Orzechy włoskie to jedna z najbardziej popularnych odmian w tej kategorii w Polsce. Aż zadziwiające, że jest tak mało sztuczek, które pomagają je obrabiać. Ale ta jedna jest warta uwagi.
Surówka colesław jest smaczna i pasuje do wielu dań. Z przepisu od znajomego kucharza zawsze wychodzi smaczna. Rodzina twierdzi, że nawet w restauracjach takiej nie podają. Sprawdźcie, co jest jej sekretem.
Prosty przepis na szybkie i niezwykle łatwe twarde biszkoptowe ciastka. Te ciastka z kilku składników to świetna propozycja dla popołudniowych podżeraczy i doskonała wałówka na dłuższy jesienny spacer albo do szkoły. Ciekawą formę nadaje im sztuczka z widelcem.
Podczas, gdy na Sądecczyźnie je się proziaki, Bieszczady mają swój sposób na placki. Fuczki to zdrowa i niezwykle ciekawa w smaku przekąska. Myli się, kto sądzi, że to po prostu kolejne placki.
Prosty przepis na ciasto inspirowane klasyczną francuską napoleonką. Przygotowany z łatwo dostępnych składników szybki deser przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Wzbogacona brzoskwiniami z puszki, taka szybka kremówka jest świetnym trzecim daniem na co dzień.
Roladki wieprzowe z warzywnym wypełnieniem to prosty i ciekawy pomysł na obiad. Nie odbiegają daleko od „tradycyjnego schabowego”, a jednak stanowią urozmaicenie na naszych talerzach. Warzywny wkład pomaga utrzymać odpowiednią strukturę dania.
Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.
Oto przepis na zupę, która wystarczy za cały obiad. Jest równie pożywna co esencjonalna w smaku. Wszystko dzięki solidnej mięsnej wkładce z pulpecików.
Ania Lewandowska wprowadza do Polski napój, po który często sięgają miłośnicy popularnej na świecie diety. Chodzi o kawę z tłuszczem. Niezwykłe jest zarówno działanie, jak i historia tego napoju.
Rosół słusznie uważany jest za potrawę tak zdrową, że można uważać ją za naturalny lek. Jednak nawet w nim zdarzają się składniki, które obniżają jego zdrowotne właściwości. Wśród nich jedna z najpopularniejszych rosołowych przypraw.
Połączenie ziemniaka z pastą z tuńczyka brzmi dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie. Zrób ten przysmak z tego przepisu i zaskocz domowników. Już nigdy nie będą chcieli nawet spojrzeć na śledzia. Ta pasta biję go na głowę.
Wydawałoby się, że przepisu na surówkę z marchewki nie da się ulepszyć. Ale zawsze warto pamiętać o drobiazgach. Jeden z takich ważnych elementów znajduje się w tym przepisie.
Czy wiesz, że można ugotować obiad z 3 składników? Dzięki temu przygotowane danie nie będzie kosztowało wiele, a w dodatku stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Koniecznie przygotuj obiad z przepisu, a rodzina będzie zachwycona jego smakiem. Szczegóły w dalszej części tekstu.
Prosty przepis, niewiele składników, ale gwarantowany efekt. Te pieczone żeberka to prawdziwe arcydzieło. Amerykańską naturę tego przepisu ujawnia jeden dodatek do marynaty, który odpowiada za głęboki smak i obłędny kolor tego dania.
Prosta kompozycja będąca wariacją na klasycznej wołowinie à la Wellington. Polędwiczka wieprzowa zawinięta w gotowe ciasto francuskie to jej „ludowa” wersja. Jest jednak z pewnością bardziej przystępna i łatwa do przygotowania.
Śliwkami i jabłkami żegnamy sezon na polskie owoce prosto z drzew i krzewów. Aby uświetnić to pożegnanie, proponujemy proste ciasto śliwkowe. Nazywamy je sypanym i to słowo dobrze podkreśla prostotę tego przepisu.
Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem? Zapomnij. Przygotowana na śniadanie jajecznica z kapustą zachwyci każdego. Poznaj tej niespotykany wcześniej przepis i wypróbuj podczas śniadania. Domownicy przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego.
Oto tradycyjne sposoby na odchudzenie placków ziemniaczanych. Robimy wiele, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Modyfikując typową recepturę, jak się okazuje, można zrobić jeszcze więcej.
Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Karol Okrasa pokazał swoją wersję purée ziemniaczanego. Choć jest ono jedną z najbardziej znanych postaci jednego z najbardziej znanych warzyw, przygotował je nieco inaczej. W tym wydaniu zwykłe purée staje się dziełem sztuki.
Szybka przekąska z gotowego ciasta, która świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło – zarówno w kameralnym gronie, jak i podczas imprezy. Zapieczony ser, pieczarki i ciasto francuskie na nowo ukazują dobrze nam znaną kompozycję.
Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.
Orzechy włoskie są nie lada przysmakiem. Teraz warto zastosować patent z igłą, a przyniesie on pyszny rezultat. Orzechów włoskich w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś.
Obok krokietów gyros trudno przejść obojętnie. Pełne farszu z kurczaka, mozzarelli i warzyw smakują, że palce lizać. Nawet niejadki zjedzą tak smaczny obiad i poproszą o dokładkę.
Lubisz ciasta ze śliwkami? To ten przepis jest dla Ciebie! Błyskawiczny sernik ze śliwkami na spodzie z herbatników, dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto szybkie w przygotowaniu przyda się, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście.
Zupy sycą, rozgrzewają i smakują. Gotuję je często, a jesienią korzystam z przepisu cioci. Do zupy trafia warzywo, z którego dość rzadko korzystamy w kuchni, a szkoda. Warto po nie sięgać nie tylko dla smaku.
Obok tego dania żaden mięsożerca nie przejdzie obojętnie. Boczek w ostrej i aromatycznej paście wychodzi, że palce lizać. Pieczone mięso rozpływa się w ustach i jest idealne na obiad.
Nie masz pomysłu na obiad na piątek? W takim razie koniecznie poznaj przepis na bezmięsne kotlety. Składnik, z którego je przygotujesz, zaskoczy każdego i o dziwo zasmakuje też mięsożercom. O tym, jak je przyrządzić, dowiesz się z treści artykułu.