Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Pierogi od Roberta Makłowicza
24.10.2021 02:00 Pierogi z suszonymi śliwkami od Roberta Makłowicza

Pierogi na słodko będą idealne na niedzielny podwieczorek. Nadziane suszonymi śliwkami smakują wyśmienicie. Przygotujcie je według wyjątkowej receptury Roberta Makłowicza i cieszcie się ich głębokim smakiem.Jeśli jednak szukacie przepisu na wyjątkowe pierogi w wersji wytrawnej, sięgnijcie po ten przepis. Meksykański farsz skradnie wasze serca. Być może skuszą was też tradycyjne ruskie z dodatkiem sera żółtego.

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T153711.559
21.10.2021 02:00 Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji

Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.

Pierogi meksykańskie
19.10.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu

Pierogi są daniem, które często gości w polskich domach. Przygotowane w wersji meksykańskiej mile zaskoczą niejednego smakosza. Mięsno-warzywny, farsz przyjemnie was rozgrzeje i nasyci. Spróbujcie koniecznie. Na naszej stronie znajdziecie przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pierogi — takie jak te ruskie — ale też i te bardziej oryginalne np. z kurkami i koperkiem. Przepis na farsz inspirowany daniem kuchni meksykańskiej, chilli con carne, z pewnością ma szansę, by skraść wasze serca.

Cienkie ciasto na pierogi
17.10.2021 02:00 Niezwykły przepis na ciasto na pierogi

Smak i jakość pierogów w dużej mierze zależy od ciasta. Powinno być elastyczne i dawać się łatwo lepić, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Wykorzystaj nasz niezwykły przepis na ciasto na pierogi, a twoje pierogi będą apetyczne i pyszne. Receptur na klasyczne, pierogowe ciasto jest sporo. Poszczególne modyfikacje w składzie ilościowym i jakościowym są przeprowadzane po to, by osiągnąć ciasto idealne. Właśnie takie, które nie rozpada się w czasie gotowania i jest lekko sprężyste po ugotowaniu. My już wiemy, w czym tkwi jego sekret. Mowa o odrobinie masła.

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem
15.10.2021 02:00 Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite. Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.

pierogi
12.10.2021 02:00 Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku

Smaczne pierogi wyjdą tylko wtedy, gdy będzie udane ciasto. Możesz je przygotować na wiele sposobów, ale my zdradzimy ci patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku. Zobacz, na co warto zwrócić szczególną uwagę.Dobre ciasto na pierogi powinno dać się bez problemu formować, nie rozpadać się i nie sklejać w czasie gotowania, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Znaleźliśmy stary przepis ze wskazówkami jak takie idealne ciasto przygotować.

Lepienie pierogów
09.10.2021 02:00 Czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko?

Przygotowanie ciasta na pierogi jest tematem obszernej dyskusji, jaka toczy się między smakoszami. Część osób bowiem dodaje do niego jajko. Dowiedzcie się, czy słusznie. Pierogi są daniem, które stwarza wiele możliwości kulinarnych. Można je nadziać mięsem, warzywami, kaszą czy owocami. Żadne wypełnienie jednak nie pomoże, jeśli ciasto nie będzie dobre. Nikt nie zje z przyjemnością pierogów, które są twarde lub rozklejone.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi zapiekane posypane cukrem pudrem
08.10.2021 02:00 Cudowne, pieczone pierogi faszerowane z serem

Pierogi pieczone to lekka i chrupiąca wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Te wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkiego serka, to idealna przekąska do kawy. Koniecznie spróbujcie tego pysznego smakołyku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi
06.10.2021 02:00 Cudowny przepis na przepyszne pierogi po lubelsku

Pierogi ruskie w klasycznym wydaniu nie zawierają w sobie żadnych ziół - ot, farsz z ziemniaków, cebuli i twarogu. Na Lubelszczyźnie dodaje się do niego jednak miętę. Dzięki niej pierogi nabierają zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku. Pierogi ruskie często goszczą na stołach wielu Polaków. Większość z nich jada je z kwaśną śmietaną na słono, jednak są osoby, które podają je ze śmietaną oraz cukrem na słodko. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, którym przy okazji zaskoczysz domowników, przyrządź je z miętą. Z pewnością pokochasz ich cudowny, rześki smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi
03.10.2021 02:00 Jak zrobić pierogi z kapustą?

Lubicie pierogi? A nadziewaliście je już kapustą? Nie kiszoną, ale świeżą. Tak, tak, świeża, biała kapusta jak najbardziej nadaje się na farsz. Zobacz jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z kapustą. Dobre ciasto to podstawa pierogów. Jednak o ich smaku przesądza farsz. Może być wytrawny lub słodki, prosty lub bardziej wymyślny. My proponujemy nadziać pierogi farszem z białej, słodkiej kapusty. Będą delikatne w smaku, wytrawne, ale trochę słodkawe. Przekonajcie się sami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi z rybą
02.10.2021 02:00 Najbardziej niezwykły farsz na pierogi podbija sieć

Pierogi to bardzo smaczne i ciekawe danie. To samo ciasto można bowiem nadziewać farszem wytrawnym lub słodkim i z każdym smakuje doskonale. Ostatnio sieć podbija najbardziej niezwykły farsz na pierogi. Zobaczcie jak go przygotować.Pierogi skrywają zazwyczaj farsz mięsny, kapuściano-grzybowy, serowo-ziemniaczany lub twarogowy. Latem pierogi chętnie nadziewamy owocami. A czy jedliście już pierogi z farszem rybnym? Jeśli nie, czas ich spróbować. Mają oryginalny smak i są bardzo zdrowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z kurkami
29.09.2021 02:00 Pierogi z kurkami i koperkiem - wychodzą idealnie za każdym razem

Pierogi można nadziewać przeróżnymi farszami. Popularne są z mięsem, serem czy z kapustą i grzybami. A robiłaś już pierogi z kurkami i koperkiem? Nie? Koniecznie ich spróbuj. Mają wyrazisty smak i orzeźwiający aromat.Kurki to jedne ze smaczniejszych i bardziej lubianych grzybów. Na ich korzyść przemawia też fakt, że często można je kupić w sklepie. Są też sprzedawane kurki mrożone. Grzyby te charakteryzują się wyraźnym, lekko pikantnym smakiem. Stąd bardzo chętnie są dodawane do potraw.Dzisiaj proponujemy zrobić z kurek farsz do pierogów. By zyskał niezwykły smak i aromat najlepiej podsmażyć je z cebulką, a potem dodać świeży, posiekany koperek. Będzie naprawdę pysznie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi z mięsem
26.09.2021 02:00 Przepis na pierogi z mięsem po rosole

W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy. Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gotowanie pierogów
23.09.2021 02:00 Co zrobić by pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?

Robicie pierogi. Poświęciliście dużo czasu na przygotowanie ciasta i nadzienia, a przy gotowaniu farsz z nich wypływa. To koszmar każdego amatora tego dania. Podpowiadamy co zrobić, aby tego uniknąć. Pierogi można przygotować na wiele sposobów — z mięsem, z ziemniakami, z sezonowymi owocami (np. ze śliwkami). Dobry farsz jednak nie wystarczy, jeśli ciasto się rozklei. A przecież są sposoby, by temu zapobiec.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis podstawowy na leniwe pierogi
23.09.2021 02:00 Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Pierogi kojarzą Ci się z godzinami spędzonymi w kuchni? Poznaj podstawowy przepis na leniwe pierogi, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Pierogi leniwe nie posiadają farszu, dzięki czemu możesz doprawić je według własnego uznania. Możesz przygotować danie na słono lub słodko i obie wersje sprawią, że pierogi ekspresowo znikną z talerza.Leniwe pierogi, w przeciwieństwie do klasycznych pierogów, nie posiadają farszu, a ich ciasto składa się głównie z twarogu. Leniwe pierogi nie wymagają lepienia, przygotowywania nadzienia i odpowiednio cienkiego ciasta. Wystarczy, że przygotujesz kulkę z ciasta, zrolujesz ją, pokroisz i wrzucisz do gorącej wody. Leniwe pierogi możesz przygotować na słodko lub słono, np. cebulą i boczkiem. Osobiście polecam danie w słodkiej wersji, z roztopionym masełkiem, cukrem brązowym i cynamonem, który nadaje pierogom korzenny smak i aromat.

Gotujące się pierogi
21.09.2021 02:00 Szkodliwe dodatki do żywności

Żywność pełna jest najróżniejszych dodatków, jednak nie wszystkie z nich są zdrowe dla człowieka. W krajach skandynawskich część składników jest całkowicie zakazana, jednak w Polsce dozwolone jest ich używanie. Spożycie w większych ilościach może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Producenci żywności stosują mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku, stabilizatorów oraz barwników, aby produkt był jeszcze bardziej zachęcający do kupienia przez konsumenta. O ile większość z nich jest obojętna dla człowieka, tak niektóre mogą mieć zły wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niżej wymieniamy kilka, których należy unikać za wszelką cenę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

robienie pierogów
18.09.2021 02:00 Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Część z was uważa jednak, że są trudne w przygotowaniu i wybiera gotowe produkty. Receptura z 1920 roku, odświeżona przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", przekona was do zmiany swojego stanowiska w tej sprawie.Któż nie lubi odkrywać nowych smaków? Pierogi to potrawa stworzona do takich eksperymentów. Amatorom zawijanego ciasta proponujemy sprawdzony sposób na idealną masę do tego dania. Wybierzcie ulubione nadzienie i spróbujcie razem z nami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi
12.09.2021 02:00 Sekret idealnego ciasta na pierogi

Podstawą smacznych pierogów jest dobre ciasto. Musi mieć odpowiednią miękkość i kleistość. Dzięki temu łatwo ulepisz z niego pierogi, a ich smak po ugotowaniu będzie doskonały. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego ciasta na pierogi. Jest nim masło.Ciasto na pierogi zrobisz z kilku prostych składników. W sumie wystarczy mąka i woda, ale niektórzy dodają też jajko. Jeśli chodzi o wodę istotna jest jej temperatura. Kiedyś zalecano ciepłą wodę, teraz wiadomo, że lepsza jest taka niemal gorąca. Poprawia bowiem kleikowanie skrobi zawartej w mące, co zapewnia ciastu właściwą lepkość. Jajka z kolei zwiększają pulchność ciasta, co jest widoczne i wyczuwalne po ugotowaniu pierogów. Zazwyczaj do ciasta na pierogi wbija się jedno jajko, ale można też dodać żółtka. Dzięki nim ciasto nabierze apetycznego, żółtego koloru i większej kruchości. I jeszcze jeden cenny składnik — tluszcz. Ciasto na pierogi z dodatkiem łyżki oleju będzie wilgotne, elastyczne i nie będzie szybko wysychać. Jednak o wiele lepszy efekt otrzymacie, jeśli zamiast oleju dodacie masło. Dzięki niemu ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przykleja się też do stolnicy w czasie wałkowania, więc nie trzeba go podsypywać mąką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z farszem Ewy Wachowicz
11.09.2021 02:00 Jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami?

Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyb Lejkowiec dęty
08.09.2021 02:00 Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?

Grzyby przybierają nierzadko niesamowite formy, które zachwycają grzybiarzy oraz smakoszy. Lejkowce dęte, nazywane również kominkami czy wronimi uszami, stanowią doskonałą bazę do farszu na pierogi. Podając je, wywołasz ekstazę u wszystkich fanów pierogów z grzybami. Lejkowce dęte są grzybami, które zarówno w smaku, jak i wyglądzie przypominają kurki. Najczęściej można znaleźć je w lasach liściastych, pod dębami oraz bukami. Mają przyjemny delikatny smak. Świetnie komponują się w krokietach, wspomnianym pierogach, zupach, sosach, a także na kanapkach. Można je wysuszyć i sproszkować, aby następnie korzystać z nich jako przyprawy, wzmacniającej smak dań mięsnych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T221605.119
07.09.2021 02:00 Wyjątkowe pierogi z kapustą i serem - nie ma większego przysmaku

Pierogi z kapustą i twarogiem to charakterystyczne danie kuchni podkarpackiej. Poniższy przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Jesteście ciekawi nietypowych pierogów? Nie mamy wątpliwości, że przebojem podbiją serca prawdziwych smakoszy!Pierogi z kapustą to tradycyjne danie, które kojarzy się choćby ze Świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w zupełnie inny sposób. Kapusta bowiem doskonale komponuje się z twarogiem.

Pierogi z kaszą
05.09.2021 02:00 Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi
03.09.2021 02:00 Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak. Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz. I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi
31.08.2021 02:00 Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe

Pierogi kresowe są pysznym sposobem na podanie tego dania w niecodziennym wydaniu. Za farsz robi biały twaróg wraz z kaszą gryczaną. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pierogi kresowe zachwycają swoją fakturą, która z jednej strony jest delikatna z powodu twarogu, a z drugiej wyrazista dzięki kaszy gryczanej. Smak z kolei uzyskuje się poprzez dodanie czosnku niedźwiedziego. Poniższy przepis składa się jedynie z farszu, jeśli jednak chcesz mieć dobrą recepturę na ciasta, zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy wszystkie tajniki jego sporządzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi
30.08.2021 02:00 Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?

Pierogi ruskie są daniem smacznym i tanim. Nadziewa się je farszem z gotowanych ziemniaków, białego sera i zeszklonej cebuli. Farsz trzeba dobrze przyprawić. Czym? Zwykle solą i pieprzem, ale my podpowiemy wam, co jeszcze dodać by pierogi smakowały obłędnie. Idealnie sprawdza się między innymi wędzona papryka.Dania proste i ekonomiczne cieszą się zawsze dużą popularnością. Można je bowiem przygotować z niewyszukanych składników, które zwykle mamy pod ręką. I tak właśnie jest z ruskimi pierogami. By jednak wyszły naprawdę smaczne, warto pochylić się nad farszem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealne ciasto na pierogi od Kuronia
27.08.2021 02:00 Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Kulinarny sukces w znacznej mierze zależy od ciasta. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Jakub Kuroń podzielił się swoim sposobem. Mistrz kuchni stawia na dodatek w postaci żółtka.Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Niektórzy nie dodają do niego jajek. Jednak Jakub Kuroń nie zalicza się do tego grona. W jego recepturze oprócz jajek możemy natknąć się na dodatkowe żółtko. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z kurkami
24.08.2021 02:00 Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku. Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia. Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z mięsem z rosołu
21.08.2021 02:00 Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym

Pierogi moglibyśmy jadać niemal każdego dnia i za każdym razem będą smakowały nieco inaczej. Kuroń opracował recepturę, dzięki której do ich produkcji można wykorzystać mięso z rosołu. Smakują obłędnie i żaden produkt się nie marnuje. Pierogi nie są potrawą trudną do wykonania. Potrzebujemy jedynie odrobinę siły i cierpliwości, a z całą pewnością zachwycimy wszystkich domowników, czekających na obiad. Jeśli wcześniej ugotowałeś rosół na mięsie, poniższy przepis jest idealny dla ciebie.Dzięki dodatkowi mięsa z rosołu otrzymamy nie tylko danie pyszne, ale także niezwykle tanie, w końcu nie musimy osobno dokupować głównego składnika tego dania. Taki farsz jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: