Bez cebuli trudno wyobrazić sobie kuchnie i gotowanie. Jeśli sadzisz cebule na działce, to teraz przed posadzeniem zrób z nią jedną rzecz. Efekty na wiosnę przejdą najśmielsze oczekiwania.
Siemię lniane to jedna z podstaw naszego ziołolecznictwa. Czasem jednak nie jesteśmy świadomi, że zalane wrzątkiem traci ono właściwości. Jak poprawnie przygotowywać i pić siemię?
W poniedziałek warto ruszyć do Biedronki. Tam czekają na kupujących liczne promocje. W atrakcyjnych cenach kupimy mięso, wędliny, olej i inne produkty.
Dominika Clarke z mężem i gromadką dzieci zamieszkała w Tajlandii. Stamtąd podzieliła się w sieci recepturą na chleb. Jeden składnik sprawił, że na mamę 11-rga dzieci posypały się gromy.
Herbatę pijemy z przyjemnością. Zwykle torebkę po niej wyrzucamy. Teraz warto włożyć ją do lodówki. Dzięki temu rozwiążemy pewien problem. Zniknie, jak ręka odjął.
Zwykle kisimy ogórki, buraki lub kapustę. Jednak Katarzyna Cichopek idzie o krok dalej. Sięga po popularne kwiaty. Taka kiszonka to samo zdrowie i sposób na zgrabną sylwetkę.
Przyprawy nadają daniem smaku i aromatu. Jednak czasem mogą być groźne dla zdrowia. Tak jest w przypadku kumaryny. Stany Zjednoczone zakazały jej stosowania już ponad 70 lat temu. W Polsce przyprawa wciąż jest dostępna.
Eksperci wybrali najzdrowsze warzywo świata. Koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie, bo ma wiele cennych właściwości dla organizmu. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za warzywo i dlaczego musi znaleźć się w twoje diecie.
W okresie zachorowań przeziębienie będzie ci niestraszne. Wystarczy, że przygotujesz napój imbirowy, który wzmocni twoją odporność. Jego regularne spożywanie może przynieść także inne pozytywne efekty. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły i przepis.
Myślisz, że miód jest dobry dla zdrowia? Poczekaj, aż poznasz właściwości innego produktu z pasieki. Chodzi o pyłek pszczeli.
Picie octu jest niezwykle korzystne. Okazuje się, że ten niezastąpiony w kuchni składnik ma prozdrowotne właściwości. Przygotowany z jego dodatkiem napój spala tłuszcz i wspomaga odchudzanie. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Oto sposoby pomocne wszystkim, którym w rozkoszowaniu się fasolką po bretońsku na przeszkodzie stoi jej zdrowotna właściwość. Owszem, fasolka taka powoduje wzdęcia. Jednak wcale nie musi – jak łatwo się przekonamy.
Domowy zakwas buraczany występuje często w repertuarze naszych przetworów. Trudno się dziwić. Jego zalet nie da się nachwalić.
Rzecznik GIS wystosował komunikat do Polaków. Niektóre grzyby nie nadają się do spożycia. Chodzi szczególnie o te, które pochodzą z terenów dotkniętych powodzią. Skażenia gruntów może być tak spore, że zjedzenie takich grzybów jest szalenie niebezpieczne.
Najzdrowszy owoc może rosnąć obok ciebie, a ty zupełnie nie masz o tym pojęcia. Jest bogaty w witaminy i cenne wartości odżywcze, które są niezbędne dla twojego organizmu. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi, a przy okazji poznasz sposoby na przygotowanie z niego znakomitych przysmaków.
Czy mięso pojawia się u ciebie na każdym obiedzie? W takim razie czytaj dalej, bo nie każde mięso jak tak samo zdrowe i cenne dla organizmu. Jedno z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs jest szkodliwe. W ogóle nie powinno trafić na nasze talerze.
Smaczny, zdrowy i łatwo dostępny. Zdecydowanie warto znać ten owoc! Niektórzy wciąż mylą go z pomidorem, a jest znany pod trzema nazwami - kaki, persymona oraz chińska śliwka. Jego właściwości zrobią wrażenie niemal na każdym.
Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą.
Liście laurowe i sodę oczyszczoną ma chyba w kuchni każdy z nas. Dlatego warto tę popularną przyprawę włożyć do sody. Ten trik będzie pomocny w wielu domach. Dzięki niemu pozbędziesz się pewnego problemu.
Zaczęła się jesień i wielu z nas rusza do lasu na grzybobranie. Gdzie zbierać grzyby, by zapełnić kosze po brzegi? Podpowiedź znajdziecie w naszym artykule. Są bowiem miejsca w naszym kraju, gdzie grzybów jest pod dostatkiem.
Nadchodzą jesienne chłody, a wraz z nimi obniżona odporność i sezonowe infekcje. Zanim sięgniemy po leki, warto wypróbować bardziej naturalnych metod wspierania odporności.
Kawa to przyjemność, na którą pozwala sobie wielu z nas. Teraz warto do tego aromatycznego napoju wsypać pewną przyprawę. Od razu lepiej się poczujemy i zauważymy efekty, które ucieszą niejednego kawosza.
Ryby często jadamy w piątek. Jednak pewne gatunki ryb powinniśmy omijać szerokim łukiem. Są niezdrowe i wyrządzą nam więcej szkody niż pożytku. Jedna z nich jest szczególnie groźna dla naszego zdrowia.
GIS wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem żółtego sera popularnej marki. W jednej partii produktu wykryto salmonellę, która jest szkodliwa dla organizmu. Ser z salmonellą jest wycofywany ze sprzedaży, ale podczas zakupów należy uważać, aby nie kupić zakażonego produktu.
Herbata jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Ma wiele zalet, ale wybierając jej nieodpowiedni rodzaj możemy sobie zaszkodzić. Warto mieć świadomość i omijać szerokim łukiem te herbaty, które zamiast wspierać nasz organizm, mogą powodować w nim spustoszenie.
Śliwki najlepiej smakują jesienią. Jak przechowywać śliwki, by służyły nam jak najdłużej? Warto poznać sposób z dawnych czasów. Może wprawić nas w osłupienie, ale jest skuteczny.
Codziennie w sklepie mijamy półki z tym owocami. Przeważnie zamknięte w słoiczkach, nie zwracają na siebie uwagi. Jednak warto po nie sięgnąć i włączyć do diety. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Zupa z dyni to jeden z pysznych smaków jesieni. Warto podać ją ze składnikiem, który nie tylko podkręci smak, ale też zadba o nasze zdrowie. Żadna infekcja nie będzie nam straszna.