Anna Lewandowska zbudowała swoje ciało nie tylko dzięki intensywnym ćwiczeniom - duży wkład ma w to także dieta. Jednym z jej popisowych dań jest rosół, do którego dodaje odrobinę kurkumy. Przyprawa nadaje mu doskonałej barwy, a także zwiększa prozdrowotne działanie wywaru.Anna Lewandowska słynie ze swojego oddanie wysiłkowi fizycznemu, zdrowej diecie oraz propagowaniu zbilansowanego żywienia wśród Polaków. Wiele osób dzięki jej doświadczeniu i wiedzy zdołało zrzucić nadprogramowe kilogramy i uzyskać lepsze zdrowie. Lewandowska jest autorką dziesiątek, jak nie setek przepisów, z których praktycznie każdy jest niskokaloryczny, a przy tym bardzo odżywczy. Jedną z takich receptur jest rosół z kurkumą - roślina ta wspaniale wspomaga układ trawienny, chroni przed infekcjami, a także może mieć właściwości poprawiające humor, z uwagi na swoje działanie zwiększające syntezę serotoniny. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
Podczas grillowania wydarzyła się duża tragedia, która doprowadziła do operowania 6-latka. Chłopiec po zjedzeniu burgera z grilla odczuwał intensywny ból, spowodowany wbitym w przełyk stalowym drutem, pochodzącym ze szczotki do czyszczenia rusztu. Lekarze musieli improwizować, aby wyciągnąć go z gardła dziecka.Grillowanie jest rozrywką dla całej rodziny. Rozpalanie węgli, smażenie potraw i ich jedzenie dostarczają mnóstwa rozrywki. Sam smak usmażonych na ruszcie potraw sprawia, że rekompensowana jest cała praca związana z obsługą grilla. Aby jedzenie było względnie zdrowe i smaczne, ruszt należy regularnie czyścić. Zazwyczaj czyszczenie przeprowadza się na gorącym ruszcie, gdy zaschnięty tłuszcz jest odrobinę bardziej miękki. Mało kto spodziewa się jednak, że czynność ta może być groźna.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na posiłek, gdyż można zrobić je zarówno na słodko, z owocami czy białym serem, oraz na słono z serem i mięsem. Tym razem prezentujemy naleśniki korzenne. Wystarczy dosypać do ciasta odrobinę przyprawy do piernika, a naleśniki będą pysznie smakować i pięknie pachnieć. Naleśniki potrafią wywołać uśmiechy na twarzach nawet największych niejadków. Dopasowanie składników do danej osoby nie jest trudne, ponieważ z naleśnikami można podać praktycznie wszystko. Ten przepis pozwala zrobić jednak bardziej słodki wariant, który świetnie smakuje ze świeżymi owocami, kwaśną śmietaną z cukrem czy białym serem wymieszanym z esencją waniliową i cukrem. Dlatego sprawdzi się szczególnie jako deser. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Kotlety schabowe należą do kategorii dań, które na naszych stołach pojawiają się wyjątkowo często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli chcesz, aby mięso było soczyste, posmaruj je przed panierowaniem odrobiną majonezu. Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem - choć w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku, tak największą popularność zdobyły dopiero w połowie XX wieku, kiedy to bary mleczne coraz częściej je podawały. Dzisiaj mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie, żeby schabowe nie zostały podane na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Soczyste mięso, które rozpływa się w ustach, a także chrupiąca panierka sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
GIS niejednokrotnie przestrzegał konsumentów przed licznymi zagrożeniami. W sieci pojawiły się liczne komunikaty dotyczące wycofania ze sprzedaży popularnych produktów. Znalazły się w nich między innymi sznycle z Biedronki, czy kotlety mielone z Lidla. Komunikaty wydawane przez GIS przeważnie nie oznaczają niczego dobrego. Niestety, nie inaczej jest również tym razem. Główny Inspektor Sanitarny w ostatnim czasie często ogłaszał ostrzeżenia dla klientów popularnych sieci sklepów. GIS jest instytucją, która ma wyjątkowo duże znaczenie dla polskich konsumentów. Dzięki niej dokładnie wiemy jakich produktów należy nie kupować - w innym wypadku ryzykuje się bowiem sporym uszczerbkiem na zdrowiu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Smakosze regularnie sięgają po puszki z różnymi smakołykami. Przeważnie nie zastanawiamy się nad sposobem ich otwierania i po prostu to robimy, tak jak podpowiada nam intuicja. Jedna z użytkowniczek Tik Toka podzieliła się swoją metodą. Nagranie momentalnie stało się hitem Internetu.Zazwyczaj puszki z zawleczką nie sprawiają nam większych problemów. Niestety, czasami podczas ich otwierania możemy rozlać część ich zawartości. Prosta sztuczka pozwoli na uniknięcie takiego scenariusza.
Zupa mleczna jest daniem, które dla wielu uchodzi za najlepsze możliwe śniadanie - połączenie słodkiego mleka i makaronu nie ma sobie bowiem równych. Niżej przypominamy jak przygotować to kultowe danie z dzieciństwa. Warto ją ugotować, gdyż dzięki temu będzie można z łatwością wrócić do nostalgii z dawnych lat. Zupa mleczna dla mnóstwa młodszych ludzi kojarzy się z płatkami polanymi mlekiem. Dzisiaj na rynku można kupić dziesiątki najróżniejszych rodzajów płatków, które są zrobione z różnych zbóż, a także mają niekiedy wyjątkowo ciekawe smaki i aromaty. Kiedyś nie mieliśmy jednak takiego luksusu. W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego Polacy musieli radzić sobie w inny sposób. Sprytne gospodynie znalazły metodę, która pozwala zjeść szybkie, smaczne oraz pożywne śniadanie, które najczęściej było podawane dzieciom. Mowa oczywiście o poniższej zupie mlecznej.
Bób jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby go zajadać właściwie nieustannie. Mało kto spodziewałby się, że bób dobrze nadaje się na kotlety. Wystarczy zmieszać go z jajkami. Przepis jest banalnie prosty.Nie da się ukryć, że bób zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po niego sięgają. Przeważnie po prostu go gotujemy i jemy z dodatkami takimi jak masło czy sól. Przekonaj się, w jaki sposób przekształcić bób w wyśmienite kotlety.
Fasolka szparagowa jest jednym z najbardziej smakowitych wiosennych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ją z zasmażaną bułką tartą. Istnieje znacznie lepsza odsłona fasolki szparagowej. Zagoszczą w niej ser, boczek i grzyby.Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa sama w sobie smakuje obłędnie. Liczne grono wielbicieli kulinariów mogłoby zajadać przepyszne warzywo niemal nieustannie. Każdy powinien spróbować fasolki szparagowej w nowym wydaniu.
Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka. Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.
Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu. Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości. Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.
Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba.
Jedzenie dla najmłodszych powinno być jak najbardziej zbilansowane, odżywcze i sycące - dzieci potrzebują mnóstwa energii do wzrostu, nauki czy zwykłej zabawy. Niestety polskie szkoły, jak informują rodzice w rozmowie z tvn24, nie spełnia tych norm. Z danych przytoczonych przez tvn24 wynika, że jedynie 58% dzieci spożywa posiłki wydawane przez szkołę. Z kolei 84% uczniów przez cały dzień je tylko kanapki, które przyniosły z domu. Za taką sytuację, rodzice oskarżają szkolne stołówki.
Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób. Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.
Sałatka jarzynowa uznawana jest przez wielu Polaków za jedną z potraw narodowych, która zajmuje miejsce zaraz obok kotletów schabowych, mielonych oraz bigosu. Mieszanka majonezu, warzyw i innych dodatków smakuje praktycznie każdemu i ciężko powstrzymać się przed jedną porcją. Niestety, sporym mankamentem tej potrawy jest wypłukiwanie smaku i substancji odżywczych z warzyw podczas gotowania. W wodzie rozpuszczają się aromaty, minerały i niektóre witaminy, przez co sałatka może dla niektórych wydawać się mdła. Na szczęście istnieje metoda, która temu wszystkiemu zapobiega.
Tomasz Sekielski niedawno zdołał zrzucić kilkadziesiąt kilogramów, w czym pomogła mu rygorystyczna dieta, sporo wysiłku fizycznego, a także operacja pomniejszenia żołądka, która znacznie przyspieszyła ciężki proces chudnięcia. Jednym z jego ulubionych dań była banalnie prosta w przygotowaniu zupa z buraków, która ma niewiele kalorii, pysznie smakuje i syci na długie godziny. Jedząc ją jak najczęściej, przyspiesza się swój metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika i wartości odżywczych.
Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja. Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.
Kapuśniak kojarzy się intensywną w smaku warzywną zupą - kapusta nadaje zupom dużo aromatu, dlatego tak często dodaje się ją do rosołu, aby stworzyć większą głębię. Młoda kapusta jest delikatniejsza, dlatego zupa z jej udziałem może smakować każdemu. Młoda kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest konieczna dla zachowania dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Witamina ta wypłukuje się z organizmu, dlatego każdego dnia należy dostarczać jej kolejną dawkę.
Kotlety schabowe są polską klasyką, która od dekad podawana jest zarówno w domach, jak i najznamienitszych restauracjach. Wiele lat jedzenia praktycznie identycznego dania, w którym od czasu do czasu zmieniają się dodatki, może być nużące. Jeśli więc znudziły ci się zwykłe schabowe, lub twoja rodzina zaczyna narzekać, gdy dowiaduje się, że znowu muszą jeść schab, przetestuj poniższą recepturę. Ten sposób gotowania kotletów sprawia, że rozpływają się w ustach, a ich charakterystyczny smak zostanie w twojej pamięci na długo.
Buraki są przede wszystkim bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Znajdziemy w nich również witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Mnogość przeciwutleniaczy sprawia, że każdy powinien okazjonalnie jeść buraki. Wyjątkowo istotną substancją odżywczą w burakach jest witamina B1. Dzięki niej warzywo wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Niewielka ilość kalorii to kolejny atut - można zajadać się burakiem bez granic.
Na możliwość przygotowania własnych jagodzianek czekamy przez cały rok - oczywiście można robić je z mrożonych owoców, jednak nadzienie sporządzone ze świeżych jagód jest znacznie smaczniejsze. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać smaku tych bułeczek, mamy wspaniałe wieści. Zaprezentowana niżej receptura pozwala raczyć się jagodziankami w mniej niż półtorej godziny, od rozpoczęcia mieszania pierwszych składników. Warto zrobić ich jak najwięcej, gdyż spragnieni ich smaku ludzie, pochłaniają je w ułamku chwili.
Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych. Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie w szpitalach pozostawia wiele do życzenia. Przeważnie niezadowolenie wzbudza ubogość posiłków i ich wątpliwa jakość. Okazuje się, że jedzenie z jednego szpitala doprowadziło do zatrucia pokarmowego u 80 osób.
Fasolka szparagowa dla wielu osób jest jednym z niepowtarzalnych smaków wiosny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać ją nieustannie. Dziś sięgniemy po fasolkę szparagową, która wprawia kubki smakowe w stan ekstazy.
Doskonałej jakości ciasto na pierogi nie jest wcale tak proste w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Odpowiednio dobrane składniki, które same w sobie są świetnej jakości, to klucz do uzyskania należytej konsystencji i wytrzymałości. Największym sprawdzianem ciasta do pierogów jest ich gotowanie. W trakcie pływania we wrzątku ciasto poddawane jest różnym siłom, którym musi sprostać. Jeśli w tym momencie nie pęknie i nie uroni cennego farszu, można poczuć dumę i satysfakcję.
Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, których proces fermentacyjny trwa znacznie krócej. Zazwyczaj małosolne przygotowuje się w ciągu jednego dnia, gdyż to wystarcza, aby nabrały charakterystycznego słonego smaku, za którym tak wielu przepada. Ich kolejnym atutem jest większa jędrność i soczystość niż kiszeniaków. Bakterie kwasu mlekowego nie mają wystarczająco dużo czasu na rozłożenie cukrów w ogórkach, dzięki czemu zachowują bardziej zwartą fakturę, która smakuje osobom preferującym łagodniejsze smaki.
Pyzy i kartacze to klasyka polskiej sztuki gastronomicznej. Dania na bazie ziemniaków są bardzo popularne w całym naszym kraju, wszak kartofle są tanim i wydajnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Sporo osób ma jednak problem z rozróżnieniem obu typów kluch. Na szczęście istnieje banalnie prosta w zapamiętaniu zasada, która pozwoli nikomu więcej nie zaliczyć wpadki. Jeśli więc często musisz wspomagać się zapiskami, poniżej prezentujemy najprostszy sposób, aby więcej nie musieć zastanawiać się nad różnicami obu dań.
Prażoki są obecne w wielu regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Wszędzie jednak robi się je bardzo podobnie, a największe różnice można zauważyć w doborze dodatków. Prażoki z kapustą wywodzą się z Łodzi, gdzie taka forma podania jest najbardziej popularna.