Babka ziemniaczana jest jedną z klasycznych potraw wschodniej Polski. Jest sycącym daniem, składającym się głównie z ziemniaków, a także z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Stanowi doskonały samodzielny posiłek, gdyż jeden kawałek potrafi nasycić na cały dzień. Babka ziemniaczana jest swojskim sposobem na napełnienie brzuchów wygłodniałych domowników po całym dniu pracy. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kucharskich. Doskonale pasują do niej najróżniejsze surówki i dodatki, jednak najlepiej smakuje wraz z kilkoma kiszonymi ogórkami oraz świeżymi pomidorami koktajlowymi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety z ziemniaków mogą być doskonałym sposobem na postny obiad, jeśli nie chcemy jeść mięsa. Smakują obłędnie, a ich właściwości sycące są jeszcze większe niż zwykłych kotletów. Samo przygotowanie jest banalnie prostym procesem. Kotlety ziemniaczane mogą kojarzyć się starszym Polakom ze stołówkami szkolnymi - to tam wielokrotnie były podawane młodym uczniom podczas przerw obiadowych. Jeśli tęsknisz do ich smaku i chciałbym ponownie do niego wrócić, mamy wyjątkowo łatwy przepis. W kilka chwil sporządzisz danie, które skutecznie wykorzystuje ugotowane ziemniaki, na które nie ma inne zastosowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego. Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane wcale nie muszą być przygotowywane za pomocą tarcia kartofli na ręcznej tarce. Zamiast niej z powodzeniem można wykorzystać zwykły blender. W taki sposób placki robi się znacznie szybciej, a ich tekstura jest delikatniejsza i bardziej jednolita. Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób, jednak mogą odrzucać sposobem gotowania. Żmudne i męczące tarcie ziemniaków na tarce sprawia, że odechciewa się ich robienia. Jeśli więc chcesz oszczędzić na czasie i energii, lecz przy okazji zapragnąłeś zjeść przynajmniej kilka chrupiących placków, nie łam się. Z łatwością będziesz mógł ich spróbować - wystarczy kartofle rozdrobnić w blenderze i połączyć z resztą składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki stanowią jeden z najważniejszych produktów spożywczych, dlatego warto gotować je w najlepszy sposób. Aby zachowały najwięcej wartości odżywczych, należy wrzucać je do wrzątku. Im więcej czasu spędzają zanurzone w wodzie, tym więcej witamin i minerałów jest wypłukiwanych. Ziemniaki są jednymi z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Szczególnie wielką miłością obdarzyli je mieszkańcy Europy, którzy od poznania ich, dodają je do niezliczonej ilości potraw. Mimo tak częstego wykorzystywania kartofli wiele osób do dzisiaj nie wie, jaka jest najlepsza metoda gotowania ich w wodzie. To od niej bowiem zależy, jak dużo pozytywnych mikroelementów możemy przyjąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki wcale nie muszą być nudne - wystarczy przygotować je na niemiecką modłę. Dodając do nich musztardę francuską, szczypiorek, oliwę oraz ocet winny, tworzy się prawdziwy rarytas. Tak sporządzone, świetnie pasują do mięs i pieczonych ryb. Ziemniaki po niemiecku są orzeźwiającym, a zarazem sycącym dodatkiem do dania głównego. Świeży smak szczypiorku oraz ciężkość oliwy i samych kartofli doskonale się uzupełniają. Przygotowanie poniższych kartofli jest banalnie proste i można zrobić je niewielkim wysiłkiem. Dzięki temu można cieszyć się ich doskonałym smakiem, a przy okazji nie zamęczyć się podczas gotowania w kuchni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane z Zagórza zaskakują jednym składnikiem, a mianowicie pokrzywą. Ich smak wyróżnia się na tle klasycznych placków, a proces gotowania jest bardzo łatwy. Wystarczy siekane zioło wrzucić do ciasta - to jedyny dodatkowy krok konieczny, do cieszenia się niecodziennymi plackami. Placki ziemniaczane z Zagórza, dzięki kontrowersyjnemu składnikowi, mogą przyciągać osoby chętne silnych wrażeń - nie każdy bowiem wie, że pokrzywa jest jadalną rośliną. Trzeba ją najpierw oczywiście odpowiednio przygotować. Surowa pokrzywa w końcu parzy. Wystarczy jednak zblanszować ją we wrzątku, aby straciła swoje obronne zdolności. Jej obecność w plackach sprawia, że danie nabiera świeższego, delikatnie ziołowego smaku.
Kopytka czy leniwe? Niektórzy smakosze mają problem z ich rozróżnieniem. Specjał widoczny na zdjęciu to kultowe kopytka. Danie można z łatwością przyrządzić w domowym zaciszu. Prośby o dokładkę są pewne.Smakowite kopytka potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jak przygotować idealne kopytka?
Knedle mogą być doskonałym pomysłem na klasyczny polski obiad, który posmakuje każdemu. W tym wydaniu za farsz robią kurki, a więc będzie to danie wytrawne. Dopełnieniem intensywnego smaku będą liście rukoli, parmezan oraz wędzona szynka. Mogłoby się wydawać, że w obecnych czasach samodzielne robienie knedli nie ma większego sensu - można kupić je w końcu w barach mlecznych czy jako mrożonki w sklepach spożywczych. Domowe kluski są jednak znacznie smaczniejsze.Najczęściej knedle nadziewa się mięsem lub owocami, lecz nie ma sensu ograniczać się jedynie do tych dwóch opcji. Przepyszny farsz złożony z kurek oraz czosnku ma tak silny smak, że ciężko powstrzymać się przed kolejną dokładką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników. Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele. Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fasolka szparagowa i młode ziemniaczki tuż obok cukinii królują w wakacyjnym menu. Wykorzystaj sezon na te warzywa i stwórz sałatkę, która zachwyca smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską między posiłkami. Sprawdzi się również podczas grillowania.Fasolka szparagowa jest letnim przysmakiem. Jednak w połączeniu z młodymi ziemniakami jest jeszcze pyszniejsza. Sałatka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla osób ceniących tradycyjne smaki. Tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach. Świetnie będzie smakować również z ogórkami kiszonymi. Równie ciekawy jest przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapiekane ziemniaki z kefirem i serem są przepysznym daniem obiadowym, który syci na długie godziny i jest łatwy w gotowaniu. Dużą zaletą jest również łatwość przygotowania. Dodając do ziemniaków inne składniki, można stworzyć wiele różnych wersji. Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najlepszych sposobów na szybki i mało wymagający posiłek. Nie ma konieczności zbyt długiego gotowania, a sama obróbka składników również zajmuje minimalnie mało czasu. Zazwyczaj do zapiekanek dodaje się śmietanę, jednak zawiera ona ogromną ilość kalorii. Użycie kefiru pozwala nie tylko ograniczyć kaloryczność - nabiał ten nadaje całości lekko kwaskowego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Puree ziemniaczane można z pewnością uznać za jeden z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Przeważnie specjał wzbogacamy o mleko. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do ziemniaków dodać maślankę. Efekt jest zaskakująco pyszny.Smakowite puree ziemniaczane niejednokrotnie potrafiło przyprawić nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu cieszy się ono tak ogromną popularnością. Okazuje się, że ziemniaki będą jeszcze bardziej zachwycające, jeśli połączymy je z maślanką.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane nie muszą być nikomu przedstawiane, w końcu tę potrawę polskiej kuchni zna każdy. Wystarczy dodać jednak do nich odrobinę jabłek, a niejeden niejadek skusi się na kilka sztuk. Przepis na nie jest prosty i szybki. Placki ziemniaczane w swojej klasycznej formie są uwielbiane przez większość osób, niektórzy jednak nie chcą ich jeść - najczęściej są to niestety dzieci. Jeśli masz w domu takiego urwisa, poniższy przepis jest idealny. Dodatek słodkich jabłek sprawia, że placki nabierają innego smaku. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub podać je z łyżką śmietany, a obiad będzie gotowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku. Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego. Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS opublikował na rządowej stronie ostrzeżenie dla konsumentów, z którego wynika, że popularne przekąski zostały wycofane ze sklepów. Powodem był brak wyróżnienia w składzie alergenów. Nieprawidłowość wykryto w sześciu smakach chipsów.Komunikaty publikowane przez GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Nie inaczej jest również tym razem. Okazuje się, że w chipsach z purée ziemniaczanego znalazły się składniki mogące wywołać alergię. Niestety nie wskazano ich na etykiecie w prawidłowy sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolą w polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mistrzowie kuchni polecają przygotowywanie je w dużym garnku i pod przykryciem. Wówczas ziemniaki ugotują się o wiele szybciej.Smakowite ziemniaki są jednym z podstawowych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Dziś przyjrzymy się kwestia gotowania tych smakowitych bulw.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kugel ziemniaczany według przepisu Magdy Gessler to danie, które posmakuje wszystkim fanom kuchni żydowskiej. Magda Gessler tę wersję babki ziemniaczanej zaprezentowała w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji". Warto odtworzyć go we własnej kuchni, gdyż danie zachwyca prostotą i oryginalnym smakiem.Ze zwykłych ziemniaków można wyczarować dania, które nie tylko będą efektownie wyglądały, ale i zaskoczą cię niespotykanym smakiem. Wystarczy tylko odpowiednio skomponować je z bardziej wyszukanymi produktami. Jeśli jesteś fanem nietypowych zapiekanek ziemniaczanych, ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Do przygotowania kugla nie potrzebujesz wielu składników, danie to broni się prostotą i interesującą konsystencją. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Specjał jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niestety po ugotowaniu kluski mogą się posklejać. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, dzięki której unikniemy takiego scenariusza. Wystarczy obtoczyć smakołyki w odrobinie oleju.Bez wątpienia kluski śląskie można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby je zajadać niemal nieustannie. Warto wiedzieć, jak zabezpieczyć je przed sklejaniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jednak placki na ich bazie są bezkonkurencyjnym przysmakiem. Warto przyjrzeć się ich szwajcarskiej odsłonie. Posiada ona nietypowe składniki, takie jak boczek czy kminek, które sprawiają, że danie szybko znika z talerzy.Ziemniak jest uwielbianym i bardzo popularnym warzywem w Polsce. Jednym z kultowych dań, które z nich wykonujemy są tradycyjne placki ziemniaczane. Ich szwajcarska wersja przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjne placki ziemniaczane są smaczną formą tej potrawy, jednak istnieje coś znacznie lepsze. Za pomocą maszynki do robienia makaronu z warzyw, można zrobić z ziemniaków ciekawie wyglądające gniazdka. W taki sposób zwykłe danie zmienia się w prawdziwą ucztę. Placki ziemniaczane to rozwiązanie na szybki, tani i sycący obiad, którym może się najeść cała rodzina. Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie dokładnie takich samych placków, może się znudzić. Z tego powodu prezentujemy sposób na potrawę, które zachwyca nie tylko smakiem czy chrupkością, lecz również wyglądem. Zawinięte nitki ziemniaków wyglądają jak gniazda, w które można włożyć wiele dodatków. Podobny przepis znajdziesz na filmie z kanału Omnivorous Adam, a także NYT Cooking na YouTube, skąd pochodzą ilustracje do artykułu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyzy z mięsem zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Dziś nie są one już tak popularne, jak kiedyś. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten przysmak w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem niejednokrotnie przyprawiały nasz o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Mało kto spodziewałby się, że pyzy z mięsem można przygotować w tak łatwy sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że doprawienie solą ma ogromne znaczenie. Okazuje się, że przyprawę należy dodać do wody jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.Nie da się ukryć, że ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przepyszne bulwy wiele razy przyprawiały nas o szczery zachwyt. Niektórzy smakosze solą je dopiero na końcu. Lepiej zrobić to wcześniej. Wówczas ziemniaki będą znacznie smaczniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że młode ziemniaki są najbardziej smakowite. Niektórzy smakosze nie przepadają za ich obieraniem. Na szczęście istnieje niezawodna sztuczka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy, że wykorzystamy druciak lub szorstki zmywak do naczyń.Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite dania. Regularnie używamy ich również jako dodatku obiadowego. Niestety ich obieranie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Okazuje się, że w przypadku młodych ziemniaków wystarczy zastosować prosty trik.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczne placki ziemniaczane są pyszne, lecz jedzenie ich zbyt często może wywołać uczucie znużenia. Z tego powodu prezentujemy placki, które zachwycają smakiem oraz kolorami. W ich wnętrzu znajduje się mnóstwo warzyw, co pozwala stworzyć wspaniałą kompozycję. Mnogość warzyw w poniższych plackach ziemniaczanych sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto przy okazji pamiętać, że nie ma konieczności ograniczania się do podanych składników - dodatek grzybów, mięsa lub innych warzyw nada plackom jeszcze lepszego smaku. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste, konieczne jest jedynie odrobinę więcej pracy podczas krojenia i tarcia produktów. Kolejną zaletą jest użycie drożdży - dzięki nim danie jest bardziej puszyste i ma charakterystyczny smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: