Odkąd mam ten przepis na sernik z wiaderka, robię go tylko w ten sposób. Smak tego ciasta bije wszystkie inne na głowę. Ten jest niezwykle pyszny. Koniecznie sprawdź i przekonaj się sama.
W Nowym Roku postanowiliśmy ograniczyć cukier. Nikt nie sądził, że będzie to takie przyjemne! Ostatnio hitem w moim domu są pyszne i zdrowe ciasteczka. Robimy je na okrągło. Są najprostsze na świecie.
Kochasz słodkie bułki? Ja też, ale odkąd znudziły mi się te, które serwuje moja cukiernia, zacząłem szukać. Poszukiwania przyniosły ten przepis na bułki. Są naprawdę niezwykłe w smaku, a ich przygotowanie nie jest zbyt wymagające. Przekonaj się sama.
Tłusty Czwartek tuż tuż i zapewne szukasz ciekawych i inspirujących przepisów. Ma być szybko i smacznie? Ten przepis na faworki jest właśnie dla ciebie. Nigdy nie robiłaś ich tak szybko.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli szukasz przepisu na szybkie pączki, to ten jest właśnie dla ciebie. Z nim w kilkanaście minut zrobisz uwielbiany smakołyk. Poniżej zdradzam, jak dokładnie powstaje to cudo.
Jedna niepozorna przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie gotowania, sprawdza się świetnie w tym syropie. Jest w nim główną bohaterką. Jeśli damy jej szansę, naprawdę błyszczy. Już teraz przekonaj się do czego mogą się przydać liście laurowe.
Pamiętacie słynny lokal z rurkami z bitą śmietaną? Podupadający biznes z Warszawskiej Woli powstał jak feniks z popiołów po materiale słynnego Youtubera. Do małego lokaliku ustawiały się kolejki chętnych. Sprawdziłam, czy biznes idzie tak samo dobrze, jak wtedy.
Nie masz czasu na tradycyjne domowe wypieki? Wielu producentów oferuje gotowe mieszanki, z których możesz szybko i sprawnie upiec aromatyczne ciasteczka. Jak jednak smakują i czy w ogóle ma sens takie chodzenie na skróty z deserami? Postanowiłam to sprawdzić na przykładzie świątecznych pierniczków.
Twaróg, jajka i mąka, czasem odrobina masła czy ziemniaki – to składniki na jedno z najważniejszych dań naszego dzieciństwa, czyli pierogi leniwe. Ale czy wiecie, że przepis idealny na to danie został spisany już ponad 12 lat temu?
Makowiec, nieodłączny element stołu zastawionego na Boże Narodzenie, jako deser, musi być słodki. Ale cóż z tego, skoro często jest wyjątkowy także pod tym względem, że jego pożądany smak zmienia się w swoje przeciwieństwo – gorycz? Z goryczą możemy wtedy pytać: “co zrobiłam nie tak”. Okazuje się, że można znaleźć odpowiedź na takie pytanie.
Deser w postaci ciasta to ukoronowanie dobrego obiadu i dlatego od pokoleń właśnie to on wieńczy kulinarne dzieło. Niestety, dzisiejsze szybkie czasy sprawiają, że nie zawsze możemy poświęcić na pieczenie tyle czasu, ile byśmy chciały. Ten sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń sprawia jednak, że nie jest to żaden problem.
Kiedy trzeba wybierać – jedzenie czy leki? A kiedy jeszcze chce się zapewnić przyszłość dzieciom? Kupić im ubrania? Za cokolwiek zapłacić? Kiedy beztrosko świętujemy, wielu wokół nas potrzebuje podstawowego, najprostszego wsparcia. Pan Stefan to jedna z tych osób.
Czy można na święta marzyć o... zwykłej kuchence gazowej? Kiedy wiele z nas rozgląda się za wymarzonymi prezentami, spełniającymi skryte, choć zbytkowne marzenia, są wśród nas ludzie, dla których marzeniem jest realizacja podstawowych potrzeb. Pani Róża jest jedną z tych osób.
