Ciasto drożdżowe zna i lubi wielu smakoszy. Sekretem delikatnego i lekkiego wypieku jest dodanie topionego masła na sam koniec wyrabiania masy. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Będziecie zaskoczeni, jak puszysty smakołyk uzyskacie. Ciasto drożdżowe jest jednym z dobrze znanych wypieków domowych. Z odrobiną sera i kruszonka będzie jeszcze smaczniejsze. Przygotowanie wcale nie będzie trudniejsze, zwłaszcza jeśli skorzystacie z naszych wskazówek. Spróbujecie?
Ania Starmach podała przepis na wyjątkowy sernik z 3 składników. Łatwiej już się nie da zrobić, tego uwielbianego ciasta, a zachwyca smakiem i puszystością. Do jego przygotowania Starmach używa serka, białej czekolady i jajek. I tym właśnie składnikom ciasto zawdzięcza wybitny smak i lekką konsystencję. Przepisów na sernik jest niezwykle dużo, bo w wielu wariantach można to ciasto przygotować. Znane są serniki na kruchym spodzie, na ciastkach, bez spodu, a także sernik pieczony i na zimno. Każdy może więc wybrać swoją ulubioną wersję — delikatniejszą i bardziej puszystą albo cięższą i zwartą.Przepis na sernik Ani Starmach zachwyca łatwością przygotowania. Trudno bowiem robić długo ciasto, które składa się z zaledwie trzech składników. A jak się okazuje, nic nie stoi na przeszkodzie, by taki właśnie sernik był doskonały w smaku i w strukturze.
Sernik jest jednym z lepszych ciast, niestety często opada lub pęka podczas pieczenia, lub studzenia. Mariola pokazała jednak skuteczny patent na sernik, który nie opada i wychodzi za każdym razem. Podaj go z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, będzie przepyszny.
Pieczone ziemniaki z gzikiem to pomysł na pyszny dodatek do potraw z grilla, np. do karkówki. Młode ziemniaki z twarogiem i szczypiorkiem to również wyśmienita, lekka kolacja dla całej rodziny. Pieczone ziemniaki z gzikiem to wyjątkowo proste i pyszne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pieczone, młode ziemniaki w mundurkach z lekkim twarogiem, przyprawami, cebulką i szczypiorkiem smakują rewelacyjnie.Do pieczonych ziemniaków z gzikiem wykorzystajmy duże, młode ziemniaki. Nie obierajmy ich, wystarczy je dobrze wyszorować, natrzeć oliwą, solą i wstawić do piekarnika na 45- 50 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ziemniaki podajmy z przygotowanym gzikiem.Pieczone ziemniaki z gzikiem to danie proste, tanie i pyszne. Gzik to twarożek z cebulą, szczypiorkiem i śmietaną, jest delikatny i kremowy. Pyry z gzikiem to nie tylko pyszny dodatek do dań głównych- samodzielnie smakują wyśmienicie i możemy podać je np. na kolację.
Zupa kalafiorowa jest delikatnym warzywnym specjałem, który lubi wielu smakoszy. Klasyczną wersję warto urozmaicić, dodając sera. Starty na tarce cheddar sprawi, że danie nabierze charakteru oraz stanie się kremowe i niezwykle sycące. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis — wasi bliscy będą zachwyceni tym smakiem. Zupa kalafiorowa — podobnie jak pieczarkowa czy ogórkowa — ma wielu zwolenników. Nie wszystkim jednak odpowiada delikatność tego rarytasu. Wzbogacając go o dodatek tartego sera cheddar, uzyskamy danie o niezwykłym aromacie i głębokim, wyrazistym smaku. Skusi każdego i nasyci na długi czas. Spróbujecie?
Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Ciocia Sabina robi je w wyjątkowy sposób. Jej sekret tkwi w nadzieniu. Delikatne ciasto warto wypełnić tartym serem żółtym o wyrazistym smaku. Wyrób będzie niezwykle aromatyczny i sycący. Spodoba się wszystkim szukającym urozmaicenia klasyki. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi z serem żółtym są wyśmienitą alternatywą dla ciasta wypełnianego mięsem czy kapustą z grzybami. Małopolski farsz z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Ciocia Sabina od lat przygotowuje pierogi z takim nadzieniem. Raz go spróbujecie, a wspomnienie bogatego smaku rarytasu na długo pozostanie z wami. Skusicie się?
Jakie pierogi najczęściej goszczą na waszych stołach — z mięsem, z kapustą, czy ruskie? Mamy dla was sto razy lepszą propozycję na lato. W roli głównej pojawi się uwielbiany smakołyk Polaków, czyli bób. I właśnie z niego zrobimy wyborny, sezonowy farsz do pierogów. Zachwyci was niezwykłym kolorem i doskonałym smakiem. Z pewnością przygotujecie te pierogi jeszcze nie raz. Pierogi są doskonałym daniem, które z pewnością jedlibyśmy częściej, gdyby tylko ich przygotowanie było mniej czasochłonne. Niestety jest przy nich trochę pracy, bo trzeba najpierw zrobić farsz, potem ciasto, a na końcu uformować z nich pierogi. Ale co zrobić, jak się lubi pierogi, to nie ma innego, lepszego rozwiązania niż po prostu je zrobić. Bo trzeba przyznać, że nawet najmniej udane domowe pierogi smakują zwykle o niebo lepiej od tych kupnych. Zawsze jednak możecie rozłożyć sobie przygotowanie pierogów w czasie. Farsz można bowiem zrobić dzień wcześniej i trzymać go w lodówce. Dziś zaskoczymy was z pewnością zielonym farszem przygotowanym z bobu. Wygląda nadzwyczajnie i tak też smakuje. Zielone nadzienie wzbogaciliśmy bowiem podsmażoną cebulką, serem feta i koperkiem.
Poznaj cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością i bez brudzenia rąk. Wystarczy, że tylko wymieszasz składniki na ciasto i na masę serową, a potem przełożysz je do formy i upieczesz. Nic nie musisz zagniatać, choć spód jest kruchy. A cały sernik jest delikatny, z chrupiącym wierzchem i spodem. Wiele osób zna z pewnością przepis na sypaną szarlotkę. Jej przygotowanie sprowadza się głównie do obrania i starcia jabłek, resztę robi się momentalnie. Podobnie jest z naszym sernikiem sypanym. Składniki kruchego ciasta tylko krótko miksujemy, a te na masę serową mieszamy. Do tortownicy wsypujemy połowę ciasta, na to wykładamy masę serową, posypujemy ją resztą ciasta i pieczemy. Prawda, że proste?
Pomysł na postny, piątkowy obiad? Przygotuj kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Danie jest proste, szybkie i posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsnych dań. Kotleciki podaj z bukietem surówek z warzyw sezonowych, a stworzysz wspaniały i pożywny obiad.Przepisów na postny obiad w piątek jest bardzo wiele. Mało kto wie jednak, że bezmięsne kotlety możemy przygotować nie tylko z warzyw- kotlety z kaszy gryczanej i białego sera zachwycą każdego swoim rewelacyjnym smakiem.Kotlety z kaszy gryczanej to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Są o wiele lżejsze, a przy tym bardzo smaczne i sycące. Kotlety doprawione natką pietruszki i szczypiorkiem będą pysznym daniem na piątkowy obiad postny.Do kotletów z kaszy gryczanej dodaj chudy twaróg. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju, aby nie opiły się tłuszczu. Jeśli będziesz dolewać olej podczas smażenia, zrób to, kiedy na patelni nie będzie kotletów, następnie poczekaj, aż olej się rozgrzeje i wróć do smażenia.Kotlety z kaszy gryczanej przygotuj z kaszy, jaką lubisz najbardziej. Zarówno z klasycznej kaszy, jak i kaszy białej postny obiad będzie smakować perfekcyjnie. Do kotletów możesz również ugotować młode ziemniaki z koperkiem, będzie prosto, tanio i pysznie.
Pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz są delikatnie, miękkie, a farsz przygotowany z twarogu, ziemniaków i pesto z czosnku niedźwiedziego dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis niezwykły farsz na pierogi, każdy będzie prosił o dokładkę.Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na wyśmienity farsz na pierogi z twarogu wędzonego. Wędzony ser biały w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i pesto z czosnku niedźwiedziego smakuje wyśmienicie. Pierogi z takim nadzieniem zachwycą każdego.Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz 2 łyżki pesto, resztę możesz wykorzystać jako pastę kanapkową, lub wymieszać z ugotowanym makaronem. Pesto jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, a farsz na pierogi z tym aromatycznym składnikiem wychodzi za każdym razem i smakuje doskonale.Ciasto na pierogi po sparzeniu i wyrobieniu, wstaw do lodówki na 20 minut, następnie rozwałkuj na cienki placek. Pierogi smaż partiami, żeby się nie posklejały. Do wrzącej wody możesz dodać również łyżkę oleju. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podaj.
Pomysł na szybki, tani obiad? Przygotuj jarskie kotlety z serem według przepisu siostry Anastazji. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebulki i świeżych ziół smakują wyśmienicie i są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów.Pomysły na tanie obiady podbijają Internet. Wystarczy kilka prostych składników, a możemy ugotować pyszny obiad dla całej rodziny za grosze. Jednym z takich przepisów są właśnie kotlety z sera, ziemniaków i cebuli.Do kotletów przygotuj również lekką surówkę z młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej. Świetnym pomysłem na urozmaicenie taniego obiadu jest fasolka szparagowa, blanszowane warzywa sezonowe lub sałatka z pomidora.Kotlety obtoczone w bułce tartej i smażone na oleju mają złocistą, chrupiącą skórkę, a w smaku przypominają pierogi ruskie. Kotlety są bardzo pożywne, lekkie i pełne smaku. Koniecznie doprawmy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki lub szczypiorkiem, a tani obiad wyjdzie genialnie.
Sernik według przepisu Roberta Makłowicza jest jeszcze bardziej puszysty i wilgotny. Makłowicz do masy serowej dodaje ugotowane ziemniaki, dzięki którym ciasto smakuje wyśmienicie. Sernik ma waniliowo- cytrynową nutę i dosłownie rozpływa się w ustach.Sernik przepisu Roberta Makłowicza jest ciastem, które zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Sernik jest wyrośnięty, puszysty i przepyszny, smakuje rewelacyjnie do kawy lub herbaty. Upiecz je również na spotkanie z przyjaciółmi, a każdy będzie prosił o przepis.Sernik możesz upiec bez spodu, możesz również przygotować szybki podpiek z herbatników i masła. Spód jest kruchy, słodki i świetnie łączy się z masą serową. Sernik podaj z polewą czekoladową lub musem/ konfiturą owocową. Tak podany zniknie jeszcze tego samego dnia.Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i studź w ten sposób ciasto przez około 30 minut, następnie przełóż je na kuchenny blat i odstaw do całkowitego ostudzenia. Sernik jest delikatnym ciastem, dlatego też nie wyjmuj go od razu z piekarnika.
Poznajcie przepis na kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Jedząc je, każdy kęs daje niezwykłą przyjemność, bo czuć w nich doskonały smak, aromat i niezwykłą soczystość. Te kotlety z pewnością podbiją wasze podniebienia i jeszcze nie raz wrócą na wasze talerze. Lubimy kotlety mielone, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli jednak chcecie odmienić ich smak, poświęćcie im nieco więcej czasu, a z pewnością nie pożałujecie. Dziś namawiamy was do przygotowania kotletów mielonych z farszem serowo-pieczarkowym. Przyznajcie, że już sam aromat grzybów brzmi zachęcająco, a w połączeniu z ciągnącym serem i mielonym mięsem to prawdziwe niebo w gębie. A więc do dzieła.
Pierogi leniwe z twarogiem są nie lada rarytasem. Z przepisem z 1895 roku i czterema składnikami przygotujecie je z łatwością, a spodobają się całej rodzinie. Podajcie je na obiad — znikną naprawdę szybko. Pierogi leniwe, a według niektórych kluski, są przyjemnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wykonacie je z zaledwie czterech produktów, które z pewnością macie w domu. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Skusicie się?
Pomysł na lekki, pożywny obiad? Przygotuj pyszne pesto z awokado z dodatkiem szpinaku, orzechów i parmezanu i podaj go z ulubionym makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest idealne na upalne dni, koniecznie musisz spróbować.Makaron z pesto jest pysznym pomysłem na rodzinny obiad, kiedy żar leje się z nieba. Danie jest lekkie, bardzo aromatyczne, pożywne i smakuje i wygląda jak z najlepszej, włoskiej restauracji, a przygotujemy je w zaledwie kilka minut.Do przygotowania dania wykorzystajmy ulubiony makaron. Może to być spaghetti, penne, kokardki i wiele innych. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wyśmienicie, kiedy podsmażymy go razem z pesto i pomidorkami na patelni.Pesto do makaronu z awokado, szpinaku i orzechów to nie tylko solidna dawka energii, to również bomba witaminowa. To proste danie to bogate źródło białka roślinnego, magnezu, potasu i wielu cennych witamin.
Czy zastanawialiście się kiedyś jak przechowywać ser? Wielu z nas po prostu wkłada go do lodówki po przyniesieniu ze sklepu i stara się go zjeść w odpowiednim czasie. Nie zawsze jest to wystarczające i zdarza się, że nabiał zaczyna się psuć. Podpowiadamy jak uniknąć takich sytuacji.Jeśli wiemy, jak przechowywać ser, będzie on nas cieszył swoim smakiem, a my zachowamy zdrowie. Okazuje się, że o ile pakowany ser żółty wystarczy włożyć do lodówki, to z wyrobem zakupionym w kawałku nie jest już tak prosto. Istnieje kilka zasad, których nie można ignorować.
Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.
Nudziły Ci się tradycyjne śniadania z pieczywem? Przygotuj omlet z szynką i serem. Sekretem idealnie puszystego omleta jest dodanie ubitej na sztywno piany z białek, dzięki czemu nie musimy do niego dodawać ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bez niego możemy być senni, mniej skoncentrowani i nie będziemy mieć siły na podjęcie codziennych obowiązków. Puszysty omlet z szynką i serem to solidna porcja energii, a jego smak dodatkowo wprowadzi nas w rewelacyjny nastrój od samego rana.Wiele osób rezygnuje jednak z przygotowania omleta, ponieważ się rwie podczas smażenia lub nie wygląda zachęcająco. Sekretem idealnego śniadanie jest dodanie odpowiedniej ilości mąki i oddzielenie białek od żółtek. Jeśli dodamy do reszty składników pianę białkową, omlet będzie bardzo puszysty i nie rozleci się na patelni.Do omleta z szynką i serem dodajmy również słodkiego, dojrzałego pomidora, cebulkę czerwoną i oczywiście posiekany szczypiorek- w ten sposób otrzymamy prawdziwą eksplozję smaków. Omlet będzie puszysty, wyrośnięty, będzie wyglądał bardzo apetycznie i przede wszystkim będzie przepyszny.
Sernik kokosowy jest doskonałym deserem do podania na rodzinnym spotkaniu. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować to smaczne ciasto bez dodatku cukru. Zastępuje go zdrowym słodzikiem. Spróbujecie? Sernik według przepisu Ewy Wachowicz skusi was kokosową nutą i niezwykłą lekkością. W recepturze nie uwzględniono cukru, stosując jego zdrowy i bezkaloryczny zamiennik. Każdy będzie mógł go spróbować. Skusicie się?
Idealne domowe ciasto na pizzę ładnie wyrasta i jest równie delikatne, co odpowiednik podawany w najlepszej włoskiej restauracji. Jakub Kuroń podzielił się swoim prostym przepisem na smakowity klasyk. Zawsze się udaje, a po upieczeniu zachwyca smakiem. Spróbujecie? Ciasto na pizzę jest równie ważne — jeśli nie ważniejsze — co wybrane przez nas dodatki smakowe. Jeżeli będzie twarde i gumowate, nikomu nie będzie smakowało. Skorzystajcie z niezawodnej receptury Jakuba Kuronia, który stawia na prostotę i wysoką jakość składników, a będziecie zadowoleni.
Sernik skusi niejednego smakosza. Ciasto wcale nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu zrobicie go z zaledwie pięciu składników. Spróbujecie? Sernik jest jednym z popularniejszych deserów. Wystarczy zaledwie pięć produktów i piekarnik, by móc się nim cieszyć w domowym zaciszu. Jeżeli sięgnięcie po zamienniki cukru będzie również dietetyczny. Skusicie się?
Czasami, zamiast obiadu wystarczy zjeść pożywną kanapkę. Na przykład kultową kanapkę drwala jak z McDonald's. By jednak jej skosztować, nie trzeba wychodzić z domu, ani czekać na sezon. Bez problemu i z łatwością przygotujesz ją bowiem własnoręcznie. Kanapka drwala jest jedną z popularniejszych pozycji w menu restauracji McDonald's. Nic dziwnego, oprócz kotleta można w niej znaleźć same przysmaki. Jest więc panierowany, smażony ser, chrupiący boczek i sosy. Wszystko oczywiście kaloryczne, ale też sycące. Podobną, a może nawet i smaczniejszą kanapkę przygotujesz w domu. Oto przepis.
