Szukasz pomysłu na prosty, ale niecodzienny deser, który oczaruje wszystkich wyjątkowym smakiem i wyglądem? Koniecznie przygotuj węgierskie kołacze. Zawijane, cienkie ciasto o waniliowo- cynamonowym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj najlepszy przepis na węgierski przysmak, czyli kołacz.Kuchnia węgierska to moim zdaniem jedna z lepszych kuchni. Doskonale doprawiony, aromatyczny gulasz mięsny, zupa rybna halászlé, czy właśnie kołacze to potrawy, które mogłabym jeść dziennie. Każde z tych dań przygotujesz samodzielnie w domu, a wszyscy będą totalnie zachwyceni ich wyjątkowym smakiem.Węgierskie kołacze to cieniutkie ciasto drożdżowe, które zawijane jest na specjalne wałki, a następnie pieczone w piecu, dzięki czemu deser nabiera charakterystycznego wyglądu. Słodkie kominy tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu.Kołacze możesz przygotować w mniej tradycyjny sposób: obtoczyć przed pieczeniem w migdałach, pokruszonych orzechach, oprószyć kakao, wiórkami kokosowymi. Kołacze są puste w środku, więc możesz dodatkowo pokusić się o ulubioną polewę, masło orzechowe, masło czekoladowe. Każdy dodatek będzie smakował nieziemsko w słodkiej, waniliowej rurce.Poznaj węgierską kuchnię- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić zupę rybną halászlé. Przygotuj również gulasz po węgiersku według Roberta Makłowicza, jest przepyszny.
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.
Jak zrobić domowy kisiel? Wystarczą ulubione owoce, cukier i mąka ziemniaczana. Poznaj przepis na kisiel z wiśni i jagód z dodatkiem mielonego cynamonu. Przyprawa wzmacnia smak owoców i sprawia, że smakuje najlepiej. Poznaj prosty przepis na domowy kisiel.Kisiel to świetna przekąska i deser dla całej rodziny. Zwykle kupujemy gotowy produkt, jednak w nim nie mamy owoców. Jeśli chcesz przygotować deser, w którym są całe kawałki wyśmienitych wiśni i jagód, to ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie.Deser możesz posłodzić cukrem, możesz również zamienić go na ksylitol, co znacznie obniża kaloryczność kisielu, przy czym nie wpływa na jego smak. Do deseru koniecznie dodaj również szczyptę mielonego cynamonu, ponieważ rewelacyjnie podkreśla aromat owocówDo przygotowania deseru wykorzystaj owoce świeże lub mrożone. Mrożonki wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Kisiel zrobisz również ze świeżych truskawek, malin, borówek, śliwek, a także z soku zagęszczonego- tu poznasz przepis na szybki kisiel z soku, jest pyszny.
Maj to idealny czas na przygotowanie domowego soku z aronii. Owoce to bogactwo cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, a sok z dodatkiem laski wanilii jest przepysznym dodatkiem do napojów i herbaty. Poznaj najlepszy przepis na sok z aronii.Sok z aronii jest dość cierpki w smaku, jednak wystarczy dodać do niego laskę wanilii, aby był delikatniejszy. Przygotowany sok rozcieńczam letnią lub gazowaną wodą, a także dodaję do gorącej herbaty. Aronia latem jest idealna na ugaszenie pragnienia i nawodnienie organizmu. Zimą natomiast doskonale wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.Domowy nektar zawiera przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, jod, wapń i bor. Sok to również bogate źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.W maju pojawia się już młoda pokrzywa, nie pozbywaj się jej z ogródka- tu poznasz przepis na wyśmienitą, lekką zupę z pokrzywy, jest idealna na wiosenny obiad.
Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Uwielbiamy te owoce, choć apetyt trochę odchodzi, gdy trafi się na robaka. A wiecie, jak usuwać robaki z czereśni? Do pozbycia się ich potrzebujecie jedynie wody i 30 minut. Ten sposób naprawdę działa.Czereśnie to jedne z pierwszych, wiosennych owoców. Są bardzo smaczne i zdrowe. Działają odkwaszająco na organizm i regulują pracę układu pokarmowego. Zawierają też dużo jodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, a także są zasobne w witaminy A, C i z grupy B. Mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. Dobrze wpływają na układ krwionośny i moczowy.Owoce te lubimy nie tylko my, smakują też robakom. Często można natrafić w nich na larwy muchówki nasionnicy trześniówki. Nie jest to zbyt miłe doświadczenie i często po takim spotkaniu mamy obrzydzenie do jedzenia czereśni. Jednak jest prosty sposób na to, by pozbyć się robaków z dojrzałych owoców.
Czy można jeść zakalec? Twardy, zbrylony fragment ciasta nie wygląda apetycznie. Jest niedopieczony, wilgotny i wyraźnie wyróżnia się od wypieczonego, puszystego placka. Czy coś się stanie, jeśli zjemy kawałek ciasta z zakalcem? Czy musimy wyrzucić ciasto z zakalcem?Zakalec to prawdziwa zmora każdego miłośnika wypieków. Możemy się bardzo starać i przygotować ciasto najlepiej, jak umiemy, a po upieczeniu może okazać się, że znajdziemy w nim fragmenty niedopieczonego ciasta. Zakalec jest niczym innym, jak zbrylonymi, twardymi kawałkami ciasta, które nie jest dopieczone. Zakalec może powstać w każdym rodzaju wypieku i wygląda mało apetycznie. Czy ciasto z zakalcem musimy wyrzucić, czy możemy je zjeść?Możemy skutecznie zminimalizować powstawanie zakalca poprzez delikatne mieszanie ciasta, trzymanie się przepisu i zachowanie odpowiednich proporcji składników. Pamiętajmy również, aby nie otwierać drzwi piekarnika podczas pieczenia. Nagła zmiana temperatury spowoduje opadnięcie, popękanie ciasta lub właśnie zakalec.
Mamy dla was wspaniałą propozycję na wiosenny obiad. Są nią pyszne i orzeźwiające pierogi z rabarbarem. Przygotujcie je raz, a zachwycicie się ich smakiem i szybko wrócicie do tego przepisu. Zróbcie je jak najszybciej, bo teraz rabarbar jest najsmaczniejszy. Pierogi z owocami niektórzy widzieliby raczej na podwieczorek, ale wiele osób o tej porze roku ma ochotę na lekki obiad. Najlepiej bez dodatku mięsa, za to z wykorzystaniem wiosennych przysmaków. Jednym z takich wiosennych rarytasów jest rabarbar. Zwykle gotujemy z jego dodatkiem kompot lub pieczemy ciasta, jednak bardzo dobrze nadaje się też na pierogi. Jeśli chcecie nieco złagodzić smak rabarbaru i sprawić, by farsz miał intensywniejszy, czerwony kolor, połączcie go z truskawkami.
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend? Przygotuj małe, ekspresowe pączki z dodatkiem serka waniliowego. Pączki przygotujesz w zaledwie 5 minut, są delikatne, puszyste i tak smaczne, że cała porcja znika błyskawicznie. Poznaj przepis na szybką słodką przekąskę.Pączki nie muszą być wyłącznie tradycyjną słodkością, obowiązkową w tłusty czwartek. Możemy w prosty sposób przygotować małe pączusie z dodatkiem serka homogenizowanego, które nie wymagają już dodatkowego nadziewania.Do ekspresowych pączków nie potrzebujemy również ciasta drożdżowego, dzięki czemu znacznie skrócimy czas przygotowania i smażenia. Pączusie są rumiane i złote już po chwili, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj.Deser przygotowuję kiedy mam ochotę na coś słodkiego, na święta, urodziny, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wystarczy kilka minut, a wszyscy będą zajadać się przepysznymi, puszystymi pączkami z cukrem pudrem.
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzimy wam najlepszy przepis na ten doskonały specjał. Jest idealny na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Nastawisz go łatwo i szybko, a po kilku dniach zaskoczy cię doskonałym smakiem.Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Zawierają bowiem nawet więcej wartościowych składników niż świeże warzywa. Pod wpływem fermentacji rozwijają się w nich bowiem bakterie, które są korzystne dla naszego zdrowia.Wśród kiszonek prym wiodą kiszone ogórki i kapusta. Po nie sięgamy bowiem najczęściej i chętnie wykorzystujemy je do przygotowania potraw. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce i grzyby. Dziś proponujemy wam przepis na kiszony kalafior. Nastawia się go podobnie, jak kiszone ogórki, ale zdaniem niektórych jest od nich nawet smaczniejszy. Zaskakuje bowiem doskonałą, niesłabnącą chrupkością i delikatnym smakiem.
Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Rabarbar nie jest wymagającą rośliną. Wystarczy wcześniej odpowiednio przygotować ziemię, znaleźć słoneczne miejsce i podlewać. Dowiedz się, jaka ziemia jest najlepsza i kiedy jest czas na sadzenie rabarbaru.Rabarbar to rewelacyjny dodatek do wypieków. Puszysty biszkopt zapieczony z kwaśnymi łodygami lub kruche ciasto z rabarbarem pod kruszonką to absolutny hit każdej wiosny. Z rabarbaru przygotujemy również wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę i pyszny, domowy kompot.Rabarbar możemy kupić w sezonie w każdym sklepie, jednak mały pęczek kosztuje około 10 zł. Jeśli mamy nasłonecznione miejsce w ogrodzie, możemy samodzielnie posadzić warzywo i cieszyć się zbiorami każdej wiosny. Rabarbar jest warzywem, które rozrasta się bardzo szybko. Wystarczą dwie- trzy sadzonki, abyśmy w niedługim czasie mieli domową plantację. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto z rabarbarem- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe pod kruszonką, jest idealne do kawy.
Miód z mniszka lekarskiego jest drogim produktem, jednak z łatwością przygotujesz go samodzielnie za grosze. Miód ten jest jednym z najzdrowszych produktów. Dodaj go do herbaty lub posmaruj kromkę chleba, a pozytywne efekty poczujesz od razu. Jak zrobić domowy miód z mniszka?Miód z mniszka lekarskiego słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków produktu. Miód z mleczy możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer na łąkę z dala od dróg, aby zebrać mlecze.Miód z mniszka lekarskiego, ze względu na warunki klimatyczne i geograficzne, jest drogim, unikatowym i trudnodostępnym produktem. Masowa produkcja tego rodzaju miodu jest trudna, stąd wysoka cena. Do przygotowania miodu w domowych warunkach potrzebujesz wyłącznie zebranych kwiatów, kilograma cukru i soku z dwóch cytryn. Samodzielnie przygotowany produkt z mniszka lekarskiego jest równie smaczny, zdrowy i naprawdę tani.Z mniszka przygotujesz również domowy syrop- tu poznasz przepis na syrop z mniszka lekarskiego, jest idealny na przeziębienie, grypę i choroby górnych dróg oddechowych.
Macie ochotę na coś pysznego? Usmażcie lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek. Smakują obłędnie, bo są niezwykle delikatne i mają dodatek aromatycznych owoców. Trzeba przyznać, że racuchy z jabłkami nie są dla nich wielką konkurencją. A przynajmniej nie w sezonie truskawkowym.Kto nie lubi racuchów ręka do góry. Gdybym mogła je teraz zobaczyć, to z pewnością byłoby tych rąk niewiele. Racuchy kochają niemal wszyscy. Najbardziej przepadają za nimi najmłodsi, ale i wśród dorosłych trudno znaleźć przeciwników tego przysmaku. Wielką zaletą racuchów jest fakt, że robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Wystarczy mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. Zwykle używa się drożdży, ale ten składnik nie zawsze mamy pod ręką. Na szczęście świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a ogólnie, zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Już niedługo zacznie się sezon na owoce. Możecie więc już zacząć gromadzić najlepsze przepisy i wybrać takie specjały, które znajdą w waszych domach amatorów. Dziś proponujemy wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Już na samą myśl o nim, czujemy smak wiosny. A trzeba przyznać, że specjał ten jest wyjątkowy, bo są w nim doskonale zbalansowane smaki kwaśny i słodki. Agrest doskonale smakuje jedzony na przekąskę. Ze względu na swój kwaskowy smak stanowi świetny dodatek do ciast i deserów. Idealnie nadaje się na przetwory, a szczególnie na dżemy i konfitury.Jego owoce zawierają dużo pektyn, które w naturalny sposób i bez nadmiernego dodatku cukru dają przetworom odpowiednią gęstość. Owoce agrestu można łączyć z innymi, nieco słodszymi owocami, np. truskawkami, jabłkami.
Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu. Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.
Jak zrobić placki na słodko? Pamiętaj o jednym, bardzo ważnym detalu. Nigdy nie dodawaj do masy cebuli. Warzywo sprawi, że placki będą miały słoną, wytrawną nutę i nie będą smaczne ze słodkimi dodatkami. Z czym podawać placki ziemniaczane na słodko?Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają mało wody, a sporo skrobi, dzięki czemu znacznie ograniczysz ilość dodanej mąki do masy. Placki na słodko zrobisz w identyczny sposób, jak wytrawne.Tarte ziemniaki, mąka, jajko, szczypta soli- to składniki, które w zupełności wystarczą do przygotowania placków na słodko. Przenigdy nie dodawaj do nich cebuli. Zacznij od obrania i starcia pół kilograma ziemniaków, odstaw je na chwilę, a następnie odsącz z nadmiaru wody.Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, wbij jajko, wsyp sól i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę smaż partiami na rozgrzanym oleju i podaj ze słodkimi dodatkami.
Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym sposobem na kaszel i wiele dolegliwości. Domowe lekarstwo przygotujesz błyskawicznie, wystarczą kwiaty rośliny i cukier. Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego? Wystarczą 2- 3 łyżeczki dziennie domowego syropu, aby szybko poczuł jego dobroczynny wpływ. Syrop możesz pić samodzielnie, posłodzić nim herbatę, a nawet posmarować kromkę chleba, ponieważ ma dość gęstą konsystencję.Syrop mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci. Lekarstwo nie jest jednak zalecane osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego i trawiennego, jak wrzody żołądka, nadkwasota, czy niedrożność dróg żółciowych lub jelit.Przygotuj również domowy syrop brzozowy, ma wiele cennych właściwości- tu poznasz prosty przepis na syrop z liści brzozy, jest idealny na wzmocnienie i oczyszczanie organizmu.
Ciasto czekoladowe jest jednym z tych deserów, którym bardzo trudno się oprzeć. Na szczęście jego przygotowanie będzie możliwe w zaledwie 10 minut. Tyle czasu zajmie zmiksowanie składników. Potem wystarczy tylko nieco cierpliwości, a cieszyć będziemy się niezwykle smakowitym wypiekiem. Deser będzie bajecznie wilgotny dzięki dodatkowi w postaci kilku łyżek powideł. Ciasto czekoladowe z dzisiejszego przepisu będzie idealne jako poczęstunek dla gości, którzy późno się zapowiedzieli. Równie smaczny, jak kultowy sernik Izaura czy brownie wypiek każdy będzie w stanie przygotować. Koniecznie spróbujcie — nie raz jeszcze do niego wrócicie.
Rabarbar jest kwaśnym warzywem, które doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs czy serów. Warto przygotować z niego dżem. Receptura jest bardzo prosta, a efekty zachwycą nawet największych sceptyków. Tak dobrego dodatku do chleba nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujecie? Rabarbar jest pysznym warzywem, które już niebawem zacznie regularnie pojawiać się w sklepach. Sezon jest dość krótki, więc już teraz warto pomyśleć jakie potrawy z jego udziałem wypróbujemy. Do dyspozycji mamy bowiem o wiele więcej niż tylko kompot. Sprawdźcie koniecznie naszą recepturę na wyborny dżem, który urozmaici wasze naleśniki i placki. Będzie też świetny jako dodatek do ciasta drożdżowego. Równie dobrze połączy się z jabłkami do szarlotki, gdy okaże się, że musu jest zbyt mało w stosunku do ilości ciasta.
Chcecie zaskoczyć gości niezwykłą słodkością? Przygotujcie wyjątkowe ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Ten wypiek na specjalne okazje łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Co prawda na jego przygotowanie trzeba zarezerwować trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Na co dzień lubimy szybkie ciasta, które wystarczy tylko zmiksować i upiec. Na specjalne okazje wybieramy jednak bardziej wymyślne i wytworne wypieki. Zwykle składają się z kilku pysznych warstw, dzięki czemu nie tylko doskonale wyglądają, ale też smakują. Dziś przygotujemy wspólnie ciasto jubileuszowe według przepisu siostry Anastazji.
Domowy kompot z rabarbaru to świetny pomysł na wiosenny napój dla najbliższych. Kompot doskonale gasi pragnienie, nawadnia i wzmacnia odporność. Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis.Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Wykorzystaj go więc najlepiej i przygotuj bliskim pyszną i zdrową niespodziankę- kompot z rabarbaru z dodatkiem cytryny. Łodygi są źródłem wielu witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia.Kompot jest świetny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zimny napój rewelacyjnie gasi pragnienie, letni kompot natomiast świetnie sprawdza się właśnie jako dodatek do drugiego dania. Do napoju dodaj zwykły cukier, jeśli jednak chcesz obniżyć kaloryczność, zamień cukier na ksylitol.Szukasz pomysłu na ciasto na majówkę? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Czy jesteście wielbicielami serników? A wiecie, jak zrobić sernik z rosą? Podamy wam dziś sprawdzony, najlepszy sposób na ten słynny przysmak. Jesteśmy pewni, że oczarujecie nim bliskich lub gości. Bo ten sernik jak najbardziej można zaserwować nawet na uroczystym stole. Serniki należą do bardzo lubianych ciast. Ze względu na dużą pożywność, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście są kaloryczne i zawierają cukier, jednak oprócz niego dostarczają też dużo białka, wapnia i potasu. Poza tym dodaje się do nich zwykle sporo jajek, dlatego też są bardzo odżywcze. Dziś przepis na przebojowy sernik z rosą.
Ciasto z rabarbarem to pomysł na wyśmienity i lekki placek, w sam raz do kawy. Niebiańsko puszyste ciasto wprost rozpływa się w ustach, cała rodzina będzie zachwycona. Poznaj przepis na największy wiosenny przysmak, czyli ciasto z rabarbarem.Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. Pyszne łodygi możemy wykorzystać między innymi do ugotowania wyśmienitego kompotu, a także do ciast biszkoptowych i z kruszonką. Ciasta za każdym razem znikają błyskawicznie.Rabarbar to przede wszystkim źródło witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, a także spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Rabarbat jest bogaty również w magnez, potas, żelazo.Mimo, iż roślina wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, rabarbar zawiera również szczawiany, które są szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ osadzają się w nerkach. Z tego też względu nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanego rabarbaru, ale ciasto lub kompot w rozsądnych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, palce lizać.
Dziś zdradzimy wam wiekową recepturę na konfiturę z róży. Przepis na nią pochodzi z 1937 roku i gwarantuje uzyskanie idealnie słodkiej konfitury, bez nuty goryczki. Rarytas ten ma niebywały aromat, będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy herbaty. Szczyt sezonu na domowe przetwory przypada na sierpień i wrzesień. Jednak wiosną również pojawiają się rarytasy, które warto utrwalić, by cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Są nimi na przykład przeróżne, jadalne kwiaty, z których można przygotować syropy, nalewki czy konfitury. Dziś podamy wam stary przepis na konfiturę z płatków róży. Jest ona niezwykle aromatyczna i nie ma gorzkiego posmaku. Można nią smarować kromki bułki, dodawać do herbaty, deserów i ciast. Zachwyci was niepowtarzalnym smakiem.
Krówki to proste i pyszne cukierki karmelowe, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu- będą smakować tak, jak dawniej. Jak przyrządzić domowe krówki? Poznaj niezawodny przepis.Każdy z nas doskonale zna domowe krówki. Cukierki, które robiły dla nas nasze mamy i babcie, uwielbialiśmy wszyscy od najmłodszych lat. Krówki to nic innego, jak zastygnięta masa karmelowa zrobiona z cukru, masła i mleka.Te składniki zawsze są w każdej kuchni, więc jeśli masz ochotę na niezapomniany smak dzieciństwa, zrób domowe cukierki. Krówki gotuj 45 minut, jeśli mają być ciągnące, lub godzinę- jeśli wolisz, żeby słodycze były bardziej chrupiące.
Wielkanoc to święta pełne symboli, które nawiązują do życia wiecznego, odrodzenia. To czas radości, odkupienia. Babka jest ciastem, które oprósz wyśmienitego smaku i wyglądu, niesie ważne przesłanie. Co symbolizuje babka wielkanocna?Babka wielkanocna pieczona w specjalnej formie z kominem to ciasto pełne symboli. Jej kształt oraz dekoracje również nie są przypadkowe i nawiązują do najważniejszego wydarzenia w religii chrześcijańskiej- Zmartwychwstania. Babeczki wielkanocne pieczone w małych formach to tradycyjny składnik święconki. Poświęcone pokarmy spożywamy na śniadanie w Wielką Niedzielę na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa. W tym artykule dowiesz się, co jeszcze powinno znaleźć się w świątecznym koszyczku.W Wielkanoc nie może zabraknąć również rzeżuchy, która symbolizuje odrodzenie przyrody po zimie. Sprawdź, jak hodować i wykorzystać rzeżuchę w kuchni.
Keks siostry Anieli to doskonały pomysł na wielkanocne ciasto. Keks jest bardzo prosty, tani i szybki, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na pełen zapachu keks siostry Anieli.Keks to bardzo uniwersalne, smaczne i proste ciasto. Jest idealne zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc, jak i wyśmienity deser do kawy. Wyrośnięte, puszyste ciasto z kolorowymi, słodkimi dodatkami sprawi, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.Siostra Aniela dodaje do keksa rum i owoce kandyzowane, dzięki którym ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat. Gotową mieszankę owoców kupisz w każdym sklepie spożywczym lub markecie, możesz również przygotować ją samodzielnie z ulubionych składników.Do keksa dodaj morele, papaję, kiwi, daktyle, pomarańcze, rodzynki. Ciasto będzie miało wtedy idealny smak i będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie. Keks udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, a na wierzch poukładaj również owoce kandyzowane.
Masz mało czasu na przygotowanie świątecznych wypieków? Mamy niezawodny przepis na ekspresową babkę wielkanocną. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a do jej utarcia wystarczy 15 minut. Jest lekka, puszysta i bardzo smaczna. Doskonała zwłaszcza do kawy. Przy nadmiarze przedświątecznych obowiązków najlepiej sprawdzają się proste i szybkie receptury. Lubimy łatwe sałatki, mięsa, które należy wcześniej zamarynować, a także ciasta, które wystarczy tylko zmiksować. I właśnie przepis na takie ciasto prezentujemy poniżej. Spróbujcie, a na pewno się na nim nie zawiedziecie.