Z okazji kupna nowego miksera zapragnęłam upiec ciasto kakaowe. Zamiast szukać przepisu w internecie, zwróciłam się o pomoc do koleżanki. Wiem, że lubi piec, poza tym miałam okazję kosztować jej pysznych przepisów już nie raz. Gdy spojrzałam na listę składników, otworzyłam czy ze zdumienia.
Kochasz niepowtarzalną atmosferę świąt Bożego Narodzenia i chcesz, by wyrażała się zarówno w smakach, jak i wystroju? Zaproponuj domownikom pomarańcze w czekoladzie – przepyszną i prostą słodką przekąskę, którą można zrobić nawet wspólnie z dziećmi, powiesić na choince i… podjadać.
Nikt się tego nie spodziewał. Wigilijny stół Polaków należy do barszczu lub grzybowej. Śląsk ma swoją siemieniotkę, ale najbardziej oryginalna polska zupa wigilijna to prawdziwe zaskoczenie.
W tym roku nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia. Żeby łatwiej przeczekać Adwent, po raz pierwszy upiekłem maślano-szafranowe ciasteczka świętej Łucji. Już wiem, że zanim przyjdą święta, ciasteczka (a właściwie – bułeczki) będą pachniały w moim domu jeszcze wielokrotnie.
Pieczenie pierniczków jest s obowiązkowym punktem świątecznych przygotowań w wielu domach. Bez sprawdzonego przepisu nie wyjdą, a ja znam jeden całkiem niezły. Ciasteczka rozpływają się w ustach i kuszą słodkim nadzieniem. Musicie i ich spróbować.
Masz ochotę na pyszną słodką przekąskę? Zapomnij o spędzaniu długich godzin w kuchni i wydawaniu krocia na zakupy. Sprawdź, jak z zaledwie 4 składników zrobić deser nie tylko smaczny, ale też efektowny. Cała praca zajmie dosłownie kilka minut.
Listopad nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz powodują przeziębienia, którym często towarzyszy uporczywy kaszel. Jak go zwalczyć i zadbać o gardło? Polecamy doskonały przepis na syrop z taniego i łatwo dostępnego produkt. Znajdziecie go w każdym warzywniaku.
Wiemy, która czekolada w Polsce jest najlepsza. Badaliśmy te, które są dostępne w dużych sieciach handlowych i kosztują mniej niż 7 złotych. Test w ciemno wyłonił zwycięzców.
Ten deser zapewne znano w średniowieczu. Jest całkiem możliwe, że mógł go jadać Władysław Jagiełło. Przepis na takie kruche ciasto pojawia się w wielu książkach kucharskich z epoki. Moja rodzina za nim przepada.
Jesienią lubię zjeść coś słodkiego, ciepłego i aromatycznego. Ten deser napełnia zapachem cały dom a goście wyjadają resztki z blachy. Kwadrans przygotowań, zero odmierzania, a efekt zwala z nóg.
Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.
Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.
Syrop wzmacniający odporność przyda się każdemu. Prostą miksturę z dwóch składników zrobicie już w dwa dni. Składniki wystarczy wymieszać i czekać. Przepis od razu mnie zachwycił, a domownicy pokochali smak wyrobu.
Pańska skórka jest przysmakiem popularnym głównie na Mazowszu i w Małopolsce. To słodki biało-różowy cukierek, który można kupić we Wszystkich Świętych w okolicach cmentarzy. Dzięki temu banalnemu przepisowi sama przygotowuję pańską skórkę. Polecam tę prostą recepturę.
Wafle z kremem potrafią być bardzo smaczne. Kiedy okazało się, że moja mama ma przepis na słodycze, którymi zajadałam się w dzieciństwie, musiałam spróbować je odtworzyć. Wyszło naprawdę dobrze. Poniżej dzielę się ty prostym, ale pysznym przepisem.
Czy przepisy z internetu zawsze są nieomylne? Niestety nawet te z filmowym instruktażem mogą wprowadzić nas w błąd. Przekonałam się o tym ostatnio, robiąc banalne ciasto z gruszkami. Choć wyszło przyzwoicie, do ideału sporo mu brakowało.
Szukasz sposobu na pyszną i szybką kolację? Koniecznie wypróbuj te smażone placki. Moja cała rodzina wprost się nimi zajada. Wystarczy podać do nich szklankę mleka i doskonały posiłek gotowy.
Macie ulubiony przysmak z dzieciństwa? Moim są ciastka w kształcie grzybów spod ręki mojej mamy. Mimo imponującego wyglądu są banalnie proste w przygotowaniu. Do tego wszystkiego smakują obłędnie pysznie.
Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
Mój dziadek gotował folię aluminiową w garnku. Ta czynność zawsze mnie dziwiła. Zastanawiałam się, po co dziadek, to robi? Jednak teraz sama tak postępuję i jestem zadowolona z efektów. Wyjaśnię, dlaczego, tak robię.
Smażona cebulka jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Podawana wprost z patelni ma wielu zwolenników. Okazuje się, że jej smak możemy jeszcze bardziej podkręcić i sprawić, że będzie o niebo lepsza niż zazwyczaj. Wszystko dzięki odrobinie pewnego produktu, który pewnie masz w swojej kuchni.
Dżem z aronii jest znakomity. Jego lekko kwaśny smak świetnie przełamie słodycz niejednego deseru. Warto zrobić zamiast soku do herbaty.
Przetwory siostry Anastazji są znane na całą Polskę. Teraz jest idealny czas, by sprawdzić jej przepis na buraczki na zimę. Zakonnica do swoich słoików dodaje 2 typowo letnie składniki. Dzięki nim całość smakuje wprost obłędnie.
Polacy nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Wiele osób swój napój dosładza cukrem, a niektóre dodatkowo śmietanką. Warto jednak spróbować zupełnie innego, zdrowszego sposobu na poprawienie smaku kawy. Nieoczywisty dodatek daje oszałamiające efekty.
Koniec lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Już wkrótce półki w spiżarniach uginać się będą pod rozmaitymi smakołykami. Upewnij się, że pośród dżemów i ogórków nie zabraknie obłędnego kompotu z jabłek na zimę. Cała rodzina będzie wprost przepadać za jego smakiem.
Pyszne ciasto bez pieczenia o kokosowym smaku skusi niejednego łasucha. Wykonanie jest bardzo proste i wymaga jedynie podstawowych składników. Szybki deser jest ulubieńcem mojej rodziny. Z talerzy znika ekspresowo.
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio domowymi lodami. Smakowały jak z najlepszej cukierni, poprosiłam więc o przepis. Kiedy zobaczyłam, jak jest banalny, od razu zakasałam rękawy i nastawiłam swoją porcję. Nie mogę się doczekać, aż podam je rodzinie.
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Co zjeść na śniadanie, aby syciło nas na długo? Opcji jest wiele, jednak niektórych rzeczy powinno się za wszelką cenę unikać. W grę wchodzi nasze dobre samopoczucie oraz zdrowie.