Jeśli zależy wam na zrobieniu sałatki, która nie tylko jest pyszna, ale też wspaniale wygląda na świątecznym stole, to mam coś takiego dla was. „Grzybowa polana” to małe kulinarne arcydzieło, które łatwo przyrządzicie w swoim domu.
Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.
Karp najczęściej jest jadany podczas wieczerzy wigilijnej. W jego poszukiwaniu wybrałam się do Biedronki i w lodówce znalazłam rybę, która była niemal identyczna jak karp. Jednak prawda okazała się zupełnie inna. Tę smaczną rybę podobną do karpia można kupić w promocyjnej cenie w Biedronce.
Grudzień to szczególny czas. Przed nami Święta Bożego Narodzenia, a potem Sylwester. Ile może kosztować kolacja z tej okazji w restauracjach celebrytów? Wizyta w lokalu Agustina Egurroli zrujnuje każdego.
Czy wiecie już, jakie sałatki zrobicie na Święta Bożego Narodzenia? Ja na pewno przyrządzę sałatkę, które pełna jest pysznych warstw. Smakuje doskonale i tak też wygląda. Polecam przepis na sałatkę, która zachwyci każdego smakosza.
Już niedługo zasiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Jednak czy w ten wyjątkowy wieczór katolicy muszą odmawiać sobie jedzenia potraw mięsnych? Kościół w tej sprawie nie pozostawia złudzeń.
Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.
W wielu polskich domach ruszają już kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Również sieć sklepów Biedronka przygotowała specjalną ofertę promocyjną dla swoich klientów. Tradycyjny produkt na Wigilię można kupić za śmiesznie niską cenę. Jednak trzeba spełnić pewien warunek.
Zimne nóżki są uwielbiane przez Polaków. Smakują na co dzień i od święta. Kucharz Tomasz Strzelczyk tę zimną przekąskę robi z dodatkiem, który może zdziwić niektórych smakoszy. Jednak to danie w jego wykonaniu przyprawia o kulinarny zawrót głowy.
Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.
Jarmarki bożonarodzeniowe opanowały Polskę. Można tam skosztować rozmaitych potraw, ale też zostawić zostawić sporo pieniędzy. Przekonał się o tym popularny youtuber Książulo. Tym razem odwiedził świąteczny jarmark we Wrocławiu. O wrażeniach opowiedział w nagranym filmiku.
Przepiękna książka obfitująca w wiedzę o historii polskiej kuchni, o pochodzeniu przeróżnych zwyczajów kulinarnych i tradycyjnych dań trafia do Was zupełnie za darmo. Żeby ją pobrać, wystarczy skopiować link na końcu tekstu!
Pieczeń zagości na świątecznych stołach w wielu polskich domach. Warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie tego wybornego dania. Znany kucharz pieczeń robi z mięs, które są powszechnie lubiane. Efekt po prostu zachwyca.
Zwykle na Boże Narodzenie robiłam sałatkę jarzynową. Jednak odkąd dostałam ten przepis od babci, również przyrządzam jej sałatkę. Jest bardzo smaczna, a babcia mówi, że nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej.
Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.
Golonka nie kojarzy się ze zdrową żywnością, prawda? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista i dietetyk wyprowadza nas z błędu. “Może być zdrowsza do ryby” – szokuje specjalista. W naszym nowym cyklu video “Zdrowy smakosz” – premiera.
Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i elastyczne. Sposobów na uzyskanie ciasta, z którego takie właśnie sztuki usmażymy, jest kilka, lecz jedna zagwarantuje nam sukces. Do jej zrobienia trzeba wykorzystać popularne warzywo. Dla wielu osób może to być zaskoczenie.
Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić.
Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem.
Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę.
Kutia już wkrótce zagości na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Robi ją też Magda Gessler. Znana restauratorka to tego świątecznego przysmaku dodaje prawdziwie luksusowy produkt. Dzięki niemu kutia ma jeszcze lepszy smak.
Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu wigilijnych potraw. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, w farszu do uszek i pierogów. Grzyby smakują wyśmienicie w postnym bigosie. Jednak zanim trafią do świątecznych dań, musimy je moczyć. Ile czasu powinno nam to zająć?
W swojej trasie po jarmarkach z ulicznym jedzeniem w Polsce youtuber Książulo zawędrował do Gniezna. Tu degustował m.in. zapiekankę z baru, który od prawie czterech dekad serwuje przekąski takie jak ta, a także hotdogi i frytki. W jego zamówieniu rzuciła się w oczy jedna nietypowa rzecz.
Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię długiego gotowania. Preferuję smaczne i proste dania. Najlepiej takie, które robi się raz-dwa. Dlatego przyrządzam makaron z 2 składnikami i szybko mam obiad, który smakuje jak ten z mojego dzieciństwa.
Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować.
Czy wiecie, jak właściwie przygotować karpia do smażenia ? Pomocna może okazać się siatka po cebuli. Jeśli macie ją pod ręką koniecznie skorzystajcie z prostego triku. Ryba będzie gotowa do dalszej obróbki w kilka chwil.
Sałatka jarzynowa pojawi się na wielu wigilijnych stołach. Moja mama bez groszku konserwowego. Choć wiele osób nie wyobraża sobie jarzynowej bez groszku, jest lepszy produkt, który wpasuje się idealnie w smak warzywnego przysmaku z majonezem.
Pieróg gryczany gałęzowski jest daniem regionalnym, którego warto spróbować. Pochodzący z Lubelszczyzny przysmak jest sycący i niesamowicie smaczny. Danie jest tak dobre, że zostało wpisane na jedną z ważniejszych list w polskich kulinariach. Wiemy, dlaczego i znamy szczegóły wykonania.