Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

jajecznica po kaszubsku
08.10.2022 08:46 Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie

Jajecznica jest bardzo dobrym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie. Dodajmy do przepisu wędzoną rybę, a otrzymamy przepis wręcz idealny. Jajecznica po kaszubsku, bo taka nazywa się ta potrawa, jest zdrową i pożywną propozycją na rozpoczęcie udanego dnia.Wędzoną makrelę warto jeść od czasu do czasu ze względu na jej właściwości odżywcze. Jej mięso bogate jest w witaminy i składniki mineralne, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jajecznica z wędzoną ryba to prawdziwy śniadaniowy hit, którego musisz spróbować.

Puszyste jajka sadzone
07.10.2022 08:23 Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Jajka sadzone z piekarnika będą przyjemnym urozmaiceniem śniadaniowej klasyki. Ubicie białek sprawi, że uzyskamy przysmak o konsystencji chmurki z pysznym płynnym żółtkiem wewnątrz. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Jeśli znudziły wam się tradycyjne jajka sadzone, wersja przyrządzana w piekarniku, w której białko dodatkowo ubijemy na sztywną pianę, odmieni wasze spojrzenie na ten rarytas. Delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne danie ma szanse stać się waszym ulubionym. Jest szybkie w przygotowaniu i od razu uzyskacie rodzinną porcję. Spróbujecie?

Niebywała jajecznica z ziemniakami. Pożywne, chłopskie śniadanie na Twoim stole
02.10.2022 07:53 Niebywała jajecznica z ziemniakami. Pożywne, chłopskie śniadanie na Twoim stole

Jajecznica z ziemniakami jest rewelacyjnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z obiadu, dzięki czemu w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Chłopska jajecznica jest wyraźna w smaku, pożywna i bardzo aromatyczna. Wprost idealna na śniadanie.Ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wszyscy wiemy, że zrobimy z nich kopytka, pyzy, czy kluski śląskie. Jednak mało kto wie, że możemy również usmażyć wyśmienitą jajecznicę z dodatkiem ziemniaków.Jajecznica z ziemniakami to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznicę smażymy na maśle z cebulą i szczypiorkiem. Możemy dodać do niej również boczek wędzony, który wzmocni smak i aromat potrawy.Do jajecznicy podajmy świeże pieczywo i pokrojone warzywa, np. pomidory lub paprykę. Tak przygotowane śniadanie będzie pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne. Jajecznica z ziemniakami doda nam energii na wiele godzin.

Aromatyczna pasta serowa do pieczywa. Koniec z nudnymi kanapkami
29.09.2022 20:50 Aromatyczna pasta serowa do pieczywa. Koniec z nudnymi kanapkami

Masz już dość nudnych kanapek z tymi samymi dodatkami? Przygotuj błyskawiczną pastę serową z żółtego sera, świeżego czosnku, majonezu i jogurtu naturalnego. Pasta kanapkowa jest niezwykle kremowa i pyszna. Każdy będzie prosił o dokładkę.Wszyscy znamy pasty kanapkowe z jajek, tuńczyka, twarogu, soczewicy. Są pyszne, ale w pewnym momencie i one mogą się znudzić. Pieczywo możemy podawać naprawdę z przeróżnymi dodatkami, a pasta serowa jest tego najlepszym przykładem.Pasta serowa będzie świetnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie, podwieczorek lub kanapkę do szkoły lub pracy. Pastę możemy podać solo lub z ulubionymi warzywami, np. z pomidorem, papryką, czy ogórkiem zielonym. Możemy zaserwować ją również na domowych, ziołowych grzankach. Każda wersja podania będzie smakować rewelacyjnie w połączeniu z serem i czosnkiem. Pastę doprawmy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie zjemy jej od razu, wstawmy ją do lodówki pod przykryciem, żeby nie obeschła i zjedzmy najpóźniej następnego dnia.

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody
27.09.2022 22:33 Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Konfitura z pigwy jest jednym z tych przetworów, które powinny pojawić się w każdej spiżarni. Konfitura jest słodka i pyszna, a dodatkowo rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. To bezcenne wsparcie na jesienne chłody.Konfitura z pigwy jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy podać ją z wieloma innymi produktami. Kromka chleba, gofry, naleśniki czy omlet podany z konfiturą rozgrzewającą smakują rewelacyjnie. Przetwory możemy dodać również do herbaty zimowej.Do rozgrzewającej konfitury z pigwy dodajmy cynamon i cukier waniliowy. Konfitura będzie słodka i niezwykle aromatyczna. Cynamon wzmacnia również jej zdrowotne właściwości. Pigwa jest niezwykle zdrowym owocem, który dzięki witaminie C wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Korzenna przyprawa natomiast działa przeciwzapalnie.Konfiturę z pigwy musimy pasteryzować, aby zachowała smak i świeżość przez wiele miesięcy. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików zanim przełożymy do nich owoce. W przeciwnym razie konfitura z pigwy szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń.

Jajecznica po angielsku
27.09.2022 08:00 Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.

Czy warto jeść jajka na śniadanie? Dietetycy w końcu powiedzieli, jaka jest prawda
26.09.2022 22:44 Czy warto jeść jajka na śniadanie? Dietetycy w końcu powiedzieli, jaka jest prawda

Jest wiele opinii na temat spożywania jajek. Niektórzy uważają, że jajka przyczyniają się do wysokiego poziomu złego cholesterolu i chorób naczyniowych. Inni natomiast twierdzą, że dieta bogata w jajka nie szkodzi naszemu zdrowiu. Znamy najnowsze wyniki badań dietetyków.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, po które chętnie sięgamy na śniadanie lub obiad. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko, czy pasty jajeczne to tylko niektóre propozycje podania. Wiele wątpliwości budzi jednak cholesterol, który znajduje się w jajkach.Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich dietetyków, poziom złego cholesterolu nie podnosi się po zjedzeniu jajek. To właśnie cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych. Jajka powinniśmy jednak jeść z umiarem i bez tłustych i ciężkich dodatków, które zawierają tłuszcze nasycone, to one są groźne dla naszego zdrowia.Dietetycy uważają również, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu również nie muszą rezygnować z jedzenia jajek. Powinny natomiast je ograniczyć i przede wszystkim jeść je z odpowiednimi dodatkami, np. z awokado. Produkty takie jak wieprzowina, tłuszcze, śmietana, majonez nie są wskazane przy chorobach naczyniowych.

smalec z fasoli
23.09.2022 23:37 Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia
23.09.2022 23:21 Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan. Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.

Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
21.09.2022 08:23 Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka

Racuchy ze śliwkami według przepisu babci Krysi zachwycą każdego miłośnika słodkich dań. Placki z jogurtu i mąki będą smakować fantastycznie z owocami sezonowymi, ta jesienna wersja racuchów nie ma sobie równych.Racuchy zwykle przygotowujemy z tartych jabłek. Warto również sięgnąć po sezonowe owoce, np. śliwki, brzoskwinie, nektarynki. Babcia Krysia jesienią przygotowuje racuchy ze śliwkami, słodkie placki zachwycają smakiem i puszystością. Racuchy ze śliwkami są świetnym pomysłem na słodkie śniadanie, obiad i podwieczorek. Dania na słodko są pyszne i bardzo sycące, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Racuchy koniecznie podajmy z cukrem pudrem, będą wyglądać bardzo apetycznie.Do racuchów ze śliwkami wykorzystajmy dojrzałe śliwki węgierki. Śliwki muszą być miękkie, ale nie przejrzałe. Z twardych śliwek, które mają jeszcze zielony miąższ nie przygotujemy smacznych racuchów. Owoce muszą być słodkie, wtedy placki będą przepyszne.

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
21.09.2022 07:47 Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

Jajecznica po francusku to lekka wersja kultowego śniadania. Przygotujemy ją w kąpieli wodnej, będzie więc delikatna i dietetyczna bo bez grama masła. Jajecznicę doprawiamy posiekanym szczypiorkiem. Podana w ten sposób będzie pyszna i bardzo pożywna.Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, kremowa i bardzo pożywna. Do jajek możemy dodawać dowolne składniki, żeby wzmocnić jej smak. Jajecznicę zwykle smażymy na maśle, dodajemy boczek wędzony lub szynkę, przez co jest dość tłusta. Jajecznicę po francusku zrobimy bez grama tłuszczu, a jest równie smaczna, co klasyczna wersja dania.Jajecznica po francusku to idealne śniadanie nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Jajecznica w kąpieli wodnej nie ma grama dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowa, lekka i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielkiego rondla i dopasowanej do niego miski z grubego szkła.Jajecznica bez tłuszczu to jajecznica na parze. Gotująca się woda równie dobrze ścina jajka, co masło, jednak zawiera o wiele mniej kalorii. Do jajecznicy możemy podać pomidory koktajlowe i kromkę razowego pieczywa lub grzankę, takie śniadanie będzie zdrowe, lekkie i bardzo pożywne.

Nocna owsianka robi się sama
18.09.2022 19:18 Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie

Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie. Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?

Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
16.09.2022 21:28 Pasta z ogórków kiszonych do kanapek. Niezwykły składnik podkręca jej smak

Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą to pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Świeże pieczywo posmarowane wegańską pastą smakuje wyśmienicie. Pasta jest bardzo pożywna, doda więc nam energii na wiele godzin.Ogórki kiszone to jedne z lepszych przetworów na zimę. Dodajemy je głównie do sałatek, podajemy do drugiego dania i zimnej płyty, gotujemy zupę. Mało kto wie, że z ogórków możemy przygotować również wyśmienite pasty kanapkowe.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy to doskonałe danie na dobry początek dnia. Śniadania muszą być pożywne ale i szybkie w przygotowaniu, ponieważ rano zwykle nie mamy za dużo czasu. Pastę z ogórków przygotujemy w dosłownie kilka minut.Pastę z ogórków kiszonych doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajmy do niej również posiekany koperek lub szczypiorek, świeże zioła doskonale wzbogacą smak całej potrawy. Gotową pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
16.09.2022 19:39 Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający

Turecki dżem z pigwy zachwyca wyjątkowym smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Jest pysznym dodatkiem do śniadania, podwieczorku lub obiadu na słodko w chłodne, deszczowe dni. Dżem wzmocni również naszą odporność.Pigwa jest kwaśnym owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy. Dżemy i przetwory przygotowywane z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą odporność w okresie jesienno- zimowym.Dżem z pigwy w turecki wydaniu przygotowujemy z dodatkiem goździków i cynamonu. Możemy dodać do niego również szczyptę mielonego imbiru, który dodatkowo wzmocni rozgrzewające właściwości i wzmocni smak. Dżem możemy zblendować lub przygotować z większymi kawałkami owoców.Dżem z pigwy możemy podać na wiele sposobów. Możemy posmarować nim chleb lub grzanki, podać z omletem z bananem, naleśnikami, racuchami, goframi. Możemy również przełożyć nim ciasta lub upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Dżem posmakuje wszystkim domownikom, jest słodki i bardzo aromatyczny.

konfitura z dzikiej róży
16.09.2022 07:47 Kuroń pokazał, jak robi konfiturę z owoców dzikiej róży. Idealna do herbaty i pączków

Konfitura z dzikiej róży jest klasycznym, choć dziś już nieco zapomnianym przetworem. Jakub Kuroń w swoim przepisie przybliża nam tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę. Konfitura z dzikiej róży wspaniale skomponuje się z domowymi wypiekami czy rozgrzewającą herbatą. Owoce dzikiej róży zawierają w sobie wiele witamin, oraz korzystnych związków, które działają korzystnie na przykład na nasz układ odpornościowy, czy krwionośny. To sprawia, że konfitura, poza niezwykłymi walorami smakowymi, ma również niezrównane właściwości zdrowotne. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowania tradycyjnej metody przygotowania pysznej konfitury według przepisu Jakuba Kuronia.

Aromatyczne jesienne placuszki z dyni i bananów. Wymarzone śniadanie dla całej rodziny
15.09.2022 23:06 Aromatyczne jesienne placuszki z dyni i bananów. Wymarzone śniadanie dla całej rodziny

Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.

Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
13.09.2022 07:58 Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie

Sałatka z gruszką doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub drugiego śniadania. Słodka gruszka rewelacyjnie łączy się z wytrawnymi i słodkimi składnikami, dodając potrawie niezwykłego smaku. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna i pyszna. Koniecznie musisz jej spróbować.Gruszki zwykle jemy samodzielnie lub dodajemy je do kompotu i koktajli. Nie wszyscy wiedzą jednak, że owoce to również doskonały składnik do wytrawnych dań, np. sałatek, zup, surówek i mięsa, np. wątróbki drobiowej. Poznaj przepis na niezwykłą sałatkę z gruszką z kurczakiem i serem pleśniowym.Sałatka z gruszką ma naprawdę niezwykły smak, który zawdzięcza połączeniu składników wytrawnych i słodkich. Doskonałym wykończeniem potrawy jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pietruszki i ziół prowansalskich. Cała sałatka dosłownie rozpływa się w ustach.Do sałatki z gruszki dodajmy ser pleśniowy, najlepiej wyrazisty lazur lub gorgonzolę. Jeśli jednak nie przepadamy za tak intensywnymi serami, możemy zamienić je na delikatny camembert. Sałatkę koniecznie przygotujmy również z morelami i orzechami, te składniki to przysłowiowa wisienka na torcie.

Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach
12.09.2022 16:36 Pyszne racuchy ze śliwkami. Najlepszy smak jesieni

Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień. Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.

Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie
12.09.2022 08:00 Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie

Koktajl z bananów i płatków warto przygotować na ekspresowe, pożywne śniadanie. Zrobiony na jogurcie dostarczy energii na wiele godzin. Jest również bardzo lekki i zdrowy. Stanowi bowiem źródło wielu witamin, soli mineralnych i cennego błonnika.Koktajle są szybkie do zrobienia, warto więc przygotować je na śniadanie. Wystarczy umieścić w kubku miksującym kilka składników, zmiksować i gotowe. Koktajl z bananów i płatków owsianych to bomba witaminowa, która dodatkowo dostarcza energii, poprawia koncentrację i przyspiesza metabolizm.Koktajl z bananów możemy zrobić w wersji podstawowej albo dodać również do niego szczyptę kakao, cynamonu, płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. Koktajl warto wzbogacić także o ulubione orzechy lub bakalie, będzie zdrowo i smacznie.Do koktajlu z bananów wykorzystajmy rzadki jogurt naturalny i niewielką ilość mleka. Tu również mamy w czym wybierać. Możemy użyć mleka krowiego, a także napojów mlecznych, np. sojowego, migdałowego, kokosowego, waniliowego. Każda wersja koktajlu będzie smakować wyśmienicie.

zupa mleczna z dynią
11.09.2022 18:53 Pożywna zupa mleczna z dynią. Przysmak z dawnych lat idealny na śniadanie

Zupa mleczna jest dla większości z nas smakiem dzieciństwa. Niewiele jednak osób miało okazję przekonać się, jaki potencjał może kryć się w tym pozornie prostym śniadaniu. Zupa mleczna zaskakująco dobrze komponuje się z dynią, a delikatne kluseczki sprawiają, że staje się naprawdę pożywnym śniadaniem.Zupę mleczną z dyni możesz doprawić według swoich preferencji. Dodatek miodu czy cukru to dobry wybór dla wielbicieli słodkiej zupy mlecznej. Odrobina soku z cytryny sprawi natomiast, że zupa zabierze bardziej interesującego, złożonego smaku.

Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
09.09.2022 22:08 Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy

Jajecznica kojarzy nam się prawie wyłącznie z potrawą smażoną na patelni. Mimo niewątpliwych walorów smakowych, ten sposób przygotowania jedzenia nie sprzyja dbaniu o sylwetkę. Czy wiesz jednak, że możesz przygotować pyszną jajecznicę bez smażenia? Z pomocą przyjdzie nam obróbka termiczna za pomocą pary.Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Jest proste, zdrowe i sprawdza się jako alternatywa do tradycyjnych przepisów przy wielu rozmaitych produktach spożywczych. Jajecznica bez smażenia będzie pyszną propozycją śniadaniową dla najmłodszych domowników, ale przy odpowiednio dobranych dodatkach, zachwyci także dorosłych.

kawa
09.09.2022 18:42 Dodaj do kawy niezwykły dodatek. Zaskoczy Cię smakiem i nasyci na długie godziny

Kawa dla wielu osób jest sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Jeśli dodasz do niej orzechy nerkowca, możesz sprawić, ze poza właściwościami pobudzającymi nasyci Cię na wiele godzin. To prosty trik niosący za sobą niejedną korzyść.Kawa, poza mocą pobudzającą, ma również właściwości zdrowotne. Regularne jej picie może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, a także chorób serca. My przedstawiamy dodatkowy plus picia kawy- wspomaganie odchudzania.Do porannej kawy należy w tym celu dodać orzechy nerkowca lub mleko z orzechów nerkowca. Dzięki zawartości składników odżywczych, ograniczają one spożycie tłuszczów nasyconych, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo kawa z dodatkiem orzechów jest po prostu pyszna.

Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa
09.09.2022 07:57 Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa

Chlebek odświeżany możecie przygotować na śniadanie wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje. Chleb obtaczany w jajku i mleku, a następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go zjeść z żółtym serem, szynką, dżemem czy po prostu z kubkiem kakao. Wiele produktów spożywczych możemy ponownie wykorzystać: warzywa surowe, gotowane, mięso z rosołu, ziemniaki. O ile czerstwą bułkę możemy wysuszyć i zetrzeć na tarce, tak czerstwy chleb zwykle ląduje w koszu. Mało kto wie, że można przygotować z niego chlebek odświeżany.Chlebek odświeżany to gwarancja doskonałego smaku. Kromki chleba w jajku i mleku smażone na maśle klarowanym lub oleju są świetną opcją na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chlebek odświeżany możemy podać z serem żółtym, ketchupem lub oprószyć posiekanym szczypiorkiem.Do chlebka odświeżanego możemy podać również ulubione warzywa, przygotować sałatkę. Możemy również zaserwować go na słodko. Zrezygnujmy tylko wtedy z doprawiania jajek solą i pieprzem. Chlebek odświeżany na słodko będzie smakował wyśmienicie z domową konfiturą.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie chlebka odświeżanego będące screenem z kanału Anna Jun40+na YouTube.

Lekka i nietucząca jajecznica na parze. Zrobisz ją w 3 minuty
08.09.2022 07:50 Lekka i nietucząca jajecznica na parze. Zrobisz ją w 3 minuty

Jajecznica na parze stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy smażonej na oleju, maśle lub smalcu. Jest lekka, zawiera mało kalorii i dostarcza nam energii na wiele godzin. Zdrowe, pożywne śniadanie przygotujesz w zaledwie kilka minut.Jajecznica to doskonały pomysł na dobry początek dnia. Zwykle jednak przygotowujemy jajka z dodatkiem boczku, szynki i przez to danie jest dość ciężkie. Mało kto wie, że jajecznicę możemy również ugotować. Jajka ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury. Nieważne więc, czy do przygotowania śniadania wykorzystamy masło, olej, czy wodę.Jajecznicę na parze robimy w ten sam sposób, w jaki rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Potrzebujemy więc garnka i miski z grubego szkła. Nie przykrywamy pokrywką jajek, musimy je mieszać, żeby jajecznica miała odpowiednią konsystencję.Jajecznicę po ugotowaniu podajmy z pomidorami koktajlowymi i ulubioną zieleniną. Osobiście polecam szczypiorek, kiełki lub roszponkę. Tak podana jajecznica wygląda bardzo apetycznie i smakuje obłędnie. Jest również o wiele zdrowsza i lżejsza od jajecznicy smażonej.

Jak zrobić zakwas na chleb?
07.09.2022 19:03 Jak zrobić zakwas na domowy chleb? Wyjaśniamy krok po kroku

Próbowaliście kiedyś przygotować zakwas na chleb? Jeśli nie, ale macie ochotę na domowy wypiek chleba, musicie zgłębić te tajniki. Prosty starter do upieczenia domowego przysmaku zrobicie bez problemu, jeśli posłużycie się naszą prostą instrukcją. Efekty przyjemnie was zaskoczą. Chleb przyrządzony na żytnim zakwasie jest cennym elementem diety. Warto po niego również sięgać ze względu na wyjątkowy smak. Uzyskanie aromatycznego, zdrowego bochenka w domu będzie możliwe, jeśli przygotujemy zakwas. Wcale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

dżem z pigwy
05.09.2022 18:10 Rozgrzewający dżem z pigwy. Ideał w chłodne dni

Pigwa jest owocem, który doskonale nadaje się do rozmaitych przetworów. O ile nie należy jej spożywać na surowo, tak stanowi bardzo wdzięczną bazę do produkcji soków, syropów czy właśnie dżemów. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że proponowany przez nas przepis będzie wyśmienitym pomysłem na nadchodzące chłodniejsze dni.Do przygotowania dżemu z pigwy lepiej używać jest większych owoców. Dzięki temu ich obróbka będzie łatwiejsza, ze względu na mniejszą liczbę odrzutów. Gotowego przetworu możesz używać jako dodatku do kanapek, słodkich bułeczek, z powodzeniem dodasz go też do pysznej rozgrzewającej herbaty.

Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
05.09.2022 07:56 Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na mleku jest niezwykle delikatna i aksamitna. Jajka smażone bez grama tłuszczu będą idealne na lekkie śniadanie, które doda energii na cały poranek. Spróbujcie nowego sposobu przyrządzania jajecznicy, a z pewnością wam posmakuje. Jajecznica to zawsze świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Zwykle jednak smażymy ją na maśle, oleju, czasem na domowym smalcu. Do jajek dodajemy również boczek, szynkę, pomidora, paprykę i wiele innych dodatków. Im więcej dodatków ma jajecznica, tym jest bardziej kaloryczna.Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle nie zawiera grama tłuszczu. Jest więc o wiele lżejsza i delikatniejsza od tradycyjnej. Jest również kremowa i aksamitna. Jajecznicę na mleku przygotujemy błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona jej konsystencją i smakiem.Do jajecznicy na mleku nie dodawajmy innych składników. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które możemy wrzucić na patelnię, kiedy jajka zaczną się ścinać. Inne dodatki wymagają podsmażenia na tłuszczu. W aksamitnej jajecznicy nie zapomnijmy o świeżym szczypiorku, to on odpowiada za doskonały smak.

powidło śliwkowe
03.09.2022 08:38 Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania

Przygotowanie powidła śliwkowego nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Ten obowiązkowy jesienny specjał możesz przyrządzić teraz szybko i prosto za pomocą piekarnika. Takie powidło nie tylko nie ustępują smakiem temu przygotowanemu tradycyjnie- dzięki pieczeniu zyskuje także charakterystyczną dymną nutę smakową.Tradycyjnie przygotowane powidło śliwkowe wymaga wielu godzin wysmażania i mieszania. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na tak pracochłonny przepis, z pomocą przyjdzie Ci ten sposób- powidło śliwkowe z piekarnika. Zarezerwuj sobie jednak czas potrzebny na przygotowanie owoców do obróbki oraz na samo pieczenie.