Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

dietetyczny sernik
22.09.2021 02:00 Prosty sernik bez dodatku cukru

Chcecie przygotować szybkie, smaczne i lekkie ciasto, które możecie zjeść bez obaw o to, że przybierzecie na wadze? Dietetyczny sernik jest tym, czego szukacie. Przedstawiamy recepturę, która składnie wasze serca i kubki smakowe.Nie ma chyba smaczniejszego ciasta niż sernik. Ten tradycyjny — przygotowany według sprawdzonego przepisu — przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Co jednak gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę? Wtedy możemy sięgnąć po smaczne, a przy tym niskokaloryczne desery takie jak zdrowe pączki czy bezcukrowy sernik bez glutenu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
22.09.2021 02:00 Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek

Ciasto drożdżowe jest jednym z tradycyjnych, polskich wypieków. Przygotowane z prostych składników, doskonale słodkie, wyrośnięte może być przygotowane z rodzynkami lub sezonowymi owocami, np. śliwkami. Wykorzystaj więc świeże, wyjątkowo smaczne węgierki i przygotuj ciasto drożdżowe, które podbije serca wszystkich gości.Ciasto drożdżowe, mimo, iż wyrobione z podstawowych, domowych składników, jest ciastem dość wymagającym. Drożdże muszą mieć optymalną temperaturę do wzrostu, dlatego też tak ważne jest dodanie do nich ciepłego, nie gorącego mleka. W sezonie śliwki węgierki są wyjątkowo duże, słodkie i soczyste. W połączeniu z ciastem drożdżowym i słodką kruszonką sprawią, że placek zniknie jeszcze tego samego dnia. Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno do codziennej kawy, jak i większego spotkania z rodziną.

Projekt bez tytułu - 2021-09-22T174923.890
22.09.2021 02:00 Przepis na pyszne racuchy z bananami

A może dziś przygotujesz na podwieczorek lub kolację racuchy? Chrupiące, wilgotne i kuszące. Z pewnością szybko znikną z talerzy, zwłaszcza jeśli w środku będą miały smaczny dodatek. Oto przepis na pyszne racuchy z niespodzianką. Racuchy robi się szybko i z prostych składników. Wystarczy więc pół godziny, by na stole pojawiło się pyszne danie. Po zdjęciu z patelni warto oprószyć je cukrem pudrem. Będą smaczniejsze i nabiorą jeszcze bardziej apetycznego wyglądu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krokiety
21.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne krokiety ze szpinakiem i białym serem

Krokiety są doskonałym sposobem, aby wykorzystać jedzenie, którego nie zdołano zjeść dnia wcześniejszego. Tym razem prezentujemy przepis na krokiety z farszem z białego sera i szpinaku. Są przepyszne, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Krokiety mogą z pozoru wydawać się powszednim daniem, jednak ich umiejętne wykonanie sprawia, że zamieniają się w prawdziwy rarytas. Z tym przepisem będziesz mógł zachwycić wszystkich domowników. Szpinak oraz biały ser świetnie ze sobą współgrają, tworząc farsz o żywym zielonym kolorze, oraz kremowej konsystencji. Takie danie to także dobry sposób, aby przemycić trochę zdrowego jedzenia do diety niejadka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biszkopt
21.09.2021 02:00 Jak upiec idealny biszkopt do tortu?

Wyrośnięty, idealnie upieczony biszkopt jest podstawą wszystkich tortów. Mimo, iż wykonany z podstawowych składników, jest jednym z bardziej wymagających ciast. Krótki czas pieczenia, czy nawet rodzaj mąki i sposób mieszania składników mogą sprawić, że w biszkopcie pojawią się dziury, pęknięcia, wybrzuszenia. Sprawdź, jak przygotować doskonale wyrośnięty i puszysty spód do tortu.Przygotowanie wyrośniętego biszkoptu zależy od wielu czynników. Ciasto wymaga od nas podjęcia konkretnych kroków, których pominięcie skutkować będzie zakalcem i koniecznością przygotowania kolejnego spodu do tortu. Jeśli jednak skorzystasz z porad i wskazówek dotyczących pieczenia, to przygotujesz idealne ciasto do przełożenia kremem, dżemem lub konfiturą.

proziaki
21.09.2021 02:00 Przepis na słynne proziaki

Proziaki to placki zwane też chlebkami, które pochodzą z Podkarpacia. Swą nazwę zawdzięczają prozie, czyli sodzie oczyszczonej powodującej ich rośnięcie. Poznaj przepis na słynne proziaki i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę. Proziaki robi się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, maślanki, zsiadłego mleka lub śmietany. Dodaje się też do nich sodę oczyszczoną, trochę soli i ewentualnie cukru. Z ciasta formuje się placuszki, które piecze się na blasze lub praży na patelni. Można je serwować na słodko i wytrawnie. Tradycyjnie proziaki podawano z masłem, marmoladą lub białym serem. Najlepiej popić je mlekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto czekoladowe
20.09.2021 02:00 Obłędnie czekoladowe ciasto bez pieczenia - uda się każdemu

Mogłoby się wydawać, że ciasta bez pieczenia nie smakują tak dobrze, jak klasyczne wypieki. Poniższa receptura pokazuje jednak coś zupełnie odwrotnego. Wystarczy jeden kęs tego obłędnie czekoladowego ciasta, aby natychmiast zmienić zdanie. Ciasto bez pieczenia to przede wszystkim prosty sposób na zrobienie pysznego deseru bez konieczności korzystania z piekarnika. Jeśli więc obawiasz się pieczenia, daj szanse temu słodyczowi. Ten banalnie prosty przepis pozwala rozpocząć przygodę z cukiernictwem nawet największym laikom. Fani intensywnych czekoladowych smaków będą z pewnością zadowoleni, ponieważ ciężko o bardziej czekoladowe ciasto. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-20T202048.411
20.09.2021 02:00 Pyszne racuchy ze śliwkami

Jeśli słowo racuchy do tej pory kojarzyło wam się z jabłkami, to od dzisiaj będzie się też kojarzyć ze śliwkami. Podamy wam bowiem przepis na pyszne racuchy ze śliwkami. Tak, tak, te owoce też świetnie nadają się do smażenia w cieście. Racuchy to nieduże, puszyste placuszki smażone na patelni. Zwykle dodaje się do nich jabłka, ale doskonale nadają się też inne owoce. Idealne są mięsiste, pełne smaku śliwki. Mogą być węgierki, lecz sprawdzą się też inne, mało soczyste śliwki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto naleśnikowe
20.09.2021 02:00 Jak Magda Gessler robi idealne naleśniki?

Magda Gessler uznawana jest za jedną z najlepszych ekspertów w dziedzinie gotowania. Jeśli chcesz przygotować naleśniki tak, jak gwiazda TVN-u, mamy dla ciebie jej genialny trik z łyżką. Gessler sprawdza na niej gęstość ciasta - jeśli ją pokrywa, a przy okazji delikatnie spływa, ma idealną konsystencję. Mało kto uważa, że naleśniki są trudne w gotowaniu, jednak uzyskanie dobrego ciasta może być nie lada sztuką - dlatego Magda Gessler stosuje trik, dzięki któremu każda partia ciasta wychodzi idealnie. Po wymieszaniu wszystkich składników Gessler macza w masie łyżkę i obserwuje, jak ciasto się na niej zachowuje. Dobra gęstość osiągnięta jest wtedy, gdy ciasto pokrywa grzbiet łyżki, lecz nie jest zbyt sztywne i spływa po niej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku
20.09.2021 02:00 Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku

Karpatka to delikatne ciasto połączone z masą budyniową i posypane cukrem pudrem. Jej cechą charakterystyczną jest ciasto, które pod wpływem temperatury wybrzusza się, tworząc góry i doliny przypominające polskie pasmo górskie. Karpatka jest wyjątkowo delikatna i smaczna, a masa budyniowa sprawia, że blacha znika w ciągu jednego dnia.Karpatka, mimo, iż posiada proste składniki, jest ciastem dość wymagającym. Do powstania pofałdowanego wierzchu wypieku, niezbędne jest sparzenie ciasta. Dokładne wymieszanie masy sprawi, że ciasto będzie pulchne i łatwiej się pofaluje.Najważniejszym warunkiem powstania gór i dolin jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Po upieczeniu karpatka musi ostygnąć bez otwierania drzwi piekarnika. Gwałtowny spadek temperatury sprawi, że nawet najbardziej starannie przygotowane ciasto opadnie.

Szarlotka
20.09.2021 02:00 Szarlotka z bezą i kruszonką według przepisu Ewy Wachowicz

Szarlotka zrobiona według przepisu prosto z programu Ewa Gotuje zachwyci nawet najbardziej wybrednych koneserów owocowych wypieków. Zaskocz swoich gości kompozycją pysznie kruchego ciasta z dodatkiem idealnie wyważonych w smaku jabłek i chrupiącej bezy.Nie ma ciasta bardziej pasującego do popołudniowej małej czarnej niż tradycyjna szarlotka z bezą. Przepis Ewy Wachowicz pozwoli Wam odkryć to ciasto na nowo. Będzie idealny dla tych z Was, którzy nie mają dużego doświadczenia w przygotowaniu wypieków w domowym zaciszu. Do przygotowania wypieku najlepiej skorzystać z kwaśnych jabłek takich jak antonówka czy szara reneta. Jeśli nie macie ich ręką, możecie wykorzystać gotowe musy ze słoika, dodatkowo je przyprawiając cynamonem czy kardamonem, jeśli okaże się to konieczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto szachownica
20.09.2021 02:00 Idealne do kawy kultowe ciasto "Szachownica"

Wiele osób z pewnością to ciasto zna, ale mało kto je robił własnoręcznie. Choć jest bardzo smaczne, wygląda na pracochłonne. Zobaczcie jak zrobić idealne do kawy kultowe ciasto Szachownica. Przekonacie się, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Do przygotowania ciasta Szachownica potrzebujecie dwóch blatów ciasta — jasnego i ciemnego. Do krojenia ciasta przyda się nóż i linijka, a do łączenia jego pasów krem. Gotowe ciasto możecie według uznania polać polewą czekoladową lub nie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki
19.09.2021 02:00 Rewelacyjne naleśniki z jednego składnika

Naleśniki z jednego składnika wydają się być czymś nieosiągalnym, jednak każdy może je bardzo łatwo przygotować. Jedynym produktem potrzebnym do ich zrobienia jest kasza gryczana. Takie naleśniki mają intensywny smak i bardziej zbitą fakturę w porównaniu do tradycyjnych. Naleśniki zazwyczaj kojarzą nam się z ciastem naleśnikowym, do którego dodaje się kilka produktów, aby utworzyć odpowiednią konsystencję oraz smak. W tym przypadku wymagana jest jedynie kasza gryczana. Jeśli preferujesz bardziej delikatny smak, możesz zamienić zwykłą kaszę prażoną na wersję białą - czyli kaszę, która nie była prażona przez producenta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krokiety
19.09.2021 02:00 Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami - to wtedy zazwyczaj podawane są wraz z czerwonym barszczem. Nie zawsze trzeba je jednak faszerować kapustą i grzybami. Tym razem prezentujemy krokiety z farszem z ziemniaków po obiedzie. Krokiety to sposób na wykorzystanie jedzenia, którego dnia wcześniejszego nie zdołaliśmy zjeść. Dlatego mając zbyt wiele naleśników oraz ziemniaków z obiadu, można stworzyć prawdziwy rarytas. Dużą zaletą tej potrawy jest jej prostota wykonania oraz zaskakująco niska cena. Wszystko przygotowuje się w ekspresowym tempie, a składniki są szeroko dostępne i tanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto zebra
19.09.2021 02:00 Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

Ciasto zebra jest kultowym deserem, które najwięcej zachwytów zbiera z uwagi na swój wygląd. Z pewnością wiele osób pamięta je z lat swojego dzieciństwa, kiedy mama lub babcia piekła je co tydzień. Jeśli chcesz wrócić do tego okresu, przygotuj je własnoręcznie dzięki poniższej recepturze. Ciasto zebra charakteryzuje się swoją specyficzną formą - białymi i brązowymi paskami, które się na siebie nakładają. Doskonale pasuje do wypieku mocna kawa, a także herbata z cytryną. Samo sporządzenie ciasta może wydawać się procesem skomplikowanym, jednak w praktyce jest banalnie proste. Wystarczy odrobina cierpliwości, a domownicy będą mogli zachwycać się twoim dziełem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto z galaretką
18.09.2021 02:00 Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Deser, który przygotujesz bez wysiłku? To ciasto idealnie pasuje do tego opisu. Nie wymaga pieczenia i kusi pysznymi galaretkami owocowymi. Spróbuj tej pysznej alternatywy klasycznego sernika na zimno. Smak owoców budzi skojarzenia z piękną, słoneczną pogodą. Z tym też zwykle kojarzą nam się lekkie desery na zimno z dodatkiem sera. Często jednak ich przygotowanie wymaga umiejętnego skorzystania z substancji żelujących takich jak żelatyna czy agar. Zastosowanie galaretki pozwoli uniknąć uciążliwego mieszania i grudek w masie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biszkopt
17.09.2021 02:00 Prosty sposób na puszysty biszkopt

Dobry biszkopt wydaje się nieosiągalnym celem dla wielu początkujących kucharzy. Wystarczy jednak zastosować się do jednej zasady, aby móc się cieszyć idealnym ciastem za każdym razem. Podczas wsypywania suchych składników do mokrych, zrób to jak najszybciej, aby masa nie straciła za dużo powietrza. Mnóstwo ludzi podczas mieszania składników na biszkopt marnuje zbyt dużo czasu. Aby zachować odpowiednią puszystość, ciasto powinno jak najmniej czasu spędzić poza piekarnikiem. Stosując się do poniższych porad, a także mając składniki wysokiej jakości, żaden biszkopt więcej nie zostanie utracony. Każda z prób zakończy się ogromnym sukcesem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Faworki
17.09.2021 02:00 Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Faworki uznawane są za trudne w wykonaniu i bardzo czasochłonne słodycze. Jeśli chcesz się cieszyć ich smakiem, lecz nie masz ochoty na wyjście do cukierni, mamy rozwiązanie. Poniższy przepis na lane faworki pozwoli ci wykonać je w kilka chwil. Klasyczne ciasto na faworki wymaga faktycznie sporej ilości pracy oraz cierpliwości. Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, lane faworki są rozwiązaniem wręcz idealnym dla ciebie. Trikiem, który pozwala na szybkie usmażenie faworków, jest zrobienie ciasta o niewielkiej gęstości. Dzięki temu wlewa się je bezpośrednio do oleju za pomocą lejka czy rękawa cukierniczego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

układanie ciastek
17.09.2021 02:00 Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego

Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek pysznego ciasta na deser. Często jednak nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować ulubiony wypiek. Rozwiązaniem takiej sytuacji może być przepis na ciasto bez pieczenia.Desery bez pieczenia to dobre rozwiązanie dla zabieganych amatorów słodkości. Ich receptury często oparte są o łatwo dostępne składniki — takie jak herbatki czy mieszanki orzechów — a sednem przygotowania jest pozostawienie ciasta w lodówce. Nierzadko wystarczy więc odpowiednio ułożyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, by potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto
15.09.2021 02:00 Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym sposobem na prosty deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Śnieżny puch jest kokosowym ciastem z nutą cytrynową. Ma delikatną konsystencję, przez co podczas jedzenia dosłownie rozpływa się w ustach i każdy będzie prosił cię o dokładkę oraz przepis. Ciasto bez pieczenia śnieżny puch jest banalnie proste w wykonaniu, przez co dosłownie każdy może zabrać się za jego przygotowanie. To czyni go wyjątkowo przystępnym słodyczem dla osób nie mających zbyt wiele wolnego czasu czy możliwości w kuchni. Pamiętaj, aby wykorzystać w przepisie twaróg o najwyższej jakości. To on jest swoistą bazą ciasta, więc jeśli ser będzie miał nieprzyjemny smak, może negatywnie wpłynąć na odbiór reszty składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

biszkopt
15.09.2021 02:00 Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto Ewy Wachowicz
14.09.2021 02:00 Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis

Ciasto Próżniak jest pysznym wypiekiem, który idealnie pasuje do wieczornej herbaty lub jako poobiedni deser. Ewa Wachowicz opracowała przepis, w którym łączą się słodkie jabłka z delikatnym i wilgotnym ciastem. Każdy fan łakoci będzie prosił o dokładkę. Ciasto Próżniak jest prawdopodobnie znane w każdym polskim domu. Delikatne i puszyste ciasto o wysokiej wilgotności zawiera w sobie kawałki jabłek, które po upieczeniu stają się miękkie i rozpływające w ustach. Dużą zaletą tego łakocia jest prostota wykonania. Wystarczy bowiem połączyć ze sobą składniki na ciasto, dodać do nich jabłka i upiec. Warto dobrze kontrolować temperaturę pieczenia, aby krawędzie ciasta nie przypaliły się. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto kukułka
13.09.2021 02:00 Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco proponujemy aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka. Ten deser zrobisz błyskawicznie przekładając pyszną masą herbatniki. Jest wyśmienity, a ponieważ ma dodatek cukierków kukułek, ma też ten ich niezwykły smak. Do przygotowania szybkich ciast bez pieczenia warto wykorzystać herbatniki, biszkopty czy krakersy. Wystarczy przełożyć je ulubionym kremem, ewentualnie posmarować polewą i gotowe. Do naszego ciasta użyliśmy ciemnych herbatników, jeśli jednak masz w domu jasne deser też wyjdzie pyszny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami
12.09.2021 02:00 Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać. Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni. Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi
12.09.2021 02:00 Sekret idealnego ciasta na pierogi

Podstawą smacznych pierogów jest dobre ciasto. Musi mieć odpowiednią miękkość i kleistość. Dzięki temu łatwo ulepisz z niego pierogi, a ich smak po ugotowaniu będzie doskonały. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego ciasta na pierogi. Jest nim masło.Ciasto na pierogi zrobisz z kilku prostych składników. W sumie wystarczy mąka i woda, ale niektórzy dodają też jajko. Jeśli chodzi o wodę istotna jest jej temperatura. Kiedyś zalecano ciepłą wodę, teraz wiadomo, że lepsza jest taka niemal gorąca. Poprawia bowiem kleikowanie skrobi zawartej w mące, co zapewnia ciastu właściwą lepkość. Jajka z kolei zwiększają pulchność ciasta, co jest widoczne i wyczuwalne po ugotowaniu pierogów. Zazwyczaj do ciasta na pierogi wbija się jedno jajko, ale można też dodać żółtka. Dzięki nim ciasto nabierze apetycznego, żółtego koloru i większej kruchości. I jeszcze jeden cenny składnik — tluszcz. Ciasto na pierogi z dodatkiem łyżki oleju będzie wilgotne, elastyczne i nie będzie szybko wysychać. Jednak o wiele lepszy efekt otrzymacie, jeśli zamiast oleju dodacie masło. Dzięki niemu ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przykleja się też do stolnicy w czasie wałkowania, więc nie trzeba go podsypywać mąką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto marchewkowe
12.09.2021 02:00 Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny

Banalnie łatwe w upieczeniu ciasto marchewkowe jest świetnym deserem po obiedzie. Nie trzeba się przy nim męczyć, a efekt końcowy smakuje praktycznie każdemu. Jest wilgotne, delikatne i kremowe. Ciasto marchewkowe to klasyka, którą uwielbiają miliony smakoszy na całym świecie. Połączenie słodkiego smaku marchewki z korzennym aromatem cynamonu doskonale do siebie pasuje. Warto przy tym pamiętać, że większość pracy wykonuje za piekącego piekarnik - wcześniej wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wymieszać, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki
12.09.2021 02:00 Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu

Naleśniki najczęściej przyrządza się w wersji uniwersalnej, pozwalającej na dalsze zrobienie ich na słodko, lub słono. W tym przepisie zaprezentowane zostały naleśniki o smaku budyniu waniliowego. Są lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływają się w ustach. Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na doskonały obiad czy kolację. Można na ich bazie zrobić mnóstwo innych dań, takich jak krokiety, naleśniki z serem, czy ciasto z naleśników. Dodatek proszku budyniowego do masy naleśnikowej sprawia, że podczas smażenia można rozlewać jeszcze cieńszą warstwę ciasta, nie ryzykując żadnym rozerwaniem naleśnika. W taki sposób uzyskuje się je lekkie jak chmurka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

wuzetka
11.09.2021 02:00 Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

Wuzetka jest doskonale znanym ciastem, które można kupić w każdej cukierni. Jeśli chcesz zrobić je samodzielnie, lecz nie masz czasu na długie pieczenie, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie. Poniższa receptura pozwala na wykonanie deseru bez użycia piekarnika w kilka chwil. Wuzetka w tradycyjnym wydaniu składa się z puszystej kremowej masy, którą przekładane są intensywnie czekoladowe biszkopty. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli chce się raczyć takim ciastem, należy poświęcić bardzo dużo czasu. Alternatywą oszczędzającą cenne godziny, jest wuzetka bez pieczenia, która przygotowana jest na ciemnych kakaowych herbatnikach. Taka wersja wygląda i smakuje równie dobrze, o czym przekonasz się, robiąc ją we własnej kuchni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: