Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Ciasto na pierogi Magdy Gessler
20.08.2021 02:00 Prosty sposób Gessler na idealne ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi nie jest wcale trudne w wykonaniu. Magda Gessler ma swój własny sposób na zrobienie go najłatwiejszą metodą. W jej przepisie wystarczą 3 składniki, aby móc cieszyć się ciastem o idealnych właściwościach. Każdy, kto lubi dobre i łatwe w przygotowaniu pierogi, powinien przetestować recepturę słynnej restauratorki Magdy Gessler. Przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Co więcej, dzięki zastosowaniu jedynie 3 składników, ogranicza się ilość pracy oraz kosztów. W recepturze gwiazdy TVN nie ma jednak jajek, co niektórych może zaskoczyć. Mimo wszystko ciasto jest doskonałe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealne pierogi z jagodami
19.08.2021 02:00 Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie

Pierogi z jagodami są jednym z najlepszych specjałów, którymi raczymy się latem. Owoce zawinięte w cieście można przygotować na wiele sposobów. Jagody warto po umyciu oprószyć odrobiną mąki. Wówczas farsz jest jeszcze lepszy.Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Letni specjał zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli zastosujemy nieoczywistą sztuczkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T221700.390
17.08.2021 02:00 Obłędne pierogi z ziemniaczanym farszem

Pierogi to jedno z niemal sztandarowe danie kuchni polskiej. Chociaż rekordy popularności biją ich klasyczne wersje, to czasem warto postawić na pewną innowację. Dziś proponujemy obłędne pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Jak je zrobić?Pierogi z ziemniaczanym nadzieniem to potrawa, która z pewnością urozmaici niejeden rodzinny obiad. Proste, smaczne i szybkie danie z pewnością spodoba się niejednemu smakoszowi. Jak je zrobić?

Pierogi Ani Starmach
16.08.2021 02:00 Przepis Ani Starmach na idealne ruskie pierogi

Pierogi ruskie od Ani Starmach nie mają sobie równych - ich smak oraz konsystencja są idealne. Jeśli chcesz poznać sposób, dzięki któremu udaje jej się to uzyskać, mamy dla Ciebie doskonałe wieści. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis. Dobrze sporządzone pierogi ruskie są świetnym sposobem na obiad, który nie wymaga gotowania większej ilości składników. Dlatego warto zainteresować się recepturą Ani Starmach na to klasyczne danie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jej pierogi zachowują swoją strukturę i trzymają farsz podczas gotowania bez pękania. Z kolei intensywny smak nadzienia uzyskiwany jest dzięki delikatnej karmelizacji cebulki przed dodaniem jej do sera i ziemniaków.

Pierogi z ciasta francuskiego
12.08.2021 02:00 Ekspresowe pierogi z ciasta francuskiego

Jeśli uwielbiasz pierogi, a nie masz czasu na ich samodzielne przygotowywanie, ten przepis jest dla ciebie. To danie zrobisz w 30 minut, dzięki zastosowaniu ciasta francuskiego. Zachwyci cię nie tylko nietypowe ciasto, ale i oryginalny mięsno-warzywny farsz. Pierogi są daniem, które wymaga poświęcenia dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Sporo minut poświęcamy choćby na przygotowanie idealnego, elastycznego ciasta. Dlatego, choć czasem mamy ochotę je zjeść, decydujemy się na danie, które robi się znacznie szybciej. Okazuje się jednak, że pierogi też można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zamiast klasycznego ciasta, wybierzemy gotowe ciasto francuskie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi wyjdą idealnie
10.08.2021 02:00 Jak lepić pierogi, aby nie wypadał farsz w trakcie gotowania?

Pierogi są specjałem charakterystycznym dla naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami podczas ich gotowania zawiniątka potrafią się rozklejać. Farsz pływający w garnku jest jednym z najczarniejszych scenariuszy. Unikniemy go za sprawą prostej sztuczki z widelcem.Z całą pewnością pierogi można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niekiedy rozklejają się one w trakcie gotowania. Wystarczy sięgnąć po widelec, by pierogi wyszły idealnie.

Ciasto na piarogi
09.08.2021 02:00 Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi

Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, choć największe modyfikacje można zauważyć w farszu. Poniżej pokazujemy jak sporządzić ciasto, w którym woda zamieniona jest mlekiem. Dzięki temu nie rozpada się ono i jest bardziej delikatne. Najlepsze pierogi mają aromatyczny farsz i ciasto, które pomimo gotowania nie rozpada się, lecz rozpływa w ustach. Jeśli wykonasz ciasto wedle poniższych wskazówek, uzyskasz właśnie taki efekt. Zamiast klasycznej wody warto wybrać mleko. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i białek mleko wpływa na teksturę ciasta, sprawiają, że jest znacznie delikatniejsze, a zarazem wytrzymalsze na gotowanie we wrzącej wodzie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi z dodatkiem masła
08.08.2021 02:00 Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

Nie od dziś wiadomo, że pierogi zajmują szczególne miejsce pośród specjałów naszej rodzimej kuchni. Oczywiście idealne danie powinno cechować się nienagannym ciastem. Za sprawą masła stanie się ono jeszcze bardziej elastyczne. Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. W każdym domu wykorzystuje się odrobinę inny przepis. Dziś sięgniemy po recepturę na ciasto, które wyróżnia się miękkością i elastycznością. Dzięki niemu pierogi wyjdą idealnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi od Magdy Gessler
07.08.2021 02:00 Tradycyjne i niezawodne ciasto na pierogi według Magdy Gessler

Pierogi zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie przygotowują przepyszne zawiniątka. Okazuje się, że Magda Gessler nie akceptuje jednego często wykorzystywanego składnika. W ocenie restauratorki jajka sprawiają, że ciasto na pierogi wychodzi twarde.Ciasto na pierogi jest jednym z najistotniejszych elementów tego dania. Magda Gessler jako mistrzyni kulinarnej sztuki doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Nie bez powodu przy każdej możliwej okazji podkreśla, by nie dodawać jajek do ciasta na pierogi.

Pierogi z piekarnika
06.08.2021 02:00 Pieczone w piekarniku pierogi z jabłkami

Pieczone pierogi to prawdziwy hit. Wspaniale sprawdzą się jako gorący deser polany czekoladą. Ich wykonanie jest banalnie proste. Delikatny farsz z jabłek dodatkowo podkręci smak tych wakacyjnych pierogów.Pierogi jadamy zazwyczaj tradycyjnie z wody, bądź smażone z dodatkiem tłuściutkiej okrasy. W tych wydaniach od zawsze smakują wybornie i ciężko uwierzyć, że można je ulepszyć. Jako że z dzieciństwem najlepiej kojarzą nam się pierogi na słodko, postanowiliśmy przedstawić wariację na ich temat. Dzięki zapieczeniu ciasta otrzymujemy nieprawdopodobnie chrupiącą sakiewkę z przepysznym farszem w środku. Tego po prostu trzeba spróbować.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi leniwe od Ani Starmach
04.08.2021 02:00 Cudowne leniwe krok po kroku według Ani Starmach

Nie da się ukryć, że pierogi leniwe zalicza się do grona uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie frykasy. Ania Starmach podzieliła się swoją recepturą. Efekt powala na łopatki.Nie od dziś wiadomo, że Ania Starmach zna się na kuchni jak mało kto. Jej przepis na pierogi leniwe jest tego doskonałym potwierdzeniem. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu. Fantastyczne kluski w mgnieniu oka znikają z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi według babcinej receptury
02.08.2021 02:00 Tradycyjne, autentyczne pierogi ruskie według babci Irenki

Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Magda Gessler z pierogami
29.07.2021 02:00 Niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie

Pierogi ruskie według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Ciasto jest sprężyste i utrzymuje się w całości, a farsz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Niżej wyjawiamy, w jaki sposób je przygotować. Pierogi ruskie należą do klasyki, która podbija podniebienia praktycznie wszystkich Polaków. Uwielbiamy jeść je praktycznie przy każdej okazji i możemy pochłonąć ich ogromne ilości. Magda Gessler doskonale zdaje sobie sprawę z preferencji kulinarnych Polaków, dlatego opracowała recepturę, która trafia w nie wręcz idealnie. Zrób je zgodnie z poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak smakują. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi wyjdzie idealnie
27.07.2021 02:00 Jak zrobić miękkie, a zarazem elastyczne ciasto na pierogi?

Nie od dziś wiadomo, że ciasto na pierogi musi być odpowiednio elastyczne i miękkie. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie, jeśli wzbogacimy je o solidną łyżkę masła.Ciasto na pierogi jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o to kultowe danie. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Tym samym w przypadku ciasta nie ma mowy o pomyłkach. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z jagodami
24.07.2021 02:00 Surowe czy ugotowane - jak zamrozić pierogi z jagodami?

Pierogi z jagodami potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niektórzy mogliby zajadać się nimi nieustannie. Nadwyżkę pierogów warto zamrozić. Możemy tak zrobić zarówno z surowymi specjałami, jak i ugotowanymi.Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami zajmują szczególne miejsce wśród kulinarnych smakołyków z naszej rodzimej kuchni. Każdy smakosz powinien wiedzieć, jak prawidłowo je mrozić. Okazuje się, że jest to banalnie proste.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne pierogi po lubelsku
19.07.2021 02:00 Nietypowy przepis na pierogi ruskie po lubelsku

Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej. Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie. Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W worku po pierogach znaleziono porażającą rzecz
16.07.2021 02:00 Porażające odkrycie w worku po pierogach

W Lublinie doszło do niecodziennych scen. W trakcie przeszukiwania mieszkania mężczyzny, co do którego policjanci mieli podejrzenie o możliwość posiadania narkotyków, odnaleziono 150 gramów amfetaminy i marihuany. Zdarzenie operacyjni z Komendy Miejskiej Policji w Lublinie zapamiętają na długo, gdyż podejrzany ukrył je w opakowaniu po pierogach. Pierogi przywołują na myśl raczej pozytywne skojarzenia. Często dzięki ich smakowi wracamy wspomnieniami do czasów dzieciństwa. Jednak pewnemu 21-latkowi z Puław już na zawsze będą przypominać o niebyt pozytywnym momencie jego życia. Potrawy, owoce czy warzywa często mogą przynieść nie lada zaskoczenie osobom, które je nabywają. Tak też było niedawno przy okazji złowienia szczupaka, który okazał się mieć ciekawą zawartość. Jednak oprócz przypadkowych znalezisk, zdarza się, że owoce czy warzywach przemycane są też niedozwolone substancje. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="

Pieczone pierogi
14.07.2021 02:00 Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem

Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

EN 01408678 4463
11.07.2021 02:00 Wyjątkowa akcja Biedronki, rób zakupy i oszczędzaj

Biedronka nie przestaje zaskakiwać swoich najwierniejszych klientów i wprowadza kolejne promocje. Tym razem pozwalają one na zaoszczędzenie aż 50% kosztów za wybrane produkty. Akcja dotyczy, chociażby wszystkich pierogów marki Nasze Smaki. Sieć sklepów Biedronka jest jednym z liderów na rynku najróżniejszych placówek handlowych. Dzięki licznym akcjom rabatowym zdołała zebrać tysiące wiernych klientów, na co dzień korzystających z jej placówek.Dla tych, którzy cały czas nie są do końca przekonani, mamy świetne wieści. Najnowsza akcja, obowiązująca od 12 do 14 lipca, pozwala zaoszczędzić aż połowę kosztów. Wystarczy posiadać kartę lojalnościową Moja Biedronka. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (8)
10.07.2021 02:00 Niezawodny trick babć na idealne ciasto na pierogi, korzysta z niego Gessler

Ciasto odgrywa niezwykle istotną rolę podczas przygotowywania pierogów. W wielu domach przepisy na jego wykonanie delikatnie się od siebie różnią. Magda Gessler, jak i Robert Makłowicz stosują jeden prosty trick - dodają do niego odrobinę masła, dzięki czemu ciasto jest elastyczne oraz miękkie. Dla mnóstwa ludzi pierogi wydają się zbyt trudnym daniem, do przygotowania samodzielnie w domu. Częstym problemem jest przyklejanie się ciasta do stolnicy lub deski - na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec. Wbrew pozorom wcale nie trzeba podsypywać stolnicy dużą ilością mąki. Taka metoda może bowiem zanadto wysuszyć masę, przez co ta zacznie pękać i rozpadać się. Wystarczy dodać do niej niewielką ilość masła, które nada jej elastyczność oraz odpowiednią miękkość. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T133309.236
03.07.2021 02:00 Cudowny przepis na pierogi dominikańskie, podajemy wyjątkową recepturę

Pierogi w Polsce zna każdy, dlatego czasem warto wychodzić poza swoją strefę komfortu i przygotować coś nowego. Dominikańska wersja tego dania jest staropolską klasyką. Dodając do nich białej kiełbasy, uzyskuje się prawdziwy rarytas. Do receptury dotarł śląski kucharz Remigiusz Rączka.Największą różnicą pierogów dominikańskich od tradycyjnych jest sposób przygotowywania ciasta. Zazwyczaj składa się ono z mąki, wody i ewentualnie jajek - ta wersja nakazuje dodanie białego twarogu bezpośrednio do masy. Dzięki temu ciasto jest bardziej zbite i wytrzymałe, ma również o wiele bardziej intensywny smak - przy czym zachowuje charakterystyczną kremowość, którą ciężko znaleźć w pierogach bez tak sporządzonego ciasta. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Pierogi z truskawkami i twarogiem
21.06.2021 02:00 Przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i startą cytryną

Pierogi z truskawkami to danie, które chętnie jemy w sezonie letnim. Choć przepis wydaje się dość banalny, czasem problem w trakcie ich przyrządzania sprawiają nam pozornie proste rzeczy. Warto więc robić je dokładnie, a sprawdzony przepis jeszcze dodatkowo urozmaicić. Zaszalej więc z wakacyjnym farszem i do truskawek dorzuć twarogu i starte skórki z cytryny, które wydobędą z truskawek głęboki, nietuzinkowy smak.Pierogi z truskawkami to pozycja wręcz obowiązkowa w wakacyjnym menu. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale i dzieci. Sekret tych pierogów tkwi w cienkim cieście, które nie rozklei się w trakcie gotowania. Choć tradycyjny przepis na pierogi z truskawkami na pewno podbije niejedno podniebienie, warto czasem zdecydować się na nieco ekstrawagancji. W tym przypadku nieco powiewu świeżości do klasycznego przepisu mogą wnieść dodatki do farszu, takie jak twaróg i starte skórki z cytryny. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pierogi z truskawkami
13.06.2021 02:00 Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami są wyjątkowym specjałem, któremu niezwykle trudno się oprzeć. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby sporo przepysznych zawiniątek z owocami w środku. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować wyborne pierogi. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć problemów.Smakowite pierogi z truskawkami są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich smaków. Niektórzy mogliby je zajadać bez końca. Oczywiście najlepiej smakują pierogi przyrządzone samodzielnie. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Zrzut ekranu 2021-06-8 o 19.12.50
08.06.2021 02:00 Przepis na tradycyjne pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem są klasyką polskiej kuchni - charakterystyczna faktura kluchy oraz delikatny farsz potrafią zawrócić w głowie. Niżej prezentujemy przepis na klasyczne pyzy, których wykonanie jest banalnie proste. Danie to jest również genialnym sposobem na zużycie mięsa z rosołu.Pyzy z mięsem są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest zasługą mięsnego farszu, jak i ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Jeśli masz ochotę na nie, lecz nie znasz dobrego przepisu, sprawdź poniższy. Mięso po rosole dla wielu ludzi jest tematem problematycznym. Niewiele osób lubuje się w jego smaku i konsystencji, aczkolwiek szkoda wyrzucać produkt całkowicie nadający się do zjedzenia. Najczęściej sporządza się z niego pasztet, jednak ta receptura jest o wiele smaczniejsza.

