Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Jesz jajka na twardo czy miękko? Jedne z nich biją na głowę drugie. Dietetyk wyjaśnił dlaczego
13.02.2023 08:56 Jesz jajka na twardo czy miękko? Jedne biją na głowę drugie. Dietetyk wyjaśnił powody

Wolisz jajka na miękko, czy na twardo? Okazuje się, że jajka na miękko są o wiele zdrowsze niż gotowane na twardo. Są łatwiej przyswajalne, ponieważ poddaje się je krótkiej obróbce termicznej. A im dłużej jajko się gotuje, tym więcej wartości odżywczych traci.Dr Bartek Kulczyński jest dietetykiem klinicznym, który dzieli się swoją wiedzą na portalach społecznościowych. Jego kanał Dr Bartek Kulczyński na YouTube śledzi kilkaset tysięcy osób. Dietetyk ostatnio opublikował film, w którym tłumaczył, jaka jest zalecana dawka jajek dziennie i które jajka są najzdrowsze.Jajka spożywamy w przeróżnej postaci. Gotujemy na twardo, na miękko, smażymy. Dodajemy je również do ciast, sałatek, mielonych, robimy z nich panierkę. Dietetyk zaleca spożywanie śniadania złożonego z jajek, ponieważ dodają one energii na wiele godzin.Jajka są bogate w białko i wiele cennych związków, w tym witaminy z grupy B, witaminy A, K oraz minerały, jak potas, wapń, żelazo, selen i wiele innych. Spożywanie jajek uzupełnia niedobory oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.

Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa
13.02.2023 08:06 Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa

Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.

pasta rybna Ewy Wachowicz
09.02.2023 08:40 Żadna makrela, żaden tuńczyk. Wachowicz robi pastę do pieczywa z jeszcze popularniejszej ryby

Pasta rybna na kanapki to idealny sposób na włączenie ryb do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że nie trzeba ograniczać się do tych najbardziej oczywistych gatunków. Ewa Wachowicz stworzyła przepis na smarowidło z małych rybek z puszki. Wybierz sardynki lub szprotki i raz dwa przygotuj pyszny dodatek do pieczywa.Gdy słyszymy o paście rybnej najczęściej przed oczyma staje nam makrela, ewentualnie tuńczyk. Ewa Wachowicz wie jednak, że w diecie warto zadbać o różnorodność. Puszka sardynek stanowić będzie idealną bazę do zdrowej i smacznej pasty. Ten dodatek do pieczywa pokocha cała rodzina.

jajecznica
09.02.2023 07:54 Zapomnij o boczku i cebuli. Jajecznicę po francusku zrobisz na uwielbianym produkcie

Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.

Niższe ceny chleba
03.02.2023 14:15 Chleb będzie w końcu tańszy? Jest nadzieja, decyzja już zapadła

Ceny chleba są wysokie, a kolejne piekarnie mają coraz większe trudności z utrzymaniem się na rynku. Od 1 kwietnia jednak ma zacząć obowiązywać specjalna ulgowa taryfa na sprzedaż gazu, którą objęte zostaną piekarnie i cukiernie. Czy to wystarczy, by pieczywo stało się tańsze?Rząd podjął decyzję i ustalił maksymalną cenę za jednostkę gazu. Planowana obniżka ma wspomóc przedsiębiorstwa oferujące wypieki, by te, zamiast masowo upadać, mogły zaoferować klientom towar na bardziej przystępnych warunkach.

Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, gdzie Polacy zwykle popełniają błąd
31.01.2023 21:18 Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd

Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami. Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.

Po 46 latach musi zamknąć swoją piekarnię. Powód złapie za serce każdego
31.01.2023 17:06 Po 46 latach musi zamknąć swoją piekarnię. Powód złapie za serce każdego

Dziś wrocławska piekarnia zamyka się po 46 latach działalności. Ostatni dzień stycznia jest ostatnim dniem, w którym można jeszcze kupić w niej pieczywo i inne wypieki. Wszystko przez mały zbyt. Stali klienci są zrozpaczeni.Pan Andrzej Sekuna piekarnię przy ulicy Jagiellończyka we Wrocławiu otworzył w 1977 roku. Wszystkie wypieki od zawsze były przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku chemicznych środków konserwujących i wzmacniających smak. Jednak to nie wystarczyło, aby piekarnia mogła działać dalej.Podczas rozmowy z portalem onet.pl, Pan Andrzej zdradził, co było przyczyną decyzji o zamknięciu piekarni z taką tradycją. Dziennikarz rozmawiał również z wieloletnią pracownicą oraz stałymi klientami, którzy nie kryli gorzkich słów. Jeden z nich przyszedł nawet z tabliczką czekolady, by podziękować właścicielowi za jego pracę.Inflacja, wysokie koszty życia, ceny mediów i produktów spożywczych sprawiły, że wszyscy zaczęli szukać oszczędności. Wiele lokali, w tym gastronomicznych, musiało zakończyć swoją działalność. Piekarnika A. D. Sekuna zamyka się nie z powodu wysokich cen prądu, a przez małą ilość klientów. Cytaty oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z portalu onet.pl

Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej
29.01.2023 07:56 Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Sycąca owsianka pieczona będzie idealna na śniadanie. Posiłek zaproponowany przez Ewę Chodakowską jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też niesamowicie smaczny i sycący. Musicie go spróbować. Prosty patent na słodkie śniadanie z pieca, czyli owsiankę z owocami pomoże wam dobrze rozpocząć dzień. Jeśli macie ochotę przygotować większą liczbę porcji — po prostu wykorzystacie więcej produktów i większe naczynie. Miejsce w piekarniku się znajdzie, a rodzina będzie zadowolona.

Tania, puszysta i z najlepszym składem. Dietetyk wskazał najlepszą bułkę w Lidlu
28.01.2023 17:03 Tania, puszysta i z doskonałym składem. Dietetyk wskazał najlepszą bułkę w Lidlu

Znany dietetyk sprawdził skład bułek w jednym z najczęściej odwiedzanych sklepów przez Polaków. W Lidlu najlepszą bułką jest klasyczna grahamka. Bułka jest tania i ma dobry i krótki skład bez konserwantów.Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanały na Instagramie i YouTube zyskały ogromną popularność. Dietetyk dzieli się z fanami swoją wiedzą w zakresie zdrowego odżywiania.Michał Wrzosek często publikuje również filmiki, na których bierze pod lupę produkty z polskich sklepów i popularnych restauracji typu McDonald's. Niedawno dietetyk odwiedził Lidla i sprawdził skład kilku dostępnych w nim bułek.

Cena jajecznicy w uwielbianej restauracji polskich gwiazd odbiera mowę. Wszystko przez ten składnik
28.01.2023 16:06 Niebywałe, ile kosztuje jajecznica w modnej restauracji w Warszawie. Gwiazdy ją kochają

Aga Testuje zamówiła śniadanie w uwielbianej restauracji polskich gwiazd. Za jajecznicę z truflami w warszawskiej restauracji Flaming & Co tiktokerka zapłaciła 69 zł. Ile kosztowało ją całe śniadanie dla dwóch osób? Aga Testuje, popularna krytyczka kulinarna postanowiła sprawdzić ceny w jednej z ulubionych restauracji polskich gwiazd, w tym Ewy Chodakowskiej. Flaming & Co jest ekskluzywną restauracją znajdującą się w Warszawie przy ulicy Mokotowskiej. Tiktokerka zamówiła tam między innymi jajecznicę.Restauracja serwuje kuchnię międzynarodową, owoce morza i ryby. W menu znajdziemy również pizze, sałatki, dania mięsne i słodkie desery. Restauracja ma także stałą kartę lunchową i śniadaniową, w której królują dania z jajek, w tym jajecznica.Na swoim kanale, Aga Testuje, zamieściła krótki filmik, na którym recenzuje zamówione śniadanie w restauracji, w tym jajecznicę. Za śniadanie dla dwóch osób zapłaciła ponad 150 zł. Jakie śniadanie zamówiła tiktokerka?

Zamiast mąki, dodaj do omleta czubatą łyżkę tego produktu. Będzie lżejszy niż obłok i przepyszny
28.01.2023 12:40 Zamiast mąki, dodaj do omleta czubatą łyżkę tego produktu. Będzie lżejszy niż obłok i przepyszny

Omlet z budyniem jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Omlet bez grama mąki jest lekki i bardzo puszysty. Podany z owocami błyskawicznie znika z talerzy.Do omletów zwykle dodajemy kilka łyżek mąki pszennej. Omlet jest smaczny, ale dość ciężki i kaloryczny. Mało kto wie, że mąkę pszenną można zastąpić innym produktem, który połączy wszystkie składniki i sprawi, że omlet będzie lekki i jeszcze smaczniejszy.Wystarczy połączyć żółtka z budyniem i pianą z białek. Omlet z budyniem posmakuje każdemu. Omlet na słodko podaj z ulubionymi dodatkami, np. z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą lub sosami. Będzie idealny na śniadanie.Do omleta z budyniem wykorzystaj budyń w proszku. Najlepiej sprawdzi się smak śmietankowy lub waniliowy. Jeśli chcesz, aby omlet był jeszcze słodszy, wykorzystaj budyń czekoladowy. Budyń wybierz z cukrem lub bez, według własnych preferencji smakowych.

Lekki chleb z siemienia lnianego
27.01.2023 22:15 Bez mąki, bez drożdży. Lekki chleb wymaga tylko 5 minut pracy

Chleb można przygotować bez drożdży, a nawet bez mąki. Jedna z twórczyń internetowych zaproponowała pyszny, bezglutenowy wypiek na bazie siemienia lnianego. Zrobiła go bardzo szybko i prosto, bo tylko zblendowała wszystkie składniki, a potem wstawiła do piekarnika. Chleb podała z aromatycznym ziołowym masłem. Wyszedł znakomity. Lekki chleb z siemienia lnianego zaprezentowany przez tiktokerkę nathallae nie wymaga wielu przygotowań, a jest ciekawą alternatywą klasycznego, pszennego pieczywa. Wypiek nie zawiera glutenu, a cztery składniki, blender, keksówka i piekarnik wystarczą, by go przetestować. Efekty mogą Was zaskoczyć.

Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu
27.01.2023 07:59 Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu

Jajecznica nie musi być ciężka i kaloryczna. Wystarczy, że przygotujesz ją w kąpieli wodnej. Jajka ze szczypiorkiem zetną się błyskawicznie, a jajecznica będzie kremowa, puszysta i aksamitna. Do śniadania podaj warzywa i razowe pieczywo. Będzie zdrowo i pysznie.Wiele osób jajecznicę przyrządza na oleju, maśle lub wytopionym boczku. Inni wolą jajka usmażone na śmietanie lub z dodatkiem majonezu. Jajecznica przygotowana w ten sposób jest smaczna, ale kaloryczna i ciężka.Jajecznica z dwóch jajek i bez grama tłuszczu ma około 200 kcal. Kaloryczność uzależniona jest od rozmiaru jajek. Jeśli zrobimy jajecznicę z boczkiem lub na maśle, porcja jajek będzie mieć około 300- 350 kcal, w tym tłuszcze nasycone.Jajecznicę przyrządzoną w kąpieli wodnej koniecznie podaj z ulubionymi dodatkami i razowym chlebem. Polecam pomidory, paprykę, pieczarki, kiełki. Świetnym pomysłem będzie również awokado lub wędzony łosoś.

jajecznica
26.01.2023 08:00 Lekka, bo niesmażona. Jajecznica, którą zrobisz bez dodatku tłuszczu

Jajecznica na wodzie jest lekką odmianą uwielbianego śniadania. Smażona bez tłuszczu i mięsnych dodatków charakteryzuje się delikatnością i małą zawartością kalorii. Jedyne, czego potrzebujesz, to jajko, patelnia lub garnek i odrobina wody. Zrobisz ją szybko i równie szybko zniknie z talerzy.W przygotowaniu jajecznicy bez dodatku tłuszczu kluczową rolę odgrywa jakość jajek. Ten produkt jako jedyny ma wpływ na finalny smak dania. Usmażoną jajecznicę poza solą i pieprzem możesz doprawić według własnego pomysłu. Doskonale sprawdzą się świeże lub suszone zioła, a także słodka lub wędzona papryka.Do smażenia jajecznicy na wodzie wybierz odpowiedniej wielkości patelnię. Nie powinna być zbyt duża, aby płyn nie odparował zbyt szybko. Jej rozmiar dostosuj do ilości jaj, z których przygotowujesz potrawę. Tak naprawdę zamiast patelni możesz też użyć niewielkiego garnka lub rondelka.

Pasta do kanapek Tadeusza Mullera
22.01.2023 21:13 Syn Gessler robi pastę do kanapek z niezwykłego warzywa. Jest często pomijane, a szkoda

Warzywne pasty do kanapek są doskonałym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie. Wyjątkowo proste smarowidło z selera zaproponowane przez Tadeusza Müllera jest tanie i niezwykle cenne. Musicie spróbować. Seler obfituje w fosfor i witaminę C. Warto włączyć go do swojej diety np. w postaci pysznej pasty do kanapek. Z przepisem syna Magdy Gessler z pieczonego z dodatkiem skórki niedrogiego warzywa wyczarujecie nie lada przysmak. Skradnie serca nwet najbardziej wybrednych domowników.

Parówki w niecodziennej odsłonie
21.01.2023 22:48 Wzięła parówki, przekroiła i zaczęła smażyć. Jej przepis momentalnie stał się hitem

Parówki nie muszą być nudne. Wystarczy je rozciąć i usmażyć w nich jajo sadzone, by stały się bardziej atrakcyjne wizualnie. Pyszne śniadanie, które stało się hitem internetu, przygotujecie w zaledwie 5 minut. Musicie spróbować. Jeśli dotychczas po prostu podgrzewaliście parówki w wodzie, spróbujcie tym razem podsmażyć je z jajkiem. Wykonanie pięknie prezentującego się posiłku z tych dwóch składników wcale nie jest trudne, a bliscy, którym je podacie, z pewnością będą miło zaskoczeni.

jajecznica
21.01.2023 10:10 YouTuber zrobił jajecznicę z przepisu Gordona Ramseya. Ocenił jej smak w 2 słowach

YouTuberzy nie boją się sprawdzać przepisów polecanych przez gwiazdy światowej kuchni. Swoistego egzaminu nie uniknąć nawet bezapelacyjny król gotowania Gordon Ramsay. Przyznać trzeba, że test jajecznicy na Kanale YouTube Sprawdzam Jak wypadł śpiewająco. Nawet tak niepozorne danie można doprowadzić do perfekcji.Film Gordona Ramseya z jajecznicą w roli głównej zdobył ponad 40 milionów odsłon. Nie każdy może się pochwalić takim wynikiem. Czy sukces w popularnym serwisie jest wprost proporcjonalny do smaku dania? Ktoś postanowił to sprawdzić.Dymitr z kanału Sprawdzam Jak krok po kroku odtwarza przepis mistrza. Przygotowanie popularnej potrawy miejscami może zaskoczyć. Interesujący jest także dobór dodatków i sposób ich podania. Werdykt jest jednoznaczny- ta jajecznica to petarda.

jajecznica
19.01.2023 08:03 Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent na jajecznicę. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż usmażenie jajecznicy. Założymy się jednak, że niżej przedstawiony sposób będzie dla większości z Was czymś zupełnie nowym. Bo wbiciu jajek na patelnie nie mieszaj ich, dopóki nie zetnie się całe białko. Dzięki temu zabiegowi danie uzyska wyjątkowo apetyczną, delikatną fakturę.Nasz sposób na idealną jajecznicę zawiera jeszcze 1 niezawodny trik. Jest to dodatek łyżki kwaśnej śmietany. Nada ona daniu kremową konsystencję, a przy tym uchroni jajka przez rozgotowaniem się. Ponadto zyskujemy dzięki temu gwarancję, że jajecznica nie wyjdzie sucha ani gumowata.

jajecznica
15.01.2023 20:07 Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie

Jajecznica nie musi być smażona na maśle. O wiele smaczniejsze danie uzyskamy, korzystając z patentu dziadka Janka, który do przyrządzania przysmaku wykorzystuje kwaśną śmietanę. Uzyskuje niezwykle kremową konsystencję, której mało kto się oprze. Spróbujecie?Przyrządzenie jajecznicy na śmietanie jest świetną okazją do spróbowania jednego z regionalnych patentów na uzyskanie przyjemnego jajecznego posiłku o gładkiej konsystencji. Tłusty nabiał sprawia, że danie cudownie rozpływa się w ustach. Bliskim na pewno się spodoba.

Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnie. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
14.01.2023 08:46 Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego

Nie z boczkiem, nie z kiełbasą. Jajecznicę po chłopsku zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w domu. Jajka wymieszaj z mlekiem i odrobiną mąki. Masę wylej na zeszkloną na maśle cebulę i usmaż. Jajecznica będzie smaczna i niezwykle pożywna.Jajecznica jest genialnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca. Jajecznica po chłopsku bije na głowę wszystkie inne, a do jej przyrządzenia nie potrzebujemy ani mięsa, ani dodatkowych warzyw. Wystarczą jajka i 2 produkty, które każdy z nas ma w kuchni.Jajecznicę po chłopsku smażymy na maśle. Kultowe śniadanie z cebulą i szczypiorkiem jest wyraźne w smaku i o wiele bardziej pożywne, ponieważ z dodatkiem mleka i mąki. Mieszanka tych dwóch produktów nie tylko sprawi, że jajecznica będzie bardziej aksamitna, ale i o wiele bardziej pożywna.Przed przygotowaniem jajecznicy po chłopsku dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i mąką. W masie nie może być mącznych grudek, ponieważ zepsuje nam to danie. Masę smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznica nie przypali się i będzie przepyszna.

Najszybszy przepis na chleb
11.01.2023 08:06 Wrzuć do miski, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Chleb lepszy niż z piekarni zrobisz w domu

Znaleźliśmy najszybszy przepis na chleb. Przygotowanie tego pysznego bochenka zajmie wam zaledwie 5 minut, a jego smak będzie niezapomniany. Puszysty wypiek bije na głowę podobne propozycje od niejednej piekarni. Musicie spróbować.Kromka domowego chleba na śniadanie jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wypieczone wieczór wcześniej pieczywo będzie idealne do past i kremów. Jest delikatne i lekkie niczym chmurka, a przygotowanie go zajmie nam bardzo mało czasu. Warto skosztować.

W Katowicach powstała ekskluzywna Żabka. Wstęp? Tylko dla wybrańców
09.01.2023 18:02 W Katowicach powstała ekskluzywna Żabka. Wstęp? Tylko dla wybrańców

Ekskluzywne osiedle w Katowicach może pochwalić się własnym sklepem spożywczym. Po otwarciu Żabki na strzeżonym osiedlu w Internecie pojawiła się lawina krytycznych komentarzy i przeróbki zdjęć.Sieć sklepów Żabka jest jedną z najbardziej popularnych w Polsce. Sklepy w większych miastach znajdują się praktycznie przy każdej ulicy. Klienci chwalą je za długi czas otarcia, możliwość opłacenia rachunków oraz za bogatą ofertę produktów spożywczych, w tym ciepłego jedzenia na wynos.Ostatnio Żabka stała się jednak bohaterem niemałego skandalu. Powodem jest otworzenie nowego punktu na zamkniętym osiedlu. Wstęp do sklepu mają bowiem wyłącznie mieszkańcy, a wejście na osiedle strzeżone jest przez ochroniarzy.Po Internecie krąży również prześmiewcze zdjęcie, na którym widnieje tabliczka z informacją, że sklep jest wyłącznie dla mieszkańców. Internauci nie szczędzą negatywnych i sarkastycznych komentarzy.

Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały
08.01.2023 19:51 Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały

Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie. Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.

Chleb z Biedronki
08.01.2023 13:00 Jest pyszny, kosztuje grosze i ma idealny skład. Dietetyk wskazał najlepszy chleb w Biedronce

Chleb dla wielu z nas jest ważnym produktem w diecie. Spożywamy go często i chętnie, lecz nie zawsze wybieramy najzdrowszą opcję. Jeden z dietetyków pokazał w swoich mediach społecznościowych, który z dostępnych w Biedronce chlebów warto kupić. Produkt wcale nie jest drogi. Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Dobry chleb nasyci nas na długo i może stanowić bazę pysznych kanapek, a także świetny dodatek do sałatek czy dań jednogarnkowych. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że warto go zakupić w piekarni z tradycjami, gdzie można liczyć na wysoką jakość i dobry smak wyrobu. Czasami jednak cena czy późna pora zakupu chleba zmuszają nas do nabycia podstawowego produktu w markecie. W tej sytuacji przydatna może okazać się wiedza, która pozwoli nam ocenić skład dostępnych wypieków. Jeden z dietetyków klinicznych nagrał wideo, w którym zdradził, czym kieruje się, kupując pieczywo. Oceniał ofertę Biedronki.

Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń
07.01.2023 19:44 Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń

Piotr Ogiński podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w butelce i w kartonie. Mleko UHT nazwał "białą wodą z dodatkiem wapnia". Czy faktycznie proces pasteryzacji wpływa na jakość mleka? Pod postem na Instagramie wywiązała się dyskusja. Głos zabrał dietetyk kliniczny.Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór mleka. Możemy kupić mleko w butelce i mleko w kartonie. Mleka w butelce należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku dni od otwarta. Mleko w kartonie ma dłuższą datę ważności. Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem udzielającym się w mediach społecznościowych. Jego profil, Kocham Gotować możemy śledzić między innymi na YouTube, Instagramie i TikToku. Ostatnio kucharz podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w kartonie oraz mleka w butelce.Były uczestnik kultowych programów kulinarnych, TopChef i Hell's Kitchen, zaznaczył, że mleko z butelki o wiele bardziej przypomina mleko prosto od krowy. Takie mleko nie jest poddane procesowi pasteryzacji. Ogiński uważa, że proces ten przyczynia się do utraty wartości odżywczych produktu.

Cena chleba u Gessler zdumiewa. Niektórzy robią za nią obiad na kilka dni
07.01.2023 14:52 Cena chleba u Gessler zdumiewa. Niektórzy robią za nią obiad na kilka dni

Znamy cenę chleba na zakwasie żytnim z warszawskiej restauracji Magdy Gessler. U Fukiera cena za kilogram pieczywa wynosi aż 35 zł. Szalejąca inflacja spowodowała znaczny wzrost cen produktów spożywczych. W piekarni za bochenek chleba zapłacimy 8- 9 zł.Inflacja i pogłębiający się kryzys żywnościowy przyczyniły się do gigantycznego wzrostu cen wszystkich produktów spożywczych. Chleb, który jeszcze jakiś czas temu kosztował 4- 5 zł, teraz kupimy za 8- 9, w zależności od piekarni i rodzaju zakwasu. Oczywiście kupimy również tańsze pieczywo w markecie, jednak tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym chlebem. To produkty wysokoprzetworzone i mrożone, aby miały dłuższą datę ważności. Takie pieczywo nie smakuje dobrze i jest nafaszerowane spulchniaczami i chemią.Magda Gessler prowadzi między innymi warszawską restaurację U Fukiera. W karcie znajdziemy wiele dań przygotowanych z najlepszej jakości produktów i w najlepszy sposób. W restauracji sprzedawane są również potrawy i gotowe produkty na wynos. Przykładem takiego produktu jest chleb.

Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji
06.01.2023 09:02 Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji

Szukasz pomysłu na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj bagietkę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremową burratą. Oczywiście składniki możesz zastąpić tymi, które właśnie masz pod ręką. Wyjątkowy posiłek przygotujesz w 30 minut. Będzie lepszy niż z restauracji. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu lilmasti na TikTok-u. Znana celebrytka zdradziła swój patent na śniadanie w prawdziwie włoskim stylu. Zapieczoną bagietkę podaje z pieczonymi warzywami i kremowym serkiem burratą. Śniadanie jest lekkie, pożywne i przepyszne.Burrata jest włoskim, białym serem. Z wierzchu ma twardszą skórkę, po przekrojeniu natomiast wylewa się z niej kremowa śmietanka o konsystencji serka wiejskiego. Burrata jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z warzywami, pieczywem i włoską pizzą. Śniadanie z kremowym serkiem zachwyci każdego.Do przygotowania włoskiego śniadania potrzebujesz burraty, pomidorków koktajlowych, papryki, czosnku i bagietki. Jeśli jednak nie masz burraty pod ręką, możesz sięgnąć po ricottę, białą mozzarellę czy kremowy twarożek. Pomidorki koktajlowe bez problemu zastąpisz plastrami zwykłych, a bagietkę inną bułką. Danie dopraw posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Danie będzie gotowe w 30 minut.

Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
04.01.2023 08:36 Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować

Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.