Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sałatka

Sałatka

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T140439.221
12.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie. Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepis. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.

Sałatka z selerem konserwowym
11.10.2021 02:00 Sałatka z selerem konserwowym - 10 minut i gotowa

Sałatka z selerem konserwowym to niesamowicie prosta, szybka i smaczna propozycja na kolację lub przekąskę. Sprawdzi się również jako zimna płyta podczas większych uroczystości. Sałatkę z selerem konserwowym przygotujesz w zaledwie 10 minut, a jej smak sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzy.Sałatka z selerem konserwowym to jedna z moich ulubionych sałatek imprezowych i na większe uroczystości. Przygotowuję ją w 10 minut, zawsze wychodzi świetnie i smakuje wszystkim gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest doskonale doprawiona, przełamana delikatnym smakiem szynki drobiowej, słodkiej kukurydzy, ananasa i kwaśnych ogórków. Całość uzupełniona jest majonezem. Sałatkę z selerem konserwowym możesz również przygotować w wersji light, przygotowując sos z 2 łyżek jogurtu naturalnego zmieszanego z łyżeczką majonezu. Osobiście wolę jednak wersję z majonezem, ponieważ nadaje sałatce wyjątkowego smaku.Sałatkę na imprezę przygotujesz również z paluszkami surimi - tu znajdziesz przepis na doskonałą i szybką sałatkę z surimi, ryżem i kukurydzą w delikatnym, jogurtowo-majonezowym sosie.

Sałatka jarzynowa
10.10.2021 02:00 Klasyczny, niezawodny przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa ma wiele wersji i tak naprawdę wszystko zależy od tego, kto ją przygotowuje. Istnieje jednak jeden składnik, którego obecności nie może zabraknąć w żadnej z nich. Mowa oczywiście o porze, którego aromat świetnie komponuje się z resztą elementów potrawy. Sałatka jarzynowa kojarzona jest, nie bez powodu, ze świętami. To wtedy w każdym polskim domu przyrządza się wielki gar tej pysznej mieszanki warzyw, a niekiedy również i owoców. Por ma ostry i lekko cebulowy smak, dzięki czemu podbija resztę smaków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy wstawić sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby całość dobrze się przegryzła.

Sałatka jarzynowa
06.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa ze słodką niespodzianką

Sałatka jarzynowa jest wspaniałą klasyką, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dodaj do niej chrupiącą i słodką gruszkę. Dzięki niej podczas jedzenia będzie można poczuć słodką niespodziankę. Sałatka jarzynowa ma stosunkowo krótką historię, ponieważ na polskich stołach pojawiła się powszechnie dopiero w drugiej połowie XX wieku. Od tego czasu zdobyła ogromną popularność. Tradycyjnie składa się z wielu warzyw, sosu majonezowego z odrobiną musztardy oraz jajka. Tym razem prezentujemy jednak wersję z gruszką, która zaskakuje słodkim przełamaniem ogólnie słonego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T193757.163
05.10.2021 02:00 Sałatka z kiszonych ogórków z obłędnym słodkim sosem

Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszną sałatkę, właśnie go znaleźliście. Proponujemy wam sałatkę z kiszonych ogórków z obłędnym sosem. Będzie ona idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sprawdzi się też jako przekąska. Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Kwaśne, twarde i chrupiące, wnoszą dużo dobrego do zup czy sałatek. W tych ostatnich można jednak w pełni skorzystać z ich walorów zdrowotnych, bo nie niszczy ich wysoka temperatura. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-03T222746.913
03.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

Sałatka jarzynowa należy do jednych z klasyków polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Okazuje się, że do kultowego dania warto dodać marynowane pieczarki. Dodatek idealnie podkręci smak potrawy. Poniżej podajemy przepis na nową odsłonę popularnej sałatki.Sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Co więcej, zawsze przyrządza się ją na specjalne okazje takie jak: rodzinne jubileusze lub święta. W tym roku warto przygotować ją w nowej nieco odświeżonej wersji. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.

sałatka grecka
01.10.2021 02:00 Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?

Trochę pokrojonych warzyw, oliwki, feta, oliwa i sałatka grecka gotowa. Aż trudno uwierzyć, że jest taka prosta, a taka smaczna. No cóż, tajemnica jej smaku tkwi we właściwym doborze składników. Zobaczcie jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką. Podróżując po Grecji, najchętniej jemy sałatkę grecką, zwaną wiejską. Jest na tyle prosta, że każdy mógłby ją zrobić w 5 minut. Jednak tam, na miejscu smakuje doskonale. Dobrze wkomponowuje się w tamtejszy klimat, smakuje nawet w upał, ba, jest doskonała na upał. Sałatka grecka jest coraz popularniejsza również na naszych stołach. Chętnie zapożyczamy przepis na nią, bo jest bardzo prosty. Czasami nawet wkładamy swoją inwencję twórczą i wzbogacamy ją w sałatę. Grecy oczywiście sałaty nie używają, chyba że do sałatki serwowanej w fast foodach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Z czym jeść brokuły
29.09.2021 02:00 Z czym jeść brokuły? Najlepsze propozycje

Brokuł jest warzywem uniwersalnym, dzięki czemu świetnie komponuje się z wieloma produktami, tworząc pyszne, zdrowe i oryginalne dania. Jest popularny zarówno w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i wielu kuchniach świata. Brokuł niezwykle ceniony jest w Azji, gdzie dodawany jest niemal do każdego dania. Sprawdź, z czym możesz przygotować i jeść brokuły.Brokuły gotuj na parze lub w osolonej wodzie, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Pamiętaj, że wyłącznie świeże brokuły, ugotowane al dente posiadają najlepszy smak i zachowują antynowotworowe właściwości. Świeży brokuł dostępny jest w sklepach przez cały rok, dlatego też nie musisz z niego rezygnować na rzecz głęboko mrożonych warzyw.Z brokułów możesz przygotować pyszny i pożywny krem z grzankami, ulubiony makaron, zapiekankę, drugie danie. Brokuły możesz przygotować na wiele sposobów: możesz je smażyć w cieście naleśnikowym, serowej panierce. Możesz również ukisić warzywa, a także przygotować z nich sałatkę.

Projekt bez tytułu (28)
27.09.2021 02:00 Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Sałatka gyros jest warstwową sałatką składającą się z kurczaka, kapusty pekińskiej, warzyw. Uzupełnieniem jest majonez i ketchup, które dodają smaku i łączą wszystkie składniki. Sałatka jest niezwykle prostym i smacznym pomysłem na kolację oraz spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros krok po kroku.Gyros to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. Idealnie doprawiony, opieczony w rożnie kurczak jest podstawą wielu dań, również tych typu fast-food. Podaje się go między innymi z ziemniakami i surówką warzywną, a także w tradycyjnej picie. W Polsce sałatka z gyrosem od lat cieszy się ogromną popularnością. Jest szybka, prosta, tania i przede wszystkim smaczna. Przyprawa do gyrosa zawiera odpowiednio wyselekcjonowane zioła i składniki, takie jak: czosnek. kurkuma, kolendra, chilli, gorczyca i wiele innych. Dzięki nim kurczak marynowany w przyprawie jest niezwykle aromatyczny i doskonały w smaku.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem
27.09.2021 02:00 Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to szybki i prosty przepis na lekką kolację, lunch lub danie na specjalną okazję. Jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Tuńczyk doskonale komponuje się z oliwkami, pomidorkami, cebulą i pietruszką. Tego połączenia musisz spróbować.Bazą sałatki jest makaron i tuńczyk, dzięki czemu jest ona niezwykle pożywna. Do sałatki możesz wykorzystać drobny makaron, taki jak: wstążki, muszelki lub kokardki. Pamiętaj, że do sałatki najlepszy będzie tuńczyk w sosie własnym. W sosie lub oleju zmieni smak potrawy.Tuńczyk jest źródłem niezbędnych tłuszczów nienasyconych. Omega-3 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, zapobiega zakrzepom, reguluje ciśnienie krwi. Tuńczyk bogaty jest również w witaminę D3, dlatego też jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy brak słońca powoduje niedobory tej witaminy w naszym organizmie.

Sałatka z ogórków kiszonych
26.09.2021 02:00 Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Jeśli szukasz pomysłu na prostą surówkę, właśnie go znalazłaś. Przygotuj ją z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością masz pod ręką, a do jej zrobienia wystarczy kilka minut. Będzie idealna do obiadu.Do obiadu można podać po prostu całe czy pokrojone, kiszone ogórki. Jednak łatwo i szybko da się je zamienić w smakowitą surówkę. Kiszone ogórki lubią towarzystwo pomidorów, fasoli i kukurydzy. My proponujemy bardzo prostą surówkęz dodatkiem cebuli. Za sos wystarczy musztarda. Doda całości ostrości i wyrazistego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (27)
25.09.2021 02:00 Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kalarepy
24.09.2021 02:00 Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie. Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej. Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z paluszkami surimi
24.09.2021 02:00 Sałatka z paluszków surimi na imprezę

Sałatka z paluszków surimi to doskonały pomysł na szybkie danie na imprezę. Sałatka jest lekka, smaczna i niezwykle pożywna. Paluszki surimi w połączeniu ze świeżymi warzywami i sosem na bazie i jogurtu sprawią, że sałatkę będziesz przygotowywać nie tylko dla gości. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z paluszków surimi.Surimi to paluszki produkowane z ryb morskich, głównie z mintaja i dorsza. Surimi zawierają również aromaty krabowe, dzięki czemu paluszki są niezwykle delikatne i smaczne. Mintaj i dorsz są źródłem kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowym atutem surimi jest ich mała kaloryczność: 100 g produktu to tylko 100 kcal.Surimi możesz kupić w wersji głęboko mrożonej lub świeżej. Świeże surimi są jednak lepsze jakościowo i dużo smaczniejsze. Sałatka z paluszkami jest mało kaloryczna (130 kcal na 100g potrawy), ale możesz przygotować ją zupełnie w wersji light bez majonezu, na bazie gęstego, naturalnego jogurtu.

Projekt bez tytułu - 2021-09-22T205119.531
22.09.2021 02:00 Hitowa sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Mocna konkurencja dla słynnej jarzynowej

Dziś chcielibyśmy namówić was do zrobienia hitowej sałatki z jajek i ogórków kiszonych. Jest prosta do przygotowania, bardzo smaczna i można się nią naprawdę najeść. Taką sałatkę możesz zjeść na drugie śniadanie, kolację lub zabrać ją do pracy. Sałatki dzielą się na lekkie i pożywne. Te drugie są sycące dzięki dodatkowi wędliny, mięsa, ryby czy jajka. Każdy z tych produktów stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. A białko, jak wiadomo, jest ważnym składnikiem naszej diety. Jajka gotowane na twardo są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na ich bazie można zrobić pastę, farsz czy sałatkę. Oprócz porcji białka i mnóstwa innych, cennych składników do potrawy wprowadzają też niepowtarzany smak i kremową konsystencję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą
22.09.2021 02:00 Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą jest jedną z moich ulubionych sałatek. Doskonała na lunch i kolację, lekka, bardzo pożywna i smaczna. Rukola z burakiem i fetą świetnie komponuje się w towarzystwie orzechów włoskich, pestek dyni i słonecznika. Całość skropiona jest aksamitnym, wyrazistym sosem winegret. Sprawdź, jak przygotować rewelacyjną sałatkę z pieczonego buraka i fety.W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwracać szczególną uwagę na swój stan zdrowia i uzupełniać niezbędne witaminy i minerały, najlepiej za pomocą diety. Sałatka z pieczonym burakiem z fetą, orzechami i pestkami to bomba witaminowa, która wzmocni Twój organizm oraz poprawi samopoczucie. Jest niezwykle zdrowa i pyszna.Pieczone buraki są przede wszystkim źródłem żelaza, polecane są więc osobom osłabionym i cierpiącym na anemię. W burakach znajduje się również wiele witamin oraz związków zmniejszających cholesterol oraz o działaniu detoksykującym. Orzechy i pestki natomiast są bogate w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, odpowiadające między innymi za pamięć, koncentrację oraz prawidłowe przewodnictwo neurologiczne.

surówka z kiszonej kapusty
21.09.2021 02:00 Smakowita surówka z kiszonej kapusty - ideał do drugiego dania

Potrawy z kiszonej kapusty są smaczne i zdrowe. Możesz z niej ugotować bigos, ale w dosłownie kilka minut zamienisz ją w pyszną surówkę. Zobacz jak zrobić idealną do drugiego dania smakowitą surówkę z kiszonej kapusty.Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza jeśli jemy ją bez obróbki termicznej. Wysoka temperatura niszczy bowiem zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego. A to właśnie one decydują o wysokiej wartości odżywczej kiszonej kapusty. Poza tym kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, również wrażliwej na wysoką temperaturę. Dlatego jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jedz ją surową. A najlepiej przygotuj z niej surówkę. Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Podstawowy przepis na sałatkę Cezar
21.09.2021 02:00 Podstawowy przepis na sałatkę Cezara

Sałatka Cezar znana jest na całym świecie. Proste składniki i doskonały sos sprawiły, że Cezar podbił serca nawet największych niejadków. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, która idealnie komponuje się jako dodatek do potraw lub samodzielne danie.Podstawowa wersja sałatki składa się z sałaty, grzanek i parmezanu. Całość jest doprawiona solą, świeżo zmielonym pieprzem i podana z aksamitnym sosem na bazie majonezu, musztardy i sosu Worcestershire.Możesz również dodać do Cezara grillowaną pierś z kurczaka, która smakuje rewelacyjnie w połączeniu ze wszystkimi składnikami. Mięsna wersja sałatki doskonale nadaje się także jako samodzielne danie, jak obiad lub kolacja. Tej wersji też musisz spróbować.

sałatka z buraków
21.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji

Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie. Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka jarzynowa
20.09.2021 02:00 Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem. Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
17.09.2021 02:00 Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa to świąteczna klasyka, jednak Magda Gessler postanowiła pokazać Polak, jak ją odpowiednio przygotować. Gwiazda telewizji całkowicie zakazuje używania cebuli. Według niej cebula ma zbyt intensywny smak, który zakrywa wszystkie inne. Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych sałatek, które zazwyczaj lądują na stołach w trakcie świętowania. Jak według Magdy Gessler należy ją wykonać?Gessler uważa, że wrzucenie cebuli do miski z sałatką całkowicie ją psuje. Polska cebula ma bowiem bardzo silny smak i aromat, przez co dominuje inne składniki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biała kapusta
14.09.2021 02:00 Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji

Klasyczna surówka z białej kapusty najczęściej kojarzy się z restauracjami oferującymi kuchnię azjatycką. Poniższy przepis pozwala przygotować ją samodzielnie we własnym domu. Jest chrupiąca, soczysta i pasuje do wielu różnych dań obiadowych. Surówka z białej kapusty to klasyka restauracyjnych dodatków do kotletów i innych dań mięsnych. Jej duża zaleta polega na tym, że można zrobić ją zarówno z młodej kapusty, jak i zwykłej. Starcie do niej marchewki dodatkowo zwiększa jej walory smakowe oraz estetyczne. Z kolei wykorzystanie odrobiny majonezu pozwala uzyskać popularną surówkę colesław, która jest szeroko znana na całym świecie. Mieszanka kapusty oraz jabłka sprawia, że dodatek ten jest soczysty, chrupiący i lekko słodki - idealny do praktycznie każdego posiłku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka jarzynowa
14.09.2021 02:00 Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach. Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę. Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera
11.09.2021 02:00 Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki. Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki. Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T124943.107
09.09.2021 02:00 Sałatka z ogórków kiszonych z obłędnym sosem

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę lub podać do obiadu. Gdy jednak zrobisz z nich kolorową sałatkę zamienią się w pyszny dodatek. Polecamy ciekawą sałatkę z kiszonych ogórków, której smaku dodaje obłędny sos. Kiszony ogórek potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jest składnikiem np. tradycyjnej sałatki jarzynowej, której dodaje wyrazu. Lecz kiszeniak dobrze komponuje się nie tylko z warzywami korzeniowymi. W sałatkach można go łączyć np. z burakiem, konserwowym groszkiem, cebulą. My zestawiliśmy go z pomidorem i wyjątkowym, miodowo-musztardowym sosem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z czerwonej kapusty
08.09.2021 02:00 Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

Czerwona kapusta rzadziej gości na naszych stołach niż biała. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo też jest smaczna, a nawet wartościowsza. Szczególnie dobrze nadaje się na surówki. Dlatego dziś proponujemy wam słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami.Kapusta lubi słodkawe dodatki. Świetnie harmonizuje z jabłkiem, marchewką czy właśnie rodzynkami. Do kapuścianej surówki dobrze też dodać trochę pestek lub orzechów. Będą przyjemnie chrupać, ale też wzbogacą ją w cenne składniki. Zobaczcie jak szybko skomponować pyszną i zdrową surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z tartego ogórka
06.09.2021 02:00 Surówka z tartych ogórków i rzodkiewki w 5 minut

Surówka z tartych ogórków to doskonała propozycja dla zabieganych smakoszy. W zaledwie kilka minut stworzysz soczysty dodatek do potraw mięsnych, a przy okazji prawdziwą, witaminową bombę. Koniecznie wypróbuj na jutrzejszy obiad.Lato powoli, acz nieubłaganie dobiega końca i siłą rzeczy z naszych talerzy zaczną chociaż częściowo znikać świeże owoce i warzywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Soczysta surówka z ogórka i rzodkiewki to doskonały sposób na warzywny zastrzyk energii i przemycenie nieco witamin do codziennego obiadu. Wykonanie jej nie zajmie ci więcej niż kilka minut, ponieważ zamiast żmudnego krojenia warzyw, wystarczy zetrzeć je na tarce. Surówka z tartych ogórków jest lekka i niskokaloryczna, więc możesz zajadać się nią do woli.

surówka z kapusty
01.09.2021 02:00 Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych. Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: