Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Projekt bez tytułu - 2021-10-23T190202.408
23.10.2021 02:00 Jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę?

W sklepach można kupić przeróżne rodzaje kiełbas. Różnią się ceną, kolorem osłonki, stopniem podsuszenia. Czy wiesz jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę? Czym sugerować się dokonując wyboru? Oto kilka wskazówek.Cena jest z pewnością wyznacznikiem jakości. Nie ma się co oszukiwać, tani produkt da się wyprodukować raczej z niskiej jakości surowca i z użyciem wielu polepszaczy. Jednak już nawet w tym samym przedziale cenowym możemy kupić kiełbasy lepsze i gorsze. Dowiedz się jak je rozpoznać.

golonka pieczona
22.10.2021 02:00 Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę. Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

mięso mielone
22.10.2021 02:00 Jak wybrać dobre mięso mielone?

Po mielone mięso chętnie sięgamy, bo jest wygodne i szybkie w użyciu. Jeśli jednak chcemy, by przygotowane z niego potrawy były smaczne, kupmy wartościowe mięso. Zobacz jak wybrać dobre mięso mielone.Mięso mielone, dzięki rozdrobnieniu jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Można je przesmażyć na patelni i zrobić z niego mięsny sos czy przerobić je na kotlety lub pulpety. Szybko są gotowe do spożycia i smakują całej rodzinie.

bigos myśliwski
21.10.2021 02:00 Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.

kotlet schabowy
20.10.2021 02:00 Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie. Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.

Kotlety mielone
20.10.2021 02:00 Obłędne kotlety mielone z piekarnika od Jakuba Kuronia

Jesteśmy przyzwyczajeni, że kotlety mielone smaży się na patelni - jak się okazuje, można zrbić je inaczej. Dobrym pomysłem jest upieczenie ich w piekarniku. Z poniższym przepisem od Jakuba Kuronia kotlety wyjdą idealnie soczyste. Kotlety mielone nie są wymagającym daniem, dlatego każdy może się za nie zabrać bez żadnych kłopotów. Wystarczy kupić dobre jakościowo składniki, a kotlety będą obłędne. Zamiast korzystania z patelni i oleju, co generuje dodatkowe kalorie, warto upiec mięsne kotlety w piekarniku. Jeśli chcesz się odchudzić bądź preferujesz potrawy bardziej odżywcze, piekarnik jest najlepszym wyborem.

Zimne nóżki
20.10.2021 02:00 Jak zrobić klarowne zimne nóżki na Wszystkich Świętych?

Zimne nóżki można serwować na przystawkę lub zakąskę. Doskonale sprawdza się w roli specjału na Wszystkich Świętych. Są smaczne i sycące. By jednak miały też apetyczny wygląd, trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz, jak zrobić klarowne zimne nóżki. Zimne nóżki przygotowuje się zwykle z tylnych lub przednich nóg wieprzowych. Warto też dodać golonkę, by nóżki były bardziej mięsne. Przygotowanie nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Tylko wtedy będą smaczne i zetną się bez dodatku żelatyny. Jednak takie długie gotowanie często powoduje też, że wywar traci klarowność i robi się mniej apetyczny. Podczas Wszystkich świętych warto postawić na specjały, które prezentują się nienagannie.

Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
20.10.2021 02:00 Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.

Bitki wieprzowe
18.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe

Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.

Soczysty klops
18.10.2021 02:00 Jak zrobić soczysty klops?

Pieczeń rzymska, inaczej określana jako klops, jest tania, łatwa w przygotowaniu, a także przepyszna - kto nie lubi soczystego mięsa zapieczonego z przyprawami? Aby zrobić ją najlepiej, nie wyrabiaj zbyt długo mięsa. Inaczej pieczeń może rozpaść się podczas pieczenia lub wyjść zbyt sucha. Pieczeń rzymska, przez innych nazywana po prostu klopsem, nie wymaga od gotującego żadnej wprawy, ani wysiłku. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby zawsze udała się na 100%. Przede wszystkim mięso nie może zostać zanadto wyrobione, a jego temperatura powinna być jak najniższa. Najlepsze jest stosunkowo tłuste mięso, aby zachowało w sobie jak najwięcej soków.