Poznajcie przepis na kultowe kluski leniwe od babci Basi. Mają niezwykły dodatek, który nadaje im niezrównanej faktury. Jest nim proszek budyniowy, zwiększający sprężystość i delikatność klusek. Leniwe polane masłem lub sosem owocowym są doskonałe na podwieczorek lub lekki obiad. Pierogi, czy też kluski leniwe swą nazwę zawdzięczają prostocie przygotowania. Składają się z tych samych składników, co pierogi z serem, a więc z mąki, twarogu i jajek. Jednak nie trzeba oddzielnie robić ciasta i farszu, a potem nadziewać pierogów. Wszystkie składniki zagniata się razem i formuje z nich kluski. Kluski leniwe można serwować jako dość pożywny deser lub lekki obiad. Zwolennicy słodkiego, bezmięsnego dania z pewnością znajdą się wśród najmłodszych. Jednak leniwe są na tyle smaczne, że będą się nimi zajadać wszyscy.
Poznaj przepis na przepyszny, puszysty sernik. Zrobisz go dosłownie w chwilę, a potrzebujesz do tego celu tylko trzech składników — białej czekolady, jajek i serka. Trzeba je jedynie wymieszać i wstawić na pół godziny do piekarnika. Prostszego ciasta nigdy nie robiłeś.Czy ktoś z was nie lubi sernika? Takiego lekkiego, puszystego i rozpływającego się w ustach? No właśnie, chyba nie ma takich łasuchów. Jeśli więc macie w swoich zapasach białą czekoladę, twaróg sernikowy i kilka jajek wpadnijcie na chwilę do kuchni, a już po niespełna godzinie będziecie mogli się cieszyć wybornym sernikiem.
Szukacie niebanalnego pomysłu na obiad? Sprawdźcie, jak siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Niesamowite, że z mieszanki warzyw i żółtego sera może powstać tak smaczne i pożywne danie. Świeża kapusta jest dobra na surówkę lub gołąbki. Jednak mało kto wpadł na pomysł, żeby robić z niej kotlety. Tymczasem nieoceniona siostra Anastazja rzeczywiście je przyrządza i są zadziwiająco smaczne. Siostra dodaje do nich też inne warzywa, a także jajka i żółty ser. Z tej mieszanki powstają pyszne, bezmięsne kotleciki.
Prezentujemy przepis pani Janiny na pierogi ruskie. Wychodzą lepsze nawet niż Magdzie Gessler. A wszystko dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta. Jest nim masło, za którego sprawą ciasto nabiera odpowiedniej elastyczności i miękkości, a po ugotowaniu aksamitnej konsystencji. Gdy spróbujecie raz tych pierogów, będziecie do nich wracać częściej.Kochamy pierogi za ich smak i możliwości, jakie dają przygotowującym. To samo ciasto można bowiem nadziać farszem wytrawnym lub słodkim. Z każdym będzie smakować wyśmienicie. Spośród słonych farszów w naszej kuchni najpopularniejszy jest ten z kapusty i grzybów, z mięsa, a także nadzienie z ziemniaków i sera. Ten ostatni farsz do pierogów ruskich jest nie tylko smaczny, ale też bardzo ekonomiczny. Na dodatek składniki na niego mamy zwykle pod ręką.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, pyszną zupę, właśnie go znalazłeś. Proponujemy zachwycającą zupę z zielonej części pora. Jeśli do tej pory wyrzucałeś ten kawałek warzywa, od dzisiaj już nigdy nie wyląduje on w koszu. Zupa doskonale smakuje o każdej porze roku i można ją podać z różnymi dodatkami.Por to smaczne warzywo, które jednak rzadko odgrywa w naszej kuchni rolę pierwszoplanową. Zwykle dodajemy go do zup i robimy surówkę z pora. Niektórzy jeszcze zapiekają pory w sosie lub dodają go do innych zapiekanek. Tymczasem z pora można zrobić doskonałą zupę-krem. Warto tu wykorzystać zwłaszcza ciemnozieloną część warzywa, bo jest ona uważana za mniej atrakcyjną i często nie mamy na nią pomysłu. Rzeczywiście jest nieco twardsza i ostrzejsza w smaku, ale z tego powodu świetnie nadaje się do zblendowania.
Wiesz, dlaczego ser żółty ma w środku dziury? Co je wywołuje? Powód jednych może zszokować, a niektórym nawet odebrać apetyt. Jednak ta sama przyczyna, która daje serom dziury, wpływa też na smak gotowego produktu. Poznajcie więc całą prawdę o serowych okach.Dziury w serze profesjonalnie nazywają się okami. I jak już pewnie zauważyliście, różne sery, mają różne oka. W jednych dziury są duże i okrągłe, w innych niewielkie i regularne, a w jeszcze innych spłaszczone. Skąd więc się biorą dziury w serze i z czego wynika ich wielkość i ilość?