Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Domowe frytki
21.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na domowe frytki

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.

Jak ugotować ziemniaki w pięć minut?
20.05.2021 02:00 Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Chociaż ziemniaki są obecnie bardzo drogie, to i tak wciąż są jednym z podstawowych składników w naszym jadłospisie. Używamy ich nie tylko jako dodatku do dań mięsnych, ale również przyrządzamy znich tak popularne dania jak placki ziemniaczane czy kluski.

Warzywa droższe od kotletów
20.05.2021 02:00 Ceny warzyw ciągle rosną

Nie da się ukryć, że warzywa są podstawą zdrowej diety. Nie bez powodu dodaje się je do rozmaitych dań. Klasyczny polski obiad nie może się bez nich obejść. Niestety już wkrótce za ziemniaki i surówkę możemy zapłacić więcej niż za kotleta.

młode ziemniaki
16.05.2021 02:00 Wysokie ceny młodych ziemniaków

Tegoroczna wiosna nie rozpieszcza smakoszy. Ceny sezonowych owoców i warzyw są o wiele wyższe niż w poprzednich latach. Wczoraj pisaliśmy o tym, ile w tym roku kosztuje fasolka szparagowa. Niestety, dziś przynosimy kolejne mało optymistyczne wieści.Wysokie ceny młodych ziemniakówMłode ziemniaki należą do jednych z największych wiosennych przysmaków. Niestety, będą one zdecydowanie droższe w porównaniu z zeszłym rokiem. W 2020 roku kosztowały one jedynie 7 złotych, teraz za ich kilogram w hurcie musimy zapłacić aż 15.Wysoka cena młodych ziemniaków jest efektem zimnej wiosny. Anna Kaszewiak w rozmowie z portalem Money.pl zapewnia jednak, że ceny mogą spaść, jeśli pogoda pozwoli na zbiory. Jednak możemy za nie zapłacić i tak więcej niż w zeszłym roku. Większość rolników zrezygnowała z dużej ilości nasadzeń młodych ziemniaków po tym jak w zeszłym roku było i ich dużo i były bardzo tanie. Niestety, w tym roku mogą być one niemal towarem luksusowym. Czy czeka nas kryzys ziemniaczany?Niepokojące wieści o cenach ziemniakówDo tej pory ziemniaki były uznawane za jedne z tańszych warzyw. Szczególnie w zeszłym roku ich ceny były rekordowo niskie. W zależności od ich odmiany, za kilogram trzeba było zapłacić tylko 80 groszy.Niestety wszystko wskazuje na to, że ten rok będzie inny od poprzedniego. Sezonowych warzyw i owoców będzie po prosu mniej i ich ceny będą o wiele wyższe. Na sytuacje ma również wpływ pandemia koronawirusa.Przez ostatnie pół roku zamknięty były lokale gastronomiczne, które stanowiły ważnego odbiorcę. Przez trwający kilka miesięcy lockdown towar nie schodził z giełdy. Nie funkcjonowały np. fabryki produkujące frytki na potrzeby barów.Gastronomia powodowała, że rynek był stabilniejszy, co wpływało pozytywnie na ceny owoców i warzyw. Obecnie mamy do czynienia z naprawdę trudną sytuacją. Mamy jednak nadzieję, że wszystko wróci do normy, a my już wkrótce będziemy mogli przekazać również dobre wieści.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepszy przepis na tradycyjne pampuchyKompot z truskawek i rabarbaru bez cukruKto powinien unikać jedzenia szczawiu?źródło: money

Ziemniaki jak z ogniska
10.05.2021 02:00 Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki z ogniska to piękne wspomnienie z dzieciństwa, które nieodłącznie kojarzy się z wycieczkami szkolnymi czy weekendami spędzanymi z rodziną na łonie natury. Kiedyś, gdy grillowanie nie było tak popularne jak dzisiaj, zbieranie gałęzi i rozpalanie ogniska przysparzało czasem więcej radości niż samo biesiadowanie.Z tym czasem nieodłącznie kojarzą się pewne kultowe dania, takie jak kiełbasa pieczona na patyku czy właśnie ziemniaki prosto z ogniska, które były banalnie proste w wykonaniu. Wystarczyło porządnie owinąć je folią aluminiową, włożyć do ogniska, a po kilkudziesięciu minutach pałaszować z masłem i solą. Okazuje się, że ten niezapomniany smak można w prosty sposób odtworzyć w warunkach domowych. Ziemniaki nie tylko będą wyglądać, ale również pachnieć i smakować jak te prosto z ogniska.

To wcale nie ziemniak
07.05.2021 02:00 Zamiast ziemniaka znaleźli cenny skarb

Ziemniaki stanowią bardzo ważną część naszej codziennej diety, jednak żaden spacerowicz nie spodziewa się, że mogą one rosnąć na piaszczystej plaży. Dlatego, gdy małżeństwo Harry i Angela Williams znaleźli coś, co wyglądało jak kartofel, byli w szoku. W słoneczny dzień małżeństwo wybrało się na spacer, aby czerpać jak najwięcej przyjemności z doskonałej pogody i możliwości doglądania pięknego widoku. W pewnym momencie poczuli bardzo specyficzny, nieprzyjemny zapach, który dał im fortunę.

Zapiekanka ziemniaczana w przepysznej odsłonie
05.05.2021 02:00 Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą?

Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.

Placki ziemniaczane bez użycia tarki
04.05.2021 02:00 Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki

Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni. Niestety przygotowanie tych frykasów, zajmuje sporo czasu. Najbardziej czasochłonną i mozolną częścią czynnością podczas całego procesu robienia placków ziemniaczanych jest zdecydowanie ścieranie ziemniaków i (w zależności od przepisu) marchewki na tarce. Okazuje się, że tę znienawidzoną przez część kucharzy czynność można pominąć.

02.05.2021 02:00 Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane

Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.

młode ziemniaki
30.04.2021 02:00 Przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką

Młode ziemniaki są dla wielu z nas prawdziwym przysmakiem letnich dni. Czekamy na nie cały rok, dlatego w sezonie chcemy je serwować jak najczęściej. Kucharz Michał Toczyłowski podzielił się prostym, ale wyjątkowo efektownym przepisem na wyborną sałatkę właśnie ze wspomnianymi młodymi ziemniakami "w roli głównej". Nie zabraknie w niej również innych letnich przysmaków! Więcej przepisów Michała Toczyłowskiego znajdziecie ja jego blogu. Utalentowany kucharz prezentuje na nim pyszne potrawy na każdą porę roku! Serdecznie zachęcamy Was do odwiedzenia jego strony internetowej!Mamy wielką przyjemność podzielić się z Wami jednym z przepisów pana Michała. Jest to naszym zdaniem idealny kandydat do tytułu "wymarzony wiosenny obiad". Poniżej podajemy przepis na cudowne młode ziemniaki z bobem oraz botwinką. Przepis na młode ziemniaki z bobem i botwinkąSkładniki:0,5 kg młodych ziemniaków0,5 kg bobuKilkanaście sztuk dobrze umytych młodych marchewek1 pęczek botwiny2 dymki2 ząbki czosnkukilka plastrów dobrego boczku (opcjonalnie)2 łyżki masła1 pęczek szczypiorkuSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie. W tym samym czasie "wrzuć na wrzątek" bób. Odcedź go i przelej zimną wodą, aby warzywo zachowało swój apetyczny zielony kolor. W zależności od swoich preferencji: możesz go obrać ze skórki lub ją zostawić. Pokrój drobno botwinkę, cebulkę oraz opcjonalnie dobrej jakości boczek.Podsmaż boczek na patelni, aby wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie dodaj do niego cebulkę i marchewki. Podsmażaj wszystkie składniki tak długo, aby cebulka się zeszkliła. Dodaj na patelnię masło, ugotowane młode ziemniaki i wciąż podsmażaj ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dorzuć posiekaną botwinkę.Nasze danie jest już prawie gotowe. Ostatnim krokiem jest starcie na drobnych oczkach czosnku i dorzucenie go na patelnię wraz z ugotowanym wcześniej bobem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj kilka minut, aby smaki się ze sobą dobrze połączyły.Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Po przełożeniu na talerz posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych poradKomunijna warstwowa sałatka gyros. Prosty przepisKultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukremźródło: michaltoczylowski.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Ziemniaki ciemnieją? Znamy powód.
29.04.2021 02:00 Jak uniknąć ciemnienia startych ziemniaków?

Przygotowujesz się do zrobienia obiadu i zdecydowałeś, że zawczasu zetrzesz ziemniaki, aby później zaoszczędzić sobie czasu. Niestety, po wyjęciu ich z lodówki lub odsłonięciu ściereczki widzisz, że są bardzo ciemne. Mamy na to genialne sposoby. Oczywiście samo ciemnienie nie jest w żadnym wypadku niebezpieczne i nie wpływa również na smak potrawy. Jeśli jednak zależy ci na estetyce dania, nie chcesz, aby po podaniu na talerzu widoczne były ciemne plamy.

Kartacze są proste w przygotowaniu
29.04.2021 02:00 Przepis na tradycyjne kartacze

Smakowite kartacze są jedną z tych potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby ten niecodzienny specjał. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Jajka sadzone na obiad
26.04.2021 02:00 Jak zrobić młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i mizerią?

Jajka sadzone i ziemniaki są obiadowym połączeniem, które latem podawane jest nawet częściej, niż tradycyjny kotlet schabowy. W gorące dni nie mamy w końcu ochoty na długie gotowanie w gorącej od parujących garnków kuchni, a ciężkostrawne dania nie smakują wtedy tak dobrze. Warto także dodać, że taki posiłek jest wbrew pozorom bardzo dietetyczny. Przy odpowiednim przygotowaniu wszystkie składniki nie są bardzo kaloryczne, dostarczają cennych witamin i minerałów oraz sycą - po dodaniu zsiadłego mleka zwiększa się jeszcze bardziej ich zdrowotność i doskonały smak.

Ziemniaki - jak je gotować?
25.04.2021 02:00 Kiedy należy solić ziemniaki?

Ziemniaki błędnie uznawane są tuczące - zła renoma jest efektem innych składników, które często do nich podajemy. Tłuszcz ze smażenia kotletów, skwarki czy masło w puree znacznie zwiększają kaloryczność bulw, które same w sobie są wyjątkowo zdrowe. Doskonałym argumentem za ich zdrowotnością, jest duża zawartość witaminy c. Niestety, nawet doświadczeni domowi kucharze popełniają błąd, który może zniszczyć smak całego dania. Bardzo istotny bowiem jest czas kiedy dodaje się do gotującego się warzywa sól.

Szare kluski
21.04.2021 02:00 Przepis na niezapomniane szare kluchy

Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Ziemniaki w przepysznej odsłonie
19.04.2021 02:00 Sposób na pieczone ziemniaki z nieziemsko chrupiącą skórką

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki. Niektóre z nich idealnie nadają się jako dodatek obiadowy. Tym razem warto wypróbować recepturę na ziemniaki z wyjątkowym dodatkiem.

kluski śląskie
18.04.2021 02:00 Czego nie może zabraknąć w kluskach śląskich?

Kluski śląskie to jedna z najsłynniejszych polskich potraw mącznych. Chociaż danie nie należy do zbyt skomplikowanych, to przygotowując je warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Przy okazji podajemy również przepis na słynną potrawę.Obowiązkowy składnikKluski śląskie wręcz nie mogą obyć się bez skrobi ziemniaczanej. Powód? To ona zapewnia im swoją charakterystyczną konsystencję. Dodatek skrobi odróżnia również kluski śląskie od kopytek, które powstają na bazie ziemniaków i mąki pszennej.Bardzo ważny jest również sam kształt klusek śląskich. Okrągłe, lekko spłaszczone kule, koniecznie muszą mieć w sobie dziurkę. To ona sprawia, że kluski gotują się szybko, i co ważne przy ich kształcie - równomiernie.Bez dziurki proces gotowania klusek byłby zdecydowanie dłuższy i o wiele trudniejszy. Poniżej podajemy przepis na to smaczne danie!Przepis na domowe kluski śląskieSkładniki:500 g ziemniakówskrobia ziemniaczana1 jajkopół łyżeczki soliSposób wykonania:Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiel w maszynce. Wyłóż je na talerz i uklep. Wykrój 1/4 ziemniaków i odłóż. W wolne miejsca wsyp skrobię ziemniaczaną. Następnie dodaj do masy jajko oraz odłożoną część ugotowanych warzyw i połącz ze sobą wszystkie składniki.Odrywaj po kawałeczku ciasta i formuj w dłoniach małą kulkę. Zrób wgłębienie w środku za pomocą drewnianej łyżki.Zagotuj wodę, a następnie włóż ogień i wrzuć do garnka pierwszą partię klusek śląskich. Powinny przebywać one w gorącej wodzie przez około 12 minut. Pamiętaj, jednak że, woda nie powinna się gotować. Delikatnie wyjmuj kluski za pomocą łyżki cedzakowej.Danie podawaj z ulubionymi dodatkami między innymi: soczystym schabem, na który przepis podawaliśmy tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:21-latek przed 2 lata codziennie pił popularny napój, przypłacił zdrowiemGołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywczeźródło: kuchnia WP/ kuchnia -domowa.plZapraszamy na nasz Instagram

Pieczone ziemniaki jak z ogniska ZimaNady_klgd, Getty Images
17.04.2021 02:00 Jak upiec ziemniaki, żeby smakowały jak z ogniska?

Ziemniaki pieczone w ognisku smakują wybornie - delikatnie wędzony aromat oraz miękkie i wilgotne wnętrze sprawiają, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich w ogromnych ilościach. Niestety, wiele osób nie ma możliwości zrobienia ich w dzisiejszych czasach. Letnie ogniska są często niemożliwością dla ludzi, którzy żyją w mieście. Ich wspomnienia pełne są więc historii sprzed lat, gdy z grupą przyjaciół pichcili na ogniu kiełbaski nabite na kijki oraz ziemniaki zakopane w rozżarzonych węglach. Poniżej zdradzamy jak upiec kartofle w domowym zaciszu, aby te przypominały ich klasyczną ogniskową wersję.

Ziemniaki wywołały nie lada konsternację
16.04.2021 02:00 Jak duże kłącza może mieć ziemniak?

Bez wątpienia ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Można je znaleźć w niemal każdej kuchni. Kiedy przechowujemy je zbyt długo w nieodpowiednich warunkach, wówczas na ich powierzchni pojawiają się kłącza. Jak duże mogą być?

Gotujące się ziemniaki
10.04.2021 02:00 Co oznacza zielona woda podczas gotowania ziemniaków?

Woda podczas gotowania ziemniaków może mieć wiele kolorów. Najczęściej jest zwyczajnie mętna, lekko żółta bądź brązowa - jeśli gotujemy je w mundurkach. Wszystkie te kolory są całkowicie normalnie. Zupełnie inaczej sprawa się ma w przypadku odcienia zielonego. Tutaj najlepiej mieć się na baczności i najlepiej z ostrożnością podejść do ugotowanych ziemniaków.

Frytki - co zrobić z olejem po nich?
09.04.2021 02:00 Czy można smażyć frytki na oleju, który używało się wcześniej?

Frytki należą do jednych z najbardziej ulubionych produktów spożywczych wszystkich ludzi. Ciężko bowiem przejść obojętnie obok tłustych i chrupiących ziemniaków, których smak jest dodatkowo wzmocniony sporą ilości soli, a niekiedy nawet i innych przypraw. Niestety, jeśli przygotowuje się je samodzielnie w domu, należy przykuć ogromną uwagę do tłuszczu, na którym je smażymy. Odpowiednio użyty olej można użyć, jednak należy spełnić kilka bezwzględnie ważnych warunków.

Zupa ziemniaczana
09.04.2021 02:00 Zupa ziemniaczana rodem z PRL-u

Ziemniaki królują na polskim stole. Dodajemy je zarówno do obiadu, jako dodatek, jak i tworzymy z nich osobne, niezwykle pyszne dania, takie jak placki ziemniaczane (tutaj dowiesz się, jak zrobić je tak, by były chrupiące i puszyste w środku) czy pierogi.Ziemniaki często są też jednym z dodatków, które wrzucamy do zup. Kiedyś jednak stanowiły one bazę do potrawy, która w PRL-u robiła prawdziwą furorę.Chodzi oczywiście o niezapominaną kultową już zupę ziemniaczaną, czyli tzw. kartoflankę. Choć dzisiaj nie jest już tak popularna jak kiedyś, warto przypomnieć sobie jej smak i wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

Placki ziemniaczane
09.04.2021 02:00 Patent Makłowicza na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która może być wybornym dodatkiem do dań. Doskonale komponuje się m.in. z sosem cygańskim oraz gulaszem. Każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent na tę potrawę. Jak robi je sam Robert Makłowicz?Patent Makłowicza na pyszne placki ziemniaczaneRobert Makłowicz jest ulubieńcem wielu Polaków. Kucharz i podróżnik inspiruje od lat do kulinarnych eksperymentów. Jego przepisy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu zdradził swój sposób na placki ziemniaczane.Po raz kolejny okazuje się, że kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Makłowicz sugeruje, aby do placków ziemniaczanych wybierać mączyste odmiany ziemniaków takie jak: Gracja, Bryza, Tajfun oraz Gustaw.To właśnie odpowiednia odmiana ziemniaków jest gwarancją tego, że nasze placki wyjdą nieziemsko chrupiące. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.Placki ziemniaczane według Roberta MakłowiczaLista składników:20 g drożdży4 łyżki mąkimlekojajkook. 16 ziemniakówsól, pieprz, cukier, cebula undefinedundefinedundefinedArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczeniaDlaczego warto jeść makrelę?Czy można jeść nitki z bananów?źródło: kuchnia wpZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Placki ziemniaczane - jak trzeć ziemniaki?
06.04.2021 02:00 Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?

Wyśmienite placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe są doceniane przez wielu wielbicieli swojskich smaków. Jedną z najbardziej pożądanych cech jest chrupkość. W jaki sposób ją osiągnąć?

Jak gotować ziemniaki do zupy?
31.03.2021 02:00 Jak gotować ziemniaki – w zupie czy osobno?

Ziemniaki mogą wydawać się niepozornym warzywem, jednak tajniki gotowania ich do zupy są znacznie bardziej zawiłe, niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Okazuje się bowiem, że w zależności od metody gotowania, zależy smak oraz jakość dania. Niektóre zupy bez ziemniaków nie byłyby tym samym - to w końcu dzięki nim wywar staje się gęsty i sycący. Nieumiejętna obróbka kartofli może jednak sprawić, że zupa przestanie być smaczna.

Gołąbki w niecodziennej odsłonie
30.03.2021 02:00 Niezwykły przepis na gołąbki ziemniaczane

Nie da się ukryć, że gołąbki mają status kultowej potrawy. Niejednokrotnie przyprawiały nas one o szybsze bicie serca. W kapuście zazwyczaj skrywa się mięsne nadzienie. Dziś zastąpimy je ziemniaczanym farszem.

Zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym
23.03.2021 01:00 Błyskawiczna zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego

Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.

Szare kluski
22.03.2021 01:00 Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Szare kluski to klasyka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni. Nieskomplikowane danie cieszy się od lat ogromną popularnością, chociaż raczej ciężko je znaleźć w menu różnych restauracji, dlatego zdradzamy, w jaki sposób przyrządzić je w domu.Krótka historia słynnego daniaSzare kluski są potrawą wywodzącą się z kuchni wielkopolskiej. Danie jest przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Potrawa pochodzi z XIX wieku. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie, jaką nadają jej ziemniaki.Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest kiszona kapusta. Wiele osób zajada je jednak z pokruszonym twarogiem lub z usmażonym boczkiem. Po II wojnie światowej kluski najczęściej podawano z dodatkiem brukwi.Potrawa ma dość długą tradycję. O jej unikatowości świadczy fakt, że 11 maja 2007 roku została wpisana na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W jaki sposób ją przygotować?Przepis na szare kluskiSkładniki:1 kg mączystych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajkosól i pieprz do smakuOkrasa:200 g surowego, wędzonego boczku2 cebule3-4 łyżki olejuSposób wykonania:Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni i przełóż do osobnej miski. Następnie podsmaż cebulę. Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach tarki i przełóż do wyłożonego gazą sita. Odstaw je na około 15 minut.Po tym czasie przełóż ziemniaki do miski, odlew wodę, a zebraną na dnie skrobię połącz ze startym warzywem. Następnie dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ilość tej drugiej zależy od ilości wody w ziemniakach. Im jest jej więcej, tym należy dodać więcej mąki. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem.Zagotuj osoloną wodę. Nabierz ciasto małą łyżeczką i włóż do wrzątku. Kluski gotujemy po około 4 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Danie podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką lub innymi dodatkami.Polecamy również przepis na obłędne pierogi z kapustą Ani Starmach oraz tradycyjne kluski śląskie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepszy przepis na słynną soliankęPrzepis na obłędną "odchudzającą" kawęObłędna surówka z selera i ogórka kiszonegoźródło: wikipedia/gotujebolubie.plZapraszamy na nasz Instagram