Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.
Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.
Jeśli chodzi o mięsa jedzone na zimno, mało jest tak delikatnych jak boczek serwowany na surowo. Ani pieczenie, ani gotowanie nie dadzą równie łatwo podobnych efektów. Ten podstawowy przepis daje wiele możliwości przygotowania doskonałych wędlin.
Szybkie sycące kotlety schabowe to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Z tym prostym przepisem zawsze wyjdą apetyczne i wilgotne. Sekretem jest jeden dodatek.
Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.
Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Ten doskonały przepis na pieczony schab nigdy nie zawodzi. Choć czasem trudno „zmusić” mięso, by było miękkie i rozkładało się w ustach, kilka prostych zabiegów sprawi, że już nigdy nie będzie to problemem.
Z tym przepisem zimne nóżki zachowają nawet prawa do nazwy, choć zmieniamy mięso na nietypowe. Ta zamiana sprawi jednak, że przysmak będzie nieco bardziej dietetyczny, a przy okazji szybciej gotowy do zjedzenia.
Pośpiech, nieuwaga lub… dobre intencje są najczęstszym źródłem zatruć bakteryjnych podczas gotowania dań z surowego mięsa. Naukowcy przestrzegają, jak ich uniknąć, by zachować zdrowie.
Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.
Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.
Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.
Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.
Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.
W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.
Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.
Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.
Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.
Smażone kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Ale ta jedna zmiana w sposobie ich przygotowywania sprawia, że do tradycji nie chce się wracać. Czas na soczysty schab według nowej formuły.
Oto przepis na wspaniały schab, który zastąpi kupną wędlinę. Nie tylko jest tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki, jest również o wiele bardziej smaczny. A przede wszystkim jego skład nie budzi takich wątpliwości jak wiele sklepowych produktów.
Zimne nóżki to nieco zapomniana klasyka polskiej kuchni. Z tym przepisem wychodzą doskonałe – klarowne, efektowne, a przede wszystkim – pyszne w smaku.
Jeśli chodzi o kotlety mielone, magicznych składników może być tyle, ile gospodyń. Ten doskonale się sprawdza – kotlety wychodzą dzięki temu sycące, za to dużo lżejsze. Sama metoda nie podnosi przy tym poziomu trudności przygotowań. Poniżej zdradzam, co jest składnikiem obowiązkowym w kotletach mojej mamy.
Peklowany boczek to prosty i genialny sposób na podanie tej lubianej przekąski. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, choć zajmuje kilka dni. Czas poświęcony na czekanie gwarantuje jednak rewelacyjny efekt. Koniecznie sprawdźcie, w jak prosty sposób go przygotować.
Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.
Wielkimi krokami zbliża się długi weekend. Wypadające w czwartek 8 czerwca Boże Ciało daje możliwość przedłużenia sobie wolnego. Czy w związku z tym w piątek 9 czerwca katolicy mogą urządzić grilla i spożywać przygotowane na nim potrawy mięsne? Metropolita warszawski wydał w tym temacie oświadczenie, które zapewne ucieszy wiele osób.
Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego.
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak.
Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym.