Lubicie paprykę w marynacie? Zróbcie ją po chorwacku. Wystarczy chwilę pogotować warzywo w aromatycznych przyprawach, a po ostudzeniu zamknąć w słoikach z delikatnym sosem. Prosty przepis pomoże wam przygotować smaczną przekąskę na zimę. Jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze. Papryka po chorwacku będzie pasowała do kanapek, sałatek czy jaj faszerowanych. Przyjemnie chrupiące i pełne aromatu warzywo z pewnością spodoba się całej rodzinie. Warto od razu przygotować nieco większą ilość — spokojnie przetrwa całą zimę. Spróbujecie?
Przechowywanie w chłodnym miejscu nie koniecznie służy naszym produktom spożywczym. Okazuje się, że niektórym z nich, np. papryce, olejowi rzepakowemu czy pieczywu, niska temperatura panująca w lodówce może wręcz zaszkodzić. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tego, czego nie wstawiać do lodówki.Zwykło uważać się, ze przechowywanie w lodówce przedłuża przydatność jedzenia do spożycia. Zasady tej nie należy jednak stosować automatycznie do wszystkich zakupionych przez nas artykułów. Czego nie wstawiać do lodówki i dlaczego? Szczegóły poznasz w poniższym tekście.
Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty. Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.
Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików, zakrętek oraz uszczelek. To bardzo ważny krok, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się smakiem i świeżością marynat, kompotów i dżemów, aż do następnego sezonu.Słoiki możemy wyparzać na wiele sposobów. Niektórzy gotują je w gorącej wodzie, inni wyparzają w mikrofalówce, a nawet zmywarce. Wyparzanie słoików w piekarniku jest najlepszym sposobem na przygotowanie szklanych pojemników do przechowywania zimowych przetworów.Dlaczego wyparzanie słoików, uszczelek i zakrętek jest takie ważne? Jeśli włożymy przygotowane przez nas przetwory do brudnych słoików, to już po kilku dniach namnożą się bakterie i kiszonki lub marynowane przysmaki zepsują się. Umycie słoików płynem nie wystarczy, żeby pozbyć się chorobotwórczych i szkodliwych drobnoustrojów. Wyparzanie słoików jest więc absolutnie niezbędnym procesem, dzięki któremu nasze zimowe przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy. Na zimę możemy przygotować wszystkie warzywa i owoce. Jesienią warto zrobić marynowane grzyby leśne, marynowaną dynię, gruszki w occie i konfiturę śliwkową. Smakują rewelacyjnie.
Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.
Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować. Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.
Beata Sadowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na zupę dyniową. Dzięki dodatkowi aromatycznej szałwii, nieco mdła z natury dynia zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, podkręcony dodatkowo rozmarynem. Koniecznie spróbuj tej typowo jesiennej potrawy.Dynia jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki bogactwu witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Zupę dyniową warto zatem włączyć na stałe do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Zupa dyniowa jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i pożywna. Szałwia, rozmaryn oraz ostra papryczka podkręcają także jej właściwości rozgrzewające. Zupa dyniowa według przepisu Beaty Sadowskiej, której zdjęcie zamieszczone powyżej pochodzi z profilu beata_sadowska_official na Instagramie, to prawdziwy kulinarny przebój.
Gulasz jest popularnym daniem, które występuje w rozmaitych wersjach. Niezależnie jednak od wybranych dodatków, bazę gulaszu stanowią soczyste mięsne kawałki w pysznym gęstym sosie. Idealną gęstość sosu możemy uzyskać za pomocą redukcji wody lub poprzez dodatek gęstej, tłustej śmietany.Kluczową kwestią dla końcowego efektu naszego gulaszu jest dobór składników do jego przygotowania. Gulasz ugotowany na mięsie czerwonym będzie dużo bardziej treściwy, niż jego drobiowy odpowiednik. Również smak gulaszu wołowego czy jagnięcego jest zupełnie odmienny od smaku gulaszu z indyka czy kurczaka.Niebanalny wpływ na gulasz ma także dodatek warzyw. Duża ilość papryki, cebuli czy ziemniaków ubogaci tę potrawę. Dodatkowo długo duszone warzywa niejako rozpadają się w sosie. Gulasz z dużą ilością warzyw będzie więc bardziej gęsty, niż ten z mniejszą ich zawartością. Co jednak zrobić, kiedy sam dobór składników nie daje nam zadowalającego efektu?
Zapiekanka ziemniaczana ratuje nas za każdym razem, kiedy brak nam czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy do ziemniaków dodać składniki, które akurat mamy z lodówce, zalać wybranym sosem i zapiec w piekarniku. A co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i sosem paprykowym? To pyszna propozycja prosto od Jacka Kuronia.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz użyć ziemniaków świeżo ugotowanych lub tych, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Pyszna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka jest również bardzo pożywna.
Leczo w wykonaniu Roberta Makłowicza różni się od tego, jakie zwykło się jadać w naszych domach. Brak cukinii oraz papryki w proszku to zasadnicze różnice w przyrządzaniu tego tradycyjnego węgierskiego dania. Na Węgrzech leczo zwyczajowo podaje się jako dodatek do dania głównego- w związku z tym nie uświadczymy w nim też kiełbasy czy boczku.W Polsce najczęściej podajemy leczo jako samodzielne, pełnoprawne danie. Robert Makłowicz pokazuje inne oblicze tej potrawy. Spróbuj zaserwować je jako warzywny dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Jest to zwyczaj wyniesiony z domu rodzinnego Pana Roberta.
Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.
Bułgarska sałatka do słoików na zimę to jeden z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować. Sałatka jest pełna smaku, jest lekko octowa i smakuje wyśmienicie z daniami mięsnymi. Bułgarska sałatka smakuje jak kultowy Globus.Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości aromatycznych warzyw. Do sałatki dodajemy bakłażany, marchew, paprykę słodką, ostrą, cebulę i soczyste pomidory. Całość dusimy, następnie doprawiamy olejem, solą, octem i cukrem.Przed przygotowaniem sałatki bułgarskiej koniecznie umyjmy i sparzmy słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie sałatka bardzo szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń. Sprawdźmy również zakrętki- jeśli któraś nie pasuje do słoika, wymieńmy ją.Źle dobrana zakrętka przepuszcza powietrze, które sprzyja namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów. Sałatka również bardzo szybko się wtedy zepsuje. Sałatki nie musimy pasteryzować, gorące warzywa przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.
Gołąbki można spotkać w wielu odsłonach. My proponujemy to danie w wersji meksykańskiej. Głównymi składnikami gołąbków jest mięso wieprzowe oraz ryż, czyli produkty popularne również w dalekim Meksyku. Odpowiedni dobór przypraw oraz dodatek soczystej czerwonej papryki pozwoli nam zabrać nasze gołąbki na egzotyczną wycieczkę po krainie smaków.Charakterystyczną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest papryka. Do gołąbków możemy użyć jej w wersji słodkiej, ostrej- dla wielbicieli zdecydowanych smaków, lub w wędzonej- niezwykle intrygującej i aromatycznej. Kolejną wizytówką Meksyku jest kolendra- zarówno jej ziarna jak i liście zmienią oblicze tradycyjnego polskiego dania.Przygotowanie gołąbków po meksykańsku nie odbiega wiele od znanego nam polskiego wydania. Tajemnica tkwi w doborze przypraw. W dodatku gołąbki z naszego przepisu nie wymagają zawijania. Gorąco zachęcamy do tego smakowitego eksperymentu.
Zupa paprykowa z kurczakiem i ziemniakami jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Zupa jest sycąca i bardzo smaczna. Danie doprawione jest suszonymi ziołami, papryką mieloną i sosem sojowym, takiej zupy jeszcze nie jadłeś.Zupa paprykowa to świetna alternatywa dla klasycznego leczo. O ile leczo jest dość czasochłonne, tak ugotowanie wyśmienitej zupy paprykowej zajmuje niecałą godzinę. Zupa doprawiona rozmarynem, tymiankiem i świeżą natką pietruszki błyskawicznie zniknie z talerzy.Do przygotowania zupy paprykowej potrzebujesz 2 l bulionu warzywnego. Możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnuj z przygotowania bulionu z kostki rosołowej, wywar musi być smaczny i bez żadnych konserwantów.Zupa paprykowa z ziemniakami wygląda bardzo apetycznie, a zapach podczas jej gotowania unosi się w całej kuchni. Zupa pachnie fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sekretem smaku jest podsmażenie papryki i cebuli na niewielkiej ilości oleju, przesmażone warzywa oddają pełny aromat.
Jajka sadzone w papryce są niezwykle efektownym i smacznym pomysłem na dobry początek dnia. Apetyczne śniadanie zrobisz dosłownie w 5 minut, więc nie musisz sięgać po nudne kanapki. Jajka sadzone podaj z grzankami lub świeżym pieczywem. Wyborna uczta gwarantowana.Jajka sadzone zwykle przygotowujemy na obiad. Podajemy je wtedy z ziemniakami, mizerią. Możemy przygotować je również z ulubionym mięsem, ryżem i warzywami. Jajka sadzone doskonale sprawdzą się także na śniadanie, które posmakuje nawet największym niejadkom.Śniadanie nie dość, że wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, to jeszcze smakuje fantastycznie. Jajka sadzone w papryce nachodzą delikatnie jej aromatem. Sama papryka zachowuje natomiast delikatną chrupkość. Całość oprószona solą, pieprzem i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.Jajka sadzone smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, przez co jajka się nie przypalą. Masło dodatkowo doda całemu daniu przyjemnego, maślanego aromatu.
Leczo jest pyszną i sycącą potrawą, którą warto przygotować w większej ilości. Gotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny na dwa dni. Koniecznie dodajcie do niego kiełbasę, wtedy potrawa zyska na smaku i pożywności. Nikt nie odmówi sobie sycącego i pełnego aromatu leczo. Przyrządzone z dodatkiem kiełbasy danie jest sycące i treściwe. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw doskonale rozgrzewa. Będzie idealne na chłodniejsze, wrześniowe dni.
Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.
Faszerowana papryka jest prostą i smaczną potrawą, która może przypominać gołąbki. Farsz przygotowuje się bardzo podobnie — jedynie pomijamy element zawijania go w kapustę, zastępując ją chrupiącą papryką. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Spróbujecie?Faszerowana papryka z mięsem mielonymi i ryżem spodoba się nie tylko amatorom kulinarnych nowości. Warzywo wypełnione aromatycznym nadzieniem jak do gołąbków doskonale się z nim komponuje, a po upieczeniu wprost rozpływa w ustach. Dodatek świeżego pomidora sprawia, że całość pozostaje przyjemnie soczysta. Warto spróbować.
Papryka konserwowa z dodatkiem miodu to absolutny hit zimowych przetworów. Papryka jest doskonale doprawiona, a miód nadaje jej delikatnej słodyczy. Papryka w słoiku smakuje rewelacyjnie z grzankami, zimną płytą i jako dodatek do mięsnych dań.Miód nadaje przetworom wspaniałego smaku, jednak nie jest on jedynym składnikiem potrzebnym do przygotowania papryki konserwowej. Na każdy słoik potrzebujesz dodatkowo dwóch ząbków czosnku, liścia laurowego i łyżeczki ziaren gorczycy.Pamiętaj, żeby przed przygotowywaniem papryki konserwowej dokładnie umyć, a następnie sparzyć słoiki i wieczka. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie na przetworach pojawi się pleśń lub sfermentują i nie będą nadawać się do jedzenia.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Paprykę konserwową pasteryzuj przez 15 minut w dużym garnku. Słoiki muszą być ustawione do góry dnem, dzięki czemu wieczka o wiele lepiej będą przylegać do słoików, a do przetworów nie dostanie się ani wilgoć, ani powietrze, które również przyczyniają się do psucia.
Leczo często gości na naszych stołach latem. Pyszna i lekka wersja z batatem zamiast mięsa z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią słodkie warzywne kompozycje. Danie syci na długo, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujcie koniecznie — jeszcze nie raz je zrobicie. Warzywne leczo z batatem spodoba się nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Sycący słodki ziemniak doskonale komponuje się z papryką i cukinią w lekkim i aromatycznym pomidorowym sosie. Tak smakowitego posiłku dawno nie jedliście.
Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?
Mamy dla was pomysł na ekspresowy obiad. Przygotujcie pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem i ryżem. Wyjdzie smaczna, że palce lizać i szybko zniknie z talerzy. Dokładki są gwarantowane, bo danie jest pożywne, ale bardzo lekkie. Zapraszamy więc do kuchni. Faszerowane warzywa są bardzo ciekawą propozycją obiadową. Smaczną i bardzo zdrową, a jednocześnie oryginalną w smaku. Faszerowana cukinia, bakłażan czy papryka stanowią doskonałą odmianę od klasycznych kotletów i pulpetów. I w zależności od tego, czym nadziejecie warzywa, może wam powstać kompletny, ekspresowy obiad.A czym nadziać paprykę i inne warzywa? Możliwości jest bardzo dużo. Może to być mieszanka kaszy i twarogu, soczewicy i innych warzyw, czy mielonego mięsa i ryżu. Ta ostatnia opcja należy do najpopularniejszych i bardzo lubianych, bo jest dość neutralna w smaku i bardzo pożywna. I właśnie takim farszem nadziejemy naszą paprykę.
Jedliście kiedyś placki ziemniaczane w pikantnej wersji? Naprawdę warto ich spróbować, bo zyskują niepowtarzalny charakter. My oprócz przypraw dorzuciliśmy do nich jeszcze jeden dodatek, którym jest czerwona fasola. Dzięki niej stały się pożywne jak nigdy. Ot taka nieco meksykańska wersja placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane pojawiają się w naszych domach w różnych sytuacjach. Niektórzy robią je na kolację, inni na przekąskę, ale większość jednak na obiad. Zwłaszcza jeśli nie ma innego pomysłu, a w zapasach jest trochę ziemniaków. Nasze dzisiejsze placki ziemniaczane są właśnie taką doskonałą wersją obiadową. Wzbogaciliśmy je bowiem w czerwoną fasolkę, która jest świetnym źródłem białka, podobnie jak mięso. Dosypaliśmy też trochę ostrej papryki, co zupełnie odmieniło klasyczny smak placków ziemniaczanych. I wyszło im to na dobre.
Macie ochotę na niezwykłą, letnią przekąskę? Przygotujcie pieczoną paprykę z dodatkami. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest przepyszna. Już samo upieczenie nadaje warzywu przyjemnego, słodkawego smaku. Natomiast kilka prostych dodatków zamienia ją w specjał jak z najlepszej restauracji. W sklepach i na straganach pojawiła się już papryka w całkiem przystępnych cenach. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Można ją chrupać np. z dipem, dodawać do potraw duszonych i pieczonych, a także przerabiać na przetwory. My jednak proponujemy prostą i smaczną przekąskę z pieczonej papryki. Jest idealna także na kanapki.
Leczo jest dobrze znaną wielu smakoszom potrawą na bazie papryki. Często przyrządza się ją właśnie latem, kiedy niezbędne składniki są łatwo dostępne i tanie. Danie nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą aromatycznych przypraw — czosnku i wędzonej papryki. To one sprawiają, że warzywna wersja na długo zapada w pamięć. Spróbujecie? Smakowite leczo przygotuje się naprawdę prosto. Kluczowe są proporcje składników i dodatek odpowiednich przypraw. Tym razem proponujemy warzywną odsłonę z dodatkiem aromatycznej papryki wędzonej i czosnku. Danie zachwyca zapachem i delikatnie rozgrzewa, więc będzie dobre nie tylko na lato.
Jakim posiłkiem rozpocząć dzień? A może jajecznicą na ostro? Takiego śniadanie z pewnością jeszcze nie jadłeś. Jest pożywne, pełne smaku, z zaskakującą ostrą nutą. Dzięki temu nie tylko doskonale syci, ale też poprawia krążenie i daje moc na początek dnia. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Jajecznica jest jednym z ulubionych, porannych posiłków. Robi się ją szybko, przyjemnie rozgrzewa i doskonale smakuje. Stwarza też duże pole do popisu, bo można ją wzbogacić o różne dodatki. Zwykle jest to szynka, boczek, cebula, szczypiorek.Jednak do jajek pasują też inne składniki, np. grzyby, pomidory, ziemniaki, ser, a nawet papryczka chilli. Ta ostatnia może jest nieco zaskakująca, bo ma ostry smak. Lecz kto powiedział, że poranny posiłek nie może być pikantny? To nawet wyjdzie nam na zdrowie, bo pobudzi krążenie, wskutek czego skutecznie się obudzimy.
Bigos bez kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnego, dość ciężkiego bigosu. Bigos z kabaczkiem w roli głównej jest równie aromatyczny, smaczny i lekki, doskonale sprawdzi się więc jako obiad w upalne, wakacyjne dni.Latem stawiamy na lekkie, ale sycące obiady, które możemy przygotować sprawnie. Jednym z takich dań jest właśnie bigos bez kapusty, czyli jednogarnkowe danie, które będzie gotowe po niecałej godzinie. Bigos bez kapusty jest prostą, tanią i bardzo smaczną potrawą.Bigos bez kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Przygotujemy go z kilku prostych składników: cukinii, papryki, kiełbasy, cebuli, pomidorów. W bigosie nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw: natki pietruszki, suszonego majeranku i mielonej papryki czerwonej, które rewelacyjnie podkreślają smak całej potrawy.Jeśli przygotujemy więcej bigosu bez kapusty, możemy włożyć go do słoików, pasteryzować 15 minut i wstawić do spiżarni. Danie zachowa świeżość przez wiele miesięcy i możemy sięgnąć po nie zimą, kiedy dostęp do smacznych, świeżych warzyw będzie mocno ograniczony.