Rosyjską zupę rybną charakteryzuje mocny, rybny smak. Zupa gotowana jest na kilku rodzajach mięsa, dzięki czemu jest wyraźna, intensywna i bardzo pożywna. Zupę rybną przygotujesz na rodzinny obiad, a także na większe uroczystości, również na Wigilię. Poznaj przepis na tradycyjną, rosyjską zupę rybną.Rosyjska zupa rybna jest tradycyjną zupą uchodzącą u naszych wschodnich sąsiadów za prawdziwy przysmak. Dzięki kilku rodzajom ryb, zupa ma wyraźny smak i aromat, jest bardzo zdrowa i sycącą. Zupę rybną podaje się również na święta i większe, rodzinne uroczystości.Podstawą zupy rybnej jest wywar. Ugotujesz go z małych rybek, a także z głów i kręgosłupów większych ryb, np. pstrągów. Wywar musi być gotowany na małym ogniu przez godzinę, aby wydobyć wszystkie smaki. Ryby filetowe również dobierz według własnego uznania i ugotuj pyszną, pożywną zupę dla całej rodziny.Jeśli lubisz próbować kuchni całego świata, przygotuj również węgierską zupę rybną z karpia oraz tajską zupę rybną curry z owocami morza.
Babcie wiedzą jak zrobić najlepszy barszcz pod słońcem. Nie idą na skróty i nie sięgają po koncentraty, lecz przyrządzają porządny buraczany zakwas. Tylko z niego uzyskamy pyszne danie. Jego zrobienie wymaga czasu, dlatego też przepis na tradycyjną wigilijną zupę zdradzamy już teraz. Zdążycie do świąt i zachwycie waszych gości. Tak jak rosół jest podstawą tradycyjnej pomidorowej, tak zakwas stanowi zaczątek barszczu czerwonego. Oczywiście możecie pominąć ten składnik, po prostu gotując buraczki i dodając octu. Smak będzie podobny, ale wartości odżywcze i prozdrowotne już nieco inne. Warto spróbować tradycyjnej metody — nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje.
Gęsta, pożywna, mięsna, aromatyczna, taka właśnie jest tradycyjna zupa gulaszowa z wołowiny. Przygotowanie tej pysznej potrawy nie jest czasochłonne, a całe danie ugotujesz w jednym garnku. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wołowiny, doskonałą na sycący obiad dla całej rodziny.Zupa gulaszowa z wołowiny jest tradycyjną, węgierską zupą o doskonałym, mięsnym smaku i wyjątkowym aromacie. Zupę cechuje duża ilość warzyw i przypraw. Papryka mielona i kmin odgrywa w daniu kluczową rolę, nadając gulaszowi doskonałego smaku. Zupę przygotuj z wołowiny bez kości, szczególnie polecam pręgę wołową.Zupa gulaszowa to proste, jednogarnkowe danie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Długie gotowanie wołowiny sprawia, że jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Do smażenia i gotowania nie dodawaj soli, ponieważ zamkniesz pory w mięsie i zupa nie nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Gulasz dopraw solą dopiero przez samym podaniem. Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie z gulaszem- tu poznasz przepis na idealne placki po węgiersku, miękkie i jednocześnie chrupiące.
Dorsz jest smaczną i zdrową rybą, z której przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Zupa rybna jest zupą o wyraźnym smaku, aromacie i rozgrzewających właściwościach. Zupa skradnie serca wszystkim miłośnikom rybnych dań. Poznaj prosty przepis na zupę rybną z dorsza.Zupa z dorsza króluje we wszystkich nadmorskich restauracjach w Polsce. Nic dziwnego, świeży dorsz jest jednym z podstawowych składników kuchni z rejonu Bałtyku. Zupę rybną zjesz nie tylko na wakacjach, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Jest równie esencjonalna i smaczna, jak ta podana w restauracji.Zupa z dorsza jest jedną z moich ulubionych zup. Jest lekka, mało kaloryczna, ale i sycącą i aromatyczna. Zupę zawsze przygotowuję na podsmażonych wcześniej warzywach, aby oddały cały swój smak. Danie podaję z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym dorszem.Jeśli szukasz pomysłu na rybny obiad- tu poznasz przepis na delikatne pulpeciki z dorsza, doskonałe dla całej rodziny.
Francuska zupa cebulowa to pomysł na smaczny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Zupa gotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem tymianku, białego wina, podana z grzanką serową smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na francuską zupę cebulową.Francuska zupa cebulowa jest bardzo esencjonalnym i aromatycznym daniem. Zupa składa się z samej cebuli najpierw smażonej, później duszonej w winie, a następnie gotowanej w bulionie warzywnym. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywna, a podana z grzanką serową wygląda jak z francuskiej restauracji.Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się jako mocno rozgrzewające danie, a także naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Cebula działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i innych chorób serca.Z duszonej cebuli przygotujesz również doskonały lunch lub kolację dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite cebularze, czyli bułeczki z duszoną cebulką.
Zupa buraczkowa jest rozgrzewającą i zdrową zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na dwóch rodzajach mięsa z dużą ilością warzyw ma wyraźny, genialny smak i aromat. Poznaj przepis na zupę buraczkową dla całej rodziny.Buraki są jednymi z tych warzyw, które powinniśmy włączyć do codziennej diety. Zawierają między innymi żelazo, potas, magnez, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tych warzyw obniży cholesterol i poziom cukru, wyreguluje ciśnienie i zwiększy ilość czerwonych krwinek. Zupa buraczana jest pyszną zupą o wzmacniających i rozgrzewających właściwościach. Koniecznie ugotuj ją na kawałku kurczaka, wołowiny i warzywach do rosołu, a odkryjesz jej doskonały smak. Zupa wzmocni również naszą odporność i doda nam energii, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.Z buraków przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi surówki, sałatki, możesz je również upiec i podać jako pyszny i zdrowy dodatek do mięsa i ryb. Z buraków usmażysz także wegetariańskie kotlety, idealne na obiad i do wegetariańskich burgerów.
Zupa grzybowa ugotowana z grzybów leśnych jest niezwykle aromatycznym daniem dla całej rodziny. Zupa ma doskonały smak, aromat i ciemny, grzybowy kolor. W sezonie grzybowym zupa z grzybów leśnych jest potrawą niemal obowiązkową. Poznaj przepis na klasyczną zupę grzybową i odkryj jej niezwykły smak.Jesień to sezon na grzyby leśne. Niezależnie od tego, czy zupę grzybową przygotujesz z kozaków, podgrzybków, czy innych grzybów, danie będzie niezwykle aromatyczne, zdrowe, pożywne i doskonałe w smaku. W sezonie warto również suszyć leśne grzyby, aby cieszyć się ich smakiem do kolejnej jesieni i przygotować z nich np. farsz do pierogów lub grzybową zupę wigilijną.Zupę grzybową koniecznie przygotuj na prawdziwym, domowym wywarze warzywnym lub drobiowym. Bulion ugotuj dzień wcześniej, możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa grzybowa na kostce rosołowej nie będzie miała już tak pełnego smaku i przede wszystkim nie będzie już tak zdrowa.
Wigilijny barszcz z uszkami jest często pierwszą potrawą, którą jada się podczas świątecznego posiłku. W uszkach zwyczajowo farsz składa się z suszonych grzybów, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. W takim wypadku można przygotować farsz ze świeżych pieczarek, który smakuje równie wybornie. Poniżej zdradzamy krok po kroku całą procedurę gotowania. Barszcz czerwony z uszkami, gdy tylko ktoś o nim wspomni, natychmiast przywołuje ciepłe wspomnienia świąt i pysznej uczty. O ile zrobienie samej zupy nie jest zbytnio wymagające, tak uszka mogą niektórym sprawiać całkiem duże kłopoty. Jeszcze więcej problemów pojawia się, gdy w kuchni zabrakło suszonych grzybów, z których robi się klasyczne nadzienie do uszek. Można je jednak zamienić farszem grzybowym ze świeżych pieczarek, który smakuje bardzo podobnie.
Zupa szczawiowa to pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. To jedna z najlepszych, wiosennych zup, jest lekka, delikatna i świeża. Zupa szczawiowa jest zupą, którą przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na zupę szczawiową z jajkiem i kurczakiem.Szczaw jest rośliną sezonową, którą dostaniemy w maju na lokalnych targowiskach. W tym czasie szczaw rośnie niemal na każdej łące. Jeśli więc znasz polanę, która położona jest z dala od drogi i spalin, przejdź się na spacer i samodzielnie zerwij szczaw, z którego ugotujesz pyszną i zdrową zupę.W maju warto zaopatrzyć się w większą ilość szczawiu i przygotować szczaw w słoiku, aby wystarczył do kolejnych zbiorów. Szczaw jest rośliną, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera duże ilości żelaza, które niezbędne jest do produkcji i transportu krwi w organizmie. Szczaw to również bogactwo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy rozwój całego organizmu i pracę układu nerwowego. Roślina zawiera jednak szczawiany, które spożywane w większych ilościach mogą zaszkodzić zdrowiu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego nie powinniśmy spożywać szczawiu codziennie i komu w szczególności szczaw nie jest polecany.
Czasem przychodzi ochota na zjedzenie czegoś banalnie łatwego w przygotowaniu, a jednocześnie sycącego i smacznego. Idealnie wpisującą się w te ramy propozycją jest poniższa zupa z ziemniaków, która jest gęsta i intensywna w smaku. Przygotowanie całego garnka nie zajmuje zbyt dużo czasu i jest bardzo tanie. Zupa ziemniaczana pozwala nawet po ciężkim dniu pełnym pracy łatwo i szybko zrobić dużą ilość smacznego i sycącego jedzenia. Brak konieczności ciągłego stania przy garnku jest dodatkowym atutem, pozwalającym zająć się innymi sprawami. Aby zupa ziemniaczana miała należycie głęboki smak, pamiętaj o podsmażeniu części składników. Gdy na ich powierzchni cukier ulegnie karmelizacji, wytworzą się ogromne pokłady smaku, który przejdzie do całej zupy.
Zupa azjatycka to świetny pomysł na orientalny obiad, pożywny lunch lub kolację. Aromatyczny bulion z orientalnymi warzywami, jajkiem, kiełkami fasoli mung i makaronem ryżowym smakuje jak z najlepszej, azjatyckiej restauracji. Ramen smakuje doskonale, kiedy oprószysz go posiekaną, świeżą kolendrą. Poznaj przepis na prostą i aromatyczną zupę azjatycką.Ramen to zupa gotowana na mocnym wywarze mięsnym lub warzywnym, podana z jajkiem, makaronem ryżowym, warzywami i orientalnymi kiełkami. Zupa jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna, a także niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Ramen możesz przygotować również z kawałkami drobiu lub wołowiny.Zupę azjatycką ugotuj na wywarze mięsnym, najlepiej wołowym, przygotowanym dzień wcześniej. Możesz również wykorzystać rosół, który został z poprzedniego obiadu. Zupę azjatycką ugotujesz w niecałe pół godziny, a jej smak i aromat sprawią, że będziesz często do niej wracał. Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnej, aromatycznej kuchni- tu poznasz przepis na makaron ryżowy z wołowiną, czyli danie stir-fry z woka.
Zupa serowa z serków topionych to błyskawiczne i pyszne danie dla całej rodziny. Gęsta, serowo-śmietanowa zupa z dodatkiem szczypiorku, cebuli i czosnku smakuje wyśmienicie. Zupa jest świetnym pomysłem na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na ekspresową zupę serową z serków topionych.Zupa z serków topionych jest zupą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut ze składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne serki topione, śmietanka, szczypiorek i bulion tworzą aksamitną i pyszną zupę krem dla całej rodziny. Zupę z serków topionych możesz ugotować na wywarze warzywnym, rosole z poprzedniego dnia lub kostce rosołowej, jeśli chcesz szybko przygotować pyszne danie. Do zupy serowej możesz również dodać suszone pomidory lub plasterki szynki prowansalskiej. W poniższym przepisie zupa podana jest ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.Zupę serową możesz ugotować również z klopsikami wieprzowymi. Tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami.
Zupa krem z mrożonych grzybów to doskonały pomysł na rodzinny obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zupa jest gęsta, bardzo aromatyczna o mocnym, wyraźnym smaku grzybów leśnych. Poznaj przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów, którą pokochają wszyscy domownicy.Zupa grzybowa z mrożonych grzybów leśnych jest rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, jest idealna na chłodne pory roku i zdrowa, ponieważ gotowana na bulionie, nie na kostce. Zupa ma wyraźny, grzybowy smak z wyczuwalną nutą białego, wytrawnego wina, tymianku i rozmarynu.Grzyby koniecznie rozmroź dzień przed przygotowaniem zupy. Nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak i aromat. W dniu, w którym przygotowujesz grzyby ugotuj również bulion. Do kremu polecam bulion wołowy, ponieważ ma najbardziej wyraźny smak i jest genialną bazą do zupy.Doskonałą zupę przygotujesz również z suszonych grzybów. Tu poznasz przepis na aromatyczną grzybową z suszonych grzybów z makaronem.
Barszcz czerwony z uszkami to danie, które bardzo często wspominamy w kontekście świąt. Słodka, a zarazem delikatnie kwaśna zupa z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych, ponieważ jej wykonanie jest względnie łatwe, a efekt wyjątkowo pyszny. Boże Narodzenie już niedługo, dlatego warto zacząć gromadzić wszystkie potrzebne składniki i przepisy. Barszcz czerwony w obecnych czasach często kupowany jest w sklepie. Sprzedaje się go pod postacią zupy w kartonie, koncentratach czy proszku, co z pewnością jest wygodne, jednak nie tak zdrowe i smaczne, jak własnoręczne ugotowanie całego garnka esencjonalnego barszczu. Co więcej, przygotowanie go samodzielnie nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się zdawać. Znacznie więcej pracy jest przy uszkach, jednak nie trzeba się obawiać. Finalny efekt podania barszczu z uszkami jest świetny, gdyż widać w nim całą włożoną pracę.
Szukasz pomysłu na mięsne, sycące i błyskawiczne danie dla całej rodziny? Ugotuj rozgrzewającą i pożywną zupę gulaszową z kurczakiem. Gulasz gotowany na domowy bulionie z dodatkiem passaty pomidorowej, ziół prowansalskich i innych przypraw ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.Zupa gulaszowa z kurczakiem to pomysł zarówno na szybki i pyszny obiad, jak i ciepłą płytę na większe, rodzinne uroczystości. Delikatne mięso, warzywa i doskonały bulion tworzą genialną w smaku i pożywną zupę, która posmakuje największym niejadkom.Zupę gulaszową przygotuj na wywarze drobiowym lub bulionie warzywnym. Doskonale sprawdzi się również rosół, który został z poprzedniego dnia. Gulasz gotowany na domowym wywarze jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, niż ten przygotowywany na kostce rosołowej.Doskonały gulasz przygotujesz również na schabie. Tu poznasz przepis na zupę gulaszową od Magdy Gessler, prostą, pyszną i bardzo aromatyczną.
Gotujesz dziś rosół? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Dzięki niemu dowiesz się, czy na pewno przyrządzasz go, jak trzeba. Sprawdź, jakie warzywa dodać do rosołu. Okazuje się bowiem, że marchewka, pietruszka i cebula nie wystarczą dla dobrego smaku wywaru. Podstawą rosołu jest mięso. Jednak, gdyby nie warzywa, rosół nie byłby rosołem, a tylko mięsnym wywarem. Oczywiście niezbędny jest też dodatek kilku przypraw i zieleniny, jednak one dodają rosołowi już tylko szlifu.
Kostki rosołowe w sklepach pełne są chemii i soli, które nie działają pozytywnie na zdrowie czy pracę ludzkiego organizmu. Zamiast nich prezentujemy przepis na domowe kostki, z których przygotować można pyszny bulion. Korzystanie z nich jest banalnie proste, a ilość dodatkowego smaku, jaki wprowadzają do potraw, jest ogromny. Kostki rosołowe, poza przyprawami i esencjami smakowymi, zawierają również konserwanty, stabilizatory, barwniki czy polepszacze smaku. Częste spożywanie takich składników może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego warto z nich zrezygnować. Domowe kostki rosołowe mają jedną ogromną zaletę nad sklepowymi - doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie. Dzięki temu można skutecznie kontrolować ilość przyjmowanej soli oraz ogólny skład diety, co nie jest tak proste przy używaniu gotowych kupnych kostek bulionowych.
Zupa meksykańska jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i dużą ilością świeżej kolendry i aromatycznych przypraw. Zupa meksykańska jest świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad rodem ze słonecznego Meksyku. Poznaj przepis na aromatyczną zupę meksykańską z mięsem mielonym.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych i doskonale doprawionych dań. Kolendra, czosnek, chili i kmin rzymski to przyprawy, które są podstawą każdej meksykańskiej potrawy. Kuchnia meksykańska jest kuchnią, w której króluje również mięso, fasola, ryż i oczywiście lokalne placki z mąki kukurydzianej- tortilla.Zupa meksykańska jest zupą, w której kmin rzymski jest najważniejszą przyprawą. Kmin ma bardzo intensywny aromat, jest pikantny i gorzkawy, doskonale komponuje się z mięsem i warzywami, nadając im wyraźnego smaku. W zupie meksykańskiej nie może zabraknąć również ostrej papryczki chili oraz świeżej, posiekanej kolendry.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad jak z Meksyku- tu poznasz przepis na quinoę po meksykańsku, czyli proste, ale bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe.
Szukasz pomysłu na zupę kalafiorową w nowej odsłonie? Przygotuj zupę na mleku kokosowym, a odkryjesz jej doskonały smak i aromat. Zupa kalafiorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Jest pyszna, rozgrzewająca i pożywna. Poznaj przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami.Kalafior jest warzywem, które podobnie jak brokuł, zawiera wiele niezbędnych witamin i jest bogaty w przeciwutleniacze. Kalafior to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza i potasu. Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.Zupa kalafiorowa jest bardzo aromatyczną zupą, gotowaną na bulionie warzywnym i mleku kokosowym, które nadaje daniu słodkiej, lekko orientalnej nuty. Zupę koniecznie oprósz świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Z kalafiora przygotujesz również wiele smacznych obiadów. Upiecz kalafiora w całości w aromatycznej marynacie i przygotuj steki z kalafiora w panierce, a na nowo odkryjesz jego doskonały smak.
Zupa serowa z klopsikami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa mielonego przygotujesz w bardzo łatwy sposób, gęstą i aromatyczną zupę krem również. Do ugotowania zupy potrzebne Ci będą składniki, które z pewnością masz w domu. Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Zupa serowa z klopsikami. Sprawdź, jak ją przygotować.Zupa serowa z serków topionych na bulionie oprószona posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale. Zupa jest gęsta, śmietanowa, świeża. Do zupy koniecznie przygotuj klopsiki z mięsa mielonego, które świetnie łączą się z aromatycznymi kremami. Klopsiki zawsze robię z kawałka zmielonej łopatki, ponieważ jest najlepszym mięsem zarówno do klopsików, jak i pulpetów i kotletów mielonych. Klopsiki dopraw startą cebulką i ziołami prowansalskimi. Całą zupę ugotuj z serków topionych o smaku śmietankowym.Klopsiki możesz dodać również do innych zup kremów. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny krem pomidorowy z klopsikami, jak z włoskiej restauracji.
Ugotowanie rosołu wydaje się prostą sprawą. Do wody wystarczy wrzucić mięso, warzywa i przyprawy i gotować, aż powstanie smaczny wywar. Niby tak, ale na każdym etapie jego gotowania można popełnić błąd, który zniweczy doskonały smak tej zupy. Poznaj więc staropolskie patenty na idealny rosół i koniecznie je zapamiętaj. Jakby porozmawiać z gospodyniami domowymi na temat gotowania rosołu, to okazałoby się, że każda z nich przyrządza tę zupę nieco inaczej. Każda ma swój sposób na to, by wydobyć z mięsa i warzyw maksimum smaku. My zebraliśmy kilka staropolskich patentów dotyczących gotowania rosołu. Z pewnością warto z tych rad skorzystać.
Zupa gołąbkowa jest świetnym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa smakuje jak gołąbki zawijane, jest w niej mięso, kapusta, ryż i wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę gołąbkową.Zupa gołąbkowa jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Smakuje niemal identycznie, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zawijanie i robienie farszu. Zupa gołąbkowa jest wyraźną w smaku, mięsną zupą, którą pokochają wszyscy miłośnicy gołąbków. Zupa gołąbkowa, dzięki zawartości mięsa, ryżu i dużej ilości kapusty jest bardzo pożywnym daniem. Zupę ugotuj na wieprzowinie, najlepiej na łopatce, uzyskasz w ten sposób najlepszy smak. Wszystkie warzywa przed gotowaniem podsmaż na oliwie, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny- tu znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami.
Jak praktycznie codziennie spokojnie gotujesz zupę i nagle stajesz przed trudnym wyborem - dodać ziemniaki teraz, czy ugotować je osobno? Wiele osób instynktownie decyduje się na pierwsze rozwiązanie, jednak wcale nie jest najlepsze. Po kilku godzinach ugotowane kartofle zmieniają swój smak na gorszy, co może negatywnie wpłynąć na całą przyjemność z jedzenia. Wiele zup bez ziemniaków nie byłoby tak satysfakcjonujących podczas pałaszowania. Kartofle, po należycie długiej obróbce termicznej, rozpadają się i uwalniają dużą ilość skrobi. W taki sposób zagęszcza się zupę bez konieczności dodawania kalorycznej śmietany czy niezdrowej zasmażki.U niektórych pojawia się jednak ciekawe pytanie: Czy kartofle należy gotować ze wszystkimi innymi składnikami, czy może osobno i dodawać je na sam koniec? W poniższym artykule postaraliśmy się rozwiązać ten poważny kulinarny problem.
Zupa serowo-cebulowa to pomysł na tanią, ale pyszną i aromatyczną zupę, doskonałą w chłodne, deszczowe dni. Zupa jest gęsta, mocno serowa, cebulowa i z wyczuwalną nutą białego wina. Danie oprószone startym serem i podane z grzankami smakuje doskonale i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj prosty przepis na zupę serowo-cebulową.Zupa serowo-cebulowa słynie ze swojego pełnego smaku, mocnego aromatu i rozgrzewających właściwości. Zupa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, jest gęsta i bardzo sycąca. Zupa serowo-cebulowa posiada również delikatny posmak białego, wytrawnego wina, w którym duszone są wszystkie warzywa.Smak cebuli w zupie przełamany jest również delikatnym serkiem topionym oraz startym żółtym serem, całość natomiast doprawiona jest kurkumą, która doskonale wzmacnia smak i również posiada prozdrowotne i rozgrzewające właściwości. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Na chłodne dni doskonale sprawdzi się również rozgrzewająca zupa dyniowa z orientalną przyprawą curry.
Magda Gessler zaskakuje swoim podejściem do gotowania. Jej przepisy to bogactwo smaku i aromatów. Nie inaczej jest w przypadku tradycyjnego wigilijnego barszczu, który restauratorka przygotowuje z niezwykłymi dodatkami. Jednym z nich są skórki jabłek. Zobaczcie, jakie jeszcze patenty wykorzystuje i koniecznie spróbujcie tego dania. Prezentowaliśmy wam już takie tradycyjne dania jak rosół z gęsiny czy ryba po grecku w wykonaniu Magdy Gessler. Teraz zdradzamy tajniki receptury na tradycyjny postny barszcz. Wyjdzie bardzo aromatyczny i treściwy, a jego bogaty smak doceni każdy smakosz.
Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora to pomysł na klasyczną zupę w nowej odsłonie. Mleko kokosowe, sok z limonki i bogactwo przypraw sprawią, że krem stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Krem z białych warzyw jest gęsty, aromatyczny i rozgrzewający, idealny jesienną i zimową porą. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw bez kalafiora.Zupa krem z pietruszki, ziemniaków i selera jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą. Doprawiona ziarnami kolendry, kminem rzymskim, imbirem i sokiem z limonki nabiera orientalnego charakteru, jak z azjatyckiej restauracji. Zupa gotowana jest na mleku kokosowym, dzięki czemu ma doskonały, lekko słodki smak. Aby zupa miała wyraźny smak, wszystkie warzywa podsmaż z przyprawami na oliwie, a mleko kokosowe dodaj pod sam koniec gotowania. Zupę możesz dodatkowo oprószyć świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupa krem z białych warzyw przygotowana w ten sposób zachwyci wszystkich swoim niezwykłym smakiem i aromatem.Jeśli lubisz orientalne smaki- tu poznasz przepis na zupę Tom Yum z krewetkami, czyli jedno z podstawowych dań kuchni tajskiej.
Rosół jest ulubioną zupą wielu smakoszy. W sezonie jesienno-zimowym warto zdecydować się na jego rozgrzewającą wersję wykonaną z przepisu babci Tereski. Jej sekretem jest dodatek papryczki chilli, która przyjemnie podkręca delikatny smak dania z kury. Jedząc je, poczujecie przyjemne ciepło. Spróbujcie koniecznie. Niezawodne przepisy na pyszne rosoły gościły u nad wielokrotnie. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz czy patent Magdy Gessler na to danie. Tym razem mamy dla was przepis bardziej swojski, przygotowany przez domową szefową kuchni — babcię Tereskę. Jej wersja rosołu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie pikantna — wszystko za sprawą papryczki chilli. Spróbujcie, a zagości w waszych domach częściej.
Zupa pieczarkowa jest genialnym sposobem na pyszny posiłek, który nie tylko nasyci, lecz również rozgrzeje w zimny zimowy dzień. Ania Starmach przedstawiła własny przepis na tę potrawę - wychodzi z niego delikatna i wyjątkowo aromatyczna zupa. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, lub nigdy nie mogłeś zrobić pieczarkowej w odpowiedni sposób, przychodzimy z pomocą. Zupa pieczarkowa ma ogromną zaletę - grzyby te można kupić w praktycznie każdym sklepie i nie jest się ograniczonym do jednej pory roku jak w przypadku innych grzybów. Co więcej, pieczarki mają delikatny smak, który przypada do gustu większej ilości niejadków i wybrednych smakoszy. Ania Starmach, jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych Polek zajmujących się gotowaniem zawodowo, zdaje sobie sprawę, jak ugotować pyszny obiad. Dlatego nie zawiedziesz się, jeśli skusisz się na jej prosty przepis.