Ciasto bez cukru z orzechami włoskimi, jabłkami i cynamonem jest doskonałym deserem na deszczowe, jesienne dni. Ciasto smakuje obłędnie i możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Lekki placek o korzennym smaku z pewnością zachwyci każdego łasucha.Lubię przepisy na ciasta, które smakują rewelacyjnie, wychodzą za każdym razem, a do ich przygotowania nie potrzebuję dużego nakładu czasu i pracy. Takim ciastem jest właśnie ciasto bez cukru z korzenną nutą. Tu nie ma żadnego kremu, przekładania, warstw. Wszystkie składniki wystarczy połączyć w odpowiedni sposób i upiec.Ciasto bez cukru z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi jest moim ulubionym deserem, kiedy za oknem wieje wiatr i pada deszcz. Ciasto umili każdy dzień, jest słodkie, puszyste i pełne smaku. W moim domu cała blacha keksowa ciasta znika jeszcze tego samego dnia, nikt nie może mu się oprzeć.Ciasto bez cukru dekoruję przed pieczeniem. Na początku kroję mniejsze jabłko w kostkę i układam na przygotowanej masie, którą wcześniej przekładam na blachę. Całe ciasto posypuję delikatnie cynamonem i kakao i dopiero wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ciasto udekorowane w ten sposób wygląda bardzo apetycznie.
Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować. Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?
Czy da się przygotować pyszne ciasto bez mąki i cukru? Oczywiście, pod warunkiem, że będzie nim nasze ciasto bez pieczenia z 2 składników. Błyskawiczny deser z bananów i czekolady to prawdziwy hit. Przygotujesz go dosłownie w 5 minut.Do tego przepisu na ciasto bez pieczenia z 2 składników najlepiej nadadzą się przejrzałe banany. Jeśli chodzi o czekoladę, to użyj swojego ulubionego rodzaju. Gorzka, mleczna a może biała? Niezależnie od wyboru ten deser na pewno się uda dzięki pomysłowi z kanału na YouTube o nazwie Schnelle Rezepte, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Sezon na śliwki jest w pełni, dlatego grzechem byłoby zapomnieć o przygotowaniu pysznych knedli ze śliwkami. Banalnie proste ciasto i soczyste pyszne owoce są gwarantem sukcesu. Przedstawiamy oryginalny, ponad stuletni przepis na to danie.Knedle ze śliwkami są pysznym daniem obiadowym na słodko. Wykonanie ich jest bardzo łatwe i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Gotową potrawę polewa się rozpuszczonym świeżym masłem. To sprawdzona receptura sprzed wielu lat.
Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.
Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.
Kakaowe ciasto bez pieczenia jest nie lada gratką dla wszystkich łakomczuchów. Połączenie herbatników z kakaową masa budyniową, przełamane śliwkowymi powidłami jest czymś, czemu nie sposób się oprzeć. Zapraszamy do zapoznania się z tym prostym i pysznym przepisem.Do kakaowego ciasta bez pieczenia możesz dodać 2-3 łyżki ulubionego likieru. Przyjemnie podkręci smak deseru i nada mu dodatkowej elegancji. Ostrzegamy, że to ciasto znika z talerzy błyskawicznie.
Ciasto ucierane ze śliwkami jest propozycją deserową, która sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Puszyste i delikatne, zachwyca słodyczą przełamaną delikatną kwaskowatością śliwek. Jest proste do zrobienia, nie wymaga przechowywania w lodówce i każdemu smakuje. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.Proponowane przez nas ciasto ze śliwkami to tzw. przepis błyskawiczny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera, wstawić formę do piekarnika i gotowe. Takie ucierane ciasto ze śliwkami możesz przygotować prosto i szybko, zawsze wtedy, kiedy masz na nie ochotę.
Sernik dyniowy jest smaczną jesienną alternatywą klasycznego deseru. Delikatna serowa masa z twarogu i serka homogenizowanego w połączeniu z pieczonym pomarańczowym warzywem jest wyśmienita. Przygotowany według prostego przepis cioci Marioli przysmak spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?Sernik dyniowy spodoba się każdemu łasuchowi. Połączenie twarogu, serka homogenizowanego i purée z dyni z chrupiącym spodem w postaci herbatników z dodatkiem przypraw jest niezwykle smaczne. Ciasto przygotowuje się niemalże samo. Skusicie się?
Zapraszamy na puszyste racuchy, które są o wiele prostsze w przygotowaniu od tradycyjnych, robionych na zaczynie. Nasze racuchy nie zawierają też proszku do pieczenia i będą gotowe w zaledwie kilka chwil. Ich delikatność jest zasługą dodanej piany z białek, a aksamitny smak zawdzięczają śmietanie. Każda babcia ciasto na racuchy robiła z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Puszyste racuchy możemy przygotować jednak też z dodatkiem piany z białek. My pokusiliśmy się też o zamianę mleka na śmietanę, dzięki czemu racuchy zyskały aksamitny smak. Ubite na pianę białka momentalnie spulchniają całe ciasto na racuchy. Do białek dodaj szczyptę soli, piana ubije się szybciej. Śmietana 22% to śmietana gęsta, kremowa, która do racuchów sprawdzi się doskonale. Produkt możemy wykorzystać również do zup i sosów. Racuchy możemy przygotować z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą, śmietaną, jogurtem. Latem najczęściej sięgamy po świeże truskawki, maliny i czereśnie. Jesienią i zimą natomiast postawmy na konfitury ze śliwek, gruszek, pigwy, a także prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukrem waniliowym.
Proste ciasto bez pieczenia można zrobić już z trzech produktów — sera, galaretki i krakersów. Przepis jest dziecinnie prosty, a przysmak można urozmaicać poprzez dodawanie ulubionych owoców. Za każdym razem smakołyk zachwyca lekką konsystencją i wyglądem. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Rozpuszczenie galaretek, połączenie ich z serem i przelanie na spód z ciasteczek — tak w skrócie mógłby wyglądać opis przygotowania prostego ciasta bez pieczenia, które dziś wam proponujemy. Lekki niczym chmurka deser nie jest skomplikowany, a mimo to jego smak urzeka. Skusicie się?
Trwający sezon da dynię daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jej w kulinariach. Dziś zapraszamy na słodką wersję tego warzywa, czyli dyniowy sernik. Dzięki rezygnacji, w użycia białego cukru, możemy śmiało stwierdzić, że jest to sernik fit.Biały cukier w przypadku tego przepisu zastępujemy erytrytolem. Ten naturalny zamiennik ma znikomą ilość kalorii, przez co idealnie nadaje się do spożycia dla osób dbających o linię. W przeciwieństwie do słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego chemicznego posmaku. Nasz sernik fit smakuje wyśmienicie, a przy tym jest niskokaloryczny.
Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę. Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.
Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.
Zapraszamy na zapoznanie się z pysznym i prostym przepisem na racuchy drożdżowe jak u babci. Racuchy z dodatkiem drożdży są niezwykle puszyste. Babcia Jadzia ma patent, dzięki któremu wychodzą bosko mięciutkie. Miesza ona mleko z maślanką. Jeśli dołożymy do racuchów nieco śliwek węgierek, mamy przepis na idealną słodką przekąskę.Racuchy drożdżowe jak u babci to tradycyjny przepis na te placuszki. Delikatne, świeżo usmażone racuchy wprost rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują na zimno, jednak gwarantujemy, że znikną z talerzy, zanim zdążą wystygnąć.
Lubicie ciasta bez pieczenia? Montenegro będzie więc dla Was prawdziwą gratką. Prosty deser na spodzie z herbatników z pysznym mlecznym kremem i polewą czekoladową przygotowuje się w kilka chwil, a zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie — posmakuje nie tylko dzieciom.Montenegro jest znakomitym ciastem bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser czy słodycz do kawy. Pomysł na przysmak po raz pierwszy zaprezentowany został na kanale „Prosty przepis na” na YouTube, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Większość z pewnością znajdziecie w kuchni. Skusicie się?
Szukacie pomysłu na świetne ciasto ze śliwkami? Przepis Anny Lewandowskiej na przysmak w wersji bezglutenowej ma szansę wam się spodobać. Wypiek przygotowuje się niemalże ekspresowo, a jest lekki i obłędnie pyszny. Spróbujecie? Nikt chyba nie jest w stanie oprzeć się delikatnemu ciastu z ze śliwkami. Przygotowana według przepisu Anny Lewandowskiej słodycz pięknie pachnie i kusi lekkością. Do jej zrobienia użyjemy zdrowych składników i bezglutenowej mąki — każdy będzie mógł się skusić.
Macie ochotę na szybką szarlotkę? Przygotowanie wypieku nie zajmie wam wiele czasu, jeśli macie pod ręką mus owocowy i schłodzone składniki na kruche ciasto. Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis — bliscy będą zachwyceni takim deserem. Szarlotka jest jednym ze sztandarowych jesiennych wypieków. Pierwsze chłodne dni zbiegają się w czasie z momentem pojawienia się na targu idealnych do przygotowania tego wypieku jabłek, czyli antonówek i szarej renety. Warto kupić większą ilość owoców i zamknąć je w słoikach na zimę. Taki patent zastosujemy dzisiaj, proponując wam sprawne przygotowanie ciasta na kruchym spodzie z użyciem wcześniej uprażonych jabłek. Polecamy zawsze mieć w lodówce podstawowe składniki — nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie was ochota na ten przysmak.
Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.
Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Zrobienie ciasta bez pieczenia z 3 składników wydaje się niemożliwe. Okazuje się jednak, że tyle wystarczy. Co więcej, deser przygotowuje się niemalże błyskawicznie, a produkty dostaniecie w każdym sklepie. Rodzina z pewnością go polubi. Spróbujecie?Proste ciasto bez pieczenia wykonane z zaledwie trzech produktów będzie idealne dla tych z was, którzy mają ochotę na małe co nieco, lecz nie chcą piec lub też nie mają takiej możliwości. Po raz pierwszy zaprezentowany na kanale YouTube Obżarciuch deser - z którego pochodzi również zdjęcie ilustrujące artykuł - wygląda efektownie, a z jego zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko.
Kluski śląskie są serwowane w naszych domach przez cały okrągły rok. Na jesień możemy nieco odświeżyć ten popularny dodatek i przygotować je w nowej odsłonie. Kluski śląskie z puree z dyni mają piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodkawy smak. Palce lizać.Słoneczne kluski śląskie można podawać z tradycyjnym mięsnym sosem, ale będą idealnie pasować też z sosem grzybowym lub śmietanowym. W każdej odsłonie sprawdzą się wyśmienicie, a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste.
Znasz to uczucie, kiedy do drzwi pukają niespodziewani goście a Ty akurat nie masz dla nich żadnego słodkiego poczęstunku? Spieszymy z ekspresowym przepisem na niezwykły kremowy sernik. Wyczarujesz go z zaledwie trzech składników: kremowego serka, czekolady i jajek. Jest obłędnie pyszny.Ten przepis na sernik możesz dowolnie modyfikować wedle własnego gustu. Możesz upiec go na spodzie z kruchych ciasteczek, dodać ulubione owoce, lub polać gotowy deser czekoladą. Nasz sernik jest otwarty na kulinarne eksperymenty.
Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.
Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.
Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta. Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny. Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.
Ciasto z galaretką i puszystą śmietanką przygotujesz szybko i bez użycia piekarnika. Jego spód i wierzch zrobisz z maślanych herbatników, a środek wypełnisz prawdziwymi pysznościami. Deser nie tylko obłędnie wygląda, ale też podobnie smakuje. Zapewniamy, że nie oprze mu się żaden łasuch.Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a smak i wygląd zachwycają. Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem, które zniknie jeszcze tego samego dnia.Ciasto bez pieczenia przygotujemy z trzech ulubionych galaretek, najlepiej o różnych smakach, żeby cały deser był kolorowy i wyglądał apetycznie. Gorąco polecam galaretkę truskawkową, pomarańczową i jagodową. Świetnie sprawdzi się również galaretka cytrynowa, kiwi, brzoskwiniowa.Ciasto bez pieczenia przygotujemy na maślanych herbatnikach. Pianka z jogurtów naturalnych i śmietanki kremówki jest puszysta, delikatna i słodka. Doskonale łączy się więc z owocowymi galaretkami. Ciasto przed podaniem oprószmy cukrem pudrem. To prosta i pyszna dekoracja.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta będące screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Nam już ślinka leci na jego widok.
Niektórzy do ciasta na pierogi dodają olej lub roztopione masło, inni jajko lub żółtko. Najłatwiejsze ciasto na pierogi przygotujesz jednak wyłącznie z mąki, soli i wody. Gwarantujemy, że będzie elastyczne i miękkie. Musisz tylko zadbać o odpowiednią temperaturę wody. Domowe pierogi to jedno z dań, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Niezależnie od tego, jakim farszem chcemy je nadziać, musimy odpowiednio przygotować ciasto. Nawet najlepsze nadzienie nie obroni bowiem smaku pierogów, jeśli ciasto będzie twarde i gumowate. Sekretem elastycznego i sprężystego ciasta wcale nie jest jajko lub tłuszcz, a woda. Do ciasta na pierogi zawsze dodajemy gorącą wodę, która sparzy mąkę. To prosty trik, dzięki któremu ciasto zawsze będzie sprężyste i doskonałe. Ciasto mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy przestygnie, zaczynamy je wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.Ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu. Pierogi możemy przygotować z ulubionym farszem, mogą to być jagody lub truskawki, ser z ziemniakami, mięso z rosołu czy warzywa. Totalnym hitem są pierogi z łososiem lub pstrągiem, a także z serem i szpinakiem, koniecznie musisz je przygotować.