Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

makaron z boczkiem na patelni
17.02.2024 17:29 Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać

Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.

zawijanie mięsa w ciasto
17.02.2024 17:08 Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne

Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.

roladki z szynki
11.02.2024 09:31 Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina

Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.

wybieranie mięsa
10.02.2024 18:27 Które mięso jest zdrowsze, wołowe czy wieprzowe? Większość osób nie potrafi podać dobrej odpowiedzi

Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

schabowe
10.02.2024 17:01 Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl

W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.

mięso duszone z cebulą
01.02.2024 10:03 Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa

Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.

zalewanie mięsa przed zapieczeniem
30.01.2024 19:15 Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki

Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.

mięso w boczku
30.01.2024 19:01 Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę

Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.

pieczony schabowy
26.01.2024 19:44 W życiu nie jadłem tak soczystych schabowych. Jedna rzecz zmienia wszystko

Smażone kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Ale ta jedna zmiana w sposobie ich przygotowywania sprawia, że do tradycji nie chce się wracać. Czas na soczysty schab według nowej formuły.

schab pieczony
26.01.2024 18:26 Nie kupuję już wędliny w sklepie. Robię ją o wiele taniej, wychodzi mega krucha

Oto przepis na wspaniały schab, który zastąpi kupną wędlinę. Nie tylko jest tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki, jest również o wiele bardziej smaczny. A przede wszystkim jego skład nie budzi takich wątpliwości jak wiele sklepowych produktów.

galaretka z jajkiem
18.01.2024 16:41 Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę

Zimne nóżki to nieco zapomniana klasyka polskiej kuchni. Z tym przepisem wychodzą doskonałe – klarowne, efektowne, a przede wszystkim – pyszne w smaku.

Kotlety mielone
29.12.2023 16:15 Moja mama dodaje do mielonych ten składnik. Kotlety są lekkie i doskonale sycą, nie wyobrażam sobie robić ich inaczej

Jeśli chodzi o kotlety mielone, magicznych składników może być tyle, ile gospodyń. Ten doskonale się sprawdza – kotlety wychodzą dzięki temu sycące,  za to dużo lżejsze. Sama metoda nie podnosi przy tym poziomu trudności przygotowań. Poniżej zdradzam, co jest składnikiem obowiązkowym w kotletach mojej mamy.

Boczek w słoikach
29.12.2023 13:15 Wkładam boczek do słoików i dodaję przyprawy. Nie gotuje, ani nie piekę, a za każdym razem wychodzi idealny

Peklowany boczek to prosty i genialny sposób na podanie tej lubianej przekąski. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, choć zajmuje kilka dni. Czas poświęcony na czekanie gwarantuje jednak rewelacyjny efekt. Koniecznie sprawdźcie, w jak prosty sposób go przygotować.

przepis na salceson
28.07.2023 09:40 Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak

Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie. 

zasady dotyczące postu
01.06.2023 10:19 Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos

Wielkimi krokami zbliża się długi weekend. Wypadające w czwartek 8 czerwca Boże Ciało daje możliwość przedłużenia sobie wolnego. Czy w związku z tym w piątek 9 czerwca katolicy mogą urządzić grilla i spożywać przygotowane na nim potrawy mięsne? Metropolita warszawski wydał w tym temacie oświadczenie, które zapewne ucieszy wiele osób.

zimne nóżki
08.05.2023 09:06 Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle

Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego. 

robienie kotletów mielonych
06.05.2023 23:58 Zetrzyj do mięsa i dokładnie wyrób. Tak soczystych kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak. 

kotlet schabowy
06.05.2023 21:07 Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował

Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym. 

plastry schabu
27.04.2023 21:07 Mistrzowie kuchni robiąc schabowe pamiętają o 1 szczególe. Dzięki niemu kotlety wychodzą idealne

Chyba w każdym polskim domu robi się schabowe. Wydaje się więc, że wszyscy są ekspertami od ich przyrządzania. Wiele osób popełnia jednak błąd, który skutkuje skurczonym i mało smacznym kotletem. Warto więc wprowadzić do swej kuchni sprawdzone rozwiązania najlepszych kucharzy. 

pieczenie soczystego schabu
08.04.2023 20:29 Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy

Schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przygotować można z niego zarówno dania obiadowe, jak i pyszne, zimne wędliny. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu ten kawałek łatwo przesuszyć podczas pieczenia. Aby tego uniknąć niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku. 

Przygotowanie schabu po warszawsku
28.03.2023 21:25 Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.

schab gotowany w sosie
20.03.2023 20:19 Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad

Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.

świąteczny klops wielkanocny z przepisu babci
19.03.2023 20:23 Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.

niezwykle soczysty pieczony schab
22.02.2023 15:17 Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty

Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.

salami w sklepie Lidl
21.02.2023 12:31 Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć

Mamy ważne informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnej wędliny dostępnej w sieci handlowej Lidl. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swojej lodówce.

None
16.02.2023 21:41 Zapomnij o zwykłych mielonych. Ten patent bije na głowę wszystkie inne

Kotlety mielone z kefirem są jeszcze lepsze niż klasyczne. Dodany zamiast miękkiej kajzerki nabiał doskonale podkreśla smak mięsa i sprawia, że jest ono bardzo soczyste. Musicie spróbować — tak przyjemnie rozpływającej się w ustach potrawy dawno nie jedliście.

None
16.02.2023 18:28 1 trick z piekarnikiem i schab wyjdzie mięciutki i soczysty. Totalny hit

Pieczenie schabu może być podchwytliwe. Dość chude mięso bardzo łatwo przesuszyć. Podpowiadamy co zrobić, aby nasz pieczeń zawsze wychodziła wilgotna i apetyczna. Sekret tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą w piekarniku.Schab pieczony w warunkach domowych to prawdziwy przysmak. Na stół trafia przy rozmaitych okazjach. Dołóż wszelkich starań, aby to właśnie Twoja pieczeń była najbardziej rozchwytywaną potrawą. Dzięki poniższym wskazówkom ta sztuka uda się na bank.

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych
14.02.2023 10:48 Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych skuszą niejednego amatora soczystego mięsa w panierce. Nietypowy dodatek, który proponujemy zamiast marynaty z cebuli mleka, sprawia, że danie jest jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujecie? Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli, mamy dla was świetny patent. Do namoczenia mięsa odpowiedni będzie także sok z kiszonych ogórków. Produkt, który niektórzy wylewają, jest pełen cennych składników odżywczych i aromatu, a przy okazji doskonale zmiękcza schab.