Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

szare kluski
29.01.2023 16:07 Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście
28.01.2023 22:56 Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.

Kotlety mielone
28.01.2023 10:16 Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety

Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy zastosujesz sztuczkę mistrzów kuchni. Mięso i resztę składników wymieszaj z 2 łyżkami musztardy i 2 łyżkami gęstej śmietany. Mielone po usmażeniu będą niezwykle soczyste i pełne smaku.Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka wieprzowiny z przerostami i tłuszczem. Zapomnij o gotowym mięsie mielonym z marketu. Kawałek łopatki, karczku lub szynki idealnie sprawdzi się do przyrządzenia wyśmienitego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i dodatkowo nawilża mięso. Mielone z chudej wieprzowiny wyjdą suche.Do kotletów mielonych dodaj 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Nie zapomnij również o cebuli, czosnku i suszonym majeranku. To te składniki sprawią, że mielone będą nie tylko soczyste, ale i doskonale doprawione i pełne smaku. Do mielonych nie dodawaj kajzerki, a bułkę tartą.Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane z koperkiem lub szczypiorkiem i mizerię. Do mielonych doskonale pasuje również ogórek kiszony, tarte buraczki lub surówka z kapusty pekińskiej.

Piotr Ogiński, schabowy
27.01.2023 18:22 Jak zrobić kotleta schabowego na cały talerz? Mistrz kuchni zdradził banalny trik

Marzą Wam się kotlety schabowe, które zachwycą wielkością i pyszną, chrupiącą skórką? Zastosujcie prosty patent mistrza, Piotra Ogińskiego. Kucharz, krojąc schab w plastry, nie docina mięsa do końca, a potem rozbija je począwszy od środka. Dzięki temu nawet z wąskiego kawałka mięsa, można otrzymać gigantyczne kotlety. Jeśli zawsze chcieliście przyrządzić kotleta schabowego, który rozmiarem dorównywałby talerzowi, na którym zostanie podany, znaleźliśmy sposób jak Wam to ułatwić. Wystarczy jedna prosta czynność zaprezentowana przez doświadczonego kucharza. Piotr Ogiński w swoim materiale zdradził również kilka innych przydatnych sztuczek, których zastosowanie sprawi, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

kotlety mielone
25.01.2023 12:07 Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone

Karol Okrasa zmierzył się z klasykiem polskiej kuchni. Pod lupę wziął swojskie i dobrze znane kotlety mielone. Do spulchniania mięsnej masy użył jednak nie namoczonej bułki, a kaszy jęczmiennej. Dzięki temu jego potrawa jest obłędnie soczysta, bardzo delikatna i o wiele zdrowsza.Kaszę jęczmienną do przepisu na kotlety mielone Karola Okrasy przed dodaniem do mięsa należy ugotować i wystudzić. Produkt ten bogaty jest w wiele cennych składników, przede wszystkim w błonnik i białko. Kotlety z jej dodatkiem są więc o wiele wartościowsze niż z bułką. Do przygotowania niezwykle smacznej i zdrowej wersji kotletów mielonych możesz użyć także innego rodzaju kaszy. Manna, pęczak czy gryczana - sprawdź wszystkie apetyczne warianty.Dodatek kaszy to nie jedyny składnik, który wyróżnia kotlety mielone Karola Okrasy. Swoje danie przygotowuje on z dodatkiem niezwykle aromatycznej, prażonej cebulki. Znany kucharz nie ma też wątpliwości, co do najlepszego tłuszczu do smażenia kotletów. Jego wybór jednoznacznie pada na smalec.

Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób
24.01.2023 19:49 Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób

Na obiad robisz gołąbki? Sprawdź, jak błyskawicznie zmiękczyć liście kapusty bez gotowania. Liście będą idealnie miękkie, elastyczne i gotowe do zawijania farszu. Sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków bez grama wody pokochały miliony Polaków.Bez względu na to, czy przyrządzamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, z kaszą, grzybami, czy warzywami, na początku musimy przygotować kapustę. Liście muszą być jędrne, miękkie i elastyczne, żeby nie popękały podczas zawijania farszu. Wiele osób zmiękcza kapustę na gołąbki w tradycyjny sposób, czyli gotując całą główkę w gorącej wodzie. Ta metoda jest dość czasochłonna i wymaga sporo pracy. Kapustę musimy obrócić, żeby równomiernie zmiękła, a po gotowaniu ostudzić i wysuszyć wszystkie liście.Kapustę na gołąbki zmiękczymy o wiele szybciej i sprawniej, wykorzystując popularne urządzenie do podgrzewania i rozmrażania jedzenia. To najlepszy sposób, który cieszy się coraz większą popularnością.

Żaden schab, czy kurczak. Inne mięso na kotlety sprawdzi się 100 razy lepiej
24.01.2023 19:05 Żaden schab czy kurczak. Inne mięso na kotlety sprawdzi się 100 razy lepiej

Kotlety schabowe z karkówki są proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne. Soczyste, delikatne mięso i chrupiąca, złocista panierka są połączeniem, które zachwyci każdego smakosza. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety schabowe są kultowym daniem, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych potraw. Zwykle przyrządzamy je z kawałka schabu bez kości lub z kością. Mało kto wie, że kotlety można zrobić również z karkówki wieprzowej. Wtedy są jeszcze smaczniejsze.Kotlety schabowe z karkówki wieprzowej po usmażeniu są niezwykle soczyste i chrupiące z zewnątrz. Karkówka jest mięsem, które ma więcej tłuszczu i przerostów, dlatego też jest nie wysusza się podczas obróbki termicznej. Jak przyrządzić kotlety schabowe z karkówki? Obtocz mięso w marynacie z jajka, majonezu, majeranku, czosnku i papryki mielonej. Aromatyczna panierka doda karkówce smaku i charakteru. Po usmażeniu kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a cała rodzina będzie prosić o dokładkę.

kotlety mielone
23.01.2023 10:06 Babcia Lucyna wzbogaca kotlety mielone 4 prostymi składnikami. Efekt dosłownie powala

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Rarytas wzbogacony dodatkiem ogórka kiszonego, sera żółtego, marchewki i majonezu smakuje o niebo lepiej, niż tradycyjne kotlety. Zaproponowany przez babcię Lucynę przepis jest niezwykle prosty i doprawdy wart przetestowania.Soczyste i pełne aromatu kotlety mielone skuszą nawet wybrednych. Wzbogacając masę mięsną o kilka prostych produktów, uzyskamy niecodzienne danie, które urozmaici nasz kulinarny repertuar. Z prostą surówką i ziemniakami te mielone smakują doskonale.Przepis na niezwykłe kotlety mieloneSkładniki:500 g wieprzowego mięsa mielonego1 średnia marchewka1 jajo1 średniej wielkości cebula2-3 ząbki czosnku1 większy ogórek kiszony50 g sera żółtego10-15 g mąki pszennej25 g mąki ziemniaczanej50 g majonezubułka tartasól i pieprz w ilości do smakuolej rzepakowy do smażenia

gołąbki
22.01.2023 20:04 Ciocia Bożena nie zawija gołąbków w zwykle liście kapusty. Stawia na składnik, który wzbudza emocje

Zawijanie gołąbków w liście kapusty nie jest żadną sensacją. Patent cioci Bożenki może jednak szokować. W przydomowym warzywniaku kupuje ona do gołąbków liście kapusty kiszonej. Dzięki temu potrawa nabiera niepodrabialnego charakteru.Używanie liści kiszonej kapusty do gołąbków ma jeszcze jedną nieocenioną zaletę. Możemy dzięki temu darować sobie żmudne parzenie kapusty. Poza smakiem zyskujemy wobec tego także cenny czas. Dla tak przygotowanych gołąbków warto żyć.

Kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
22.01.2023 12:03 Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać

Kotlety schabowe Zagłoba są kotletami, których koniecznie musisz spróbować. Schab w złocistej panierce zapieczony z jajkiem sadzonym, wędliną i plastrem żółtego sera jest soczysty i pełen smaku. Schabowe Zagłoba doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety schabowe Zagłoba smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, żeby mięso nie było zbyt ciężkie. Jaki tłuszcz wybrać? Niektórzy polecają olej rzepakowy, inni masło klarowane lub smalec. Osobiście kotlety i jajka smażę wyłącznie na maśle klarowanym, ponieważ dodaje potrawie aromatu.Schabowe na oleju i smalcu równie dobrze się usmażą. Będą nieco inaczej smakować. Wybierz swój ulubiony rodzaj tłuszczu. Aby kotlety schabowe były idealnie usmażone, soczyste i nie były surowe w środku, musisz dobrze rozbić mięso. Następnie każdy kawałek schabu panieruj w mące, jajkach i bułce tartej.Nie omijaj mąki. Ten produkt nie dość, że zabezpiecza schab przez wysuszeniem podczas smażenia, to jeszcze sprawia, że panierka jest zwarta i nie odkleja się od mięsa na patelni. Kotlety schabowe Zagłoba posmakują całej rodzinie. Podaj je z lubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie.

Kotlety mielone z ryżem
21.01.2023 15:58 Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Przygotowane z dodatkiem ryżu danie nie wymaga nawet jajek czy bułki tartej, a zachwyca smakiem i delikatnością. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona. Proste kotlety mielone z dodatkiem ryżu świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Znany z gołąbków składnik znakomicie podkreśla smak mięsa i sprawia, że danie staje się bardziej sycące. Posmakuje najbardziej wybrednym domownikom.

krupnik
21.01.2023 13:54 Na jakim mięsie ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję? Oto wybór kucharek

Krupnik jest niezwykle sycącą zupę, którą najczęściej przygotowujemy w jesienne i zimowe miesiąca. Poza zaspokajaniem głodu cudownie rozgrzewa, a dzięki bogactwu warzyw dostarcza wielu korzystnych dla zdrowia składników. Sercem porządnego klasycznego krupniku jest jednak mięso. Najbardziej doświadczone kucharki w kwestii gotowania krupniku jednoznacznie wskazują na wędzone żeberka.Choć krupnik z powodzeniem można uwarzyć na żeberkach surowych, to właśnie te wędzone nadają mu wyjątkowo intensywnego smaku. Tak przygotowywana zupa roztacza w całym domu cudowny aromat. Apetyczna wędzonka idealnie współgra z pozostałymi składnikami potrawyKrupnik na żeberkach można bez przeszkód wzbogacić także o inne składniki. Popularne są elementy drobiu, jak kurze skrzydełka lub kacze podroby. Dzięki nim zupa staje się tłusta, czyli dokładnie taka, jak ma być.Aby krupnik zrobił się kleisty warto pomyśleć o mięsach z chrząstką. Golonki czy nawet śmiesznie tanie kurze łapki nadadzą się do tego wyśmienicie. Krupnik ugotowany "na bogato" zaspokoi największy głód, a przy okazji nie zrujnuje portfela.

Gessler robi wyśmienitą marynatę do żeberek. Tajemnicą są 2 płyny
20.01.2023 18:03 Nie uwierzysz, z czego Gessler robi marynatę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Nie musztarda, nie miód. Magda Gessler przygotowuje marynatę do żeberek z dodatkiem whisky i coli. Wieprzowina marynowana w niezwykłej mieszance po upieczeniu jest niezwykle soczysta i ma niezwykły smak. A co najważniejsze, mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Żeberka wieprzowe zwykle dusimy w sosie, grillujemy lub smażymy. Do marynaty wykorzystujemy przyprawy, sos BBQ, musztardę i miód. Magda Gessler marynatę do mięsa robi inaczej niż wszyscy. Sekretem smaku jest cola, whisky i kilka aromatycznych dodatków. Takich żeberek jeszcze nie jadłaś.Do marynaty do żeberek potrzebujesz również octu, ketchupu, cukru i kilku ząbków czosnku. W mieszance nie może zabraknąć oczywiście soli, pieprzu i papryki mielonej. Gessler do marynaty dodaje również kmin rzymski, który wzmacnia smak całej potrawy.Żeberka wieprzowe w aromatycznej marynacie piecz przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Koniecznie pod przykryciem, żeby mięso nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Po tym czasie odkryj je i dopiekaj kolejne 30 minut. W ten sposób żeberka będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i będą soczyste w środku.

marynata
19.01.2023 17:40 Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste

W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.

Kotlety mielone będą cudownie soczyste
19.01.2023 10:52 Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Najlepsze kucharki zawsze sięgają po 1 dodatek

Soczyste kotlety mielone są potrawą, którą każdy pałaszuje z apetytem. Niestety nie zawsze jesteśmy tak właśnie je przyrządzić. Zbite i suche mięso nikogo nie zadowoli. Przed smażeniem dodaj do niego odrobinę nabiału i przekonaj się, jak ten prosty patent na zawsze odmieni Twoje kotlety.Kotlety z mięsa mielonego są niezwykle popularną propozycją obiadową. Tym bardziej ważne jest, by znać wszystkie sztuczki związane z ich przygotowaniem. Przydatna będzie wiedza odnośnie odpowiedniego wyboru mięsa, a także dodatków do niego. Z nami za każdym razem usmażysz obłędnie soczyste kotlety mielone.

Kotlety schabowe muszą być marynowane
18.01.2023 15:08 Kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Winny jest 1 błąd

Twarde kotlety schabowe nikomu nie będą smakowały. Odpowiednie przygotowanie mięsa pomoże nam uniknąć przykrych niespodzianek. Wystarczy, że nie pominiemy etapu marynowania, a przygotowane danie będzie delikatniejsze.Częstą przyczyną uzyskania mało kruchych kotletów schabowych jest pomijanie etapu marynowania. Rezygnujemy z niego, chcąc uniknąć komponowania skomplikowanych mieszanek przypraw. Tymczasem zamiast nich o wiele lepiej sprawdzi się mleko lub innego kwaśnego nabiału, które skutecznie poprawią teksturę mięsa.

Jaki schab jest najlepszy na kotlety? 1 nieoczywisty szczegół zapewnia im soczystość
16.01.2023 14:02 Jaki schab jest najlepszy na kotlety? 1 nieoczywisty szczegół zapewnia im soczystość

Czy zdarzyło Ci się zrobić suche, twarde kotlety schabowe? Jeśli tak, przyczyną mogło być nieodpowiednie mięso. Zwróć więc uwagę, na kupowaną porcję schabu. Najsmaczniejsza wcale nie jest jednolicie różowa. Dobrze jeśli mięso jest nieco poprzerastane tłuszczykiem i ma nieco ciemniejszy kolor. Tak właśnie wygląda schab od strony karczku - idealny na schabowe. Schabowe są pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad. Kultowe danie wymaga jednak odpowiedniego mięsa i przyrządzania. W przeciwnym razie schabowe będą twarde, suche i niezbyt smaczne. Każdy rodzaj mięsa dzieli się na klasy. Mamy mięso tłuste, chude, delikatniejsze, twardsze. Schab jest dość twardym kawałkiem wieprzowiny, dlatego też należy moczyć schabowe w mleku lub maślance, aby zmiękły. Mało kto wie, że schab od strony karczku będzie o wiele smaczniejszy, niż schab od strony szynki.Kotlety schabowe namocz w mleku lub maślance i odstaw na kilka godzin, następnie obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej i dopiero smaż na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smaż na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub domowym smalcu.

duszone mięso
16.01.2023 08:51 Chcesz skrócić czas duszenia mięsa? Sięgnij po 1 popularny produkt spożywczy

Dusisz lub gotujesz mięso na obiad? W prosty sposób możesz skrócić czas jego przyrządzania. Wystarczy, że dodasz do potrawy odrobinę sody oczyszczonej. Produkt ten zmiękczy twarde włókna wieprzowiny i wołowiny, a przy tym nie będzie wyczuwalny w daniu. Ten prosty trik wykorzystują najlepsi kucharze.Mięso duszone w sosie własnym, z cebulą lub warzywami jest zawsze wyśmienitym pomysłem na obiad. Gulasz jest pysznym, ale czasochłonnym daniem. Wieprzowina i wołowina potrzebują kilku godzin, żeby były miękkie i soczyste. Czas gotowania możesz jednak skrócić, wykorzystując sprawdzony sposób.Nigdy nie dolewaj zimnej wody podczas duszenia mięsa. Woda musi być wrząca. W ten sposób nie zatrzymasz procesu gotowania, a mięso będzie idealnie miękkie i soczyste. Zimna woda dodana do potrawy sprawi, że wołowina i wieprzowina mogą stać się twarde.Jeśli chcesz upiec mięso, dobrym pomysłem jest marynata z dodatkiem musztardy. Ocet zawarty w musztardzie zmiękcza twarde włókna mięsa, a karkówka, schab, łopatka i inne dania pieczone będą soczyste i pełne smaku.

Tylko dziś. Kultowa polska przekąska do odebrania za darmo. Spełnij 2 warunki i są Twoje
14.01.2023 09:41 Tylko dziś. Kultowa polska przekąska do odebrania za darmo. Spełnij 2 warunki i jest Twoja

Planujesz zakupy spożywcze? Koniecznie jedź do Biedronki. Tylko dzisiaj, 14.01.2023 r. sieć sklepów rozdaje opakowania kabanosów. Paczkę kultowej przekąski otrzymasz za zakupy za minimum 99 zł z kartą Moja Biedronka.Polacy chętnie robią zakupy w Biedronce. Nic dziwnego, sieć sklepów zachęca dużym asortymentem i wieloma promocjami. Akcje promocyjne pojawiają się regularnie, więc zawsze mamy okazję kupić produkty spożywcze w bardzo atrakcyjnych cenach.Niedawno Biedronka rozpoczęła zupełnie nową akcję. Robiąc zakupy w popularnej sieci sklepów, otrzymamy wybrane produkty zupełnie za darmo. W ubiegłym tygodniu na klientów czekał 1 kg cukru, dzisiaj natomiast kultowa przekąska. Aby skorzystać z promocji, wystarczy spełnić dwa proste warunki.Od czwartku do soboty, 14.01.2023 r. obowiązuje również gazetka promocyjna Biedronki. W sklepie kupimy wiele produktów w bardzo atrakcyjnych cenach. Owoce, warzywa, mięso i nabiał są mocno przecenione. Niektóre produkty są tańsze aż o 82%.

parówki
12.01.2023 10:10 Co to jest MOM? Dlaczego dietetycy każą się go wystrzegać?

MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, jest składnikiem wielu produktów mięsnych. Spożywanie parówek, kiełbas i innych produktów, które na etykiecie posiadają informację o MOM grozi otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworami. MOM może negatywnie wpłynąć również na rozwój płodu i przebieg ciąży. Wiele osób podczas robienia zakupów, nie zwraca uwagi na skład produktów, które zamierza kupić. Zwykle podczas wyboru produktów mięsnych kierują się również ceną, ponieważ mięso jest drogie. Mało kto wie, że w wielu produktach mięsnych, głównie tych tańszych, znajduje się MOM.MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie to najgorszy składnik, jaki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w parówkach, pasztetach, konserwach i gotowych daniach, np. w pierogach, krokietach z mięsem, hamburgerach, nuggetsach. Nie dość, że w mięsie oddzielanym mechanicznie może być zmielone niemal wszystko, to jeszcze do masy dodawane są polepszacze i konserwanty. MOM to jeden ze składników, których powinniśmy unikać. Stawką jest nasze zdrowie.

kotlety schabowe
11.01.2023 22:05 Najgorsze błędy podczas przyrządzania kotletów schabowych. Brak odpowiedniej deski do krojenia jest wierzchołkiem góry lodowej

Czasami nie zdajemy sobie sprawy z podstawowych błędów, które nieumyślnie popełniamy. Tyczy się to nawet tak prozaicznej czynności, jak przygotowanie kotletów schabowych. Czy wiesz, że mięso na kotlety powinno oporządzać się na dedykowanej do tego desce do krojenia? Jeśli jesteście tym zaskoczeni, to inne kwestie wprowadzą Was w osłupienie.W surowych kotletach schabowych mogą znajdować się drobnoustroje niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego powodu mięso powinno mieć w kuchni swoją osobną deskę do krojenia. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, groźne bakterie możemy z łatwością przenieść na inne produkty spożywcze. Nawet najdokładniejsze umycie deski nie rozwiązuje tego problemu. Podczas krojenia łatwo powstają w niej szczeliny i rysy, do których nie sposób dotrzeć gąbką. To właśnie tam drobnoustroje mogą zadomowić się na dobre. Najlepiej zaopatrzyć się więc w osobną deskę do przygotowywania kotletów schabowych oraz innych mięs.

mięso na gulasz
10.01.2023 21:48 Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe

Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.

karkówka pieczona
10.01.2023 15:56 Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad

Wiele osób uwielbia karkówkę z grilla. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. Jeśli mięso odpowiednio zamarynujecie, będzie równie aromatyczne i soczyste. Do upieczenia plastrów karkówki nie potrzeba wiele czasu, więc takie danie możecie zaserwować na obiad nawet w tygodniu. Pieczoną karkówkę przygotujesz błyskawicznie. Będzie o wiele smaczniejsza niż z grilla. Sekretem jest odpowiednia marynata z ketchupu, majonezu i przypraw, w tym czosnku granulowanego i suszonego majeranku. Mięso marynuj przez 2 godziny. Pieczoną karkówkę wstaw do piekarnika razem z pokrojonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby karczek delikatnie się przypiekł, 10 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i dopiekaj go 10-15 minut.Do przygotowania pieczonej karkówki wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Najlepiej kup całą porcję mięsa i pokrój ją w plastry w domu. Jeśli jednak kupujesz karkówkę w opakowaniu, zawsze zwracaj uwagę nie tylko na datę, ale i na kolor mięsa i czy w pojemniku nie skrapla się woda. Woda i jasne, blade mięso to pierwsze oznaki psucia.

Kotlety mielone bez bułki
10.01.2023 09:44 Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułki. Zastąpisz ją uwielbianym warzywem Polaków

Kotlety mielone bez bułki będą równie smaczne. Czerstwe pieczywo z powodzeniem zastąpimy ziemniakami, które sprawią, że masa będzie jednocześnie zwarta i delikatna. Rarytas w takiej wersji jest bardzo sycący i z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujecie?Proste, soczyste i wyjątkowo pożywne kotlety mielone bez bułki będą idealne na obiad dla całej rodziny. Z przygotowanej z dodatkiem ziemniaków masy mięsnej z łatwością je uformujemy, a dzięki odpowiednio dobranym dodatkom ich smak będzie znakomity.

kotlety mielone
09.01.2023 14:01 Hitowe kotlety mielone bez nadmiaru tłuszczu. Trudno o zdrowsze i bardziej soczyste

Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.

polędwiczki wieprzowe
09.01.2023 10:27 Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak z uwagi na ich delikatność, łatwo przesuszyć je nieumiejętną obróbką. Dlatego z chęcią podpowiemy, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe smażone, duszone oraz pieczone, aby zawsze wychodziły miękkie i soczyste.Polędwiczki wieprzowe nie wymagają wielu wymyślnych przypraw, gdyż same w sobie są niebywale smakowite. W kwestii dodatków natomiast mamy ogromne pole do popisu. Polędwiczki pasują zarówno do przepisów nowoczesnych oraz klasycznych. Z takim produktem każdy posiłek będzie wyjątkowo udany.

gołąbki
09.01.2023 09:12 Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

Tradycyjne potrawy polskiej kuchni mają grono zagorzałych zwolenników. Jednym z bardziej popularnych dań są smakowite gołąbki. Duszona lub pieczona kapusta wypełniona smakowitym farszem nie bez powodu cieszy się popularnością. Jeśli chcesz, aby gołąbki zawsze wychodziły idealnie soczyste, dodaj do farszu odrobinę bulionu.Klasyczne gołąbki nie są trudne do przyrządzenia. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone liście kapusty i gotowe. Czasem jednak mimo trzymania się wytycznych przepisu, potrawa nie wychodzi tak smaczna, jak byśmy tego oczekiwali. Remedium na te bolączki jest domowy bulion.

Kotlety schabowe nie wychodzą Ci idealne? Sprawdź, w czym może tkwić błąd
08.01.2023 11:54 Kotlety schabowe nie wychodzą Ci idealne? Sprawdź, w czym może tkwić błąd

Kotlety schabowe wyszły twarde, tłuste lub panierka odkleiła się od mięsa? Schabowe są uwielbianym, prostym daniem, jednak wymagają odpowiedniego przygotowania. Mąka pszenna jest kluczowym dodatkiem do panierki. Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia kultowej potrawy.Kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio przyrządzone, doprawione i panierowane będą soczyste i pełne smaku. Schabowe mają delikatne mięso i złocistą, chrupiącą skórkę, która mocno przylega do mięsa. Jeśli Twoje schabowe nie wyszły tak, jak powinny, sprawdź, gdzie popełniałaś błąd.Wiele osób smaży kotlety schabowe na oleju rzepakowym lub na smalcu. Osobiście polecam jednak masło klarowane. Produkt ma wysoką temperaturę smażenia, nie pali się na patelni. Dodaje również schabowym wspaniałego smaku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz, zwróć uwagę na jego temperaturę.Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i kapustą zasmażaną, surówką z kiszonej kapusty lub lekką sałatką z pomidora i świeżego ogórka. Do schabowych możesz przygotować również sos grzybowy lub pieczarkowy. Danie będzie smakować obłędnie, jeśli w odpowiedni sposób przyrządzisz mięso.