Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.
Czy da się źle pokroić paprykę? Raczej nie, ale zawsze można zrobić to lepiej. Kucharz Maciej zdradził niezwykle skuteczny patent na to warzywo. Okazuje się, że krojenie papryki najskuteczniejsze jest skórą do dołu.
Pomysł na lekką, ale pożywną kolację lub podwieczorek? Przygotuj grzanki z hummusem i pieczonymi warzywami według przepisu Katarzyna Cichopek. Aktorka kanapki podaje z octem balsamicznym i startym serem. Smakują obłędnie.
Zapiekanka gyros z makaronem i kurczakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, tania i bardzo pożywna. Wszyscy będą zachwyceni.
Surówkę z kiszonej kapusty, papryki i koperku zrobisz w kilka chwil. Ma uniwersalny smak, doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. A wygląda niesamowicie apetycznie. Błyskawicznie zniknie z talerzy.
Czy wiesz, że tosty można przygotować w lekkiej wersji? Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, dodasz do niej kilka składników i zapieczesz. Przepis na tosty bez chleba jest totalnym hitem. Kultowe śniadanie zawiera dużo białka i dostarcza energii na wiele godzin.
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe. Papryka czerwona kosztuje już 15 zł za kilogram. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zaoszczędzić i jak kupować warzywa, żeby odrobinę zaoszczędzić. Papryka czerwona jest bardzo uniwersalnym warzywem, które często wykorzystujemy w kuchni do przygotowania wielu pysznych dań. Zupy kremy, papryka faszerowana, leczo, czy gulasz to tylko niektóre przykłady potraw z tych smacznych i chrupiących warzyw. Mało kto wie, że na papryce można oszczędzić.Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie, często publikuje krótkie filmiki, na których dzieli się z fanami kulinarnymi nowinkami oraz ciekawostkami. Niedawno dziennikarka podzieliła się ciekawym pomysłem na mniejszy rachunek za paprykę.Bosacka pokazała, jak zapłacić za paprykę nieco mniej. Okazuje się, że wszyscy przepłacamy. W czasach, kiedy ceny żywności są już bardzo wysokie, warto wiedzieć, gdzie można znaleźć oszczędności. Zdjęcia i film wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.
Katarzyna Bosacka po jednym z ostatnich postów na Instagramie, znalazła się w ogniu krytyki. Celebrytka zaproponowała, by — w ramach oszczędzania — wybierać papryki z możliwie małymi ogonkami. Rada spotkała się z wieloma negatywnymi reakcjami. Zarzucono jej m.in. brak klasy. Internauci nie zostawili suchej nitki na Bosackiej po jej ostatniej radzie dotyczącej oszczędzania podczas zakupu warzyw. Celebrytka opublikowała na swoim profilu na Instagramie wideo, w którym podzieliła się informacją o tym, jak sporą część masy papryki czerwonej stanowią ogonki. Stwierdziła, że według niej, warto zakupić warzywo z możliwie jak najmniejszym, zielonym elementem. Jej rada jednak nie spotkała się ze zrozumieniem, a wywołała burzę.
Jeśli przejadły Ci się buraczki i mizeria, mamy sposób na smakowitą odskocznię. Surówka z rzepy idealnie skomponuje się z niemal każdym daniem obiadowym. Mielone schabowe, czy duszone w sosie- ten dodatek zawsze bezbłędnie zdaje egzamin. Ponadto stanowi istna bombę witaminową.Nieco zapomniana rzepa zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto wprowadzić ja do swojego jadłospisu. Witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i wiele więcej- to wszystko znajdziesz w niepozornym warzywie. Wprowadź to bogactwo do organizmu pod postacią pysznej surówki.
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz przygotowanie imprezy dla najbliższych, koniecznie przygotuj błyskawiczną przekąskę z meksykańskich placków. Roladki z tortilli z serkiem kanapkowym, warzywami i szynką błyskawicznie znikną ze stołu.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystasz ulubione składniki i serki kanapkowe. Moją ulubioną wersją są tortille z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i serkiem z ziołami. Do placków dodaję również szynkę drobiową i mieszankę sałat. Roladki przygotujesz również z serkiem śmietankowym, chrzanowym, ze szczypiorkiem. Do roladek możesz dodać również paprykę konserwową, pieczarki marynowane, oliwki i wiele innych warzyw. Ważne jest to, żeby wszystkie składniki były pokrojone w słupki lub małe, cienkie kawałki, żebyś szybko zawinęła cały placek i żeby roladki się nie rozwarstwiły.Roladki z tortilli po zawinięciu dociśnij delikatnie, żeby brzegi placka dobrze się zlepiły. Tutaj ważną rolę odgrywa serek kanapkowy. Musisz posmarować nim całą tortillę, włącznie z brzegami. Inaczej placek nie będzie miał odpowiedniej formy i zepsuje się podczas krojenia.
Nie macie pomysłu czym umilić sobie dzisiejsze kibicowanie? Proponujemy ekspresowe w przygotowaniu koreczki z tortilli. Sprawdzą się też przy oglądaniu filmu czy na imprezie. Do ich zrobienia potrzebujesz gotowych placków tortilli, kremowego serka, trochę wędliny i ulubionych dodatków. Także zapraszamy szybciutko do kuchni. Koreczki z tortilli przygotuj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją są koreczki z sałatą lodową, szynką drobiową, papryką i ogórkami konserwowanymi. Do tortilli możesz dodać również inne warzywa, np. zielony ogórek, marchewkę. Możesz przygotować je również z serem tartym, salami i takimi dodatkami, na jakie masz ochotę.Kluczowym składnikiem koreczków z tortilli jest serek kanapkowy. Polecam delikatny serek śmietankowy z dodatkiem tartego chrzanu i świeżych ziół, np. natki pietruszki. Serek wzmocni smak potrawy i dzięki niemu tortilla nie rozwarstwi się podczas krojenia i jedzenia.Koreczki z tortilli są świetną przekąską imprezową, na mecz i na spotkania w większym gronie. Są lekkie, pożywne i o wiele zdrowsze od gotowych przekąsek, jak chipsy i frytki. Koreczki są tanie i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. A zrobisz je dosłownie w 10 minut.
Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami jest pomysłem na pyszne danie z piekarnika. Nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy napełnić warzywa nadzieniem i całość zapiec. Danie jest sycące i pełne smaku, doskonale nadaje się też do odgrzewania. Warzywa faszerowane możemy przygotować na wiele sposobów. Papryka, bakłażan, czy cukinia będą smakować rewelacyjnie z każdym nadzieniem. Do faszerowania doskonale sprawdzą się kasze, ryż, mięso mielone i kurczak, a także sery, np. feta, mozzarella, parmezan.Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to wegetariańska wersja dania, która posmakuje największym fanom mięsnych potraw. Farsz przygotowany z cukinii, cebuli, oliwek, czosnku i natki pietruszki jest prosty, ale niezwykle aromatyczny. Przysłowiową wisienką na torcie jest starty parmezan, którym posypuję paprykę przed włożeniem do piekarnika.Wszystkie składniki na farsz przesmażam na mieszance klasycznej oliwy i oliwy z suszonych pomidorów. W ten sposób farsz zyskuje rewelacyjny smak. Ugotowana kasza przechodzi aromatem wszystkich składników. Do naczynia żaroodpornego wlewam niewielką ilość wody, żeby papryka się nie przypaliła. Danie będzie gotowe po 30 minutach pieczenia.
Obieranie warzyw korzeniowych, owoców, a nawet pomidorów jest dość proste i oczywiste, ale jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że zdanie wcale nie jest trudne. Musimy jedynie wystawić paprykę na działanie wysokiej temperatury. Garnek, piekarnik, mikrofalówka czy palnik - wybór należy do nas.Obrana papryka znajduje swoje zastosowanie w zupach czy w sosach. Wiedza, jak usunąć skórkę z papryki przyda się na przykład do przygotowania domowego ajwaru. Obrana ze skórki papryka jest lżej strawna i mniej obciąża nasz układ pokarmowy.
Soczyste szaszłyki z grilla nierozerwalnie kojarzą się nam z miesiącami letnimi. Przysmak ten przygotować jednak możesz także jesienią czy zimą. Ulubione składniki po prostu usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Kolorowe i smaczne danie wprowadzi powiew lata do Twojej jadalni.Podany przez nas przepis na szaszłyki możesz dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o składniki. Danie z łatwością przygotujesz w wersji wegetariańskiej lub przeciwnie, bardziej mięsnej. W kwestii szaszłyków nie ma złych wyborów.
Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie? Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy obiad, mamy świetną propozycję. Ugotuj zupę kalafiorową według przepisu Darii Ładochy. Kalafiorowa z papryką i dodatkiem koziego sera naprawdę smakuje nieziemsko i z pewnością podbije podniebienia Twoich bliskich. Zupa kalafiorowa jest jedną z kultowych i bardziej lubianych zup. Zwykle jednak gotujemy ją na mięsie, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Daria Ładocha zdradziła swój przepis na kalafiorową zupę w zupełnie nowym wydaniu. Jest jeszcze smaczniejsza.Zupę kalafiorową ugotujmy na wywarze warzywnym lub na rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Daria Ładocha do zupy dodaje paprykę czerwoną, którą smaży na maśle wraz z cebulą i czosnkiem. Tak przygotowane warzywo dodaje rewelacyjnego aromatu całej potrawie. Ładocha zupę doprawia sosem sojowym i pieprzem. Kultowa zupa kalafiorowa podana z kawałkami koziego sera, prażonymi pestkami słonecznika i świeżym koperkiem znika z talerzy błyskawicznie.
Kotlety mielone w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego prostego, mięsnego dania. Kiedy następnym razem będziesz przygotowywać kotlety mielone, koniecznie dodaj do masy drobno pokrojoną, czerwoną paprykę. Dzięki niej kotlety nabiorą wyjątkowego smaku i soczystości. Zyskają też apetyczny wygląd. Czerwona papryka jest nie tylko warzywem soczystym i smacznym. Zawiera w sobie wiele witamin, a także solidną dawkę kwasu foliowego. Kotlety mielone z papryką to ciekawy i niebanalny sposób na przemycenie w tradycyjnym obiedzie dodatkowej porcji wartościowych składników odżywczych.
Czy wiecie, jak doprawić leczo, by zachwycało już od spróbowania? Dwa dodatki są często pomijane, a doskonale podkreślają smak dania. Mowa o cukrze i soku z cytryny. Każdy z nas ma je w kuchni, a jednak rzadko trafiają do potraw. W przypadku leczo już niewielkie ilości tych produktów mogą korzystnie wpłynąć na efekty.Skomponowanie mieszanki przypraw do leczo może wydawać się proste. Paprykowy rarytas przecież wystarczy posolić, oprószyć pieprzem i dodać nieco ostrej chili. Smak dania może być jednak zdecydowanie głębszy, jeśli zdecydujemy się jeszcze na dodanie cukru i soku z cytryny.
Pomysł na szybką przekąskę dla całej rodziny? Domowe chipsy z dwóch składników, bez soli, bez oleju. Chipsy z tartego parmezanu i słodkiej, mielonej papryki są pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne. Podaj je z domowymi sosami, a znikną błyskawicznie.Domowe chipsy zwykle przygotowujemy z ziemniaków, cukinii, batatów lub owoców, np. jabłek, gruszek, pomarańczy. Chipsy z parmezanu doprawione słodką papryką mieloną to rewelacyjna przekąska dla całej rodziny, która zachwyca smakiem. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów.Domowe chipsy z parmezanu i papryki możesz podać z sosami lub dipami. Gorąco polecam sos czosnkowy, pomidorowy, bbq, ziołowy i pikantny. Sosy również możesz zrobić samodzielnie w domu z kilku prostych składników, w ten sposób uzyskasz najlepszy smak. Przykładowo sos czosnkowy zrobisz z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Domowe chipsy z aromatycznego sera będą gotowe w kilka minut. Starty parmezan błyskawicznie obtoczysz w słodkiej papryce i uformujesz z niego niewielkie chipsy. Całość wystarczy zapiec przez chwilę w piekarniku, bez zbędnej soli, bez tłuszczu.
Lubicie paprykę w marynacie? Zróbcie ją po chorwacku. Wystarczy chwilę pogotować warzywo w aromatycznych przyprawach, a po ostudzeniu zamknąć w słoikach z delikatnym sosem. Prosty przepis pomoże wam przygotować smaczną przekąskę na zimę. Jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze. Papryka po chorwacku będzie pasowała do kanapek, sałatek czy jaj faszerowanych. Przyjemnie chrupiące i pełne aromatu warzywo z pewnością spodoba się całej rodzinie. Warto od razu przygotować nieco większą ilość — spokojnie przetrwa całą zimę. Spróbujecie?
Przechowywanie w chłodnym miejscu nie koniecznie służy naszym produktom spożywczym. Okazuje się, że niektórym z nich, np. papryce, olejowi rzepakowemu czy pieczywu, niska temperatura panująca w lodówce może wręcz zaszkodzić. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tego, czego nie wstawiać do lodówki.Zwykło uważać się, ze przechowywanie w lodówce przedłuża przydatność jedzenia do spożycia. Zasady tej nie należy jednak stosować automatycznie do wszystkich zakupionych przez nas artykułów. Czego nie wstawiać do lodówki i dlaczego? Szczegóły poznasz w poniższym tekście.
Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty. Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.
Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików, zakrętek oraz uszczelek. To bardzo ważny krok, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się smakiem i świeżością marynat, kompotów i dżemów, aż do następnego sezonu.Słoiki możemy wyparzać na wiele sposobów. Niektórzy gotują je w gorącej wodzie, inni wyparzają w mikrofalówce, a nawet zmywarce. Wyparzanie słoików w piekarniku jest najlepszym sposobem na przygotowanie szklanych pojemników do przechowywania zimowych przetworów.Dlaczego wyparzanie słoików, uszczelek i zakrętek jest takie ważne? Jeśli włożymy przygotowane przez nas przetwory do brudnych słoików, to już po kilku dniach namnożą się bakterie i kiszonki lub marynowane przysmaki zepsują się. Umycie słoików płynem nie wystarczy, żeby pozbyć się chorobotwórczych i szkodliwych drobnoustrojów. Wyparzanie słoików jest więc absolutnie niezbędnym procesem, dzięki któremu nasze zimowe przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy. Na zimę możemy przygotować wszystkie warzywa i owoce. Jesienią warto zrobić marynowane grzyby leśne, marynowaną dynię, gruszki w occie i konfiturę śliwkową. Smakują rewelacyjnie.
Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.
Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować. Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.
Beata Sadowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na zupę dyniową. Dzięki dodatkowi aromatycznej szałwii, nieco mdła z natury dynia zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, podkręcony dodatkowo rozmarynem. Koniecznie spróbuj tej typowo jesiennej potrawy.Dynia jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki bogactwu witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Zupę dyniową warto zatem włączyć na stałe do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Zupa dyniowa jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i pożywna. Szałwia, rozmaryn oraz ostra papryczka podkręcają także jej właściwości rozgrzewające. Zupa dyniowa według przepisu Beaty Sadowskiej, której zdjęcie zamieszczone powyżej pochodzi z profilu beata_sadowska_official na Instagramie, to prawdziwy kulinarny przebój.