Pierogi są tradycyjnym wigilijnym daniem. Popularny youtuber Książulo postanowił przeprowadzić test pierogów. Zamawiał i próbował i szczerze mówił, co myśli o jednym z najbardziej lubianych dań wigilijnych.
Słynny Tomasz Strzelczyk przedstawił doskonały przepis na święta. Przygotowane według niego pierogi są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą. Przygotuj je według porad kucharza, a na pewno zaskoczysz całą rodzinę. Od teraz będziesz przyrządzać je rok w rok.
Zawsze lubiłam ułatwić sobie gotowanie. Szczególnie robię to przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, by w tak ważnych dniach spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Pierogi z kapustą i grzybami przygotowuję więc wcześniej. Stosuję tutaj prosty trik, dzięki któremu wigilijna potrawa smakuje tak, jakbym zrobiła je tego samego dnia.
Ten przepis wydaje się nietypowy. Łączy jednak kilka wigilijnych tradycji w jedno, dla wielu niespodziewane danie. Takie pierogi przypadną do gustu nie tylko dzieciom.
Pierogi to jedna z tych potraw, które staramy się przyrządzić nieco wcześniej przed świętami. Nie wyrywamy się do tego jednak, bo ciasto musi być świeże. Jak zapobiegliwe kucharki mogą je przechować?
Ten nietypowy farsz do pierogów nawiązuje do wigilijnej tradycji, ale zarazem nieco z nią zrywa. Pierogi z kapustą i kaszą są sycące i niezwykłe. Warto spróbować ich – jeśli nie w Wigilię, to chociaż w któryś z grudniowych dni.
Karol Okrasa pokazał, jak przygotowuje karpia na Wigilię. Pomysł jest nieco nietypowy, ale na pewno wart wypróbowania. Wigilijne danie z karpia spodoba się domownikom na tyle, że już na stałe zagości w świątecznym menu.
Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.
Przygotowanie doskonałego ciasta na pierogi to kwestia nie tylko odpowiednich składników, lecz także zabiegów podczas łączenia ich. Warto pamiętać o tradycyjnych sposobach. To dzięki nim zapewnimy sobie idealny efekt.
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano.
Ciasto na pierogi to może nie majonez, ale i tak potrafi poróżnić Polaków. Jest kilka szkół przygotowywania tego półproduktu. Nasz przepis to sposób na ciasto lekkie, ale sprężyste.
Pierogi mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj najstarszy, znany przepis na ciasto, a klasyczne danie wyjdzie idealne. Sekret udanego ciasta tkwi, nie tylko w długim wyrabianiu ciasta, ale i niezbędnym, głównym składniku.
Pierogi są jednym z dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Przygotowane z kapustą i grzybami i polane zeszkloną na maśle cebulką smakują cudownie. Wystarczy jednak jeden błąd, a cała praca pójdzie na marne. Ciasto zamiast miękkie i elastyczne, stanie się twarde i pierogów nie obroni nawet najlepszy farsz.
Uszka z grzybami to jedno z najbardziej wyczekiwanych dań na świątecznym stole. Czy dla leśnych grzybów jest tu jakaś alternatywa? Ależ oczywiście – w końcu jakaś zawsze jest.
Wigilijne pierogi to nie tylko te z grzybami i kapustą. W tym roku na świątecznym stole powinny znaleźć się również podkarpackie pierogi z nietypowym farszem. Ich smak oraz aromat zachwyci zaproszonych gości i od teraz będziesz musiała robić je co roku.
Czy na pewno wiesz, jak właściwie mrozić pierogi? Czynność, choć łatwa i wszystkim znana, nie zawsze się udaje. Jeżeli twoje pierogi się sklejają, a po ugotowaniu rozpadają, to znak, że popełniasz jeden błąd. Dowiedz się, jak go uniknąć, a także poznaj idealny sposób mrożenie.
Rozpoczął się sezon na świąteczne jarmarki. W wielu polskich miastach liczni wystawcy oferują rozmaite przekąski. Ile trzeba zapłacić za posiłek z jarmarcznej budki i czy jest on wart swojej ceny? Jak co roku postanowił to sprawdzić znany i lubiany youtuber Książulo.
Pierogi z mięsem są daniem, które lubi wielu z nas. Warto też spróbować gruzińskich pierogów z wołowiną. Chinkali są pełne smaku, mają ciekawy kształt i trudno im się oprzeć. Pachną kolendrą i czosnkiem.
Wszyscy wiemy, że sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Wtedy będzie idealnie komponować się z przygotowanym farszem, a pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach. Niestety wystarczy jeden błąd, by ciasto stało się twarde.
Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu.
Nadchodzi przedświąteczny czas, a wraz z nim – jarmarki bożonarodzeniowe. Polscy restauratorzy korzystają z okazji, by nieco nabić kabzę. Z pewnością zwróciła na to uwagę Magda Gessler, która wyceniła swoje gwiazdkowe specjały.
Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.
Pierogami potrafimy zajadać się bez opamiętania. Teraz warto przyrządzić je z farszem, który sprawdzi się też na Wigilię. Takie pierogi bez mięsa będą smakować w Boże Narodzenie i szybko znikną z talerzy. Szpinak i wędzony twaróg sprawdzą się tu idealnie.
Jeżeli uwielbiasz pierogi, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pierogi z mięsem jeszcze nigdy nie smakowały tak wyśmienicie. Wypróbuj przepis, a nie zawiedziesz się. Od teraz będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób.
Nie dla wszystkich ten przepis będzie zaskoczeniem. Jednak o ile rzadko dodajemy do pierogów ruskich zioła, to niektóre z nich są wręcz trudne do wyobrażenia jako składniki farszu. Tym większe zdziwienie, jak bardzo dobrze pasują.
Pierogi z klasycznymi farszami szybko odejdą w niepamięć. Te z przepisu nie mają sobie równych i całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Będą prosili nie tylko o dokładkę, ale też o tajemniczą recepturę. Czytaj dalej, a poznasz składniki na farsz, jak i przepis.
Pierogi Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Słynna kucharka i prowadząca licznych programów kulinarnych zaprezentowała swój sposób na to tradycyjne danie, a w dodatku zdradziła, jakiej mąki używa. Czytaj dalej, a poznasz przepis Ewy Wachowicz oraz dowiesz się, jaka mąka jest najlepsza.
Jasiek Kuroń po raz kolejny zachwycił nas wyjątkowym daniem. Pierogi ruskie w jego wydaniu smakują jeszcze lepiej, niż w oryginalnej, tradycyjnej wersji. A wszystko przez 1 składnik dodany do farszu.