Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

móżdżek wieprzowy
13.12.2022 20:30 Irena Santor przepada za nietypową potrawą. Dziś mało kto ją przyrządza

Irena Santor jest znaną piosenkarką i legendą polskiej sceny. Gwiazda jakiś czas temu zwierzyła się ze swojej słabości do pewnej nietypowej potrawy. Okazuje się, że Pani Irena przepada za móżdżkiem wieprzowym. Dla niektórych takie danie jest niemałym zaskoczeniem.Móżdżek wieprzowy, dziś nieco zapomniany, kiedyś był serwowany w najlepszych lokalach i restauracjach. Nic dziwnego- ten rarytas jest niezwykle delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Stanowi również dobre źródło białka, witaminy B12 oraz fosforu. Móżdżek wieprzowy w dzisiejszych czasach możesz zakupić u dobrego rzeźnika.

Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości
13.12.2022 09:13 Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości

Bez mleka, bez bułki tartej, bez kajzerki i jajka. Obłędne kotlety mielone przygotujesz z dodatkiem aromatycznego bulionu. Mięso po usmażeniu będzie soczyste, delikatne i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka. Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyca aromatem.Kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe danie będzie jednak o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je w zupełnie nowej wersji. Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka są proste w przygotowaniu, delikatne i wyjątkowo smaczne. Mielone mają również chrupiącą skórkę.Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki, mleka i jajka wykorzystajmy mięso mielone wieprzowe. Gorąco polecam karkówkę lub łopatkę. Mięso z przerostami i tłuszczem jest najlepsze do przygotowania kultowego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone nie są suche w środku.Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka podaj z ulubionymi dodatkami. Mój ulubiony zestaw obiadowy? Mielone z ziemniakami z kminkiem i mizerią lub podsmażoną kapustą. Do mielonych wykorzystaj bulion warzywny lub rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z bulionu z kostki. Bulion możesz ewentualnie zamienić na zwykłą wodę.

pieczony schab tomasza strzelczyka
12.12.2022 22:30 Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje

Tomasz Strzelczyk jest niebywałym autorytetem, jeśli chodzi o kuchnię polską. Tym razem podzielił się sposobem na kruchy i soczysty pieczony schab. Elegancko podany kawałek mięsa zniewala swoim smakiem i aromatem. Wypróbuj koniecznie patent popularnego kucharza.Pieczony schab Tomasza Strzelczyka ,którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, należy przed przygotowaniem obwiązać sznurkiem. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowa odpowiedni kształt, oraz będzie dobrze się kroiło. W tym celu najlepiej sprawdzi się naturalny sznurek wędzarniczy lub bawełniana nić.

schab pieczony ze śliwkami
10.12.2022 22:42 Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół

Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.

Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat
10.12.2022 14:06 Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat

Gołąbki z ryżem i kaszą są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, a gołąbki wprost rozpływają się w ustach. Danie podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je ze smakiem.Gołąbki zwykle przygotowujemy z ryżem, mięsem mielonym i podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki możemy dusić, piec lub gotować na parze. Babcia Marysia do farszu dodaje również kaszę jęczmienną, a cały farsz doprawia czosnkiem, cebulą i suszonym majerankiem. Gołąbki z ryżem i kaszą to pomysł na danie, które oczaruje każdego smakosza. Farsz z dodatkiem kaszy jest o wiele bardziej aromatyczny i pożywny. Babcia Marysia gołąbki podaje z sosem pieczarkowym lub grzybowym, takie połączenie smakuje rewelacyjnie.Przed przygotowaniem gołąbków z ryżem i kaszą sparz kapustę. Możesz ugotować ją tradycyjnie w garnku, a możesz znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując mikrofalówkę. Urządzenie nastaw na najwyższą moc i do środka włóż liście kapusty, po kilku minutach liście będą miękkie i jędrne.

jak zrobić soczysty schab ze śliwką
09.12.2022 09:12 Jak zrobić soczysty schab ze śliwką? 1 detal ma ogromne znaczenie. Koniecznie o nim pamiętaj

Jeszcze nie tak dawno temu tylko najlepsze kucharki w rodzinie wiedziały, jak zrobić soczysty schab ze śliwką. Dziś tę wiedzę tajemną możecie posiąść dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi. Rozpływające się w ustach mięso uzyskać można dzięki jego obsmażeniu przed włożeniem do piekarnika. Sprawdź, jakie to proste.Metoda, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest dziecinnie łatwa. Pamiętaj jednak, że mięso należy marynować przez minimum 12 godzin. Przyrządzenie tej potrawy zaplanuj ze stosownym zapasem czasu. Smak pieczonego schabu wynagrodzi każdą minutę czekania.

pieczony boczek
08.12.2022 17:34 Rozpływający się w ustach pieczony boczek. Nigdy nie zapomnij o 2 dodatkach. Są gwarancją smaku

Zapomnij o kupnej wędlinie. Boczek pieczony jest o wiele smaczniejszym dodatkiem do pieczywa. Pachnie majerankiem i czosnkiem, kusząc wszystkich wokół. Co prawda jest nieco kaloryczny, ale jak zjesz 1-2 plasterki na kanapce, z pewnością Ci nie zaszkodzi. Boczek pieczony zachwyca aromatem. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy upieczesz mięso w rękawie. Na 10 minut przed końcem pieczenia natnij folię. W ten sposób zyskasz chrupiącą, przyrumienioną skórkę. Boczek będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin.Boczek pieczony marnowany w ziołach i przyprawach jest wyraźny w smaku, soczysty i bardzo aromatyczny. Boczek natrzyj czosnkiem, suszonym majerankiem i resztą przypraw i wstaw do lodówki na całą dobę. Po tym czasie mięso będzie gotowe do pieczenia. Pamiętaj, żeby boczek wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Gdy ociepli się do temperatury pokojowej, po upieczeniu będzie miękki i soczysty.

schab faszerowany
07.12.2022 20:16 Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni

Na święta pieczecie zwykle schab nadziewany suszonymi śliwkami? Mamy znacznie lepszy pomysł na pieczeń. W roku proponujemy nadziać schab orzechami. Farsz i cała pieczeń są soczyste i niezwykle apetyczne. Schab faszerowany orzechami możesz podać na ciepło na obiad lub na zimno, na przystawkę. Schab faszerowany, mimo całego bogactwa smaku, jest niezwykle prosty do przygotowania. Potrzebujesz na to zaledwie 20 minut. Pozostały czas to marynowanie oraz pieczenie mięsa. Wypróbuj ten przepis i uracz swoich bliskich wykwintnym obiadem.

kapuśniak ewy wachowicz
07.12.2022 16:13 Wyśmienity kapuśniak Wachowicz. Smaku nadaje mu 1 rodzaj mięsa i 1 obowiązkowy dodatek

Ewa Wachowicz w kwestii przygotowania kapuśniaku nie idzie na żadne kompromisy. Miłośniczka kuchni dobrze wie, że tę zupę powinno się bezwzględnie przygotowywać na wędzonych żeberkach. Dzięki dodatkowi aromatycznego czosnku, do kapuśniaku Ewy Wachowicz ustawia się kolejka chętnych. Teraz możesz tę smakowitą potrawę przygotować w swojej kuchni.Podstawą kapuśniaku jest oczywiście dobrej jakości kiszona kapusta. Przy odciskaniu jej przed dodaniem do zupy pamiętaj, aby kwaśny sok z warzywa zachować w szklance na później. Może okazać się przydatny podczas finalnego doprawiania potrawy.

Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej
07.12.2022 11:12 Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej

Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, kiedy dodasz do nich ugotowaną, kiszoną kapustę i doprawisz suszonym majerankiem. Kotlety są niezwykle delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Poznaj prosty przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą.Soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą zachwycają smakiem i aromatem. Są świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad. Moja propozycja podania? Ziemniaki gotowane z kminkiem i lekka surówka z pomidora, ogórka i szczypiorku. Tak podane kotlety znikają z talerzy błyskawicznie.Do soczystych kotletów mielonych z kiszoną kapustą dodaj kiszonkę z własnej spiżarni. Taka kapusta jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Jeśli nie przygotowałaś w tym roku zapasów na zimę, kup kapustę z beczki. Zwracaj szczególną uwagę na skład kapusty w wiaderku lub zamkniętym opakowaniu. Im mniejszy skład, tym lepiej. W kapuście nie powinno być octu.Soczyste kotlety z kiszonej kapusty smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso się nie przypali. Kotlety smaż partiami. Jeśli poukładasz je na patelni zbyt blisko siebie, zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie będą miały wtedy chrupiącej skórki.

Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
06.12.2022 13:12 Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Są proste w przygotowaniu, a idealne powinny być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. By takie były, ważne jest odpowiednie przygotowanie masy, a także sam proces smażenia. Masa na kotlety powinna być odpowiednio wyrobiona i schłodzona. Kotlety powinniśmy smażyć na średnim ogniu. Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań. Podane z ziemniakami, mizerią, burakami lub ogórkiem kiszonym są szybkim i pożywnym daniem obiadowym. Kotlety są proste w przygotowaniu, jednak czasem wychodzą zbyt twarde lub miękkie albo bez smaku. Poznaj wszystkie sztuczki, dzięki którym mielone wyjdą za każdym razem.Jeśli chcesz przygotować naprawdę soczyste kotlety mielone, zrezygnuj z chudego mięsa. Na kotlety najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka. Mięso kup w sklepie mięsnym. Zmiel je samodzielnie w domu, to sekret smacznych kotletów.W kotletach mielonych nie może zabraknąć namoczonej kajzerki, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. To one nadają smak i sprawiają, że mięsne kulki dosłownie rozpływają się w ustach. Twardą wieprzowinę bardzo szybko spulchnisz, stosując sztuczkę z zimną wodą. Dolej odrobinę wody do mięsa i wyrabiaj. Efekt zachwyci każdego.

Kotlety schabowe w panierce z otrębów
03.12.2022 16:21 Kotlety schabowe panierujesz w mące, jajku i tartej bułce? Ostatni składnik warto zamienić na zdrowszy

Kotlety schabowe najczęściej panieruje się mące, jajku i bułce tartej. Chrupiącą panierkę można jednak stworzyć również z innych składników. Jedną ze zdrowszych opcji jest wykorzystanie otrębów. Wystarczy je zmielić i obtoczyć w nich mięso bezpośrednio przed smażeniem. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty się sprawdzą. Choć panierowanie w bułce tartej jest popularne i pozwala na uzyskanie znakomitej, chrupiącej otoczki dla kotletów schabowych, warto czasem zmienić trochę przyzwyczajenia. Zamienniki przydadzą się zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na tym, by panierka chłonęła mniej tłuszczu i ogólnie była mniej kaloryczna. Przydadzą się też, gdy nasze zapasy stopnieją, a sklepy będą zamknięte.

Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
01.12.2022 10:16 Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach

Gołąbki są świetnym daniem na rodzinny obiad. Soczysty farsz, elastyczna, miękka kapusta i domowy sos pomidorowy lub grzybowy smakują fantastycznie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Kluczowe są trzy zasady, dzięki nim farsz zawsze będzie miękki i soczysty.Podstawą wyśmienitych gołąbków jest mięso, odpowiednio ugotowany, miękki ryż oraz dodatek wywaru warzywnego lub rosołu. Zrezygnuj z chudego kawałka wieprzowiny. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że farsz jest dobrze nawilżony, a składniki łatwo się łączą. Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Do farszu, oprócz mięsa, ryżu i jajka koniecznie dodaj również składniki wzmacniające walory smakowe. Składniki te dodatkowo nawilżają nadzienie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Dodaj do farszu zeszkloną cebulę, suszone grzyby i odrobinę majeranku. Farsz przygotowany w ten sposób nie ma sobie równych.Bardzo istotna jest również kapusta. Tradycyjne parzenie kapusty jest dość czasochłonne. Liście będą miękkie i elastyczne w kilka chwil. Wystarczy, że nastawić mikrofalówkę na najwyższą moc i do środka włożysz liście. Będą sparzone po kilkunastu sekundach.

kotlety schabowe
30.11.2022 21:35 Kotlety schabowe z mniejszą ilością tłuszczu. Jedz bez wyrzutów sumienia

Kotlety schabowe pieczone w piekarniku są wyśmienitą alternatywą dla swoich smażonych odpowiedników. Soczyste i miękkie mięso po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki pieczeniu te kotlety nie wymagają użycia panierki ani dużych ilości oleju. Są zatem lżejsze i zdrowsze niż klasyczne schabowe.Kotlety schabowe z piekarnika pozwalają zredukować nie tylko kalorie. W tym przepisie unikamy żmudnego stania przy kuchence i smażenia mięsa. Pieczone schabowe to maksimum smaku przy minimum wysiłku. Musisz ich spróbować.

Ukryj w mielonych pyszną niespodziankę. Znasz ją dobrze z uwielbianej pizzy
30.11.2022 09:57 Ukryj w kotletach mielonych pyszną niespodziankę. Znasz ją dobrze z popularnej pizzy

Kotlety mielone po hawajsku są pomysłem na kultowe, klasyczne danie w zupełnie nowej odsłonie. Suszone kawałki ananasa ukryj w środku kotletów. Mięso po usmażeniu będzie chrupiące z zewnątrz i niezwykle soczyste i słodkie w środku. Takiego połączenia jeszcze nie jadłaś.Kotlety mielone po hawajsku zaskakują słodkim dodatkiem. Do środka włóż suszone kawałki ananasa, a mięso wymieszane z czerstwą kajzerką dopraw nie tylko solą i pierzem, ale i przyprawą curry. Aromatyczny dodatek wzmocni smak dania i świetnie łączy się z owocami.Do przygotowania kotletów mielonych po hawajsku wykorzystaj mięso mielone, najlepiej wołowo- wieprzowe. Z kawałka wołowiny i wieprzowiny bez kości kotlety wyjdą o niebo lepsze od tych z jednego rodzaju mięsa. Wołowina wzmocni smak całej potrawy, a kotlety będą bardziej soczyste.Kotlety mielone po hawajsku podaj z ulubionymi dodatkami. Mięso z ananasem doskonale łączy się między innymi z opiekanymi ziemniakami, frytkami i zestawem surówek, np. z marchewką z jabłkiem, surówką z kapusty pekińskiej i czerwoną kapustą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie.

bryzol
29.11.2022 14:04 Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte

Szukasz smacznej odmiany dla oklepanych kotletów mielonych i schabowych? Koniecznie sprawdź naszą propozycję na siekanego bryzola. Soczyste, smażone mięso zachwyci smakiem absolutnie każdego. Ten pomysł na obiad jest banalnie prosty i znany nie od dziś. Bryzol od zwykłego mielonego, poza sposobem przygotowania mięsa, odróżnia także szczodry dodatek podsmażonej cebulki. Taką cebule rumieni sią z dodatkiem soli, dzięki czemu jest wyjątkowo miękka, a także nabiera delikatnie słodkiego posmaku. Tak podany kotlet wprost nie ma sobie równych.

Wieprzowy gulasz z piwem
28.11.2022 10:53 Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty. Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da. 

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj
27.11.2022 20:29 Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Planujecie w najbliższym czasie piec schab? Może będziecie go przygotowywać na Święta? A wiecie, w jaki sposób go przyrządzić, by nie wyszedł suchy? Ważne są przyprawy, czas marynowania mięsa oraz sposób jego pieczenia. Jednak największe znaczenie ma obsmażenie schabu przed pieczeniem. Pieczony schab można zaserwować na rodzinny obiad, a po wystudzeniu pokroić go w cienkie plasterki i podać na półmisku zimnych mięs. W obu przypadkach ważne jest, by mięso było soczyste. Suchy schab niestety nie zachwyca smakiem. Żeby mięso było soczyste i pełne smaku, musimy je wcześniej zamarynować, np. w ziołach, przyprawach i soku z cytryny. Sok rozmiękcza twarde włókna wieprzowiny. Schab dzięki temu zyska doskonałą kruchość. A jak upiec schab, żeby był soczysty? Kluczowym elementem jego przygotowania jest obsmażenie surowego kawałka mięsa zaraz przed wstawieniem do piekarnika.Schab musi być pieczony w odpowiedniej temperaturze, zawsze pod przykryciem, żeby się nie wysuszył. Zrezygnuj również z funkcji termoobiegu, bo zbytnio wysusza mięso. Klasyczne grzanie góra-dół będzie znacznie lepszym wyborem.

