Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

kotlet schabowy
02.11.2021 01:00 Soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku o miodowym smaku

Mamy dobrą wiadomość dla wielbicieli schaboszczaków. Możecie odmienić ich smak, stosując odpowiednią marynatę. Zobaczcie jak przygotować soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku. Mają miodowy smak i lekko ostrą nutę. Doskonale smakują zwłaszcza po zapieczeniu.Kotlety schabowe przygotowujemy zwykle w jeden i ten sam sposób. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, panierujemy i smażymy. Za każdym razem mają więc ten sam smak. Może i dobry, jednak trochę monotonny. Jeśli więc chcesz zrobić kotlety schabowe o nieco innej nucie smakowej, wystarczy, że wcześniej zamarynujesz mięso. Smak składników użytych do marynaty wpłynie na smak potrawy. Oczywiście poza tym marynata doda też mięsu kruchości i soczystości. My proponujemy wyważoną w smaku marynatę miodowo-musztardową.

Mięso w marynacie
30.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby mięso było bardziej soczyste?

Gdy decydujemy się na zrobienie wykwintnej kolacji dla najbliższych, a głównym daniem ma być pieczeń lub steki wołowe, najgorszym scenariuszem jest suche jak podeszwa mięso. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby uniknąć takiej sytuacji. Wystarczy dodać do marynaty pół łyżeczki sody oczyszczonej, która zmiękcza mięso i nadaje mu soczystości. Niżej wyjaśniamy krok po kroku jak przeprowadzić cały proces. Mistrzowskie pieczenie, smażenie lub grillowanie mięsa nie jest wcale prostą sztuką. Niezależnie od jego gatunku i doboru metody obróbki, zawsze istnieje ryzyko, że zamiast delikatnego i soczystego kawałka, uzyska się gumowate i łykowate mięso. Najlepsi szefowie kuchni mają wiele metod, dzięki którym nigdy nie dopuszczają do takich wpadek. Jedną z nich jest użycie odrobiny zwykłej sody oczyszczonej, którą należy wsypać do marynaty. Tak zamarynowane mięso zachwyci każdego gościa, któremu podasz swoje dzieło.

kotlety mielone z piekarnika
28.10.2021 02:00 Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Jeśli na dzisiejszy obiad planujesz zrobić coś z mielonego mięsa, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj soczyste kotlety mielone z piekarnika. Będą smaczne i zdrowsze niż ich klasyczna wersja. Z pewnością pokocha je cała rodzina. Kotlety mielone mają tę zaletę, że szybko się je robi. Niestety, przez smażenie są dość ciężkostrawne. Przygotowując mielone z piekanika, nie masz tego problemu. Na dodatek nie musisz stać przy kuchni i pilnować smażących się kotletów. Wkładasz je do piekarnika i po 30 minutach serwujesz obiad.

Jajecznica na boczku
28.10.2021 02:00 Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem to doskonały pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Podsmażony na cebulce boczek nadaje daniu wyjątkowego aromatu i dostarczy Ci energii na cały początek dnia. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą jajecznicę na boczku.Jajecznica na boczku to jedno z lepszych wersji tego popularnego śniadania. Już sam zapach podsmażanego na maśle z cebulką mięsa sprawia, że zaczynam być niezwykle głodna i z niecierpliwością czekam, aż jajka zetną się na patelni. Jajecznicę zawsze doprawiam solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem, który doskonale wzmacnia smak śniadania. Jajecznicę podaję z jeszcze ciepłym, świeżym chlebem. Do przygotowania jajecznicy na boczku zawsze wykorzystuję boczek wędzony, ponieważ jest o wiele smaczniejszy od surowego. Możesz go kupić w gotowych, cienkich plastrach lub całym kawałku. Pamiętaj jednak, że kawałek mięsa należy obrać ze skóry i usunąć ewentualne przerosty.Jajecznica jest bardzo uniwersalnym daniem, do którego możesz dodawać ulubione składniki. Wykorzystaj jeszcze ostatnie chwile sezonu na grzyby i przygotuj jajka z kurkami oraz z rydzami. Tak przygotowanie danie jest wprost idealne na chłodne, jesienne poranki.

mięso mielone
27.10.2021 02:00 Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską

Jeśli znudziły ci się już klasyczne kotlety mielone, czas je nieco urozmaicić. Dziś zapraszamy was na zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską. Są lekkie, delikatne i zdrowsze od tradycyjnych. Kotlety mielone są prostym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Mięso mielone wystarczy bowiem wyrobić z jajkiem, bułką i przyprawami, usmażyć i gotowe. Dzięki temu, że mięso jest rozdrobnione, nie wymaga zbyt długiej obróbki kulinarnej. Łatwo też można je łączyć z przeróżnymi dodatkami.

panierowanie kotleta schabowego
26.10.2021 02:00 Boska panierka do schabowych bez dodatku bułki tartej

Uwielbiamy kotlety schabowe. Głównie za ich smak i chrupiącą skórkę. Chrupkość jest oczywiście zasługą panierki, która klasycznie składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Dziś proponujemy wam jednak panierkę do schabowych bez dodatku bułki tartej. Jest zdrowsza i jeszcze bardziej chrupiąca.Większości osób panierka kojarzy się z obtaczaniem kotleta kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzięki tym warstwom wnętrze kotleta pozostaje soczyste, a wierzch robi się chrupiący. Jednak klasyczna panierka ma tę wadę, że jest dość kaloryczna. Chłonie bowiem dużo tłuszczu, sama przy tym nie wnosząc większych wartości odżywczych.

jajecznica
25.10.2021 02:00 Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

Jajecznica nie jedno ma imię. Choć jej podstawą zawsze są jajka, jej smak można zmieniać rozmaitymi dodatkami. Można je mieszać bezpośrednio z jajkami lub na podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek. Dziś proponujemy przepyszną jajecznicę z majonezem — będzie w sam raz na śniadanie.Jeśli pomysł dodania majonezu do jajecznicy wydaje wam się dziwny, to przypominamy, że mają ze sobą dużo wspólnego. Majonez zawiera bowiem jajka, a dokładniej żółtka. To one łączą pozostałe składniki, dają mu smak i kremową konsystencję. Gdy zaś wymieszamy majonez z jajkami, otrzymamy pyszną, kremową jajecznicę.

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
25.10.2021 02:00 Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły obiad? Przygotuj kotlety de volaille z serem i pieczarkami. Doskonale doprawione, delikatne mięso z farszem pieczarkowo-pietruszkowym i dodatkiem sera posmakuje nawet największym niejadkom. Sprawdź, jak przygotować obłędny kotlet de volaille z serem i pieczarkami.Kotlet de volaille to świetny pomysł na szybki, ale i niecodzienny obiad dla całej rodziny. Przygotowuję je zarówno dla najbliższych, jak i na święta lub większe uroczystości. Do kotletów podsmażam pieczarki z cebulką i pietruszką, następnie posypuję żółtym serem, dzięki czemu mięso jest niezwykle delikatne, wilgotne i pyszne.Kotlety de volaille możesz przygotować również z piersi z kurczaka, jednak osobiście polecam przygotować je ze schabu wieprzowego. Kotlety smażę na głębokim tłuszczu, aby panierka była złocista i chrupiąca. Po przygotowaniu wykładam mięso na ręcznik papierowy na kilka minut, żeby oddało nadmiar oleju i nie było tłuste. Kotlety de volaille podaję z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty lub selera i jabłka.

Schab siostry Anastazji
24.10.2021 02:00 Prosty przepis siostry Anastazji na soczysty schab

Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką. Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach. Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.

Klopsy z ziemniakami i buraczkami
24.10.2021 02:00 Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku

Klopsy z mięsa mielonego są jedną z pyszniejszych obiadowych opcji, na które często się decydujemy. Podane z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami, skradną serce niejednego smakosza. Podpowiadamy co do nich dodać, by wyszły jeszcze bardziej soczyste. Istnieje kilka sposobów, aby mięso wyszło soczyste. Możemy zrezygnować ze smażenia i przygotować je w piecu pod przykryciem, udusić w aromatycznym bulionie lub dodać do niego boczku. Receptura, którą wam proponujemy, wykorzystuje ostatni patent.

Kotlet schabowy z surówką
23.10.2021 02:00 Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym

Schabowe są częstym daniem obiadowym w wielu domach. Za każdym razem towarzyszą im inne surówki. Tym razem mięso proponujemy zamarynować, dodając aromatycznego, świeżego czosnku. Kotlet schabowy doskonale komponuje się z surówkami np. tą z kapusty pekińskiej czy z klasycznym colesławem. Jeśli chcemy zmienić coś więcej niż tylko dodatki smakowe, pomocny będzie nasz nowy przepis. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Projekt bez tytułu - 2021-10-23T190202.408
23.10.2021 02:00 Jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę?

W sklepach można kupić przeróżne rodzaje kiełbas. Różnią się ceną, kolorem osłonki, stopniem podsuszenia. Czy wiesz jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę? Czym sugerować się dokonując wyboru? Oto kilka wskazówek.Cena jest z pewnością wyznacznikiem jakości. Nie ma się co oszukiwać, tani produkt da się wyprodukować raczej z niskiej jakości surowca i z użyciem wielu polepszaczy. Jednak już nawet w tym samym przedziale cenowym możemy kupić kiełbasy lepsze i gorsze. Dowiedz się jak je rozpoznać.

mięso mielone
22.10.2021 02:00 Jak wybrać dobre mięso mielone?

Po mielone mięso chętnie sięgamy, bo jest wygodne i szybkie w użyciu. Jeśli jednak chcemy, by przygotowane z niego potrawy były smaczne, kupmy wartościowe mięso. Zobacz jak wybrać dobre mięso mielone.Mięso mielone, dzięki rozdrobnieniu jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Można je przesmażyć na patelni i zrobić z niego mięsny sos czy przerobić je na kotlety lub pulpety. Szybko są gotowe do spożycia i smakują całej rodzinie.

golonka pieczona
22.10.2021 02:00 Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę. Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

bigos myśliwski
21.10.2021 02:00 Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.

kotlet schabowy
20.10.2021 02:00 Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie. Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.

Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
20.10.2021 02:00 Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.

Zimne nóżki
20.10.2021 02:00 Jak zrobić klarowne zimne nóżki na Wszystkich Świętych?

Zimne nóżki można serwować na przystawkę lub zakąskę. Doskonale sprawdza się w roli specjału na Wszystkich Świętych. Są smaczne i sycące. By jednak miały też apetyczny wygląd, trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz, jak zrobić klarowne zimne nóżki. Zimne nóżki przygotowuje się zwykle z tylnych lub przednich nóg wieprzowych. Warto też dodać golonkę, by nóżki były bardziej mięsne. Przygotowanie nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Tylko wtedy będą smaczne i zetną się bez dodatku żelatyny. Jednak takie długie gotowanie często powoduje też, że wywar traci klarowność i robi się mniej apetyczny. Podczas Wszystkich świętych warto postawić na specjały, które prezentują się nienagannie.

Kotlety mielone
20.10.2021 02:00 Obłędne kotlety mielone z piekarnika od Jakuba Kuronia

Jesteśmy przyzwyczajeni, że kotlety mielone smaży się na patelni - jak się okazuje, można zrbić je inaczej. Dobrym pomysłem jest upieczenie ich w piekarniku. Z poniższym przepisem od Jakuba Kuronia kotlety wyjdą idealnie soczyste. Kotlety mielone nie są wymagającym daniem, dlatego każdy może się za nie zabrać bez żadnych kłopotów. Wystarczy kupić dobre jakościowo składniki, a kotlety będą obłędne. Zamiast korzystania z patelni i oleju, co generuje dodatkowe kalorie, warto upiec mięsne kotlety w piekarniku. Jeśli chcesz się odchudzić bądź preferujesz potrawy bardziej odżywcze, piekarnik jest najlepszym wyborem.

Soczysty klops
18.10.2021 02:00 Jak zrobić soczysty klops?

Pieczeń rzymska, inaczej określana jako klops, jest tania, łatwa w przygotowaniu, a także przepyszna - kto nie lubi soczystego mięsa zapieczonego z przyprawami? Aby zrobić ją najlepiej, nie wyrabiaj zbyt długo mięsa. Inaczej pieczeń może rozpaść się podczas pieczenia lub wyjść zbyt sucha. Pieczeń rzymska, przez innych nazywana po prostu klopsem, nie wymaga od gotującego żadnej wprawy, ani wysiłku. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby zawsze udała się na 100%. Przede wszystkim mięso nie może zostać zanadto wyrobione, a jego temperatura powinna być jak najniższa. Najlepsze jest stosunkowo tłuste mięso, aby zachowało w sobie jak najwięcej soków.

Bitki wieprzowe
18.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe

Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.

Żeberka pieczone Magda Gessler
17.10.2021 02:00 Obłędny patent Gessler na marynatę do żeberek - będą idealnie soczyste

Pieczone żeberka bez marynaty są oczywiście smaczne, jednak wiele brakuje im do ideału. Magda Gessler opracowała swoją recepturę, dzięki której są bardzo aromatyczne i soczyste. Niżej zdradzamy dokładne szczegóły. Żeberka wieprzowe stanowią doskonały posiłek na imprezę lub wieczór filmowy - można bowiem wygodnie łapać je rękoma. Ich smak oraz delikatność nie mają sobie równych. Magda Gessler w swojej marynacie zawarła whisky, ketchup czy colę - taka mieszanka zmiękczy mięso, sprawi, że będzie bardziej soczyste, a cukier na jego powierzchni skarmelizuje się, nadając całości obłędnego smaku.

Pyszny sos śliwkowy do mięsa
15.10.2021 02:00 Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Śliwki suszone mają mocny smak i aromat, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Duszone mięso w sosie śliwkowym jest wyjątkowo smaczne, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Sos śliwkowy to doskonały dodatek do obiadu w długie, deszczowe dni. Poznaj przepis na sos śliwkowy do mięsa.Sos śliwkowy przygotowuję jesienią i na święta, jako doskonały dodatek do zimnej płyty oraz duszonej wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Każdy rodzaj mięsa rewelacyjnie łączy się z intensywnym, słodkim sosem śliwkowym.Suszone śliwki są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Smakują równie dobrze podane z jogurtem, owsianką lub same, jako lekka przekąska. Śliwki suszone przede wszystkim regulują pracę jelit i całego układu pokarmowego. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają również procesy starzenia i zapobiegają powstaniu nowotworów. Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są świetnym dodatkiem do mięs na ciepło, pasztetów, wędlin. Wykorzystaj trwający jeszcze sezon na owoce i przygotuj z nich śliwki w occie na całą zimę.

Wąytróbka smażona
15.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczystą wątróbkę

Dobrze wysmażona wątróbka nie ma sobie równych - jest delikatna, a w połączeniu ze słodką cebulką, staje się prawdziwym rarytasem. Aby wyszła soczysta, należy solić ją dopiero po usmażeniu. Sól wyciąga wilgoć, co przy zbyt długim wystawieniu wątróbki na jej działanie, ta staje się sucha jak wiór. Aby wątróbka udała się w doskonały sposób, przed smażeniem warto wymoczyć ją w mleku. Dzięki temu usuwa się większość jej naturalnej goryczki, a także delikatnie ją zmiękcza. Najważniejszym aspektem smażenia jej jest jedna sól, która nadaje wątróbce doskonałego smaku, a także pogłębia go. Oczywiście nie może jej zabraknąć, lecz warto powstrzymać się przed dodawaniem jej zbyt wcześnie - najlepiej działa posolenie na chwilę przed zdjęciem patelni.

Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler
14.10.2021 02:00 Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Mielone tak pyszne, że oczarują każdego? Patent od Magdy Gessler pozwoli wam przygotować wyjątkowo soczyste mięsne kotlety. Spróbujcie koniecznie. Gwiazda dodaje do mięsnej masy odrobinę wody. Dzięki niej kotlety mielone będą bardziej soczyste.Kluczem do sukcesu są zakupy. Jak przekonuje restauratorka, nie ma nic gorszego niż mielone przyrządzone z mięsa niskiej jakości. Aby więc zachwycić rodzinę lub gości warto odwiedzić dobrego rzeźnika, a potem sięgnąć po przepis gwiazdy Kuchennych Rewolucji.Kotlety z tego przepisu są proste w przygotowaniu i wprost rozpływają się w ustach. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Obłędnie pysznie smakują z ziemniaczkami i szeregiem innych dodatków. Spróbujcie podać do nich surówkę z pora lub z kalarepy. Zachwyt gwarantowany.

Golonka wyjdzie idealnie jak nigdy
13.10.2021 02:00 Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna. Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.

kotlety mielone
13.10.2021 02:00 Kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

Mamy ciekawą propozycję dla wielbicieli mielonych. Przygotujcie kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych. Będą niezwykle soczyste i zyskają wyrazisty, kwaskowy smak. Od razu je pokochacie.Kotlety mielone mają niezliczoną ilość wersji smakowych. W zasadzie każdy przygotowuje je nieco inaczej. A to z innego mięsa, a to z innymi dodatkami i przyprawami, jedni je smażą, inni zaś pieką. Wersja z dodatkiem kiszonych ogórków jest nieco zaskakująca, ale jakże naturalna. Wszak często do mielonych kotletów podajemy kiszone ogórki.

krupnik
12.10.2021 02:00 Tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik

Krupnik jest jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotowana na mięsie, ma dodatek kaszy, marchewki i ziemniaków. Doskonale syci, a przy tym dostarcza nam wielu składników odżywczych. Oto klasyczny przepis na krupnik. Kasze teoretycznie są popularne w naszej kuchni. Praktycznie jednak rządzą ziemniaki. Krupnik jest więc doskonałą okazją do przemycenia niezwykle zdrowej kaszy. Dodana do zupy kasza jęczmienna nie jest sucha, ale bardzo smaczna, bo nasączona mięsno-warzywnym wywarem. Zobaczysz, że cała rodzina zje ją bez marudzenia.