Kultowa, domowa pasta jajeczna. Niezawodny dodatek do kanapek
Pasta jajeczna jest znanym wielu smakoszom dodatkiem do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z prostymi dodatkami smakują znakomicie, zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym chlebem. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste. Spróbujecie?
Jeśli nie wiecie, jakie kanapki przygotować, spróbujecie prostej pasty jajecznej. Pełne smaku, sycące smarowidło spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Zrobienie go zajmuje kilka chwil, a przyjemnie urozmaici wspólne śniadanie.
Przepis na znakomitą pastę jajeczną
Składniki:
5 jaj
10 g majonezu, najlepiej domowego
pół łyżeczki musztardy miodowej lub delikatesowej
świeży szczypiorek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić pyszną pastę jajeczną? Kultowy dodatek do kanapek zrobienie niemalże ekspresowo
Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej i gotujemy na twardo. Studzimy je w garnku z zimną wodą, po czym obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do dużej miski.
Dodajemy musztardę oraz majonez, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy go z pastą jajeczną. Podajemy ze świeżym chlebem np. takim, upieczonym w garnku.
Wskazówka: podobną pastę możecie przygotować na bazie tofu naturalnego. Wystarczy je połączyć z majonezem z aquafaby i doprawić czarną solą.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na pasty kanapkowe. Szczególnie polecamy smakowity smalec z fasoli oraz niezwykle aromatyczne smarowidło z dodatkiem suszonych pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczne śledzie w pikantnym sosie. Zaskocz swoich najbliższych tym wyjątkowym przepisem
Zimna czy gorąca - w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Znamy odpowiedź
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama