Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji
06.01.2023 09:02 Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji

Szukasz pomysłu na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj bagietkę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremową burratą. Oczywiście składniki możesz zastąpić tymi, które właśnie masz pod ręką. Wyjątkowy posiłek przygotujesz w 30 minut. Będzie lepszy niż z restauracji. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu lilmasti na TikTok-u. Znana celebrytka zdradziła swój patent na śniadanie w prawdziwie włoskim stylu. Zapieczoną bagietkę podaje z pieczonymi warzywami i kremowym serkiem burratą. Śniadanie jest lekkie, pożywne i przepyszne.Burrata jest włoskim, białym serem. Z wierzchu ma twardszą skórkę, po przekrojeniu natomiast wylewa się z niej kremowa śmietanka o konsystencji serka wiejskiego. Burrata jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z warzywami, pieczywem i włoską pizzą. Śniadanie z kremowym serkiem zachwyci każdego.Do przygotowania włoskiego śniadania potrzebujesz burraty, pomidorków koktajlowych, papryki, czosnku i bagietki. Jeśli jednak nie masz burraty pod ręką, możesz sięgnąć po ricottę, białą mozzarellę czy kremowy twarożek. Pomidorki koktajlowe bez problemu zastąpisz plastrami zwykłych, a bagietkę inną bułką. Danie dopraw posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Danie będzie gotowe w 30 minut.

Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
04.01.2023 08:36 Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować

Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.

Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie idealna
02.01.2023 21:47 Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej

Zetrzyj kawałek parmezanu, mozzarelli lub goudy i dodaj do jajecznicy. Mistrzowskie śniadanie będzie gotowe w kilka minut. Ser dobrze połączy kawałki ściętych jajek z resztą składników. Jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Do jajecznicy możemy dodać wszystkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Możemy przyrządzić jajka z boczkiem, szynką, kiełbasą. Dodać cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę, pieczarki, grzyby, kurki i wiele innych produktów.Niektórzy jajecznicę przygotowują na śmietanie, inni dodają mleko, majonez. Mało kto wie jednak, że smak kultowego śniadanie możemy wzbogacić również o ser. Do jajecznicy polecam starty parmezan. Dobrze sprawdzi się również mozzarella lub zwykły ser typu gouda. Wystarczy kilka łyżek wymieszać z jajkami i wlać na patelnię.Do jajecznicy z serem również możemy dodać to, na co mamy ochotę. W poniższym przepisie znajduje się pomidor, czerwona cebula i szczypiorek. Składniki możemy zamienić lub dodać mięso. Na 5- 6 jajek dodajmy 2- 3 łyżki startego sera. Jajecznica wyjdzie obłędnie.

suszone grzyby
27.12.2022 20:04 Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie

W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?

Racuchy na serku homogenizowanym
26.12.2022 20:41 Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku

Racuchy na serku homogenizowanym spodobają się nie tylko dzieciom. Są zdecydowanie lżejsze niż przyrządzane na bazie maślanki czy kefiru odpowiedniki, a przy tym mają niesamowity waniliowy aromat. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co podać na śniadanie, a macie ochotę na szybki, ciepły posiłek na słodko, racuchy z serka homogenizowanego będą idealne. Ich przygotowanie wymaga jedynie starannego wymieszania składników i usmażenie przysmaku. Warto skosztować — syci na długo.

jaglanka anny lewandowskiej
13.12.2022 22:16 Lewandowska ma genialny patent na świąteczne śniadanie. Smaczna i zdrowa kompozycja składników

Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Z tym powiedzeniem zdaje się zgadzać Anna Lewandowska, która przygotowała dla swoich wielbicieli przepis na niezwykły poranny przysmak. Jej jaglanka z dodatkiem miodu i owoców z pewnością dostarczy energii na cały świąteczny poranek.Świąteczna jaglanka Anny Lewandowskiej wyróżnia się niebywałym aromatem. Wszystko to za sprawą starannego doboru korzennych przypraw. Takie śniadanie pachnie fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Jajecznica z pieczarkami
12.12.2022 04:00 Pyszna jajecznica z dodatkiem pieczarek. Cudowny pomysł na sycące śniadanie

Smaczna jajecznica powinna być wystarczająco dobrze ścięta i aromatyczna. Dodatek duszonych pieczarek doskonale poprawi konsystencję i smak śniadaniowej potrawy. Podczas smażenia w waszym domu pojawi się piękny zapach. Takiemu posiłkowi nikt się nie oprze. Jeśli klasyczna, puszysta jajecznica ze szczypiorkiem wam się znudziła, wersja z duszonymi pieczarkami może wam się spodobać. Jest aromatyczna, ma ciekawą teksturę i bogaty smak. Jeśli dodacie czosnek, będzie wyrazista i lekko pikantna. Pomoże idealnie rozpocząć dzień.

Pożywny omlet we francuskim stylu. Doskonałe śniadanie dla całej rodziny
10.12.2022 04:00 Pożywny omlet we francuskim stylu. Doskonałe śniadanie dla całej rodziny

Omlet we francuskim stylu jest puszysty i bardzo aromatyczny. Warto przygotować go na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dorzuć do niego pomidorki koktajlowe, ser, ewentualnie szpinak czy paprykę. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się oryginalnym, pysznym posiłkiem. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, żeby dostarczyć energii na cały poranek. Jedną z lepszych opcji śniadaniowych są jajka, podane w formie jajecznicy, pasty czy omleta. Omlet we francuskim stylu nie wymaga obracania na drugą stronę, co dla niektórych może być wielką zaletą. Do omleta potrzebujemy jajek, odrobiny mleka, mąki i masła. Jajeczne danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy usmażymy je z solidną porcją posiekanego szczypiorku. Omlet przełożony pomidorkami koktajlowymi jest pożywnym posiłkiem, który posmakuje całej rodzinie.Omlet we francuskim stylu możemy wzbogacić o ulubione składniki. Cebula czerwona, papryka, ser feta, rukola, awokado. To tylko niektóre produkty, którymi możemy przełożyć puszysty placek z jajek. Efekt zachwyci każdego.

Pasztet do smarowania z resztek po rosole
08.12.2022 07:58 Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek

Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie? Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.

Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Już nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej
08.12.2022 04:00 Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Nie śmietana, nie mleko, nie majonez. Aksamitną jajecznicę przygotujesz dzięki prostej sztuczce. Nie potrzebujesz żadnych dodatków. Wystarczy, że dwa wbite na patelnię żółtka rozmieszasz dopiero pod koniec smażenia. Jest wiele trików na pyszną i puszystą jajecznicę. Nie każdy jednak wie, że nie trzeba dodawać do niej śmietany i innych składników. Jajecznicę jak z najlepszej restauracji przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usmażone jajka koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Będzie pysznie.Jajecznicę smaż na rozgrzanym maśle. Na początku podsmaż na nim ulubione składniki, a dopiero później wlej jajka. Jakie dodatki do jajecznicy? Cebula, boczek, kiełbasa, pomidory, papryka, kurki, pieczarki. Nigdy nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię. W ten sposób unikniesz żmudnego wyławiania fragmentów skorupek, jeśli przedostałyby się na patelnię. Niezależnie od składników, na jajecznicę zawsze przeznaczaj świeże jajka ze sprawdzonego źródła. Jajecznica z marketowych jajek od kur z chowu klatkowego będzie blada i niezbyt smaczna.

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka najlepszych gospodyń
07.12.2022 08:05 Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń

Zapomnij o drożdżach i proszku do pieczenia. Puszyste racuchy przygotujesz bez grama spulchniaczy i wyrabiania rozczynu. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj placuszki korzenne na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis na świąteczne, puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia.Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia wychodzą za każdym razem. Sekretem jest piana z białek dodana do masy. Ciasto przed smażeniem musi odpocząć 15 minut. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie będą chłonąć tłuszcz.Do puszystych racuchów bez drożdży i proszku do pieczenia w świątecznej wersji koniecznie dodaj przyprawę do piernika, skórkę kandyzowaną, cukier z wanilią i miód. Te składniki podkręcą smak kultowych placuszków i dodadzą im zimowej nuty. Do racuchów zamiast jabłka dodaj gruszkę. Wszyscy będą zachwyceni.Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia podasz z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, syrop klonowy. Świeże owoce, ulubiona konfitura, czekolada, sosy, orzechy, owoce kandyzowane. Każdy składnik wzbogaci smak słodkich placuszków i sprawi, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Placuszki jogurtowo-bananowe
03.12.2022 22:58 Placuszki jogurtowo-bananowe. Delikatne, pyszne, posmakują nie tylko dzieciom

Placuszki jogurtowo-bananowe są pomysłem na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Połączenie jogurtu naturalnego i banana przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Zaletą słodkiego, delikatnego specjału jest też fakt, że przygotujecie go dosłownie w kilka chwil. Jeśli nie wiecie, co zrobić z dobrze dojrzałymi bananami, receptura, którą wam dziś prezentujemy, pomoże wam je wykorzystać. Wystarczy rozgnieść je i połączyć z kilkoma innymi produktami. Uzyskana w ten sposób masa po usmażeniu będzie stanowić wyśmienite śniadanie lub podwieczorek.

naleśniki z dwóch składników
03.12.2022 04:00 Idealne naleśniki zrobisz z zaledwie 2 składników. Nie potrzebujesz nawet mąki

Przygotowanie naleśników nie musi spędzać snu z powiek. Teraz smaczne placki możesz usmażyć prościej, niż kiedykolwiek wcześniej. Do przygotowania tych obłędnych naleśników z dwóch składników potrzebujesz jedynie jajek i kremowego serka. Łatwiej być już nie może.Nasze proste naleśniki z dwóch składników idealnie sprawdzą się na diecie ketogenicznej. Zasmakują w nich jednak również osoby nie mające żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o spożywane produkty. Przepis ten możesz wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania lub popołudniowej przekąski. Niezależnie od pory dnia, naleśniki z dwóch składników smakują rewelacyjnie.

Owsianka z zieloną herbatą
01.12.2022 22:42 Cudowna owsianka na bazie zaskakującego napoju. Smakuje niczym z najmodniejszych kawiarni

Owsianka przyrządzona na zielonej herbacie będzie jeszcze zdrowsza niż klasyczna. Lekka i orzeźwiająca kompozycja doskonale pobudzi o poranku, a przy okazji dostarczy wielu cennych dla naszego organizmu związków. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie? Szukacie nietuzinkowego pomysłu na przygotowanie płatków owsianych? Delikatny i pełen cennych składników odżywczych napar z zielonej herbaty nada ziarnu orzeźwiających nut, które podbijemy jeszcze odrobiną soku z cytryny. Owsianka będzie smakowała fantastycznie, a jej zjedzenie będzie niosło za sobą liczne korzyści. Młode listki herbaciane zawierają m.in. witaminy A i C oraz pierwiastki takie jak potas, magnez, selen czy miedź. Są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Napar z nich przygotowany — dzięki zawartości kofeiny — świetnie pobudza, a płatki owsiane sycą na długo. Przysmak ułatwi nam zatem dobre wejście w nowy dzień.

Jajka sadzone bez kropli tłuszczu
01.12.2022 04:00 Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej

Jajka sadzone są jednym ze śniadaniowych klasyków. Pyszny kurzy nabiał z płynym żółtkiem można przygotować nie dodając na patelnię ani kropli tłuszczu. Zastąpimy go wodą w odpowiednich proporcjach. Będzie lekko i smacznie. Spróbujecie? Chcąc przygotować jajka sadzone, wcale nie trzeba ich smażyć na tłuszczu. Wyjątkowo smaczną wersję przygotujecie, korzystając z wody. Właściwa ilość płynu i wykorzystanie pokrywki sprawią, że śniadanie zrobicie w kilka chwil. Zachwyci smakiem i konsystencją.

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
30.11.2022 09:05 Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Kawa z koglem moglem w wielu krajach jest bardzo popularnym napojem. Jej miłośnicy zachwalają ją za jej kremową konsystencję, piękny kolor i łagodniejszy smak. Zapomnij o zwykłym mleku i cukrze. Kawa z jajkiem jest słodsza, a pianka bardziej aksamitna. Kawa jest napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Kawa z rana doskonale pobudza i dodaje energii. Niektórzy preferują napój bez żadnych dodatków. Inni lubią kawę z mlekiem, miodem, cukrem, syropami i innymi składnikami, które wzmacniają smak. Mało kto słyszał jednak o kawie z jajkiem.Kawa z koglem moglem jest bardzo popularna w Azji i krajach skandynawskich. Napój z dodatkiem żółtka jest kremowy, łagodniejszy, delikatnie słodszy i zachwyca wspaniałym, bursztynowym kolorem. Taką kawę z łatwością zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie jajka i mleka skondensowanego.Do przygotowania kawy z koglem moglem wykorzystaj swoją ulubioną kawę. Zaparz ją w ekspresie, kawiarce lub zalej ziarna wrzątkiem i odstaw na chwilę, żeby się zaparzyła. Pianka z żółtka i mleka kondensowanego sprawia również, że kawa parzona jest bardziej przejrzysta, a fusy szybciej opadają na dno.

gryczanka
29.11.2022 22:28 Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.

Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu
29.11.2022 07:50 Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu

Jajecznica z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler jest aksamitna, kremowa i pełna smaku. Kultowe śniadanie w jesiennej odsłonie z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku dosłownie rozpływa się w ustach. Jajecznica z pieczarkami nie ma sobie równych.Jajecznica jest jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Jest prosta w przygotowaniu i mogę dowolnie łączyć jajka z innymi produktami, uzyskując pożywne i smaczne danie. Jesienią lubię sięgać po aromatyczne dodatki, jak grzyby. Jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.Pieczarki są świetnym dodatkiem do smażonych jajek. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na kultowe danie, które zachwyca konsystencją. Restauratorka do jajecznicy dodaje również odrobinę kwaśnej śmietany. Ten składnik sprawia, że jajecznica jest jeszcze bardziej puszysta, kremowa i aksamitna.Niektórzy najpierw podgrzewają śmietanę na patelni, dopiero później dodają jajka. Magda Gessler miesza produkt z jajkami i od razu smaży. To prosty trik, dzięki któremu jajka nie są przypalone i zbyt mocno ścięte.

Domowa pasta jajeczna - prosty przepis
28.11.2022 22:39 Kultowa, domowa pasta jajeczna. Niezawodny dodatek do kanapek

Pasta jajeczna jest znanym wielu smakoszom dodatkiem do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z prostymi dodatkami smakują znakomicie, zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym chlebem. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, jakie kanapki przygotować, spróbujecie prostej pasty jajecznej. Pełne smaku, sycące smarowidło spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Zrobienie go zajmuje kilka chwil, a przyjemnie urozmaici wspólne śniadanie.

Wytrawne tosty francuskie
28.11.2022 07:49 Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa

Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.

Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia
21.11.2022 08:46 Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia

Uwielbiasz słodkie śniadania? Koniecznie przygotuj owsiankę o smaku batonika Bounty. Owsiankę na mleku z oryginalnym kakao, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą przygotujesz zaledwie w kilka minut. Pożywne i zdrowe śniadanie zachwyci małych i dużych. Płatki owsiane są uniwersalnym dodatkiem w kuchni. Przygotujesz z nich owsiankę, podasz z ulubionym jogurtem, a nawet upieczesz wyśmienite ciasteczka i inne wypieki do kawy. Owsianka gotowana na mleku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego łasucha.Owsiankę kokosową podaj z ulubionymi owocami. Gorąco polecam banany, brzoskwinie lub borówki. W sezonie letnim maliny i truskawki. Owsianka smakuje doskonale również z bakaliami i ulubionymi orzechami, np. migdałami, suszoną żurawiną, czy orzechami laskowymi.Do przygotowania owsianki na słodko wykorzystaj płatki górskie. Zrezygnuj z kupowania płatków błyskawicznych. Im bardziej zmielony owies, tym ma mniej substancji odżywczych, w tym błonnika i cennych witamin. Owsianka będzie smaczna, pożywna i przede wszystkim zdrowa.

naleśniki
20.11.2022 12:03 Babcia Ela smaży naleśniki tylko z jednej strony. Patent jest hitem

Babcia Ela przywiozła z wakacji niebanalny przepis na naleśniki. Marokański specjał zwraca uwagę oryginalnym wyglądem oraz niezwykle delikatną konsystencją. Puszyste naleśniki smaży się tylko z jednej strony. To ciekawa i smakowita alternatywa dla naszych rodzimych placków.Ciasto na marokańskie naleśniki wykonuje się z dodatkiem drożdży. Dzięki temu placuszki są bardzo puszyste. Według babci Eli naleśniki te zwyczajowo podaje się z miodem oraz roztopionym masłem. Z tych dwóch składników w mgnieniu oka przygotujesz do nich apetyczny sos.

Śniadanie Tomasza Kammela
18.11.2022 22:18 Tomasz Kammel zdradził swój przepis na niezwykłe śniadanie. Jego pomysł zachwyca prostotą

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto by było sycące, kolorowe i smaczne. Tomasz Kammel pokazał niedawno, czym najchętniej raczy się o poranku. Jego danie jest proste w przygotowaniu, a składniki znajdziemy w każdym sklepie. Spróbujecie? Sycące śniadanie Tomasz Kammela jest nietypową wersją omleta. Prezenter masę jajeczną wzbogacił o awokado i pomidory i zapiekł ją w gofrownicy. Gofromlet — jak nazwał swój przysmak — podał z wędzonym łososiem i odrobiną szczypiorku. Brzmi pysznie, więc podpowiadamy, jak przygotować rodzinną porcję.

chleb pełen ziaren
18.11.2022 19:08 Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł

Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.

Ryż na mleku w najlepszym wydaniu
18.11.2022 08:01 Nikt nie robi ryżu na mleku jak babcia Stasia. Zawsze pamięta o 1 aromatycznym dodatku

Lubicie ryż na mleku? Przygotujcie go według przepisu babci Stasi, a zaskoczy was niezwykłym aromatem. Wystarczy, że pod koniec gotowania wsypiecie odrobinę cynamonu. Będzie smakował znakomicie. Spróbujecie? Jeśli nigdy nie próbowaliście ryżu na mleku, zachęcamy do zrobienia znakomitego śniadaniowego smakołyku. Dzięki dodatkowi jednej przyprawy — mielonego cynamonu — danie jest wyraziste. Dodane żółtko natomiast sprawia, że konsystencja zachwyca delikatnością. Z pewnością wam się spodoba.

Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
17.11.2022 22:45 Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem

Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu. Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.

Przepis na smakowity chleb grzybowy
16.11.2022 22:15 Jak zrobić smakowity chleb grzybowy? Tak delikatnego i aromatycznego bochenka nie znajdziesz w żadnej piekarni

Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Bułeczki śniadaniowe - absolutnie najlepsze
16.11.2022 08:18 2 jajka, trochę twarogu i kilka dodatków. W chwilę zrobisz najlepsze śniadanie na świecie

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie na słodko? Puszyste bułeczki twarogowe będą idealne. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach wypiek z dodatkiem rodzynek spodoba się nie tylko dzieciom, a jego zrobienie jest bardzo proste. Spróbujecie?Słodkie bułeczki z twarogiem są niezwykle smaczne. Podane z konfiturami czy kremem z orzechów będą idealne na śniadanie. Receptura nie jest skomplikowana, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Warto się skusić.