Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu spróbował kluski śląskie. Te charakterystyczne kluski z dziurką w środku są typowym dodatkiem w kuchni śląskiej, która obfituje w gęste sosy i mięsa. We wnętrzu wgłębienia gromadzi się sos, przez co każdy kęs jest doskonały. Niestety, sporym problemem nawet najlepszych kucharzy, jest zrobienie dużej ilości klusek za jednym razem, a następnie ich mrożenie. Ciężko wszak zdecydować się na sposób zamrażania - lepsze jest włożenie surowych klusek do zamrażalnika, czy już ugotowanych?
Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach, który dla większości jest nieprzyjemny. Niestety, tym samym niejadki wiele tracą, ponieważ w tych małych kulkach wyglądających jak niewielka kapusta, drzemie wielka moc witamin i minerałów. Jej powstanie było możliwe dzięki połączeniu jarmużu oraz kapusty głowiastej, co miało miejsce w Brukseli, skąd pochodzi także jej nazwa. Brukselka wykazuje właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdolności rozrodcze. Bardzo ważna jest także dla kobiet w ciąży.
W szpitalach odpowiednie odżywianie gra wyjątkowo ważna rolę - dostarczanie wartości odżywczych do chorego organizmu pozwala na szybszą kurację i pełny powrót do zdrowia. Niestety, w polskich szpitalach często nie można liczyć nawet na porządny posiłek. Gdy mowa o małych pacjentach, jedzenie jest dla nich podwójnie ważne. Dzieci rosną i rozwijają się, więc ewentualne niedożywienie, nawet trwające tylko trochę, może doprowadzić do nieodwracalnych zmian. Dlatego rodzice swoich pociech są oburzeni stanem, w jakim znajduje się żywienie szpitalne. Jedzenie dla rocznego dziecka w szpitalu. Źródło: Facebook.com
Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.
Jedzenie w szpitalach i więzieniach wcale nie musi się od siebie tak różnić. Dostęp do dobrej jakości potraw mogłoby wydawać się absolutną podstawą. Niestety prawda jest zgoła odmienna. Warto przyjrzeć się posiłkom, które otrzymują pacjenci i więźniowie.
Flaczki to zupa, która wywołuje ogromne emocje wśród wielu Polaków. Jedni uwielbiają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei drudzy nie są w stanie przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej główny składnik. Mimo wszystko ma ona wielu zwolenników. Jeśli uwielbiasz gotować ją w domowym zaciszu, z pewnością zastanawiasz się jaki dodatek najlepiej sprawdzi się jako zagęszczacz - nikt w końcu nie chce jeść rzadkich flaczków. Poniżej pokazujemy 3 najlepsze metody, które działają ze 100% skutecznością.
Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny. Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia.
Kluski z kaszy manny charakteryzuje lekkostrawność, która pozwala zjeść delikatny i mało kaloryczny posiłek, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego smaku oraz konsystencji. Jeśli zwykły makaron już ci się znudził, kluski są świetną alternatywą. Rosół sam w sobie jest daniem, na które przygotowanie należy poświęcić sporo czasu. Wygotowanie smaku i wartości odżywczych z warzyw oraz mięsa wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego warto podać do niego coś zupełnie innego, co wywoła zachwyt i zaskoczenie u domowników.
Jedzenie w szpitalach jest obiektem sporych kontrowersji. Niejednokrotnie mogliśmy się zetknąć ze zdjęciami, które ukazują posiłki wydawane pacjentom w Polsce. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. W innych krajach Unii Europejskiej sytuacja prezentuje się zgoła odmienne.
Gołąbki w tradycyjnej recepturze wymagają sporej dozy pracy i czasu - obgotowanie całej główki kapusty, przygotowanie farszu, zawijanie go w liście i długie duszenie nie jest najszybsze. Na szczęście istnieją sposoby, aby znacznie przyspieszyć gotowanie. Przygotowanie szybkiego obiadu pozwala zaoszczędzić sporo godzin, które można przeznaczyć na inne ważne zajęcia. Co więcej, gołąbki bez zawijania są przepyszne i każdy fan ich klasycznej wersji będzie zachwycony, gdy tylko spróbuje poniższej.
Nie da się ukryć, że w Polsce larwy przeważnie kojarzą się z czymś, co nie powinno znaleźć się na naszym talerzu. Mało kto spodziewałby się, że Unia Europejska mianuje je mianem „nowej żywności”. Jakie korzyści przynosi jedzenie owadów?
Smakowity bób niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć i wiele osób mogłoby po niego sięgać niemal codziennie. Niebawem rozpoczyna się sezon na bób. Każdy wielbiciel tej rośliny powinien wiedzieć, który sposób jej jedzenia jest najlepszy.
GIS opublikował na rządowej stronie ostrzeżenia dla konsumentów. Dotyczą one parówek i pesto. Ich zjedzenie może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Każdy powinien wiedzieć, które produkty stwarzają zagrożenie.
Kasza manna dawniej cieszyła się ogromną popularnością. Przeminęła ona wraz z czasami PRL-u. Jednak nie oznacza to, że nie ma już miłośników tego niecodziennego specjału. Wiele osób z miłą chęcią spałaszowałoby kaszę manną jak za dawnych lat.
Coraz więcej osób decyduje się już na grillowanie. Z całą pewnością jest to zajęcie, które dobrze łączy zamiłowanie do smakowitych dań i spędzania czasu w gronie najbliższych. Okazuje się, że kiełbasa i uwielbiany napój mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Lepiej na to uważać.
Cynaderki to ładna nazwa na nerki. Dzisiaj wiele osób krzywi się na myśl o jedzeniu podrobów, ponieważ uważają, że są one odpadkami. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które ciężko znaleźć gdzie indziej. Co więcej, cynaderki nie potrzebują aż tyle pracy co wątróbka, dlatego mogą stanowić świetny początek przygody z gotowaniem podrobów. Tym razem zajmiemy się nerkami wieprzowymi, które są duże, mają jednolitą strukturę oraz stosunkowo mocny smak.
Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję. Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione.
Szare kluski to tradycyjne proste danie, które znane jest szczególnie fanom wiejskich smaków. Wszystkie potrzebne składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, a ich cena jest wyjątkowo niska. Dlatego każdy może sobie na nie pozwolić. Warto także dodać, że szare kluchy są nostalgiczne, więc jeśli chcesz powrócić do dawnych lat dzieciństwa, gdy takie jedzenie było codziennością, prawdopodobnie nie znajdziesz lepszego przepisu. Już jeden kęs wystarczy, aby tego doświadczyć jeszcze raz.
Babka ziemniaczana nie ma sobie równych - jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie wielu dodatków do obiadu, a czujesz wilczy głód, babka świetnie się nada. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, a te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie za grosze. Duża ilość mięsa w połączeniu z ziemniakami tworzy najbardziej sycące danie, które można podać na obiad. Smak babki jest nieporównywalny, więc warto samemu przekonać się, jak bardzo jest pyszna. Co ciekawe, od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.
Młoda kapusta należy do tradycyjnej polskiej kuchni, która z czasem zaczyna powoli zanikać w umysłach ludzi. Smak gęstej kapusty z koperkiem i dużą ilością masła wspaniale łączy się z łazankami czy bitkami - jeśli więc chcesz kultywować tradycję, zabierz się za gotowanie wedle poniższej receptury. Jest ona banalnie prosta, szybka i zaskakująco smaczna. Kremowa faktura jest bardzo przyjemna, gdy bierzemy kolejne kęsy. Jeśli uda ci się znaleźć na targu także młode ziemniaki, nie wahaj się i od razu je kupuj. Podając taką kombinację, zachwycisz każdego domownika.
Babka lancetowata często jest obiektem ataku ogrodników, którzy chcą wykorzenić ją ze swojego podwórka. Wyrastające mięsiste liście przeszkadzają im w osiągnięciu idealnego, gładkiego trawnika. Istnieje jednak znacznie lepszy sposób na wykorzystanie tej rośliny. Wbrew pozorom nie jest to chwast, lecz bardzo pożyteczne zioło, z którego można sporządzać zarówno lekarstwa, jak i smaczne potrawy. Dawniej często wykorzystywana była przez zielarzy, aby leczyć proste, acz dokuczliwe dolegliwości.
Naleśniki są częstym wyborem, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie. Ich przygotowanie jest stosunkowo szybkie i nie wymaga drogich składników. Spora grupa domowych kucharzy ma problem ze zrobieniem dobrego ciasta, które będzie puszyste i delikatne. W wielu przepisach można znaleźć remedium na to, czyli wodę gazowaną. Można uznać ją za niezły dodatek, jednak jest coś, co działa jeszcze lepiej i, ponadto, dodaje niepowtarzalny, wspaniały smak. Jeśli więc nie wiesz jak dobrze zrobić naleśniki, mamy rozwiązanie.
Sałatka jarzynowa zawsze najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu - z czasem smaki przenikają się i tworzą doskonałą kompozycję. Współczesny przepis zawiera w sobie gotowane warzywa korzeniowe, kiszonego ogórka, jabłko, cebulę oraz majonez. Uznaje się, że taki skład został przyjęty w okresie PRL-u. Jako twórcę sałatki jarzynowej uznaje się Luciena Oliviera, który był właścicielem i szefem kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. Olivier uważany był za prawdziwego wirtuoza kuchni, który z mistrzostwem potrafił komponować składnik w taki sposób, aby goście jego lokalu zawsze wychodzili zadowoleni.
Zupa szczawiowa zazwyczaj jadana jest przez Polaków wiosną i latem, gdy w ogrodach i sklepach można dostać świeży szczaw. Przechowywanie tej rośliny przez dłuższy czas jest niemożliwe, dlatego, jeśli chce się zjeść szczawiową poza sezonem, należy korzystać z surogatów. Doskonałym zamiennikiem świeżych liści szczawiu jest przecier szczawiowy, który można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Tak zakonserwowany produkt wytrwa długie miesiące, jeśli jest odpowiednio przechowywany - to znaczy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nie da się ukryć, że sanepid pełni bardzo istotną funkcję. To właśnie GIS trzyma pieczę nad bezpieczeństwem produktów spożywczych. Ewentualne uchybienia szybko wychodzą na jaw. Jednak czasami specjały stwarzające zagrożenie mogą trafić do rąk konsumentów.
Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które każdy powinien mieć w swojej diecie. Jeśli nie lubisz jej naturalnego smaku na surowo, warto sporządzić z niej pyszne paszteciki. Ich wykonanie jest łatwe i zabiera wyjątkowo mało czasu, jak na tak dobrą potrawę. W kapuście znajduje się tyle samo witaminy C, co w cytrynie. Poza nią, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania czuć ulatniającą się z niej siarkę, która świetnie działa na kondycje włosów, skóry czy paznokci.
Klasyczna metoda przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak wymaga zarezerwowania sporej ilości czasu. Niekiedy mamy ochotę na szybszy posiłek, aby móc zająć się innymi sprawami.Tomasz Strzelczyk jest znaną osobistością internetową. Prowadzi kanał o nazwie Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, na którym prezentuje mnóstwo pysznych i łatwych w zrobieniu receptur z tradycyjnej polskiej kuchni. Tym razem postanowił pójść o krok dalej.
Parówki nie mają dobrej renomy, ponieważ utarło się, że są produkowane z najgorszej jakości mięsa. Współcześnie wielu producentów decyduje się na robienie ich nie z mięsa oddzielanego mechanicznie, lecz z całych kawałków - w składzie często nie ma również konserwantów. Jeśli więc wybierzesz odpowiednio dobre parówki, możesz sporządzić z nich doskonały obiad w kilka chwil. Dzięki temu nie będziesz musiał siedzieć na garnkami przez wiele godzin. Oszczędność czasu, jak i pieniędzy pozwoli ci zainwestować w swoje hobby i inne ciekawe rzeczy.