Ciasto drożdżowe to puszyste, wyrośnięte ciasto, które z owocami zapieczonymi z kruszonką smakuje tak dobrze, że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest lekko słodkie, delikatne i świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i coś słodkiego do kawy. Jak wyrobić ciasto drożdżowe? Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Wyrośnięty, puszysty placek znam od dzieciństwa i często piekę go, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i lekkiego do kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe jest idealne w smaku- nie jest za słodkie, a kwaśne wiśnie doskonale łączą się z kruszonką.Ciasto drożdżowe, mimo, iż powstaje z kilku składników, wymaga odpowiedniego przygotowania, aby były puszyste, wyrośnięte, delikatne i nie pojawił się w nim zakalec. Jeśli kiedyś piekłeś placek drożdżowy, ale nie urósł, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Sprawdź, Jak zrobić idealne ciasto, którym zachwycisz całą swoją rodzinę.Jeśli szukasz szybkiego deseru dla całej rodziny- w tym artykule dowiesz się, jak przygotować idealne gofry, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Rolada biszkoptowa z makiem to świetne i proste ciasto, idealne na wizytę gości lub słodki deser do kawy w rodzinnym gronie. Rolada biszkoptowa jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej rolady z ciasta drożdżowego, jest równie smaczna, a znacznie łatwiejsza w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienitą roladę biszkoptową z makiem. Szukasz pomysłu na szybkie, korzenne, ale lekkie ciasto, które zachwyci wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem? Ten przepis jest więc idealnie dla Ciebie. Rolada biszkoptowa jest prosta w przygotowaniu, łatwa do zawinięcia, słodka, ale lekka i puszysta, idealna zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.Zmielony mak z bakaliami, miodem, olejkiem migdałowym i kandyzowaną skórką pomarańczową tworzy doskonałą masę o niezwykłym, korzennym smaku. Masa świetnie łączy się z delikatnym biszkoptem, tworząc doskonałe ciasto na święta i w chłodne, zimowe dni. Suchy mak zalej wodą, następnie gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, dzięki czemu będzie miękki i delikatny. Do maku dodaj również posiekane bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały.Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe ciasto z makiem- tu poznasz przepis na wyśmienity tort makowy od siostry Anastazji, idealny na spotkania w większym gronie.
Lubicie czekoladę? A ciasto czekoladowe? My też. Ostatnio odkryliśmy doskonały przepis na ten przysmak, którym chętnie się z wami podzielimy. Receptura jest zaskakująca, bo przewiduje dodatek octu. A wiecie, dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet? Bez obaw, wyjdą z tego same korzyści.Ciasta czekoladowe potrafią smakować. Zwłaszcza jeśli są miękkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Prawdziwe ciasto czekoladowe zawiera dodatek czekolady. Jednak to z dodatkiem kakao w niczym nie ustępuje mu smakiem. Wszak czekolada zawiera kakao. Dziś zdradzimy wam przepis na szybkie i smaczne ciasto czekoladowe z octem.
Wstając wcześnie z rana, nie łatwo jest rozpocząć dzień od dużego gotowania, dlatego polecamy przygotowanie śniadaniowych placuszków. Do ich ciasta dodaje się jogurt grecki, dzięki czemu są bardzo delikatne i puszyste. Duży wpływ na smak mają również jabłka, które swoją kwaśnością kontrastują ze słodyczą ciasta. Placuszki śniadaniowe są daniem, które idealnie pasuje na śniadanie. Po zjedzeniu kilku z nich w żołądku czuje się przyjemną sytość, lecz placki są na tyle lekkie, aby nie być ociężałym i przejedzonym. Jeśli chcesz wzmocnić ich smak, do masy wsyp przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Dobrze pasują do nich także owocowe konfitury i inne przetwory.Zrobienie ciasta na bazie gęstego jogurtu greckiego pozwala uzyskać puszyste placki, które wręcz rozpływają się podczas jedzenia. Jogurt jest także niskokaloryczny, z małą zawartością tłuszczu, co sprzyja zachowaniu odpowiedniej sylwetki. Pamiętaj tylko aby nie łączyć placków z niezdrowymi dodatkami, bo wysiłki mogą się zmarnować.
Mało kto jest w stanie oprzeć się smacznemu sernikowi. Przyrządzony według receptury siostry Anieli specjał posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Delikatne czekoladowe ciasto w połączeniu z puszystą i aromatyczną masą serową skusi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dzieliliśmy się z wami przepisami na sernik od siostry Anastazji czy Ewy Wachowicz. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą siostry Anieli. Jeżeli chcecie spróbować, jak pysznie smakuje waniliowy ser i czekoladowe ciasto kruche, ten przepis będzie dla was idealny.
Jeśli jesteście wielbicielami batonika Kinder Pingui, z pewnością zachwycicie się naszym ciastem. Dziś powiemy wam, jak zrobić rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui. Nie brakuje w nim czekolady i bitej śmietany, a całość jest tak delikatna i pyszna, że rozpływa się w ustach. Słynne batoniki i słodkości są często doskonałą inspiracją dla cukierników i wielbicieli łakoci. Znacie już z pewnością ciasto Snickers, Kinder Bueno, Milky Way czy Rafaello. Dziś zaprezentujemy wam przepis na delikatne i rozpływające się ciasto przygotowane na wzór batonika Kinder Pingui.Jak apetycznie wygląda to ciasto, możecie zobaczyć na prezentowanym zdjęciu. Pochodzi ono z kanału Cookrate-Cakes na YouTube. Prawda, że od razu chce się je zjeść?
Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem. Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.
Naleśniki można jeść z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Można też zamienić je w pożywniejsze danie, robiąc z nich np. tort czy krokiety. A wiesz, jak zrobić naleśniki na krokiety, które nie pękają? Zobacz, jak przygotować ciasto, by usmażone naleśniki były elastyczne i dały się bez problemu formować. Naleśniki można składać na wiele sposobów. Popularne jest złożenie ich na cztery, w kopertę czy po prostu zrolowanie. Z naleśników można też przygotować krokiety. Żeby nie wypływał z nich farsz, należy najpierw zawinąć dwa przeciwległe boki do środka, a potem zrolować naleśnik.Trzeba przyznać, że takie wielokrotne składanie wytrzyma tylko elastyczny naleśnik. Jak więc przygotować ciasto, by naleśniki rzeczywiście takie były? Ważny jest tu skład ciasta i jego przygotowanie, a także usmażenie dość cienkich naleśników.
Ciasto prince polo to pyszne, delikatne, czekoladowe ciasto dla całej rodziny. Pyszny, ciemny biszkopt, masa budyniowa z wafelkami i blat z orzechami i wiórkami kokosowymi oblane polewą czekoladową. Poznaj przepis na ciasto prince polo z pysznymi, klasycznymi wafelkami.Ciasto prince polo jest ciastem mocno czekoladowym, lekko chrupiącym, o wyraźnym smaku orzechów, wiórek kokosowych. Biszkopt kakaowy przełożony kruchym blatem z wafelków i delikatnym, czekoladowym kremem budyniowym. Ciasto oblej polewą czekoladową, która świetnie łączy się z całym deserem.Kakaowy biszkopt jest puszysty, wyrośnięty i niezwykle smaczny. Pamiętaj, aby nie wyjmować z piekarnika ciasta od razu po upieczeniu. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować powstanie zakalca lub opadnięcie ciasta. Ciasto prince polo jest wyśmienitym ciastem, które zachwyci swoim smakiem każdego łasucha i miłośnika słodkości.Przygotuj również szybkie ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na szybkie i mocno orzechowe ciasto Snikers, lepsze niż batonik.
Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.
Karpatka to wyśmienite, delikatne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Pofalowane ciasto ptysiowe przełożone kremem budyniowym i oprószone cukrem pudrem to połączenie, które uwielbiają wszyscy smakosze. Poznaj przepis na karpatkę siostry Anastazji, lekką, słodką i pyszną.Karpatka swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza pięknym pasmom polskich gór. Dobrze wypieczone, delikatne ciasto ptysiowe pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się fałdować, tworząc ładne fale. Ciasto jest niezwykle delikatne, dlatego też studź je stopniowo i nie wyciągaj od razu z piekarnika, ponieważ fale opadną.Karpatka przełożona jest dużą ilością kremu budyniowego, który świetnie łączy się z całym ciastem. Krem jest mleczny, śmietankowo-waniliowy. Całe ciasto przed podaniem solidnie oprósz cukrem pudrem, który ładnie udekoruje karpatkę i osłodzi ptysiowe blaty.Z ciasta ptysiowego upieczesz również tradycyjne ptysie, czyli ciasto parzone z kremem na bazie białek i cukru, idealne do kawy w chłodne, zimowe dni.
Ciężko o bardziej rozchwytywany przysmak niż faworki, które zachwycają chrupkością, delikatnością oraz słodyczą. Nazywane również chruścikami są łatwe i szybkie do przygotowania, jeśli wykorzysta się do tego ciasto francuskie. Gotowe ciasto francuskie można kupić w wielu sklepach spożywczych, co znacznie ogranicza konieczny wysiłek. Faworki są zwykle jedzone w okolicy Tłustego Czwartku, jednak niektórzy mogą czuć do nich silną tęsknotę - wtedy oczekiwanie na ten jeden dzień w roku strasznie się dłuży. Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie faworków z ciasta francuskiego, co pozwala na ekspresowe cieszenie się ich smakiem. Ciasto francuskie wymaga oczywiście bardzo dużo czasu, jeśli decyduje się na zrobienie go własnoręcznie. Na szczęście w sklepach spożywczych można kupić gotowe rolki z ciastem, które nie kosztuje dużych pieniędzy.
Masz ochotę na szybkie ciasto? Wystarczy, że ułożysz kilka składników warstwami i gotowe. Prezentujemy przepis na najszybszą szarlotkę na herbatnikach bez pieczenia. Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec, skraca mniej więcej o godzinę czas oczekiwania na coś słodkiego. Pieczenie to w sumie nie nasza praca. Wkładamy ciasto do piekarnika, a po godzinie wyjmujemy już gotowe. Jednak często już w trakcie pieczenia leci nam ślinka. Gdy więc przygotujesz ciasto bez pieczenia, twoja rodzina szybciej będzie mogła cieszyć się jego smakiem. Poza tym po ostatnich podwyżkach prądu i gazu nie można powiedzieć, że pieczenie nie kosztuje nas wiele. Jeśli jesteśmy łasuchami, możemy sporo zaoszczędzić na niepieczeniu ciast. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szarlotki bez pieczenia pochodzącej z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube. Prawda, że wygląda apetycznie?
Kluski śląskie są jednym z najlepszych dodatków do duszonego w gęstym sosie mięsa. Sekretem klusek jest wgłębienie na środku, w którym gromadzi się esencjonalny sos, dzięki czemu jedzenie jest jeszcze smaczniejsze. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zrobić najlepsze kluski śląskie, dzięki którym zachwycisz każdego gościa. Kluski śląskie zna prawdopodobnie każdy miłośnik klasycznej polskiej kuchni. Zwykle podaje się je z dużą ilością mięsnego lub grzybowego sosu. Takie połączenie wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Wgłębienie widoczne w każdej klusce śląskiej służy nie tylko do magazynowania większej ilości sosu. Dzięki niemu kluski gotują się znacznie szybciej i bardziej równomiernie, co zmniejsza szansę na niedogotowane ciasto.
Podstawą pierogów jest ciasto, dlatego warto poświęcić mu jak najwięcej uwagi. Dużym problemem podczas robienia pierogów jest lepiące się ciasto, co stwarza trudności podczas zagniatania oraz lepienia pierogów. Rozwiązaniem jest dodanie do masy 1 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Odrobina tłuszczu uchroni cię przed przyklejaniem się ciasta do dłoni. Pierogi uwielbiane są z wielu powodów, jednak najważniejszymi jest różnorodność oraz wspaniały smak. Wewnątrz ciasta można ukryć najróżniejsze rodzaje farszu niezależnie czy decydujesz się na słodką lub słoną wersję. W czasie jedzenia odczuwa się z kolei prawdziwą eksplozję smaków. Dodatek masła w cieście powoduje, że masa zyskuje mniejszą lepkość i z łatwością odchodzi od dłoni podczas ugniatania czy lepienia. Jeśli to nie pomogło, zwilż dłonie w zimnej wodzie, która stworzy barierę pomiędzy skórą a ciastem.
Szarlotka jest smacznym ciastem wybieranym przez wielu smakoszy. Przyrządzenie dobrego ciasta kruchego to jednak pewne wyzwanie. Jeśli nie macie na to ochoty, mamy dla was rozwiązanie idealne — pyszny przepis Kasi Dowbor z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Deser zrobicie w chwilę, a zachwyci każdego, kto go spróbuje. Szarlotki występują w wielu wariantach. Niektórzy do jabłkowego ciasta dodają budyń. Są też i tacy, którzy cenią sobie ten przysmak w wersji bez pieczenia. Tym razem zdradzamy sposób na szybkie przygotowanie klasycznego deseru na cieście francuskim. Będzie równie smaczny, jak szarlotka na kruchym spodzie.
Biszkopt orzechowy siostry Anastazji jest prostym przepisem na puszysty spód do ciasta. Spód jest delikatny, dobrze wyrośnięty i mocno orzechowy, doskonale sprawdzi się również do przekładania pysznymi kremami. Poznaj przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji, idealny do ciast.Korzenny, zimowy biszkopt z miodem i orzechami włoskimi jest prostym i szybkim wypiekiem, dzięki któremu stworzysz wiele wyjątkowych ciast, np. miodownik. Biszkopt jest dobrze wyrośnięty, dlatego też możesz go przekroić i przełożyć dżemami, kremem śmietanowym lub czekoladowym, oprószyć migdałami i podać jako pyszne ciasto do kawy lub herbaty. Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i studzenia, w przeciwnym razie nie urośnie, pojawi się zakalec lub opadnie zaraz po upieczeniu. Biszkopt studź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Nagła różnica temperatur spowoduje, że biszkopt opadnie i zacznie pękać.Przygotuj równie smaczny biszkopt kawowy, który przełożysz ulubionym kremem i stworzysz wyśmienite ciasta.
Biszkopt powinien wyjść lekki i puszysty. Tylko taki będzie dobrą bazą do przygotowania tortu. Jego zrobienie nie będzie trudne, jeśli zadbamy o odpowiednie składniki. Oryginalny przepis wykorzystuje tylko 3 produkty — mąkę, jaja i cukier. Sprawdźcie jak przemienić je w to klasyczne ciasto. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, aby biszkopt nie opadał i zdradzaliśmy przepis na pyszny tort migdałowo-czekoladowy z dodatkiem malin przygotowywany na bazie tego prostego ciasta. Tym razem przedstawiamy wam sposób na idealnie puszysty i lekki biszkopt, który zachwyci najbardziej wybrednych.
Ciasto chałwowe siostry Anastazji to genialne połączenie ciasta kakaowego, kokosa, jabłek z cynamonem i chałwy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a jego przełamane smaki zachwycą całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto chałwowe siostry Anastazji.Ciasta siostry Anastazji od lat zachwycają wszystkich swoim złożonym, niebanalnym smakiem i apetycznym wyglądem. Jednym z takich ciast jest ciasto chałowe na kruchym, kakaowym spodzie przełożone wiórkami kokosowymi i jabłkami z cynamonem. Całe ciasto oblane jest polewą z chałwy kakaowej i czekolady deserowej. Ciasto chałwowe, mimo, iż złożone z kilku warstw i wielu składników, jest ciastem prostym do zrobienia. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej wszystkie masy i wylejesz je w odpowiedniej kolejności na blachę. Ciasto będzie gotowe po 50 minutach pieczenia. Polewę z chałwy i czekolady przygotuj w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła i nie straciła smaku.szukasz pomysłu na warstwowe, smaczne ciasto? Tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami przełożone orzechami i oblane polewą czekoladową.
Ciasta bez pieczenia cieszą się u nas niesłabnącym powodzeniem. Stwarzają wiele możliwości łączenia składników, na dodatek bez ryzyka, że coś nie wyjdzie. Dziś polecamy wam ciasto bez pieczenia Maxi King. Jego przygotowanie jest rozkosznie, wprost zniewalająco proste. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Ciasta bez pieczenia bazują na trwałych półproduktach, takie jak herbatniki, biszkopty, krakersy, czekolada, masa kajmakowa czy orzechy. Ich uzupełnieniem są świeżo przygotowane kremy, np. budyniowy, z mascarpone czy bitej śmietany. To połączenie skutkuje niezwykłym smakiem przy minimalnym wysiłku. Zobaczcie też, jak kusząco wygląda - prezentujemy ciasto Maxi King pochodzące z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.
Klasyczny sernik choć pyszny, nie jest zbyt zdrowy - duża ilość tłustego sera i cukru działają niekorzystnie na zdrowie. Na szczęście Anna Lewandowska opracowała przepis na bazie mąki owsianej oraz kaszy jaglanej, który jest znacznie lżejszy. Poniżej wyjawiamy wszystkie kroki, dzięki którym przygotujesz ten pyszny deser z wielką łatwością. Sernik jest jednym z najbardziej cenionych polskich ciast i wypiekany jest przez cały rok, nawet bez żadnej specjalnej okazji. Anna Lewandowska, jako dietetyczka i propagatorka zdrowego odżywiania stworzyła swoją wersję sernika, którym można zajadać się bez przeszkód i ryzyka przybrania na wadze. Mąka owsiana oraz kasza jaglana mają o wiele lepsze wartości odżywcze od sera czy spodu z kruchych ciasteczek. Z pewnością niektórzy mogą się obawiać, że ciasto sporządzone z tych składników nie smakuje tak dobrze, jak oryginał. Lewandowska zapewnia jednak, że jej sernik jest równie pyszny.
Przyzwyczailiśmy się, że racuchy przygotowuje się na bazie jajek, mąki i mleka z dodatkiem świeżych drożdży. Okazuje się, że z łatwością można wykluczyć jajka, jak i mleko z receptury, a placki będą równie pyszne. Aby racuchy uzyskały puszystą fakturę i wyrosły, dodaj do surowego ciasta odrobinę proszku do pieczenia. Racuchy bez wątpienia są wspomnieniem nostalgicznym dla dużej części Polaków. Dawniej nasze mamy i babcie smażyły je i podawały jako obiad czy deser z cukrem pudrem. Zamiast cukru doskonale komponuje się z nimi słodka konfitura. Bardzo ważną częścią racuchów są jabłka, które można dodawać w większych lub mniejszych kawałkach. Niezależnie od ich wielkości, owoce powinny być stosunkowo kwaśne, aby w łatwy sposób móc dobrać do nich odpowiednią ilość cukru. Kwaśność daje kontrast do słodkich dodatków i efekt dzięki temu jest znacznie lepszy.
Przygotowanie bananowych placków śniadaniowych jest banalnie prostym zajęciem, które daje niesamowite efekty. Placuszki sporządzone wedle poniższego przepisu są delikatne w fakturze, a przy okazji mają intensywny bananowy smak. To także idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców, których normalnie by się nie zjadło. Placki na śniadanie zawsze są dobrą opcją - nie trzeba długo czekać na efekt, a wysiłek potrzebny do ich zrobienia jest niewielki. Dlatego, nawet jeśli się spieszysz i obawiasz się, że nie zdążysz ze swoimi sprawami, znajdziesz chwilę na proste i pożywne śniadanie. Przejrzałe banany nie zachęcają swoim wyglądem. Czarna skórka, obity i miękki miąższ z brązowymi plamami nie pobudzają produkcji śliny. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać, gdyż stanowią idealną bazę pod ciasto. Podawaj je ze zwykłym cukrem pudrem czy sosem do lodów.
Paluszki do barszczu siostry Anastazji to pyszna alternatywa dla ziemniaków, uszek i bułeczek z farszem. Paluchy drożdżowe są łatwe w przygotowaniu, wyrośnięte i smaczne. Dodaj do nich kminek i sól morską, a barszcz już zawsze będziesz podawał z paluchami. Poznaj przepis na wyśmienite paluchy do barszcz siostry Anastazji.Ciasto drożdżowe- delikatne, puszyste, wyrośnięte i smaczne ciasto, z którego przygotujesz wiele smacznych potraw. Paluchy z ciasta drożdżowego to pomysł na świetny dodatek do czerwonego barszczu, sałatek i jako przekąska dla całej rodziny, a najlepiej smakują z kminkiem i solą morską.Pamiętaj, aby jajko i masło było w temperaturze pokojowej. Masło musi być twarde, ale już nie zimne. Mleko przed wyrabianiem ciasta delikatnie podgrzej, aby było letnie, dzięki czemu drożdże szybciej się ruszą. Jeśli dodasz zimne składniki do ciasta, zabijesz drożdże, a ciasto nie urośnie i powstanie zakalec.Przygotuj również paluchy a'la pizza dla całej rodziny- tu poznasz przepis na paluszki pizzowe z serem, idealne na przekąskę. Świetnie smakują z sosami i dipami.
Blok czekoladowy był niegdyś deserem, który każdy pochłaniał w ogromnych ilościach. Doskonały smak i sposób na recykling słodyczy, których nikt nie chciał już jeść, sprawiały, że blok był bardzo popularny. Nasze babcie dodawały do niego mleko w proszku, co poprawiało smak oraz konsystencję ciasta. Niżej pokazujemy dokładny przepis. Blok czekoladowy smakuje praktycznie każdemu łasuchowi bez względu na wiek. Starsze pokolenia go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsze przygotowują z ciekawości. Chcą bowiem sprawdzić, czy starsi faktycznie mają rację. Finalnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Dużym atutem bloku jest jego niewielka cena, ponieważ zazwyczaj wykorzystuje się produkty, które już są w kuchni. Zleżała czekolada czy ciasteczka nie zachęcają w swojej podstawowej formie do jedzenia - wystarczy je jednak dodać do bloku, aby nadać im drugą młodość.
Szarlotka w klasycznym wydaniu przygotowywana jest na kruchym cieście, które należy zawczasu odpowiednio wyrobić. Istnieje jednak sposób na szarlotkę sypaną, którą robi się bez zagniatania. Zamiast tego produkty wsypuje się wprost do formy. Takie ciasto jest proste i wyjątkowo pyszne, przez co każdy będzie błagał cię o przepis. Wydawać by się mogło, że do szarlotki należy włożyć sporo pracy, zanim będzie można cieszyć się jej smakiem. Znamy jednak metodę, dzięki której ten pyszny wypiek będziesz mógł piec praktycznie codziennie - tak mało wymaga wysiłku. Dużym atutem poza wsypywaniem suchych składników wprost do formy jest także brak konieczności prażenia jabłek. Te wystarczy ułożyć na suchych składnikach i podsypać cynamonem, a staną się po upieczeniu słodkie i delikatne.
Omlet bez jajek może wydawać się propozycją niecodzienną, jednak poza naszymi granicami takie przepisy są bardzo popularne. Sprawdzają się przede wszystkim tym, którzy z jakichś powodów nie mogą spożywać jajek.Na śniadanie często decydujemy się przyrządzać jajka - można je bowiem podać na wiele sposobów, między innymi jako omlet. Okazuje się, że istnieje sposób na zrobienie go bez jajek i tylko z 3 składników. Zamiast nich bazą są banany, które skutecznie tworzą zwartą strukturę i pyszny smak. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak go łatwo przygotować.
Mamy już za sobą gotowanie świąteczne, sylwestrowe i noworoczne. Teraz chętnie odpoczniemy i co najwyżej będziemy przygotowywać szybkie dania. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego, a pod ręką nie ma ani czekolady, ani ciastka, mamy dla was super rozwiązanie. Przygotujcie ekspresowe ciasto z mikrofalówki — będzie gotowe za 5 minut. Lubimy potrawy smaczne i kuszące, które da się zrobić w co najwyżej 30 minut. Błyskawiczne dania naprawdę potrafią smakować, choć gotujący nie stracił na ich przygotowanie pół dnia. Podobnie jest z naszym ciastem — smakuje jak pieczone, ale na efekt nie trzeba czekać godzinę, tylko 5 minut. Prawda, że brzmi zachęcająco?