Soczyste kotlety mielone według Kuronia
26.11.2022 14:17 Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia są niezwykle soczyste i pełne smaku. Znany kucharz mięso przygotowuje w odpowiedni sposób, następnie doprawia je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane kotlety będą idealnym daniem obiadowym i posmakują całej rodzinie.Jakub Kuroń kotlety mielone przygotowuje z łopatki lub karkówki wieprzowej. To mięso z przerostami włókien i tłuszczu, dzięki którym kotlety są niezwykle soczyste. Tłuszcz jest również naturalnym ośnikiem smaku. Po zmieleniu mięsa wlej do niego odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę. To skuteczny sposób na spulchnienie wieprzowiny.Przygotowane w ten sposób mięso Kuroń doprawia również cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Kotlety mielone nie dość, że są o wiele smaczniejsze i wyraźne, to zachwycają soczystością. Odpowiedni rodzaj mięsa i spulchnienie to sekret doskonałych kotletów.Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub kalafiora oraz surówkę. Kapusta pekińska, czerwona kapusta, czy tarte buraki do tradycyjnej potrawy pasują idealnie. Mięso smaż na mocno rozgrzanym oleju. Zimny tłuszcz sprawi, że kotlety będą ciężkie i tłuste.

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje
25.11.2022 17:55 Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Szukasz pomysłu na szybkie, sycące danie? Przygotuj proste i pyszne ziemniaki z kiełbasą. Danie z patelni będzie gotowe w kilka chwil, a jego smak i aromat zachwyci całą rodzinę. Potrawę przygotujesz z kilku składników, większość z nich z pewnością masz w domu.Ziemniaki z kiełbasą to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację z dosłownie 4 składników. Pokrojone w plastry ziemniaki, kiełbasa, czerwona cebula i szczypiorek. Tylko tyle potrzebujesz, żeby stworzyć wyśmienite i pożywne danie dla całej rodziny.Żeby danie z patelni się nie przypaliło podczas smażenia, co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki i w razie potrzeby dolej odrobinę oleju. Najlepiej rzepakowego, bo ma wysoką temperaturę dymienia.Zwykle na patelni najpierw podsmażamy cebulę, a dopiero później dodajemy resztę składników. Ziemniaki z kiełbasą przygotowujemy w nieco innej kolejności, dzięki czemu danie ma jeszcze lepszy smak i doskonały aromat.

Projekt bez tytułu (26)
23.11.2022 17:55 Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera

Kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem są doskonałą przekąską na rozmaite okazje. Złociste smażone kąski możesz przyrządzić na wieczór filmowy, spotkanie towarzyskie lub nadchodzący mecz naszej reprezentacji. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie są ich niezaprzeczalnymi atutami.Serowe kulki ziemniaczane odznaczają się chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Dodatek czosnku oraz boczku zapewnia ich wyjątkowy aromat. Kulki ziemniaczane możesz usmażyć na patelni wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Złote kąski znikają z talerzy błyskawicznie.

kotlety schabowe
23.11.2022 17:16 Moczysz kotlety schabowe w mleku? Inny składnik da lepszy efekt

Patent na moczenie kotletów schabowych w mleku jest szeroko znany i stosowany. Mleko nie jest jednak jedynym produktem, w którym warto leżakować mięso. Równie dobre, jak nie lepsze rezultaty daje namaczanie schabu w kefirze. Wypróbuj ten sposób i ciesz się jeszcze delikatniejszym smakiem kotletów schabowych.Kotlety schabowe najlepiej namaczać przez 24 godziny. Z tego względu ich przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Poza kefirem, niezbędnym składnikiem mięsnej kąpieli jest także cebula. Dzięki niej mięso nabiera przyjemnego wyrazistego smaku.

Patent na puszyste kotlety mielone
23.11.2022 09:32 Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce

Puszyste kotlety mielone będą idealne na rodziny obiad. Dodając nieco wody podczas wyrabiania masy, sprawimy, że wyjdzie lekka i niemalże aksamitna w odbiorze. Warto spróbować — babciny trik nie ma sobie równych.Mielone są klasykiem kuchni polskiej. Najprostszy sposób ich przygotowania będzie najlepszy. Odrobina zimnej wody, dodana do wyrabianej masy, sprawdzi się o wiele lepiej niż wyszukane produkty poprawiające jej konsystencję. Tak delikatnych i rozpływających się w ustach kotletów dawno nie jedliście.

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe Ewy Wachowicz
22.11.2022 10:25 Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są wyśmienite. Ewa Wachowicz, wykorzystując do opanierowania mięsa jajeczny sos i świeże zioło, uzyskuje delikatne i aromatyczne mięso, które spodoba się wszystkim amatorom tradycyjnego polskiego przysmaku. Warto spróbować — przygotowanie jest niezwykle proste. Przepisy Ewy Wachowicz są niezawodne, a majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są kolejnym znakomitym daniem obiadowym, które warto przygotować przy najbliższej okazji. Dodatki do panierki, stanowiące również marynatę, sprawią, że uzyskamy delikatne i soczyste mięso. Dawno nie jedliście tak pysznego dania.

pierogi świetego jacka
21.11.2022 22:19 Przepis na pierogi św Jacka. Farsz z białej kiełbasy zachwyci każdego

Pierogi Św. Jacka są tradycyjnym, choć trochę zapomnianym daniem staropolskiej kuchni. Ich niezwykłość tkwi zarówno w cieście, jak i smakowitym farszu. Ciasto przygotowane na bazie twarogu skrywa w sobie nadzienie z mięsa z białej kiełbasy. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na co dzień jak i od święta.Pierogi św. Jacka w 2010 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Można je tradycyjnie gotować, lub upiec w piecu. Obie ich wersje są tak samo kuszące i apetyczne. Koniecznie wypróbuj ten oryginalny przepis.

Kuroń do masy na kotlety mielone dosypuje 1 łyżeczkę popularnej przyprawy. Stają się lżejsze dla żołądka
20.11.2022 21:08 Kuroń do masy na kotlety mielone dosypuje 1 łyżeczkę popularnej przyprawy. Stają się lżejsze dla żołądka

Jakub Kuroń zdradził sekret idealnych kotletów mielonych. Kucharz do mięsnej masy dodaje sporą ilość suszonego majeranku. Zioło doskonale podkręca smak i aromat wieprzowiny, a kotlety dzięki niemu stają się lżejsze dla żołądka. Warto więc pamiętać o tej przyprawie. Kotlety mielone to już kultowe danie. Niektórzy przygotowują je bez żadnych dodatków, inni dodają cebulę, czosnek lub świeże zioła. Jakub Kuroń mielone przygotowuje tradycyjnie, jednak dodaje do nich również suszony majeranek. Przyprawa doskonale podkreśla smak potrawy.Do kotletów mielonych dorzucamy startą na tarce cebulę oraz czosnek, które dodają kotletom charakteru. Unikajmy siekania cebuli, bo nawet drobne kawałki nie wymieszają się tak dokładnie z mięsem, jak starte na tarce warzywo. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia, wtedy się nie przypalą.Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kotlety mielone podamy z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki gotowane z koperkiem, ogórki kiszone, buraki lub mizerię. W ten sposób przygotujemy prosty i szybki obiad, który posmakuje całej rodzinie.

Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?
19.11.2022 19:22 Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Znamy odpowiedź

Gulasz jest prostym daniem jednogarnkowym, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowy jest rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzenia. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Danie będzie idealne na rodzinny obiad i zachwyci smakiem każdego.Gulasz możemy przyrządzić na samym mięsie, warto jednak wzmocnić jego smak odpowiednimi dodatkami. Papryka czerwona, pomidory, grzyby, marchewka i cukinia to warzywa, które doskonale łączą się z duszoną wieprzowiną i wołowiną.Nie każdy kawałek wołowiny i wieprzowiny nadaje się na gulasz. Danie wymaga mięsa, które będzie miało przerosty tłuszczu i włókien. To właśnie one są nośnikiem smaku, a w trakcie gotowania tworzą pełen smaku sos. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?Samo mięso na gulasz musimy dobrze przygotować. Zrezygnujmy z solenia wieprzowiny i wołowiny przed duszeniem. Dodajmy przyprawy i cebulę, zalejmy gorącą wodą i duśmy do miękkości. Dopiero wtedy dodajemy inne składniki. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Do dania jednogarnkowego wybierzmy tłuste kawałki wołowiny lub wieprzowiny.

Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika
18.11.2022 18:01 Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych

Żeberka BBQ z piekarnika są kultowym daniem kuchni amerykańskiej. Jednak bez problemu przygotujecie je w domu. Będą jak znalazł na rodzinny obiad czy spotkanie w gronie znajomych. Postawcie więc, na delikatne mięso w aromatycznej marynacie. Żeberkom, które rozpływają się w ustach, nie oprze się żaden smakosz. Amerykańska receptura na mięso w sosie barbecue sprawdzi się doskonale. Aromatyczny miks na bazie domowego ketchupu wspaniale podkreśla delikatny smak rarytasu. Warto skosztować.