Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

świąteczny klops wielkanocny z przepisu babci
19.03.2023 20:23 Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.

niezwykle soczysty pieczony schab
22.02.2023 15:17 Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty

Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.

salami w sklepie Lidl
21.02.2023 12:31 Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć

Mamy ważne informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnej wędliny dostępnej w sieci handlowej Lidl. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swojej lodówce.

None
16.02.2023 21:41 Zapomnij o zwykłych mielonych. Ten patent bije na głowę wszystkie inne

Kotlety mielone z kefirem są jeszcze lepsze niż klasyczne. Dodany zamiast miękkiej kajzerki nabiał doskonale podkreśla smak mięsa i sprawia, że jest ono bardzo soczyste. Musicie spróbować — tak przyjemnie rozpływającej się w ustach potrawy dawno nie jedliście.

None
16.02.2023 18:28 1 trick z piekarnikiem i schab wyjdzie mięciutki i soczysty. Totalny hit

Pieczenie schabu może być podchwytliwe. Dość chude mięso bardzo łatwo przesuszyć. Podpowiadamy co zrobić, aby nasz pieczeń zawsze wychodziła wilgotna i apetyczna. Sekret tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą w piekarniku.Schab pieczony w warunkach domowych to prawdziwy przysmak. Na stół trafia przy rozmaitych okazjach. Dołóż wszelkich starań, aby to właśnie Twoja pieczeń była najbardziej rozchwytywaną potrawą. Dzięki poniższym wskazówkom ta sztuka uda się na bank.

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych
14.02.2023 10:48 Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych skuszą niejednego amatora soczystego mięsa w panierce. Nietypowy dodatek, który proponujemy zamiast marynaty z cebuli mleka, sprawia, że danie jest jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujecie? Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli, mamy dla was świetny patent. Do namoczenia mięsa odpowiedni będzie także sok z kiszonych ogórków. Produkt, który niektórzy wylewają, jest pełen cennych składników odżywczych i aromatu, a przy okazji doskonale zmiękcza schab.

Mistrzowie kuchni mają patent na pulchne kotlety mielone. Wrabiają w nie najprostszy składnik
12.02.2023 12:03 Mistrzowie kuchni mają patent na pulchne kotlety mielone. Wrabiają w nie najprostszy składnik

Robicie dziś kotlety mielone? Chcecie by wyszły pulchne i soczyste? Może warto skorzystać z patentu mistrzów kuchni, którzy do wyrabianej masy dolewają nieco lodowatej wody. Dzięki niej wieprzowina niemal od razu staje się pulchna, a usmażone kotlety są soczyste i pełne smaku.Kotlety mielone będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej. Mięso na mielone musi być tłuste i lekko przerośnięte. W przeciwnym razie kotlety po usmażeniu będą bardzo suche w środku i nie będą smaczne. Tłuszcz doskonale nawilża potrawy i jest nośnikiem smaku.Kluczowe są również inne dodatki, jak cebula, czosnek, majeranek. To dzięki nim mięso nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. Do mięsa koniecznie dodaj również kilka łyżek zimnej wody. To sposób najlepszych kucharzy. Lodowata woda sprawi, że wieprzowina stanie się pulchna już podczas wyrabiania kotletów.Kotlety mielone smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, zawsze partiami. Jeśli na patelni będzie zbyt dużo kotletów i będą się stykać, to zaczną się dusić, a nie smażyć. Mielone nie będą miały więc chrupiącej skórki, która jest ich cechą charakterystyczną.

Natrzyj, zroluj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
10.02.2023 19:31 Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam

Domowy, pieczony boczek będzie pysznym dodatkiem do pieczywa. Wystarczy, że natrzesz mięso przyprawami, ewentualnie zrolujesz, podlejesz piwem i wstawisz do piekarnika. Mięso przyrządzone w ten sposób jest naprawdę pyszne. Nie umywa się do niego żadna kupna wędlina. Boczek pieczony w formie rolady wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest soczysty i bardzo aromatyczny, z przypieczoną, chrupiącą skórką. Boczek najlepiej smakuje po schłodzeniu, pokrojony w cienkie plasterki i podany do chleba. Jednak wśród smakoszy z pewnością znajdą się wielbiciele ciepłej wersji. Najlepszą przyprawą do boczku i mięsa wieprzowego jest majeranek, czosnek, miód i papryka mielona. To dzięki tym dodatkom boczek, karkówka, czy schab zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Dziś upieczemy boczek z dodatkiem jasnego piwa, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bogatszy. Piwo zapobiega przesuszeniu się mięsa podczas pieczenia. Boczek nabiera charakteru i wyraźnego smaku. Alkohol pod wpływem wysokiej temperatury całkowicie się ulatnia, zostaje jedynie aromat. Boczek pieczony w piwie jest niezwykle soczysty i miękki.

Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Moczenie w mleku wcale nie jest najważniejsze
09.02.2023 18:19 Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Moczenie w mleku wcale nie jest najważniejsze

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? Okazuje się, że najważniejsze jest rozbicie kawałków schabu na cienkie kotlety i osuszenie mięsa przed panierowaniem. Bardzo istotne jest również obtaczanie wieprzowiny w mące pszennej przed smażeniem.Niektórzy moczą kotlety schabowe w mleku i cebuli. Inni przygotowują marynatę z musztardy lub majonezu. Produkty zawierają w składzie ocet, który faktycznie rozbija twarde włókna wieprzowiny. Mleko i cebula to także dobry, ale jednak nie najważniejszy sposób. Co zrobić, żeby schabowe były miękkie?Najważniejsze jest rozbicie schabu, osuszenie oraz panierka z mąki pszennej, jajek i bułki tartej. Wtedy kotlety wyjdą idealnie za każdym razem. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Nie potrzebujesz ani mleka, ani musztardy, czy majonezu. Wyśmienite danie przyrządzisz błyskawicznie, bez namaczania i marynowania.Kotlety schabowe koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym. Polecam ostatni rodzaj tłuszczu, ponieważ nadaje rewelacyjny smak. Schabowe smaż po kilka minut na stronę, aż powstanie złocista panierka. Nie przeciągnij mięsa na patelni, ponieważ wyjdzie twarde.

wędlina polędwica
08.02.2023 18:05 Polędwica z pończochy. Domowa wędlina, która robi się sama

Dobrej jakości wędlina jest zawsze sporym wydatkiem. Na szczęście jest metoda, by obejść ten problem. Obłędną, dojrzewającą polędwicę możesz przyszykować samodzielnie. Wystarczy kawałek świeżego mięsa, przyprawy i odrobina cierpliwości.Sklepowe wędliny nierzadko nafaszerowane są chemią. W przypadku domowej polędwicy, a w zasadzie polędwiczki, dokładnie wiesz, co jesz. Mięso natrzyj przyprawami i odwieś do suszenia. Cały proces zajmie kilka dni, ale smak wynagrodzi każdą minutę oczekiwania.Do przygotowania domowej wędliny potrzebny będzie pojemnik z pokrywką oraz bardzo cienka, nowa pończocha. Tę ostatnią można zastąpić gazą. Polędwiczka musi odleżeć swoje natarta przyprawami. Dopiero w następnej kolejności przekładamy ją do pończochy lub owijamy gazą i poddajemy powolnemu suszeniu. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania. W ten sam sposób możesz przygotować kawałek schabu.

Kapusta na gołąbki będzie idealna
06.02.2023 12:15 Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Kapusta na gołąbki będzie idealnie miękka i elastyczna, kiedy wstawisz ją do zamrażarki na całą dobę. Liście są delikatne, jędrne i błyskawicznie zawiniesz w nie przyrządzony farsz. Bez wody, bez pieczenia, bez zbędnego osuszania. Niezależnie od tego, jaki farsz planujesz przyrządzić do gołąbków, zawsze musisz sparzyć liście. Kapusta na gołąbki musi być idealnie miękka i elastyczna. W przeciwnym wypadku liście popękają podczas zawijania nadzienia z ryżu, mięsa, kaszy, czy warzyw. Kapustę na gołąbki zwykle parzymy we wrzątku. To długi i żmudny proces. Kapustę musimy gotować, przewracać liście, sprawdzać, a później dokładnie suszyć. Możemy je również sparzyć w piekarniku, mikrofalówce lub wykorzystać zamrażarkę.Po odpowiednim czasie mrożenia, kapusta na gołąbki będzie miękka i elastyczna. Gotowe gołąbki możemy gotować w garnku, na parze lub zapiec w piekarniku. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym. Nie ma lepszej potrawy na obiad.

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę, znajdziesz go w każdej kuchni
06.02.2023 09:55 Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Kotlety mielone bez bułki będą soczyste i pełne smaku. Zamiast czerstwej kajzerki namoczonej w mleku, dodaj do mięsa starty ser. Mielone dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i podaj z ulubionymi dodatkami. Przygotowany obiad zachwyci każdego smakosza.Kotlety mielone bez bułki są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Dopraw je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem, a będą przepyszne. Mielone podaj z ziemniakami oraz surówką. Polecam mizerię, buraki tarte i surówkę z kapusty pekińskiej.Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki wykorzystaj mięso mielone najwyższej jakości, koniecznie z przerostami tłuszczu. Do mielonych najlepsza będzie łopatka lub karkówka wieprzowa. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i nawilża kotlety. Jeśli przyrządzisz mielone z chudej wieprzowiny, będą suche i mało smaczne.Kolety mielone bez bułki koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju, mięso smaż partiami. W przeciwnym wypadku mielone będą tłuste i nie będą miały chrupiącej skórki. Zbyt duża ilość kotletów na patelni sprawi, że mięso zacznie się dusić, a nie smażyć, więc nie będzie chrupiące.

zimne nóżki
03.02.2023 22:09 Zimne nóżki, jak lekarstwo? Przed podaniem koniecznie pamiętaj o 1 czynności

Zimne nóżki są tradycyjną przystawką, która często gości na naszych stołach. Dzięki dużej zawartości warzyw oraz kolagenu wpływają korzystnie na nasz organizm. Jeśli chcesz sprawić, by danie było jeszcze zdrowsze, po zastygnięciu galarety usuń z jej powierzchni warstwę tłuszczu. Wytrawna galareta będzie dzięki temu mniej kaloryczna, a przy tym zachowa swój cenny smak.Sztuka przyrządzania zimnych nóżek polega na długim ich gotowaniu. To właśnie wtedy z kości wydobywa się kolagen, który powoduje późniejsze zastygnięcie galarety. Składnik ten korzystnie wpływa na nasze stawy, ścięgna i więzadła. Pomaga w stanach zapalnych i przy reumatyzmie. Poprawia tez kondycję skóry, włosów i paznokci. Tym specjałem przygotowywanym z całkowicie naturalnych produktów warto raczyć się przy każdej okazji. Zwłaszcza po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru tłuszczu.

parówki dietetyczka
03.02.2023 19:49 Które parówki są najlepszym wyborem? Dietetyczka nie ma wątpliwości, wskazała konkretne produkty

Czy parówki mogą być zdrowe? Na to pytanie odpowiada dietetyczka Anna Reguła, a jej werdykt jest jednoznaczny. Parówki w diecie powinniśmy ograniczyć do minimum, sięgając jedynie po te drobiowe. Aby ułatwić nam zadanie, wskazała konkretne produktu dostępne w popularnych sieciach handlowych Lidl oraz Biedronka.Parówki należą do grupy produktów wysoko przetworzonych. Oznacza to, że nie mają zbyt wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Głównym problemem w parówkach zdaniem dietetyczki jest również zbyt duża zawartość sodu, która powodować może między innymi zatrzymywanie nadmiaru wody, nudności i nadmierną senność. Za wszelką cenę powinniśmy unikać zaś parówek wytworzonych na bazie czerwonego mięsa.IARC czyli Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ustaliła związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa, a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Nadmiar wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa zwiększa to ryzyko aż o 17 procent, ze szczególnym narażeniem jest jelita grubego, trzustki oraz gruczołu krokowego. Zdaniem naukowców mięso czerwone powinniśmy ograniczyć do 500 g na tydzień. Najlepiej jest je dusić, gotować lub upiec, aby unikać zbyt wysokiego przetworzenia produktu.Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez parówek, zdaniem dietetyczki najlepiej postawić na te drobiowe. Dodatkowym atutem będzie maksymalnie prosty i czytelny skład, oraz właściwe proporcje takich wartości jak białko, tłuszcz oraz sód. Anna Reguła podkreśla, że parówki drobiowe nie są zdrowe ani rekomendowane, a jedynie mniej szkodliwe niż ich wieprzowy odpowiednik. Najlepiej spożywać je w towarzystwie dużej ilości warzyw, z razowym pieczywem, czyli z produktami mającymi odpowiednie ilości składników odżywczych.

Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla
03.02.2023 17:08 Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla

Masz ochotę na pieczone żeberka? Nie musisz czekać do sezonu grillowego, bez problemu przygotujesz je w piekarniku. Wystarczy, że zamarynujesz mięso odpowiednio wcześniej w aromatycznej mieszance przypraw, musztardy i miodu. Żeberka po upieczeniu będą niezwykle soczyste i delikatne, o wiele smaczniejsze niż z grilla.Sekretem doskonałych żeberek są przyprawy oraz odpowiedni czas marynowania i pieczenia mięsa. Wieprzowina musi leżakować w miodzie, musztardzie i innych składnikach przez 12 godzin. Musztarda i ocet zmiękczą twarde włókna, a mięso po upieczeniu będzie tak delikatne, że samo odejdzie od kości.Żeberka wyciągamy z lodówki 30 minut przed wstawieniem do piekarnika. To bardzo ważne, ponieważ mięso musi ogrzać się przed pieczeniem. Zbyt gwałtowna różnica temperatur źle wpływa na włókna, przez co wieprzowina może stać się miejscami twardawa i bardziej zbita.Musztardowe żeberka pieczemy pod przykryciem. Możemy wykorzystać folię aluminiową. Piekarnik nastawiamy na grzanie góra-dół, żeby nie wysuszyć mięsa. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia, możemy zdjąć folię i dopiec wierzch żeberek. Wtedy będą lekko chrupiące.

Kotlety mielone z ziemniakiem
03.02.2023 08:10 Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste

Smaczne kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Dodając do mięsnej masy startego ziemniaka, uzyskamy niesamowicie soczyste i delikatne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Tradycyjne kotlety mielone z bułką tartą potrafią wyjść suche i bite. Aby temu zapobiec, warto do mięsnej masy dodać starte na tarce ziemniaki. Nadadzą jej wilgoci i sprawią, że w trakcie smażenia stanie się lekka, jak nigdy wcześniej.

Kotlety mielone z kaszą manną
01.02.2023 14:50 Zapomnij o bułce w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Kotlety mielone są obiadowym klasykiem. Warto od czasu do czasu zrobić danie inaczej i skosztować delikatnej wersji z dodatkiem kaszy manny. Świetnie zastępuje ona moczona w mleku kajzerkę i nadaje mięsu niesamowitej soczystości. Musicie spróbować. Lżejsze, pozbawione laktozy i sycące kotlety mielone z kaszą manną spodobają się waszej rodzinie. Prosta w przygotowaniu potrawa rozpływa się w ustach, a podana z ziemniakami i kolorową surówką skusi nawet wybrednych. Jeszcze nie raz do nich wrócicie.

kotlety schabowe
01.02.2023 12:07 PRL-owskie kotlety schabowe dla oszczędnych. W środku - zupełnie inne mięso

Czy jedliście kiedyś kotlety schabowe z mięsa mielonego? Takie mięso panierowane w jajku i bułce do złudzenia przypomina w smaku tradycyjnego schaboszczaka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu oraz gwarantuje smaczne i soczyste danie. Przekonaj się, czy uda Ci się zwieść domowników.Mięso mielone może być niemal dwukrotnie tańsze, niż schab wieprzowy. Decydując się na ten przepis możemy zatem oszczędzić nieco grosza. Aby kotlety schabowe były dobrze odwzorowane wybij mięsa mielonego zawarte w nim pęcherzyki powietrza. Dzięki temu zachowana zostanie charakterystyczna zwarta konsystencja potrawy.

Nie smażone, lecz z piekarnika. Ta wersja kotletów mielonych bije na głowę wszystkie inne
31.01.2023 18:18 Nie smażone, lecz z piekarnika. Ta wersja kotletów mielonych bije na głowę wszystkie inne

Kotlety mielone z piekarnika z ziemniakami, śmietaną i serem zachwycą smakiem każdego miłośnika mięsnych potraw. Pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie, a kotlety będą gotowe po 40 minutach pieczenia. Zachwycą soczystością i pełnym smakiem. Kotlety mielone z piekarnika są klasycznym daniem w zupełnie innej wersji. Takie kotlety zaskoczą formą i przede wszystkim smakiem. Na surowe kotlety mielone połóż podsmażoną na maśle cebulę, starte ziemniaki i śmietanę. Całość oprósz solidnie żółtym serem i wstaw do piekarnika.Tak podane kotlety mielone będą pysznym daniem na rodzinny obiad. W sumie wystarczy zaserwować do nich porcję surówki, ewentualnie wzbogacić posiłek dodatkową porcją ziemniaków, ryżem lub kaszą. Mielone będą gotowe po 40 minutach pieczenia.Do kotletów mielonych z piekarnika wykorzystaj mięso mielone z łopatki lub karkówki. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Mielone z tych rodzajów mięsa są doskonale soczyste i pełne smaku. Jeśli do kotletów wybierzesz chudą wieprzowinę, kotlety będą suche w środku.

Kotlety schabowe w majonezie
31.01.2023 09:51 Żadne mleko i cebula. Mieszanka na schabowe od Marioli jest 100 razy lepsza

Kotlety schabowe w majonezie są znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zapomnijcie o mleku i cebuli, jajeczny sos z kilkoma dodatkami sprawi, że mięso nabierze przyjemnej soczystości, a po usmażeniu będzie miało niesamowicie chrupiąca panierkę. Musicie spróbować.Pyszne kotlety schabowe w majonezie inspirowane przepisem znalezionym na kanale YouTube Kuchnia Marioli będą świetnym urozmaiceniem waszego codziennego menu. Tym razem, zamiast marynować schab w mleku i cebuli, a potem obtaczać mięso w mące, jajku i bułce tartej, wykorzystamy nieco inny zestaw składników.Majonezowa marynata do kotletów schabowych jest prosta w przygotowaniu. Pani Mariola łączy popularny sos z jajkami i sokiem z cytryny. Mięso obtacza w tej mieszance , a następnie dokładnie pokrywa je bułką tartą i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Skraca więc także czas przyrządzania, co na pewno będzie pomocne.

Mnóstwo Polaków popełnia błąd w robieniu kotletów mielonych. Wszystko przez namaczanie bułki
30.01.2023 20:37 Mnóstwo Polaków popełnia błąd w robieniu kotletów mielonych. Wszystko przez namaczanie bułki

Czerstwa bułka moczona w wodzie jest jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania kotletów mielonych. Bułkę zawsze moczymy w mleku. Wtedy mielone będą soczyste, delikatne i pełne smaku.Kotlety mielone są pysznym pomysłem na rodzinny obiad. Są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne smaku. Mielone podajemy z ziemniakami, burakami, ogórkami kiszonymi, mizerią i z wieloma innymi dodatkami. Za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.Sekretem smaku kotletów mielonych jest mięso. Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego w paczkach. Zamiast niego kup kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej. Zmiel ją i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Różnicę poczujesz od razu.Do masy na kotlety mielone koniecznie dodaj również namoczoną w mleku bułkę, jajko, suszony majeranek lub zioła prowansalskie, sól i pieprz. Masę wyrabiaj do połączenia wszystkich składników. Obtocz w bułce tartej i usmaż. Będą pyszne.

Bosacka rzuciła okiem na opakowanie schabu i zamarła. Ma ważny apel do Polaków
30.01.2023 18:48 Bosacka rzuciła okiem na opakowanie schabu i zamarła. Ma ważny apel do Polaków

Katarzyna Bosacka rzuciła okiem na etykietę popularnego schabu wędzonego z firmy Nasza Wędzarnia. Apeluje, aby wszyscy czytali skład kupowanych produktów i unikali tych które, są nafaszerowane chemią.Katarzyna Bosacka jest dziennikarką i autorką wielu publikacji na temat zdrowia. Jest również bardzo aktywna w mediach społecznościowych, między innymi na Instagramie i Facebooku. Niedawno na swoim instagramowym kanale, katarzynabosacka, opublikowała post, na którym wzięła pod lupę popularny schab wędzony.Schab Wędzarza z Naszej Wędzarni dostaniemy w niemal każdym markecie i sklepach mięsnych. Schab wygląda apetycznie, jednak jego skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka na Instagramie zamieściła zdjęcie etykiety popularnego schabu wędzonego.Wielu producentów, chcąc przyspieszyć proces wędzenia i przygotowywania żywności, stosuje konserwanty i chemiczne aromaty, które mają wzbogacić smak i przedłużyć datę ważności produktu. Bosacka ostrzega przed takim jedzeniem, ponieważ nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

golonka
30.01.2023 14:10 Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.

boczek
29.01.2023 19:25 Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.

szare kluski
29.01.2023 16:07 Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście
28.01.2023 22:56 Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.

Kotlety mielone
28.01.2023 10:16 Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety

Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy zastosujesz sztuczkę mistrzów kuchni. Mięso i resztę składników wymieszaj z 2 łyżkami musztardy i 2 łyżkami gęstej śmietany. Mielone po usmażeniu będą niezwykle soczyste i pełne smaku.Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka wieprzowiny z przerostami i tłuszczem. Zapomnij o gotowym mięsie mielonym z marketu. Kawałek łopatki, karczku lub szynki idealnie sprawdzi się do przyrządzenia wyśmienitego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i dodatkowo nawilża mięso. Mielone z chudej wieprzowiny wyjdą suche.Do kotletów mielonych dodaj 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Nie zapomnij również o cebuli, czosnku i suszonym majeranku. To te składniki sprawią, że mielone będą nie tylko soczyste, ale i doskonale doprawione i pełne smaku. Do mielonych nie dodawaj kajzerki, a bułkę tartą.Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane z koperkiem lub szczypiorkiem i mizerię. Do mielonych doskonale pasuje również ogórek kiszony, tarte buraczki lub surówka z kapusty pekińskiej.

Piotr Ogiński, schabowy
27.01.2023 18:22 Jak zrobić kotleta schabowego na cały talerz? Mistrz kuchni zdradził banalny trik

Marzą Wam się kotlety schabowe, które zachwycą wielkością i pyszną, chrupiącą skórką? Zastosujcie prosty patent mistrza, Piotra Ogińskiego. Kucharz, krojąc schab w plastry, nie docina mięsa do końca, a potem rozbija je począwszy od środka. Dzięki temu nawet z wąskiego kawałka mięsa, można otrzymać gigantyczne kotlety. Jeśli zawsze chcieliście przyrządzić kotleta schabowego, który rozmiarem dorównywałby talerzowi, na którym zostanie podany, znaleźliśmy sposób jak Wam to ułatwić. Wystarczy jedna prosta czynność zaprezentowana przez doświadczonego kucharza. Piotr Ogiński w swoim materiale zdradził również kilka innych przydatnych sztuczek, których zastosowanie sprawi, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych.