Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Chrupiące placki ziemniaczane
21.02.2021 01:00 Sposób na nietłuste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane powinni być złociste i chrupiące w każdym kęsie. Mocno ziemniaczana przekąska doskonale komponuje się zarówno ze szlachetnymi gulaszami, jak i pospolitymi dodatkami takimi jak śmietana i cukier. Niektórzy amatorzy jadają ją nawet z ketchupem. Jednak żaden dodatek nam nie pomoże, jeśli placki ziemniaczane, zamiast przyjemnie chrupać, są nasączone olejem, który czujemy na języku nawet już po zjedzeniu swojej porcji placków. W takim wypadku wystarczy prosta czynność, a placki będą lekkie i przyjemne dla żołądka.

Ziemniaki z wody
18.02.2021 01:00 Ziemniaki gotujemy pod przykryciem czy bez?

Ziemniaki gotujemy praktycznie każdego dnia. Warzywo to bez wątpienia zdobyło ogromną popularność na przestrzeni wieków i wyparło nasze tradycyjne kasze, które stanowiły podstawę diety przez setki lat trwania społeczności Polaków. Mimo to ciągle mało kto wie jak poprawnie je gotować. Mnóstwo osób myśli w końcu, że w gotowaniu ziemniaków nie ma nic trudnego. I choć jest to prawdą, ponieważ sam proces jest banalnie prosty, warto znać kilka trików, które znacznie ułatwią robienie kartofli - a także sprawią, że pyrki będą jeszcze bardziej wartościowe pod względem substancji odżywczych.

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
18.02.2021 01:00 Jak smażyć placki ziemniaczane, by wyszły chrupiące?

Placki ziemniaczane doskonale smakują w różnych postaciach. Wiele osób preferuje jeść je na słono, z mięsnymi sosami czy śmietaną. Inni decydują się na dodawanie do nich dżemów, cukru pudru czy bitej śmietany - takie placki przypominają bardziej deser. Niezależnie od formy, którą lubisz, placki muszą być chrupiące. Gdy stają się gąbczaste i nieprzyjemnie miękkie, frajda z jedzenia znika całkowicie. Z tego powodu wskazujemy poniżej jak smażyć placki ziemniaczane, aby za każdym razem wychodziły idealnie.

Ziemniaki będą znacznie zdrowsze
15.02.2021 01:00 Ziemniaki warto gotować z dodatkiem marchewki

Ziemniaki zjadamy praktycznie każdego dnia. Te pyszne i odżywcze bulwy są często głównym składnikiem obiadu - to one sprawiają, że czujemy się syci po posiłku, wypełniając nasze żołądki. Okazuje się, że można gotować je w znacznie lepszy sposób. Wystarczy bowiem wrzucić do gotującej się wody z ziemniakami kawałek marchewki, a w bulwach zachowane zostanie znacznie więcej witaminy C, która w obecnych czasach jest jednym z najważniejszych mikroelementów.

ziemniaki
13.02.2021 01:00 14-dniowa dieta ziemniaczana ma jedynie 2 zasady

Ziemniaki zupełnie niesłusznie obrosły mitem warzyw kalorycznych i tuczących. Wiele diet rozpoczyna się od ich całkowitego wykluczenia. Jak się okazuje, same ziemniaki nie są ani szczególnie kaloryczne, ani tym bardziej nie sprzyjają tyciu. W 100 gramach znajdziemy bowiem jedynie 86 kcal. Największym problemem nie są same ziemniaki, ale nasze zwyczaje podawania ich z tłustym mięsem, albo kotletami w panierce. W takiej kombinacji każdy inny dodatek obiadowy stałby się kaloryczną bombą.

Sok z ziemniaków pomoże na wiele problemów
12.02.2021 01:00 Praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka

Sok z ziemniaka może wydawać się dziwnym produktem. Jesteśmy w końcu przyzwyczajeni do jedzenia ich po ugotowaniu, jako dodatek do mięsa, czy baza zupy lub zapiekanki. Okazuje się, że sok z nich ma ogromne walory lecznicze, z których wiele osób mogłoby skorzystać. Jeśli często cierpisz na dojmujące zaparcia, które spędzają sen z twoich powiek - zacznij pić taką formę ziemniaków już dzisiaj. Dzięki temu problem z wypróżnianiem zniknie, a ty znowu będziesz mógł cieszyć się każdym dniem jak dawniej.

Ziemniaki i zupa ogórkowa
11.02.2021 01:00 Częsty błąd popełniany podczas gotowania zupy ogórkowej

Ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Możemy przygotować je na wiele sposobów, jednak czasami dodajemy je do zup. Przeważnie nie zwracamy większej uwagi na kolejność. Jednak umieszczenie ich w wywarze po ogórkach, może doprowadzić do sporego rozczarowania.

Ziemniaki mogą tuczyć?
10.02.2021 01:00 Dietetyk wyjaśnia, czy ziemniaki muszą być tuczące

Nie da się ukryć, że ziemniaki są wyjątkowym dodatkiem obiadowym, który niemal codziennie pojawia się na naszych stołach. Ekspertka rozwiała wszelkie wątpliwości, dotyczące kwestii tycia po uwielbianych bulwach.

Ziemniaki ciemnieją? Znamy powód.
03.02.2021 01:00 Ziemniaki ciemnieją po ugotowaniu? Następnym razem lepiej kupić inne

Ziemniaki stanowią ogromną część naszej diety - najwięcej Polaków zjada je w trakcie obiadu, jako dodatek do mięsa czy ryby. Najczęściej przyrządza się je w wodzie, ponieważ taka metoda obróbki cieplnej jest najwygodniejsza i stosunkowo szybka. Jeśli po ugotowaniu zauważyłeś, że bulwy mocno ciemnieją, lepiej więcej nie kupuj ich w tym samym miejscu. Istnieje bowiem duża szansa, że hodowca nawoził je znaczną ilością nawozów, aby przyspieszyć ich wzrost. Niestety, takie ziemniaki nie są ani smaczne, ani zdrowe.

Kopia Projekt bez nazwy
01.02.2021 01:00 Patent Strzelczyka na wyjątkowe pieczone ziemniaki w cudnej chrupiącej panierce

Pieczone ziemniaki nie od dziś są idealnym dodatkiem do dań. Same w sobie także mogą być pyszną i smaczną przekąską, która jest zdrowsza od wszelkich kupnych fastfoodów. Swoim patentem na pieczone ziemniaki podzielił się sam Tomasz Strzelczyk. Przepisy youtubera ostatnio biją rekordy popularności. Sprawdźmy, co wymyślił tym razem.Pieczone ziemniaki są nieskomplikowaną potrawą, która z pewnością poprawi nam humor nawet w ponury zimowy dzień. Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na to warzywo w wersji Tomasza Strzelczyka. Poniżej zdradzamy, jak je zrobić, aby zachwyciło nas swoim smakiem.Wyjątkowy przepis Strzelczyka na pieczone ziemniakiSkładniki:kilogram ziemniaków150 startego parmezanu100 g bułki tartejsól i pieprz do smaku2 łyżki olejuSposób wykonania:Na początek obierz ziemniaki i pokrój na tzw. ósemki. Następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsyp 100 g bułki tartej oraz starty parmezan i wlej olej. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Obtocz pokrojone ziemniaki w panierce i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.Ziemniaki piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka m.in. zdradzaliśmy sekret jego surówki z białej kapusty oraz idealnych na Tłusty Czwartek serowych oponek.Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórkąArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiadKruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanieJak najlepiej obierać banany? Odpowiedź jest zaskakującaźródło: T. Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", wyd. ZnakZapraszamy na nasz Instagram

Ziemniaki
04.01.2021 01:00 Francuska zapiekanka ziemniaczana, która już zdobyła status kultowej. Dodatek boczku podkręca smak

Ziemniaki stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dań rybnych czy mięsnych, jednak jesteśmy w stanie przygotować z ziemniaków odrębne potrawy. Między innymi placki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przypominamy o przepisie na idealne placki ziemniaczane, który znajdziecie tutaj.Jeśli chodzi o wykorzystanie ziemniaków, najłatwiejszym przepisem jest przygotowanie domowej zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Najlepsze w tej propozycji jest to, że możemy przepis modyfikować według własnych preferencji. Tak naprawdę mimo dowolnego mieszania składników zapiekanka i tak wyjdzie pyszna.

Ziemniaki jako obiad za 3 złote
02.01.2021 01:00 Zrobiła bajeczny obiad za 3 zł. Upiekła ziemniaki, wydrążyła miąższ i dodała co miała pod ręką

Smakowite ziemniaki wykorzystujemy głównie jako dodatek do dań. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w wyjątkową potrawę, która podbije serca najbliższych. Ziemniaki w tej odsłonie są nie lada pokusą dla smakoszy.

Ziemniaki zapieczone z pieczarkami
24.11.2020 01:00 Połącz ziemniaki z pieczarkami i zapiecz w piekarniku. Okrasa podzielił się przepisem na najlepszą zapiekankę na świecie, palce lizać

Ziemniaki na obiad najczęściej pojawiają się pod postacią dodatku do dania głównego, a nie samodzielnej potrawy. Traktowane po macoszemu kartofle, nieczęsto mają okazję do pokazania swojego pełnego potencjału. Zapiekanka to doskonały sposób na zakochanie się w nich na nowo. Bez zbędnych dodatków i góry mięsa, ziemniaki oferują nam to, co w nich najlepsze.

Pieczone ziemniaki, które oszałamiają chrupkością
16.11.2020 01:00 Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.

Ziemniaki jakich nie jadłeś
11.11.2020 01:00 Dodaj do ziemniaków kiszoną kapustę i zapiecz, smak nie do opisania. Połączenie lepsze niż bigos i gołąbki razem wzięte

Ziemniaki są dla Polaków wyjątkowo ważnym warzywem. Dodajemy do wielu dań, w których najczęściej grają rolę wypełniacza. Wiele zup czy kotletów bez kartofli zwyczajnie nie byłoby tym samym. Jeśli chcesz sprawdzić nowe połączenie, przygotuj je wraz z kiszona kapustą.