Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

ciasto z dyni
14.10.2022 17:06 Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku

Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.

Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji
14.10.2022 10:56 Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak

Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?

gruszki pod kruszonką
13.10.2022 12:38 Gruszki pod kruszonką z sosem waniliowym. Pyszny deser w sam raz na jesień

Gruszki pod kruszonką są idealnym deserem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gruszki na ciepło podane z aksamitnym sosem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.Owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów. Latem stawiam na truskawki, czereśnie, jagody, jesienią natomiast na gruszki, śliwki i jabłka. Gruszki pod kruszonką podane na ciepło z domowym, gęsty sosem waniliowym smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.Na samym początku przygotowuję kruszonkę, ponieważ ciasto musi stać chwilę w lodówce. Gruszki przed pieczeniem obieram, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem waniliowym, żeby były bardziej aromatyczne. Gdy deser jest już w piekarniku, zabieram się za zrobienie sosu waniliowego.Do sosu wykorzystuję surowe żółtka, dlatego też całe jajka dokładnie myję płynem do mycia naczyń i zalewam wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii. Sos na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru waniliowego jest gęsty, kremowy i rozpływa się w ustach.

naleśniki bez jajek i mleka
12.10.2022 18:42 Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada

Usmażenie idealnych naleśników tą recepturą na naleśniki bez jajek i mleka to bułka z masłem. Ciasto z mąki i wody jest tak proste, że wychodzi za każdym razem. Do tego porządnie nagrzana patelnia i naleśnikowy sukces gwarantowany. Teraz nawet pierwszy usmażony placek będzie perfekcyjny.Nasze naleśniki bez jajek i mleka to nie tylko przepis dla alergików. Takim ciastem będą cieszyć się też osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka i mleko nie są dla Ciebie problemem, ale tradycyjne naleśniki to zbyt wiele bałaganu i zachodu? Ten przepis to idealna alternatywa.

szarlotka z antonówką
12.10.2022 15:22 Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi

Prezentujemy prosty a zarazem przepyszny sposób na popularne ciasto z jabłkami. Nasza propozycja na szarlotkę swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi serka homogenizowanego. Wystarczy zagnieść ciasto z dodatkowym składnikiem i zamknąć w jego wnętrzu soczyste kwaskowate owoce. Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście.Wierzch naszej szarlotki pokrywa słodki lukier. Owoce użyte do tego ciasta możesz dodać same lub dosłodzić je cukrem i podkręcić smak odrobiną cynamonu. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, ta szarlotka zniknie z talerzy błyskawicznie.

Maślankowe ciasto na pierogi
12.10.2022 14:53 Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da

Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki jest niezwykle proste w przygotowaniu, delikatne i niezwykle plastyczne. Zrobienie go wymaga zaledwie 3 składników i nie zajmuje wiele czasu, a każdy farsz zamkniemy w nim bez trudu. Koniecznie spróbujcie — nie zrobicie już nigdy innego. Maślankowe ciasto na pierogi w przeciwieństwie do popularnej wersji z jajkiem jest bardzo elastyczne. Z łatwością je wyrobicie — bo bez trudu odchodzi od dłoni — a po zlepieniu już się nie rozpadnie. Musicie spróbować.

Kopytka z bryndzy Tomasza Jakubiaka
12.10.2022 12:47 Jakubiak nie robi kopytek z ziemniaków. Używa niezwykle aromatycznego składnika

Delikatne kopytka skuszą niejednego smakosza. Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie ich z bryndzy. Smakowitego sera używa nie w charakterze dodatku, lecz zamiast ziemniaków. Kluski wychodzą kremowe i smakowite. Spróbujecie?Proste i wyjątkowo smaczne kopytka z bryndzy będą idealnym dodatkiem do niejednego obiadu. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielne danie w towarzystwie warzyw czy grzybów. Receptura Jakubiaka jest prosta — z pewnością was zachwyci.

Ekspresowy biszkopt bez pieczenia
11.10.2022 14:01 Ekspresowy biszkopt bez pieczenia. Nowatorski trik nie ma sobie równych

Próbowaliście kiedyś przygotować biszkopt bez pieczenia? Jeden z klasycznych wypieków można w prosty sposób zrobić także nie posiadając piekarnika. Wystarczy wstawić tortownicę z ciastem na patelnię i podgrzewać pod przykryciem. Prosta sztuczka jest niezwykle skuteczna. Spróbujecie?Biszkopt jest pysznym ciastem i baza do wielu smakowitych deserów. Choć przygotowanie go bez piekarnika mogłoby wydawać się niemożliwe, kilka kuchennych akcesoriów wystarczy, by poradzić sobie z zadaniem. Przysmak jest lekki i rozpływa się ustach - tak samo, jak pieczony.

chleb pieczony w słoiku
10.10.2022 22:49 Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać

Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.

pączki z lukrem
10.10.2022 20:11 Co oznacza pękający lukier na pączkach? Nigdy go nie bagatelizuj

Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.

Proste ciasto bez pieczenia niczym batonik Kinder Countr
10.10.2022 09:48 Proste ciasto bez pieczenia niczym batonik Kinder Country. Słodka kanapka skusi nie tylko najmłodszych

Ciasto bez pieczenia podobne do pysznej, mlecznej kanapki ze słodką pszenicą jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kilka składników, które znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym, w kilka chwil zamienicie w deser doskonały dla całej rodziny. Spróbujecie?Efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia skusi każdego, kto lubi sobie umilić czas czymś słodkim, a nie przepada za pieczeniem. Deser w stylu batonika Kinder Country będzie idealny — pyszna czekolada, delikatna śmietanka i słodka pszenica razem smakują naprawdę doskonale. Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje na zdjęciu, które pochodzi z kanału YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Autorka kanału przygotowała podobny przysmak.

Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
09.10.2022 09:53 Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki

Znudził Ci się sernik na kruchym cieście? Możesz go przygotować na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu będzie przy nim mniej pracy i ciasto zyska ciekawszy smak. Sernik z nutą cytryny, wanilii i czekolady będzie wyglądał i smakował lepiej niż z cukierni. Cała blacha przysmaku zniknie jeszcze tego samego dnia.Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszystą masę serową możemy przygotować na naprawdę wiele sposobów. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik z rodzynkami, inni wolą wersję na zimno z galaretką i owocami. Jednym z moich ulubionych propozycji jest sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą.Ciastkami wykładam również boki tortownicy, dzięki którym upieczony sernik prezentuje się rewelacyjnie. Smak sera z waniliową nutą przełamuję skórką startą z cytryny i posiekaną czekoladą. Upieczony sernik dekoruję wiórkami czekolady deserowej. Sernik wychodzi niezwykle puszysty i delikatny.Sernik piekę tradycyjnie z prawdziwego twarogu naturalnego. Twaróg mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa i dopiero później mieszam z resztą składników. Tak przygotowana masa jest lekka jak chmurka. Ciasto piekę chwilę w 180 st. C, następnie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę do suchego patyczka. To sekret doskonałego sernika.

Zamiast zwykłych naleśników, zrób puszyste pankejki. Rodzina będzie zachwycona odmianą
09.10.2022 08:50 Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki

Znudziły Ci się klasyczne naleśniki? Zamiast nich usmaż puszyste pankejki. Małe, słodkie placki z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu zachwycą każdego łasucha. Pankejki podaj z ulubionymi dodatkami. Jesienią warto wybrać miód, orzechy, bakalie i owoce sezonowe.Pankejki są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto będzie gotowe błyskawicznie, a same placki smaży się zaledwie kilka minut. Pankejki z waniliowo-cynamonową nutą są absolutnym hitem.Do jesiennej wersji pankejków warto też dodać trochę kardamonu. Przyprawa doskonale pasuje do owoców, np. bananów, gruszek czy prażonych jabłek. Doskonałym dodatkiem do pankejków będą także orzechy włoskie czy ulubione bakalie. Puszyste, małe naleśniki polewam płynnym miodem lub syropem klonowym. Podane w ten sposób smakują rewelacyjnie.Latem natomiast pankejki podaję z owocami sezonowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Wybierz swoje ulubione dodatki: owoce, miód, sos, polewę, bakalie, czy konfiturę i przygotuj wspaniałą niespodziankę dla całej rodziny. Puszyste naleśniki dosłownie rozpływają się w ustach.

sernik z rosą
08.10.2022 11:44 Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis

Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.

Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw
07.10.2022 22:46 Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw

Kiedy ostatnio piekliście kultowe ciasto pleśniak? Może warto do niego wrócić? Kruche ciasto przekładane kwaskowym dżemem i słodką pianką nie tylko doskonale się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Co istotne, ciasto jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia wymyślnych składników. Ciasto pleśniak to doskonały wypiek znany od wielu lat. Jego sekretem jest połączenie kilku warstw: słodkiego, waniliowego ciasta, kruszonki z dodatkiem kakao, słodkiej piany z białek i kwaśnego dżemu.Ciasto pleśniak przygotujemy błyskawicznie. Spód ciasta przed pieczeniem musimy ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszył się pod wpływem wysokiej temperatury. Ciasto na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby odpoczęło. Przysłowiową wisienką na torcie jest piana ubita z białek i cukru, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy delikatną, kruchą warstwę bezy. Do słodkiego ciasta pleśniak koniecznie dodajmy kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub agrestu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.

Kruche ciasteczka ze skwarek. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u
07.10.2022 20:45 Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u

Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.

Ciasto bez pieczenia z 4 składników
07.10.2022 14:57 Budyniowe ciasto bez pieczenia. Wystarczą 4 składniki za 10 zł

Ciasto bez pieczenia z 4 składników spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Tani i pełen smaku deser jest prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Spróbujecie? Przygotowany zaledwie z czterech niedrogich produktów deser inspirowany jest przepisem zamieszczonym na kanale YouTube Gotuj ze mną.pl. Z niego pochodzi apetyczne zdjęcie rarytasu, ilustrujące nasz artykuł. Lekka budyniowa masa z kruchymi ciasteczkami jest pyszna. Warto jej skosztować.

Co oznacza typ mąki? Wybierz najlepszą mąkę do przygotowywanej potrawy
06.10.2022 21:46 Co oznacza typ mąki? Dobierz najlepszy rodzaj do przygotowywanej potrawy

Kupując mąkę zwykle nie zastanawiasz się jaki jest jej typ. Potem jednak okazuje się, że ciasto nie wyszło odpowiednio puszyste, a pierogi są zbyt ciemne. Zwróć uwagę na napisy na torebce, bo każda mąka ma swój typ i przeznaczona jest do innego rodzaju ciasta lub pieczywa. Przeczytaj nasz materiał, a dowiesz się, jaki typ mąki będzie najlepszy na chleb, ciasto na pierogi, czy biszkopt.Na każdym opakowaniu mąki znajdziemy informację o jej typie. Typ mąki oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w danym rodzaju mąki. Im wyższy typ mąki, tym składników jest więcej, dlatego też polecane jest np. pieczywo graham, które produkowane jest z mąki typu 1850. Nie oznacza to jednak, że mąka pszenna typu 00 lub 450 jest zła. Każdy typ mąki przeznaczony jest do wypieków innego pieczywa, czy ciasta. Z mąki graham nie zrobimy dobrego ciasta na pierogi, natomiast z mąki typu 500 ciasto wyjdzie niezwykle delikatne i smaczne.Zawsze sprawdzajmy więc dokładnie, jaką mąkę potrzebujemy do upieczenia chleba, ciasta drożdżowego, biszkoptu, czy ciasta kruchego np. na szarlotkę. To właśnie mąka odpowiada za udane wypieki i dlatego też bardzo ważny jest wybór odpowiedniego jej rodzaju.

Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi?
06.10.2022 19:51 Czy trzeba dodawać jajko do ciasta na pierogi? Do wyboru masz 3 opcje

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Jedni uważają, że powinno do niego trafić jajko. Inni są zdania, że wręcz przeciwnie. Opcje tymczasem są trzy, a wybór zależy od celu, który chcemy osiągnąć. Podpowiadamy jak zdecydować właściwie.Zwyczaj dodawania jajka do ciasta na pierogi przywędrował z Włoch, gdzie jednym ze składników ravioli — małych pierożków — jest właśnie jajko. Przygotowując tradycyjne danie kuchni polskiej, warto jednak wcześniej zastanowić się na jakim efekcie nam zależy.

puszysty biszkopt bez jajek
06.10.2022 12:01 Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym

Ciasto biszkoptowe jest podstawą wielu deserów i powstaje na bazie jajek, mąki i cukru. Miłośnicy słodkości, którzy jednak z jakiegoś powodu nie spożywają jaj kurzych, mogą teraz odetchnąć z ulgą. Przedstawiamy rewelacyjny biszkopt bez jajek. Popularny biszkoptowy składnik zastąpisz wodą z ciecierzycy, zwaną aquafabą.Egzotycznie brzmiąca aquafaba to po prostu woda z ciecierzycy. Jednakowo dobrze do biszkoptu bez jajek sprawdzi się zarówno woda z puszki, jak i pozostała po gotowaniu tej rośliny strączkowej. Ubita aquafaba zachowuje się tak samo jak białko jaja. 2 łyżki płynu odpowiadają mniej więcej jednemu białku kurzemu. Zabieramy się do pieczenia.Aquafaba jest nieco kapryśnym produktem. Podczas przygotowywania biszkoptu bez pieczenia upewnij się, że poświęcasz wystarczająco dużo czasu na ubicie piany a potem na rozpuszczeniu w niej cukru. Zbytni pośpiech w wykonaniu tych kroków może skutkować opadnięciem ciasta.

Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gofrów. Kontrowersyjny dodatek sprawdza się idealnie
05.10.2022 22:30 Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gofrów. Kontrowersyjny dodatek sprawdza się idealnie

Wytrawne gofry według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwycają smakiem i niecodziennymi dodatkami. Strzelczyk robi gofry z dodatkiem parówek, czerwonej papryki i aromatycznego sera cheddar. Gofry są idealne na drugie śniadanie i podwieczorek.Na kanale Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Znany kucharz podzielił się niedawno kolejną recepturą na gofry z parówkami i papryką, są dziecinnie proste w przygotowaniu, tanie i pyszne.Tomasz Strzelczyk lubi łamać tradycyjne przepisy kulinarne i zaskakiwać dodawanymi przez siebie składnikami. Wytrawne gofry jego autorstwa smakują rewelacyjnie. Strzelczyk przygotowuje ciasto drożdżowe, ale z drożdży instant, nie musimy więc czekać na wyrośnięcie zaczynu. Ciasto na gofry z parówkami zrobimy błyskawicznie.Do gofrów Strzelczyk dodaje pokrojone w drobną kostkę parówki, paprykę czerwoną, szczypiorek i ser cheddar. Ser jest dość intensywny w smaku, jednak rewelacyjnie łączy wszystkie składniki, a upieczone z nim gofry są miękkie i bardzo aromatyczne. Do gofrów wybierajmy parówki wieprzowe lub drobiowe o wysokiej zawartości mięsa.

Knedle ze śliwkami od siostry Anieli
05.10.2022 21:10 Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu

Pomysł na jesienny obiad na słodko? Knedle ze śliwkami siostry Anieli. Siostra zdradziła swój przepis na najlepsze ciasto z ugotowanych ziemniaków. Knedle według jej receptury są puszyste, miękkie i smakują rewelacyjnie. Przepisy siostry Anieli możemy śledzić między innymi na kanale Religia TV na YouTube. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Siostra Aniela zdradziła przepis na wyśmienite, jesienne knedle ze śliwkami. Knedle polane masłem, bułką tartą i oprószone cukrem to danie, które zachwyci każdego smakosza.Knedle, czyli tradycyjne, kluski z ziemniaków, możemy nadziewać różnymi owocami. Latem najlepsze będą duże, soczyste truskawki. Jesienią natomiast sięgnijmy po śliwki węgierki, które o tej porze roku są słodkie i bardzo soczyste. Knedle ze śliwkami siostry Anieli to danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.Knedle ze śliwkami siostry Anieli możemy przygotować również z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do knedli wybierajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu C. Skrobia zawarta w ziemniakach jest niezbędna do przygotowania ciasta o odpowiedniej konsystencji.

Błyskawiczne rożki z jabłkami
05.10.2022 14:56 Błyskawiczne rożki z jabłkami. Słodka przekąska nie tylko dla zabieganych

Pyszne, świeżutkie rożki z jabłkami posmakują nie tylko dzieciom. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — będą idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy goście wpadną bez zapowiedzi. Chrupiące i rumiane rożki z jabłkami będą szybko znikać z talerzy. Prosty przepis na słodką przekąskę z gotowego ciasta francuskiego i sezonowego owocu z pewnością umili wam jesienne popołudnia. Pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Spróbujecie?

Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze proporcje
04.10.2022 20:34 Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje

Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zdradziła swój patent na doskonałe ciasto, najważniejsze są składniki i odpowiednie proporcje. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny, podamy je z ulubionymi dodatkami.W jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego Masterchef, Magda Gessler pokazała uczestnikom, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Ciasto ma idealną konsystencję, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste, a naleśniki wychodzą rewelacyjnie.Jurorka stwierdziła również, że wiele osób robi naleśniki "na oko", przez co ciasto nie zawsze jest idealne. Naleśniki musimy przygotowywać według ściśle określonych proporcji, wtedy będą cienkie i niezwykle delikatne. Gessler do naleśników nie dodaje wody gazowanej, dodaje natomiast zimą wodę i to pod sam koniec przygotowywania masy.Naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą gorąco polecam domowe dżemy i konfitury, latem natomiast owoce sezonowe. Naleśniki z owocami i przetworami możemy połączyć również z serkiem waniliowym lub twarogiem, w ten sposób stworzymy wyśmienity obiad na słodko.

Cudowny sernik z 3 składników
04.10.2022 09:11 Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet

Czy można zrobić sernik z 3 składników? Jak najbardziej. W Internecie pojawił się przepis na smakowitą wersję ciasta przygotowywaną w zaledwie kilka chwil, której wykonanie wymaga jedynie serka, jajek i mleka skondensowanego. Wszystkie wymienione produkty bez problemu znajdziemy w dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Sernik z 3 składników pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu wychodzi lekki i przyjemnie rozpływa się w ustach. Puszystości nadaje mu odpowiednie ubicie jaj, a słodyczy gęste mleko skondensowane. Jest znakomity.

ciasto z zeszytu babci
03.10.2022 21:03 Tanie i smaczne ciasto ze starego zeszytu babci. Powrót do smaków dzieciństwa

W babcinych zapiskach często można natrafić na prawdziwe skarby. Jednym z nich właśnie się z Wami dzielimy. To pyszne ciasto z jabłkami pięknie wyrasta i obłędnie pachnie. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila w piekarniku, aby cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem.To ciasto według przepisu babci nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Dzięki użyciu papieru do pieczenia, zaoszczędzisz sobie kłopotu smarowania tortownicy. To ciasto znika z formy, zanim jeszcze zdąży porządnie ostygnąć. Polecamy zrobienie dużej porcji.

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
03.10.2022 08:49 Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Domowa, waniliowa szarlotka jest doskonałym deserem na chłodne popołudnia. Ciasto podane z filiżanką mocnej, czarnej kawy lub ulubionej herbaty błyskawicznie wprawi nas w dobry nastrój. A gdy podasz ją na ciepło z gałką lodów poczujesz się naprawdę błogo. Szarlotka z waniliową nutą wprost rozpływa się w ustach.Jesienią, kiedy dni są szare, pochmurne i deszczowe, często czujemy się przemęczeni i dopada nas spadek nastroju. Każdy łasuch wie, że na jesienną chandrę najlepsze jest domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. A waniliowa szarlotka podana na ciepło z gałką lodów to rewelacyjny sposób na zastrzyk pozytywnej energii. Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i cukrem waniliowym smakuje rewelacyjnie. To jeden z tych deserów, które znikają jeszcze tego samego dnia. Waniliowa szarlotka, moim zdaniem, jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza od klasycznej szarlotki z solidną porcją cynamonu.Przygotowanie waniliowej szarlotki jest bardzo proste. Wiele osób szarlotkę piecze pod kruszonką, tutaj wierzch przygotujemy z kruchego ciasta pokrojonego w paski. Kawałki ciasta układamy w taki sposób, aby utworzyły kratkę. Tak przygotowana szarlotka prezentuje się bardzo ładnie i smakuje jak z najlepszej cukierni.

 Ciasto czekoladowe z gruszkami
02.10.2022 22:59 Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Ciasto czekoladowe murzynek jest klasykiem polskich deserów. Wilgotny i aromatyczny kakaowy wypiek z dodatkiem gruszek będzie jeszcze smaczniejszy. Sprawcie swoim bliskim miłą niespodziankę i przygotujcie je na deser. Będą zachwyceni. Jeśli znacie klasyczne ciasto czekoladowe murzynek, wariacja z dodatkiem gruszki z pewnością wam się spodoba. Owoc świetnie pasuje do kakaowego wypieku, przyjemnie komponując się z głębokim smakiem kakao. Musicie spróbować.