Żeberka pieczone Magda Gessler
17.10.2021 02:00 Obłędny patent Gessler na marynatę do żeberek - będą idealnie soczyste

Pieczone żeberka bez marynaty są oczywiście smaczne, jednak wiele brakuje im do ideału. Magda Gessler opracowała swoją recepturę, dzięki której są bardzo aromatyczne i soczyste. Niżej zdradzamy dokładne szczegóły. Żeberka wieprzowe stanowią doskonały posiłek na imprezę lub wieczór filmowy - można bowiem wygodnie łapać je rękoma. Ich smak oraz delikatność nie mają sobie równych. Magda Gessler w swojej marynacie zawarła whisky, ketchup czy colę - taka mieszanka zmiękczy mięso, sprawi, że będzie bardziej soczyste, a cukier na jego powierzchni skarmelizuje się, nadając całości obłędnego smaku.

Pyszny sos śliwkowy do mięsa
15.10.2021 02:00 Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Śliwki suszone mają mocny smak i aromat, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Duszone mięso w sosie śliwkowym jest wyjątkowo smaczne, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Sos śliwkowy to doskonały dodatek do obiadu w długie, deszczowe dni. Poznaj przepis na sos śliwkowy do mięsa.Sos śliwkowy przygotowuję jesienią i na święta, jako doskonały dodatek do zimnej płyty oraz duszonej wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Każdy rodzaj mięsa rewelacyjnie łączy się z intensywnym, słodkim sosem śliwkowym.Suszone śliwki są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Smakują równie dobrze podane z jogurtem, owsianką lub same, jako lekka przekąska. Śliwki suszone przede wszystkim regulują pracę jelit i całego układu pokarmowego. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają również procesy starzenia i zapobiegają powstaniu nowotworów. Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są świetnym dodatkiem do mięs na ciepło, pasztetów, wędlin. Wykorzystaj trwający jeszcze sezon na owoce i przygotuj z nich śliwki w occie na całą zimę.

Wąytróbka smażona
15.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczystą wątróbkę

Dobrze wysmażona wątróbka nie ma sobie równych - jest delikatna, a w połączeniu ze słodką cebulką, staje się prawdziwym rarytasem. Aby wyszła soczysta, należy solić ją dopiero po usmażeniu. Sól wyciąga wilgoć, co przy zbyt długim wystawieniu wątróbki na jej działanie, ta staje się sucha jak wiór. Aby wątróbka udała się w doskonały sposób, przed smażeniem warto wymoczyć ją w mleku. Dzięki temu usuwa się większość jej naturalnej goryczki, a także delikatnie ją zmiękcza. Najważniejszym aspektem smażenia jej jest jedna sól, która nadaje wątróbce doskonałego smaku, a także pogłębia go. Oczywiście nie może jej zabraknąć, lecz warto powstrzymać się przed dodawaniem jej zbyt wcześnie - najlepiej działa posolenie na chwilę przed zdjęciem patelni.

Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler
14.10.2021 02:00 Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Mielone tak pyszne, że oczarują każdego? Patent od Magdy Gessler pozwoli wam przygotować wyjątkowo soczyste mięsne kotlety. Spróbujcie koniecznie. Gwiazda dodaje do mięsnej masy odrobinę wody. Dzięki niej kotlety mielone będą bardziej soczyste.Kluczem do sukcesu są zakupy. Jak przekonuje restauratorka, nie ma nic gorszego niż mielone przyrządzone z mięsa niskiej jakości. Aby więc zachwycić rodzinę lub gości warto odwiedzić dobrego rzeźnika, a potem sięgnąć po przepis gwiazdy Kuchennych Rewolucji.Kotlety z tego przepisu są proste w przygotowaniu i wprost rozpływają się w ustach. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Obłędnie pysznie smakują z ziemniaczkami i szeregiem innych dodatków. Spróbujcie podać do nich surówkę z pora lub z kalarepy. Zachwyt gwarantowany.

kotlety mielone
13.10.2021 02:00 Kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

Mamy ciekawą propozycję dla wielbicieli mielonych. Przygotujcie kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych. Będą niezwykle soczyste i zyskają wyrazisty, kwaskowy smak. Od razu je pokochacie.Kotlety mielone mają niezliczoną ilość wersji smakowych. W zasadzie każdy przygotowuje je nieco inaczej. A to z innego mięsa, a to z innymi dodatkami i przyprawami, jedni je smażą, inni zaś pieką. Wersja z dodatkiem kiszonych ogórków jest nieco zaskakująca, ale jakże naturalna. Wszak często do mielonych kotletów podajemy kiszone ogórki.

Golonka wyjdzie idealnie jak nigdy
13.10.2021 02:00 Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna. Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.

krupnik
12.10.2021 02:00 Tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik

Krupnik jest jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotowana na mięsie, ma dodatek kaszy, marchewki i ziemniaków. Doskonale syci, a przy tym dostarcza nam wielu składników odżywczych. Oto klasyczny przepis na krupnik. Kasze teoretycznie są popularne w naszej kuchni. Praktycznie jednak rządzą ziemniaki. Krupnik jest więc doskonałą okazją do przemycenia niezwykle zdrowej kaszy. Dodana do zupy kasza jęczmienna nie jest sucha, ale bardzo smaczna, bo nasączona mięsno-warzywnym wywarem. Zobaczysz, że cała rodzina zje ją bez marudzenia.

Projekt bez tytułu - 2021-10-11T162624.202
11.10.2021 02:00 Wielki obiadowy hit - pieczone kotlety mielone

Kotlety mielone są smaczne, jednak dość kaloryczne. A gdyby tak upiec je, zamiast smażyć na oleju? To jest myśl. Przedstawiamy wam wielki, obiadowy hit — pieczone kotlety mielone. Są lżejsze dla żołądka, bardzo smaczne i pieką się same.Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Szybko otrzymuje się gotowe danie, a tak przygotowane mięso czy ryba są smaczne i chrupiące. Niestety smażenie ma kilka wad. Przede wszystkim zwykle do smażenia używa się tłuszczu, co powoduje, że część oleju czy smalcu jest wchłaniane przez kotlety. Po drugie, pod wpływem wysokiej temperatury smażenia, w tłuszczu powstają wolne rodniki, które nie są obojętne dla zdrowia. Po trzecie osoba smażąca musi cały czas pilnować kotlety na patelni, co jest dosyć męczące. Z powyższych powodów warto czasami zastąpić smażenie innymi, zdrowszymi metodami obróbki kulinarnej. W przypadku mielonych kotletów sprawdzi się pieczenie. Daje potrawę o taki samym, a nawet lepszym smaku. Natomiast walory zdrowotne pieczonych kotletów są zdecydowanie wyższe niż smażonych.

Bitki wieprzowe
10.10.2021 02:00 Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.

Schabowe w panierce
09.10.2021 02:00 Kotlety schabowe w obłędnej panierce z płatków owsianych

Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Ponieważ są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, trafiają w gust wielu smakoszy. Proponujemy wersję z chrupiącą panierką z płatków owsianych.Płatki owsiane często goszczą na naszych stołach w postaci słodkiej, porannej owsianki. Warto jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki do kotletów. Stanie się ona wtedy, tak chrupiąca, jak nigdy wcześniej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

smażenie kotletów
08.10.2021 02:00 Przepis na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem

Kotlety mielone dość często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, są proste i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim smaczne. Czasami warto jednak nieco je odmienić, by przełamać smakową nudę. Skorzystaj z naszego przepisu na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem, a zachwycisz domowników. Kotlety przygotowywane z mielonego mięsa bardzo łatwo jest odmienić i urozmaicić. Wystarczy dodać do mięsnej masy trochę posiekanej zieleniny czy startych warzyw. Dziś, proponujemy jednak zrobić kotlety nadziewane. W ich wnętrzu ukryjemy żółty ser, który po usmażeniu będzie się przyjemnie ciągnął.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia po meksykańsku
07.10.2021 02:00 Cukinia po meksykańsku - idealny propozycja na kolację

Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.

pilne
07.10.2021 02:00 Czesi wycofują z obrotu polskie mięso

Czesi wycofują z obrotu polskie mięso. Chodzi o mieloną wieprzowinę sprzedawaną w sieci Lidl. Powodem są zawarte w mięsie antybiotyki.Wycofania z rynku produktów żywnościowych zdarzają się dosyć często, i to nie tylko u nas. Powodem zawsze jest niespełnianie norm, a celem troska o bezpieczeństwo konsumentów. Obecność szkodliwych substancji w żywności może być bowiem groźna dla naszego zdrowia i życia.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kapuśniak
07.10.2021 02:00 Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak

Jeśli zastanawiasz się jaką zupę ugotować w chłodniejsze dni, to sugerujemy kapuśniak. Jest pożywny, więc szybko nasyci i doda energii. Poznaj cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak. Nie byłoby kapuśniaku, gdyby nie kiszona kapusta. To ona stanowi o smaku tej zupy, a także o jej właściwościach. Kapuśniak, choć jest ciężką zupą, dobrze działa na przewód pokarmowy. Ważnym składnikiem kapuśniaku jest też wędzonka. Wędzone żeberka, kości czy boczek sprawią, że zupa ta nabierze doskonałego smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

bekon
07.10.2021 02:00 Czym różni się boczek od bekonu?

W Anglii serwuje się jajka na bekonie, u nas raczej jajecznicę na boczku. A wiesz, czym różni się boczek od bekonu? A może to jedno i to samo? Już wyjaśniamy.Boczek jest tłusty, ale trudno sobie wyobrazić bez niego wiele potraw. Kwaśnica, grochówka czy jajecznica bez dodatku wędzonki miałyby płaski i wybrakowany smak. Tłuszcz w tych potrawach też odgrywa ważną rolę, bo pomaga wydobyć z nich smak i sprawić byśmy wychwycili wszystkie nuty smakowe.Bekon dla niektórych to to samo co boczek. Często zresztą używają tych nazw zamiennie. Jednak jak się okazuje, nie jest to prawdą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka
06.10.2021 02:00 Jak długo należy smażyć wątróbkę?

Wątróbka z cebulką i, w niektórych przypadkach, jabłkiem jest pysznym i odżywczym posiłkiem. Sporo osób boi się ją przygotowywać, ponieważ brak im wiedzy, jak długo należy ją smażyć. Dobrze wysmażona z każdej strony to maksymalnie 5 minut na każdą z nich. Wątróbka podsmażona ze skarmelizowaną cebulą, podana z puree ziemniaczanym oraz konfiturą z żurawiny potrafi niejednemu smakoszowi wywołać ślinotok. Mnóstwo ludzi tak kocha jej smak. Część z jej miłośników polega jednak na innych w przypadku gotowania wątróbki - nie wiedzą bowiem, w jaki sposób przygotować ją idealnie. Na szczęście mamy dla takich ludzi kilka prostych rad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki pieczone z boczkiem
04.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i prosty obiad

Ziemniaki pieczone z boczkiem to wyjątkowo szybka i smaczna potrawa, którą możesz przygotować samodzielnie lub jako dodatek do wielu dań. Aromatyczny boczek z cebulką sprawi, że ziemniaki nabiorą mięsnego, intensywnego smaku i aromatu, a szczypiorek doda całości wyjątkowej świeżości. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z boczkiem.Pieczone ziemniaki z boczkiem przygotujesz w niecałą godzinę, z czego 40 minut to pieczenie. Potrawa jest więc wyjątkowo szybka, prosta i przede wszystkim pyszna. Wędzony boczek doskonale współgra z ziemniakami, nadając im wyjątkowy smak. Ziemniaki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i skrop oliwą, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełny aromat.Ziemniaki z boczkiem możesz przygotować jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Możesz również upiec je jako dodatek do drobiu lub ryby. Delikatne, białe mięso komponuje się wprost rewelacyjnie z boczkiem i cebulką, nadając daniu intensywnego smaku i aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pysznych ziemniaków - tu znajdziesz ciekawą inspirację na ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem aromatycznych ziół.

Kotlet schabowy po meksykańsku
04.10.2021 02:00 Wyraziste, bosko pyszne kotlety schabowe po meksykańsku

Kotlety schabowe rodem z Meksyku są bardzo aromatyczne, a zarazem orzeźwiające. Dzięki podaniu ich z ćwiartką cytryny, którą można skropić mięso, danie nabiera ciekawych cytrusowych nut. W panierce z kolei znajduje się wiele przypraw, dlatego taki posiłek to prawdziwa symfonia smaków. Kotlety schabowe wcale nie muszą być zwykłym mięsem obtoczonym w bułce tartej. Ten prostych przepis można z powodzeniem urozmaicić o zupełnie nowe dodatki. Podczas smażenia należy jednak zachować sporo ostrożności. Przyprawy mają tendencję do przypalania się, dlatego ogólna temperatura oleju powinna być odrobinę niższa, niż przy zwykłych schabowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: