Pieczeń rzymska, inaczej określana jako klops, jest tania, łatwa w przygotowaniu, a także przepyszna - kto nie lubi soczystego mięsa zapieczonego z przyprawami? Aby zrobić ją najlepiej, nie wyrabiaj zbyt długo mięsa. Inaczej pieczeń może rozpaść się podczas pieczenia lub wyjść zbyt sucha. Pieczeń rzymska, przez innych nazywana po prostu klopsem, nie wymaga od gotującego żadnej wprawy, ani wysiłku. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby zawsze udała się na 100%. Przede wszystkim mięso nie może zostać zanadto wyrobione, a jego temperatura powinna być jak najniższa. Najlepsze jest stosunkowo tłuste mięso, aby zachowało w sobie jak najwięcej soków.
Grochówka należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonale syci, więc warto ją przygotować zwłaszcza w chłodne dni. Poznaj babciny przepis na wojskową grochówkę. Zupa grochowa najlepiej smakuje, gdy ma dodatek wędzonki. Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach czy kościach, ale można też dodać do niej trochę wędzonego boczku.Wbrew temu, co niektórzy zalecają, połówek grochu łuskanego wcale nie trzeba moczyć. Nawet jeśli wsypiemy suchy groch do wywaru, nie można przesadzać z czasem gotowania, bo szybko się rozgotowuje. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy sporo majeranku — nie będzie powodować wzdęć.
Liście laurowe znacznie wpływają na smak oraz aromat wielu potraw, lecz można wykorzystywać je również w inny sposób. Jeśli użerasz się z molami spożywczymi w mące, włóż do niej dwa liście laurowe. Ich intensywny zapach odstrasza insekty lubujące się w naszych produktach spożywczych. Liście laurowe znane są ze swoich szerokich zastosowań kulinarnych. Doskonale wzbogacają smak pieczonych czy duszonych mięs, gotowanych sosów, zup oraz gulaszów. Można znaleźć je w każdym domu, ponieważ zawsze warto mieć ich spory zapas - nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na aromatyczny rosół. Poza gotowaniem można wykorzystać je do innych rzeczy.
Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Nie tylko w czasie przechowywania nie tracą swoich walorów, ale wręcz je zwiększają. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i wiele owoców. Dziś przedstawimy wam przepis na kiszoną dynię. Smakuje rewelacyjnie. Kiszone ogórki i kapusta to już polska klasyka. Jednak kisić można większość warzyw i wszystkie smakują naprawdę dobrze. Co istotne, warzywa, które zawierają stosunkowo niedużo wody, tak jak dynia, po zakiszeniu długo pozostają przyjemnie chrupiące. Doskonale nadają się na superzdrową przekąskę, jako do sałatek i dań obiadowych. Wszystkie kiszonki przygotowuje się na tej samej zasadzie. Pokrojone warzywo umieszcza się w słoju, zalewa solanką z dodatkiem przypraw i odstawia do zakiszenia. Na smak kiszonki mają wpływ przyprawy dodane do zalewy. Do słodkawej dyni doskonale pasują przyprawy korzenne.
W październiku przypada szczyt sezonu na winogrona. Warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszną przekąskę, która skradnie serca gości na przyjęciach. Przepis na marynowane winogrona jest bajecznie prosty.Winogrona w occie są bardzo wyraziste w smaku i sprawdzą się doskonale do przyrządzenia koreczków z serami pleśniowymi lub ogórkiem kiszonym. Dodatek korzennych przypraw świetnie podkręci smak tego pysznego finger food.
Dla wielu smakoszy nie ma nic gorszego, niż flaczki, które w smaku mają wyczuwalną goryczkę. Aby pozbyć się jej podczas gotowania, należy przed obróbką dobrze je wymoczyć. Wystarczy wstawić je do lodówki zamoczone w wodzie na całą noc, a gorycz zniknie. Dobrze ugotowane flaczki zachwycają swoim intensywnym smakiem i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Jedyne co może je zniszczyć, to goryczka - na szczęście można się jej w łatwy sposób pozbyć. Są na to dwie metody: pierwsza polega na całonocnym wymoczeniu ich w wodzie, a druga na przynajmniej trzykrotnym wygotowaniu. Gotowanie jest oczywiście szybsze, jednak wymoczenie nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drób, wieprzowinę, czy wołowinę, odpowiednio dobrany do nich sos podkreśli smak mięsa, a całe danie będzie niezwykle aromatyczne i doskonale doprawione. Poznaj kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy sos do mięsa.Sos jasny i ciemny są najbardziej klasycznymi sosami do pieczeni i innych dań mięsnych. Sosy przygotowywane są na bazie soku z konkretnego mięsa, a odpowiednio doprawione nadają mu wyrazistego i wyjątkowego smaku.Jasny sos do mięsa najlepiej komponuje się z drobiem, jagnięciną i delikatnym schabek i eskalopkami wieprzowymi. Jasny sos przygotujesz również z pieczarkami i chrzanem. Ciemny sos natomiast doskonale łączy się z policzkami wołowymi, pieczenią wołową, wieprzową, karkówką i roladkami.
Jesienne stragany uginają się pod ciężarem barwnych dyń. Wykorzystaj tę okazję i przygotuj z dyni coś niezwykłego. My proponujemy zrobić dynię w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, możesz ją dodać do sałatki, sprawdzi się też w roli zakąski. Choć odmian dyń jest naprawdę dużo, to nie wszystkie łatwo jest kupić. Do najpopularniejszych, a jednocześnie bardzo smacznych, należy odmiana hokkaido, dynia piżmowa czy muszkatołowa. Dynie te zawierają stosunkowo niedużo wody i charakteryzują się zwartym, słodkawym miąższem. Jest on idealny na potrawy gotowane, pieczone, a także na przetwory.
Kupiona w sklepie świeża bazylia często więdnie dość szybko. Zdarzamy sposoby, które pomogą wam wydłużyć trwałość tego pysznego zioła. Nie wymagają dużej wprawy w uprawie roślin doniczkowych. Świeże liście bazylii są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich coraz większa dostępność zachęca do kulinarnych eksperymentów. Co jednak zrobić, by zielone listki nie zwiędły od razu po przyniesieniu ze sklepu? Wystarczą 3 proste triki, a będą cieszyły nas swoim smakiem, aromatem i wyglądem o wiele dłużej.
Kawa umożliwia ogromnej części społeczeństwa na wydajne wstawanie po regenerującym śnie - kofeina pobudza i dostarcza sporej dawki energii. Łącząc napar z chili, uzyskuje się napój o jeszcze silniejszych właściwościach odchudzających i pobudzających. Dodatkowo smak takiej kawy będzie znacznie lepszy, a aromat przyjemniejszy. Kawa sama w sobie ma intensywny smak, dzięki prażonym ziarnom, które uwalniają znacznie więcej aromatu. Można go jednak jeszcze bardziej podbić, dodając chili do gorącego naparu. Chili wykazuje właściwości rozgrzewające, przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, poprawiające pracę układu odpornościowego, bakteriobójcze oraz zmniejszające apetyt. Jeśli jednak masz problemy z żołądkiem, lub cierpisz na jego nadwrażliwość, uważaj na ilość dodawanej przyprawy. Ma ona bowiem działanie drażniące na śluzówkę żołądka, co może wywoływać nieprzyjemny ból brzucha.
Czasami, mimo zmęczenia, masz problemy z zasypianiem? Nie sięgaj po tabletki, tylko wycisz swój organizm w naturalny sposób. Zanim położysz się do łóżka, wypij mleko księżycowe na dobry sen. To rozwiąże twój problem.Mleko księżycowe, czyli moon milk, swą nazwę zawdzięcza kojącemu i usypiającemu działaniu. Wywodzi się z medycyny indyjskiej, gdzie przykłada się dużą wagę do utrzymania harmonii między umysłem, ciałem i duszą. Napój ten ma zachęcającą nazwę, ale też wygląd. Występuje w pastelowych kolorach i w trzech wersjach.Do przygotowania mleka księżycowego potrzebujesz mleka migdałowego, miodu, cynamonu, a także dodatków do zadań specjalnych:suszonej lawendy — jeśli chcesz się wyciszyćrumianku — jeśli chcesz zmniejszyć stres i zwiększyć odpornośćkurkumy — jeśli napój ma też działać przeciwzapalniePiękne kolory mleko księżycowe zawdzięcza naturalnym dodatkom, np. płatkom róży, lawendy, kurkumie czy sproszkowanym burakom. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jesień obfituje w wartościowe warzywa. Można je jeść na surowo, gotować z nich potrawy albo przygotowywać przetwory. Dziś proponujemy dynię w occie, która jest jednym z najlepszych, jesiennych smakołyków. Dynia to skarbnica wartościowych składników. Nie jest zbyt kaloryczna, więc można ją jeść bez wyrzutów, a z wielką korzyścią dla zdrowia. Doskonale nadaje się na zupę i do pieczenia. Warto też ją zamarynować. Będzie wtedy doskonała na przekąskę, zakąskę, a także jako dodatek do sałatek i przystawek.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem. Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec. Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Używacie w swojej kuchni lubczyku? Wiecie, do czego go dodać, co z niego zrobić? Jeśli nie, mamy dla was przepis na obłędny sos na bazie lubczyku. Ma niepowtarzalny smak, jest zdrowy i podniesie smak wielu potraw.Wiele osób na hasło lubczyk mówi afrodyzjak. Rzeczywiście w medycynie ludowej wywary z lubczyku były stosowane dla podniesienia libido. Z pewnością zawarte w nim składniki powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co dodaje energii i działa pobudzająco. Lubczyk działa też rozkurczowo i jest lekkostrawnyLubczyk, który ma liście podobne nieco do selera, rośnie nieraz w przydomowych ogródkach i swoją karierę kończy w rosole. Tymczasem można go dodawać jako przyprawę do wielu potraw. Nadaje im smaku zbliżonego do maggi. My proponujemy przygotować z niego sos do sałaty czy makaronu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niektórzy uważają, że dzień bez kawy to dzień stracony. Z pewnością chodzi im o energię i koncentrację, których ten napój dodaje. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Powodów jest kilka i nie chodzi tylko o smak.Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. No oczywiście po wodzie, ale przed herbatą. Jest ceniona za smak, aromat, a także za właściwości pobudzające. Trudno bez niej rozpocząć dzień, ale przyjemnie ją też wypić po południu, aby dodać sobie energii. Większość osób kawę słodzi, ewentualnie wzbogaca mlekiem. Jednak warto też do niej dodać przyprawy. Zwłaszcza te korzenne, które doskonale harmonizują z jej smakiem. Oprócz niezwykłego aromatu, jaki pojawi się nad naparem, zyska on też przydatne właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby same w sobie są pełne intensywnego smaku, jednak aby go jeszcze bardziej wydobyć, należy korzystać z przypraw. Doskonale sprawdza się w tym celu natka pietruszki, tymianek oraz rozmaryn. Po dodaniu ich do grzybów można mieć pewność, że będą przepyszne. Sezon na grzyby sprawia, że ludzie całymi dniami przesiadują w kuchniach i gotują najróżniejsze potrawy i przetwory na bazie leśnych zbiorów - aby je ulepszyć, należy korzystać z odpowiednich przypraw. Nie warto jednak dorzucać składników, które swoim smakiem przykryją grzyby. Do takich należą, chociażby ostre papryczki, które z grzybami nie idą zbyt dobrze w parze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz te produkty w lodówce lub kuchennej szafce wyrzuć je lub zwróć do sklepu. Główny Inspektorat Sanitarny wycofał je ze sklepów we wrześniu. Powodem są zanieczyszczenia tych produktów, które mogą być groźne dla naszego zdrowia i życia. Główny Inspektorat Sanitarny stoi na straży naszego bezpieczeństwa. Regularnie kontroluje produkty, które znajdują się na sklepowych półkach. A w razie wykrycia w nich niebezpiecznego składnika wydaje ostrzeżenie publiczne i nakazuje wycofanie ich z rynku. Do wiadomości jest podawane występujące zagrożenie, dokładna nazwa i seria wycofywanego produktu oraz producent. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cząber jest ziołem cenionym ze względu na jego walory zdrowotne. Jednak nie sięgamy po niego tak często, jak po majeranek czy nawet oregano. A szkoda, bo potrafi podnieść smak i aromat potraw. Dowiedz się jak wykorzystać w kuchni cząber i miej go zawsze pod ręką. Cząber jest ziołem, które smakiem i aromatem przypomina tymianek i majeranek, ale jest od nich intensywniejszy i ostrzejszy. Bez problemu rośnie w ogrodzie, gdzie może osiągnąć wysokość nawet do 50-60 cm. Ma dość delikatne gałązki, z niedużymi, wydłużonymi listkami. Latem kwitnie na fioletowo i ma wtedy bardziej intensywny aromat. Jeśli masz cząber w ogrodzie, możesz ściąć jego gałązki, związać je nicią i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu by wyschły. Wysuszone ziele umieść w słoiku, zakręć go i trzymaj w kuchennej szafce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka są owocami stosunkowo wytrzymałymi, które potrafią wytrwać wiele tygodni bez psucia się. Jeśli jednak chcesz cieszyć się nimi znacznie dłużej, należy je przetworzyć. Świetnie nadaje się do tego konfitura, która dzięki dodatkowi cynamonu jest wyjątkowo aromatyczna.Konfitura jabłkowa z cynamonem sprawdzi się podczas przygotowywania najróżniejszych deserów, naleśników, racuchów, placków i innych dań, które można podać z dodatkiem słodkich owoców. Cały proces gotowania konfitury trwa mniej niż 45 minut, więc nie trzeba się wybitnie wysilać. Pamiętaj, aby cynamon dorzucić pod sam koniec - wtedy zachowa się więcej jego aromatu oraz smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zielone listki szpinaku kryją w sobie wiele smaku i zdrowia. Można je jeść na surowo, a także przyrządzać z nich rozmaite potrawy. Ich smak można zmieniać, dodając do nich różne przyprawy. Zobacz czym najlepiej przyprawić szpinak.Wiele osób kojarzy szpinak ze znienawidzoną, pozbawioną smaku papką. Teraz jednak szpinak święci swój wielki powrót. Przyrządza się go na wiele ciekawych sposobów, ceni się też jego walory zdrowotne. Szpinak jest bogaty w beta-karoten i witaminę C, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki tym składnikom chroni przed chorobami nowotworowymi. Zawiera też kwas foliowy, wspierający prawidłowy rozwój płodu. Występujący w nim potas i magnez korzystnie wpływają na układ krążenia, a także układ nerwowy. W szpinaku jest też sporo żelaza, jednak trzeba pamiętać o tym, że jest ono przyswajane przez nasz organizm w niewielkim stopniu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Widząc rumiane, puszyste racuchy każdy ma ochotę po nie sięgnąć. Nawet jeśli nie jest wielbicielem wszelkiego rodzaju placków. Gwarantujemy, że jeszcze mocniejsze przyciąganie będą miały jesienne racuchy ze śliwkami. Są soczyste, słodko-kwaśne i po prostu pyszne. Racuchy przyrządzamy zwykle na podwieczorek czy kolację. Jednak niektórzy często chętnie zjedliby je na śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć nimi dzień. Wszak racuchy smakują również na zimno, nawet następnego dnia. Przygotuj je wtedy z większej proporcji składników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa bez przypraw nie byłaby taka sama - dzięki nim pomidory nabierają bardzo bogatego smaku. Poza pieprzem i solą, bardzo ważne są bazylia, oregano oraz kolendra. Warto wykorzystać również świeże wersje tych ziół. Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest do stołu na początku tygodnia. Ugotowany w niedzielę rosół stanowi bowiem doskonałą bazę do pomidorówki. Trzeba jednak pamiętać, że zupa z pomidorów swój smak osiąga nie tylko z połączenia mięsnego bulionu oraz świeżych pomidorów - równie ważne są przyprawy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W przepisach często spotykamy się ze stwierdzeniem, że danie należy doprawić solą, używając jej w ilości „do smaku". Nie zawsze jednak udaje się właściwie ocenić, ile faktycznie tej soli należy użyć. Podpowiadamy co zrobić, by zupa, którą przesoliliśmy, znów stała się smaczna.Dzięki prostym trikom wyrzucanie przesolonej zupy nie będzie koniecznie. Wbrew pozorom nie są one przesadnie skomplikowane. Wręcz przeciwnie — często oparte są o wykorzystanie składników, które każdy ma w kuchni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Znudziły Ci się klasyczne obiady i chcesz spróbować nowych smaków? Kurczak z mango, ananasem i arbuzem to propozycja idealna dla Ciebie. Mięso w słodkim sosie na bazie soku z ananasa w towarzystwie słodkich owoców, ostrego chili i ryżu to sposób na szybki, orientalny obiad. Sprawdź, jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka.Kurczak jest mięsem bardzo uniwersalnym, które świetnie komponuje się właśnie z mango, ananasem i arbuzem. Owoce i słodki sos przełamane pikantnością chili sprawią, że wprost zakochasz się w tym połączeniu. Do kurczaka z mango, ananasem i arbuzem przygotuj ryż długoziarnisty, najlepiej basmati lub jaśminowy. Ryż po ugotowaniu jest sypki, delikatny i świetnie pasuje do tego typu dań.
Gulasz jest jedną z bardziej lubianych potraw jednogarnkowych. Zwykle zawiera mięso i warzywa. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Właśnie one decydują o smaku dania i aromacie. A wiesz jakie przyprawy dodawać do gulaszu? Oto lista tych najlepszych.Doskonały gulasz powinien zawierać miękkie kawałki mięsa zanurzone w esencjonalnym sosie. Rodzaj mięsa przeznaczonego na gulasz wpływa na jego smak. Jednak decydującą rolę odgrywają przyprawy. To one mogą sprawić, że będzie mniej lub bardziej pikantny, ziołowy czy też korzenny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bigos kojarzy się z kapustą duszoną z mięsem. Jednak określenie bigos tyczy się nie tyle składników, ile ich mocnego rozdrobnienia. Jak się okazuje, potrawę można przygotować też z innych produktów. Polecamy wam jesienny bigos z dyni. Jesień obfituje w pełnowartościowe warzywa. Należy do nich między innymi dynia, która jest skarbnicą witamin i soli mineralnych. Jednak mimo wielu zalet wciąż pozostaje ona mało popularna w naszej kuchni. Czas to zmienić. Dlatego proponujemy wam przyrządzić z niej to, co tak bardzo lubicie — pożywny bigos.Na naszych stronach znajdziecie też więcej ciekawych przepisów na potrawy z dyni. Szczególnie polecamy leczo z dynią i soczewicą, a także dyniowe kopytka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na rynku wciąż można kupić doskonałe w smaku śliwki węgierki. Są świetne na przekąskę, do mięs czy ciast. Możesz z nich również zrobić zimowe przetwory. Jak się okazuje, nie tylko słynne powidła, ale też oryginalną konfiturę śliwkową z imbirem. Węgierki to jedne ze smaczniejszych śliwek. Oprócz wyrazistego smaku i mięsistego miąższu mają też inne zalety. Bez problemu usuwa się z nich pestki i nadają się do dość długiego przechowywania. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane w kuchni.Całkiem niedawno podawaliśmy przepis na knedle ze śliwkami. A jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie skorzystaj z przepisu na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.Imbir jest przyprawą o palącym smaku i cytrynowo-korzennym zapachu. Ma pikantny smak i cytrynowo-korzenny zapach. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i rozgrzewająco. Używa się go w kuchni orientalnej, ale też w naszej np. do doprawiania flaków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjne węgierskie leczo ma w naszym kraju sporą rzeszę wielbicieli. Proste w przygotowaniu, jednogarnkowe danie jest smaczne i rozgrzewające. Wszystko za sprawą przypraw, którym zawdzięcza swój wyjątkowy charakter. Podpowiadamy, które z nich są najlepszym dodatkiem. Leczo często gości na naszych stołach, gdy robi się chłodniej. Zupełnie niesłusznie bowiem, jako danie bogate w warzywa, posiada szereg wartości odżywczych. Zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się przygotować je w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Polecamy sięgnąć do naszego prostego przepisu i spróbować wersji z cukinią. Zanim przystąpicie do gotowania, zerknijcie też koniecznie na kilka wskazówek od Roberta Makłowicza, zawartych w artykule dotyczącym tego dania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: