Maślankę zimą pijamy głównie jako dodatek do obiadu, np. sadzonego jajka z ziemniakami, czy do prażuchów. Latem z kolei często przygotowujemy na niej owocowe koktajle. Maślanka z truskawkami w czerwcu smakuje wyśmienicie. Okazuje się jednak, że po produkt ten powinniśmy sięgać codziennie, szczególnie, jeśli ukończymy 50. rok życia.
Niepozorna i rzadko stosowana przyprawa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dodając ją do potraw, nie tylko poprawisz ich smak, ale też poprawisz funkcjonowanie organizmu. Dowiedz się, co to za przyprawa, poznaj jej zalety, a później stosuj ją codziennie, przygotowując znakomite posiłki.
Właściwości zdrowotne miodu są znane od setek lat. Jednak nie wszystkie są tak zdrowe, jak nam się wydaje. Jakich miodów lepiej nie kupować? Na sklepowych półkach możemy spotkać produkty niewarte swojej ceny.
Branża producentów drobiu boryka się z problemem złej passy, jaką cieszy się przede wszystkim kurczak. Warto jednak przyjrzeć się obiegowym opiniom na jego temat. Czy rzeczywiście ma tak wiele niepożądanych składników? Okazuje się, że nie.
Jeśli mamy ochotę zjeść coś słodkiego, nie musimy koniecznie sięgać po słodycze. Bo przecież można jeść smacznie i jednocześnie zdrowo prawda? Wtedy z pomocą przychodzą oliwki. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie korzyści niosą za sobą te małe pyszne owoce.
Liście laurowe słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej je doceniamy i nie tylko dodajemy je do zup, ale również przygotowujemy z nich prozdrowotne syropy i napary. Warto je mieć pod ręką zimą, ponieważ mogą być one sprzymierzeńcem w walce z sezonowymi infekcjami. Przepis na miksturę z liści laurowych i jabłek przyda się w każdym domu.
Płatki śniadaniowe są produktem, po który codziennie sięga wielu Polaków. Teraz ten popularny produkt pod lupę wziął dietetyk Tomasz Wrzosek. Wskazał płatki śniadaniowe, które nie są nasycone cukrem. Sprawdź, czy takie właśnie jadasz.
Nie każda ryba jest tak samo zdrowa i cenna dla naszego organizmu. Jedna z tych najpopularniejszych jest bardzo szkodliwa dla organizmu, przez co niektóre kraje zakazały jej sprzedaży. Niestety, ryba nadal jest dostępna w Polsce, a co gorsza, kupuje ją wielu, nieświadomych ryzyka konsumentów. Jakiej ryby nie kupować?
Różnego rodzaju smażone placki to uczta dla podniebienia. Niestety przy okazji także to rodzaj grzesznej przyjemności ze względu na zawartość węglowodanów i tłuszczu ze smażenia. Ale w tym wypadku jest inaczej.
Tomasz Strzelczyk prezentuje nam przeważnie tradycyjną kuchnię polską w niezwykle pieczołowitych odsłonach. Tym razem pokazał szybki obiad z pieczonej piersi kurczaka z kaszą i warzywami. To lekkie danie, które odnajdzie się świetnie na diecie redukcyjnej i wśród osób dbających o układ krążenia i trawienny.
Wbrew mitom tłuszcze są potrzebne w naszej diecie. Jednak olej olejowi nierówny. Dlatego wzbogacajmy asortyment składników w naszych posiłkach o mniej znane, za to bardzo zdrowe oleje.
Są zdrowe, pyszne i może je zajadać bez końca. Mowa oczywiście o owocach. Okazuje się, że jeden z nich jest kompletnie nieznany, mimo że rośnie w naszym kraju. Warto jednak go poznać, bo poza walorami smakowymi ma niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia.
Kasza to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Większość przedstawicielek tej kategorii ma niski indeks glikemiczny i białko, a przy tym nie drażni żołądka. Taka kolacja będzie więc lekkostrawna, a przy tym pyszna.
Katarzyna Bosacka przeprowadziła niezwykły test. Chcąc udowodnić pewną tezę dotyczącą pasztetu – niekorzystną dla niego, oczywiście – porównała go z karmą dla zwierząt. Wynik może zaskakiwać.
Oto prosty napar, który szybko stawia na nogi. Swoje właściwości zawdzięcza produktom o udowodnionym działaniu leczniczym. Są tanie i na pewno mamy je pod ręką.
Czy kawa może być zdrowa? Jak najbardziej. Wiele osób przyzwyczaiło się do tego, że piją kawę z samego rana, aby dostać dodatkowy zastrzyk energii i lepiej zacząć dzień. Jednak trzeba przy tym pamiętać, że tak naprawdę nasze zdrowie jest najważniejsze. O której najlepiej pić kawę, aby dobrze wpłynęła na nasz organizm? Odpowiedź może Cię zaskoczyć.
Jeśli uda nam się w sklepie upolować solę, warto kupić i przyrządzić tę doskonałą rybę. Niestety, obarczone jest to ryzykiem pomyłki. Istnieje coś takiego jak „fałszywa sola”. Jest podobna z wyglądu, ale pod względem wartości odżywczych nie może się z nią równać.
Oto prosty przepis na sycącą zupę, która pomoże utrzymać dietę. Jest pełna w smaku, przyprawiona nieco egzotycznie i naprawdę pyszna. Warto nagotować duży garnek i sięgać po nią nawet częściej niż raz dziennie.
Herbata niebiesko-zielona, znana pod wieloma innymi nazwami, to niezwykły napój. Niestety, jest mało znana w Polsce. Niestety, bo ma mnóstwo dobrych właściwości, a przy tym bardzo oryginalny smak.
Za rybę najgorszej jakości uchodzi ta mrożona. Czy, aby na pewno tak jest? Norwescy badacze przeprowadzili analizę, która wykazała, że jest zupełnie inaczej. Poznaj wyniki ich badań, a dowiesz się, w jakiej postaci warto kupować rybę i dlaczego.
Jeżeli twój organizm potrzebuje sporej dawki wapnia, koniecznie poznaj jedną z najstarszych roślin świata. W jej nasionach znajduje się bogactwo nie tylko tego jednego pierwiastka, ale i innych wartości odżywczych. Dowiedz się, co to za roślina i dodaj ją do swojej diety.
Pieczarki moglibyśmy dodawać właściwie do wszystkiego. Są jednak metody przygotowania, które stanowczo im nie służą. Jak zatem najlepiej zajadać te uwielbiane grzyby? Odpowiedź może zaskoczyć.
Filiżanka gorącej kawy o poranku to dla wielu świetna opcja na rozbudzenie. Pojawiają się jednak głosy, że rozpoczęcie dnia od mocnej kawy to nie najlepszy pomysł. Swoje stanowisko w tej sprawie przedstawili eksperci.
Rzeczy położone na chlebie to jeszcze nie kanapka. Aby kompozycja taka się nią stała, konieczny jest jeden element: masło. Ale czy na pewno konieczny? Z korzyścią dla zdrowia można zmienić go choćby na hummus.
Kontrowersje wokół kawy jako rzekomo nie najlepszej dla zdrowia trwają mimo tego, że mamy liczne badania, które pomogłyby je rozwiać. Jednak z pewnymi dodatkami kawa z pewnością jest bardziej zdrowa niż bez nich. Tak jest z goździkami – orientalną przyprawą o niezwykłych właściwościach.
Popularny dietetyk wziął się za przybliżanie nam tematu herbat. A konkretnie jednej, którą czasem niesłusznie nazywamy tym słowem. Oto herbata, którą należy omijać.
Mango to dziś łatwo dostępny, choć trudny do wypatrzenia w natłoku owoców, produkt. Odpowiednio potraktowane, jest bardzo uniwersalnym towarzyszem różnych kulinarnych przygód. Przyjrzyjmy się mu z bliska.
Poranna kawa to z pewnością obowiązkowy rytuał wielu z nas. Istnieje wiele rodzajów kaw, a także wiele sposób jej podania. Firmy od wielu lat zaciekle walczą o konsumentów, modyfikując między innymi ceny. Czy to możliwe jednak, żeby istniała kawa, która kosztuje aż 2000 zł za kilogram? Wyjaśniamy, o co chodzi.