Seler korzeniowy kojarzy się głównie z włoszczyzną. Warzywo jest częstym dodatkiem do przeróżnych zup. Mało kto zwraca uwagę na jego prozdrowotne właściwości. A okazuje się, że to warzywo ma ich co niemiara!Zalety selera korzeniowego Seler korzeniowy ma niezwykle aromatyczny zapach. Jest on spowodowany zawartymi w warzywie olejkami eterycznymi. Mają one bardzo pozytywny wpływ na metabolizm oraz procesy trawienne w organizmie. Warzywo jest również nieocenione w leczeniu ciśnienia tętniczego. Jego regularne spożywanie, obniża poziom szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. Ponadto seler ma pozytywny wpływ na naszą kondycję psychiczną. Udowodniono, że koi nerwy oraz poprawia nastrój.Niedawno podawaliśmy prosty przepis na pyszną surówkę z selera. Będzie ona wręcz doskonałym dodatkiem do obiadu. Teraz pora poznać kolejny przepis z tą bulwą w roli głównej. Tym razem będzie to domowy syrop.Niezwykłe właściwości syropu z seleraMało kto zdaje sobie sprawę, że z bulwy selera zrobimy prozdrowotny syrop, który z powodzeniem zastąpi nawet ten z cebuli. Jakie są jego właściwości?Syrop z selera korzeniowego charakteryzuje się nieco mniej intensywnym aromatem niż samo warzywo. Jest wręcz nieoceniony w walce z przeziębieniem. Łagodzi suchy kaszel i katar oraz wspiera nasz układ odpornościowy. Jak zrobić tę miksturę?Przepis na syrop z seleraSkładniki:1 duży selercukier trzcinowySposób wykonania:Obierz świeżą bulwę selera ze skórki, a następnie pokrój go w cienkie plastry. Ułóż je w misce, przesypując każdą warstwę odrobiną cukru trzcinowego.Odstaw na noc miksturę. Po kilku godzinach warzywo zacznie puszczać sok i wytworzy się syrop.Dawkowanie syropuSyrop z selera można przyjmować kilka razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu przez 2 do maksymalnie 3 dni. Po upływie tego czasu mikstura nie nadaje się już do spożycia i należy ją przygotować jeszcze raz. Syrop nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży oraz osób borykających się z chorobami nerek i tarczycy, a także przyjmujących leki o działaniu moczopędnym.Artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zupa szczawiowa w nowej odsłonieSłodka oferta BiedronkiBułgarska surówka z kapusty i paprykiźródło: Poradnik Zdrowie/ Wylecz.toZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Placki ziemniaczane są daniem, które zajmuje specjalne miejsce w naszych sercach. Uwielbiamy je nie tylko za doskonały smak, ale także za niezwykłą prostotę i uniwersalność. Najłatwiejszy przepis na placki zawiera tylko jeden składnik, a dzisiejszy przepis będzie odkryciem dla każdego smakosza.Wyżej wspomniana uniwersalność wynika z mnogości form podania placków ziemniaczanych. Możemy jadać je na słodko ze śmietaną i cukrem albo zupełnie samodzielnie. Z chrupiącymi plackami także idealnie łączą się wszelkiej maści gulasze i sosy. Z nutką wstydu przyznajemy także, że zdarzało nam się jadać je nawet z ketchupem.
W Skandynawii rekordy popularności bije kawa z dodatkiem surowego jajka. Chociaż to połączenie brzmi dość oryginalnie, to ma ono wielu swoich zwolenników. Zdradzamy, jak przygotować kawę po norwesku.Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej. Zazwyczaj sięgamy po klasyczne latte lub energetyzujące espresso. Mamy jednak do wyboru nieco więcej interesujących opcji. Warto zaczerpnąć inspiracji np. od Norwegów.
Placki kukurydziane są dobrą alternatywą dla tych przygotowanych z ziemniaków. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, a ich smak sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Z pewnością warto sięgnąć po niezawodny przepis na pyszne plecki kukurydziane.
Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno - zimowym, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców i warzyw. Jakie są zalety kiszonej kapusty?Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?Chociaż wszyscy marzymy o wiośnie, to wciąż musimy zmagać się z chłodem i niskimi temperaturami. Niestety tego typu warunki mogą sprzyjać spadkowi naszej odporność. Jak się przed tym bronić? Niezwykle ważne jest, abyśmy w naszym codziennym menu znaleźli miejsce na zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i wzmocnią odporność. Jednym z nich jest kiszona kapusta.Kiszonka jest źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która bardzo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.Kiszona kapusta jest wręcz idealnym składnikiem surówek. Prosta i smaczna potrawa doskonale komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi oraz smażoną rybą. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.Przepis na surówkę z kiszonej kapustySkładniki:1/2 kg kiszonej kapustymała cebulamarchewka1/2 pęczka natki pietruszki5 łyżek oleju2 łyżeczki cukrupieprz do smakuSposób wykonania:Pokrój drobno kiszoną kapustę, a następnie włóż ją do miski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj na grubych oczkach marchewkę i pokrój cebulę.Dodaj do kapusty pozostałe warzywa i wymieszaj. Surówkę posyp do smaku cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polej ją olejem i jeszcze raz wymieszaj.Ciekawym dodatkiem do surówki może być m.in. starte jabłko. Zwykłą marchewkę możesz kiszoną (przepis znajdziesz tutaj) - będzie wtedy nieco bardziej wyrazista w smaku.Szukasz innych ciekawych przepisów? Niedawno podawaliśmy m.in. na nową wersję sałatki jarzynowej.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczakaNajlepsze przepisy Wielkanocne, które możesz przygotować z wyprzedzeniemJak ugotować ziemniaki w 5 minut?źródło: beszamelZapraszamy na nasz Instagramundefined
Naleśniki doskonale sprawdzają się zarówno w słodkiej, jak i w słonej wersji. Dziś skupimy się na tej pierwszej odsłonie! Czy wiesz, co robić, aby placuszki zachwyciły nas swoim smakiem oraz jedwabistą puszystością? Podajemy kilka tricków, które zamienią nasz podwieczorek w małe kulinarne arcydzieło!
Smakowite ziemniaki wiele razy przyprawiały nas o prawdziwy zachwyt. Na bazie bulw możemy przyrządzić rozmaite frykasy. Jednym z nich są szare kluski, które wywołują mieszane uczucia u smakoszy. Przepis na swojskie danie jest banalnie prosty.
Co to jest chlebek wielkanocny?Co to jest i w jaki sposób go zrobić? Poniżej zdradzamy Wam wszystkie sekrety tego niezwykłego przysmaku!Niektórzy pieką jeden duży chleb, inni wolą kilka mniejszych, tak aby każdy domownik miał swój własny. Wypiek można udekorować różnymi ziarnami - od sezamu, po pestki dyni lub nasiona czarnuszki. W jaki sposób go wykonać?Chlebek wielkanocny to wypiek, który szturmem podbił nasze stoły. Wręcz idealnie pasuje do pasztetów, ugotowanych jajek na twardo oraz sałatki jarzynowej (doskonały przepis na tę ostatnią znajdziecie tutaj).Chlebek wielkanocny wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest to pyszny maślany wypiek, który doskonale zgrywa się ze smakiem świątecznych smakołyków. Można go również z powodzeniem włożyć do tradycyjnej święconki.
Surówka jest wbrew pozorom ważną częścią obiadu. Idealna kompozycja smaków będzie wspaniałym dopełnieniem obiadu. Można ją zrobić z wielu warzyw. Warto sięgnąć m.in. po pora. Chociaż to warzywa bywa niedoceniane w kuchni, ale wiele niekwestionowanych zalet, zarówno tych smakowych, jak i zdrowotnych.Jakie zalety ma por?Por jest rośliną z rodziny czosnkowatych. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już w Biblii, a do Polski dotarł wraz ze słynną królową Boną. Okazuje się, że to warzywo ma wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego, dawniej było często wykorzystywane w medycynie ludowej (szerzej pisaliśmy o tym tutaj).Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego z powodzeniem może być jedzone przez osoby będące na diecie. Znajdziemy w nim również sporą dawkę błonnika oraz allicyny, która korzystnie wpływa na zmniejszenie ciśnienia tętniczego.W jaki sposób można go wykorzystać w kuchni? Surowy doskonale odnajduje się w sałatkach i surówkach, zaś gotowany może być bazą dla tart, zup i sosów. Natomiast jego zdrowotne liście mogą być wykorzystane do prozdrowotnych naparów. Dziś polecamy Wam prostą i pyszną surówkę z porem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do mięsnego lub wegetariańskiego drugiego dania.Przepis na surówkę z poraSkładniki:1 por1 jabłko1 marchew2 łyżki majonezu2 łyżki kwaśnej śmietanypieprz i sól do smakuSposób wykonania:Obranego pora pokrój w cienkie talarki lub drobno posiekaj. Później umieść go w sitku, a następnie zalet wrzątkiem. Dokładnie odcedź go z wody i przełóż do dużej miski. Kilka razy zamieszaj por, tak aby szybciej przestygł. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie łagodniejsze w smaku. Jeśli jednak nie zależy Ci na takim efekcie, pomiń ten ostatni krok.Obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę. Umieść je w misce razem z porem. Zabierz się za przygotowanie sosu: połącz ze sobą śmietanę (lub jogurt naturalny) i majonez. Dodaj sos do surówki, a następnie wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.Całość dopraw solą i najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Smak surówki doskonale podkręci również odrobina świeżej natki pietruszki. Polecamy również przepis na obłędną surówkę z selera. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Tylko jeden rodzaj herbaty ma niesamowity wpływ na zębyGadżet do cytryny, niezwykle przydatny w kuchniNa czym najlepiej smażyć potrawy?źródło: dietetycy.org/AniaGotuje.pl/poradnik zdrowieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefined
Buraki wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również w tzw. medycynie ludowej. Wszystko za sprawą ich cennych dla zdrowia właściwości. Niedawno podawaliśmy przepis na domowy syrop z buraków, dzisiaj chcemy Wam opowiedzieć o pysznym i zdrowym koktajlu z tych warzyw. Jakie są jego zalety?Koktajl z buraka, jabłka oraz marchewek - dlaczego warto go pić?Smaczny, prosty do zrobienia i niesamowicie zdrowy - czego chcieć więcej? Taki właśnie jest napój z buraka, jabłka i marchewek. Koktajl doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Lista zalet zdaje się nie mieć końca, mimo to postaramy się przybliżyć kilka z nich.Domowy napój doskonale odtruwa wątrobę i nerki, zapobiega rozwojowi guzów i zmniejsza uciążliwe bóle menstruacyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, odmładza skórę i pomaga schudnąć.Zawarta w burakach beacytanina, pomaga oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn. Zapobiega też powstawaniu komórek rakowych i wspiera leczenie chorób pęcherzyka żółciowego.Niepozorna marchewka jest zaś potężnym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A. Warzywo jest także bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki skóry i zwalczają wolne rodniki.Natomiast jabłka pomagają m.in. wzmocnić serce i poprawiają stan skóry. Badania pokazały, że ich codzienne spożywanie ma również wiele innych korzyści, szerzej pisaliśmy na ten temat w tym artykule.Nic dziwnego, że miks tych trzech składników daje tak wspaniałe dla zdrowia efekty. W jaki sposób przygotować koktajl? Poniżej podajemy przepis. Odstaw napój na około godzinę, tyle czasu potrzebują te składniki, aby uwolnić swoje właściwości odżywcze.Uwaga! Napój nie jest polecany osobom z cukrzycą, cierpiącym na biegunki, kamienie nerkowe i problemy żołądkowe. Powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.Przepis na koktajl Składniki:1 burak2 marchewki 1 jabłkoSposób wykonania:Obierz i pokrój na kawałki buraka, marchewki oraz jabłko, a następnie za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?Tylko jeden rodzaj herbaty ma niesamowity wpływ na zębyGadżet do cytryny, niezwykle przydatny w kuchniźródło: Smak DniaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Bez wątpienia gołąbki można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W klasycznej wersji farsz obfituje w mięso wieprzowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kurczaka. Takie danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Delikatność i niezapomniany smak w jednym.
Czym byłaby zupa zacierkowa bez zacierek? Te domowe kuleczki z mąki i jajka nadawały jej wspaniałego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Dzisiejsze zupy nie mogą się z nią równać. Z dzieciństwa najlepiej wspominamy chwile, gdy mogliśmy pomóc naszej ukochanej babci i mamie, a przy tym dostać niemałą pochwałę. Wyrabianie i wrzucanie na wodę zacierek było jednym z naszych ulubionych zajęć i w tej czynności tkwił sekret jej popularności.
Racuchy to danie, które uwielbiamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest oczywiście przepyszne, a w towarzystwie nawet zwykłego cukru pudru smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo racuchy są banalnie proste do przyrządzenia. W czasach dzieciństwa nie jeden z nas pomagał babci w tarciu jabłek albo dodawaniu do nich składników. Dziś sami musimy zadbać, by na naszych talerzach pojawiały się pyszności. Całe szczęście może nam w tym pomóc receptura Anny Lewandowskiej.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie traktujemy je jako urozmaicenie potrawy, jednak nie oznacza to, że nie można na ich bazie przygotować niezależnego dania. Ziemniaki, które zostały nam po obiedzie, z łatwością przekształcimy w fantastyczny deser.
Naleśniki mogą wydawać się pospolitym wręcz posiłkiem. Ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, składniki nie są drogie i cała operacja jest względnie prosta. Mimo to nawet z tak popularnego dania można zrobić coś ekskluzywnego. Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego, jest dodanie do ciasta naleśnikowego odrobiny kawy. Jej intensywny smak podkreśli resztę dodatków, z którymi będziemy jeść naleśniki. Warto jednak pamiętać, że dodatek kawy sprawdza się jedynie przy jedzeniu naleśników na słodko.
Surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Tym razem warto postawić na przysmak z selera. Ewa Wachowicz zdradziła swoją recepturę, obok której nie sposób przejść obojętnie. Prosta surówka zachwyci swoim smakiem najbliższych.
Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa jest jednym z najznakomitszych szlagierów swojskiej kuchni. Przepis Jakub Kuronia pozwoli nam na przygotowanie jej w przepysznej odsłonie. Wyborna ogórkowa z pewnością zachwyci domowników.
Smakowity rosół wielokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą na stronie swojego Schroniska Smaków. Niektórzy smakosze mogą być zaskoczeni kolejnością dodawania składników.
Ciasto bez pieczenia może znacznie ułatwić codzienną pracę w kuchni. Klasyczne ciasta, wymagające pieczenia w piekarniku, często należy przygotowywać przez kilka godzin, co może przełożyć się na zmęczenie i znudzenie gotowaniem. Dlatego warto od czasu do czasu robić znacznie prostsze łakocie, do których wcale nie potrzeba wielu godzin ciężkiej i nużącej pracy. Poniższa propozycja pozwala zamknąć cały proces w 15 minutach, dlatego jeśli ciągle nie masz pomysłu na dzisiejszy deser - spróbuj przygotować poniższe ciasto.
Imbir bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zalety niepozornej rośliny doceniamy szczególnie jesienią i zimą, ponieważ jest on niezwykle popularnych dodatkiem do herbat, syropów i naparów.Roślina ma silne działanie przeciwzapalne, dlatego warto po nią sięgać szczególnie przy sezonowych infekcjach. A to nie koniec jej zalet! Okazuje się, że może ona również całkiem wyeliminować pewien krępujący problem, więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.O ile pozostałe napoje z dodatkiem imbiru są charakterystyczne dla chłodniejszych miesięcy, to sok z niego z powodzeniem możemy pić cały rok. Powód? Pobudza lepiej niż kawa, dlatego może być doskonałą alternatywą dla słynnej małej czarnej!Zalety soku z imbiru!Tak jak wspominaliśmy, po sok z imbiru szczególnie warto sięgnąć rano. Nie tylko doda nam energii, ale również wzmocni on naszą odporność! Napój wspomaga również naszą koncentrację i zwiększa wydajność umysłową.Sok z imbiru również doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które są aktywne fizycznie. Dawka napoju po wielogodzinnym treningu szybciej pomoże uporać się ze zmęczeniem, a przy tym wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. W jaki sposób wykonać napój? Poniżej podajemy prosty przepis na sok z imbiru.Przepis na sok z imbiruSkładniki:50 g imbiru3 jabłka 2 cytryny50 g kłącza świeżego imbiru,Sposób wykonania:Umyj jabłka oraz imbir, a cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki pokrój na niewielki kawałki i wrzucaj na przemian do sokowirówki. Przelej powstały sok do butelki i trzymaj ją w lodówce maksymalnie przez tydzień.Smak napoju możesz wzmocnić m.in. ziarenkami kardamonu. Pomimo niewątpliwych zalet imbiru istnieją jednak pewne przeciwskazania do spożywania tej rośliny. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na domowy syrop z burakówNietypowy przepis na pieczone ziemniakiPrzepis na surówkę z kapusty pekińskiejźródło: surojadek/ marketbioZapraszamy na nasz Instagramundefined
Czekając na pierwsze nowalijki, sięgnijmy po kapustę pekińską. Mało kto wie, że należy ona do jednych z najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto ją jeść?Zalety kapusty pekińskiejNiedoceniana kapusta pekińska ma ogrom cennych właściwości. Po pierwsze warzywo posiada działania antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo jak podaje portal Poradnik Zdrowie, jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca.Warzywo z powodzeniem mogą spożywać osoby, które znajdują się na diecie. Powód? Zawiera ono niewiele kalorii - w jej 100 gramach znajduje się jedynie 40 kcal.Kapusta pekińska jest również cennych źródłem odpowiadającej za podnoszenie naszej odporności witaminy C. Znajdziemy w niej również żelazo oraz szczególnie ważny dla kobiet w ciąży - kwas foliowy.W jaki sposób wykorzystać w kuchni kapustę pekińską? Na początek warto zacząć od pysznej surówki, która z pewnością urozmaici nasz obiad!Pyszna surówka z kapusty pekińskiej - przepisSkładniki:1 główka kapusty pekińskiej1 marchewka 1 jabłko0,5 selera1 cytryna3 łyżki oliwycukier sól i pieprz do smakuSposób wykonania:Na początek przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, a następnie wlej oliwę i zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Następnie zajmij się przygotowaniem warzyw. Poszatkuj kapustę pekińską, a obraną marchew, selera i jabłko pokrój na tzw. zapałkę.W dużej misce połącz kapustę z pozostałymi warzywami i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na godzinę do lodówki. Danie będzie pasować zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich.Szukasz innych pomysłów na pyszne surówki? Polecamy rewelacyjny przepis na surówkę z białej kapusty oraz z marchewki i chrzanu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:źródło: poradnik zdrowie/ żywienie.abczdrowie.pl/ beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram
Internet jest prawdziwą kopalnią kulinarnych inspiracji. W ostatnich tygodniach użytkownicy portalu społecznościowego TikTok oszaleli na punkcie prostej potrawy z fetą. Przepis zakłada upieczenie kawałka sera z pomidorkami koktajlowymi, a następnie wymieszanie go z ugotowanym wcześniej makaronem. Znana blogerka My Healthy Dish postanowiła nieco zmodyfikować recepturę zapiekanki i zamiast makaronu dodała do niej pieczone ziemniaki. Jej wersja potrawy stała się absolutnym hitem sieci. Co ważne, pod postem pojawiły się same pozytywne komentarze Internautów!Wiele osób stwierdziło, że proste danie wygląda niesamowicie efektownie i z pewnością zachwyci ich najbliższych! Idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i kolację. Poniżej podajemy przepis na nietypową zapiekankę z ziemniakami w roli głównej!Przepis na niezwykłą wersję pieczonych ziemniakówSkładniki:700 g małych ziemniaków100 g fety1,5 łyżeczki oleju4 ząbki czosnkułyżka posiekanej natki pietruszkipół łyżeczki solipół łyżeczki pieprzuNa początek oczyść ziemniaki i gotuj je w mundurkach przez 15 minut. Po odcedzeniu ułóż je na blaszce i lekko rozgnieć. Pomiędzy ziemniakami połóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Całość posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i skrop olejem lub oliwą z oliwek. Całość wymieszaj, tak aby ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami.[EMBED-18]Rozłóż warzywa na boku, a na środku połóż w całości ser feta (jeśli to gruby kawałek, podziel go na dwie część). Skrop go odrobiną oleju, dzięki czemu nie wyschnie podczas pieczenia. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Wyciągnij ją, gdy ser się zarumieni. Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.Szukasz innych kulinarnych inspiracji? Polecamy obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową oraz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustąRewolucyjny przepis na kotlety schaboweProste metody pozyskania świeżych warzywźródło: haps/ instagram/@myhealthydishZapraszamy na nasz Instagramundefined
Galaretkowiec jest wyjątkowym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wiele osób kojarzy ten smakołyk z czasami dzieciństwa i sama myśl o nim wywołuje nostalgię. Pyszny galaretkowiec idealnie sprawdzi się w roli deseru.
Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona kultowych rodzimych potraw. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Robert Makłowicz w trakcie swojej wizyty na Podlasiu natknął się na pierogi w niecodziennym wydaniu.
Nie da się ukryć, że pietruszka odgrywa istotną rolę w kulinariach. Okazuje się, że z łatwością możemy przyrządzić z tego warzywa fantastyczną zupę, która wywoła zachwyt pośród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.
Sernik z rosą to pyszny i efektowny pomysł na deser. Z pewnością ucieszy zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Jak go wykonać? Zdradzamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakołyk.
Nie da się ukryć, że Środa Popielcowa to istotny dzień dla katolików. Rozpoczyna on post, który trwa aż do Wielkanocy. Wierzące osoby muszą wówczas liczyć się z pewnymi kulinarnymi ograniczeniami. Jednak ścisły post w Środę Popielcową nie oznacza nudy w kuchni.
Bez wątpienia Tomasz Strzelczyk potrafi zdziałać w kuchni cuda. Mistrz kuchni podzielił się swoją recepturą na sałatkę jarzynową. Efekt jest obłędny. Wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i zastosowaniu najlepszych składników.