Liść laurowy znajdziemy właściwie w każdej polskiej kuchni. Ma on szerokie zastosowanie kulinarne. Sięgali po niego już starożytni Grecy. Jednak warto z liścia laurowego zrobić oczyszczający napar. Wyjdzie to nam na zdrowie.
Inflacja zmusza Polaków do ograniczania zakupów spożywczych i rezygnacji z ulubionych dotąd produktów. Wydatki na jedzenie pochłaniają 40% domowego budżetu. Polacy coraz rzadziej kupują słodycze, alkohol i dania gotowe. Niestety mimo to, nadal marnujemy żywność.
Internet dostarcza nam zaskakujących pomysłów kulinarnych. Niektóre z nich na pewno warto wypróbować. Tak właśnie jest z nabiciem banana goździkami. Czy wiesz, co się stanie, gdy to zrobisz? Powód odbiera mowę.
Agrest cieszy się zdecydowanie zbyt małą popularnością. Kwaśny owoc obfituje w znaczne ilości cennych składników odżywczych i jego regularne spożywanie niesie za sobą liczne korzyści. Sprawdźcie, dlaczego warto i jak włączyć go do swojej diety.
Przepisy Anny Lewandowskiej są pod lupą internautów. Słynna trenerka i żona Roberta Lewandowskiego często proponuje oryginalne rozwiązania dietetyczne. Tym razem zaproponowała przyrządzenie mleka owsianego. W sklepie dużo na niego wydasz, w domu przygotujesz taniej pyszne mleko owsiane.
Czereśnie już pojawiają się na straganach. Smakowite owoce przed spożyciem pozbawiamy ogonków, które wyrzucamy. Zielone części można jednak wykorzystać. Są równie cenne i z powodzenie posłużą jako baza na prozdrowotny napar. Dotarliśmy do prostego przepisu.
Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski są parą prowadzących program Pytanie na śniadanie. Jednak w życiu prywatnym też stanowią parę. Okazuje się, że ukochana dziennikarza nie gotuje mu obiadów. O jego wyżywienie dba zupełnie ktoś inny.
Jagody już za chwile pojawią się na straganach. Nim jednak zaczniemy się nimi zajadać, warto odświeżyć sobie wiedzę na temat właściwego oczyszczania tych owoców. Niemycie może mieć bowiem przykre skutki w postaci przewlekłej i trudnej do zdiagnozowania choroby — bąblownicy. Ryzyka nie powinniśmy lekceważyć.
Truskawki teraz smakują najlepiej. Niewłaściwie lub zbyt długo przechowywane owoce mogą jednak tracić swoje walory i w niektórych miejscach pokrywać się meszkiem lub niepokojąco mięknąć. Takie sztuki trzeba bezwzględnie wyrzucić. Wyjaśniamy dlaczego.
Dietetyk postanowił rozwiązać odwieczny spór. Powiedział, czy lepszy jest rosół, czy też pomidorowa. W swoim werdykcie nie opierał się jednak na osobistych preferencjach, takich jak smak. Po pod lupę wziął właściwości zdrowotne obydwu zup.
Lody z automatu są letnim klasykiem, który wiele osób wybiera podczas wakacyjnych wyjazdów. Instytucje dbające o bezpieczeństwo żywności ostrzegają jednak przed możliwymi zatruciami spowodowanymi brakiem odpowiednich warunków do ich przygotowania. Warto mieć świadomość.
Jagoda kamczacka cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i na świecie. Plantatorzy właśnie ogłosili samozbiory, a zainteresowanie nimi przerosło ich oczekiwania. Wydarzenie jest w końcu świetną okazją do pozyskania owoców po atrakcyjnej cenie. Sprawdziliśmy, gdzie można ich nazbierać, po jakiej cenie i dlaczego warto jeść te granatowe owoce.
Dietetyk pokazał pieczywo, które za granicą postrzegane jest jako ciasto. Bułki popularnej sieci lokali serwującej kanapki są różnie traktowane w wybranych krajach ze względu na zawartość cukru. Warto mieć świadomość, że nie są aż tak zdrowe, jak się uważa.
Na ile czasu przed snem należy wypić ostatnią kawę? Po gorący napój sięgamy nie tylko z samego rana, ale także w ciągu dnia. Zbyt późne dostarczenie dawki kofeiny do organizmu może jednak zakłócić dobry i regenerujący sen. Zagadnienie to zostało rozwiązane za pomocą badań naukowych.
Rosół nie powinien być doprawiany maggi. Przyprawa nie należy do zdrowych, a można ją bardzo prosto zastąpić. Smaku klasycznej zupie z makaronem doda kojarzony z kuchnią azjatycka sos sojowy. Musicie przetestować.
Liście orzecha włoskie często nie zwracają naszej uwagi. Zielona część rośliny z grupy orzechowatych jest cenniejsza niż wawrzyn, a przygotowanie z niej prozdrowotnego napoju jest niemalże ekspresowe. Polecamy spróbować — korzyści ze spożycia są ogromne.
Picie herbaty ma swoich zagorzały zwolenników. Ten aromatyczny napój wybieramy ze względu na smak i jego właściwości. Jednak wciąż w Polsce spożywa się herbatę, która w innych krajach jest zakazana. O jaką herbatę konkretnie chodzi?
Zaraz po wakacjach rusza nowa edycja programu „MasterChef". Z tej okazji jurorzy udzielają kolejnych wywiadów. To właśnie podczas takiej rozmowy Magda Gessler zdradziła portalowi o2.pl tajemnicę swojej figury. Celebrytka przede wszystkim ograniczyła wielkość porcji.
Popularny dietetyk sprzedał niezwykły patent. Powiedział internautom, jakie 3 proste składniki warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Podczas kolejnego kurzachenia koniecznie pamiętaj o ziołach, oliwie i włoskich orzechach. W ten łatwy sposób stworzysz dowolny fit przepis.
Mięso mielone w sklepach często sprzedawane jest w paczkach. Przed zakupem takiego produktu warto uważnie przeczytać etykietę. Zdarza się bowiem, że zawiera ona informację o mało spodziewanych składnikach wyrobu.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o zagrożeniu wynikającym ze spożycia pasty warzywnej. Do wyrobu trafiły metalowe elementy, których zjedzenie może skończyć się poważnymi problemami. Wadliwy towar jest wycofywany ze sklepów.
Allan Krupa ma dość odchudzania. Syn Edyty Górniak wyjaśnił, dlaczego porzucił dietę. Powodem wcale nie jest jej koszt czy konieczność wyrzeczeń. 18-latek stwierdził, że po utracie kilogramów wygląda zbyt atrakcyjnie i obawia się, że fakt ten negatywnie wpłynie na jego relacje z dziewczyną.
Domową nutellę można przygotować w kilka chwil. Zamiast płacić krocie za niskiej jakości słodycz, przetestujcie prosty przepis na krem do pieczywa, który zachwyci nawet wybrednych łasuchów. By go zrobić wystarczy jedynie 5 produktów.
Kiszone ogórki czy kiszona kapusta to znane dobrze nam dodatki do dań obiadowych. Jednak kisić można też owoce. Przepisem na kiszone czereśnie dzieli się tiktokerka @stewunia, która do kiszenia dodaje intensywnych przypraw. Przetestujcie ciekawą recepturę na te lubiane owoce.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed produktem, który mógł się znaleźć w naszych kuchniach. Chodzi o łopatkę do gotowania. Wykryto, że zawarte w niej aminy migrują do żywności, co jest szkodliwe dla człowieka.
Arbuzy najlepiej smakują latem. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Zjadamy z nich tylko czerwony miąższ, dokładnie oddzielając go od skórki, usuwamy też pestki. Warto jednak wiedzieć, że zarówno pestki, jak i zielona część arbuza są jadalne. Zrobisz z nich prawdziwe przysmaki.
Truskawki znowu znalazły się na celowniku Katarzyny Bosackiej. Tym razem edukatorka wzięła na tapet kwestię mycia smakowitego owocu. Wraz z ekspertami rozwiała wątpliwości dotyczące obecności pestycydów w oczyszczonym produkcie. Płukanie w roztworze sody oczyszczonej wcale nie jest rozwiązaniem.
Pierogi na słodko są świetnym pomysłem na obiad dla najmłodszych. Danie z serem i jagodami zostało podane w jednym z polskich przedszkoli, lecz farsz pozostawiał wiele do życzenia. Oprócz owoców i nabiału zawierał bowiem cząstki plastiku. Reakcja na zdarzenie była właściwa, ale czy można było mu zapobiec?