Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.
Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.
Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.
Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.
W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.
Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.
Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.
Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.
Smażone kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Ale ta jedna zmiana w sposobie ich przygotowywania sprawia, że do tradycji nie chce się wracać. Czas na soczysty schab według nowej formuły.
Oto przepis na wspaniały schab, który zastąpi kupną wędlinę. Nie tylko jest tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki, jest również o wiele bardziej smaczny. A przede wszystkim jego skład nie budzi takich wątpliwości jak wiele sklepowych produktów.
Zimne nóżki to nieco zapomniana klasyka polskiej kuchni. Z tym przepisem wychodzą doskonałe – klarowne, efektowne, a przede wszystkim – pyszne w smaku.
Jeśli chodzi o kotlety mielone, magicznych składników może być tyle, ile gospodyń. Ten doskonale się sprawdza – kotlety wychodzą dzięki temu sycące, za to dużo lżejsze. Sama metoda nie podnosi przy tym poziomu trudności przygotowań. Poniżej zdradzam, co jest składnikiem obowiązkowym w kotletach mojej mamy.
Peklowany boczek to prosty i genialny sposób na podanie tej lubianej przekąski. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, choć zajmuje kilka dni. Czas poświęcony na czekanie gwarantuje jednak rewelacyjny efekt. Koniecznie sprawdźcie, w jak prosty sposób go przygotować.
Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.
Wielkimi krokami zbliża się długi weekend. Wypadające w czwartek 8 czerwca Boże Ciało daje możliwość przedłużenia sobie wolnego. Czy w związku z tym w piątek 9 czerwca katolicy mogą urządzić grilla i spożywać przygotowane na nim potrawy mięsne? Metropolita warszawski wydał w tym temacie oświadczenie, które zapewne ucieszy wiele osób.
Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego.
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak.
Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym.
Chyba w każdym polskim domu robi się schabowe. Wydaje się więc, że wszyscy są ekspertami od ich przyrządzania. Wiele osób popełnia jednak błąd, który skutkuje skurczonym i mało smacznym kotletem. Warto więc wprowadzić do swej kuchni sprawdzone rozwiązania najlepszych kucharzy.
Schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przygotować można z niego zarówno dania obiadowe, jak i pyszne, zimne wędliny. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu ten kawałek łatwo przesuszyć podczas pieczenia. Aby tego uniknąć niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku.
Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.
Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.
Mamy ważne informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnej wędliny dostępnej w sieci handlowej Lidl. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swojej lodówce.
Kotlety mielone z kefirem są jeszcze lepsze niż klasyczne. Dodany zamiast miękkiej kajzerki nabiał doskonale podkreśla smak mięsa i sprawia, że jest ono bardzo soczyste. Musicie spróbować — tak przyjemnie rozpływającej się w ustach potrawy dawno nie jedliście.
Pieczenie schabu może być podchwytliwe. Dość chude mięso bardzo łatwo przesuszyć. Podpowiadamy co zrobić, aby nasz pieczeń zawsze wychodziła wilgotna i apetyczna. Sekret tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą w piekarniku.Schab pieczony w warunkach domowych to prawdziwy przysmak. Na stół trafia przy rozmaitych okazjach. Dołóż wszelkich starań, aby to właśnie Twoja pieczeń była najbardziej rozchwytywaną potrawą. Dzięki poniższym wskazówkom ta sztuka uda się na bank.
Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych skuszą niejednego amatora soczystego mięsa w panierce. Nietypowy dodatek, który proponujemy zamiast marynaty z cebuli mleka, sprawia, że danie jest jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujecie? Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli, mamy dla was świetny patent. Do namoczenia mięsa odpowiedni będzie także sok z kiszonych ogórków. Produkt, który niektórzy wylewają, jest pełen cennych składników odżywczych i aromatu, a przy okazji doskonale zmiękcza schab.