Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Kotlety mielone z ryżem
21.01.2023 15:58 Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Przygotowane z dodatkiem ryżu danie nie wymaga nawet jajek czy bułki tartej, a zachwyca smakiem i delikatnością. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona. Proste kotlety mielone z dodatkiem ryżu świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Znany z gołąbków składnik znakomicie podkreśla smak mięsa i sprawia, że danie staje się bardziej sycące. Posmakuje najbardziej wybrednym domownikom.

krupnik
21.01.2023 13:54 Na jakim mięsie ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję? Oto wybór kucharek

Krupnik jest niezwykle sycącą zupę, którą najczęściej przygotowujemy w jesienne i zimowe miesiąca. Poza zaspokajaniem głodu cudownie rozgrzewa, a dzięki bogactwu warzyw dostarcza wielu korzystnych dla zdrowia składników. Sercem porządnego klasycznego krupniku jest jednak mięso. Najbardziej doświadczone kucharki w kwestii gotowania krupniku jednoznacznie wskazują na wędzone żeberka.Choć krupnik z powodzeniem można uwarzyć na żeberkach surowych, to właśnie te wędzone nadają mu wyjątkowo intensywnego smaku. Tak przygotowywana zupa roztacza w całym domu cudowny aromat. Apetyczna wędzonka idealnie współgra z pozostałymi składnikami potrawyKrupnik na żeberkach można bez przeszkód wzbogacić także o inne składniki. Popularne są elementy drobiu, jak kurze skrzydełka lub kacze podroby. Dzięki nim zupa staje się tłusta, czyli dokładnie taka, jak ma być.Aby krupnik zrobił się kleisty warto pomyśleć o mięsach z chrząstką. Golonki czy nawet śmiesznie tanie kurze łapki nadadzą się do tego wyśmienicie. Krupnik ugotowany "na bogato" zaspokoi największy głód, a przy okazji nie zrujnuje portfela.

Gessler robi wyśmienitą marynatę do żeberek. Tajemnicą są 2 płyny
20.01.2023 18:03 Nie uwierzysz, z czego Gessler robi marynatę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Nie musztarda, nie miód. Magda Gessler przygotowuje marynatę do żeberek z dodatkiem whisky i coli. Wieprzowina marynowana w niezwykłej mieszance po upieczeniu jest niezwykle soczysta i ma niezwykły smak. A co najważniejsze, mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Żeberka wieprzowe zwykle dusimy w sosie, grillujemy lub smażymy. Do marynaty wykorzystujemy przyprawy, sos BBQ, musztardę i miód. Magda Gessler marynatę do mięsa robi inaczej niż wszyscy. Sekretem smaku jest cola, whisky i kilka aromatycznych dodatków. Takich żeberek jeszcze nie jadłaś.Do marynaty do żeberek potrzebujesz również octu, ketchupu, cukru i kilku ząbków czosnku. W mieszance nie może zabraknąć oczywiście soli, pieprzu i papryki mielonej. Gessler do marynaty dodaje również kmin rzymski, który wzmacnia smak całej potrawy.Żeberka wieprzowe w aromatycznej marynacie piecz przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Koniecznie pod przykryciem, żeby mięso nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Po tym czasie odkryj je i dopiekaj kolejne 30 minut. W ten sposób żeberka będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i będą soczyste w środku.

marynata
19.01.2023 17:40 Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste

W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.

Kotlety mielone będą cudownie soczyste
19.01.2023 10:52 Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Najlepsze kucharki zawsze sięgają po 1 dodatek

Soczyste kotlety mielone są potrawą, którą każdy pałaszuje z apetytem. Niestety nie zawsze jesteśmy tak właśnie je przyrządzić. Zbite i suche mięso nikogo nie zadowoli. Przed smażeniem dodaj do niego odrobinę nabiału i przekonaj się, jak ten prosty patent na zawsze odmieni Twoje kotlety.Kotlety z mięsa mielonego są niezwykle popularną propozycją obiadową. Tym bardziej ważne jest, by znać wszystkie sztuczki związane z ich przygotowaniem. Przydatna będzie wiedza odnośnie odpowiedniego wyboru mięsa, a także dodatków do niego. Z nami za każdym razem usmażysz obłędnie soczyste kotlety mielone.

Kotlety schabowe muszą być marynowane
18.01.2023 15:08 Kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Winny jest 1 błąd

Twarde kotlety schabowe nikomu nie będą smakowały. Odpowiednie przygotowanie mięsa pomoże nam uniknąć przykrych niespodzianek. Wystarczy, że nie pominiemy etapu marynowania, a przygotowane danie będzie delikatniejsze.Częstą przyczyną uzyskania mało kruchych kotletów schabowych jest pomijanie etapu marynowania. Rezygnujemy z niego, chcąc uniknąć komponowania skomplikowanych mieszanek przypraw. Tymczasem zamiast nich o wiele lepiej sprawdzi się mleko lub innego kwaśnego nabiału, które skutecznie poprawią teksturę mięsa.

Jaki schab jest najlepszy na kotlety? 1 nieoczywisty szczegół zapewnia im soczystość
16.01.2023 14:02 Jaki schab jest najlepszy na kotlety? 1 nieoczywisty szczegół zapewnia im soczystość

Czy zdarzyło Ci się zrobić suche, twarde kotlety schabowe? Jeśli tak, przyczyną mogło być nieodpowiednie mięso. Zwróć więc uwagę, na kupowaną porcję schabu. Najsmaczniejsza wcale nie jest jednolicie różowa. Dobrze jeśli mięso jest nieco poprzerastane tłuszczykiem i ma nieco ciemniejszy kolor. Tak właśnie wygląda schab od strony karczku - idealny na schabowe. Schabowe są pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad. Kultowe danie wymaga jednak odpowiedniego mięsa i przyrządzania. W przeciwnym razie schabowe będą twarde, suche i niezbyt smaczne. Każdy rodzaj mięsa dzieli się na klasy. Mamy mięso tłuste, chude, delikatniejsze, twardsze. Schab jest dość twardym kawałkiem wieprzowiny, dlatego też należy moczyć schabowe w mleku lub maślance, aby zmiękły. Mało kto wie, że schab od strony karczku będzie o wiele smaczniejszy, niż schab od strony szynki.Kotlety schabowe namocz w mleku lub maślance i odstaw na kilka godzin, następnie obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej i dopiero smaż na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smaż na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub domowym smalcu.

duszone mięso
16.01.2023 08:51 Chcesz skrócić czas duszenia mięsa? Sięgnij po 1 popularny produkt spożywczy

Dusisz lub gotujesz mięso na obiad? W prosty sposób możesz skrócić czas jego przyrządzania. Wystarczy, że dodasz do potrawy odrobinę sody oczyszczonej. Produkt ten zmiękczy twarde włókna wieprzowiny i wołowiny, a przy tym nie będzie wyczuwalny w daniu. Ten prosty trik wykorzystują najlepsi kucharze.Mięso duszone w sosie własnym, z cebulą lub warzywami jest zawsze wyśmienitym pomysłem na obiad. Gulasz jest pysznym, ale czasochłonnym daniem. Wieprzowina i wołowina potrzebują kilku godzin, żeby były miękkie i soczyste. Czas gotowania możesz jednak skrócić, wykorzystując sprawdzony sposób.Nigdy nie dolewaj zimnej wody podczas duszenia mięsa. Woda musi być wrząca. W ten sposób nie zatrzymasz procesu gotowania, a mięso będzie idealnie miękkie i soczyste. Zimna woda dodana do potrawy sprawi, że wołowina i wieprzowina mogą stać się twarde.Jeśli chcesz upiec mięso, dobrym pomysłem jest marynata z dodatkiem musztardy. Ocet zawarty w musztardzie zmiękcza twarde włókna mięsa, a karkówka, schab, łopatka i inne dania pieczone będą soczyste i pełne smaku.

Tylko dziś. Kultowa polska przekąska do odebrania za darmo. Spełnij 2 warunki i są Twoje
14.01.2023 09:41 Tylko dziś. Kultowa polska przekąska do odebrania za darmo. Spełnij 2 warunki i jest Twoja

Planujesz zakupy spożywcze? Koniecznie jedź do Biedronki. Tylko dzisiaj, 14.01.2023 r. sieć sklepów rozdaje opakowania kabanosów. Paczkę kultowej przekąski otrzymasz za zakupy za minimum 99 zł z kartą Moja Biedronka.Polacy chętnie robią zakupy w Biedronce. Nic dziwnego, sieć sklepów zachęca dużym asortymentem i wieloma promocjami. Akcje promocyjne pojawiają się regularnie, więc zawsze mamy okazję kupić produkty spożywcze w bardzo atrakcyjnych cenach.Niedawno Biedronka rozpoczęła zupełnie nową akcję. Robiąc zakupy w popularnej sieci sklepów, otrzymamy wybrane produkty zupełnie za darmo. W ubiegłym tygodniu na klientów czekał 1 kg cukru, dzisiaj natomiast kultowa przekąska. Aby skorzystać z promocji, wystarczy spełnić dwa proste warunki.Od czwartku do soboty, 14.01.2023 r. obowiązuje również gazetka promocyjna Biedronki. W sklepie kupimy wiele produktów w bardzo atrakcyjnych cenach. Owoce, warzywa, mięso i nabiał są mocno przecenione. Niektóre produkty są tańsze aż o 82%.

parówki
12.01.2023 10:10 Co to jest MOM? Dlaczego dietetycy każą się go wystrzegać?

MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, jest składnikiem wielu produktów mięsnych. Spożywanie parówek, kiełbas i innych produktów, które na etykiecie posiadają informację o MOM grozi otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworami. MOM może negatywnie wpłynąć również na rozwój płodu i przebieg ciąży. Wiele osób podczas robienia zakupów, nie zwraca uwagi na skład produktów, które zamierza kupić. Zwykle podczas wyboru produktów mięsnych kierują się również ceną, ponieważ mięso jest drogie. Mało kto wie, że w wielu produktach mięsnych, głównie tych tańszych, znajduje się MOM.MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie to najgorszy składnik, jaki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w parówkach, pasztetach, konserwach i gotowych daniach, np. w pierogach, krokietach z mięsem, hamburgerach, nuggetsach. Nie dość, że w mięsie oddzielanym mechanicznie może być zmielone niemal wszystko, to jeszcze do masy dodawane są polepszacze i konserwanty. MOM to jeden ze składników, których powinniśmy unikać. Stawką jest nasze zdrowie.

kotlety schabowe
11.01.2023 22:05 Najgorsze błędy podczas przyrządzania kotletów schabowych. Brak odpowiedniej deski do krojenia jest wierzchołkiem góry lodowej

Czasami nie zdajemy sobie sprawy z podstawowych błędów, które nieumyślnie popełniamy. Tyczy się to nawet tak prozaicznej czynności, jak przygotowanie kotletów schabowych. Czy wiesz, że mięso na kotlety powinno oporządzać się na dedykowanej do tego desce do krojenia? Jeśli jesteście tym zaskoczeni, to inne kwestie wprowadzą Was w osłupienie.W surowych kotletach schabowych mogą znajdować się drobnoustroje niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego powodu mięso powinno mieć w kuchni swoją osobną deskę do krojenia. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, groźne bakterie możemy z łatwością przenieść na inne produkty spożywcze. Nawet najdokładniejsze umycie deski nie rozwiązuje tego problemu. Podczas krojenia łatwo powstają w niej szczeliny i rysy, do których nie sposób dotrzeć gąbką. To właśnie tam drobnoustroje mogą zadomowić się na dobre. Najlepiej zaopatrzyć się więc w osobną deskę do przygotowywania kotletów schabowych oraz innych mięs.

mięso na gulasz
10.01.2023 21:48 Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe

Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.

karkówka pieczona
10.01.2023 15:56 Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad

Wiele osób uwielbia karkówkę z grilla. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. Jeśli mięso odpowiednio zamarynujecie, będzie równie aromatyczne i soczyste. Do upieczenia plastrów karkówki nie potrzeba wiele czasu, więc takie danie możecie zaserwować na obiad nawet w tygodniu. Pieczoną karkówkę przygotujesz błyskawicznie. Będzie o wiele smaczniejsza niż z grilla. Sekretem jest odpowiednia marynata z ketchupu, majonezu i przypraw, w tym czosnku granulowanego i suszonego majeranku. Mięso marynuj przez 2 godziny. Pieczoną karkówkę wstaw do piekarnika razem z pokrojonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby karczek delikatnie się przypiekł, 10 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i dopiekaj go 10-15 minut.Do przygotowania pieczonej karkówki wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Najlepiej kup całą porcję mięsa i pokrój ją w plastry w domu. Jeśli jednak kupujesz karkówkę w opakowaniu, zawsze zwracaj uwagę nie tylko na datę, ale i na kolor mięsa i czy w pojemniku nie skrapla się woda. Woda i jasne, blade mięso to pierwsze oznaki psucia.

Kotlety mielone bez bułki
10.01.2023 09:44 Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułki. Zastąpisz ją uwielbianym warzywem Polaków

Kotlety mielone bez bułki będą równie smaczne. Czerstwe pieczywo z powodzeniem zastąpimy ziemniakami, które sprawią, że masa będzie jednocześnie zwarta i delikatna. Rarytas w takiej wersji jest bardzo sycący i z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujecie?Proste, soczyste i wyjątkowo pożywne kotlety mielone bez bułki będą idealne na obiad dla całej rodziny. Z przygotowanej z dodatkiem ziemniaków masy mięsnej z łatwością je uformujemy, a dzięki odpowiednio dobranym dodatkom ich smak będzie znakomity.

kotlety mielone
09.01.2023 14:01 Hitowe kotlety mielone bez nadmiaru tłuszczu. Trudno o zdrowsze i bardziej soczyste

Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.

polędwiczki wieprzowe
09.01.2023 10:27 Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak z uwagi na ich delikatność, łatwo przesuszyć je nieumiejętną obróbką. Dlatego z chęcią podpowiemy, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe smażone, duszone oraz pieczone, aby zawsze wychodziły miękkie i soczyste.Polędwiczki wieprzowe nie wymagają wielu wymyślnych przypraw, gdyż same w sobie są niebywale smakowite. W kwestii dodatków natomiast mamy ogromne pole do popisu. Polędwiczki pasują zarówno do przepisów nowoczesnych oraz klasycznych. Z takim produktem każdy posiłek będzie wyjątkowo udany.

gołąbki
09.01.2023 09:12 Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

Tradycyjne potrawy polskiej kuchni mają grono zagorzałych zwolenników. Jednym z bardziej popularnych dań są smakowite gołąbki. Duszona lub pieczona kapusta wypełniona smakowitym farszem nie bez powodu cieszy się popularnością. Jeśli chcesz, aby gołąbki zawsze wychodziły idealnie soczyste, dodaj do farszu odrobinę bulionu.Klasyczne gołąbki nie są trudne do przyrządzenia. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone liście kapusty i gotowe. Czasem jednak mimo trzymania się wytycznych przepisu, potrawa nie wychodzi tak smaczna, jak byśmy tego oczekiwali. Remedium na te bolączki jest domowy bulion.

Kotlety schabowe nie wychodzą Ci idealne? Sprawdź, w czym może tkwić błąd
08.01.2023 11:54 Kotlety schabowe nie wychodzą Ci idealne? Sprawdź, w czym może tkwić błąd

Kotlety schabowe wyszły twarde, tłuste lub panierka odkleiła się od mięsa? Schabowe są uwielbianym, prostym daniem, jednak wymagają odpowiedniego przygotowania. Mąka pszenna jest kluczowym dodatkiem do panierki. Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia kultowej potrawy.Kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio przyrządzone, doprawione i panierowane będą soczyste i pełne smaku. Schabowe mają delikatne mięso i złocistą, chrupiącą skórkę, która mocno przylega do mięsa. Jeśli Twoje schabowe nie wyszły tak, jak powinny, sprawdź, gdzie popełniałaś błąd.Wiele osób smaży kotlety schabowe na oleju rzepakowym lub na smalcu. Osobiście polecam jednak masło klarowane. Produkt ma wysoką temperaturę smażenia, nie pali się na patelni. Dodaje również schabowym wspaniałego smaku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz, zwróć uwagę na jego temperaturę.Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i kapustą zasmażaną, surówką z kiszonej kapusty lub lekką sałatką z pomidora i świeżego ogórka. Do schabowych możesz przygotować również sos grzybowy lub pieczarkowy. Danie będzie smakować obłędnie, jeśli w odpowiedni sposób przyrządzisz mięso.

kotlety schabowe
07.01.2023 21:05 Okrasa zdradził sekret idealnych kotletów schabowych. Smaży je na konkretnym produkcie

Karol Okrasa podzielił się sekretem swoich wyśmienitych kotletów schabowych. Dzięki jego wskazówkom krok po kroku przygotujesz ten specjał bez najmniejszych problemów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce zachwyci wszystkich domowników. Koniecznie wypróbuj sposób popularnego kucharza.Karol Okrasa swoje kotlety schabowe smaży wyłącznie na smalcu. Nie mniej ważne, niż wybór odpowiedniego tłuszczu, jest właściwe przygotowanie i panierowanie mięsa. Zastosuj wskazówki Karola Okrasy i przekonaj się, jak pyszny może być klasyczny schabowy. Po prostu palce lizać.

kaszanka
06.01.2023 15:42 Babcia Zosia robi najlepszą kaszankę. Stary patent do dziś zbiera pochwały

Babcia Zosia kaszankę przyrządza nie od dziś. Jej sprawdzona receptura pozostaje niezmienna od lat. Smaczny kiełbasiany specjał za każdym razem zachwyca wszystkich przy stole. Z poniższym przepisem możesz taką samą przygotować we własnej kuchni.Tradycyjną kaszankę przygotowuje się z użyciem wieprzowej krwi. Ten produkt jest łatwo dostępny głównie na wsiach przy okazji "świniobicia". W warunkach domowych można wykorzystać krew suszoną. Wypróbujcie genialną recepturę babci Zosi na swojską kaszankę.

Nasze babcie do kotletów mielonych obowiązkowo dodają ten składnik. Dlatego wychodzą boskie
06.01.2023 11:50 Nasze babcie do kotletów mielonych obowiązkowo dodają ten składnik. Dlatego wychodzą boskie

Kotlety mielone według babcinej receptury wychodzą za każdym razem. Sekretem jest odpowiednio przygotowane mięso oraz dodatki. Babcie do masy i do tłuszczu do smażenia dodają czosnek. Kotlety po usmażeniu są soczyste i pełne smaku. Jesteśmy pewni, że dziś obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego kupionego w markecie. Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka karkówki lub łopatki wieprzowej. Mięso musi mieć przerosty tłuszczu. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone po usmażeniu są soczyste. Wieprzowinę zmiel w maszynce na małych oczkach.Aby kotlety mielone wyszły puszyste, mięso po zmieleniu wyrabiaj ręcznie z dodatkiem odrobiny lodowatej wody. To skuteczny sposób na zmiękczenie wieprzowiny i wtłoczenie do masy pęcherzyków powietrza. Babcie do kotletów mielonych dodają sporą ilość czosnku. 3 ząbki dodaj bezpośrednio do masy, a 2 przyrumień na patelni na tłuszczu. Olej, masło klarowane, czy smalec nabiorą aromatu, przez co mięso będzie smakować fantastycznie.

kotlety mielone
05.01.2023 09:39 Czy da się zrobić soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki? Znamy kilka doskonałych zamienników

Klasyczny przepis na kotlety mielone przewiduje dodanie do mięsa tartej lub namoczonej bułki. Okazuje się jednak, że możesz ten składnik w prosty sposób zastąpić. Bułkę z powodzeniem podmienisz na kaszę lub ryż. Przygotowane w ten sposób kotlety są nie tylko smaczne, ale też soczyste i zdrowe.Dodatek bułki do kotletów mielonych ma za zadanie zapewnić potrawie soczystość. Składnik ten ponadto wiąże mięso, dzięki czemu nie rozpada się ono podczas smażenia. Na szczęście inne, zdrowsze produkty charakteryzują się takimi samymi właściwościami. Dzięki pomysłowym dodatkom kotlety mielone zyskują również nowy ciekawy smak.

Kotlety mielone z niespodzianką
04.01.2023 14:44 Soczyste kotlety mielone z niespodzianką. W środku znajdziesz same pyszności

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Dziś proponujemy Wam zrobić mielone z niespodzianką, czyli z ogórkiem kiszonym i żółtym serem w środku. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne i będą pysznym zaskoczeniem dla domowników. Soczyste, delikatne mięso, aromatyczne nadzienie i chrupiąca, złocista skórka. Czy trzeba coś więcej?Kotlety mielone z ogórkiem i żółtym serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, kapustą zasmażaną z kminkiem, mizerią, ogórkami, czy lekką surówką z kapusty pekińskiej. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystajmy mięso wieprzowe najwyższej jakości. Możemy zmielić również kawałek łopatki, szynki lub karkówki. Aby kotlety były soczyste, dodajmy do nich przesmażoną na maśle cebulę. Tłuszcz nawilży mięso, a mielone będą smakować rewelacyjnie.Kotlety mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej partiami, by kotlety nie stykały się na patelni. Inaczej zaczną się dusić, a nie smażyć i stracą chrupiącą skórkę. Skórka zacznie również odchodzić od mięsa.

Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę
03.01.2023 18:57 Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę

Szukasz pomysłu na pożywne danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy? Przygotuj schab duszony z grzybami i warzywami w aromatycznym sosie. Mięso z papryką, pieczarkami, ogórkami i sosem pomidorowym zniknie z talerzy błyskawicznie.Jednogarnkowe danie ze schabu jest bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne, co należy zrobić, to pokroić mięso i warzywa i dodawać je na patelnię w odpowiedniej kolejności. Cała potrawa dosłownie robi się sama. Danie wystarczy doprawić suszonym majerankiem i słodką papryką mieloną. Będzie pyszne i bardzo aromatyczne.Do przygotowania jednogarnkowego dania ze schabu wybierz mięso najwyższej jakości. Jeśli kupujesz schab paczkowany, zwróć uwagę nie tylko na datę ważności. Bardzo ważny jest kolor mięsa. Schab musi być różowy. Na opakowaniu nie może skraplać się woda. To znak, że mięso zaczyna się psuć.Wszystkie składniki na jednogarnkowe danie ze schabu podsmażaj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Schab będzie soczysty, delikatny i pełen smaku. To doskonałe danie na każdą okazję.

Gołąbki od babci Reginy
03.01.2023 18:43 Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć

Gołąbki są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z prostym przepisem babci Reginy przygotujecie doskonałą kapustę faszerowaną mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Koniecznie musicie spróbować — domownicy ją pokochają. Gołąbki przygotujcie od razu na dwa dni, bo doskonale nadają się do odgrzewania. Sycące i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym można przygotować na kilka sposobów. Babcia Regina piecze je w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. Są tak pyszne, że nikt im się nie oprze.

Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety
03.01.2023 11:50 Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety

Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.

Mistrzowskie kotlety schabowe według Gessler. Jej rady warto zapamiętać
03.01.2023 11:34 Mistrzowskie kotlety schabowe według Gessler. Jej rady warto zapamiętać

Magda Gessler zdradziła przepis na wyśmienite kotlety schabowe. Znana restauratorka moczy mięso w mleku i cebuli, następnie panieruje i smaży na domowym smalcu. Schabowe według jej receptury są soczyste i pełne smaku. Kotlety schabowe najczęściej rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy i smażymy na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Magda Gessler kultową potrawę przyrządza w nieco inny sposób. Kotlety według jej przepisu będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad.Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Duży kawałek schabu pokrój w dość cienkie plastry i rozbij na duże, bardzo cienkie kotlety. Restauratorka mięso doprawia, zalewa mlekiem, dodaje cebulę i wstawia do lodówki na kilka godzin.Gessler do smażenia kotletów schabowych wykorzystuje smalec domowej roboty. Tłuszcz zwierzęcy podkreśla smak mięsa, a kotlety są bardziej soczyste. Do panierki wykorzystaj nie tylko bułkę tartą i jajka. Kotlety obtocz również w mące, dzięki której bułka nie odklei się od schabu podczas smażenia.

Soczyste kotlety mielone z cukinią
02.01.2023 21:38 Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Wyjdą jeszcze lepsze i bardziej soczyste

Soczyste kotlety mielone można uzyskać na wiele sposobów. Jednym ze smaczniejszych jest dodanie do mięsnej masy startej cukinii. Warzywo sprawi, że nie wyschnie ona na wiór podczas smażenia. Spróbujecie? Kotlety mielone z dodatkiem cukinii są znakomite. Lekkie, doprawione ziołami mięsne rarytasy dzięki dodatkowi warzywa nabiorą niesamowicie przyjemnej konsystencji. Tak delikatnego dania dawno nie jedliście.