Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

pierogi
23.12.2024 13:07 Kupił pierogi za 54 zł za kilogram. Po spróbowaniu wiedział wszystko

Pierogi są tradycyjnym wigilijnym daniem. Popularny youtuber Książulo postanowił przeprowadzić test pierogów. Zamawiał i próbował i szczerze mówił, co myśli o jednym z najbardziej lubianych dań wigilijnych. 

pierogi
22.12.2024 21:00 Pierogi od Strzelczyka to jakaś magia. W głowie się nie mieści co dodaje do farszu

Słynny Tomasz Strzelczyk przedstawił doskonały przepis na święta. Przygotowane według niego pierogi są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą. Przygotuj je według porad kucharza, a na pewno zaskoczysz całą rodzinę. Od teraz będziesz przyrządzać je rok w rok. 

pierogi
21.12.2024 14:30 Nie ma lepszego sposobu na mrożenie pierogów. Trik na medal

Zawsze lubiłam ułatwić sobie gotowanie. Szczególnie robię to przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, by w tak ważnych dniach spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Pierogi z kapustą i grzybami przygotowuję więc wcześniej. Stosuję tutaj prosty trik, dzięki któremu wigilijna potrawa smakuje tak, jakbym zrobiła je tego samego dnia.

zaklejanie pierogów
21.12.2024 08:46 Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię

Ten przepis wydaje się nietypowy. Łączy jednak kilka wigilijnych tradycji w jedno, dla wielu niespodziewane danie. Takie pierogi przypadną do gustu nie tylko dzieciom.

ciasto na pierogi
20.12.2024 06:03 Ciasto na pierogi zacznij robić nawet kilka dni przed świętami. Tak przechowasz je w idealny sposób

Pierogi to jedna z tych potraw, które staramy się przyrządzić nieco wcześniej przed świętami. Nie wyrywamy się do tego jednak, bo ciasto musi być świeże. Jak zapobiegliwe kucharki mogą je przechować?

pierogi
19.12.2024 09:00 Zapomnij o grzybach. Do wigilijnych pierogów z kapustą dorzucam inny składnik

Ten nietypowy farsz do pierogów nawiązuje do wigilijnej tradycji, ale zarazem nieco z nią zrywa. Pierogi z kapustą i kaszą są sycące i niezwykłe. Warto spróbować ich – jeśli nie w Wigilię, to chociaż w któryś z grudniowych dni.

karp i Kamil Okrasa
17.12.2024 09:36 Żadna panierka, żadna galareta. Karpia na Wigilię podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane

Karol Okrasa pokazał, jak przygotowuje karpia na Wigilię. Pomysł jest nieco nietypowy, ale na pewno wart wypróbowania. Wigilijne danie z karpia spodoba się domownikom na tyle, że już na stałe zagości w świątecznym menu. 

pierogi na wigilię
14.12.2024 16:02 Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu

Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.

lepienie pierogów
13.12.2024 14:09 Ciasto na pierogi zawsze wyjdzie miękkie i elastyczne. Trzymaj się trzech zasad

Przygotowanie doskonałego ciasta na pierogi to kwestia nie tylko odpowiednich składników, lecz także zabiegów podczas łączenia ich. Warto pamiętać o tradycyjnych sposobach. To dzięki nim zapewnimy sobie idealny efekt.

Pierogi z restauracji NUTA
12.12.2024 15:32 Pierogi – Smak tradycji, który łączy pokolenia i kultury

Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano. 

pierogi w dłoniach
10.12.2024 22:00 Pomiń ten składnik robiąc ciasto na pierogi. Nie wyjdą twarde jak kamień

Ciasto na pierogi to może nie majonez, ale i tak potrafi poróżnić Polaków. Jest kilka szkół przygotowywania tego półproduktu. Nasz przepis to sposób na ciasto lekkie, ale sprężyste.

pierogi
08.12.2024 12:51 Ten przepis na ciasto na pierogi pochodzi z 1920 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego

Pierogi mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj najstarszy, znany przepis na ciasto, a klasyczne danie wyjdzie idealne. Sekret udanego ciasta tkwi, nie tylko w długim wyrabianiu ciasta, ale i niezbędnym, głównym składniku. 

lepienie pierogów
07.12.2024 10:49 Ciasto na pierogi będzie twarde i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd

Pierogi są jednym z dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Przygotowane z kapustą i grzybami i polane zeszkloną na maśle cebulką smakują cudownie. Wystarczy jednak jeden błąd, a cała praca pójdzie na marne. Ciasto zamiast miękkie i elastyczne, stanie się twarde i pierogów nie obroni nawet najlepszy farsz.

talerz barszczu z uszkami
04.12.2024 14:13 Żadne suszone grzyby leśne. Co roku robię uszka z tym składnikiem, wychodzą jeszcze lepsze

Uszka z grzybami to jedno z najbardziej wyczekiwanych dań na świątecznym stole. Czy dla leśnych grzybów jest tu jakaś alternatywa? Ależ oczywiście – w końcu jakaś zawsze jest.

lepienie pierogów
03.12.2024 15:37 W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równych

Wigilijne pierogi to nie tylko te z grzybami i kapustą. W tym roku na świątecznym stole powinny znaleźć się również podkarpackie pierogi z nietypowym farszem. Ich smak oraz aromat zachwyci zaproszonych gości i od teraz będziesz musiała robić je co roku. 

mrożone pierogi
02.12.2024 13:11 Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Pierogi mrozi się inaczej

Czy na pewno wiesz, jak właściwie mrozić pierogi? Czynność, choć łatwa i wszystkim znana, nie zawsze się udaje. Jeżeli twoje pierogi się sklejają, a po ugotowaniu rozpadają, to znak, że popełniasz jeden błąd. Dowiedz się, jak go uniknąć, a także poznaj idealny sposób mrożenie.

Książulo z krokietem
02.12.2024 12:44 Poszedł na jarmark świąteczny na bigos, krokiety i pierogi. „Szczerze po prostu szkoda gadać"

Rozpoczął się sezon na świąteczne jarmarki. W wielu polskich miastach liczni wystawcy oferują rozmaite przekąski. Ile trzeba zapłacić za posiłek z jarmarcznej budki i czy jest on wart swojej ceny? Jak co roku postanowił to sprawdzić znany i lubiany youtuber Książulo.

chinkali
02.12.2024 11:34 Zrobiłam na obiad gruziński przysmak. Danie bije na głowę pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem są daniem, które lubi wielu z nas. Warto też spróbować gruzińskich pierogów z wołowiną. Chinkali są pełne smaku, mają ciekawy kształt i trudno im się oprzeć. Pachną kolendrą i czosnkiem. 

wycinanie kółek z ciasta na pierogi
01.12.2024 08:21 Zrób przed wyrabianiem ciasta na pierogi. Za każdym razem będzie delikatne i elastyczne

Wszyscy wiemy, że sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Wtedy będzie idealnie komponować się z przygotowanym farszem, a pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach. Niestety wystarczy jeden błąd, by ciasto stało się twarde. 

pierogi
29.11.2024 06:00 Nie ruskie, nie z mięsem. Najlepsze są pierogi gyros, inne mogą się schować

Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu. 

Jarmark bożonarodzeniowy
27.11.2024 07:00 Cena 1 pieroga na jarmarku świątecznym u Gessler wgniata w fotel. Może zakręcić się w głowie

Nadchodzi przedświąteczny czas, a wraz z nim – jarmarki bożonarodzeniowe. Polscy restauratorzy korzystają z okazji, by nieco nabić kabzę. Z pewnością zwróciła na to uwagę Magda Gessler, która wyceniła swoje gwiazdkowe specjały.

suszone grzyby
22.11.2024 19:20 Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju

Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.

pierogi
18.11.2024 12:12 Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet te z grzybami. Zrób od razu na Wigilię

Pierogami potrafimy zajadać się bez opamiętania. Teraz warto przyrządzić je z farszem, który sprawdzi się też na Wigilię. Takie pierogi bez mięsa będą smakować w Boże Narodzenie i szybko znikną z talerzy. Szpinak i wędzony twaróg sprawdzą się tu idealnie. 

pierogi
11.11.2024 21:00 Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Ten farsz jest 100 razy lepszy, mistrzostwo

Jeżeli uwielbiasz pierogi, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pierogi z mięsem jeszcze nigdy nie smakowały tak wyśmienicie. Wypróbuj przepis, a nie zawiedziesz się. Od teraz będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób. 

nadzienie na pierogi ruskie
07.11.2024 19:33 Przepis na pierogi ruskie mam od cioci. Dodaje 1 składnik, nadaje im świeżego, nowego smaku

Nie dla wszystkich ten przepis będzie zaskoczeniem. Jednak o ile rzadko dodajemy do pierogów ruskich zioła, to niektóre z nich są wręcz trudne do wyobrażenia jako składniki farszu. Tym większe zdziwienie, jak bardzo dobrze pasują.

pierogi
24.10.2024 08:47 Nikt nie wierzy, jaki farsz dodaję do pierogów. Mięso i kapusta mogą się schować

Pierogi z klasycznymi farszami szybko odejdą w niepamięć. Te z przepisu nie mają sobie równych i całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Będą prosili nie tylko o dokładkę, ale też o tajemniczą recepturę. Czytaj dalej, a poznasz składniki na farsz, jak i przepis. 

pierogi i Ewa Wachowicz
22.10.2024 18:54 Ewa Wachowicz robi pierogi z najbardziej krakowskiej mąki. Dlatego są tak pyszne

Pierogi Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Słynna kucharka i prowadząca licznych programów kulinarnych zaprezentowała swój sposób na to tradycyjne danie, a w dodatku zdradziła, jakiej mąki używa. Czytaj dalej, a poznasz przepis Ewy Wachowicz oraz dowiesz się, jaka mąka jest najlepsza.

pierogi ruskie Jaśka Kuronia
21.10.2024 19:20 Jasiek Kuroń zdradził przepis na pierogi ruskie. 1 składnik zaskakuje

Jasiek Kuroń po raz kolejny zachwycił nas wyjątkowym daniem. Pierogi ruskie w jego wydaniu smakują jeszcze lepiej, niż w oryginalnej, tradycyjnej wersji. A wszystko przez 1 składnik dodany do farszu.