Zimne nóżki od lat cieszą się dużym powodzeniem wśród smakoszy. Jednak jeden błąd podczas ich przyrządzania sprawia, że galareta wychodzi mętna. Podpowiadamy, w jaki sposób ją uratować.
Czy lubicie kluski leniwe? U mnie w domu rodzina się nimi zajada. Wszystko dlatego, że robię leniwe, które są idealnie delikatne. Wszystko dzięki wyeliminowaniu powszechnego błędu.
Wraz z grupą przyjaciół mamy dzieci mniej więcej w tym samym wieku. Co roku jedno z nas przyjmuje grupę na wspólne nocowanie, podczas gdy reszta rodziców bawi się w Sylwestra. W tym roku moja kolej. Miałem jednak czas, by się przygotować. Oto sylwestrowe przekąski, które polubią dzieci.
Sylwester w domu to często dość poważny wydatek, zwłaszcza, jeśli zapraszamy gości. Trzeba się napracować, nastać w kuchni a przede wszystkim – sporo wydać na składniki. Przepis na efektownego, taniego i niezbyt pracochłonnego Sylwestra dostałem od mamy. Niedobory czasów PRL sprawiły, że musiała się wykazać kreatywnością. W tym roku przygotuję przyjęcie według jej wskazówek.
Czy już wiesz, jakie przekąski zrobisz na sylwestra? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam doskonały przepis. Potrzebujesz ciasto francuskie, szynkę, ser i jeszcze tylko kilka składników. Efekt zaskoczy każdego. Te pyszne przekąski najlepiej smakują w sylwestra.
Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.
Płacenie gotówką za zakupy jest wciąż bardzo popularne. Jednak odpowiedź na pewne pytanie kasjera może sprawić, że sklep spożywczy opuścisz bez zakupów, które zrobiłeś. Wyjaśniamy, co może być tego powodem.
Czy masz już pomysł na jedzenie na Sylwestra? Polecam danie, które uwielbiają wszyscy goście. Efektowne kanapki z wyśmienitymi dodatkami sprawią, że każdy będzie chciał kolejną porcję. Ten rarytas w mgnieniu oka zniknie z talerzy.
Świąteczne potrawy można samodzielnie przygotować lub zdać się na catering. Tak też zrobili youtuberzy Książulo i Wojek, którzy bożonarodzeniowe przysmaki zamówili w restauracji U Fukiera. Lokal należy do Magdy Gessler, a youtuberzy, gdy zobaczyli paragon, to przeżyli szok. Wyjaśniamy dlaczego.
Sałatka jarzynowa królowała na świątecznych stołach Polaków. Jak zwykle zrobiliśmy jej za dużo. Co zrobić w takim razie z sałatki jarzynowej, która została nam po świętach? Jest na to smaczny i prosty sposób.
Surówki colesław nikomu nie trzeba przedstawiać. Przysmak z białej kapusty w kremowym sosie pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Jednak kucharz Piotr Ogiński do tej lubianej surówki dodaje składnik, który wyśmienicie podkręca jej smak.
Czy wiecie, jakie danie powstanie, gdy połączycie ryż i jajka? W kilka chwil zrobicie przysmak, za którym przepada większość z nas. Warto ten przepis wypróbować w swojej kuchni, bo potrafi zaskoczyć smakiem.
Kupuję wyśmienite wędliny na święta Bożego Narodzenia. Jednak zdarza się, że jest ich stanowczo zbyt dużo. Co zrobić z takimi wędlinami? Dodaję je do bigosu dzięki, któremu nie marnuję ani grama świątecznego jedzenia.
Ta przekąska podbiła nie tylko moje podniebienie. Do jej przygotowania potrzebuję boczku i ciasta francuskiego. Oprócz tego jeszcze kilka składników i raz-dwa pyszna przekąska jest gotowa. Zróbcie ją, bo ten smak po prostu każdego zachwyca.
Karp jest jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, co robić, gdy zostanie nam po świętach? W jaki sposób mrozić tę rybę? Należy pamiętać o jednym detalu.
Drugi dzień świąt w moim domu smakuje znakomicie. Wszystko dzięki potrawie, którą przyrządzam na obiad. Delikatne mięso z mozzarellą i papryką jest kulinarnym hitem tego dnia. Polecam mój przepis na uroczysty obiad.
Jeśli marzy wam się wyśmienity obiad, to mam coś takiego dla was. Ten przepis sprawi, że przyrządzicie posiłek na kilka dni, który okazale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
Zenek Martyniuk ma głowę do interesów. Król disco-polo nawiązał współpracę z polonijną siecią sklepów. Martyniuk reklamował wędliny i pieczywo. Kwota, jaką zarobił, dosłownie zwala z nóg.
Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać w Wigilię. Jednak ja do farszu dodaję składnik, który budzi zdziwienie, ale daje niezwykle smaczny efekt. Polecam doskonały patent na pyszne uszka.
Wielu smakoszy przyrządzi pasztet na Święta Bożego Narodzenia. Ja robię go ze smacznymi dodatkami, a dzięki nim pasztet szybko znika ze świątecznego stołu. Polecam przepis na ten wyjątkowy przysmak, który umili nam wspólne świętowanie.
O której godzinie usiąść do wieczerzy wigilijnej? W wielu domach to pora, którą reguluje tempo świątecznych przygotowań. Jednak zgodnie z tradycją, Wigilię powinniśmy rozpocząć, gdy zaświeci pierwsza gwiazdka. Wiemy, kiedy dokładnie to nastąpi.
Ostatnio odkryłam przepis na doskonały smakołyk. Potrzebuje tylko chleba, jogurtu i patelni. W kilka chwil przygotowuję danie, którym zajada się cała rodzina. Warto je zrobić w swojej kuchni i zaskoczyć tym smakiem domowników.
Czy jedliście już śniadanie? Jeśli jeszcze nie, to polecam smaczny i szybki przepis na ten poranny posiłek. Wystarczy twaróg, jajka i coś jeszcze, a znakomite śniadanie raz-dwa mamy gotowe. Większość składników najpewniej i tak masz już w kuchni.
Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią.
Czy macie już pomysł na surówkę do świątecznego obiadu? Ja zamierzam podać surówkę z pora z kilkoma pysznymi dodatkami. Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Strzelczyk. Surówka z jego przepisu będzie znakomitym dodatkiem do mięsa.
Przed nami wyjątkowy czas, bo Boże Narodzenie coraz bliżej. Wieczerza wigilijna dostarczy nam znakomitych smaków, ale też mnóstwa kalorii. Niektóre dania ze świątecznego stołu to prawdziwe kaloryczne bomby. Jednak lubianą wigilijną zupę możemy jeść bez obaw. Niemal nie ma kalorii.
Barszcz czerwony już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Esencjonalna i niezwykle aromatyczna zupa najlepiej smakuje w Boże Narodzenie. Jednak przez jeden błąd podczas gotowania, może być do niczego. Tego unikajcie, gdy robicie barszcz czerwony.
Kompotu z suszu nie może zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. Ten świąteczny przysmak robię z dodatkiem, który zwykle sypiemy do ciast. Dzięki niemu wigilijny kompot nabiera jeszcze więcej smaku.