Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

mazurek
26.03.2022 21:54 Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis

Zdradzimy wam najprostszy przepis na niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Jak go zrobić? Wystarczy kruche ciasto posmarować tym składnikiem i całość upiec. Potem możecie dekorować mazurek waszymi ulubionymi polewami i bakaliami. Mazurek jest typowym ciastem wielkanocnym. Zwykle piecze się go na kruchym cieście, smaruje polewą, słodką masą lub czekoladą i dekoruje na przykład bakaliami. Dla przełamania słodkiego smaku, ciasto warto posmarować kwaśnym dżemem. Te dwa smaki doskonale się zbalansują, przekonajcie się o tym sami.

Ewa Wachowicz, sernik
22.03.2022 01:00 Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem

Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem. Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.

Racuchy
21.03.2022 01:00 Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis

Zobaczcie, jak zrobić obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Kogo nimi nie poczęstujecie, każdy będzie błagał o przepis. By placuszki były pięknie wyrośnięte, wystarczy tak naprawdę zastosować jeden trik. Koniecznie go przetestujcie, a nigdy nie zrobicie racuchów inaczej. By przygotować racuchy, wystarczy trochę mąki, mleka, drożdży i jajek. Po rozmieszaniu tych składników powstaje ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia. Jak się jednak okazuje i bez jajek da się zrobić puszyste racuchy. Wtedy jednak trzeba zwrócić większą uwagę na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Pomoże w tym kilkukrotne przemieszanie go i odstawienie.Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajekSkładniki:1,5 szklanki ciepłego mleka5 dag świeżych drożdży3 szklanki mąki3 łyżki cukrucukier waniliowy2 łyżki stopionego masła lub olejułyżeczka spirytusu lub wódki2 jabłkaolej do smażeniacukier puder do posypania

Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem?
21.03.2022 01:00 Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu

Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi. Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów. Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.

Ćwikła
19.03.2022 01:00 Prosty przepis na ćwikłę z chrzanem. Niezastąpiony wielkanocny dodatek

Ćwikła na wielkanocnym stole jest niezastąpionym dodatkiem, który można łączyć z wieloma pysznymi potrawami. Jeśli chcesz, aby ćwikła nabrała niesamowitego smaku, dosyp do niej 1 łyżeczkę cukru pudru. W taki sposób podbija się naturalną słodycz buraków, która może zostać zdominowana ostrością chrzanu. Ćwikła gotowa ze słoika kupiona w sklepie nie może równać się z domową. Własnoręcznie zrobiona charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, a także całkowitą naturalnością. Dodatek cukru pudru jest konieczny w przypadku buraków, które nie są wystarczająco słodkie. Cukier zmniejsza również intensywność chrzanu, która w innym wypadku może być za duża.

ciasto cappuccino
18.03.2022 01:00 Ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino idealne na weekend. Proste i absolutnie przepyszne

Jeśli myślicie o słodkości do kawy i nie tylko, mamy świetną propozycję. Przygotujcie ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino. Jest proste i absolutnie przepyszne, wprost idealne na weekend. Zrobicie je ze śmietanki kremówki, czekolady, herbatników i oczywiście kawy cappuccino.Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na niezawodną i szybką do przygotowania słodycz. Nie ma możliwości, że się nie udadzą, czy wyjdzie w nich zakalec. A robiąc je, oszczędzamy energię, bo nie wymagają pieczenia.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
18.03.2022 01:00 Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą. Prawdziwie wiosenne ciasto

Mazurek wielkanocny z budyniem i białą czekoladą to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej odsłonie. Kruchy spód migdałowy, słodki, aksamitny krem i wiosenne dekoracje z owoców i bakalii to połączenie, które cieszy i oczy i podniebienia. Poznaj przepis na wyjątkowy mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą.Mazurek i babka to ciasta, które piekę co roku na Wielkanoc. Tradycyjne wypieki smakują wyśmienicie i wyglądają świeżo i wiosennie, cieszą więc nie tylko wspaniałym smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem. Ciasta zawsze błyskawicznie znikają ze stołu.Mazurek z kremem budyniowym możesz udekorować tradycyjnie przy pomocy owoców kandyzowanych, płatków migdałowych, orzechów i stworzyć wyjątkowe wzory na cieście, przypominające np. bazie, które są symbolem i wiosny i Wielkanocy.Mazurek równie pięknie wygląda z plastrami świeżych owoców, np. z kiwi, grejpfrutem, pomarańczą, granatem. Każdy rodzaj dekoracji wygląda wspaniale na kruchym cieście z wysokimi rantami i słodkim, gęstym kremem.Jeśli szukasz pomysłu na pyszną babkę wielkanocną- tu poznasz przepis siostry Anastazji na wyjątkową babkę brzoskwiniową, wychodzi za każdym razem.

racuchy
18.03.2022 01:00 Pulchne niczym poduszeczka - lekkie racuchy na jogurcie greckim. Idealne na śniadanie i kolację

Szukacie pomysłu na szybki i prosty posiłek? Możecie przygotować pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie greckim. Są bardzo smaczne i sycące. Idealne zwłaszcza na śniadanie i kolację, ale sprawdzą się też na podwieczorek lub przekąskę. Racuchy niewątpliwie są bardzo smaczne. Kuszą też swoją puszystością i białą warstwą cukru pudru. Dziś dodamy do ciasta na racuchy jogurt naturalny, dzięki któremu nabiorą ciekawszego smaku i staną się jeszcze bardziej pożywne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

babeczki
18.03.2022 01:00 Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni

Zastanawiacie się, jakie słodkości zrobić na nadchodzące święta? Zachęcamy do przygotowania czekoladowo-marchewkowych babeczek wielkanocnych. Wystarczy dorzucić do ciasta trochę startej marchewki, a ciastka będą lżejsze i zdrowsze. Z pewnością też zachwycą waszych gości.Do klasycznych wypieków wielkanocnych należą baby, babki, mazurki i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować małe babeczki. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo są wygodne do jedzenia i bardzo smaczne. Można też im nadać apetyczny wygląd. Wystarczy trochę kremu na wierzchu i stosowna dekoracja. Dziś proponujemy przygotować babeczki czekoladowo-marchewkowe. To połączenie gwarantuje doskonały smak, niepowtarzalną konsystencję i sporo zdrowia. Bo oczywiście babeczki są słodkie, ale zawierają też dużo wartościowego kakao i zdrowej marchewki.

Mazurek wielkanocny jajko
18.03.2022 01:00 Mazurek wielkanocny jajko. Najpiękniejsze ciasto na święta

Mazurek wielkanocny jajko to pomysł na wyjątkowe ciasto w kształcie świątecznej pisanki. Kruche ciasto, słodka masa kajmakowa i dekoracje z bakalii i owoców to świetne połącznie, które skradnie serca wszystkim łasuchom, a przy tym wygląda przepięknie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny jajko.Mazurek wielkanocny z masą kajmakową to pomysł na wyśmienite, tradycyjne ciasto. Kruchy spód uformuj tak, aby powstał owalny kształt, przypominający jajko. Mazurek udekorowany bakaliami, orzechami i owocami wygląda jak piękna, wielkanocna pisanka.Kruche ciasto może się wybrzuszyć, dlatego przed pieczeniem wstaw je do lodówki, a następnie nakłuj widelcem już po formowaniu odpowiedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia.Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą.

racuchy
17.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość

Wiele osób uwielbia racuchy. A wiecie, dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość, co można zyskać dzięki jej dodatkowi. Z całą pewnością miękkość i puszystość, ale nie tylko. Zobaczcie, dla kogo soda jest dobrym wyborem.Racuchy to puszyste placuszki, które swą miękkość i wyrastanie zawdzięczają spulchniaczowi. Często dodaje się do nich drożdże, ale można też sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Soda i proszek do pieczenia mają tę przewagę nad drożdżami, że nie trzeba czekać, aż zadziałają. Ciasto można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Jednak to nie jedyna zaleta.

Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał?
17.03.2022 01:00 Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał? Zdradzamy najlepsze patenty

Sernik jest jednym z wypieków, które zapewne pojawią się na wielkanocnych stołach. Sekretem dobrze wyrośniętego ciasta, które nie opada po upieczeniu, jest studzenie go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sprawdźcie, co jeszcze pomoże wam osiągnąć pożądane efekty. Sernik można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Proponowaliśmy wam już pyszny specjał z dodatkiem gotowanego budyniu. Zdradzaliśmy też recepturę na delikatnie czekoladowy sernik marmurkowy. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym zbieramy patenty na uzyskanie wyjątkowo puszystego wypieku.

babka
16.03.2022 01:00 Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser

Przedstawiamy wam cudowny pomysł na deser. Jest nim babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia idealne na Wielkanoc. Zamiast piec ciasto w piekarniku, tym razem ugotujesz je w garnku. Dzięki temu będzie doskonale wyrośnięte i idealnie wilgotne. Babka jest typowym ciastem wielkanocnym. Piaskowa, cytrynowa czy drożdżowa nie tylko doskonale dekoruje świąteczny stół, ale też wybornie smakuje. Lubią ją duzi i mali, za delikatność, miękkość i wilgotność. Dziś jednak przedstawimy wam przepis na wyjątkowo wilgotne ciasto wprost z garnka.

szyszki z ryżu
16.03.2022 01:00 Kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Smak jak sprzed lat

Pamiętasz, jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Tak, to kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Z łatwością przygotujesz je w 10 minut i w ten sposób błyskawicznie przypomnisz sobie smak jak sprzed lat. Obiecujemy, że ta słodkość zachwyci smakiem i lekkością małych i dużych.Przepis na szyszki z ryżu preparowanego powstał w czasach, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru. Czasami pojawiały się cukierki krówki, a także preparowany ryż, które dały początek zupełnie nowej słodkości. Urzekła ona smakiem przede wszystkim dzieci, ale chętnie podjadali ją także dorośli. Ci, co jeszcze pamiętają smak szyszek, chętnie go sobie przypomną, a ci, którzy go nie znają, zachwycą się nim, jak tylko spróbują tego dawnego rarytasu. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szyszek z preparowanego ryżu, które jest screenem z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube. Prawda, że wyglądają kusząco?

Jak zrobić idealny mazurek wielkanocny
14.03.2022 01:00 Jak zrobić idealny mazurek wielkanocny? Mamy garść praktycznych porad

Mazurek wielkanocny z kajmakiem jest klasycznym wypiekiem, który gości na wielu wielkanocnych stołach. Sekretem idealnie kruchego spodu ciasta jest chłodzenie masy przed pieczeniem. Dzięki temu po upieczeniu uzyskujemy dobrze znaną, delikatnie kruchą strukturę, którą tak lubimy. Mazurek powinien być przyrządzany z wysokiej jakości składników. Jeżeli decydujemy się na klasyczną wersję, niech do masy trafi prawdziwe masło, żółtka ekologicznych jaj, przesiana krupczatka i drobny cukier lub cukier puder. Mąkę dodatkowo warto przesiać, by mieć pewność, że nie ma w niej zanieczyszczeń. Zagniatanie ciasta powinno być sprawne. Należy więc przygotować wszystkie składniki zawczasu, a kopiec z cukru i mąki uformować, zanim wyjmiemy masło z lodówki. Tłuszcz będzie się ogrzewał podczas formowania masy, więc czas jego siekania i mieszania z pozostałymi składnikami skracamy do minimum.

Ciasto bez pieczenia Milky Way
12.03.2022 01:00 Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

Macie ochotę na ciasto bez pieczenia o smaku dobrze znanego batonika? Przygotujcie deser Milky Way. Delikatna masa mleczna, którą przełożycie herbatniki, zachwyci gości. Koniecznie Sprawdźcie, jak smaczna jest ta kombinacja. Ciasta bez pieczenia często przygotowywane są z dodatkiem chrupiących ciastek. Wystarczy wspomnieć deser 3 bit czy budyniowy specjał Ewy Wachowicz. Milky Way łączy w sobie herbatniki i pyszny mleczny krem, którego smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?

Blok czekoladowy — Kultowe ciasto bez pieczenia
10.03.2022 01:00 Blok czekoladowy - Kultowe ciasto bez pieczenia. Przepis rodem z PRL-u

Blok czekoladowy jest dobrze znanym z barów mlecznych deserem bez pieczenia. Sekretem jego delikatnej konsystencji i wspaniałego smaku jest mleko w proszku. Odtwórzcie PRL-owski klasyk w domu i zachwyćcie całą rodzinę. Blok czekoladowy skusi każdego, kto choć trochę lubi desery zawierające kakao. Fani brownie i polanych czekoladą serników z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym smakołykiem. Połączcie delikatną masę kakaową z ulubionymi dodatkami, a uzyskajcie słodycz lepszy niż niejedna czekolada.

Domowe ptasie mleczko lepsze od sklepowego
10.03.2022 01:00 Domowe ptasie mleczko lepsze od sklepowego. Sprawdzony i prosty przepis

Ptasie mleczko jest deserem, któremu mało kto się oprze. Delikatną mleczną piankę pokrytą wyśmienitą czekoladą z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Jeżeli wykorzystacie cytrynową galaretkę, będzie jeszcze smaczniejsza niż kupowany w sklepie pierwowzór. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Oryginalne ptasie mleczko ma wiele wariantów smakowych. Sekretem pysznego smaku domowej wersji deseru jest cytrynowa galaretka. Nada ona piance lekkości i delikatnego orzeźwiającego smaku. Skusicie się?

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
09.03.2022 01:00 Pikantna surówka z czerwonej kapusty i chrzanu. Idealny dodatek obiadowy

Główne danie podane do obiadu bez surówki jest dla znacznej części smakoszy czymś niewyobrażalnym - chrupiący i świeży dodatek jest zwyczajnie obowiązkowy. Jeśli uważasz podobnie, przetestuj poniższą surówkę z czerwonej kapusty. Łącząc ją, między innymi, z dwoma łyżkami chrzanu, stworzysz coś obłędnie smacznego. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu pasuje do wielu obiadów, choć najbardziej zalecamy podać ją do dań mięsnych. Soczysta, a zarazem lekko pikantna kapusta świetnie podkreśla smak kotletów czy pieczeni. Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z własnoręcznie utartego chrzanu. Świeże korzenie można znaleźć z reguły na targowiskach i straganach. Jeśli nie masz do nich dostępu, dobrze spisuje się również ekologiczny chrzan tarty w słoikach.

Ciasto waniliowe
09.03.2022 01:00 Proste i smaczne ciasto waniliowe. Nikt mu się nie oprze

Ciasto waniliowe z białą czekoladą i borówkami to proste ciasto, które oczaruje smakiem każdego łasucha. Świeża wanilia, słodkie, puszyste ciasto i kwaśna borówka to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepisz na genialne ciasto waniliowe, idealne do kawy.Ciasto waniliowe to błyskawiczne ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić blaszkę do piekarnika. Ciasto jest wyrośnięte, puszyste, a słodka czekolada, wanilia i kwaśne borówki doskonale z sobą grają, tworząc naprawdę rewelacyjny smak.Laska wanilii jest bardzo aromatycznym dodatkiem do ciast. Do ciasta waniliowego potrzebujesz miąższu, czyli ziarenek. Pustą laskę wanilii wykorzystaj do zrobienia domowego budyniu lub tajskiego deseru z mango. Wystarczy, że dodasz laskę wanilii do mleka krowiego lub kokosowego i zagotujesz, a zyskasz fenomenalny smak. Świeża wanilia będzie też pysznym dodatkiem do domowego kompotu z owoców lub kawy. Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto do kawy- tu poznasz przepis na babkę z białą czekoladą i żurawiną, rozpływa się w ustach.

Co zrobić, żeby gofry wychodziły puszyste i chrupiące i nie opadały po upieczeniu?
08.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby gofry wychodziły puszyste, chrupiące i nie opadały po upieczeniu?

Gofry są pysznym deserem, który kojarzy nam się z wakacjami. Sekretem puszystego i chrupiącego po upieczeniu ciasta są proszek do pieczenia i cukier. Dzięki nim w masie zachodzi szereg procesów, które przyczyniają się do uzyskania pożądanego efektu. Za chrupiącą skórkę gofrów odpowiada cukier, który karmelizuje i zastyga na powierzchni ciasta. Spowalnia on też pracę glutenu, dzięki czemu gofry nie są gumowate. Proszek do pieczenia z kolei pod wpływem temperatury spulchnia i podnosi ciasto. Nie bez znaczenia jest ubijanie piany z białek — koniecznie z solą, która ją stabilizuje. Jednak bez dodatku klasycznego piekarniczego miksu gofry nie byłyby aż tak delikatne. Nie pomijajcie żadnych składników w recepturze, a gofry będą doskonałe.

Mazurek wielkanocny z kajmakiem
08.03.2022 01:00 Mazurek wielkanocny z kajmakiem. Przepis krok po kroku

Mazurek wielkanocny z kajmakiem to tradycyjne, kruche ciasto z niezwykłym nadzieniem- gęstą masą toffi. Mazurek udekorowany bakaliami, migdałami, czekoladą to ciasto o wyjątkowym smaku i przepięknym wyglądzie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem.Mazurek z kajmakiem jest bardzo prostym ciastem, którego smak i wygląd oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Słodkie, kruche ciasto w połączeniu z masą krówkową i pyszną dekoracją to już podstawowe ciasto na wielkanocnym stole. Dekorację do mazurka przygotujesz z dowolnych bakalii. Mazurek najczęściej zdobiony jest wzorami kwiatów i bazi. Płatki i bazie zrobisz z migdałów, oczka kwiatków np. z suszonej żurawiny, a łodygi lub gałązki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Ciasto musi wyglądać wiosennie i lekko.Aby ciasto wyszło idealnie, przed pieczeniem musi się odpowiednio schłodzić. Wstaw je na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj w taki sposób, żeby zostały ranty, które będą ramą dla całego wypieku. Ciasto przed pieczeniem nakłuj widelcem, żeby nie wybrzuszyło się w piekarniku.Mazurki przygotujesz z różnymi nadzieniami, z owocami, orzechami, konfiturą. Tu poznasz przepis na wyśmienity i oryginalny mazurek z chałwą.

Domowe krówki z 3 składników
07.03.2022 01:00 Domowe krówki z 3 składników. Zdradzamy najlepszy przepis

Macie ochotę na krówki? Nie musicie od razu biec do sklepu. Jeżeli macie w domu masło, cukier i mleko z powodzeniem przygotujecie je samodzielnie. Będą dużo lepsze. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Proponowaliśmy wam już krówki z patelni i pyszny deser bez pieczenia o smaku tych cukierków. Pora na jeszcze prostszy sposób, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa. Odrobina cierpliwości i trzy produkty wystarczą. Skusicie się?

buraczki zasmażane
07.03.2022 01:00 Jak doprawić buraczki na ciepło, żeby nie były mdłe?

Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do obiadu. A wiesz, jak doprawić buraczki na ciepło? Jakie przyprawy podbiją ich smak, a jakie przyćmią? Przeczytaj nasz materiał, a już zawsze serwowane przez ciebie buraczki będą zachwycać wspaniałym smakiem. Buraczki na ciepło są jednym z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Doskonale pasują do duszonych i pieczonych mięs, a także do kotletów mielonych. Najlepiej harmonizują zestawione z gotowanymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée. Na smak tego obiadowego dodatku największy wypływ ma jakość buraków. Jeśli są soczyste, słodkie i aromatyczne, nie potrzebują zbyt wielu przypraw. Jeśli jednak nie są pełne smaku, musisz go podbić dodatkami.

Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”
06.03.2022 01:00 Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”. Zapomnij o innych deserach

Ciasta bez pieczenia są proste w wykonaniu i efektowne. Rafaello, które wam proponujemy, łączy w sobie pyszne słone krakersy i delikatny smak kokosa, który z pewnością przypadnie do gustu amatorom popularnych pralinek. Spróbujcie go koniecznie. Tak delikatnego deseru dawno nie próbowaliście. Ciasta bez pieczenia nierzadko są niezwykle łatwymi w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smacznymi deserami. Część z was z pewnością sprawdzą już przepis na kultowe tiramisu czy sernik na zimno z morelami. Przyrządzony na słonych krakersach Rafaello spodoba się nie tylko dzieciom.

Szybki sos do ryżu z niczego
04.03.2022 01:00 Szybki sos do ryżu z niczego. Najprostszy przepis

Pomysł na ekspresowy obiad? Ryż w słodkim sosie śmietankowo- waniliowym z rodzynkami. Sos jest bardzo szybki w przygotowaniu i zrobisz go błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki sos do ryżu i stwórz pyszny obiad na słodko.Ryż jest bardzo uniwersalny, pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Do dań wytrawnych i dań na słodko, do mleka, śmietany, mleka kokosowego, owoców, rodzynek, bakalii, czekolady, do wszystkiego i zawsze smakuje wyśmienicie.Szybki sos do ryżu z niczego to sos o smaku śmietankowym z wyczuwalną wanilią. Do sosu dodaję rodzynki, aby urozmaicić całe danie. Ryż z sosem jest świetny na obiad, ale i na pożywne śniadanie lub podwieczorek. Jeśli szukasz pomysłu na ryż na słodko- tu poznasz przepis na kokosowy ryż z mango, czyli tradycyjny deser prosto z Tajlandii.

przypalony garnek
04.03.2022 01:00 Jak wyczyścić garnek ze spalenizny?

Gotując potrawy, nieraz o nich zapomnimy, co skutkuje wykipieniem lub przypalenizną. W tym drugim przypadku potrawa często jest nie do uratowania. A co z garnkiem? Jest szansa, że da się go przywrócić do poprzedniego stanu. Sprawdźcie, jak wyczyścić garnek ze spalenizny. Mamy na to swoje patenty. Tak naprawdę to, czy garnek da się uratować, zależy od materiału, z którego został wykonany. Jeśli jest to garnek emaliowany, bardzo często zniszczenia są nieodwracalne. Przegrzanie takiego garnka może skutkować nie tylko przypalenizną, ale też odpryśnięciem wewnątrz emalii. Wtedy garnek nie nadaje się już do użycia w kuchni. Podobnie może być z patelniami, rondlami czy garnkami pokrytymi powłoką teflonową.Na szczęście coraz częściej w naszych kuchniach korzystamy z garnków ze stali nierdzewnej lub garnków ceramicznych. Dość łatwo utrzymać je w czystości, a nawet usunąć z nich ślady przypalenizny. W jaki sposób? Poznajcie kilka patentów.

zabielanie kawy
04.03.2022 01:00 Czy zabielacz do kawy jest szkodliwy?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Jedni preferują kawę czarną, inni piją wyłącznie zabielaną. Popularnym dodatkiem do kawy obok mleka i śmietanki są zabielacze. Dziś powiemy wam, czy używany na potęgę zabielacz do kawy jest szkodliwy.Dzięki zabieleniu kawa nabiera łagodniejszego smaku i staje się jakby słodsza. Niektórzy dolewają więc do małej czarnej mleko lub śmietankę, ale wiele osób za najsmaczniejszy dodatek do kawy uważa zabielacz. Niestety ten popularny produkt może poważnie zaszkodzić. Przeczytajcie dlaczego.