Pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Dodaj do niej pokrojony, kiszony ogórek, a stanie się jeszcze smaczniejsza. Pastę możesz zaserwować na kolację lub śniadanie. Będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych wędlin i serów. Wędzona makrela jest pożywną i smaczną rybą, z której przygotujesz wyśmienite pasty kanapkowe. Pasty z dodatkiem jajek, twarogu, cebuli i innych dodatków są pyszne i dodają energii na wiele godzin. Makrela wędzona jest rybą bogatą między innymi w kwasy omega- 3, witaminę D oraz selen. Warto włączyć ją do swojej diety.Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem na bazie majonezu oraz musztardy jest wyraźna w smaku i sycąca. Kromka świeżego chleba posmarowana domową pastą to pyszny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil. Do przygotowania pasty z wędzonej makreli potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Pasta jest więc nie tylko smaczna i sycąca, ale również tania. Domowa pasta jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od gotowych past kanapkowych, w składzie których znajdziesz ocet i konserwanty.
Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niedawno swoją ulubioną poranną potrawę pokazała Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Dietetyczka stawia na sycącą i rozgrzewającą kompozycję na bazie kaszy.Ciepła i pożywne śniadanie jest gwarancją dobrego rozpoczęcia dnia. Wie o tym doskonale żona Macieja Stuhra, która niedawno na swoim Instagramie pokazała pełną smaku i bogatą w składniki odżywcze śniadaniową kaszę. Zdjęcia jej dania — które zaprezentowaliśmy na fotografii do tego artykułu — prezentuje się na tyle zachęcająco, że postanowiliśmy spróbować tego smakołyku.Dietetyczka zdradziła, że bazą porannego posiłku zwykle są zdrowe ziarna:My jemy płatki owsiane [...], kaszę jaglaną, quinoę i razowy amarantus. Zawsze dodaję do nich jakieś bakalie [...].We wpisie autorka odsyła do swojego przepisu na orzechowy pęczak. Zerknijcie na naszą interpretację jej receptury i spróbujcie przy najbliższej okazji. Będziecie zachwyceni tym smakiem.
Owsianka przyrządzana na herbacie, kawie czy nawet klasycznym krowim mleku nie smakuje tak dobrze, jak płatki ugotowane w mleczku kokosowym. Prosta receptura na kremowy śniadaniowy klasyk zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie spróbujcie — kilka minut wystarczy, by cieszyć się niepowtarzalnym przysmakiem.Jeśli nie próbowaliście jeszcze płatków owsianych gotowanych w mleczku kokosowym, warto się skusić. Egzotyczny roślinny produkt jest teraz łatwo dostępny, a ma niesamowity smak i pasuje do wielu słodkich kompozycji.Polecamy wykorzystać sezonowe produkty — np. dynię — lub sięgnąć po orzechy, kakao czy mrożone owoce. Wystarczy je podgrzać wraz z owsianką. Dostarczą znakomitym doznań smakowych i witamin.
Przechowujesz chleb w plastikowych torbach lub folii? Bardzo duży błąd. Przez niego pieczywo błyskawicznie się psuje i nie będzie nadawało się do jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Najlepszy jest lniany lub parciany worek i chlebak.Kupiłaś świeży chleb, który jeszcze tego samego dnia stracił smak, nie jest już chrupiący lub co gorsza, pojawiła się na nim pleśń? Prawdopodobnie przechowujesz pieczywo w foliowych lub plastikowych opakowaniach, które znacznie przyspieszają psucie. Jak prawidłowo przechowywać chleb?Chleb musi być przechowywany w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku szybko wyschnie lub pojawi się na nim szkodliwa pleśń. Pieczywo zawinięte w odpowiedni materiał należy włożyć do chlebaka. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Chlebak zapobiega nie tylko wysuszeniu i powstawaniu pleśni, ale chroni również przed wilgocią.Sam chlebak również wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Co kilka tygodni przetrzyj go w środku gąbką nasączoną octem i odstaw, żeby zupełnie wysechł, a przykry zapach się ulotnił. Ocet jest domowym sposobem na zabicie bakterii i innych drobnoustrojów, które mogły pojawić się w pojemniku.
Jajecznica ze śmietaną będzie o wiele bardziej puszysta, jeśli dodasz ją do ubitej piany z białek, a następnie połączysz z resztą przygotowanych składników. To prosty trik, dzięki któremu jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Jajecznica ze śmietaną jest świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Jajka przesmażone z innymi składnikami są smaczne i bardzo pożywne, dodadzą nam więc energii na wiele godzin. Jajecznicę przygotuj w nieco inny sposób, niż zwykle, efekt zachwyci wszystkich domowników.Tradycyjnie do jajecznicy ze śmietaną na początku podgrzewa się śmietanę na patelni, dopiero później wbija się jajka. Jeśli jednak oddzielisz wcześniej białka od żółtek, z białek ubijesz pianę i połączysz ją z kremowym dodatkiem, uzyskasz jajecznicę o doskonałym smaku i konsystencji.Przepis na jajecznicę ze śmietaną możesz dowolnie modyfikować. Możesz dodać do niej czerwoną paprykę, wędzony boczek, kiełbasę, ulubioną wędlinę, awokado. Wykorzystaj swoje ulubione dodatki i przygotuj śniadanie, które każdy zje ze smakiem. Jajecznicę koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba.
Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba do kosza. Dzięki czterem prostym metodom, chleb stanie się miękki i smaczny, będzie miał również chrupiącą skórkę. Żeby zapobiec szybkiemu obsychaniu pieczywa, należy je przechowywać w odpowiedni sposób.O ile z czerstwej bułki lub bagietki najczęściej robimy bułkę tartą i wykorzystujemy ją np. do panierowania mięsa i krokietów, tak czerstwy chleb najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że chleb możemy w prosty sposób odświeżyć. Nie tylko przy pomocy kuchennych urządzeń, ale również warzyw i owoców.Czerstwy chleb możemy odgrzać w mikrofali, piekarniku, garnku do gotowania na parze. Kilka kromek pieczywa zmiękczymy również przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Chleb odświeżony w piekarniku i mikrofali będzie miał chrupiącą skórkę.Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo w garnku na parze, skórka nie będzie chrupiąca, jednak chleb będzie bardzo smaczny i miękki. Podczas odświeżania chleba tą metodą, uważaj na czas, ponieważ pieczywo stanie się zbyt miękkie i się rozpadnie.
Masz ochotę na smakowite śniadanie? Nasza puszysta jajecznica na sodzie smakuje tak, jakby wyszła spod ręki mistrzów sztuki kulinarnej. Wystarczy dodać szczyptę proszku, aby jajka były tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Już nigdy nie przyrządzisz jajecznicy w inny sposób.Przepis na puszystą jajecznice na sodzie jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną sody. Dzięki temu jajecznica będzie apetyczna i puchata. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się naszym pomysłem.
Bez solidnego śniadania nie ma mowy o dobrym rozpoczęciu dnia. A jeśli śniadanie jest podane na ciepło i zachwyca czekoladowym aromatem? Nic tylko zajadać. A taka właśnie jest owsianka z dodatkiem kakao. Ten charakterystyczny produkt nie tylko zapewnia uczucie sytości i dostarcza cennych składników, ale też zachwyca intensywnym smakiem.Nasza kakaowa owsianka jest owsianką gotowaną. Wystarczy jednak zaledwie kilka minut, aby płatki cudownie namiękły i były gotowe do zjedzenia. Owsiankę z dodatkiem kakao możesz przygotować błyskawicznie i niemal od razu cieszyć się tym wspaniałym posiłkiem.
Przygotowanie jajecznicy wydaje się bardzo proste. Kilka szczegółów może jednak sprawić, że smak lub konsystencja dania nie będą najlepsze. Trzy błędy popełniamy nadzwyczaj często. Podpowiadamy jak się ich wystrzegać. Jajecznica powinna być puszysta i delikatna. Jeśli nie chcemy uzyskać dania przypominającego bezsmakową galaretę, powinniśmy zadbać o z pozoru oczywiste kwestie, o których jednak dość często zapominamy.
Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy, po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb? W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.
Jajecznica w jesiennej wersji z kiełbasą podsuszaną, cebulą i świeżym koperkiem jest idealnym śniadaniem na Wszystkich Świętych. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna. Doda nam energii na kilka godzin. Będziemy mogli wyjść z domu rano i wrócić dopiero na obiad. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, a w okresie jesienno-zimowym warto przygotować je na ciepło, żeby dodatkowo rozgrzać cały organizm. Jednym z takich dań jest jajecznica. Ścięte jajka z dodatkami są sycące i bardzo smaczne.Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Na Wszystkich Świętych polecam jajka z dodatkiem kiełbasy podsuszanej, cebuli i świeżego koperku. Podsmażona kiełbasa z cebulą na maśle doda jajecznicy smaku i sprawi, że będzie bardzo pożywna. Do jajecznicy koniecznie dodajmy świeży koperek, który również podkręci smak i aromat. Śniadanie podajemy od razu po usmażeniu, najlepiej z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Nie mamy wątpliwości - ta jajecznica błyskawicznie zniknie z talerzy.
Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj pastę z ogórków kiszonych i ciecierzycy. Pasta jest bardzo smaczna i sycąca, doskonale sprawdzi się więc na pierwszy posiłek, kiedy potrzebujemy solidnej porcji energii. Pasta będzie gotowa w dosłownie kilka minut.Pasty kanapkowe możemy przygotować niemal z każdego warzywa i jajek. Często sięgamy również po awokado i wędzone ryby. Jesienią warto postawić również na przetwory, które przygotowaliśmy podczas wakacji. Pasta z ogórków kiszonych smakuje najlepiej, kiedy zrobimy ją z domowych przetworów.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy z puszki zachwyca złożonym smakiem. Słodkawa ciecierzyca i kwaśne ogórki połączone są delikatną oliwą z oliwek i wyraźną musztardą. Całość doprawiona jest solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Pasta jest bardzo sycąca, doskonale sprawdzi się więc na dobry początek dnia.Do pasty z ogórków kiszonych potrzebujemy dosłownie kilku składników. Jeśli nie mamy pod ręką oliwy z oliwek, wykorzystajmy olej, ewentualnie miękkie masło. Niewielki dodatek tłuszczu jest niezbędny do połączenia składników. Do pasty wykorzystajmy również ulubioną musztardę, żeby dodać potrawie charakteru.
Placki bananowe z 3 składników są znakomitym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty, a przy okazji wykorzystamy dojrzałe owoce, które nadadzą rarytasowi wyjątkowej słodyczy. Musicie spróbować.Jeśli szukacie patentu na uratowanie mocno dojrzałych bananów, nasza nowa receptura z pewnością wam się spodoba. Przygotowane z miękkich bananów placki są delikatne, sycące i wyjątkowo smaczne. Mało kto będzie w stanie się im oprzeć.
Hummus z kalafiorem jest pełną smaku, choć nieco delikatniejszą, wersją bliskowschodniej pasty na bazie ciecierzycy. Aromatyczny i kremowy dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziecie w każdym większym sklepie. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego spróbowania.Kalafior jest lekkim warzywem, które dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych m.in. znacznych ilości błonnika, potasu, witaminy A i C czy folianów. Warto włączyć go do swojej diety i podać w formie pysznej pasty z ciecierzycą,Hummusu z kalafiorem jest sycącą pastą kanapkową, której zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki i zadbać o to, by masa nie była zbyt gęsta. Potrzebny będzie jedynie dobry blender i kilka produktów, które znajdziecie w większości marketów czy dyskontów.
Jesienna jajecznica z dynią będzie idealna na śniadanie w chłodny dzień. Kremowa i sycąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi pomarańczowego warzywa, niezwykle smaczna. Koniecznie ją przetestujcie — jeszcze nie raz zjecie tej jesieni.Jajecznicę można podać na wiele sposobów. Danie z dodatkiem jesiennego warzywa startego na tarce będzie przyjemnie kremowe. Doprawimy je odrobiną korzennych przypraw, dzięki czemu nabierze niepowtarzalnego charakteru i przyjemnie was rozgrzeje, jednocześnie pobudzając metabolizm. Spróbujecie?
Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj puszysty omlet z piekarnika z dodatkiem parówek, żółtego sera i pomidora. Omlet doprawiony suszonym oregano i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem jest pełen smaku i wygląda zjawiskowo.Omlety jajeczne możemy przygotować w kilku wersjach. Możemy zrobić je na słodko z owocami i konfiturą lub wytrawnie, dodając do jajek ulubione warzywa, ser i inne składniki. Omlet możemy również smażyć na patelni i złożyć na talerzu lub zapiec w piekarniku, to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego.Jedną z moich ulubionych wersji potrawy jest omlet z parówkami. Mięso podsmażam z cebulą na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek i dodaję pokrojonego pomidora. Do masy jajecznej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany, dzięki której omlet jest puszysty i delikatny. Do przygotowania śniadania możesz wykorzystać również warzywa, które masz w lodówce, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.Śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, kiedy wstawisz całą patelnię do nagrzanego piekarnika i zapieczesz. Omlet będzie wtedy niezwykle puszysty i dobrze wyrośnięty. Przed pieczeniem koniecznie oprósz masę jajeczną startym serem i posiekaną zieleniną. Omlet podaj z kromką świeżego pieczywa, cała rodzina zje taki posiłek ze smakiem.
Owsianka jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Dodanie do niej kawy sprawi, że posiłek będzie również pobudzający. Pełna smaku i niezwykle aromatyczna propozycja skusi nie tylko amatorów małej czarnej.O poranku przyda nam się posiłek, który pobudzi nas do działania i doda energii na długi czas. Owsianka kawowa będzie idealna. W naszej propozycji łączymy pyszny smak owoców i orzechów z aromatem i moc kawy. Całość smakuje obłędnie. Spróbujecie?
Dżem z gruszki i żurawiny swój niezwykły smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu kwaskowatych oraz słodkich owoców. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak i satysfakcja z samodzielnie przygotowanych weków nie do opisania. Z naszym przepisem już nigdy nie spojrzysz na gotowe dżemy stojące na sklepowych półkach.Ten smakowity dżem z gruszki i żurawiny przygotujesz bardzo prosto we własnej kuchni. Potrzebujesz dosłownie trzech składników, aby zapełnić słoiki pysznym domowym przetworem. Poniżej prezentujemy przepis podstawowy, ale oczywiście proporcje owoców i cukru możesz dostosować do własnych upodobań.
Robert Makłowicz zdradził przepis na jajecznicę z krewetkami, harissą i innymi składnikami. Popularne śniadanie z niecodziennymi dodatkami nabiera ostrości i charakteru, jest również niezwykle aromatyczne.Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Możemy przygotować ją z wieloma dodatkami, np. z grzybami, boczkiem, awokado, cebulą, szczypiorkiem i każdym, ulubionym składnikiem. Robert Makłowicz kultowe śniadanie przygotowuje z niecodziennymi dodatkami i smaży je na oliwie z oliwek.Robert Makłowicz dzieli się z fanami wieloma przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie. Jedną z takich potraw jest jajecznica po tunezyjsku z dodatkiem krewetek i innych składników. Makłowicz do jajecznicy dodaje również pastę pomidorową, natkę pietruszki i harissę.Harissa jest popularną przyprawą kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta przygotowana z papryki, pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego i kolendry jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. Jajecznica z jej dodatkiem jest pełna smaku i aromatu. Do przygotowania jajecznicy w tunezyjskim stylu wykorzystajmy krewetki koktajlowe. Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki, żeby stopniowo się rozmroziły. Nigdy nie rozmrażamy krewetek w mikrofalówce lub na patelni, ponieważ stracą smak.
Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.
Jak często macie rano problem z posmarowaniem pieczywa? Spieszycie się do pracy, robicie kanapki do szkoły, ale zapomnieliście wyjąć wcześniej masło z lodówki. Jest twarde i prędzej zrobi dziurę w chlebie, niż ładnie go pokryje. Mamy dla Was kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Warto je sobie zapamiętać. Margaryna może być zamiennikiem masła do kanapek, jednak mimo łatwego rozsmarowywania jej smak nie każdemu odpowiada. Z tego też względu często wybieramy nierówną walkę z twardym masłem zamiast jego niezbyt smacznej, choć wygodniejszej alternatywy. Jak więc szybko zmiękczyć masło, aby móc się cieszyć nim na kanapce bez zbędnego czasu oczekiwania?
Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej smakują obłędnie z pieczywem, naleśnikami, racuchami czy goframi. Powidłami możemy również przekładać ciasta. Jesteśmy pewni, że słodkie przetwory na zimę ze śliwek, kakao i czekolady pokocha cała rodzina.Jesień to ostatni dzwonek na przygotowanie przetworów na zimę. Oprócz marynowanych warzyw i grzybów zróbmy również dżemy i powidła ze śliwek, gruszek i jabłek. Do słodkich przetworów możemy dodać miód, cynamon, imbir, goździki i czekoladę. Czekoladowe powidła ze śliwek, kakao i czekolady według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej zachwycą każdego łasucha. Piosenkarka do powideł wybiera wyłącznie słodkie, dojrzałe owoce, dzięki czemu do przetworów nie dodaje już grama cukru. Przed przygotowaniem czekoladowych powideł musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki. Słoiki muszą być sterylnie czyste, żeby powidła się nie zepsuły. Gotowe, gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy, nie pasteryzujemy. Słoiki przechowujemy w spiżarni lub w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu będą smaczne i świeże przez całą zimę.
Uważasz, że przyrządzenie naleśników z zaledwie 2 składników jest niemożliwe? A jednak. Naleśniki bez jajek i mleka są na wyciągnięcie ręki. Wystarczą płatki owsiane i odrobina wody, aby usmażyć placki idealne na każdą okazję.Naleśniki z płatków owsianych sprawdzą się o każdej porze dnia. Możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań, z powodzeniem zastąpią również tradycyjne pieczywo. Polecamy ten przepis wszystkim, również osobom na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.
Budynie są smacznymi i lekkostrawnymi potrawami. Tradycyjne gotuje się na parze i wbrew powszechnemu przekonaniu można do ich przygotowania używać rozmaitych warzyw. Proponowany przez nas budyń z twarogu możecie zaserwować na deser, śniadanie lub kolację. Dodatek ziemniaków sprawia, że jest bardzo sycący.Do przygotowania budyniu z twarogu potrzebna jest specjalna forma do gotowania budyniów. To metalowe naczynie ze szczelną pokrywką, które wsadza się do większego naczynia z wodą, dzięki czemu budyń gotuje się na parze. Jeśli nie masz takiej formy, możesz zastosować domowy zamiennik. Wystarczy uszczelnić tortownice folią aluminiową i znaleźć do niej pasująca pokrywkę garnka.
Pasta z bakłażana jest świetnym dodatkiem do chleba. Aromatyczne i kremowe smarowidło może zastąpić też masło, a przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy upieczone warzywo rozdrobnić z kilkoma dodatkami. Z naszym przepisem na pewno Wam się uda.Pieczony bakłażan w formie pasty jest naprawdę doskonały. Sezamowa pasta tahini i kilka wyrazistych przypraw nadają smarowidłu znakomitej konsystencji i bogatego smaku. Inspirowana kuchnią arabską pasta kanapkowa z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Robicie owsiankę na mleku lub wodzie? Spróbujcie przyrządzić przysmak na herbacie, a uzyskacie głębszy smak i wzbogacicie poranny posiłek o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Przepisów na smaczną owsiankę jest wiele. Przygotowanie jej z dodatkiem herbaty sprawi, że będzie pobudzająca i nabierze głębokiego smaku. Spodoba się nawet najbardziej sceptycznym domownikom.
Znudziły Ci się klasyczne naleśniki? Zamiast nich usmaż puszyste pankejki. Małe, słodkie placki z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu zachwycą każdego łasucha. Pankejki podaj z ulubionymi dodatkami. Jesienią warto wybrać miód, orzechy, bakalie i owoce sezonowe.Pankejki są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto będzie gotowe błyskawicznie, a same placki smaży się zaledwie kilka minut. Pankejki z waniliowo-cynamonową nutą są absolutnym hitem.Do jesiennej wersji pankejków warto też dodać trochę kardamonu. Przyprawa doskonale pasuje do owoców, np. bananów, gruszek czy prażonych jabłek. Doskonałym dodatkiem do pankejków będą także orzechy włoskie czy ulubione bakalie. Puszyste, małe naleśniki polewam płynnym miodem lub syropem klonowym. Podane w ten sposób smakują rewelacyjnie.Latem natomiast pankejki podaję z owocami sezonowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Wybierz swoje ulubione dodatki: owoce, miód, sos, polewę, bakalie, czy konfiturę i przygotuj wspaniałą niespodziankę dla całej rodziny. Puszyste naleśniki dosłownie rozpływają się w ustach.