Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowa, domowa pasta jajeczna. Niezawodny dodatek do kanapek

Kultowa, domowa pasta jajeczna. Niezawodny dodatek do kanapek

Domowa pasta jajeczna - prosty przepis
canva/olejx

Pasta jajeczna jest znanym wielu smakoszom dodatkiem do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z prostymi dodatkami smakują znakomicie, zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym chlebem. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Jeśli nie wiecie, jakie kanapki przygotować, spróbujecie prostej pasty jajecznej. Pełne smaku, sycące smarowidło spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Zrobienie go zajmuje kilka chwil, a przyjemnie urozmaici wspólne śniadanie.

Przepis na znakomitą pastę jajeczną

Składniki:

  • 5 jaj

  • 10 g majonezu, najlepiej domowego

  • pół łyżeczki musztardy miodowej lub delikatesowej

  • świeży szczypiorek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić pyszną pastę jajeczną? Kultowy dodatek do kanapek zrobienie niemalże ekspresowo

Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej i gotujemy na twardo. Studzimy je w garnku z zimną wodą, po czym obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do dużej miski.

Dodajemy musztardę oraz majonez, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy go z pastą jajeczną. Podajemy ze świeżym chlebem np. takim, upieczonym w garnku.

Wskazówka: podobną pastę możecie przygotować na bazie tofu naturalnego. Wystarczy je połączyć z majonezem z aquafaby i doprawić czarną solą.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na pasty kanapkowe. Szczególnie polecamy smakowity smalec z fasoli oraz niezwykle aromatyczne smarowidło z dodatkiem suszonych pomidorów.

Pasta jajeczna to doskonały dodatek do pieczywa
canva/FotoHelin Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: