Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gołąbki

Gołąbki

gołąbki
13.12.2022 21:41 Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów

Gołąbki nie zwykły kojarzyć się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Co jednak powiecie na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami? 2 proste składniki z powodzeniem zastępują mięso. Zaskocz najbliższym tym pomysłowym daniem.Faszerowana kapusta w wigilijnym wydaniu kryje w sobie smakowite wnętrze. Poza suszonymi grzybami i kaszą możesz naleźć w nich podsmażoną cebulkę i apetyczne pieczarki. Przygotowanie dania jest szybkie, reszta zrobi się sama w piekarniku. Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit.

Nie z ryżu i mięsa. Farsz do gołąbków zrobisz z 2 wyjątkowych składników. Podasz je nawet na Wigilię
12.12.2022 10:31 Nie z ryżu i mięsa. Farsz do gołąbków zrobisz z 2 wyjątkowych składników. Podasz je nawet na Wigilię

Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej i suszonych grzybów są silną konkurencją dla tradycyjnej wersji z mięsem i ryżem. Smakują znakomicie, a i mają tę przewagę, że można je podać nawet na wigilijny stół. Aromatyczny farsz do gołąbków doprawiony natką pietruszki, cebulą i suszonym tymiankiem dosłownie rozpływa się w ustach.Znudziły Ci się tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem? Przygotuj gołąbki w nowej odsłonie. Farsz do gołąbków z kaszy gryczanej i suszonych grzybów rewelacyjnie komponuje się z kapustą włoską. Gołąbki upiecz w piekarniku, będą miękkie i delikatne.Farsz do gołąbków będzie o wiele smaczniejszy, kiedy wszystkie składniki przesmażysz na maśle. Pod wpływem wysokiej temperatury wydobędziesz z kaszy, grzybów i innych produktów najlepszy smak i aromat. Farsz zawijaj w sparzone liście kapusty.Kapustę sparzysz o wiele szybciej w mikrofalówce. Wystarczy, że włożysz główkę do urządzenia i ustawisz najwyższą moc, a po kilku minutach liście staną się elastyczne. Gołąbki z kaszą i grzybami podaj z sosem grzybowym, nie ma lepszego połączenia.

Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat
10.12.2022 14:06 Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat

Gołąbki z ryżem i kaszą są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, a gołąbki wprost rozpływają się w ustach. Danie podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je ze smakiem.Gołąbki zwykle przygotowujemy z ryżem, mięsem mielonym i podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki możemy dusić, piec lub gotować na parze. Babcia Marysia do farszu dodaje również kaszę jęczmienną, a cały farsz doprawia czosnkiem, cebulą i suszonym majerankiem. Gołąbki z ryżem i kaszą to pomysł na danie, które oczaruje każdego smakosza. Farsz z dodatkiem kaszy jest o wiele bardziej aromatyczny i pożywny. Babcia Marysia gołąbki podaje z sosem pieczarkowym lub grzybowym, takie połączenie smakuje rewelacyjnie.Przed przygotowaniem gołąbków z ryżem i kaszą sparz kapustę. Możesz ugotować ją tradycyjnie w garnku, a możesz znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując mikrofalówkę. Urządzenie nastaw na najwyższą moc i do środka włóż liście kapusty, po kilku minutach liście będą miękkie i jędrne.

Gołąbki z mięsem i kalafiorem
08.12.2022 10:34 Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej

Gołąbki z mięsem i kalafiorem są miłą odmianą od dania z dodatkiem ryżu. Kalafior świetnie zastępuje popularne białe ziarno, nadając farszowi niesamowitego smaku i ciekawej struktury. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. Starty na drobne okruszki kalafior jest zdrowym i pysznym zamiennikiem ryżu. Delikatny smak warzywa świetnie komponuje się z soczystym mięsem wieprzowym i kapustą. Warto dodać je do gołąbków. Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci waszą rodzinę.

Kapustę na gołąbki zmiękczysz w 10 minut. Nie musisz jej nawet gotować. Patent podbija Internet
07.12.2022 08:48 Kapustę na gołąbki zmiękczysz w 10 minut. Nie musisz jej nawet gotować. Patent podbija Internet

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Niektórzy tradycyjnie gotują główkę. Inni zmiękczają liście w piekarniku. Okazuje się, że najszybszym i najprostszym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Liście będą jędrne i elastyczne w kilka minut.Gołąbki są wyśmienitym daniem, które przygotujemy na wiele sposobów. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, z kaszą, z grzybami to tylko niektóre z propozycji podania. Niezależnie od tego, na jaki farsz mamy ochotę, musimy odpowiednio przygotować kapustę. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?Na gołąbki wykorzystaj kapustę włoską. Ma miękkie liście, które szybko staną się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Hitem jest również kapusta coolwrap, czyli holenderska odmiana o spłaszczonej główce. Taką kapustę kupimy w każdym, większym markecie. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Większe liście zewnętrzne na samym dole mają zgrubienia. Odetnij je nożem zanim zawiniesz w nie farsz. O ile liście będą elastyczne i miękkie, tak zgrubienia uniemożliwią sprawne zawinięcie farszu. Farsz wykładamy na środek liścia, składamy po bokach i rolujemy. W ten sposób nadzienie nie wydostanie się na zewnątrz podczas obróbki termicznej.

Soczysty farsz na gołąbki
06.12.2022 19:43 Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty

Farsz na gołąbki powinien być soczysty i delikatny. Uzyskanie właściwych rezultatów nie będzie trudne, jeśli do składników na nadzienie dodamy nieco bulionu warzywnego lub mięsnego. Aromatyczny płyn nada masie odpowiedniej konsystencji i sprawi, że nie wysuszy się podczas gotowania. Spróbujecie?Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem czasami wychodzą suche. Kulinarnej katastrofie można w łatwy sposób zapobiec. Wystarczy zawczasu przygotować ciepły bulion warzywny lub mięsny i wlać go do masy jeszcze przed uformowaniem kapuścianych sakiewek. Po przyrządzeniu będą niesamowicie delikatne.

Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche
23.11.2022 14:33 Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Czy wiecie, co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Danie będzie soczyste i pełne smaku, jeśli wykorzystacie tłuste mięso. Podpowiadamy, co jeszcze jest istotne. Sprawdźcie, nim rozpoczniecie przygotowania.Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach — takie powinny być gołąbki. Uzyskanie pożądanych efektów nie zawsze jednak jest możliwe. Czasami już na etapie zakupów popełniamy bowiem błąd, który przekreśla nasze szanse na uzyskanie smacznego dania.

Lewandowska nie piecze gołąbków. Ma jeszcze lepszy patent
02.11.2022 13:35 Lewandowska nie piecze gołąbków. Ma jeszcze lepszy patent

Anna Lewandowska zdradziła przepis na lekkie i bardzo smaczne gołąbki z mięsa mielonego z indyka. Lewandowska do farszu nie dodaje ani ryżu, ani kaszy. Nie dodaje również grama dodatkowego tłuszczu, a gołąbki gotuje na parze.Gołąbki są potrawą, którą każdy z nas gotuje nieco inaczej. Dodajemy do nich mięso mielone, ryż, kaszę, niekiedy również warzywa. Gołąbki możemy przygotować również w wersji bez zawijania. Niektórzy gołąbki pieką w piekarniku, inni duszą w większym garnku wyłożonym kapustą.Anna Lewandowska na stronie hpba.pl opublikowała swoją recepturę na gołąbki gotowane na parze. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Lewandowska przygotowuje również wyśmienity, pożywny, ale lekki farsz z mięsa mielonego z indyka, marchewki, pomidorów i kilku innych składników.Gołąbki z pary według przepisu Anny Lewandowskiej zachwycają lekkością i smakiem. Przygotujemy je bez grama dodatkowego tłuszczu. Farsz dzięki warzywom jest wilgotny i bardzo aromatyczny, dlatego też do gołąbków nie musimy przygotowywać dodatkowego sosu.

Gołąbki z ziemniakami i grzybami - prosty przepis
28.10.2022 10:22 Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem

Gołąbki z ziemniakami i grzybami będą idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Jarskie danie przygotowane według przepisu babci Stasi spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Połączenie ziemniaków, grzybów i kaszy gryczanej z białą kapustą i sosem z delikatnej śmietanki smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz je zrobicie.Postne gołąbki będą idealne na piątkowy obiad. Babcia Stasia zdradziła niezawodny patent na pyszny farsz z ziemniaków, kaszy i grzybów, który na głowę bije mięsne kompozycje. Tak lekkiego, prostego i pełnego smaku rarytasu dawno nie jedliście. Skusicie się?

gołąbki
26.10.2022 17:13 Okrasa robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Zapomnij o pomidorowym sosie

Karol Okrasa jest znanym i lubianym polskim kucharzem. Jego przepisy cechuje połączenie tradycyjnych dań z nutką nowoczesności. Nie inaczej jest i tym razem. Gołąbki pieczone w sosie musztardowym to prawdziwa rewolucja na talerzu.Gołąbki Karola Okrasy (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu w portalu Instagram), poza niezwykłym sosem, charakteryzują się także wyśmienitym farszem. Dobrze znane mięso wieprzowe wymieszane jest z innymi składnikami niż zazwyczaj. Uwierzycie jeśli powiemy, że do gołąbków świetnie pasują rodzynki? Jeśli nie, to sami przekonajcie się, przygotowując to danie w domu.

Jak zrobić gołąbki z prodiża?
08.10.2022 20:24 Jak zrobić gołąbki z prodiża? Niezapomniany smak z dzieciństwa

Gołąbki z prodiża są pysznym daniem, które część z was z pewnością pamięta z domu rodzinnego. Przygotowana w popularnym w dawnych latach urządzeniu potrawa jest pełna smaku i wprost rozpływa się w ustach. Podpowiadamy jak ją zrobić.Faszerowana delikatnym mięsem mielonym i ryżem kapusta w sosie pomidorowym spodoba się amatorom kuchni polskiej. Przygotowanie jej w prodiżu sprawi, że farsz wyjdzie niezwykle soczysty, a jednocześnie — dzięki dodaniu jajka — pozostanie w gołąbku. Będzie prosto i smacznie. Skusicie się?

Smaczne gołąbki bez mięsa i nabiału
07.10.2022 10:58 Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych

Proste gołąbki bez mięsa są nie lada rarytasem. Wypełnione ziemniakami i pieczarkami kapuściane zawijasy będą niezwykle smaczne, jeśli ugotujemy je w bulionie. Koniecznie spróbujecie — tak soczystej i delikatnej potrawy dawno nie jedliście.Jeśli gołąbki bez mięsa wydają wam się nietrafionym pomysłem, zerknijcie na nasz nowy przepis. Kapusta z ziemniakami i grzybami będzie jeszcze lepsza, gdy przyrządzimy ją w warzywnym bulionie. Danie będzie miało wspaniałą konsystencję i bogaty smak. Skusicie się?

Gołąbki staropolskie od Strzelczyka
04.10.2022 14:09 Strzelczyk odkopał dawny przepis na gołąbki. Staropolski farsz zachwyci każdego. Nikt się nie oprze

Gołąbki staropolskie są pysznym jarskim daniem. Przyrządzony według przepisu Tomasza Strzelczyka przysmak z pewnością skradnie niejedno serce. Kucharz sięgnął po dawną recepturę, która jest prosta i jednocześnie pozwala uzyskać znakomite efekty. Skusicie się?Staropolski przepis na gołąbki wykorzystuje niemalże same roślinne składniki. Zawinięty w kapustę farsz z ziemniaków i pieczarek jest wyjątkowo smaczny. Tomasz Strzelczyk odnalazł dawny przepis na ten rarytas i podzielił się nim z odbiorcami na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Posiłek jest prosty w przygotowaniu. Warto spróbować.

gołąbki pieczone w żurku
03.10.2022 21:51 Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej

Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.

Bigos Strzelczyk
03.10.2022 16:37 Strzelczyk pokazał, jak zrobić pyszny bigos. Żaden składnik nie jest przypadkowy

Poznaj tradycyjny przepis na bigos według Tomasza Strzelczyka. Aromatyczna i bogata w mięsny dodatek kapusta, jest niezwykle sycąca i idealnie wpisuje się w chłodną jesienną aurę. Dodatek grzybów i suszonych śliwek dopełnia jej fantastycznego smaku.Bigos nie lubi pośpiechu. Jeśli okażesz mu wystarczająco dużo cierpliwości przy przygotowaniu, otrzymasz rozgrzewające danie o wspaniałym aromacie wędzonki. Pamiętaj, że bigos zyskuje z każdym kolejnym podgrzaniem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA w serwisie Youtube, doskonale wie co robi.

Gołąbki Roberta Makłowicza
01.10.2022 20:13 Nie włoska, nie pekińska. Makłowicz robi gołąbki z jeszcze inną, zaskakująca kapustą

Gołąbki są jedną ze smaczniejszych potraw kuchni polskiej. Zaproponowany przez Roberta Makłowicza wariant wykorzystujący kiszoną kapustę z pewnością będzie miłą odmianą od klasycznych kapuścianych roladek w sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie — smak jest niepowtarzalny.Gołąbki inspirowane sarmą, czyli bałkańską wersją roladek z liści winogronach lub kiszonej kapusty, spodobają się nie tylko amatorom kulinarnych urozmaiceń. Pyszny mięsno-ryżowy farsz doskonale współgra ze smakiem fermentowanego warzywa, a przygotowanie go wcale nie jest trudniejsze. Skusicie się?

Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem
26.09.2022 18:16 Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem

Gołąbki Wachowicz to tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Farsz z ziemniaków, podsmażonej na maśle cebuli i suszonego majeranku jest bardzo aromatyczny. Jarska wersja pieczonych gołąbków to pomysł na pyszny, rodzinny obiad.Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na wiele wyśmienitych potraw, w tym aromatyczne zupy, dania główne, a także ciasta i desery. Wachowicz zdradziła niedawno przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem, które posmakują największym miłośnikom mięsa. Przepis na gołąbki Wachowicz wykorzystany został w artykule.Gołąbki Wachowicz zachwycają delikatnym farszem i miękką kapustą. Gołąbki pieczemy w piekarniku, danie zabezpieczamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dzięki czemu nic się nie przypali. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.Jesienią postawmy na sos z grzybów leśnych, będzie bardzo aromatyczny. Zimą, wiosną i latem możemy przyrządzić sos z suszonych grzybów, pieczarek lub kurek. Gołąbki Wachowicz podane z domowym sosem smakują rewelacyjnie.

gołąbki
24.09.2022 10:55 Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Klasyczne gołąbki są daniem, za którym wprost przepadamy. Chociaż klasyki ponoć nie należy poprawiać, to Tomasz Jakubiak ma na ten temat odmiennie zdanie. Do tradycyjnego farszu do gołąbków dodaje on pora. Zapraszamy do zapoznania się z tym zaskakującym przepisem.Gołąbki z dodatkiem pora nabierają przyjemnego, pikantnego smaku. Nie bez znaczenia jest też chrupiąca przyjemnie tekstura tego warzywa. Kiedy raz spróbujesz gołąbków z porem, już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu.Poza porem, w gołąbkach Tomasza Jakubiaka napotkamy czarne oliwki. A nawet nie tyle w gołąbkach, co w pysznym pomidorowym sosie, który je otacza. Gołąbki z porem i oliwkami to prawdziwa rewolucja.

gołąbki z grzybami
23.09.2022 14:07 Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.

gołąbki po meksykańsku
09.09.2022 18:08 Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób

Parzenie kapusty na gołąbki jest chyba najbardziej niewdzięczną czynnością niezbędną do przygotowania tego dania. Czy wiesz jednak, że aby uzyskać liście do zawijania farszu, wcale nie potrzebujesz garnka z wrzącą wodą? Kapustę na gołąbki z powodzeniem przygotujesz za pomocą kuchenki mikrofalowej. Do przygotowania kapusty na gołąbki w mikrofali, wybierz odpowiedni jej rodzaj. Najlepiej sprawdzą się odmiany delikatne, na przykład kapusta włoska lub pekińska. Ich liście są zdecydowanie cieńsze, niż te spotykane w zwykłej białej kapuście. Dzięki temu uda się je zmiękczyć bez użycia wody.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Prosty przepis
07.09.2022 16:53 Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

Gołąbki są jednym z często goszczących na naszych stołach dań. Przygotowanie ich w piekarniku i bez zawijania w kapustę zajmie wam znacznie mniej czasu, a danie będzie równie smaczne. Patent Maryli jest niezawodny. Spróbujcie?Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie dobrych gołąbków. Kultowe danie warto przyrządzić z pominięciem zawijania mięsa w liście kapusty — wystarczy poszatkować warzywo, dodać je do farszu i uformować kotlety. Będzie równie pysznie, a pracy zdecydowanie mniej. Skusicie się?

gołąbki po meksykańsku
05.09.2022 22:52 Idealnie doprawione gołąbki po meksykańsku. Prawdziwa uczta na talerzu

Gołąbki można spotkać w wielu odsłonach. My proponujemy to danie w wersji meksykańskiej. Głównymi składnikami gołąbków jest mięso wieprzowe oraz ryż, czyli produkty popularne również w dalekim Meksyku. Odpowiedni dobór przypraw oraz dodatek soczystej czerwonej papryki pozwoli nam zabrać nasze gołąbki na egzotyczną wycieczkę po krainie smaków.Charakterystyczną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest papryka. Do gołąbków możemy użyć jej w wersji słodkiej, ostrej- dla wielbicieli zdecydowanych smaków, lub w wędzonej- niezwykle intrygującej i aromatycznej. Kolejną wizytówką Meksyku jest kolendra- zarówno jej ziarna jak i liście zmienią oblicze tradycyjnego polskiego dania.Przygotowanie gołąbków po meksykańsku nie odbiega wiele od znanego nam polskiego wydania. Tajemnica tkwi w doborze przypraw. W dodatku gołąbki z naszego przepisu nie wymagają zawijania. Gorąco zachęcamy do tego smakowitego eksperymentu.

Dlaczego warto dodać jajko do farszu na gołąbki?
26.08.2022 14:46 Dlaczego warto dodać jajko do farszu na gołąbki? Korzyści nie mieszczą się w głowie

Wasz farsz na gołąbki jest mało zwarty i wypada z kapusty? Jeden prosty trik uchroni was przed kolejną kulinarną katastrofą. Dodanie jajka do masy sprawia, że nadzienie pozostaje na miejscu, a potrawa zachwyca wyglądem i smakiem. Sprawdźcie koniecznie.Dobry farsz do gołąbków powinien składać się ze smacznych i świeżych produktów. Ponadto jego formowanie i umieszczanie w liściach kapusty nie powinno sprawiać większych problemów. Jajko sprawi, że klasyczny miks mięsa, cebuli i ryżu będzie zamknięty w kapuście na stałe.Znana z przepisów na ciasta taktyka polegająca na wykorzystaniu jajka jako spoiwa dla pozostałych składników masy znajdzie zastosowanie również w przygotowywaniu gołąbków. Podpowiadamy, jak dobrze dobrać proporcje i sprawić, że farsz już nigdy dania nie opuści.

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
24.08.2022 20:03 Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć

Gołąbki po łemkowsku są smakowitym i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się amatorom polskiej kuchni regionalnej. Przygotowuje się je z kiszonej w całości kapusty, a farsz stanowi lekkie mięso jagnięce, aromatyczne grzyby i kasza. Koniecznie spróbujcie — danie smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy. Kiszona w całości kapusta jest produktem, który nieczęsto pojawia się w kuchni. Jako baza do gołąbków jest jednak znakomita, doskonale łącząc się z sycącym farszem z jagnięciny i dwóch pysznych kasz — jęczmiennej i gryczanej. Całości dopełnia dodatek aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Skusicie się?

Letnie gołąbki od Strzelczyka
23.08.2022 10:50 Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste

Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie? Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej
22.08.2022 18:48 Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej

Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść dziennie i się nie znudzą. Miękka, jędrna kapusta, doskonały farsz i domowy sos to połączenie idealne, które smakuje wszystkim. Niezależnie od tego, jaki farsz i sos chcemy przygotować, musimy sparzyć kapustę. Jak zmiękczyć ją bez gotowania?Do przygotowania gołąbków wykorzystajmy kapustę białą, włoską lub holenderską. Te odmiany najlepiej sprawdzą się do gołąbków, ponieważ liście są elastyczne i delikatne, idealne do zawijania farszu. Parzenie kapusty tradycyjnym sposobem jest dość czasochłonne, mamy jednak równie dobry i szybszy sposób.Kapusta na gołąbki musi być miękka, jędrna i elastyczna. Taki właśnie efekt uzyskamy, kiedy sparzymy liście w piekarniku. Do zawijania gołąbków wykorzystajmy ładne liście. Wierzchnie są zwykle bardzo twarde, ale i one sprawdzą się podczas przygotowywania dania.Gołąbki możemy przygotować na wiele sposób. Możemy zrobić je klasycznie z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Możemy zrobić farsz z kaszy, mięsa i grzybów i podać je z sosem pieczarkowym. Możemy przygotować farsz z mięsa, warzyw i każde danie będzie smakować fenomenalnie.

Jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa
20.08.2022 08:07 Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa

Jarskie gołąbki to pomysł na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Farsz na gołąbki z kaszy, marchewki, pieczarek zawinięty w liście młodej kapusty smakują wybornie. Do gołąbków podaj sos pomidorowy lub pieczarkowy, a błyskawicznie znikną z talerzy.Farsz na gołąbki możemy przygotować na wiele sposobów. Jarskie gołąbki będą jednak najsmaczniejsze, kiedy ugotujemy je z farszem z kaszy gryczanej, marchewki, pieczarek i innych dodatków. Farsz jest doskonale doprawiony i bardzo aromatyczny, jarskie gołąbki posmakują nawet największym miłośnikom mięsa.Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie warzyw i natki pietruszki z kaszą, następnie duszenie w bulionie warzywnym. Prawdziwy bulion odgrywa w przepisie bardzo ważną rolę, nie dolewajmy więc do kaszy ani wody, ani wywaru z kostki rosołowej, ponieważ farsz nie będzie już tak smaczny.Liście młodej kapusty sparzysz błyskawicznie, wystarczy, że pogotujesz je przez pół minuty w osolonej wodzie. Liście po sparzeniu ostudź i odstaw na czas przygotowywania farszu. Farsz z kapustą muszą się jeszcze gotować pod przykryciem przez około 20 minut, wtedy gołąbki będą idealnie miękkie i delikatne.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
10.08.2022 13:46 Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie? Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?