Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Zupa tajska Tom Yum
22.11.2021 01:00 Zupa tajska Tom Yum - rozgrzewający pomysł na obiad

Prosta, orientalna, rozgrzewająca o zniewalającym smaku- taka właśnie jest zupa tajska Tom Yum. Zupa z krewetkami gotowana jest na wywarze z kaffiru, trawy cytrynowej i galangalu, które nadają jej wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak przygotować tajską zupę Tom Yum.Tom Yum jest tradycyjną, tajską zupą o doskonałym, orientalnym smaku. Zupa Tom Yum ma smak umami, czyli wyodrębniony piąty smak, który łączy smaki podstawowe. Zupa Tom Yum jest pikantna, słona, kwaśna i z lekką nutą goryczki. Zupę przygotuj z krewetkami, jeśli jednak nie przepadasz za owocami morza, do wrzącej wody, oprósz trawy cytrynowej i liści kaffiru, dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka.Pasta Tom Yum, podobnie jak kaffir, sos rybny i inne orientalne przyprawy, jest niezbędna do przygotowania doskonałej w smaku zupy Tom Yum. Pasta to bogactwo aromatycznych ziół i przypraw, takich jak galangal, trawa cytrynowa, chili, czosnek, kaffir, dzięki którym zupa nabiera doskonałego smaku. Liście kaffiru, galangal i trawę cytrynową dostaniesz w sklepach z kuchniami świata. Sos rybny natomiast, kolendrę, krewetki i mleko kokosowe w każdym większym markecie.Jeśli jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę tajską z krewetkami w sosie pomarańczowym z limonką.

Zupa pieczarkowa
22.11.2021 01:00 Przepis Ani Starmach na pyszną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa jest genialnym sposobem na pyszny posiłek, który nie tylko nasyci, lecz również rozgrzeje w zimny zimowy dzień. Ania Starmach przedstawiła własny przepis na tę potrawę - wychodzi z niego delikatna i wyjątkowo aromatyczna zupa. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, lub nigdy nie mogłeś zrobić pieczarkowej w odpowiedni sposób, przychodzimy z pomocą. Zupa pieczarkowa ma ogromną zaletę - grzyby te można kupić w praktycznie każdym sklepie i nie jest się ograniczonym do jednej pory roku jak w przypadku innych grzybów. Co więcej, pieczarki mają delikatny smak, który przypada do gustu większej ilości niejadków i wybrednych smakoszy. Ania Starmach, jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych Polek zajmujących się gotowaniem zawodowo, zdaje sobie sprawę, jak ugotować pyszny obiad. Dlatego nie zawiedziesz się, jeśli skusisz się na jej prosty przepis.

Zupa fasolowa
22.11.2021 01:00 Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne

Sycące i rozgrzewające zupy z dodatkiem strączków idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe jesienią. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, a przy odrobinie sprytu będzie też bardzo czasochłonne. Tak jest w przypadku przepisu, który wam dziś proponujemy. Do zupy dodajemy masła, dzięki czemu nabiera smaku, a brak mięsa nie jest odczuwalny. Strączki w kuchni to nie tylko fasolka po bretońsku. Z tych pysznych ziaren można wyczarować wiele smacznych a przede wszystkim treściwych posiłków takich jak krokiety czy zupy z dodatkiem innych warzyw. Dajcie się skusić naszej nowej propozycji — fasolowej z jarzynami. Z pewnością na długo zagości w waszym kulinarnym repertuarze.

Krupnik
21.11.2021 01:00 Patent babci Tereski na cudowny, rozgrzewający krupnik

Krupnik wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem - to wtedy pochłanialiśmy jej największe ilości. Zupa ma genialne właściwości rozgrzewające, a duża zawartość warzyw i mięsa syci i dostarcza energii na długie godziny. Pokazujemy, jak przygotować krupnik babci Tereski, który posmakuje każdemu, a w głodnych nostalgii wzbudzi wspomnienia z dzieciństwa. Krupnik najczęściej gotowany jest na bulionie warzywnym, jednak niektórzy preferują zupy o bardziej intensywnym i głębszym smaku, w taki wypadku można przygotować ją na bulionie mięsnym. Doskonale sprawdza się w tym celu klasyczny rosół, można również sporządzić bulion na wieprzowinie i kościach. Dawniej najróżniejsze kasze były głównym źródłem węglowodanów i energii, lecz w obecnych czasach pierwsze miejsce zajęły ziemniaki. Poniższa zupa jest więc wspaniałą okazją do wprowadzenia do diety kasz, które są znacznie zdrowsze i pożywniejsze.

Zupa fasolowa na żeberkach
19.11.2021 01:00 Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach jest gęstą, sycącą zupą, doskonałą na obiad. Zupa gotowana jest na mięsie z warzywami, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę fasolową na żeberkach i zasmażce z wędzonego boczku i mąki. Zupy gotowane na żeberkach to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Delikatne mięso odchodzące po ugotowaniu od kości nadaje zupom rewelacyjnego smaku. Zupy gotowane na żeberkach są bardzo sycące i pyszne. Taka też jest zupa fasolowa. Doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim jest doskonała w smaku. Białą fasolę zamocz dzień przed gotowaniem zupy i odstaw najlepiej na całą noc. Do wody możesz dodać odrobinę majeranku. Zupę gotuję ponad godzinę, aby wszystkie składniki były miękkie i dobrze się połączyły. Zupę zawsze doprawiam zasmażką z boczku, masła i mąki, która nadaje jej jeszcze głębszego i wyraźnego smaku.Przygotuj również zupę ogórkową i grochową na żeberkach i na nowo odkryj smak klasycznych zup.

Zupa kalafiorowa z dynią i kurkumą
19.11.2021 01:00 Zupa kalafiorowa z dodatkiem dyni i kurkumy - rozgrzewający jesienny przysmak

Jesienna aura sprzyja do eksperymentowania w kuchni z dynią, kalafiorem i innymi rozgrzewającymi składnikami. Z tego powodu prezentujemy banalnie prosty przepis na zupę z powyższych produktów, która nie tylko wspaniale się prezentuje, lecz jest również wybitnie smaczna. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć się zupełnie najedzonym. Obok kalafiora i dyni zagości także kurkuma. Zupa kalafiorowa z dynią nie ma sobie równych o tej porze roku. Sezon na najróżniejsze gatunki dyni powoduje, że powinniśmy korzystać z tego warzywa jak najczęściej. Można dynię marynować, piec, dusić czy smażyć, jednak dzisiaj zdecydowaliśmy się na przygotowanie pysznej zupy. Wszystkie potrzebne do wykonania tej receptury składniki można znaleźć we własnej kuchni. Jeśli jednak czegoś ci zabrakło, nawet okoliczny niewielki sklep osiedlowy powinien mieć w swoim asortymencie każdy wymagany produkt.

Rosół z kaczki
19.11.2021 01:00 Genialny patent Kuronia na idealny, aromatyczny rosół - kluczem jest dobór mięsa

Rosół w codziennym wydaniu nie wyróżnia się zbytnio niczym wyjątkowym - inaczej jest w przypadku wersji Kuronia, który gotuje go na kaczce. Dzięki zastosowaniu mięsa z kaczki wywar jest esencjonalny i bardzo aromatyczny. Wystarczy jeden talerz, aby na nowo rozpalić miłość do rosołu wśród osób, którym ta zupa już się znudziła. Rosół z kaczki, jak wspomina sam Kuroń na swojej stronie, jest najlepszą potrawą na jesienne smutki, które wywołane są przykrą i nieprzyjemną pogodą. Duża ilość tłuszczu w kaczce pomaga uzyskać rozgrzewający efekt w zupie. Pamiętaj, aby gotować zupę na najmniejszym ogniu tak, aby całość jedynie delikatnie "mrugała". Warto wrzucić do garnka także jedną lub dwie opalone cebule, co wpłynie na osiągnięcie bardziej złocistej i wyrazistszej barwy. Duży wpływ na klarowność ma także ciągłe wyławianie szumowin, które wypłukują się z gotowanego mięsa.

Zupa nic
19.11.2021 01:00 Prosty przepis na niezapominany hit PRL-u - zupę nic

Dania z czasów PRL-u wywołują w nas ogromną nostalgię, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie ich doskonały smak. Jedną z typowych potraw tamtych czasów była kultowa "zupa nic", która najczęściej podawana była na śniadanie lub kolacje. Jest to nic innego jak forma zupy mlecznej, lecz zamiast klusek, w mleku pływają chmurki przygotowane z białka jaj. "Zupa nic" jest prawdopodobnie najprostszym sposobem na szybkie i ciepłe śniadanie, jakie można było sporządzić w specyficznych czasach PRL-u. Wtedy brakowało wielu podstawowych składników, dlatego każdy musiał sobie radzić na swój sposób. Nierzadko pomysły były wyjątkowo błyskotliwe. Cała potrawa składa się jedynie z 4 składników w podstawowym przepisie, choć oczywiście można wzbogacić ją o inne dodatki smakowe, jak świeżo mielony cynamon lub gałkę muszkatołową, czy słodzone kakao błyskawiczne. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni gotującego.

Zupa szczawiowa z przecieru
19.11.2021 01:00 Zupa szczawiowa z przecieru - nie ma szybszego przepisu

Zupa szczawiowa z przecieru jest pyszną i pożywną zupą, którą przygotujesz szybko i w prosty sposób. Zupa gotowana jest na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw rosołowych, dzięki czemu ma wyraźny smak i aromat. Do zupy dodaj przecier szczawiowy i podawaj z jajkiem na twardo. Poznaj przepis na pyszną zupę szczawiową.Szczaw jest rośliną, której liście bogate są w witaminę C, żelazo oraz potas. Szczaw wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, zapobiega anemii, a także wspiera pracę serca i całego układu naczyniowego. Szczaw, mimo prozdrowotnych właściwości, nie może być jednak spożywany zbyt często, ponieważ zawarte w roślinie szczawiany mogą powodować między innymi choroby nerek.Świeży szczaw dostaniemy wiosną, jednak przecier kupimy w niemal każdym większym sklepie przez cały rok, dzięki czemu możemy przygotować pyszną i sycącą zupę, kiedy tylko mamy na nią ochotę. Przecier możemy również w łatwy sposób zrobić samodzielnie. Tu sprawdzisz, jak przygotować szczaw do słoików. Zupa szczawiowa gotowana na żeberkach i wywarze warzywnym ma wyjątkowy smak i aromat. Zupę podawaj z jajkiem na twardo lub pieczywem.

zupa fasolowa przepis
18.11.2021 01:00 Zupa fasolowa - najlepszy przepis

Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą zupę? Ugotuj zupę fasolową z boczkiem i kiełbasą. Wywar warzywny i fasolka w połączeniu z mięsem i aromatycznymi przyprawami smakuje rewelacyjnie i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj stary i sprawdzony przepis na zupę fasolową z majerankiem.Zupa fasolowa jest smaczną i bardzo pożywną zupą na bazie mięsa, strączków i warzyw, jest wyraźna w smaku i ma doskonały aromat. Zupa gęstnieje podczas gotowania i jest bardzo rozgrzewająca. Fasolową zawsze doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, ponieważ genialnie pasują do mięsa i strączków, nadając zupie lekkości.Biała fasola jest twarda i dość ciężkostrawna, dlatego też zamocz ją w wodzie dzień przed gotowaniem zupy i odstaw na 10-12 godzin, następnie wymień wodę i dopiero zagotuj. Namoczone strączki będą gotować się znacznie krócej i zostaną pozbawione związku, który odpowiada za wzdęcia. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który dodaje jej genialnego smaku i chroni żołądek. Jeśli chcesz zagęścić zupę, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę z masła i mąki. Zupę podaj z kromką świeżego, jeszcze ciepłego chleba.Przygotuj równie smaczną zupę ze strączków, czyli grochówkę na żeberkach. Zupa jest gęsta i ma wyraźny, mięsny smak.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
18.11.2021 01:00 Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonałym pomysłem na zdrowy i rozgrzewający obiad. Podsmażone, następnie długo gotowane grzyby z włoszczyzną i przyprawami mają intensywny smak i doskonały aromat. Poznaj przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów.Suszone grzyby leśne zachowują swój kolor, intensywny smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Grzyby suszone są łatwo dostępne, ale możesz również ususzyć je w domu i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Tu sprawdzisz, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.Zupa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą o znacznie intensywniejszym smaku i aromacie niż zupa z pieczarek. Zupa ma ciemny kolor i doskonale pachnie już podczas gotowania. Przed przygotowaniem grzybowej zawsze namocz suszone grzyby w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wodę z grzybów dodaj do wywaru, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również doskonały sos do polędwiczek wieprzowych. Tu poznasz przepis na polędwiczki z grzybami leśnymi, czyli pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad.

Zupa cebulowa
18.11.2021 01:00 Zupa cebulowa przepis w sam raz na jesienne chłody

Mocny smak, doskonały kolor i aromat. Taka właśnie jest zupa cebulowa gotowana na bulionie. Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że nie można się jej oprzeć. Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę cebulową.Zupa cebulowa ma bardzo wyraźny smak i aromat. Posiada również rozgrzewające i antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, jest więc doskonałą, jesienną zupą oraz domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Zupa jest dobrze doprawiona, a długo duszona cebulka miękka i genialna w smaku. Zupę podawaj z grzankami serowymi lub ziołowymi.Zupę koniecznie przygotuj na prawdziwym bulionie wołowo- warzywnym. Dzień wcześniej ugotuj rosół z wołowiną i na nim ugotuj później zupę z cebuli. Przyprawy również mają kluczowe znaczenie dla doskonałego smaku. Majeranek, liście laurowe, zioła prowansalskie i ziele angielskie to zioła, które muszą znaleźć się w zupie cebulowej.Przygotuj również zupę czosnkową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, ma lecznicze właściwości i jest przepyszna.

Zupa grzybowa
17.11.2021 01:00 Zupa grzybowa - prosty przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą w jesienne i zimowe dni. Zupa gotowana jest z dużą ilością warzyw, dzięki czemu bulion ma wyraźny smak. Grzyby suszone natomiast nadają daniu doskonałego, głębokiego aromatu. Zupę przygotuj z natką pietruszki i lubczykiem. Poznaj przepis na przepyszną zupę grzybową.Grzyby leśne mają pełny, wyraźny smak i aromat i przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i opóźniają procesy starzenia. Grzyby leśne suszone mają równie intensywny smak, aromat i zachowują wszystkie wartości zdrowotne.Do zupy grzybowej koniecznie dodaj natkę pietruszki i świeży lubczyk. Możesz posiekać zioła i dodać je do zupy lub związać pęczki gumką recepturką i zanurzyć je liśćmi w zupie, aby oddały swój smak i aromat. Zupa grzybowa smakuje doskonale z ziemniakami, jeśli jednak wolisz makaron, dodaj do gotującego się wywaru makaron jajeczny lub kluseczki typu muszelki.

Zupa gulaszowa przepis
17.11.2021 01:00 Zupa gulaszowa - przepis krok po kroku

Gęsta, mięsna, aromatyczna i bardzo sycąca, taka właśnie jest zupa gulaszowa. Wyraźny, mięsno-warzywny smak z bogactwem przypraw i pomidorami zachwyci wszystkich domowników. Gulasz jest mocno rozgrzewającą potrawą, po którą chętnie sięgam w zimowe dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę gulaszową.Zupa gulaszowa jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, a także na ciepły posiłek podczas większej uroczystości lub świąt. Zupa gulaszowa nie wymaga dodatkowego, mącznego zagęszczenia, jest gęsta, dzięki czemu bardzo pożywna. Zupę gulaszową przygotujesz w godzinę i jest to danie jednogarnkowe, czyli proste, ale bardzo smaczne.Podstawą dobre zupy gulaszowej jest odpowiedni kawałek schabu bez kości. Mięso musi być świeże i być pozbawione przerostów i tłuszczu. Schab podsmażony na cebuli, czosnku, następnie duszony z warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Jest miękki, soczysty, delikatny i oddaje zupie cały swój aromat. Gulasz możesz przygotować również z mięsa drobiowego- tu poznasz przepis na wyśmienity gulasz z indyka z kurkami.

Barszcz czerwony
17.11.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok z cytryny?

Żadnemu Polakowi nie trzeba przedstawiać czerwonego barszczu, w końcu ta charakterystyczna, lekko słodka zupa jest wyjątkowo popularna w naszym kraju. Wiele osób z pewnością zastanawia się, dlaczego najlepsi szefowie kuchni zawsze dodają do barszczu trochę świeżego soku z cytryny? Wyjaśnienie jest banalnie proste - dzięki niemu zupa nie blednie i zachowuje swój intensywny kolor. Barszcz czerwony jest klasyką polskiej kuchni, a jego intensywna barwa oraz pyszny smak świetnie komponują się z krokietami, pierogami, uszkami czy zwykłymi pasztecikami. Takie połączenie najczęściej można spotkać podczas wigilii świąt Bożego Narodzenia. Choć w sklepach dostępny jest barszcz czerwony w najróżniejszych postaciach (gotowy barszcz w kartonie, koncentrat w słoiku czy proszek), najlepiej zawsze smakuje domowy. Co należy zrobić, aby po ugotowaniu zupa nie straciła swojego koloru i nie zmieniła barwy na bardziej "pomidorową"?

obierki z marchewki
17.11.2021 01:00 Co zrobić z obierek po marchewce?

Większość warzyw obieramy przed wykorzystaniem w kuchni. Obierki zwykle lądują w koszu na śmieci. A szkoda, bo można dać im drugie życie i przerobić je na coś smacznego. Zobaczcie, co można zrobić z obierek po marchewce. Będziecie mile zaskoczeni. Marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw. Kryje w sobie dużo beta-karotenu, witamin i błonnika. Te wartościowe składniki znajdują się nie tylko w soczystym miąższu, ale też w skórce marchewki. Ba, w skórce i tuż pod nią jest ich najwięcej. To dlatego naprawdę szkoda wyrzucać marchewkowe obierki.By jednak obierki nadawały się do spożycia, muszą być czyste. Nim więc zaczniesz obierać marchewkę, najpierw dokładnie wyszoruj ją szczoteczką, a potem opłucz. Oczywiście najlepiej byłoby sięgnąć po marchew ekologiczną, z upraw bez nawozów.

Zupa grzybowa wigilijna
17.11.2021 01:00 Zupa grzybowa wigilijna - najlepszy, tradycyjny przepis

Zupa grzybowa, podobnie jak barszcz czerwony, jest tradycyjną zupą przygotowywaną na Wigilię. Zupa z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny, grzybowy smak. Jest doskonała. Zupa grzybowa gotowana jest na bulionie warzywnym, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Poznaj przepis na wigilijną zupę grzybową.Wigilijna zupa grzybowa jest tradycyjną zupą pochodzącą z Mazowsza, jednak szybko rozpowszechniła się na cały kraj. Zupę grzybową przygotowuję co dwa lata, na zmianę z barszczem czerwonym z uszkami, ponieważ jedno i drugie danie smakuje wybornie i kojarzy mi się z Gwiazdką i uroczystą, rodzinną kolacją.Zupę grzybową wigilijną podaję bez śmietany, aby smak grzybów był bardzo mocno wyczuwalny. Danie musi być mocno aromatyczne i mieć wyraźny kolor. Grzyby suszone zawsze namaczam w zimnej wodzie, aby zmiękły, wodę z grzybów również wlewam do zupy. Zupę grzybową podaję z makaronem do łazanek lub drobnymi kluskami muszelkami.Suszone grzyby leśne dodaj do wigilijnej kapusty z grochem, a odkryjesz jej nowy, niepowtarzalny smak.

Rosół
17.11.2021 01:00 O ile podrożały składniki na rosół?

Przyzwyczailiśmy się, że rosół jemy praktycznie co tydzień, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, smaczny, odżywczy i stosunkowo tani. Niestety ceny składników potrzebnych do ugotowania tej zupy stale rosną, co może zmniejszyć popularność dania. Średnio, porównując do sytuacji sprzed roku, na warzywa, czy mięso należy obecnie przeznaczyć około 4,5 zł więcej. Największym podwyżkom uległy warzywa. Rosół jawi się jako prosty i skuteczny sposób na wyżywienie całej rodziny. Długie gotowanie produktów wyciąga z nich wartości odżywcze oraz smak do wywaru, a brak konieczności ciągłego doglądania zupy jest kolejnym atutem. Niestety, jeśli przyzwyczaiłeś się, że zakupy potrzebne do tej zupy zawsze były tanie, możesz się nieprzyjemnie zaskoczyć. Portal Business Insider sporządził roczne zestawienie cen, które jasno pokazuje, że musimy wydawać coraz więcej pieniędzy.

Zupa brokułowa krem
17.11.2021 01:00 Zupa brokułowa krem - przepis krok po kroku

Krem brokułowy jest bardzo zdrowym, lekkim i dietetycznym daniem, idealnym na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Krem jest bardzo aromatyczny, smaczny i posiada rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Zupę brokułową przygotujesz w niecałą godzinę i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na lekką zupę krem brokułową.Krem z brokuła jest genialnym pomysłem na szybkie, proste i rozgrzewające danie. Jest delikatny i jednocześnie wyraźny w smaku. Jest gęsty, a dzięki dużej zawartości warzyw bardzo zdrowy, lekki i mało kaloryczny. Krem z brokuła spokojnie mogą więc jeść osoby będące na diecie oraz chore na cukrzycę, ponieważ zupa posiada niski indeks glikemiczny.Krem przygotujesz zarówno ze świeżego brokuła, jak i mrożonych różyczek. Przed gotowaniem rozmroź mrożonkę w temperaturze pokojowej. Zupę podaj z grzankami czosnkowymi, pokruszoną fetą lub startym parmezanem. Każda wersja kremu ma wyjątkowy i doskonały smak.Szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę krem na jesień? Przygotuj aromatyczny krem z pora, który wzmocni Twoją odporność.

Zupa dyniowa przepis
17.11.2021 01:00 Zupa dyniowa, która podbije każdy stół

Poszukujesz ciekawych pomysłów kulinarnych? Przygotuj aromatyczną zupę dyniową w formie kremu, która zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem. Zupa jest gęsta, doprawiona imbirem i gałką muszkatołową, podana z kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni. To genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę dyniową. Jesień jest sezonem na dynię. Wykorzystaj więc czas, w którym jest dojrzała i najsmaczniejsza i przygotuj z niej pyszną zupę- krem. Zupa jest gęsta, smaczna i bardzo aromatyczna z wyczuwalną nutą imbiru i gałki muszkatołowej. Jest również bardzo rozgrzewająca, a dzięki aktywnym związkom zawartym w dyni i imbirze działa również przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Przed gotowaniem pokrój i upiecz dynię, aby łatwo pozbyć się skóry i oddzielić miąższ od pestek. Pestki z dyni zawsze zostawiam, oczyszczam i pozostawiam w suchym i ciepłym miejscu, aby dobrze wyschły, następnie je prażę i mam pyszny dodatek do sałatek, zup i wielu innych dań. Z dyni przygotujesz nie tylko pyszną i sycącą zupę. Upieczesz z niej również ciasto miodowe, zrobisz genialne gnocchi, a także ugotujesz aromatyczne curry.

Zupa tajska z kurczakiem
17.11.2021 01:00 Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem to rozgrzewająca, niezwykle aromatyczna zupa, która zachwyci Cię swoim smakiem już od pierwszego kęsa. Orientalne liście kaffiru, kolendra, chili i mleko kokosowe sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, jak z tajskiej restauracji. Poznaj przepis na genialną zupę tajską z kurczakiem.Kuchnia tajska słynie z doskonałego łączenia smaków i aromatycznych przypraw. Każde danie ma wyczuwalną, słoną, ostrą, słodką i kwaśną nutę i jest rewelacyjnie doprawione. Podstawą doskonałej zupy tajskiej jest imbir, kurkuma, mleko kokosowe, liście kaffiru oraz sok z limonki i kolendra, dzięki którym zupa zyskuje niepowtarzalny smak.Kaffir, czyli liście limonki są bardzo aromatyczne i dodają daniom lekko cytrynowego, świeżego smaku. W Polsce kaffir dostaniemy w sklepach z kuchniami świata oraz większych marketach w postaci mrożonych lub suszonych liści. Możesz również wykorzystać gotową mieszankę tajską z suszonego kaffiru i trawy cytrynowej.Kuchnia tajska to aromatyczne zupy z krewetkami, kurczakiem, grzybami. To niezwykłe curry oraz tajskie, uliczne jedzenie, takie jak Pad Thai z wołowiną, warzywami, kurczakiem i owocami morza.

Zupa krem z groszku
16.11.2021 01:00 Aromatyczna zupa krem z zielonego groszku

Groszek konserwowy większość z nas zna jako składnik sałatki jarzynowej czy popularnego dodatku do kotletów — marchewki z groszkiem. Warto jednak wykorzystać go nieco inaczej i przygotować rozgrzewającą i sycącą zupę krem. Zachwyci was delikatną nutą gałki muszkatołowej. Zupy kremy sprawdzają się doskonale w chłodne jesienne dni. Taki typ zupy polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Wystarczy wspomnieć pyszne receptury Ewy Wachowicz na krem z dyni czy kremową i smaczną ogórkową. Tym razem przedstawiamy wam przepis na ekspresowy krem na bazie groszku konserwowego. Spróbujcie, a jego smak zostanie z wami na długo.

Zupa krem z brokułów z ziemniakami
16.11.2021 01:00 Zupa krem z brokułów z ziemniakami - najlepszy, prosty przepis

Zupa krem z brokułów z ziemniakami to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, smaczny i bardzo aromatyczny, posiada również rozgrzewające właściwości, jest więc doskonałą zupą w chłodne, deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować prostą i genialną w smaku zupę krem z brokułów z ziemniakami.Zupa krem to wyjątkowo pożywne i zdrowe danie, które przygotujesz z każdych warzyw w ciągu niecałej godziny. Kremy są również świetnym sposobem na dostarczenie naszym dzieciom niezbędnych witamin i minerałów. Krem z brokułów z dodatkiem ziemniaków, marchewki i pietruszki ma wyraźny smak, dzięki czemu zupę doprawisz jedynie odrobiną soli i pieprzu. Zupę krem z brokułów z ziemniakami możesz podać samą lub z wieloma dodatkami. Pokruszony ser feta, mozzarella, starty parmezan, grzanki, groszek ptysiowy, chlebek czosnkowy to tylko niektóre z propozycji. Krem świetnie smakuje również z prażonymi pestkami dyni, słonecznika i migdałów. Jeśli szukasz pomysłu na doskonały i szybki krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę z marchewki i soczewicy, którą pokochają wszyscy domownicy.

Zupa paprykowa krem
16.11.2021 01:00 Zupa paprykowa krem - lekka i smaczna propozycja obiadowa

Krem z papryki jest lekką i wyjątkowo smaczną propozycją obiadową dla wszystkim miłośników gęstych zup. Podsmażona na oliwie papryka z cebulką i czosnkiem zyskuje wyraźny, intensywny smak i doskonały aromat. Sprawdź jak ugotować zupę paprykową krem.Krem z papryki jest świetnym pomysłem na zdrowy, lekki, ale bardzo pożywny obiad. Zupa paprykowa ma wyjątkowy, intensywny smak, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Krem z papryki jest bardzo zdrowy, ponieważ warzywo zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, K oraz beta-karoten. Pod koniec gotowania krem wymieszaj z odrobiną śmietany, ponieważ jej delikatny, kremowy smak doskonale łączy się z aromatyczną papryką. Krem możesz dodatkowo oprószyć bazylią, kolendrą lub natką pietruszki, a także przygotować do niej grzanki czosnkowo-ziołowe. Krem z papryki doskonale smakuje również z kawałkiem startego parmezanu. Przygotuj też krem z pieczonej papryki i odkryj nowy smak zupy z pieczonych warzyw.

łupiny z cebuli
16.11.2021 01:00 Sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli

W kuchni zużywa się dużo cebuli, po obraniu której pozostają łuski. Zwykle lądują w koszu, ale czas to zmienić. Cebulowe łupiny kryją bowiem w sobie prawdziwe moce. Dlatego przedstawimy wam dzisiaj sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli. Łupiny z cebuli kojarzą nam się ze świętami Wielkiej Nocy, przed którymi to przygotowujemy pisanki. Skorupki jajek gotowanych wraz z łuskami cebuli zabarwiają się na naturalne, piękne kolory. W zależności od koloru łupin i czasu ich gotowania mogą być herbaciane, czerwone lub brązowe. Jednak w łupinach cebuli kryją się nie tylko barwniki. Zawierają one także wiele cennych składników, które sprawiają, że nie powinniśmy ich tak zwyczajnie wyrzucać.

Zupa kalafiorowa
15.11.2021 01:00 Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania. Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.

Zupa porowa krem
15.11.2021 01:00 Zupa porowa krem

Zupa krem porowa jest doskonałym pomysłem na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna w smaku, z wyczuwalną nutą mleka i gałki muszkatołowej, jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, idealna na jesienną pogodę. Poznaj przepis na zupę porową krem. Zupa porowa mocno rozgrzewa, jest mało kaloryczna i zdrowa. Por jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C oraz kwas foliowy, wzmacnia więc naszą odporność, poprawia trawienie, koncentrację i usprawnia działanie całego organizmu. Ze względu na kwas foliowy, por jest zalecany kobietom w ciąży oraz dzieciom w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Krem z pora jest jedną z moich ulubionych zup. Jest niezwykle smaczna, wyraźna i bardzo aromatyczna. Krem koniecznie dopraw gałką muszkatołową i dodaj odrobinę mleka, a odkryjesz jej niezwykły smak. Zupa wzbogacona jest o czosnek, cebulę, korzeń pietruszki i seler, czyniąc z kremu prawdziwą bombę witaminową.Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą, jesienną zupę- tu poznasz przepis na zupę krem z pomidorów i papryki, doskonałą w chłodne, deszczowe dni.

zabielanie zupy
15.11.2021 01:00 Czym zabielać zupę zamiast śmietany?

Jedni lubią zupy czyste, drudzy zabielane. Te drugie odznaczają się aksamitnym smakiem, większą gęstością i pożywnością. A wiesz, czym zabielić zupę zamiast śmietany? Jest kilka smacznych możliwości. Wybierz swoją ulubioną. Zabielane zupy z pewnością są bardziej kaloryczne niż zupy bez dodatku śmietany. Jednak dzięki zabieleniu zupa też dużo zyskuje. Jeśli jest dosyć chuda, dawka tłuszczu pochodzącego ze śmietany doda jej smaku. Sprawi też, że nasz organizm lepiej przyswoi witaminy zawarte w warzywach. Przy okazji zupa stanie się też bardziej sycąca i nabierze aksamitnej konsystencji.