Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki pieczone z brokułami - smakowity dodatek do obiadu
07.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone z brokułami - smakowity dodatek do obiadu

Ziemniaki pieczone z brokułami to niezwykle smakowity dodatek do obiadu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, z rybami oraz daniami z grilla. Ziemniaki pieczone z brokułami pod serową chmurką sprawią, że potrawa ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować niezwykle smaczny dodatek do obiadu w zaledwie 30 minut.Ziemniaki pieczone z brokułami są świetną alternatywą dla klasycznych, gotowanych ziemniaków. Pieczone w mundurkach zyskują wyjątkowy smak, podobny do ziemniaków z ogniska, które wszyscy uwielbiamy. Różyczki brokuła urozmaicają potrawę i doskonale łączą się z roztopionym serem. Do przygotowania ziemniaków pieczonych z brokułami możesz użyć delikatniejszego sera, np. parmezanu lub klasycznej goudy. Osobiście polecam jednak cheddar, ponieważ znacznie podbija smak potrawy i doskonale łączy się z ziemniakami i brokułem. Aby ziemniaki nie były suche w środku, włóż do nich łyżkę masła o 82% zawartości tłuszczu. Margaryna lub mniej tłuste masło zepsują smak potrawy.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i niecodzienny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz przepis na ziemniaki zapiekane z kefirem, czosnkiem, serem i pietruszką.

Pieczone ziemniaki w folii z masłem czosnkowym
06.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym

Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków, schabu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielny posiłek w towarzystwie boczku lub grillowanego oscypka. Ziemniaki pieczone są w mundurkach i tym samym zyskują wspaniały smak, jak z ogniska. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki z masłem czosnkowym.Ziemniaki pieczone w folii są niezwykle smaczne. Wyjątkowy aromat zawdzięczają pieczeniu w mundurkach z masłem czosnkowym i tymiankiem. Pieczone w folii aluminiowej są delikatne, miękkie w środku, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować. Do przygotowania ziemniaków pieczonych użyj ziemniaków mącznych, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie magazynują w sobie wody i są sypkie. Najlepszymi do dania ziemniakami będą ziemniaki typu C, między innymi: bryza, gracja, tajfun, jutrzenka. Ziemniaki często goszczą na moim stole, jednak ciągle przygotowuję z nich nowe potrawy. Jeśli również przejadły Ci się w tradycyjnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonałe pieczone ziemniaki Hasselback z salami i czosnkiem.

Pieczone ziemniaki Hasselback
06.10.2021 02:00 Pieczone ziemniaki Hasselback - pokochasz ich smak

Szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj ziemniaki Hasselback, które zachwycą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i doskonale przypieczoną, zarumienioną skórką. Pieczone ziemniaki Hasselback możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, np. z pikantnym salami, czosnkiem i rozmarynem.Pieczone ziemniaki Hasselback wywodzą się ze Szwecji a ich smak sprawił, że szybko stały się popularne na całym świecie. Podawane są zarówno w restauracjach jako dodatek do steków i duszonego mięsa, jak i na ulicznych festiwalach kulinarnych. Ziemniaki Hasselback bez problemu przygotujesz również w domu.Fenomenem pieczonym ziemniaków Hasselback jest prosty, szybki przepis i niezwykła różnorodność smaków. Ziemniaki doskonale smakują przekładane każdymi dodatkami. Możesz zapiec je tradycyjnie z solą, z ziołami, cebulką, czosnkiem, śmietaną, ulubionym serem, boczkiem, salami, ostrymi papryczkami. Opcji jest naprawdę wiele, możesz więc bawić się smakami, próbując wielu połączeń.Do przygotowania pieczonych ziemniaków Hasselback używaj wyłącznie mącznych odmian typu C, np: Agnes, Agata, Gracja, Finezja. Ziemniaki te charakteryzują się jasnym wyglądem, a po upieczeniu będą doskonale chrupiące i zbite. Wodniste ziemniaki rozgotują się w piekarniku, psując cały efekt dania.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie ziemniaków do obiadu - tu znajdziesz przepis na doskonałe ziemniaki pieczone w mundurkach, które smakują jak z ogniska i są niezwykle aromatyczne.

Pierogi
06.10.2021 02:00 Cudowny przepis na przepyszne pierogi po lubelsku

Pierogi ruskie w klasycznym wydaniu nie zawierają w sobie żadnych ziół - ot, farsz z ziemniaków, cebuli i twarogu. Na Lubelszczyźnie dodaje się do niego jednak miętę. Dzięki niej pierogi nabierają zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku. Pierogi ruskie często goszczą na stołach wielu Polaków. Większość z nich jada je z kwaśną śmietaną na słono, jednak są osoby, które podają je ze śmietaną oraz cukrem na słodko. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, którym przy okazji zaskoczysz domowników, przyrządź je z miętą. Z pewnością pokochasz ich cudowny, rześki smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki pieczone z serem
05.10.2021 02:00 Pieczone ziemniaki z serem

Ziemniaki przygotujesz na wiele sposobów. Na szczególną uwagę jednak zasługują ziemniaki pieczone z serem, aromatycznym czosnkiem i ziołami. Ziemniaki podane z sosem czosnkowym i posiekaną natką pietruszki to świetny dodatek do dań z grilla oraz smaczną kolację. Sprawdź, jak je przygotować.Pieczone ziemniaki przygotuj z cheddarem lub parmezanem. Cheddar ma bardziej intensywny smak i aromat. Parmezan jest delikatniejszy, ale również wyrazisty. Ziemniaki pieczone doskonale smakują w towarzystwie świeżej natki pietruszki i sosów. Osobiście polecam domowy sos czosnkowy, który jest wyjątkowo smaczny, aromatyczny i nie posiada konserwantów.Do przygotowania potrawy użyj wyłącznie dużych, nowych ziemniaków. Pamiętaj, aby ich nie obierać. Pieczone skórki z młodych ziemniaków są pyszne i doskonale chrupiące. Czosnek do marynaty możesz przecisnąć przez praskę lub pokroić w plasterki. Osobiście uwielbiam pieczony czosnek, więc dodaję go w większych kawałkach, aby cieszyć się jego smakiem.Pieczone ziemniaki smakują wybornie z mięsem. Tu znajdziesz pyszną inspirację na szybki obiad, czyli pieczone ziemniaki z boczkiem i szczypiorkiem.

Kluski śląskie z sosem mięsnym
05.10.2021 02:00 Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki ziemniaczane
05.10.2021 02:00 Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Przygotowując placki ziemniaczane, pewnie nieraz zauważyłaś, że starte ziemniaki szybko ciemnieją. Nie ma to co prawda większego wpływu na smak placków, ale sprawia, że ciasto robi się ciemne i nieapetyczne. Zobacz co robić, żeby ciasto i placki ziemniaczane nie ciemniały.Obrane i starte ziemniaki ciemnieją, bo pod wpływem kontaktu z powietrzem dochodzi w nich do reakcji utleniania. Starte ziemniaki ciemnieją szybciej niż tylko obrane, bo jest większa powierzchnia kontaktu z powietrzem. Gdy ściemnieje masa ziemniaczane, ciemne będzie też ciasto, a potem wnętrze placków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki w mundurkach
04.10.2021 02:00 Pieczone ziemniaki w piekarniku w mundurkach

Znudziły Ci się klasyczne, gotowane ziemniaki? Koniecznie przygotuj ziemniaki pieczone w piekarniku w mundurkach. Delikatne, z chrupiącą skórką, aromatyczną oliwą i tymiankiem doskonale pasują do każdego dania obiadowego. Przygotuj ziemniaki w piekarniku w mundurkach i odkryj je na nowo.Skórka ziemniaków również jest jadalna i nadaje bylinom wyjątkowego, charakterystycznego smaku. Pieczone ziemniaki w mundurkach zachowują swoje wartości odżywcze, są chrupiące, ale delikatne i niezwykle aromatyczne i smaczne. Ziemniaki w mundurkach możesz przygotować do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb.Jeśli szukasz pomysłu na danie z ziemniakami w piekarniku w mundurkach - tu znajdziesz pyszną inspirację. Stek wołowy z pieprzem z pieczonymi ziemniakami to połączenie, którego musisz spróbować.Ziemniaki możesz przygotować również z innymi dodatkami. Możesz posypać je czerwoną, słodką papryką w proszku, dodać kilka ząbków czosnku, masło, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn. Pamiętaj jednak, żeby używać wyłącznie świeżych ziół. Zioła w proszku są mniej aromatyczne i nie oddają pełni smaku.

Ziemniaki pieczone z boczkiem
04.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i prosty obiad

Ziemniaki pieczone z boczkiem to wyjątkowo szybka i smaczna potrawa, którą możesz przygotować samodzielnie lub jako dodatek do wielu dań. Aromatyczny boczek z cebulką sprawi, że ziemniaki nabiorą mięsnego, intensywnego smaku i aromatu, a szczypiorek doda całości wyjątkowej świeżości. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z boczkiem.Pieczone ziemniaki z boczkiem przygotujesz w niecałą godzinę, z czego 40 minut to pieczenie. Potrawa jest więc wyjątkowo szybka, prosta i przede wszystkim pyszna. Wędzony boczek doskonale współgra z ziemniakami, nadając im wyjątkowy smak. Ziemniaki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i skrop oliwą, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełny aromat.Ziemniaki z boczkiem możesz przygotować jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Możesz również upiec je jako dodatek do drobiu lub ryby. Delikatne, białe mięso komponuje się wprost rewelacyjnie z boczkiem i cebulką, nadając daniu intensywnego smaku i aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pysznych ziemniaków - tu znajdziesz ciekawą inspirację na ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem aromatycznych ziół.

Placki ziemniaczane od Magdy Gessler
04.10.2021 02:00 Przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler

Sezon ziemniaczany w pełni. Właśnie teraz ziemniaki są najwartościowsze i mają już odpowiednią ilość skrobi. Są więc idealne na placki. Jeśli zwykle wychodzą ci suche i gumowate, zobacz przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Placki ziemniaczane to danie proste, pyszne i tanie. Doskonałe na obiad czy kolację. Świetnie smakują podane ze śmietaną i cukrem, z samym cukrem czy z wytrawnym sosem, np. mięsnym, grzybowym. Choć przygotowanie placków ziemniaczanych jest proste, nie zawsze wychodzą takie, jak trzeba. Nieraz są zbyt suche, nieraz mało chrupiące albo gumowate. Magda Gessler ma swój sposób na przygotowanie wyśmienitych placków ziemniaczanych. Dodaje do nich śmietanę, która nadaje im aksamitnej konsystencji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krokiety dziadowskie z kapustą
04.10.2021 02:00 Staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą - prosto i bez zawijania

W kuchni staropolskiej wiele były potraw wykwintnych, ale także i ekonomicznych. Do tych ostatnich należą staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą. Choć danie to przygotowuje się z prostych i tanich składników, to smak jego jest doskonały. Koniecznie spróbujcie. Krokiety mają wiele postaci. Mianem takim określa się np. obsmażane naleśniki z wytrawnym farszem, a także podłużne czy też okrągłe formy przygotowywane z masy warzywnej. Do tych ostatnich nawiązują krokiety dziadowskie. W ich składzie można znaleźć kaszę, ziemniaki i kiszoną kapustę. Krokiety te są pożywne i mają wyrazisty, ciekawy smak.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przechowywanie ziemniaków
02.10.2021 02:00 Jak przechowywać ziemniaki?

Każdego dnia tysiące Polaków wrzuca obrane i umyte ziemniaki do wrzątku, aby je ugotować. Warzywo to jest bardzo popularne, jednak wiele osób nie wie, jak je przechowywać. Przede wszystkim należy zrezygnować z plastikowych torebek, które mogą je łatwo zepsuć. Ziemniaki można przygotować w najróżniejszej formie i wszystko zależy głównie od wyobraźni gotującego. To jeden z powodów, dla których są tak popularne na całym świecie. Niestety, choć gotowanie z ich udziałem jest proste, tak przechowywanie bulw musi być wykonane w odpowiedni sposób - inaczej można zniszczyć cały zapas kartofli. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mikrofalówka
02.10.2021 02:00 Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?

Podgrzewanie żywności w mikrofalówce jest bardzo wygodne, wszak wystarczy kilka minut i posiłek jest gotowy. Niektórych produktów nie wolno jednak do niej wkładać. Seler, szpinak czy ugotowany ryż są jednymi z nich. Mikrofalówka znajduje się w praktycznie każdym domu, gdzie ceni się oszczędność czasu oraz wygodę. Niestety wiele osób nie wie do końca, jak z niej korzystać. Choć mogłoby się wydawać, że mikrofalówka jest uniwersalnym urządzeniem, niektóre produkty spożywcze nie nadają się do podgrzewania za jej pomocą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Puree ziemniaczane
01.10.2021 02:00 Purée ziemniaczane od Magdy Gessler z dodatkiem czosnku

Purée ziemniaczane jest dla wielu najlepszym sposobem na podanie kartofli do obiadu. Magda Gessler nie przygotowuje go jednak w klasyczny sposób. Znana kucharka dodaje do niego czosnek, który znacznie zwiększa aromatyczność i intensyfikuje smak ziemniaków. Purée ziemniaczane króluje wśród ziemniaczanych dodatków głównie z powodu swojej kremowej faktury - oczywiście aby ją uzyskać, należy zrezygnować z tłuczka do ziemniaków, na rzecz praski. Dodawanie przez Magdę Gessler czosnku do rozgniecionych bulw sprawia, że te nabierają bardzo intensywnego smaku, doskonale komponującego się z kotletami, pieczonymi mięsami czy rybnymi filetami smażonymi w panierce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki ziemniaczane
30.09.2021 02:00 Rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane

Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia, mamy pomysł na to, jak smacznie je wykorzystać. Przygotuj z nich miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane. Gdy podasz je z sosem i surówką, bezmięsny obiad masz już gotowy. Każdemu zdarza się przesadzić z ilością obranych ziemniaków. Nieraz się zagapimy, nieraz apetyty domowników są mniejsze niż przewidywaliśmy. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, potraktuj to je jako ułatwienie w przygotowaniu kolejnego obiadu. Zamień te ziemniaki w nowe, pyszne danie. Oczywiście placki ziemniaczane możesz też przygotować, nawet jeśli nie masz gotowanych ziemniaków. Tyle że musisz doliczyć czas potrzebny na ich ugotowanie, a potem wystudzenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babka ziemniaczana
29.09.2021 02:00 Oryginalny, podlaski przepis na babkę ziemniaczaną

Babka ziemniaczana jest popularną na Podlasiu, sycącą potrawą ziemniaczaną. Często serwuje się ją w towarzystwie maślanki czy kefiru, z którymi smakuje wyśmienicie. Dajcie się skusić tej wyjątkowej recepturze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki w wodzie
27.09.2021 02:00 Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Gotowanie ziemniaków w 5 minut wydaje się niemożliwe do osiągnięcia - wystarczy poznać jeden trik, aby przekonać się o tym na własne oczy. Zamiast zalewać kartofle zimną wodą, należy zalać je wrzątkiem. Dzięki temu ogranicza się czas potrzebny do doprowadzenia wody do wrzenia. Prawdopodobnie każdy, kto zadał pytanie "kiedy obiad?" w odpowiedzi słyszał "jak ziemniaki się ugotują" - oczywiście frustracja potrafiła wtedy osiągnąć zaskakująco wysokie poziomy, w końcu chciałoby się dostać konkretną odpowiedź. Na szczęście dla naszych nerwów, tamte czasy minęły i nie trzeba już czekać przez 30 minut, aż bulwy dojdą. W niektórych przypadkach można nawet cieszyć się nimi po 5 minutach od nastawienia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kopytka
27.09.2021 02:00 Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

Kopytka są znanym i pysznym daniem z ziemniaków, które jest przy tym proste w przygotowaniu. Najlepsze są wtedy, gdy nie wyjdą twarde. Podpowiadamy jak zrobić je tak, by zachwyciły każdego.Któż z nas nie lubi pysznych ziemniaczanych kluseczek, jakimi są kopytka. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kopytka są daniem uniwersalnym.Idealnie lekkie uzyskamy, gdy z rozwagą podejdziemy do procesu ich zagniatania. Ważne jest bowiem, aby nie robić tego zbyt długo. Podczas wyrabiania ciasta uaktywnia się zawarty w mące gluten. To właśnie duża jego ilość odpowiada za twardość kopytek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki tarte
26.09.2021 02:00 Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Placki ziemniaczane to klasyka leniwego obiadu - nie trzeba się przy nich męczyć, a smak placków jest genialny. Jeśli jednak rozpadają się podczas smażenia lub wychodzą surowe w środku - zwróć uwagę na ciasto i temperaturę oleju. Tylko tak uda ci się wykonać je w odpowiedni sposób. Placki ziemniaczane często są serwowane wtedy, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu lub ochoty na długie gotowanie. Tarte ziemniaki są bowiem bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jednak nawet tak łatwy przepis może zostać zepsuty, jeśli nie stosuje się pewnych zasad. Gdy zauważysz, że placki rozpadają się na patelni, zastosuj delikatne zmiany w recepturze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (27)
25.09.2021 02:00 Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki ziemniaczane
24.09.2021 02:00 Niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki

Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, spróbuj czegoś nowego. Przygotuj placki ziemniaczane z dodatkiem papryki. To kolorowe, zdrowe i chrupiące warzywo odmieni smak i wygląd lubianej potrawy. Z pewnością nie pożałujecie tej zmiany.Placki ziemniaczane to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Możesz je też zaserwować na kolację, ale raczej wczesną, bo potrawy smażone są dość ciężkostrawne. Placki możesz podać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczarkowym. Smak ziemniaków warto odmienić dodatkiem innych warzyw. Niektórzy obowiązkowo dodają do nich cebulę, inni czosnek. Ale do ciasta na placki ziemniaczane można też dorzucić kukurydzę, kiszoną kapustę czy właśnie kolorową paprykę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gołąbki wegetariańskie
23.09.2021 02:00 Pyszny i prosty obiad - gołąbki z soczewicą, ziemniakami i fetą

Gołąbki z soczewicą to pyszna wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy polskiej. Dzięki dodatkowi ziemniaków i fety, w smaku przypominają pierogi ruskie. To danie z pewnością skradnie serce każdego smakosza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pyzy na talerzu
23.09.2021 02:00 Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Tradycyjne pyzy ziemniaczane, to proste i sycące danie, które przypadnie do gustu każdemu amatorowi swojskich smaków. Podpowiadamy, jaką odmianę ziemniaków wybrać, by wydobyć z nich maksimum smaku.Choć przygotowanie pyz nie jest trudne, ich gotowanie zaczyna się już na zakupach. Kluczem do sukcesu, czyli do rozpływających się w ustach, idealnie kulistych klusek, jest użycie odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te mączyste, zawierające dużo skrobi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z dyni
22.09.2021 02:00 Pyszne placki z dyni - wielka konkurencja dla ziemniaczanych

Placki ziemniaczane mogą mieć spory problem - wystarczy, że raz spróbujesz placków z dyni, a więcej nie wrócisz do oryginału. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Szczypta chili sprawia, że placki nabierają pikantności i jeszcze lepiej smakują. Placki ziemniaczane są często wybierane przez praktycznie każdego z nas. Łatwe gotowanie, tanie składniki i niewielka ilość czasu sprawiają, że ciężko znaleźć coś lepszego. Okazuje się jednak, że sezon na dynie może to zmienić. Wystarczy bowiem zamienić kartofle na dynie, a nużąca receptura staje się czymś zupełnie nowym i ekscytującym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tradycyjne kluski śląskie
21.09.2021 02:00 Kluski śląskie tradycyjne - najlepszy przepis

Kluski śląskie są jedną z tradycyjnych, polskich potraw. Miękkie, rozpływające się w ustach mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i sosów. Doskonale pasują do rolad wołowych, czerwonej kapusty, żeberek, boczku, a nawet masła z cebulką.Kluski śląskie wywodzą się z tradycyjnej kuchni Górnego i Dolnego Śląska, są proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Przygotowywane są wyłącznie z dwóch składników: ziemniaków i mąki, formowane natomiast w małe kulki o spłaszczonej górze z charakterystycznym wgłębieniem. Kluski gotowane są w osolonej wodzie przez kilka minut. Można je później przesmażyć z cebulą i boczkiem lub podać do obiadu jako zamiennik zwykłych ziemniaków. Kluski są bardzo delikatne w smaku, dzięki czemu pasują niemal do każdej potrawy i wszystkim smakują.

Gotowanie ziemniaków
20.09.2021 02:00 Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?

Ziemniaki stanowią tak częsty dodatek do głównego dania, że gotujemy je praktycznie każdego dnia. Jeśli decydujesz się na wylanie wody po kartoflach, popełniasz ogromny błąd. Stanowi ona doskonały nawóz do roślin, czy zagęstnik do zup i sosów. Woda po gotowaniu kartofli najczęściej ląduje w rurach odpływowych zlewu zaraz po odcedzeniu ziemniaków. Jest to jednak ogromna strata, ponieważ ma ona genialne właściwości. Obecnie panuje moda na prowadzenie życia w stylu "zero waste", a więc ludzie próbują ograniczać do minimum odpadki, które generują. Ponowne wykorzystanie wody świetnie wpisuje się w to zagadnienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki ziemniaczane
20.09.2021 02:00 Największy błąd podczas przygotowywania placków ziemniaczanych

Wydawać by się mogło, że każdy wie, jak przygotować placki ziemniaczane. Okazuje się jednak, że Polacy popełniają cały czas jeden błąd - odkładają je warstwowo po usmażeniu. Przez to placki miękną i tracą swoją chrupkość. Placki ziemniaczane to wyjątkowo wdzięczne danie, które można podawać zarówno na słodko, jak i słono. Wszystko zależy od doboru dodatków, z jakimi się je podaje. Niezależnie od tego, czy preferuje się je z cukrem, czy sosem grzybowym, ważna jest jedna rzecz - placki muszą być chrupiące na zewnątrz, a delikatne i wilgotne w środku. Wystarczy jednak jeden błąd, aby zniszczyć całą swoją pracę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety ziemniaczane
18.09.2021 02:00 Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Kotlety ziemniaczane są doskonałą alternatywą dla schabowych czy mielonych. Ich skórka przyjemnie chrupie, a wnętrze jest wilgotne, smaczne i co ważne — bezmięsne. Dziś przyrządzimy smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Domownicy będą zachwyceni.Kotlety ziemniaczane możesz przygotować z ziemniaków, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Chociaż przygotowanie ich od początku też nie zajmie ci dużo czasu. Do ziemniaczanej masy dorzuć kilka smakowych dodatków, uformuj kotlety, usmaż i gotowe. A oto szczegóły.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: