Ciasto Próżniak jest pysznym wypiekiem, który idealnie pasuje do wieczornej herbaty lub jako poobiedni deser. Ewa Wachowicz opracowała przepis, w którym łączą się słodkie jabłka z delikatnym i wilgotnym ciastem. Każdy fan łakoci będzie prosił o dokładkę. Ciasto Próżniak jest prawdopodobnie znane w każdym polskim domu. Delikatne i puszyste ciasto o wysokiej wilgotności zawiera w sobie kawałki jabłek, które po upieczeniu stają się miękkie i rozpływające w ustach. Dużą zaletą tego łakocia jest prostota wykonania. Wystarczy bowiem połączyć ze sobą składniki na ciasto, dodać do nich jabłka i upiec. Warto dobrze kontrolować temperaturę pieczenia, aby krawędzie ciasta nie przypaliły się. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół powinien być zawsze esencjonalny i aromatyczny, co zapewniają odpowiednie dodatki. W klasycznych przepisach niemal nic nas nie zaskakuje, lecz Ewa Wachowicz ma swój niecodzienny sposób. W jej przepisie dodaje się do wywaru jabłko, które podkreśla smak mięsa. Rosół gotujemy zwykle z przepisu, który poleciła nam mama lub babcia. W wielu domach od pokoleń przekazuje się dobrze znaną recepturę, która pozwala odtworzyć doskonale znany z domu rodzinnego smak. Czasem mamy jednak ochotę na coś zupełnie nowego. Jabłko sprawia, że rosół zyskuje delikatnego słodkiego posmaku, a smak mięsa jest znacznie bardziej pogłębiony. Poniżej pokazujemy, jak przygotować bardzo esencjonalną zupę o pięknym kolorze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Żurek benedyktyński jest inną wersją klasycznego żurku według Ewy Wachowicz. W jej przepisie zakwas wykonywany jest bowiem na płatkach owsianych. Taka zupa ma delikatniejszy smak, co może przekonać wielu smakoszy do spróbowania. Żurek w swojej zwykłej formie jest dość kwaśną zupą, przez co wiele osób nie chce jej spożywać. Na szczęście istnieje przepisy takie jak Ewy Wachowicz, które pozwalają ugotować delikatniejszą zupę. Zamiast zakwasu żytniego, Wachowicz korzysta z zakwasu na płatkach owsianych. Przed wlaniem go do zupy przelej go przez sitko, aby w daniu pływały płatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki są jednym z najlepszych dań polskiej kuchni. Z pewnością cieszą się one sporym zainteresowaniem ze strony smakoszy. Tym razem wypróbujemy przepis od samej Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do gołąbków szklankę żuru. Dzięki niemu specjał smakuje jeszcze lepiej.Gołąbki z dodatkiem żuru sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie jest proste w przygotowaniu. Ewa Wachowicz ponownie okazała się niezawodna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pampuchy są klasyką polskiej sztuki kulinarnej i podaje się je szczególnie do pieczonej kaczki. Ewa Wachowicz ma swój własny, jeden z najlepszych przepisów. Niżej zdradzamy jak je wykonać wedle jej pomysłu. Pampuchy to nic innego jak specyficzne bułki, które gotowane są na parze. W środku są delikatne niczym pianka, aczkolwiek cały czas są sprężyste - dlatego ich jedzenie jest tak przyjemne. Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu, jak mało kto, więc warto wypróbować jej przepis. Dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się tym kultowym smakiem bez konieczności wyjścia do drogiej restauracji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Już od pewnego czasu Polsat zapowiadał rozpoczęcie nowego programu kulinarnego. Pierwszy odcinek „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” ma zostać wyemitowany już 1 września o 20:00. Wielu smakoszy czekało na ten dzień.Do tej pory wiadomo było jedynie, że „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” zagości na szklanych ekranach we wrześniu. Tym razem Polsat potwierdził dokładną datę premiery oraz częstotliwość ukazywania się nowych odcinków.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kaszanka z grilla to jeden z tych przysmaków, które albo się kocha, albo nie cierpi. My jesteśmy jej gorącymi fanami i dziś przedstawiamy cudowny przepis Ewy Wachowicz na kaszankę w towarzystwie grillowanych warzyw. Kaszankę zazwyczaj podajemy prosto z rusztu bez żadnych dodatków. Gorącą kaszankę jadamy w towarzystwie musztardy oraz pieczywa. Choć w takim towarzystwie smakuje wybornie. Jeszcze lepiej umiejętnie połączyć ją z pysznymi warzywami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita chałka jest kultowym wypiekiem, który dawniej cieszył się ogromną popularnością. Współcześnie niektórzy zapomnieli już o jej niepowtarzalnym smaku. Warto przygotować ją samodzielnie. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.Chałka uchodzi za wyjątkowy deser. Jeszcze kilka lat temu specjał często gościł na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chałka ponownie wróciła na talerze. Przepis od Ewy Wachowicz zaskakuje prostotą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Nietrudno zauważyć, że mistrzyni kuchni wygląda olśniewająco. Wszystko za sprawą odpowiednich nawyków żywieniowych. Gwiazda zdradziła, jak wygląda jej dieta. Królują w niej zupy i warzywa. Oprócz tego Ewa Wachowicz pija dużo wody. Okazuje się, że podczas śniadania dziennikarka sięga nawet po zupę dyniową.Bez wątpienia Ewa Wachowicz jest prawdziwą ekspertką z zakresu kulinariów. Gwiazda ma 50 lat, jednak z pewnością nie wygląda na swój wiek. Warto wiedzieć, jak prezentuje się jej codzienna dieta.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Ewa Wachowicz zdradziła, jak radzi sobie z upałami. Ma kilka sprawdzonych sposobów na wysokie temperatury. Okazuje się, że oprócz pożywnych koktajli i odpowiedniego nawadniania, prowadząca programu "Ewa gotuje" przed posiłkami pije wodę z octem jabłkowym. Upał daje się wszystkim we znaki. Gdy żar leje się z nieba, szukamy wszelkich sposobów, by nieco się ochłodzić i odpowiednio nawodnić. Oprócz picia przynajmniej dwóch litrów wody dziennie, w Internecie można również znaleźć wiele innych porad dotyczących tego, jak radzić sobie przy ekstremalnych temperaturach. Jak już wspominaliśmy w jednym z naszych artykułów, ważne, by w upały unikać takich płynów jak kawa, alkohole czy gazowane napoje. Jednak są też znacznie lepsze napoje niż woda, które jeszcze lepiej nawodnią nas, gdy jest gorąco. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ewa Wachowicz jest jedną z największych gwiazd telewizji Polsat. Zasłynęła przede wszystkim dzięki swojemu programowi "Ewa gotuje" oraz pełnienia funkcji jurorki w show kulinarnym „Top Chef”, który doczekał się siedmiu sezonów.Niedawno Polsat potwierdził, że Ewa Wachowicz pojawi się jako jurorka w kolejnym programie kulinarnym stacji – "Family Food Fight. Pojedynek na smaki". Wezmą nim udział 3- osobowe rodziny, które walczyć będą o 100 000 złotych oraz tytuł najlepiej gotującej rodziny w całej Polsce.Wyświetl ten post na Instagramie.Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)
Polsat zdecydował się na wprowadzenie nowego formatu do telewizji - już teraz ruszyły nagrania do programu "Family Food Fight. Pojedynek na smaki". Będziemy mogli podziwiać w nim zmagania rodzin, które gotując, walczą o ogromną nagrodę. Uczestnicy zostali wyłonieni w ogólnopolskim castingu, a więc można spodziewać się, że przed kamerami staną najlepsi domowi kucharze, jacy mieszkają w Polsce. Z pewnością poprzeczka ustawiona będzie wysoko, a dodatkowych emocji dostarczać będzie trójka jurorów.
Ewa Wachowicz od wielu lat związana jest ze stacją telewizyjną Polsat, w której prowadzi wiele programów. Gwiazda dała się też poznać jako wspaniała kucharka i znawczyni tajników gotowania, co często pozwalało osiągnąć jej sukces jako autorka książek. Choć wszyscy znają ją jako jedną z najpiękniejszych kobiet w Polsce, mało kto wie, jak wyglądała w dzieciństwie. Wachowicz zdecydowała się opublikować swoje zdjęcia gdy była jeszcze małym dzieckiem. Wraz z nią pozuje również jej ukochana mama.
Ciasto drożdżowe jest nie lada pokusą dla wielbicieli deserów. Przeważnie podczas przygotowań trzeba się trochę namęczyć podczas jego wyrabiania. Okazuje się, że możemy się bez tego obejść. Ewa Wachowicz ponownie zaskakuje.
Kotlety schabowe niemal co tydzień pojawiają się na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów. W ostatni dzień tygodnia często mamy ochotę na danie znane z domu rodzinnego - najlepiej przyrządzone tak, by było pyszne jak u mamy.Nawet największych miłośnikom panierowanych kotletów potrawa może się jednak znudzić. Wówczas warto skusić się na kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.
Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach. Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.
Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.
Barszcz czerwony jest jedną z najbardziej uwielbianych zup przez wszystkich Polaków. Niestety, gotowanie idealnego barszczu czerwonego jest bardzo trudne, a jedynie naprawdę doświadczeni kucharze posiedli wszystkie tajemnice tej potrawy. Poniższy przepis charakteryzuje się jednak łatwością w przygotowaniu. Ewa Wachowicz zdobyła go za sprawą swojego nowego domu w Zawoi, niewielkiej wsi, która znajduje się niedaleko Babiej Góry. W tej recepturze używa się buraków ćwikłowych, z których liści tradycyjnie gotuje się botwinkę. Są mniej słodkie i bardziej wytrawne.
Ewa Wachowicz przez lata była producentką programu kulinarnego Roberta Makłowicza. Kojarzono ich jako przyjaciół, których połączył nie tylko wspólny biznes, ale i pasja. Podróże, które utrzymane były w tonie kulinarnym, tworzyły ich wspólną historię przez ponad 10 lat. Jak się okazuje, współpraca tej dwójki jakiś czas temu dobiegła końca, a powodem konfliktu okazał się być program Wachowicz - "Ewa gotuje".