Jak zrobić chrupiące skwarki do pierogów?
28.05.2021 02:00 Jak zrobić chrupiące skwarki do pierogów?

Skwarki nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Wieprzowy tłuszcz posiada bowiem charakterystyczny aromat, który doskonale podkreśla inne dania. Jest to jednak dodatek, który wzbudza wiele kontrowersji. Niektórzy go uwielbiają, inni nie są w stanie zjeść postawy posypanej tym odpowiednio przyrządzonym boczkiem bądź słoniną.

Pierogi
27.05.2021 02:00 Niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi

Doskonałej jakości ciasto na pierogi nie jest wcale tak proste w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Odpowiednio dobrane składniki, które same w sobie są świetnej jakości, to klucz do uzyskania należytej konsystencji i wytrzymałości. Największym sprawdzianem ciasta do pierogów jest ich gotowanie. W trakcie pływania we wrzątku ciasto poddawane jest różnym siłom, którym musi sprostać. Jeśli w tym momencie nie pęknie i nie uroni cennego farszu, można poczuć dumę i satysfakcję.

Pierogi z serem
19.05.2021 02:00 Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem

Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych. Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.

pierogi
13.05.2021 02:00 Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

Jak przyrządzić idealne pierogi? Okazuje się, że nie jest to tak trudne, jak się wydaje wielu osobom. Warto jednak poznać kilka prostych tricków, które sprawią, że nasze danie zawsze się uda i będzie cieszyć nasze kubki smakowe!Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?Przepisów na pierogi jest całe mnóstwo. Każdy szef kuchni ma na nie swój unikalny patent. Warto przetestować różne kombinacje i wybrać dla siebie to, co najlepsze. Eksperci kulinarni uważają, jednak że przygotowując ciasta na pierogi, zamiast wody warto wlać do nich mleko! Ta drobna zmiana sprawi, że ciasto będzie niezwykle miękkie, delikatne i co ważne przyjemne w lepieniu. Dodatek powinien również korzystnie wpłynąć na smak naszych pierogów. Jesteście ciekawi, jak wygląda taki przepis w praktyce? Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na idealne ciasto na pierogi!Przepis na idealne ciasto na pierogiSkładniki:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mleka2 łyżki oleju rzepakowegopół łyżeczki soliSposób wykonania:Wymieszaj mąkę pszenną z solą, olejem rzepakowym i ciepłym mlekiem. Wyrób ciasto, a następnie odłóż gotową gładką kulę, aby odpoczęła przynajmniej przez 10 minut. W tym czasie przygotuj swój ulubiony farsz na pierogi.Po upływie 10 minut rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij w nich okręgi i nadziej je łyżeczką dowolnego farszu. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku przez 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.Ciasto na pierogi można również wzbogacać niebanalnymi dodatkami m.in. świeżo startą skórką z cytryny. Niebanalny składnik doskonale podkręci ich smak.Polecamy również przepis na niezwykle kontrowersyjne pierogi z dodatkiem śledzia. Pisaliśmy o nim w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ania Starmach - nieznane zdjęcie z dzieciństwaPrzepis na napar z liści poziomekPrzepis na zupę nic z 1955 rokuźródło: wilkuchniaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined