Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

sałatka
18.12.2023 11:39 Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. „Grzybowa polana” jest hitem w moim domu

Jeśli zależy wam na zrobieniu sałatki, która nie tylko jest pyszna, ale też wspaniale wygląda na świątecznym stole, to mam coś takiego dla was. „Grzybowa polana” to małe kulinarne arcydzieło, które łatwo przyrządzicie w swoim domu. 

śledzie
18.12.2023 09:35 Takie śledzie podam w tym roku na Wigilię. Są o 100 razy lepsze od tych w śmietanie

Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole. 

Biedronka
18.12.2023 08:34 Zajrzałam do lodówki z rybami w Biedronce i mnie zatkało. Myślałam że to karp, prawda okazała się inna

Karp najczęściej jest jadany podczas wieczerzy wigilijnej. W jego poszukiwaniu wybrałam się do Biedronki i w lodówce znalazłam rybę, która była niemal identyczna jak karp. Jednak prawda okazała się zupełnie inna. Tę smaczną rybę podobną do karpia można kupić w promocyjnej cenie w Biedronce.

kolacja sylwestrowa
17.12.2023 18:16 Egurrola przebił Gessler. Za sylwestrową kolację w jego restauracji trzeba zapłacić fortunę

Grudzień to szczególny czas. Przed nami Święta Bożego Narodzenia, a potem Sylwester. Ile może kosztować kolacja z tej okazji w restauracjach celebrytów? Wizyta w lokalu Agustina Egurroli zrujnuje każdego. 

sałatka
17.12.2023 13:41 W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Jest 100 razy lepsza nawet niż bankietowa

Czy wiecie już, jakie sałatki zrobicie na Święta Bożego Narodzenia? Ja na pewno przyrządzę sałatkę, które pełna jest pysznych warstw. Smakuje doskonale i tak też wygląda. Polecam przepis na sałatkę, która zachwyci każdego smakosza. 

Wigilia
17.12.2023 12:39 Czy w Wigilię katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno, niektórzy mogą być zdziwieni

Już niedługo zasiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Jednak czy w ten wyjątkowy wieczór katolicy muszą odmawiać sobie jedzenia potraw mięsnych? Kościół w tej sprawie nie pozostawia złudzeń. 

śledzie
16.12.2023 18:20 Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada

Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.

Biedronka
16.12.2023 13:48 Tłumy ruszyły do Biedronki. Obowiązkowy produkt na Wigilię po 1 zł/kg

W wielu polskich domach ruszają już kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Również sieć sklepów Biedronka przygotowała specjalną ofertę promocyjną dla swoich klientów. Tradycyjny produkt na Wigilię można kupić za śmiesznie niską cenę. Jednak trzeba spełnić pewien warunek.

zimne nóżki
16.12.2023 12:41 Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi zimne nóżki. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał

Zimne nóżki są uwielbiane przez Polaków. Smakują na co dzień i od święta. Kucharz Tomasz Strzelczyk tę zimną przekąskę robi z dodatkiem, który może zdziwić niektórych smakoszy. Jednak to danie w jego wykonaniu przyprawia o kulinarny zawrót głowy.

karp
16.12.2023 11:04 W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach

Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.

jarmark
15.12.2023 17:21 Zapłacił 80 zł na jarmarku świątecznym za taki zestaw. Od razu zauważył podłą praktykę „To jest żałosne”

Jarmarki bożonarodzeniowe opanowały Polskę. Można tam skosztować rozmaitych potraw, ale też zostawić zostawić sporo pieniędzy. Przekonał się o tym popularny youtuber Książulo. Tym razem odwiedził świąteczny jarmark we Wrocławiu. O wrażeniach opowiedział w nagranym filmiku. 

Książka Tradycje kulinarne Polski
15.12.2023 14:54 Mamy dla wszystkich najlepszy prezent na Święta. Dostaniesz go zupełnie za darmo, nie przegap

Przepiękna książka obfitująca w wiedzę o historii polskiej kuchni, o pochodzeniu przeróżnych zwyczajów kulinarnych i tradycyjnych dań trafia do Was zupełnie za darmo. Żeby ją pobrać, wystarczy skopiować link na końcu tekstu!

pieczeń
15.12.2023 13:02 Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hit

Pieczeń zagości na świątecznych stołach w wielu polskich domach. Warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie tego wybornego dania. Znany kucharz pieczeń robi z mięs, które są powszechnie lubiane. Efekt po prostu zachwyca.

sałatka
15.12.2023 09:33 Przepis na tę sałatkę dostałam od babci. Powiedziała, że jest lepsza niż jarzynowa

Zwykle na Boże Narodzenie robiłam sałatkę jarzynową. Jednak odkąd dostałam ten przepis od babci, również przyrządzam jej sałatkę. Jest bardzo smaczna, a babcia mówi, że nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej. 

racuszki jogurtowe
14.12.2023 21:13 Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę

Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.

Golonka gotowana i podsmazona
14.12.2023 18:00 Jedzenie zdrowe jak... golonka. Znany lekarz i cała prawda o jej gotowaniu

Golonka nie kojarzy się ze zdrową żywnością, prawda? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista i dietetyk wyprowadza nas z błędu. “Może być zdrowsza do ryby” – szokuje specjalista. W naszym nowym cyklu video “Zdrowy smakosz” – premiera.

Naleśniki ziemniaczane
13.12.2023 11:17 Te naleśniki są najlepsze do wszelkich krokietów. 1 składnik na liście to kompletne zaskoczenie

Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i elastyczne. Sposobów na uzyskanie ciasta, z którego takie właśnie sztuki usmażymy, jest kilka, lecz jedna zagwarantuje nam sukces. Do jej zrobienia trzeba wykorzystać popularne warzywo. Dla wielu osób może to być zaskoczenie. 

mordoklejki
13.12.2023 10:26 Z 4 prostych składników robię przysmak z czasów PRL. Cała rodzina go uwielbia, na 1 kawałku się nie kończy

Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić. 

barszcz z uszkami
12.12.2023 21:26 Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy

Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem. 

bigos
12.12.2023 19:54 Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia

Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę. 

kutia
12.12.2023 18:57 Gessler dodaje do kutii luksusowy rarytas. Nie każdy ma go w kuchni

Kutia już wkrótce zagości na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Robi ją też Magda Gessler. Znana restauratorka to tego świątecznego przysmaku dodaje prawdziwie luksusowy produkt. Dzięki niemu kutia ma jeszcze lepszy smak. 

grzyby
12.12.2023 15:19 Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Przez 1 błąd mogą wylądować w koszu

Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu wigilijnych potraw. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, w farszu do uszek i pierogów. Grzyby smakują wyśmienicie w postnym bigosie. Jednak zanim trafią do świątecznych dań, musimy je moczyć. Ile czasu powinno nam to zająć? 

Książulo je zapiekankę
12.12.2023 10:22 Kupił zapiekankę z 38-letniego baru. Ten dodatek kompletnie go zaskoczył „Myślałem, że to będzie niedobre”

W swojej trasie po jarmarkach z ulicznym jedzeniem w Polsce youtuber Książulo zawędrował do Gniezna. Tu degustował m.in. zapiekankę z baru, który od prawie czterech dekad serwuje przekąski takie jak ta, a także hotdogi i frytki. W jego zamówieniu rzuciła się w oczy jedna nietypowa rzecz.

makaron
11.12.2023 20:17 Do makaronu dodaję tylko 2 składniki. Po chwili mam najprostsze, tanie danie

Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię długiego gotowania. Preferuję smaczne i proste dania. Najlepiej takie, które robi się raz-dwa. Dlatego przyrządzam makaron z 2 składnikami i szybko mam obiad, który smakuje jak ten z mojego dzieciństwa. 

Gołąbki postne
11.12.2023 16:29 Co roku na Wigilię podaję takie gołąbki. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować. 

Sztuczka kuchenna z karpiem
11.12.2023 11:08 Biorę siatkę po cebuli i wkładam w nią karpia. Szkoda, że wcześniej tego nie znałam, to ogromne ułatwienie

Czy wiecie, jak właściwie przygotować karpia do smażenia ? Pomocna może okazać się siatka po cebuli. Jeśli macie ją pod ręką koniecznie skorzystajcie z prostego triku. Ryba będzie gotowa do dalszej obróbki w kilka chwil.

Groszek do sałatki jarzynowej
11.12.2023 09:19 Moja mama od dawna nie daje groszku z puszki do sałatki. Stawia na inny składnik, jej jarzynowa nie ma sobie równych

Sałatka jarzynowa pojawi się na wielu wigilijnych stołach. Moja mama bez groszku konserwowego. Choć wiele osób nie wyobraża sobie jarzynowej bez groszku, jest lepszy produkt, który wpasuje się idealnie w smak warzywnego przysmaku z majonezem. 

Pieróg gryczany gałęzowski
10.12.2023 20:13 Oto pieróg gryczany gałęzowski. Jest tak niezwykły, że został wpisany na specjalną listę

Pieróg gryczany gałęzowski jest daniem regionalnym, którego warto spróbować. Pochodzący z Lubelszczyzny przysmak jest sycący i niesamowicie smaczny. Danie jest tak dobre, że zostało wpisane na jedną z ważniejszych list w polskich kulinariach. Wiemy, dlaczego i znamy szczegóły wykonania.