Lubicie kawę? Katarzyna Bosacka również, dlatego ustaliła, jak jej spożycie może wpłynąć na organizm. Czy trzeba od razu porzucić małą czarną? Niekoniecznie.
Z okazji kupna nowego miksera zapragnęłam upiec ciasto kakaowe. Zamiast szukać przepisu w internecie, zwróciłam się o pomoc do koleżanki. Wiem, że lubi piec, poza tym miałam okazję kosztować jej pysznych przepisów już nie raz. Gdy spojrzałam na listę składników, otworzyłam czy ze zdumienia.
Kochasz niepowtarzalną atmosferę świąt Bożego Narodzenia i chcesz, by wyrażała się zarówno w smakach, jak i wystroju? Zaproponuj domownikom pomarańcze w czekoladzie – przepyszną i prostą słodką przekąskę, którą można zrobić nawet wspólnie z dziećmi, powiesić na choince i… podjadać.
Nikt się tego nie spodziewał. Wigilijny stół Polaków należy do barszczu lub grzybowej. Śląsk ma swoją siemieniotkę, ale najbardziej oryginalna polska zupa wigilijna to prawdziwe zaskoczenie.
W tym roku nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia. Żeby łatwiej przeczekać Adwent, po raz pierwszy upiekłem maślano-szafranowe ciasteczka świętej Łucji. Już wiem, że zanim przyjdą święta, ciasteczka (a właściwie – bułeczki) będą pachniały w moim domu jeszcze wielokrotnie.
Pieczenie pierniczków jest s obowiązkowym punktem świątecznych przygotowań w wielu domach. Bez sprawdzonego przepisu nie wyjdą, a ja znam jeden całkiem niezły. Ciasteczka rozpływają się w ustach i kuszą słodkim nadzieniem. Musicie i ich spróbować.
Masz ochotę na pyszną słodką przekąskę? Zapomnij o spędzaniu długich godzin w kuchni i wydawaniu krocia na zakupy. Sprawdź, jak z zaledwie 4 składników zrobić deser nie tylko smaczny, ale też efektowny. Cała praca zajmie dosłownie kilka minut.
Listopad nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz powodują przeziębienia, którym często towarzyszy uporczywy kaszel. Jak go zwalczyć i zadbać o gardło? Polecamy doskonały przepis na syrop z taniego i łatwo dostępnego produkt. Znajdziecie go w każdym warzywniaku.
Wiemy, która czekolada w Polsce jest najlepsza. Badaliśmy te, które są dostępne w dużych sieciach handlowych i kosztują mniej niż 7 złotych. Test w ciemno wyłonił zwycięzców.
Ten deser zapewne znano w średniowieczu. Jest całkiem możliwe, że mógł go jadać Władysław Jagiełło. Przepis na takie kruche ciasto pojawia się w wielu książkach kucharskich z epoki. Moja rodzina za nim przepada.
Jesienią lubię zjeść coś słodkiego, ciepłego i aromatycznego. Ten deser napełnia zapachem cały dom a goście wyjadają resztki z blachy. Kwadrans przygotowań, zero odmierzania, a efekt zwala z nóg.
Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.
Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.
Syrop wzmacniający odporność przyda się każdemu. Prostą miksturę z dwóch składników zrobicie już w dwa dni. Składniki wystarczy wymieszać i czekać. Przepis od razu mnie zachwycił, a domownicy pokochali smak wyrobu.
Pańska skórka jest przysmakiem popularnym głównie na Mazowszu i w Małopolsce. To słodki biało-różowy cukierek, który można kupić we Wszystkich Świętych w okolicach cmentarzy. Dzięki temu banalnemu przepisowi sama przygotowuję pańską skórkę. Polecam tę prostą recepturę.