Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sałatka

Sałatka

surówka z selera korzeniowego
31.08.2021 02:00 Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem

Jeśli przejadła wam się już surówka z kapusty czy marchewki do dzisiejszego obiadu możecie podać coś oryginalnego. Proponujemy surówkę z selera korzeniowego z dodatkiem ananasa. Jest słodkawa, aromatyczna i bardzo smaczna. Seler korzeniowy to warzywo mało popularne w naszej kuchni. Choć jest pełen smaku i fantastycznego zapachu zwykle kończy w zupie. A szkoda, bo jest zdrowy i doskonale smakuje na surowo. Łagodny w smaku seler szczególnie lubi towarzystwo owoców, np. jabłka, gruszki, pomarańczy. My proponujemy połączyć go z ananasem — świeżym lub z puszki. Doda tej surówce pożądanej soczystości. Do surówki z selera możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe albo pestki słonecznika. Zyskają na smaku, jeśli wcześniej chwilę podprażysz je na suchej patelni. Surówki nie zaszkodzi też posypać posiekaną natką pietruszki — doda je smaku, witamin i kolorytu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
30.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka

Sałatka jarzynowa kojarzy nam się głównie ze świętami, kiedy na stole ląduje jej klasyczna wersja. Tym razem prezentujemy jednak odmienioną sałatkę, z dodatkiem marynowanego śledzia i pieczonego buraka. Ma intensywny smak, piękną barwę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Sałatka jarzynowa to nieodzowny element każdego uroczystego obiadu lub kolacji - uwielbiamy podawać ją szczególnie podczas świąt, a także innych ważnych uroczystości. Czasem warto pokusić się jednak o delikatną zmianę przepisu. Dlatego, jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury, która zawiera marynowanego w occie śledzia oraz pieczone buraki. Takie połączenie wspaniale uzupełnia się smakowo oraz wizualnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T212356.593
29.08.2021 02:00 Przepyszna sałatka z buraków na zimę

Lato sprzyja przygotowywaniu przetworów na zimę. Poza słodkimi dżemami i klasykami w stylu kiszonych ogórków warto skusić się na pyszną sałatkę z buraków. Dodatek papryki idealnie podkręca jej smak. Zdradzamy, jak ją zrobić.Sałatka z buraków i papryki na zimę to wyborny przetwór, który zimą urozmaici letnie obiady. Proste do wykonania, a zarazem efektowne danie z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych przetworów. Co będzie nam potrzebne, aby ją przygotować?Przepis na obłędną sałatkę z buraków na zimęSkładniki:2 kg buraków1 kg papryki4 cebule1/2 szklanki octu 10%1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1 łyżeczka soli10 ziaren ziela angielskiego10 liści laurowychSposób wykonania:Umyj buraki, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij na oleju paprykę oraz cebulę. Zetrzyj na tarce o grubszych oczkach buraki. Dodaj do nich podsmażone wcześniej warzywa wraz z olejem, na którym się smażyły. Wlej ocet, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw sałatkę na 2 godziny.Po tym czasie napełnij umyte i wyparzone słoiki, zakręć nakrętkami i wstaw do pasteryzacji. Pasteryzuj je 10 minut aż do momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki, obróć do góry dnem, ułóż na ściereczce i pozostaw aż do wystygnięcia. Smacznego!Polecamy inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane cukinie a'la borowiki oraz obłędne ogórki w zalewie curry.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepszy przepis na aromatyczny krem z dyniJak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?Jak długo można przechowywać w lodowce wędzoną rybę?źródło: przepisy joliZapraszamy na nasz Instagram

Surówka z kiszonej kapusty
27.08.2021 02:00 Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu. Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Por
24.08.2021 02:00 Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Sałatka jarzynowa
24.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników. Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie. Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa bez majonezu
19.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa bez majonezu

Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego. Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z selera i orzechów
16.08.2021 02:00 Cudowna sałatka z selera i orzechów - nie ma lepszej

Sałatka stanowi zawsze doskonały dodatek do najróżniejszych dań. Poniższa wersja, składająca się z selera, orzechów i rodzynek, świetnie podkreśla smak pieczonych mięs. Przepis jest banalnie prosty i wart spróbowania. Sałatka z selera i orzechów ma intensywny, delikatnie ostry smak, który balansowany jest słodyczą rodzynek oraz chrupiących jabłek. Dużą rolę gra również różnica w konsystencji składników twardych i miękkich. Wisienką na torcie tej sałatki jest sos majonezowo-jogurtowy, który wiąże wszystkie produkty. Dzięki jego właściwościom inne smaki mogą zostać należycie uwypuklone. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rukola
14.08.2021 02:00 Fatalne konsekwencje spożycia rośliny podobnej do rukoli

Rukola ma charakterystyczny, pikantno-orzechowy smak, który świetnie komponuje się na pizzy czy w sałatce. Jeśli uprawiasz ją w swoim ogródku, nie pomyl jej ze starcem pospolitym. Wygląda do niej bardzo podobnie, jednak zawiera toksyczne dla człowieka substancje. Rukola od jakiegoś czasu jest już bardzo popularną rośliną w polskiej kuchni. Ceni się ją nie tylko z uwagi na jej specyficzny smak - właściwości prozdrowotne, jakie posiada, są ogromne. Niestety sporym problemem może się okazać jej podobieństwo do innej rośliny, mogącej rosnąć dosłownie tuż koło niej. Ci, którzy uprawiają rukolę w ogródku, powinni zachować szczególną ostrożność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować sałatkę teściowej?
13.08.2021 02:00 Jak zrobić "sałatkę teściowej"?

"Sałatka teściowej" ma nie tylko oryginalną nazwę, ale również oryginalnie smakuje. Będzie bez wątpienia idealną propozycją na rodzinne spotkania. Możesz przygotować ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jej wykonanie z pewnością nie sprawi żadnych trudności.Rodzinne spotkania warto urozmaicić fantastycznymi kulinarnymi frykasami. Najczęściej do obiadu wybieramy sprawdzone surówki, takie jak przepyszna surówka z kapusty pekińskiej czy też lekko pikantna surówka z buraków. "Sałatkę teściowej" sprawdzi się równie dobrze, a dodatkowo możesz podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami
12.08.2021 02:00 Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa i młode ziemniaczki tuż obok cukinii królują w wakacyjnym menu. Wykorzystaj sezon na te warzywa i stwórz sałatkę, która zachwyca smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską między posiłkami. Sprawdzi się również podczas grillowania.Fasolka szparagowa jest letnim przysmakiem. Jednak w połączeniu z młodymi ziemniakami jest jeszcze pyszniejsza. Sałatka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla osób ceniących tradycyjne smaki. Tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach. Świetnie będzie smakować również z ogórkami kiszonymi. Równie ciekawy jest przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
12.08.2021 02:00 Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodatek obiadowy możemy przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepis na surówkę z młodej kapusty, którą wzbogacimy o koperek, majonez oraz lekki jogurt naturalny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że surówka z młodej kapusty już sama w sobie jest wyśmienitym smakołykiem. Z pewnością warto wzbogacić ją o koperek oraz majonez. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
10.08.2021 02:00 Jedyna, prawdziwa sałatka jarzynowa według Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa z pewnością zalicza się do specjałów charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Mało kto spodziewałby się, że Magda Gessler nie używa w swoim przepisie cebuli. Restauratorka uważa, że ma ona zbyt mocny i ostry smak. Sałatka jarzynowa bez cebuli? Właśnie na takie rozwiązanie stawia Magda Gessler. Uwielbiana gwiazda kulinariów podzieliła się swoim sposobami na idealną sałatkę jarzynową. Warto o nich pamiętać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z buraków
09.08.2021 02:00 Znakomita surówka z buraków

Surówka z buraków jest niekwestionowanie ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Klasyczna receptura pasuje do wielu mięs, a także dań mącznych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Wielu smakoszy ucieszy również dodatek uwielbianych ogórków kiszonych.Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które są szczególnie wartościowe dla rekonwalescentów oraz ludzi chorujących na anemię. Krwiotwórcze właściwości tej czerwonej bulwy pozwalają szybko powrócić do zdrowia. Poniższa propozycja jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który przypadnie do gustu zarówno osobom preferującym wytrawne surówki, jak i tym, którzy wolą delikatnie słodsze smaki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka w przepysznej odsłonie
08.08.2021 02:00 Pyszna i kolorowa surówka z cukinii - ideał do obiadów

Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia. Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z papryki i pieczarek
08.08.2021 02:00 Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę

Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co dodać do ogórków na mizerię?
06.08.2021 02:00 Co dodać do ogórków na mizerię?

Jedni dodają do mizerii cukier, a inni sól — w niektórych regionach ludzie postanowili zakwaszać mizerię i do ogórków wlewają odrobinę octu jabłkowego. Najwięcej sporów wywołuje jednak inny dodatek, a mianowicie cebula. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii, dla innych fakt dodawania jej do ogórków stanowi wielkie zaskoczenie.Mizeria jest wyjątkowo ciekawą propozycją surówki do obiadu. Jej różne wersje łączy "szkielet", którym tradycyjnie jest ogórek wraz ze śmietaną. Wszystkie inne dodatki mogą się znacząco różnić w zależności od tego, w jakiej części Polski jemy mizerię. Nawet w jednej rodzinie możemy znaleźć ogromne różnice w przygotowywaniu surówki. Każdy ma inne podniebienie i każdemu smakują różne rzeczy. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się mizeria po szwedzku, choć po piętach depcze jej również węgierska wersja.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka ze słoika
04.08.2021 02:00 Sałatka w słoiku na zimę z ogórkiem i papryką

Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty. Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową, jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
03.08.2021 02:00 Pikantna surówka z marchewki z dodatkiem czosnku

Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej.Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna surówka z selera
02.08.2021 02:00 Szybka surówka z selera korzeniowego z rodzynkami

Surówka jest jednym z tych dodatków, którego nie powinno zabraknąć podczas wyśmienitego obiadu. Istnieje multum przepisów na rozmaite warzywne smakołyki. Dziś postawimy na surówkę z selera, w której zagoszczą również rodzynki. Jej przygotowanie zajmuje chwilęNie od dziś wiadomo, że porcja warzyw w codziennym jadłospisie jest niezwykle istotna. Surówka z selera jest znakomitym wyborem. Dodatek momentalnie znika z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić sałatkę Cezar?
29.07.2021 02:00 Przepis na tanią sałatkę Cezar z kurczakiem

Kawałki kurczaka okraszone sałatą i aromatycznym sosem są idealną opcją dla osób dbających ceniących lekkie, lecz pożywne posiłki. Danie to jest idealne na lato, a jego wykonanie nie jest zbyt trudne. Koszt przygotowania potrawy w wersji domowej stanowi jest bardzo niski. Latem, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, warto jeść lekkie sałatki, które dostarczą nam odpowiednich wartościowych składników i zaspokoją uczucie głodu. Ciekawą opcją na wakacyjny posiłek może okazać się sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów.Miłośnicy kolorowych dań na pewno docenią też wielobarwne sałatki warstwowe. My jednak skupimy się na jednej z najpopularniejszych sałatek - Cezar. Choć przepis na nią wydawałby się banalny, każdy modyfikuje ją na swój własny sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gorzka sałata przestanie być problemem
28.07.2021 02:00 Jak poradzić sobie z gorzką sałatą ze sklepu?

Sałata często gości na naszych stołach. Dodajemy ją do różnych potraw. Niestety, czasami warzywo kupione w sklepie bywa gorzkie i nieprzyjemne w smaku. Wówczas należy je odpowiednio przepłukać najpierw gorącą wodą, a następnie zimną.Nie da się ukryć, że gorzka sałata jest jednym z kulinarnych rozczarować, które mogą nam popsuć całą frajdę płynącą z jedzenia. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, która sprawi, że nieprzyjemne walory smakowe będą już tylko wspomnieniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przechowywać sałatę?
27.07.2021 02:00 Jak przechowywać sałatę?

Przechowywanie sałaty może okazać się wyzwaniem - warzywo to w końcu bardzo szybko traci na sprężystości i chrupkości. Jedna z użytkowniczek TikToka pokazała metodę, dzięki której wydłuża się jakość sałaty. Polega ona na zanurzeniu liści w wodzie, co pozwala nawet na utrzymanie jej w świeżości przez 1 miesiąc. Sałata świetnie komponuje się na kanapkach czy w sałatkach, dlatego często możemy znaleźć ją w naszych kuchniach. Problemem jest jednak jej stosunkowa delikatność z uwagi na bardzo dużą zawartość wody. Ta parując w szybkim tempie, powoduje, że liście miękną i stają się gumowate oraz ciemne - takie warzywo nie wygląda już apetycznie, a jego smak jest zmieniony. Okazuje się, że jest doskonały sposób, aby temu przeciwdziałać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka węgierska smakuje obłędnie
24.07.2021 02:00 Cudowna sałatka węgierska do słoików - podajemy przepis

Sałatka węgierska zaskoczy swoim fantastycznym smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z przepisem bez najmniejszych problemów. Efekt powala na łopatki.Z całą pewnością sałatka węgierska jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. W znacznej mierze składa się ona z papryki, cebuli i selera. Dzięki temu, że sałatkę zamkniemy w słoikach, możemy cieszyć się nią przez cały rok.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z ogórków i kapusty
14.07.2021 02:00 Przepis na orzeźwiającą surówkę z ogórka i kapusty

W upały między głównymi posiłkami warto podjadać zdrowe przekąski, które nieco nas orzeźwią. Do takich zdecydowanie należy surówka z ogórka i kapusty, która świetnie sprawdzi się jako zamiennik niezdrowej przekąski, a dodatkowo wspomoże nawodnienie organizmu. Wszystko za sprawą ogórka, który w 90% składa się właśnie z wody. O tym, jakie produkty warto pić, gdy z nieba leje się żar, pisaliśmy niejednokrotnie. Wspominaliśmy też, jakich napojów lepiej unikać, gdy temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza. Oprócz jednak odpowiedniego nawodnienia napojami, w upały warto też spożywać posiłki, które nieco nas orzeźwią. Choć surówka, którą proponujemy w tym artykule, z pewnością nie powinna zastąpić pełnowartościowego posiłku, może być traktowana jako przekąska między nimi lub jako dodatek do obiadu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T134604.061
04.07.2021 02:00 Przepyszna surówka z ogórka i awokado

Surówka z ogórka i awokado jest nie tylko smaczna, lecz również zaskakująco zdrowa. O ile sam ogórek nie jest zbyt bogaty w wartości, tak awokado już jest. Działa obniżając cholesterol, reguluje poziom potasu i zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 i omega-6. Surówka jest koniecznym dodatkiem do obiadu, lecz zwykła mizeria czy kiszona kapusta z marchewką mogą się znudzić. Dlatego prezentujemy pyszny i zdrowy przepis na ogórki z awokado. Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera dużo potasu, witamin C,E,A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, luteiny, zeaksantyny, zapobiega cukrzycy, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T153321.218
27.06.2021 02:00 Dlaczego warto jeść mizerię?

Mizeria jest częstym wyborem jako dodatek do obiadu - jej świeżość i soczystość świetnie współgra z daniami głównymi. Surówka ta doskonale wymiata cholesterol oraz reguluje ciśnienie. Należy, zamiast śmietany użyć jednak jogurtu, aby uzyskać jej lecznicze właściwości. Mizeria jest świetnym sposobem na prostą sałatkę, która nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować ją w pyszny i szybki sposób. Ogórek składa się w znacznej większości z wody, dlatego warto jeść go jak najwięcej w czasie upałów - nawodni organizm oraz dostarczy wiele minerałów, wypłukanych wraz z potem. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (27)
24.06.2021 02:00 Na co pomaga surówka z kalarepy?

Surówka z kalarepy nie gości na naszych stołach tak często, jak mizeria czy wszelkie sałatki z marchewki i kapusty. Niesłusznie jednak jemy to smaczne tak rzadko, gdyż kryje się w nim cała moc witamin i cennych składników odżywczych. Co ciekawe, kalarepa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a nawet stopniowo podnosi poziom cukru we krwi, więc docenią ją nawet diabetycy. Surówka z kalarepy może wydawać się nowością w kuchni wielu smakoszy. W końcu jasnozielone warzywo zjadamy zwykle w formie grubych plastrów posypanych obficie solą albo pokrojone w słupki. Latem do obiadu zdecydowanie częściej wybieramy orzeźwiającą mizerię czy surówkę z marchewki. Od czasu do czasu nawet najulubieńszy dodatek może się jednak znudzić, a wtedy warto sięgnąć po kalarepkę, by przygotować z niej chrupiącą surówkę do obiadu. Jej smak może zaskoczyć, bo pojawia się w niej bardzo oryginalna i pyszna przyprawa.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: