Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gołąbki

Gołąbki

gołąbki z kapusty
25.07.2022 13:40 Przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Niecodzienny farsz zrobi furorę wśród domowników

Przygotujcie przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Nasz niecodzienny farsz z pewnością zrobi furorę wśród domowników. Nie znajdą w nim bowiem ryżu, a jedynie kawałeczki delikatnego kalafiora. Dzięki temu dodatkowi zmieni się smak gołąbków i staną się mniej kaloryczne. Podajcie je na przykład z ugotowanymi ziemniakami.My Polacy kochamy gołąbki za ich doskonały smak i pożywność. Danie to kojarzy nam się z domową kuchnią mamy lub babci. Najpopularniejsze u nas gołąbki, to te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Dziś jednak przygotujemy farsz na gołąbki z kalafiorem zamiast ryżu. Smak nadal będzie wspaniały, a gołąbki staną się mniej kaloryczne.

Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników
23.07.2022 14:09 Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników

Pomysł na obiad w upalne dni? Przygotuj pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Gołąbki są bardzo aromatyczne, smaczne, a ich przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Pomorska wersja gołąbków zachwyci każdego swoim smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne. Są również o wiele lżejsze od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Gołąbki podajmy z sosem pieczarkowym, będzie pysznie.Do jarskich gołąbków wykorzystaj swoje ulubione grzyby suszone. Grzyby koniecznie namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły, następnie podgotuj je w dniu robienia całej potrawy. Nie wylewaj również wody po moczeniu grzybów, przyda się do pieczenia gołąbków. Bulion wymieszaj z wodą, podlej gołąbki i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę, a stworzysz wyśmienite, aromatyczne i lekkie danie dla całej rodziny.

Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa
17.07.2022 13:22 Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa

Gołąbki z mięsem z rosołu to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Do farszu z mięsa drobiowego z rosołu dodaj podsmażoną na smalcu kiełbasę. Sekretny składnik sprawi, że gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.Gołąbki z mięsem z rosołu są również świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i resztki bulionu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Mięsa do farszu nie musisz mielić w maszynce do mięsa, co bardzo usprawnia przygotowanie dania.Mięso z kurczaka podsmaż z cebulą na maśle, kiełbasę natomiast na smalcu. Potrawki wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i farsz jest gotowy. Liście kapusty również sparzysz ekspresowo. Gołąbki z mięsem z rosołu są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste i szybkie.Gołąbki z mięsem z rosołu zalej bulionem i piecz w piekarniku. Gotowe podaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, każdy sos będzie smakował obłędnie z miękkimi liśćmi i aromatycznym, mięsnym farszem doprawionym majerankiem.

greckie gołąbki
15.07.2022 22:52 Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć

Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem. My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami. W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.

Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? 1 odmiana jest wręcz do nich stworzona, nigdy nie robiłeś ich tak łatwo
12.07.2022 17:25 Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? 1 odmiana jest wręcz do nich stworzona, nigdy nie robiłeś ich tak łatwo

Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? Gołąbki zwykle zawijamy w liście kapusty białej, czasem pekińskiej lub rzymskiej. Oczywiście nie jest to błędem, jednak istnieje o wiele lepsza odmiany kapusty, której liście są jędrne i bardzo wytrzymałe- kapusta holenderska.Gołąbki to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Liście kapusty, pyszny farsz, domowy sos to połączenie doskonałe. Gołąbki możemy przygotować jeszcze szybciej, kiedy farsz zawiniemy w odpowiednią kapustę. Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?Od maja do sierpnia jest sezon na kapustę białą, poza sezonem często korzystamy z kapusty czerwonej, pekińskiej, rzymskiej. Liście tych główek sprawdzają się bardzo dobrze w przygotowywaniu gołąbków, ale jedna odmiana jest wręcz do nich stworzona. Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?Tradycyjnie gołąbki przygotowujemy z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu. Gołąbki można przygotować jednak z przeróżnymi dodatkami, możemy je również gotować na parze, piec i gotować w klasyczny sposób, czyli w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

Anna Lewandowska, gołąbki
09.07.2022 18:09 Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego

Wiecie, że Ania Lewandowska nie piecze gołąbków, bo ma na nie lepszy patent? Gotuje je na parze, dzięki czemu są niezwykle delikatne. Ich dopełnieniem jest lekki farsz, który zachwyci każdego. Trenerka robi go z mięsa drobiowego, jak przystało na osobę dbającą o szczupłą sylwetkę.Planujecie zrobić dziś gołąbki z kapusty? Mamy dla was doskonały przepis Anny Lewandowskiej na lekkie i pyszne gołąbki. Kluczem do sukcesu jest tu farsz z mięsa indyczego oraz ugotowanie gołąbków na parze. W ten sposób powstaje lekkostrawna i niskokaloryczna wersja polskiego przysmaku.

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
03.07.2022 20:44 Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Gołąbki najlepiej smakują, gdy przygotowuje się je według sprawdzonej receptury. Przepis babci Hani jest prosty, a smak zanurzonych w pomidorowym sosie kapuścianych zawijasów z mięsem i ryżem spodoba się każdemu, kto ceni klasyki kuchni polskiej. Spróbujecie?Gołąbki z mięsem i ryżem prawdopodobnie są najczęściej serwowaną wersją faszerowanej kapusty. Choć często zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów, wiemy, że powrót do znanych z domu smaków bywa przyjemny. Wypróbujcie nasz przepis, a jeszcze nie raz się na niego skusicie.

Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję
26.06.2022 21:25 Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję. Sekretem jest nietypowy wybór kapusty

Gołąbki po kaszubsku są smakowitą wersją tego dania bez zawijania. Do ich zrobienie wykorzystuje się delikatną kapustę pekińską, która z mięsem mielonym i pomidorowym sosem komponuje się doskonale. Musicie spróbować. Gołąbki po kaszubsku będą idealne dla tych z was, którym znudziła się już tradycyjna wersja tej potrawy. Nie tylko nie będziemy zawijać farszu, ale też wykorzystamy kapustę pekińską, którą przyrządzą się dużo prościej niż białą czy włoską. Jeżeli macie ją pod ręką, koniecznie wypróbujcie tę receptur. Będzie pysznie.

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
24.06.2022 11:16 Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest banalnie prosty, ale bardzo skuteczny. Do farszu dodajmy bulion, a gołąbki będą jeszcze smaczniejsze i niezwykle soczyste. Poznaj przepis na wyśmienite gołąbki w sosie pomidorowym.Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które mogłabym jeść dziennie i nigdy mi się nie znudzą. Niezależnie od tego, czy chcemy ugotować gołąbki w garnku, na parze, czy upiec je w piekarniku, zastosujmy metodę babci Stasi. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche?Babcia Stasia do farszu na gołąbki dodaje bulion, który rewelacyjnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że gołąbki są soczyste i bardzo smaczne. Do farszu możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.Przepis na gołąbki jest przepisem tradycyjnym- jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Gołąbki gotujemy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki po duszeniu w bulionie z dodatkiem przesmażonych pomidorów smakują wybornie. Gołąbki podajmy solo lub z ziemniakami ugotowanymi z dodatkiem siekanego koperku.

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty
22.06.2022 21:41 Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Szybko i przepysznie

Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Ich przyrządzenie jest proste, a uzyskane kotleciki zachwycają smakiem i aromatem podobnie jak klasyczna odsłona tego rarytasu. Jeśli nie macie ochoty na żmudne formowanie zawijasów z kapusty, przepis pani Sylwii przypadnie wam do gustu. Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty jest sezonowym daniem, którego każdy smakosz choć raz powinien spróbować. Przyrządza się je sprawnie, a są równie smaczne co tradycyjne. Jeśli macie ochotę na lekką i soczystą odsłonę mięsa z warzywami, musicie wypróbować przepis pani Sylwii - efekty możecie zobaczyć na zdjęciu ilustrującym ten artykuł.

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej
18.06.2022 17:50 Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis

Gołąbki po poznańsku są prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną wersją lubianej przez wielu smakoszy potrawy. Przyrządzane w formie kotletów rarytas, podany z sosem pomidorowym sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobicie. Spróbujecie? Mięsne gołąbki z młodej kapusty w wersji poznańskiej nie wymagają żmudnego zawijania. Tym razem kapustę siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu, na koniec formując z niego niewielkie kotlety. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak. Skusicie się?

Czy można robić gołąbki z młodej kapusty?
17.06.2022 08:58 Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy specjałem. Warto je przyrządzić z młodej kapusty, która jest niezwykle miękka i aromatyczna. Drobniejsze liście warzywa doskonale sprawdzą się do zabezpieczenia dania przed przywieraniem. Prosty patent Marioli sprawi, że posiłek zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Gołąbki z młodej kapusty przygotujemy z dodatkiem mięsa i ryżu, czyli z farszem, który chyba najczęściej gości w tym daniu. Delikatne i pyszne kapuściane zawijasy zalejemy smakowitym sosem pomidorowym. Nikt się nie oprze tak aromatycznej i pełnej smaku kompozycji.

Gołąbki z farszem ziemniaczanym
16.06.2022 12:21 Gołąbki z farszem ziemniaczanym. Idealne na obiad dla całej rodziny

Gołąbki z farszem ziemniaczanym są świetną alternatywą dla kapusty faszerowanej mięsem z ryżem czy kaszą z grzybami. Prosty i niedrogi przepis na smakowite danie obiadowe wprost od Babci Stasi nie ma sobie równych. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poprosi o dokładki. Sycące i pełne smaku gołąbki z farszem ziemniaczanym będą idealną propozycją na rodzinny obiad. Aromatyczna masa z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku doskonale komponuje się z pierzynką z kapusty kiszonej. Skusicie się?

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
01.06.2022 21:40 Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad

Gołąbki z mięsem drobiowym i ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z wieprzowiną. Gołąbki z kurczakiem i indykiem polane domowym sosem pomidorowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na smakowite gołąbki z mięsem drobiowym.Gołąbki z mięsem drobiowym to rewelacyjny pomysł na obiad. Są lżejsze i bardzo aromatyczne, a oblane gęstym sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy. Danie jest świetne zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło.Kapustę z pysznym farszem możesz podać jako samodzielne danie, możesz również ugotować do nich ziemniaki lub podać je z pieczywem. Każda wersja smakuje wyśmienicie i każdy zawsze prosi o dokładkę. Gołąbki z mięsem drobiowym rozpływają się w ustach.Danie z indykiem i kurczakiem polecane jest dla wszystkich, również dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem lub będących na diecie. Białe mięso jest o wiele lżejsze od czerwonego i pozbawione tłuszczu. Gołąbki z mięsem drobiowym możemy jeść więc bez ograniczeń.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad z indyka- tu poznasz przepis na aromatyczny i pożywny gulasz drobiowy, posmakuje każdemu.

gołąbki
17.05.2022 12:42 Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Lubicie gołąbki? Pewnie zwykle zawijacie farsz w liście kapusty? Dziś nieco odmienimy klasyczny przepis i przygotujemy obłędnie pyszne gołąbki w liściach botwinki. Jesteśmy przekonani, że sezonowy specjał zachwyci każdego. Gołąbki będą oczywiście mniejsze, jednak naszym zdaniem nawet smaczniejsze od tych tradycyjnych. Gołąbki to danie, którego przygotowanie polega na zawinięciu farszu w liście. I choć największą popularnością cieszą się u nas gołąbki z kapusty białej lub włoskiej z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa, to tak farsz, jak i jego otulina mogą być przeróżne. W kuchni greckiej znane są np. dolmady, czyli małe gołąbki w liściach winorośli. Jednak nawet w naszej kuchni nieraz używa się do zawijania farszu kapusty czerwonej czy pekińskiej. Można też sięgnąć po liście kalarepy czy sałaty. Dziś jednak wybraliśmy liście botwiny. Oczywiście muszą być w miarę duże, by ułatwić sobie zadanie.

Co nowego od poniedziałku w Biedronce?
16.05.2022 10:52 Co nowego od poniedziałku w Biedronce? Nowa oferta zadowoli każdego

Biedronka słynie z niskich cen. Kolejny tydzień w markecie oznacza nową porcję rabatów — nie tylko dla stałych klientów. Zajrzeliśmy do aktualnej gazetki i już wiemy, co warto nabyć. Zerknijcie, na czym zaoszczędzicie najwięcej i zaplanujcie swoje zakupy już teraz. Tanie zakupy w Biedronce tym razem zrobią Ci z was którzy cenią sobie smaki kuchni polskiej. W dobrych cenach w markecie znajdziemy bowiem polskie warzywa i mięso. Nie zabraknie też dobrej oferty na śniadaniowy klasyk, czyli jajka. Sprawdźcie koniecznie, co będzie tańsze.

Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego
14.05.2022 12:25 Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego

Pomysł na pyszny, lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny? Przygotuj jarskie gołąbki z farszem z kaszy bulgur i ryżu, papryką, pieczarkami i marchewką. Duszone w aromatycznym wywarze warzywnym wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wegetariańskie gołąbki o najlepszym smaku.Gołąbki z kaszą, ryżem i warzywami podbiją serca nawet największym miłośnikom mięsa. Są o wiele lżejsze od tradycyjnych, rewelacyjnie doprawione i pożywne, wprost idealne na obiad w wiosenne i letnie dni. Jarskie gołąbki duszone w aromatycznym wywarze z dodatkiem przecieru z pomidorów przygotujesz naprawdę szybko, a danie jeszcze szybciej zniknie z talerzy. Do farszu wybierz kaszę bulgur z suszonymi warzywami, np. z soczewicą lub suszonymi pomidorami, a danie będzie jeszcze smaczniejsze.Kapustę możesz sparzyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że liście wstawisz do mikrofalówki i ustawisz najwyższą moc urządzenia, a po 10 minutach kapusta będzie idealnie miękka, jędrna i elastyczna. Kapustę błyskawicznie sparzysz jeszcze w inny sposób- tu poznasz 3 triki na sparzenie liści kapusty na gołąbki.

Prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
13.05.2022 11:07 Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną z aromatycznym sosem pieczarkowym są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podkarpackie danie jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Poznaj prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami.Gołąbki to jedno z dań, które mogłabym jeść dziennie, niezależnie od tego, z jakim farszem i jakim sosem są zrobione. Niedawno spróbowałam wersji z Podkarpacia, z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i podsmażonej na maśle cebuli, jest przepyszna.Jarskie gołąbki koniecznie podaj z sosem pieczarkowym, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Sos ugotuj na bulionie warzywnym- tu poznasz przepis na błyskawiczny wywar z warzyw, czyli bazę do sosu.Przed przygotowaniem gołąbków sparz liście kapusty, aby były bardziej elastyczne i delikatne. Najszybszym sposobem jest włożenie liści do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia, po 10 minutach liście będą jędrne i elastyczne.

gołąbki bez zawijania
08.05.2022 11:02 Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. Niezawodny przepis

Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Nie ma nic prostszego
06.05.2022 09:20 Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Nie ma nic prostszego

Koniec z tradycyjnym parzeniem kapusty na gołąbki. Przygotuj liście w mikrofalówce, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Poznaj prosty sposób na idealnie miękkie liście, które zachowują wszystkie wartości odżywcze.Gołąbki zawijane z ryżem, mięsem i sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd zaczęłam przygotowywać kapustę w mikrofalówce, cały proces robienia obiadu stał się dużo szybszy, a same liście bardziej chrupiące, jędrne i zdrowsze. Ze względu na to, że proces parzenia kapusty w mikrofalówce odbywa się bez wody, zwróć szczególną uwagę na samo warzywo- liście muszą być zdrowe, a kapusta młoda. Po sparzeniu starej kapusty liście nie będą tak sprężyste i miękkie.Farsz na gołąbki przygotujesz z wielu składników, nie tylko z mięsa i ryżu. Szczególnie polecam również gołąbki z kaszą i grzybami, a także wegetariańskie gołąbki z białą fasolą. Dania są proste, szybkie i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Gołąbki z fasolą
04.05.2022 10:35 Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca

Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.

Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty?
01.05.2022 20:38 Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty? Najszybszy ekspresowy sposób

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy sycącym daniem z kapusty. Ich przygotowanie często wiążę się z koniecznością sparzenia warzywa, celem rozdzielenia liści. Tym razem przedstawiamy wam niezawodny sposób, w którym tę niezbyt lubianą czynność będziecie mogli pominąć. Gołąbki przyrządzicie niemalże ekspresowo. Sprawdźcie koniecznie. Gołąbki robi się na wiele różnych sposobów. Niektórzy do farszu dodają grzyby, inni wykorzystują jedynie mięso. W dzisiejszym przepisie zdradzimy, jak usprawnić przyrządzanie ulubionej potrawy. Zrezygnujcie z parzenia kapusty i po prostu podsmażcie ją na patelni, a następnie dodajcie do pozostałych składników. Danie pozostanie smaczne, a nie spędzicie całego dnia w kuchni.

Gołąbki z niecodziennym nadzieniem
25.04.2022 09:21 Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam bogatą, mięsno-grzybową kompozycję z dodatkiem kaszy gryczanej. Zawinięty w pyszną kapustę włoską farsz będzie idealnie pasował do pysznego sosu pomidorowego. Koniecznie spróbujcie. Jeszcze nie raz do tego przepisu wrócicie.Gołąbki najczęściej przyrządza się z ryżem i mięsem, choć tradycyjnie było to danie jarskie. Tym razem proponujemy wam przygotowanie aromatycznego bogatego w smaki nadzienia z suszonych grzybów, kaszy gryczanej i mielonej wieprzowiny. Przyprawione ziołami składniki doskonale pasują do włoskiej kapusty i delikatnego pomidorowego sosu.

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Przydatne tricki
19.04.2022 12:23 Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o garnku z wodą

Gołąbki nie muszą być czasochłonnym daniem. Skróć czas przygotowywania zawijanych gołąbków, stosując jednej z trzech sprawdzonych trików na sparzenie liści kapusty. Już po chwili będą idealnie miękkie bez gotowania. Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?Zawijane gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i gęsty sos pomidorowy lub grzybowy to doskonałe połączenie. Gołąbki smakują wybornie zarówno z mięsem mielonym i ryżem, jak i kaszą, pieczarkami i grzybami suszonymi. Danie podaj z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem idealnych gołąbków, które błyskawicznie znikną z talerzy, jest właśnie kapusta. Liście muszą być miękkie i elastyczne, dzięki czemu szybko zawiniemy w nie przygotowany wcześniej farsz. Tradycyjne parzenie kapusty zajmuje dość sporo czasu i uwagi, jednak możemy znacznie przyspieszyć ten proces.

gołąbki
15.04.2022 13:06 Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad

Co dziś ugotować? A może obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym? By przygotować ten idealny jarski obiad, zamiast mięsa i ryżu użyj ziemniaków. Niecodzienne nadzienie zachwyci wszystkich domowników. Do gołąbków możesz podać sos grzybowy — pasuje wyśmienicie.Choć gołąbki nadziewamy zwykle mięsem lub mięsem i ryżem, to jarska wersja również jest bardzo smaczna. Z czego przygotować farsz do jarskich gołąbków? Można go zrobić np. z kaszy jęczmiennej lub gryczanej albo ziemniaków. Doskonałym dodatkiem aromatycznym będą zaś grzyby suszone lub pieczarki, a także podsmażona cebulka.

gołąbki z kapusty
13.04.2022 19:12 Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Przepis krok po kroku

Poznajcie recepturę na proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Prezentujemy przepis krok po kroku, dzięki czemu zrobicie tę potrawę bez większego trudu. Będzie doskonała na przykład na zbliżający się Wielki Piątek, a także na inne okazje, gdy nie będziecie chcieli jeść mięsa. Tradycyjne gołąbki z kapusty nadziewamy zwykle mięsem mielonym i ryżem. Są bardzo smaczne i pożywne. Jednak to samo można powiedzieć o jarskich gołąbkach, takich jak, chociażby nadziewanych kaszą i grzybami. Te składniki doskonale komponują się bowiem z kapustą. Do tych gołąbków warto podać sos grzybowy.

Gołąbki Roberta Makłowicza
03.04.2022 21:10 Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście. Palce lizać

Przyzwyczailiśmy się, że gołąbki gotuje się ze zwykłej surowej kapusty, lecz Robert Makłowicz ma na nie inny pomysł. Znany krytyk kulinarny farsz umieszcza w liściach kiszonej kapusty, tworząc zupełnie nową kompozycję smakową. Niżej wyjawiamy przepis, dzięki któremu samodzielnie wykonasz to pyszne danie. Gołąbki w kiszonej kapuście Roberta Makłowicza wzorowane są na sarmie, czyli mięsnym farszu owiniętym kiszonymi liśćmi winogron. Sarma wywodzi się z tradycyjnej tureckiej kuchni. Propozycja Makłowicza pozwala spróbować zupełnie nowego smaku, bez konieczności szukania nieznanych składników. Co więcej, potrawa przygotowywana jest stosunkowo szybko, co jest dużą zaletą.

Gołąbki
30.03.2022 22:33 Pyszne gołąbki według receptury babci Reginy. Najlepszy, klasyczny przepis

Gołąbki babci Reginy należą do najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tej potrawy. Jeśli więc chcesz ponownie spróbować klasycznych gołąbków, sięgnij po poniższy przepis. Prezentujemy w nim krok po kroku przygotowanie najsmaczniejszych gołąbków, które zawsze idealnie wychodzą. Gołąbki według babci Reginy charakteryzują się smakiem, który każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Dużą zaletą dania jest łatwa dostępność składników, których niska cena zachęca do gotowania.