryka z dodatkami. W sam raz na letnią przekąskę

Macie ochotę na niezwykłą, letnią przekąskę? Przygotujcie pieczoną paprykę z dodatkami. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest przepyszna. Już samo upieczenie nadaje warzywu przyjemnego, słodkawego smaku. Natomiast kilka prostych dodatków zamienia ją w specjał jak z najlepszej restauracji. W sklepach i na straganach pojawiła się już papryka w całkiem przystępnych cenach. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Można ją chrupać np. z dipem, dodawać do potraw duszonych i pieczonych, a także przerabiać na przetwory. My jednak proponujemy prostą i smaczną przekąskę z pieczonej papryki. Jest idealna także na kanapki.

Leczo - wakacyjny klasyk
10.08.2022 16:52 Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Leczo jest dobrze znaną wielu smakoszom potrawą na bazie papryki. Często przyrządza się ją właśnie latem, kiedy niezbędne składniki są łatwo dostępne i tanie. Danie nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą aromatycznych przypraw — czosnku i wędzonej papryki. To one sprawiają, że warzywna wersja na długo zapada w pamięć. Spróbujecie? Smakowite leczo przygotuje się naprawdę prosto. Kluczowe są proporcje składników i dodatek odpowiednich przypraw. Tym razem proponujemy warzywną odsłonę z dodatkiem aromatycznej papryki wędzonej i czosnku. Danie zachwyca zapachem i delikatnie rozgrzewa, więc będzie dobre nie tylko na lato.

jajecznica
07.08.2022 18:54 Zaskakująca jajecznica na ostro. Takiego śniadania jeszcze nie jadłeś

Jakim posiłkiem rozpocząć dzień? A może jajecznicą na ostro? Takiego śniadanie z pewnością jeszcze nie jadłeś. Jest pożywne, pełne smaku, z zaskakującą ostrą nutą. Dzięki temu nie tylko doskonale syci, ale też poprawia krążenie i daje moc na początek dnia. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Jajecznica jest jednym z ulubionych, porannych posiłków. Robi się ją szybko, przyjemnie rozgrzewa i doskonale smakuje. Stwarza też duże pole do popisu, bo można ją wzbogacić o różne dodatki. Zwykle jest to szynka, boczek, cebula, szczypiorek.Jednak do jajek pasują też inne składniki, np. grzyby, pomidory, ziemniaki, ser, a nawet papryczka chilli. Ta ostatnia może jest nieco zaskakująca, bo ma ostry smak. Lecz kto powiedział, że poranny posiłek nie może być pikantny? To nawet wyjdzie nam na zdrowie, bo pobudzi krążenie, wskutek czego skutecznie się obudzimy.

Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata
06.08.2022 17:58 Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata

Bigos bez kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnego, dość ciężkiego bigosu. Bigos z kabaczkiem w roli głównej jest równie aromatyczny, smaczny i lekki, doskonale sprawdzi się więc jako obiad w upalne, wakacyjne dni.Latem stawiamy na lekkie, ale sycące obiady, które możemy przygotować sprawnie. Jednym z takich dań jest właśnie bigos bez kapusty, czyli jednogarnkowe danie, które będzie gotowe po niecałej godzinie. Bigos bez kapusty jest prostą, tanią i bardzo smaczną potrawą.Bigos bez kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Przygotujemy go z kilku prostych składników: cukinii, papryki, kiełbasy, cebuli, pomidorów. W bigosie nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw: natki pietruszki, suszonego majeranku i mielonej papryki czerwonej, które rewelacyjnie podkreślają smak całej potrawy.Jeśli przygotujemy więcej bigosu bez kapusty, możemy włożyć go do słoików, pasteryzować 15 minut i wstawić do spiżarni. Danie zachowa świeżość przez wiele miesięcy i możemy sięgnąć po nie zimą, kiedy dostęp do smacznych, świeżych warzyw będzie mocno ograniczony.

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis
29.07.2022 11:31 Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis

Kotlety gyros z kurczaka to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso zapieczone z warzywami, serem i sosem majonezowo- ketchupowym to danie, które posmakuje wszystkim domownikom. Podaj je z ziemniakami pieczonymi i lekką surówka, rodzina będzie zachwycona.Kotlety gyros to idealnie danie, kiedy masz ochotę na szybki, bardzo aromatyczny i smaczny obiad z niezwykłymi dodatkami. Mięso drobiowe zapieczone z papryką, ogórkami konserwowymi, sosem pod serową pierzynką smakuje wyśmienicie.Kotlety przed pieczeniem należy dobrze rozbić tłuczkiem i doprawić solą i przyprawą gyros, następnie lekko obsmażyć na patelni. Tak przygotowane piersi z kurczaka będą pyszne, soczyste i nie rozlecą się podczas pieczenia. Kotlety gyros są o wiele smaczniejsze od klasycznych mielonych, czy schabowych. Przede wszystkim są lżejsze, bardziej soczyste i mniej tłuste. Zapieczona potrawka z warzyw, ketchupu, majonezu i sera sprawia, że każdy prosi o dokładkę.

Cukinia po meksykańsku smakuje lepiej nawet od ogórków. Nigdy nie pomyślisz o innych przetworach
28.07.2022 12:01 Cukinia po meksykańsku smakuje lepiej nawet od ogórków. Nigdy nie pomyślisz o innych przetworach

Cukinia po meksykańsku jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Jest wyraźna, pikantna, charakterna i posmakuje każdemu miłośnikowi meksykańskiej kuchni. Cukinia w aromatycznej zalewie z pomidorów i papryki to absolutny hit zimowych przetworów.W połowie lata zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. To idealny czas, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewają w pełnym słońcu, są więc najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Oprócz klasycznych przetworów, postawmy również na oryginalne smaki, np. cukinię po meksykańsku.Cukinia po meksykańsku jest pikantna i wyraźna, a sekretem doskonałego smaku jest zalewa. Zalewa z podsmażonej na oliwie papryce, pomidorów, kminu rzymskiego, cukru i octu nadaje fenomenalny aromat i meksykańską nutę.Przed przygotowaniem cukinii po meksykańsku dokładnie umyjmy i sparzmy słoiki. To konieczny krok, bez którego cukinia zepsuje się w spiżarni. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, która sprawi, że przetwory będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.

Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych
23.07.2022 16:49 Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych

Marynowana cukinia w zalewie słodko- kwaśnej przepisu Jakuba Kuronia nie ma sobie równych. Jest miękka soczysta i doskonała w smaku. Marynatę przygotujesz z wody, cukru, octu i kilku podstawowych przypraw. Cukinia będzie gotowa po około 5 dniach.Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na wyśmienitą cukinię w słodko- kwaśnej marynacie. Oprócz cukinii do słoików dodaje również czerwoną paprykę i marchewkę, które są świetnym dodatkiem i wzmacniają smak całej potrawy.Sekretem rewelacyjnych przetworów jest marynata przygotowana z cukru, octu, gorczycy, soli i suszonych ziół. Cukinia marynowana przepisu Kuronia jest idealnym dodatkiem do obiadu i grillowanego mięsa. Możemy ją również podać jako samodzielną przekąskę i dodatek do zimnej płyty.Przed przygotowywaniem przetworów zawsze dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. W przeciwnym wypadku bakterie, które znajdują się w niedomytych pojemnikach namnożą się i zepsują całą potrawę. Idealnie czyste słoiki to podstawa wszystkich przetworów.

papryka konserwowa
21.07.2022 14:25 Kuroń wyjawił jak zrobić paprykę konserwową. Prawdziwy hit wśród przetworów

Jakub Kuroń wyjawił, jak zrobić pyszną paprykę konserwową. Zapewnia, że będzie ona prawdziwym hitem wśród przetworów. Jest nie za ostra, aromatyczna, doskonała na przekąskę, do kanapek i sałatek. Gdy tylko pojawi się w dobrych cenach, przygotujcie kilka słoików tego specjału. Papryka konserwowa jest jednym z bardziej lubianych, wytrawnych przetworów. Ma wyraźny smak i zapach, piękny kolor i jest pyszna. Doskonale sprawdza się na kanapkach i w sałatkach. Ważne jednak, żeby nie była zbyt ostra, bo smak octu potrafi przyćmić wszystkie inne smaki. Jakub Kuroń poleca swój przepis na paprykę konserwową. Zachwala jej smak, który uzyskuje dzięki słodko-kwaśnej marynacie i przyprawom. Przetestujcie jego recepturę, bo jest szansa, że i wam zasmakuje taka wersja papryki

leczo
18.07.2022 20:40 Makłowicz nie dodaje jej do lecza. Mnóstwo Polaków ma jednak inne zdanie

Makłowicz robi bez niej leczo. Polacy jednak mają inne zdanie i bardzo chętnie dodają do tej węgierskiej potrawy pokrojoną cukinię. Doskonale komponuje się ona z cebulą, papryką i pomidorem i jest chrupkim akcentem w tym pysznym, warzywnym daniu. Leczo jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Jej podstawę stanowią trzy warzywa: cebula, papryka i pomidor. Krótko się je podsmaża, a potem trochę gotuje, by składniki poprzenikały się, ale nie rozpadły. Wiele osób dodaje też do leczo cukinię czy pieczarki. Jednak Robert Makłowicz uważa, że nadmiar składników w leczo jest zbędny. A przez dodatek cukinii, leczo bardziej przypomina francuską ratatouille. Zresztą zdaniem Makłowicza „Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić – hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka" – opowiada znawca kulinariów na swoim kanale na YouTube. Makłowicz zwraca uwagę na to, że klasyczna receptura na leczo przewiduje też dodatek pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Warzywa smaży się na tłuszczu — smalcu lub oleju. Można też dodać kiełbasę. Jednak „żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier" – oburza się Makłowicz.

ogórki
17.07.2022 17:20 Ogórki kiszone w koreańskim stylu. Niebanalny pomysł na pyszną przekąskę

Ogórki kiszone po koreańsku są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, mięsa z grilla i sałatek. Ogórki z dodatkiem chili, imbiru, szczypiorku i sosu sojowego są słone, pikantne, aromatyczne i bardzo chrupiące. Poznaj prosty przepis na ogórki kiszone w koreańskim stylu, palce lizać.Ogórki po koreańsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika wyraźnych i pikantnych potraw i dodatków do dań głównych. Ogórki przygotujesz błyskawicznie, będą gotowe już po 3 dniach, przechowuj je w lodówce lub spiżarni, a zachowają smak na wiele miesięcy.Przed przygotowywaniem ogórków, dokładnie je umyj i namocz w zimnej wodzie przez godzinę, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i jędrne. Do ogórków po koreańsku nie musisz gotować zalewy, wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wymieszasz i przełożysz do słoiczków.Ogórki po koreańsku są świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki i innych dań z grilla, dań obiadowych i lekkich sałatek. Są bardzo smaczne i aromatyczne- każdy składnik wyczuwalny jest osobno, a całość tworzy fenomenalną potrawą z orientalną nutą.Przygotuj również ogórki w przyprawie curry. Aromatyczny dodatek sprawi, że ogórki błyskawicznie znikną z talerzy.

sałatka ryżowa
16.07.2022 22:50 Kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealna na lato

Poznajcie potrawę, która sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja czy drugie śniadanie. Jest nią kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealnie nadaje się na lato, bo nie obciąża zbytnio żołądka i zjada się ją z prawdziwą przyjemnością. Możecie ją wzbogacić wieloma składnikami. Sałatki są lekkie i pożywne. Zazwyczaj składają się z wielu składników, które dostarczają naszemu organizmowi dużo wartościowych substancji. Mają też tę zaletę, że nie musimy się sztywno trzymać ich składu ilościowego i jakościowego. Możemy do nich dodać, to co mamy właśnie w zapasach, w ilości, która odpowiada naszym podniebieniom. Dziś podamy wam przepis na sałatkę ryżową babci Ewy. Oprócz ryżu znalazł się w niej też tuńczyk z puszki, a także groszek, ser, jajka i wiele innych składników. Sałatka jest bardzo urozmaicona i kolorowa. Aż kusi, żeby ją zjeść.

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
14.07.2022 22:07 Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć

Poznajcie zachwycający przepis na pyszne leczo. Jeden składnik może was zaskoczyć, a jest nim kukurydza. Nie tylko dodaje potrawie atrakcyjniejszego wyglądu, ale też chrupkości i słodkawego smaku. Leczo sprawdzi się jako danie obiadowe, możecie też podać je na kolację. Doskonale nadaje się do odgrzewania, ale równe dobrze smakuje na zimno. Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Robi się je z trzech warzyw, a mianowicie z cebuli, papryki i pomidorów. Można do niego dodać kiełbasę i boczek, ale są przepisy typowo jarskie. Ważnym składnikiem tej potrawy jest tłuszcz, na którym przesmaża się warzywa. Dodaje on całości smaku i wyjątkowej konsystencji. Istotne są też aromatyczne przyprawy.

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
08.07.2022 21:55 Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu

Pomysł na szybki obiad jednogarnkowy? Przygotuj aromatyczne leczo z jednym, niezwykłym składnikiem. Zamiast cukinii dodaj pieczarki- leczo będzie jeszcze smaczniejsze i każdy będzie prosił o dokładkę.Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść dziennie, szczególnie wersję z pieczarkami, ponieważ doskonale wzmacniają smak całej potrawy. Sekretem idealnego leczo są również przyprawy- papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki. To one nadają aromatu i lekkości całemu daniu. W leczo nie może zabraknąć oczywiście pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej. Sos pomidorowy świetnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerzy.Leczo możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Zamiast kiełbasy dodajmy więcej pieczarek. Leczo możemy podać samo, z kromką świeżego chleba lub ugotowanymi na sypko ziemniakami z koperkiem.

Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas
06.07.2022 08:55 Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas

Manemen, czyli jajecznica po turecku jest doskonałym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza latem, kiedy cieszymy się smakiem świeżych, dojrzałych, wygrzanych w słońcu warzyw. Jajecznica z papryką, pomidorem i cebulą będzie absolutnym hitem na Twoim stole.Jajecznica po turecku to rewelacyjne śniadanie dla całej rodziny. Jest smaczna, bardzo pożywna i lekka, doda nam energii na cały poranek, ale nie będziemy czuć się po niej ciężko. Moim zdaniem manemem jest jedną z lepszych wersji podania jajek na śniadanie.Do jajecznicy po turecku dodaj również posiekaną natkę pietruszki, która doda lekkości i świeżości całej potrawie. Manemen podaje się również z pokruszonym serem feta. Jeśli również chcesz dodać ser do jajecznicy, nie sól jej za bardzo wcześniej, żeby jej nie przesolić.Pamiętaj, że najsmaczniejszą jajecznicę przygotujesz wyłącznie ze świeżych jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Jajka od takich kurek są duże, a jajecznica ma piękny, żółty kolor. Jajka marketowe zwykle pochodzą z chowu klatkowego, te jajka są blade i nie mają już takiego smaku.

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz
30.06.2022 21:05 Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Leczo Ewy Wachowicz jest znakomitym sezonowym daniem jednogarnkowym, które syci na długo. Miss Polski dodaje do niego cukinię, która znakomicie wzbogaca smak rarytasu, jednocześnie podnosząc jego wartość odżywczą. Spróbujcie koniecznie. Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej leczo z dodatkiem cukinii jest pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Proste połączenie sezonowych składników skusi nawet najbardziej wybrednych. Sprawdźcie, a jeszcze nie raz po nie sięgniecie.

Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?
22.06.2022 16:30 Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Zdarzyło wam się kupić paprykę, w której wnętrzu znaleźliście małą jej wersję? Takie warzywo może być wykorzystane w kuchni. Co więcej, dodatkowy jego element też jest jadalny. Wyjaśniamy, skąd się bierze. Papryka stanowi bazę wielu pysznych dań. Część z nas kupując ją i odkrywając, że ma "lokatora" obawia się jednak ją zjeść i wyrzuca znaleziony „dodatek", a czasem nawet i całe warzywo. Okazuje się jednak, że wcale nie jest to konieczne.

Leczo z boczniakami
19.06.2022 10:06 Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków. Jego przepis na leczo nie ma sobie równych

Jakub Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków, czyli paprykę, cebulę i cukinię. W wyniku tego powstało pyszne leczo. Przepis na nie nie ma sobie równych, bo kucharz dorzuca też do niego kiełbasę i mięso z kurczaka. Możecie więc wybrać swoją wersję, dodając do niej mięso lub nie. Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej i występuje w wielu wersjach. Niektóre są typowo warzywne, inne mają dodatek kiełbasy, boczku, a nawet mięsa drobiowego. W sumie każda opcja jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonała na obiad i kolację, na ciepło i na zimno, do odgrzewania i do słoików.

leczo
16.06.2022 18:21 Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa

Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są dwa mięsa — boczek i kiełbasa. Dzięki nim potrawa jest niezwykle smaczna i pożywna. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością zachwycicie się nim podobnie jak my. Od razu przygotujcie leczo na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.Leczo jest potrawą pochodzącą z kuchni węgierskiej. Jego podstawą są warzywa — cebula, papryka i pomidory. Często też dodaje się do niej cukinię, a także kiełbasę. Siostra Aniela wzbogaciła swój przepis o boczek, co dodało potrawie doskonałego smaku.

devolay
14.06.2022 20:47 Wspaniały dewolaj ze szpinakiem, papryką i serem. Propozycja na obiad

Jeśli planujecie dziś, co zrobicie jutro na obiad, mamy świetny pomysł. Przygotujcie wspaniały dewolaj ze szpinakiem, papryką i serem. Nasza propozycja przebija wszystko. Jest o wiele smaczniejsza niż klasyczny zawijaniec z masłem. A przy tym wygląda bardzo apetycznie. Dewolaj to rodzaj roladki z kurczaka, panierowanej i smażonej na tłuszczu. Zwykle do jej wnętrza wkłada się kawałek masła, które po rozpuszczeniu doskonale nawilża mięso, dodając mu też smaku. Nasza wersja dewolaja różni się jednak wypełnieniem. Jest ono równie soczyste, ale przy tym niezwykle kolorowe i bardzo smaczne. Koniecznie przetestujcie poniższy przepis, a z pewnością zachwycicie się nową wersją klasycznej potrawy.

Lepszego dodatku do dań z grilla nie można sobie wyobrazić. Mamy niezawodny przepis na paprykę faszerowaną
13.06.2022 10:31 Lepszego dodatku do dań z grilla nie można sobie wyobrazić. Mamy niezawodny przepis na paprykę faszerowaną

Papryka faszerowana jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Jest idealnie doprawiona, lekka i niezwykle aromatyczna. Lepszego dodatku do grillowanych potraw nie można sobie wyobrazić. Poznaj prosty przepis na wyborną paprykę faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na grilla trwa w najlepsze. Latem aż ciężko nam sobie wyobrazić weekend bez dań z grilla- karkówki, kiełbasy, szaszłyków i pieczonych warzyw. Rewelacyjnym dodatkiem do grillowanych potraw jest również papryka faszerowana.Papryka pieczona z aromatycznym farszem z mięsa mielonego, ryżu, natki pietruszki, oregano i innych przypraw dosłownie rozpływa się w ustach. Warzywa doskonale urozmaicają tradycyjne potrawy serwowane z grilla. Do papryki faszerowanej i innych dań możemy również podać lekką sałatkę grecką. Sama papryka stanowi także wspaniały dodatek do dań z grilla. Na grillu nie może zabraknąć karkówki marynowanej w miodzie i musztardzie i warzywnych szaszłyków z ziemniakami. Jeśli podamy je właśnie z papryką faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni różnorodnością dań i ich niepowtarzalnym smakiem.

Robert Makłowicz, leczo
10.06.2022 21:23 Idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa jeden szczegół

Poznajcie przepis na idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę w nim przykuwa jeden szczegół, a mianowicie brak cukinii. Sprawdźcie, czy może ta bardziej zbliżona do oryginału wersja lecza lepiej wam odpowiada. Pamiętajcie o tym, że potrawa ta dobrze smakuje też na zimno. Leczo jest chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. Oczywiście doczekało się już wielu wersji, więc trudno dojść, która z nich jest tradycyjna. Jak jednak ustalił Robert Makłowicz, do klasycznego lecza nie dodaje się cukinii, a także papryki w proszku.

Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny
25.05.2022 14:42 Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny

Fasolka szparagowa w węgierskim stylu jest wyśmienitym dodatkiem do obiadów, śniadań i kolacji. Mięso, omlety i warzywa w towarzystwie potrawki ze strączków smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na żółtą fasolkę szparagową w węgierskim stylu z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.Żółtą fasolkę szparagową zwykle jemy wyłącznie ugotowaną w wodzie lub z zasmażką z masła i bułki tartej, ponieważ tak smakuje rewelacyjnie. Fasolka przygotowana w węgierskim stylu jest nieco inna- bardziej wyraźna, pikantna, słodka, a sos śmietanowy doskonale uzupełnia ten smak.Fasolkę w węgierskim stylu podasz do każdego dania: świetnie urozmaici każdy obiad i kolację. Przygotujesz z niej również pożywne śniadanie- podaj ją z omletem lub frankfurterkami, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.Strączki są doskonałym urozmaiceniem naszej diety. To bogate źródło białka roślinnego i wielu cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się spożywanie tych cennych warzyw. Fasolka szparagowa jest sycąca, pyszna i przede wszystkim zdrowa.Jeśli również uwielbiasz fasolkę polaną masłem i bułką tartą, ale nie jesz jej zbyt często, ponieważ jest bardzo kaloryczna- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w wersji fit, jest nawet zdrowsza niż ta z wody.

papryka marynowana
24.05.2022 22:45 Wyśmienita papryka konserwowa według przepisu Kuronia

Marzy wam się aromatyczny dodatek do obiadu lub smaczna zakąska? Proponujemy przygotować paprykę konserwową według przepisu Kuronia. Jest wyśmienita w smaku, bo niezbyt octowa i przyjemnie twardawa. Z pewnością przypadnie wam do gustu. Choć to może nie szczyt paprykowego sezonu, to gdy trafi wam się to warzywo po promocyjnej cenie, kupcie go trochę więcej. Jest niezwykle zdrowe, doskonale smakuje na przekąskę, można je kroić na kanapki, dodawać do zapiekanek i potraw duszonych.Można też zrobić z niego chociaż 1-2 słoiki pysznego przetworu. Jakiego? Za Jakubem Kuroniem namawiamy do zrobienia papryki konserwowej. To warzywo idealnie nadaje się do marynowania, bo dobrze komponuje się z niewielkim dodatkiem octu oraz z przyprawami.

Leczo z boczniakami
18.05.2022 14:14 Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku

Leczo jest smacznym i sycącym daniem, po które chętnie sięga wielu smakoszy. Zastępując kiełbasę boczniakami i dodając nieco wędzonej papryki, uzyskamy wyjątkowo aromatyczną potrawę, której smak spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie koniecznie. Leczo tradycyjnie przygotowywane było jedynie z papryki, pomidorów i wędlin. W polskich domach — mimo oburzenia kulinarnych autorytetów — danie bywa modyfikowane. Do czerwonych warzyw nierzadko dołącza cukinia czy też ziemniaki. Dziś postawimy na nieco inną, bezmięsną wersję. Będzie równie pysznie i treściwie. Skusicie się?

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę
17.05.2022 21:51 Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Papryka jest smacznym i pełnym cennych składników odżywczych warzywem. Warto przygotować ją w smacznej odsłonie z farszem z ryżu, pieczarek i mięsa mielonego. Duszony specjał będzie niezwykle sycący. Koniecznie spróbujecie — danie spodoba się całej rodzinie. Papryka stanowi pyszny składnik wielu dobrze znanych nam dań takich jak leczo czy placki ziemniaczane. Kolorowe warzywo można też podać w eleganckiej wersji z bogatym w smaki farszem z mięsa, ryżu i pieczarek. Przyrządzenie smakołyku jest niezwykle proste, a z talerzy zniknie ekspresowo. Skusicie się?

pasta warzywna
28.04.2022 22:37 Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek

Chcesz zamienić kromki pieczywa w niezwykły przysmak? Przygotuj oszałamiającą smakiem pastę z pieczonych warzyw. Będzie ona pysznym dodatkiem do kanapek. Jak ją zrobić? Umyj i obierz warzywa, upiecz je, a potem zmiksuj. Prawda, że proste? Jeśli masz już dość klasycznych kanapek z szynką lub serem, postaw na warzywa. Jednak nie chodzi o plasterki rzodkiewki czy pomidora, ale o pyszny miks przygotowany z pieczonych warzyw. Zrobisz go szybko z warzyw, które masz pod ręką. Będzie nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.