Biała kapusta specjalnie nie pociąga swym wyglądem, ale doskonale nadaje się na surówki. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, a w zestawieniu z kolorowymi warzywami zamienia się w apetyczny dodatek do obiadu. Przyrządźcie więc wraz z nami pyszną, jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryki.Sałatkę Coleslaw znają już pewnie wszyscy. To połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i sosu jest bardzo smaczne, choć nieszczególnie piękne. O wiele bardziej zachęcająco wygląda nasza surówka z kapusty, jabłek i papryki. Kusi wyglądem, a kryje w sobie mnóstwo witamin. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czerwona kapusta rzadziej gości na naszych stołach niż biała. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo też jest smaczna, a nawet wartościowsza. Szczególnie dobrze nadaje się na surówki. Dlatego dziś proponujemy wam słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami.Kapusta lubi słodkawe dodatki. Świetnie harmonizuje z jabłkiem, marchewką czy właśnie rodzynkami. Do kapuścianej surówki dobrze też dodać trochę pestek lub orzechów. Będą przyjemnie chrupać, ale też wzbogacą ją w cenne składniki. Zobaczcie jak szybko skomponować pyszną i zdrową surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prażone jabłka są świetnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy mają zbyt duży zapas świeżych jabłek w domu. Aby wykorzystać ich potencjał, warto przygotować nadzienie do szarlotki. Takie słoiki wytrzymują całą zimę i są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Prażone jabłka można sporządzić na wiele sposobów, jednak najczęściej klasyfikuje się je na podstawie wielkości kawałków owoców. Niektórzy preferują duże kawałki, a inni wolą konsystencję musu. Przepis jest uniwersalny i wielkość jabłek można dostosować pod swoje upodobania. Warto pamiętać o soku z cytryny, który pogłębi słodycz prażonych jabłek, a także pomoże w zachowaniu ich świeżości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka papierówki to owoce, do których wielu z nas ma do tej pory wielki sentyment. Charakteryzuje je nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także moc wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Naprawdę warto je poznać!
Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne. Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.