Polska doczekała się ustawy dotyczącej wprowadzenia kaucji na puste butelki plastikowe, szklane i puszki aluminiowe. Program ma na celu poprawę jakości środowiska. Kiedy wejdzie w życie kaucja za butelki i gdzie będziemy mogli je zwrócić?Po wielu latach w końcu doczekaliśmy się projektu ustawy dotyczącej kaucji na butelki plastikowe, szklane i aluminiowe puszki. Polska niestety jest jednym z nielicznych krajów Unii Europejskiej, w których do tej pory kaucja obejmuje wyłącznie nieliczne butelki szklane.Wprowadzenie kaucji ma za zadanie zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska. Śmieci i puste butelki w Polsce znajdziemy praktycznie na każdym chodniku, w parku, placach zabaw, skwerach i lasach. Zwrot kaucji ma dodatkowo zachęcić wszystkich do sprzątania po sobie.W krajach, w których wprowadzono i kaucję i segregację plastików, szkła i aluminium, nie spotkamy małego wysypiska w lesie. Ustawa dotycząca kaucji to więc ogromny krok w kierunku poprawy stanu naszego środowiska, o które powinniśmy dbać.
Napoleonka bez pieczenia jest pyszną odsłoną dobrze znanego deseru, która idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie mamy piekarnika albo czasu, by angażować się w przyrządzanie smakołyku z ciasta francuskiego. Będzie równie smaczny, co tradycyjny. Sprawdźcie koniecznie. Napoleonka bez pieczenia jest kolejnym — po smakowitych propozycjach inspirowanych znanymi słodyczami takich jak deser 3Bit czy pyszne Raffaello — deserem, którego przygotowanie nie będzie wymagało ogromnego doświadczenia kulinarnego. Wypełniony budyniem rarytas skradnie niejedno serce. Spróbujecie?
Jeśli uważacie ciasto drożdżowe za pracochłonne, teraz zmienicie zdanie na ten temat. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ręczymy, że nie ma łatwiejszego ciasta, bo tu nie używa się nawet miksera. Dorzucie do niego sezonowe owoce, posypcie kruszoną i upieczcie. Po godzinie wyborny łakoć będzie gotowy. Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Jednak niektórzy mają opór przed jego przygotowaniem. Dlaczego? Chodzi oczywiście o długie, ręczne wyrabianie i o czas potrzebny do wyrastania. Ewa Wachowicz skutecznie omija jednak proces wyrabiania ciasta, bo jedynie przesypuje składniki w misce. A gdy ciasto wyrośnie, pozostaje tylko jego upieczenie.
Czy wiesz, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Do tego celu potrzebujesz tylko jednego przedmiotu. Sięgnij mianowicie po zapałkę, a wkrótce przekonasz się, czy kupiłeś naturalny, pszczeli miód. Poznaj też inne, sprawdzone sposoby na rozpoznanie fałszowanego miodu. Miód jest niezwykle zdrowym produktem, po który bardzo chętnie sięgamy. Niestety nie należy do najtańszych. Z tego powodu dla wielu osób atrakcyjna cena miodu jest bardzo kusząca. Nie zawsze jednak kryje się za nią prawdziwy, pszczeli produkt. Sprawdź, w jaki sposób poznać, czy miód jest prawdziwy.
Pączki nie należą do lekkich deserów. Przygotowanie ich w piekarniku może jednak sprawić, że nie będą aż tak obciążające. Zrobienie ich też jest nieco prostsze niż w przypadku wyrobów smażonych. Zdecydowanie warto się skusić — zjemy z przyjemnością, a bliscy będą zachwyceni słodką przekąską. Spróbujecie? Po pączki najchętniej sięgamy w Tłusty Czwartek. Obok faworków, są jednym z bardziej popularnych słodyczy tego dnia. Jeśli jednak macie na nie chęć poza „sezonem”, a na myśl o smażeniu rarytasu chcecie zrezygnować, koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę. Lekki i pyszny deser jest na wyciągnięcie ręki.
Ciasto drożdżowe z kruszonka i śliwkami to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Puszyste, wyrośnięte ciasto z dodatkiem owoców sezonowych zapieczonych pod słodką kruszonką wprost rozpływa się ustach. Poznaj przepis babci na ciasto drożdżowe z kruszonką, jest idealne do kawy.Ciasta drożdżowe są wręcz stworzone do zapiekania ich z sezonowymi owocami. Drożdżowiec z kruszonką będzie smakował bosko z truskawkami, rabarbarem, jagodami, wiśniami, malinami i śliwkami. Koniecznie musisz spróbować każdej wersji.Ciasto ze śliwkami jest wyrośnięte, delikatne, a smak owoców doskonale uzupełnia jego smak i sprawia, że drożdżowiec nie jest suchy w środku. Ciasto drożdżowe koniecznie musi mieć również kruszonkę. Słodka posypka z cukru, mąki i masła po zapieczeniu tworzy doskonałe wykończenie ciasta.Pamiętaj, aby przed przygotowaniem ciasta zrobić zaczyn drożdżowy. Drożdże nie wyrosną, jeśli dodasz do nich za zimne lub za gorące produkty. Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast musi być ciepłe, ale również nie za gorące, ponieważ zabije drożdże, przez co ciasto nie urośnie.Ze śliwkami przygotujesz nie tylko ciasta, ale i owsiankę na śniadanie i dania główne- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi ze śliwkami na słodko, rozpływają się w ustach.
Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru? Wystarczy dodać do torebki lub pojemnika kawałek chleba, a po chwili cukier wróci do poprzedniego stanu i będzie idealnie sypki. Dowiedz się również, jak przechowywać cukier, aby się nie zbrylił.Zbrylony cukier w cukiernicy lub torebce to niestety częsty problem. Duża wilgotność pomieszczenia, stawianie cukiernicy blisko kuchenki gazowej lub przypadkowe zalanie produktu wodą to główne przyczyny powstawania grudek i zbrylenia słodkiego produktu. Cukier przechowujmy w szklanych pojemnikach do tego przeznaczonych. Słoiki do cukru na pokrywce mają umieszczoną gumkę, która doskonale uszczelnia i tym samym nie dopuszcza do przedostania się wilgoci i wody do środka. Nie tylko cukier wymaga odpowiedniego przechowywania. Poznaj najlepszy sposób przechowywania soli, dzięki któremu popularna przyprawa będzie idealnie sypka i nie powstaną w niej grudki.
Lubisz fasolkę szparagową? A wiesz, jak ją przyrządzić, by była smaczna i zdrowa? Kluczowa jest jednak zasada, a mianowicie nie należy jej zbyt długo gotować. Rozgotowana nie tylko nie wygląda apetycznie, ale też nie jest zbyt smaczna i zawiera mniej składników odżywczych. Niektórzy na fasolkę szparagową czekają wiele miesięcy. Niestety sezon na nią trwa dość krótko, a mrożona, to już nie to samo co świeża. Fasolka doskonale smakuje ugotowana, ale można ją też dodawać do różnych potraw, np. zup, zapiekanek, sałatek. Oprócz tego, że doskonale smakuje, ma też wysoką wartość odżywczą. Jest bogata w błonnik, białko, witaminy i sole mineralne. Dzięki zawartym składnikom pozytywnie wpływa na układ nerwowy, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, usprawnia krążenie. Zwiększa też odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i złogów.
Pomysł na szybki deser bez pieczenia? Przygotuj deser z bananów z lekkim, śmietanowym kremem, czekoladą i nasączonymi w kawie biszkoptami. Deser wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na błyskawiczny deser bez pieczenia z bananów, prośby o dokładkę są gwarantowane.Desery bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, to błyskawiczny deser z bananów jest idealną opcją. Słodkie, dojrzałe owoce w połączeniu z aksamitnym kremem, czekoladą i biszkoptami to rewelacyjne połączenie.Krem z mleka, budyniu i słodkiej śmietanki kremówki jest lekki jak chmurka, puszysty i doskonały w smaku. Deser koniecznie uzupełnij biszkoptami nasączonymi w mocnej, czarnej kawie. Bananowe słodkości znikają jeszcze tego samego dnia, wszyscy proszą o dokładkę.Do przygotowania kremu wykorzystaj słodką kremówkę. Musi być jednak bardzo mocno schłodzona, w przeciwnym razie zamiast bitej śmietany otrzymasz rozwarstwioną lub zważoną masę, która nie będzie nadawać się do przygotowania kremu.Jeśli masz ochotę na równie pyszny deser bez pieczenia- tu poznasz przepis na cytryniak, czyli ciasto na biszkoptach z kremem cytrynowym, jest lekkie z bardzo orzeźwiającą nutą.
Nowe, niższe ceny w Lidlu już od dzisiaj. Sieć sklepów przygotowała akcję promocyjną dedykowaną Dniu Dziecka. Ceny słodyczy, czekolad i innych słodkości są bardzo atrakcyjne i zachęcają do zakupów. Co przygotował od poniedziałku?W środę obchodzimy Dzień Dziecka i w związku z tym szczególnym dniem, sieć sklepów Lidl przygotowała akcję promocyjną obejmującą wszystkie lody, ciastka, żelki, czekolady. Dzieci z pewnością będą zachwycone z otrzymania słodkiego upominku w dniu ich święta.Od poniedziałku w Lidlu, oprócz promocji na słodycze, kupimy świeże warzywa, owoce, mięso i inne produkty w bardzo okazyjnych cenach. Kilogram łopatki wieprzowej jest tańszy o 35% i kosztuje 10,99 zł. Promocja obejmuje również polskie jajka ściółkowe i ekologiczne. 10 sztuk kupimy w promocji od 5,59 zł do 7,49 zł, w zależności od rodzaju produktu. Przy zakupie jajek drugie opakowanie będzie tańsze aż o 50%.Jeśli chcesz samodzielnie przygotować słodką niespodziankę dla Twojego dziecka- tu poznasz przepis na muffinki z białą czekoladą i malinami, znikną jeszcze tego samego dnia.
Sernik na bazie twarogu i mascarpone jest smakowitym i aksamitnym w odbiorze wypiekiem. Przełamując tę delikatną słodycz nutami kokosa i kruchą bezą z dodatkiem kokosowych wiórków przygotujecie wykwintny deser, który w smaku podobny będzie do Raffaello. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Serniki są jednym z częściej wybieranych ciast. Krakowski czy baskijski — niezależnie od dodatków deser skradnie niejedno serce. Królewski specjał z kokosową bezą i śmietanką z aromatycznego owocu, który tym razem wam proponujemy, spodoba się nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Skusicie się?
Cukier waniliowy jest popularnym dodatkiem do deserów nadającym im przyjemny posmak i aromat. Kupowany w sklepie produkt często jednak jest produktem z niewielką ilością prawdziwej wanilii. Dodatkowo domowa wersja jest znacznie tańsza. Dlatego warto przygotować słodką przyprawę samodzielnie. Wystarczą zaledwie dwa składniki i 5 minut. Spróbujecie? Cukier waniliowy można przygotować dosłownie w chwilę. Ma on naprawdę wiele zastosowań i warto mieć go w swojej kuchni. W przeciwieństwie do dostępnych w sklepach produktów będzie bardziej aromatyczny i pozbawiony dodatków, a także o wiele tańszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, cukier o przyjemnym zapachu dodać do sernika czy naleśników. Dzięki niemu smakołyku nabiorą pięknego zapachu. Przy okazji dostarczymy sobie cennych składników, które wspomogą pracę serca, zadziałają przeciwzapalnie czy wspomogą nasz organizm w redukcji masy. Wystarczy zwykły cukier kryształ i kupiona w sklepie laska wanilii.
Jak uprzyjemnić dzisiejsze święto? Możecie przygotować prostą tartę z truskawkami. Będzie ona idealnym deserem na Dzień Matki. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem pełna smaku. Doskonałe, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach, do tego krem z mascarpone i aromatyczne truskawki. Czego chcieć więcej?Tartę piecze się zazwyczaj na cieście kruchym lub francuskim. To pierwsze jest zdecydowanie łatwiejsze do samodzielnego przygotowania. Oczywiście, żeby było smaczne, trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Na co więc zwrócić uwagę?W kruchym cieście istotne są proporcje. Nie należy do niego dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Jeśli chodzi o mąkę, to najlepiej wybrać krupczatkę. Jest kaszkowata, co zwiększa kruchość i delikatność ciasta. Warto też użyć dobrze schłodzonych składników, a zwłaszcza masła i jajek.
Ciasto z rabarbarem jest delikatnym słodko-kwaśnym deserem, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Sezonowe warzywo jest soczyste i przyjemnie kontrastuje z lekkim, puszystym plackiem. Przygotowanie jest niezwykle proste i zdecydowanie warto spróbować. Ciasto z rabarbarem jest kolejnym deserem — po szarlotce czy jogurtowym specjale z owocami — który ma szansę na dłużej zagościć waszych domach. Delikatne, słodkie ciasto pysznie łączy się z kwaśnym warzywem, sprawiając, że całość nabiera lekkości i staje się przyjemnie orzeźwiająca. Skusicie się?
Jest ciepło, więc lody cieszą się coraz większym powodzeniem. Jednak cena gałki lodów w Warszawie jest zaskakująca. Zdjęcie paragonu z lodziarni obiegło sieć i wywołało wielkie zdziwienie wśród wielbicieli letnich słodkości. Takich cen lodów chyba jeszcze nie widzieliście. Od kilku miesięcy ceny produktów spożywczych idą w górę. Wpływ na to ma wiele czynników, wśród nich podwyżki cen gazu, energii i paliw, inflacja, ale też wojna na Ukrainie. Co prawda eksperci zapowiadali podwyżki cen lodów, ale wygląda na to, że są trochę przesadzone.
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Zrób więc bliskim pyszną niespodzianką i upiecz ciasto drożdżowe z rabarbarem. Placek zapieczony z kruszonką jest puszysty, wyrośnięty, a słodycz rewelacyjnie łączy się z kwaśnymi łodygami. Poznaj przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie w towarzystwie sezonowych owoców. Przygotujesz je np. z truskawkami, śliwkami i właśnie rabarbarem. Drożdżowy placek z kruszonką jest doskonałym deser do kawy i herbaty w upalne dni. Wszyscy je uwielbiają i proszą o dokładkę, więc cała blacha znika zwykle w jeden, maksymalnie dwa dni.Placek drożdżowy wymaga odpowiedniego przygotowania, aby był wyrośnięty i puszysty. Kluczowy jest tutaj zaczyn ze świeżych drożdży, który nie urośnie, jeśli dodasz do niego zimne lub gorące mleko.Całe ciasto przed pieczeniem musi stać około 45 minut do godziny w ciepłym i suchym miejscu, dzięki czemu naturalnie podwoi swoją objętość. Ciasto koniecznie przykryj czystą ściereczką, która utrzyma odpowiednią temperaturę i zapobiegnie wysuszeniu masy.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym.
Jak zrobić sernik bez spodu? Wystarczy kilka podstawowych produktów na sernik, skóra kandyzowana z pomarańczy, skórka z cytryny, a ciasto będzie lekkie, puszyste i z orzeźwiającą nutą cytrusów. Poznaj prosty przepis na sernik bez spodu z twarogu.Sernik to jedno z tych ciast, które można jeść dziennie, a ich smak nigdy się nie znudzi. Przepisów na sernik jest bardzo dużo, od serników na zimno, po pieczone w kąpieli wodnej. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo puszysty, lekki sernik o orzeźwiającym aromacie, to sernik bez spodu jest przepisem właśnie dla Ciebie.Sernik z dodatkiem cukru wanilinowego, otartą skórką z cytryny i skórką kandyzowaną pomarańczową jest sernikiem doskonałym. Puszysty, o cytrusowym aromacie wprost rozpływa się w ustach. Cukier udekoruj cukrem pudrem, będzie prezentował się bardzo apetycznie.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, to bardzo ważne, inaczej ciasto może nie urosnąć tak, jak powinno. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu. Uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto przez około 20-30 minut, dopiero później wyjmij blachę na blat, dzięki czemu sernik nie opadnie i się nie pokruszy.Upiecz również sernik japoński. Jest równie pyszny, delikatny i lekki jak pianka- tu poznasz przepis na wyrośnięty sernik japoński, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Chcecie szybko zrobić pyszne ciasto? Polecamy błyskawiczną stefankę Bogusi, czyli miodownik w nieco innej wersji. Będzie idealne na weekend i doskonałe do kawy. Dodajcie tylko do ciasta 2 łyżki miodu, a deser zyska niepowtarzalny smak i wilgotność. Są domy, w których weekend nie obędzie się bez ciasta. Jest wtedy więcej czasu na jego przygotowanie, ale też większa ochota na jedzenie słodkiego. Oczywiście nikt nie lubi tracić zbyt dużo czasu na pichcenie w kuchni, dlatego proste wypieki są w cenie. Dziś proponujemy wam łatwy, przekładany wypiek. Do ciasta dodajcie koniecznie trochę miodu, a poprawi on smak i doda przyjemnego aromatu. Krem do przełożenia wykonacie z mleka i kaszy manny. Ciasto będzie lekkie i niezbyt słodkie.
Przechowujesz jabłka w kuchni tak, jak na zdjęciu? Popełniasz błąd. Sprawdź, jak najlepiej przechowywać te owoce, by długo zachowały doskonałe walory. Dajemy wam garść najważniejszych porad, a najważniejsza z nich brzmi — trzymaj jabłka w chłodzie. Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców na świecie, a Polska przoduje w ich produkcji. Świeże jabłka zbiera się latem i jesienią, a późne odmiany można jeść niemal do następnych zbiorów. Choć jabłka uchodzą za trwałe i bardzo odporne owoce, w rzeczywistości wcale tak nie jest. By zachowały swoje walory w jak największym stopniu i nie psuły się, trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Sprawdź, jak powinno się przechowywać jabłka.
Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu. Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.
Zrobiło się ciepło, więc lody cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W związku z tym Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Okazuje się, że ich skład nie jest najlepszy. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać dobrej jakości lody. Lody można kupić przez cały rok, ale największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Są nie tylko smaczne, ale też doskonale schładzają i orzeźwiają. Do przygotowania tradycyjnych lodów wystarczy w sumie śmietanka lub mleko, żółtka i trochę cukru. Jednak skład kupnych lodów jest o wiele dłuższy. I nie jest to dobra oznaka. Na co uwagę zwróciła też na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka.
Mamy dla was przepis na doskonałą zupę owocową z dodatkiem kisielu. Dzięki dodatkowi słodkiej niespodzianki potrawa zachwyca niezwykłą konsystencją. Zupa nie jest wodnista jak zazwyczaj, ale gęsta i zawiesista, a przy tym oczywiście lekka i słodka. Dokładnie taka, na jaką masz ochotę w ciepłe dni. W ciepłe dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Nawet w porze obiadowej nie chce nam się jeść pożywnych mięs, tłustych sosów czy sycących zup. Wolimy raczej dania lekkostrawne, delikatne, a najlepiej orzeźwiające. Jedną z takich potraw idealną na upał jest zupa owocowa. Lubią ją dzieci i dorośli. Świetnie sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale też na obiad. Zagęścimy ją jednak kisielem, dzięki czemu zyska niepowtarzalną konsystencję.
Zupa nic jest dobrze znanym w niektórych częściach polski deserem z czasów PRL. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować go w wersji bardziej eleganckiej — z wyśmienitymi piankami bezowymi. Przepis jest niezwykle prosty, a smakołyk z pewnością skradnie serca waszych gości. Nie możecie tego przegapić. Zupa nic, znana też jako deser Pływające Wyspy, jest kolejną słodką propozycją znanej kulinarnej celebrytki. Po pysznym serniku budyniowym czy wilgotnym i puszystym biszkopcie z odrobiną oliwy czas na klasykę, której najmłodsi raczej już nie pamiętają. Prosta w przygotowaniu pozycja naprawdę może olśnić. Skusicie się?
Biszkopt to dość wymagające ciasto, często opada, kruszy się lub wcale nie wyrasta. Wystarczy jednak, że do ciasta dodasz odrobinę octu spirytusowego, a biszkopt zawsze będzie puszysty i pięknie wyrośnięty. Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt?Biszkopt z dodatkiem octu wychodzi świetnie za każdym razem. Ocet doskonale rozpulchnia ciasto, sprawiając, że nasze wypieki są bardzo puszyste i rewelacyjnie wyrośnięte. Ocet wymieszaj z żółtkami i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do pozostałych składników.Pamiętaj również, aby nigdy od razu nie wyciągać biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól mu stopniowo stygnąć. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że delikatne ciasto opadnie lub się pokruszy.Biszkopt to rewelacyjna baza do tortów. Wyrośnięte blaty sprawią, że torty przełożone kremami będą jeszcze wyższe i piękniejsze. Z biszkoptem zrobisz również inne ciasta, np. wiosenne ciasto z truskawkami i galaretką, jest pyszne i lekkie.
Uwielbiasz owoce ze zdjęcia? A wiesz, dlaczego warto jeść agrest i co najlepiej z niego przygotować? Te smaczne owoce skrywają wiele sekretów, a zrobisz z nich np. kultowy specjał, czyli orzeźwiający, kwaskowy kompot. Poznaj też inne możliwości agrestu. Agrest znany jest u nas od dawna. W wielu ogródkach rosną niepozorne krzaczki, na których latem dojrzewają żółtawe albo czerwonawe owoce. Niektóre są gładkie, inne pokryte delikatnymi włoskami. Agrest jest spokrewniony z porzeczką i ma podobne do niej właściwości. Również jest cierpkawy, choć dobrze dojrzałe owoce potrafią być słodkie. Świetnie smakuje jedzony na przekąskę, można też robić z niego pyszny kompot i różne przetwory, np. dżemy.
Chcesz osłodzić sobie życie? Może upieczesz z nami łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym? Obiecujemy, że nie skończysz na jednym kawałku. Smak tego duetu wciąga bowiem nie tylko łasuchów. Sprawdź więc, czy masz w swoich zapasach słoiczek dżemu i do dzieła. Ciasto czekoladowe znacie pewnie w nie jednej odsłonie. Popularny jest murzynek, a także Brownie, ale przepisów na to lubiane ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli jednak chcecie otrzymać ciasto o dość lekkiej konsystencji i przyjemnej wilgotności, dodajcie do niego dżem. Jaki? Najlepiej wiśniowy, bo jego wyrazisty smak doskonale komponuje się z czekoladą.
,,Kokosowa śnieżynka" przepisu siostry Anastazji to idealny deser dla całej rodziny, sprawdzi się również jako eleganckie ciasto podczas większych uroczystości i spotkań. Warstwowy deser przełożony trzema różnymi masami smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej.Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów na dania główne, desery i ciasta. Wszystkie wypieki przygotowywane według jej receptury smakują wyśmienicie i wyglądają przepięknie. Specjalnością siostry Anastazji są ciasta warstwowe, przekładane pysznymi kremami o różnych smakach, które w połączeniu dają niesamowity efekt.Ciasto kokosowe siostry Anastazji to aż trzy placki, a każdy z nich przełożony jest innym kremem. Masa budyniowa, masa mleczna z galaretką cytrynową i podsmażone wiórki kokosowe to rewelacyjne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować.Jeśli masz ochotę na równie pyszne ciasto warstwowe od siostry Anastazji- tu poznasz przepis na ciasto ,,puszek" z migdałami i kajmakiem, jest idealne do kawy.
Przetwory na zimę to nie tylko ogórki kiszone, czy marynowane grzyby. To również nasze, polskie owoce, które wygrzane w letnim słońcu, mają fenomenalny smak. Koniecznie przygotuj więc czereśnie w syropie, to prosty przepis bez gotowania i drylowania owoców, to smak dzieciństwa.Świeże, tyle, co zerwane z drzewa czereśnie to smak mojego dzieciństwa, podobnie jak kompot z tych owoców i przetwory w postaci czereśni zalanych słodkim syropem. Do tej pory uwielbiam zimą dodać owoce do herbaty, zrobić z nich kompot, czy wyjeść łyżeczką pół słoiczka. Czereśnie bez drylowania, wyłącznie zalane syropem z wody i cukru to błyskawiczny sposób na zatrzymanie obłędnego smaku na cały rok. Pamiętaj jednak, aby czereśnie wkładać do wyparzonych słoików, a po zakręceniu wieczek koniecznie pasteryzuj przez kilka minut. Dzięki pasteryzacji czereśnie będą idealnie soczyste, świeże i pyszne aż do następnego sezonu. Moja babcia, oprócz tradycyjnych przetworów, dżemów i czereśni w syropie, robiła również sok z aronii, sok z malin. Syropem z wody i cukru zalewała również świeże truskawki, które później były świetną bazą do kompotu, czy zupy owocowej z makaronem. Słodką zupę pochłaniałam w dzieciństwie w hurtowych ilościach. Koniecznie przygotuj owocową swojemu dziecku, będzie zachwycone.