Zrazy zawijane nie muszą być trudne. Zrób je z przepisu, który na swoim blogu zamieścił Jakub Kuroń. Ich smak przebija nawet te z restauracji. Przekonaj się, jak prosty to przepis i jak zaskakujący daje efekt.
Tomasz Strzelczyk zaproponował swój sposób na mączne danie z ugotowanych ziemniaków. To pyzy bez nadzienia. Są świetnym zamiennikiem klusek, które przeważnie przygotowujemy z podobnych składników.
Śniadanie bez jajecznicy? Zapomnij o tej w tradycyjnej wersji i poznaj przepis na tę, która zachwyci każdego. Jajecznica po turecku nie ma sobie równych, a przygotowanie to bułka z masłem. Czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jakie składniki nadadzą daniu, aż tak wyjątkowego smaku.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać.
Śniadanie na słodko to świetna odmiana dla tego w tradycyjnym wydaniu. Dlatego czym prędzej poznaj ten przepis i przygotuj doskonałe danie pierwszy posiłek. Rodzina oniemieje z zachwytu i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Proste i zdrowe składniki gwarantują sukces.
Jeśli lubisz desery jak za dawnych lat, to sięgnij po ten przepis. Dzięki recepturze od babci przygotujesz wafle z galaretką. Taki smakołyk zrobi wrażenie na każdym łasuchu.
Ten eliksir na zimę jest nie do pobicia. Bogaty w witaminy okaże się niezastąpionym produktem w walce z przeziębieniem. Przygotowanie napoju z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu okaże się nieskomplikowane, a w dodatku zajmie chwile. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Kolacja z ziemniakami, kiełbasą i smacznymi dodatkami jest warta przygotowania. Pożywna i prosta będzie smakować całej rodzinie. Każdy poprosi o dokładkę tego znakomitego dania. Ciesz się jej smakiem choćby dziś.
Ciasteczka biszkoptowe o kształcie grzybków to świetna jesienna przekąska. Ucieszy zwłaszcza dzieciaki, które za grzybami często nie przepadają, ale za słodyczami – wręcz przeciwnie. Można nawet zagonić dziatwę do wspólnego przygotowania takich wypieków.
Masło ma szerokie zastosowanie w kuchni. Teraz zrobisz z niego smaczny i nieco zaskakujący użytek. Przyda się tłuczek do ziemniaków i kilka przedmiotów, które masz już w kuchni. Efekt zaskoczy każdego.
Kapuśniak wraz z jego krewniaczką kwaśnicą należą do najbardziej popularnych polskich zup. Dlatego nigdy dość szperania w przepisach, co można zrobić, by przyrządzić je jeszcze lepiej. Z pomocą w tym zakresie przychodzi Jasiek Kuroń.
Jest kilka czynności, które zapewnią, że ugotowany ryż będzie sypki jakby występował w reklamie. Są one przy okazji kolejnym argumentem przeciw gotowaniu ryżu w foliowych woreczkach. Nie wystarczy jednak wysypać ziaren z torebki, by wszystko poszło jak po maśle.
Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.
Amerykanie mówią na niego „kurczak mórz”. To rzeczywiście popularna ryba, którą łatwo kupić. Czy jednak warto ją jadać? Tak, ale nie zawsze.
Delikatna i puszysta chałka wydaje się jednym z tych wypieków, które trudno osiągnąć w domowych warunkach. Jednak przepis nie jest trudny i z pewnością sprawi, że będziesz częściej sięgać po ten przysmak.
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.
W okresach świątecznych „serniczek” jest, obok sałatki jarzynowej, jednym z symboli obżarstwa. Jednak nawet ten przepis można uczynić bardziej dietetycznym. Taki jest w prezentowanym przez nas, lekkim wariancie.
Jaka jest różnica między śmietanką i śmietaną? Entuzjaści tego kuchennego triku z cytryną powiedzieliby, że właściwie żadna. I choć nie jest to do końca prawda, patent może często okazać się pomocny.
Schab zwykle trafia na stół w formie kotletów. Jednak warto z tego mięsa przygotować danie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Zjesz go z prawdziwą przyjemnością i poprosisz o dokładkę. Mięso jest soczyste i niezwykle kruche.
Po całym dniu pracy chcę przygotować szybką i smaczną kolację. Dlatego sięgam po ciasto francuskie, ser i szynkę. Wychodzi danie, że palce lizać, które już stało się hitem.
Ruszył sezon na zupę grzybową. Warto ugotować ją z przepisu, który zaskoczy pewnym dodatkiem. Ten dodaje wyjątkowego smaku i aromatu zupie grzybowej, która wspaniale rozgrzewa na jesień. Sprawdzone przez profesjonalistę.
Oto łatwy sposób na klopsy z mięsa mielonego. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle pełne w smaku. Charakteryzują się też ciekawą formą, a jak wiadomo – takie elementy również sprawiają, że danie bardziej nam smakuje.
Choć miłośnicy tej węgierskiej potrawy protestują, słowo „gulasz” spopularyzowało się w Polsce na określenie różnego rodzaju potraw i potrawek. To zachęciło Ewę Wachowicz do eksperymentów. Ich wynikiem jest gulasz rybny.
Jakub Kuroń, utalentowany dziedzic jednego z najbardziej kulinarnych nazwisk w Polsce, pokazał swój sposób na placki ziemniaczane. Z tym przepisem wychodzą zawsze, a nie ma się przy czym napracować.
Oto przepis na ciasto orzechowe na biszkoptowej bazie. Najciekawszą sztuczką jest rolowanie ciasta, dzięki czemu jest efektowne, łatwe w nakładaniu (i jedzeniu), a także zapewnia dobrą równowagę ilości kremu i biszkoptu.
Orzechy włoskie to jedna z najbardziej popularnych odmian w tej kategorii w Polsce. Aż zadziwiające, że jest tak mało sztuczek, które pomagają je obrabiać. Ale ta jedna jest warta uwagi.
Surówka colesław jest smaczna i pasuje do wielu dań. Z przepisu od znajomego kucharza zawsze wychodzi smaczna. Rodzina twierdzi, że nawet w restauracjach takiej nie podają. Sprawdźcie, co jest jej sekretem.
Prosty przepis na szybkie i niezwykle łatwe twarde biszkoptowe ciastka. Te ciastka z kilku składników to świetna propozycja dla popołudniowych podżeraczy i doskonała wałówka na dłuższy jesienny spacer albo do szkoły. Ciekawą formę nadaje im sztuczka z widelcem.