Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jabłko

Jabłko

Elegancka sałatka z cykorii
05.11.2021 01:00 Elegancka sałatka z cykorii

Elegancka sałatka z cykorii to świetny dodatek do obiadu, a także na święta i większe uroczystości. Delikatny smak cykorii przełamany słodkim jabłkiem, orzechami i sosem na bazie jogurtu i musztardy z pewnością zachwyci wszystkich gości. Poznaj przepis na elegancką sałatkę z cykorii -doskonałą do mięsa, ryb i dań wegetariańskich.Cykoria jest warzywem sezonowym, dostępnym w sklepach w okresie zimowym. Kształtem i smakiem przypomina kapustę pekińską, jednak jej liście są bardziej zaokrąglone i znacznie większe. Cykoria bogata jest w magnez, potas, żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B. Warto więc wykorzystać sezon i wzmocnić cały organizm, szczególnie w chłodne dni, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i spadek odporności.Sałatka z cykorii jest delikatna, lekka, świeża. Oprószona orzechami włoskimi jest prawdziwą bombą witaminową, która świetnie łączy się z białym mięsem, rybami i warzywami. Cykoria doskonale komponuje się z gorzkawym smakiem. Przygotuj więc do niej sos jogurtowy z musztardą i odkryj jej genialny smak. Doskonałym pomysłem na elegancki i smaczny obiad jest łosoś w sosie cytrynowym z sałatką z cykorii i ryżem.

Puszyste racuchy
03.11.2021 01:00 Sprawdzony patent na puszyste racuchy bez użycia drożdży

Racuchy są pysznym deserem, po który sięga wielu smakoszy. Zwykle przygotowujemy je, używając świeżych drożdży. Sprawiają one, że ciasto na patelni pięknie rośnie i staje się lekkie jak chmurka. Tym razem proponujemy wam recepturę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczą dwie łyżeczki, by osiągnąć zamierzony efekt. Delikatne placuszki z jabłkiem będą wyśmienite, gdy dodamy do nich jabłek, które nie zawierają zbyt wiele soku. Dzięki temu unikniemy rozpadania się ciasta, a proszek do pieczenia bez trudu wykona swoją pracę.

Pyszny dżem z dyni i jabłek
02.11.2021 01:00 Pyszny dżem z dyni i jabłek

Domowy dżem z dyni i jabłkiem jest jednym z podstawowych przetworów na zimę. Dżem jest gęsty, słodki i z wyczuwalną nutą jabłek i imbiru. Dżem z dyni i jabłek jest doskonały z kromką świeżego chleba, a także jako dodatek do ciast, deserów, naleśników na słodko. Poznaj przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek.Dżem z dyni i jabłek z imbirem ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Domowy dżem jest o wiele zdrowszy od kupionego w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wspomagaczy smaku i konserwantów. Dżem przygotowany jest według tradycyjnej receptury, jak od babci.Dżem z dyni i jabłek jest doskonałym nadzieniem do naleśników na słodko oraz strucli. Dżem możesz wykorzystać również do przygotowania kruchego ciasta pod kruszonką. Dżem jest bardzo aromatyczny i świetnie doprawiony. Zarówno dynia, jak i jabłka podczas gotowania z cukrem zgęstnieją, tworząc konsystencję dżemu i dlatego też nie wymagają dodania dodatkowych zagęszczaczy.

Szalotka bez pieczenia
01.11.2021 01:00 Imponująca, kremowa szarlotka bez pieczenia

Szarlotka to pyszny deser z jabłkami, który skusi każdego chyba smakosza. Niestety nie zawsze mamy czas, by przygotować to pyszne ciasto według tradycyjnej receptury. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy, z którymi przygotujecie ją bez pieczenia. Choć może to się wydawać niemożliwe, nie każdy z nas ma w domu piekarnik. W takiej sytuacji receptura niewymagająca pieczenia, którą zainspirował przepis zamieszczony na kanale Orchideli, sprawdzi się idealnie. Zamiast kremu budyniowego ciasto posmarujemy pyszną kremówką, by maksymalnie skrócić i uprościć przygotowanie jabłkowego deseru.

Strucla drożdżowa z jabłkami
31.10.2021 02:00 Obłędna strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa jest wypiekiem, który możemy przygotować o każdej porze roku, używając sezonowych owoców lub sera. Z jabłkami wychodzi bardzo aromatyczna i pyszna. Zaskocz swoich gości wyjątkowo prostym, a przy tym efektownym deserem, który na długo pozostanie w ich pamięci. Ciasto drożdżowe wyrośnie o wiele szybciej, jeśli wcześniej wstawisz je do ciepłego piekarnika. Babcina sztuczka jest niezawodna. Prezentowaliśmy wam już niejednokrotnie przepisy na pyszne wypieki z dodatkiem jabłek. Sernik z prażonymi owocami oraz nadziane karmelizowanym jabłkiem rogaliki z pewnością skradły serca wielu smakoszy. Jabłkowa strucla ma szansę powtórzyć ich sukces. Koniecznie spróbujcie wspaniałego połączenia delikatnego drożdżowego ze słodyczą polskich jabłek.

surówka z pora
31.10.2021 02:00 Pyszna surówka z porów wg przepisu siostry Anastazji

Jeśli zastanawiasz się co podać do dzisiejszego obiadu, mamy świetny pomysł. Przygotuj pyszną surówkę z porów wg przepisu siostry Anastazji. Surówka zawiera też marchewkę, jabłko i rodzynki, dzięki czemu jest zdrowa i apetycznie wygląda. Będzie pasować do dań z mięs, drobiu i ryb.Surówka jest w obiedzie jak kropka nad i. Choć zwykle robimy ją naprędce, a czasem pomijamy, jest naprawdę ważna. Przede wszystkim dostarcza organizmowi witamin i soli mineralnych. Dopełnia też obiad smakowo, wprowadzając do niego świeże nuty i dużo soczystości.

surówka z dyni
26.10.2021 02:00 Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Obiad bez surówki nie jest pełnym obiadem. W zasadzie brakuje w nim tego, co najważniejsze — dużej porcji witamin. Dlatego zawsze pamiętajcie o tym zdrowym dodatku. A dziś polecamy wam chrupiącą, jesienną surówkę z dodatkiem dyni. Czasami po prostu nie chce nam się robić surówki, bo trzeba obierać, trzeć. Jednak przygotowanie tego wartościowego dodatku do obiadu zwykle nie zajmuje więcej niż 10 minut. Chyba warto poświęcić dla zdrowia tyle czasu?Choć każdy ma swój, dość ograniczony repertuar surówek, to nie ma się co hamować. Surówkę można zrobić z większości świeżych warzyw. Warto też dodać owoce — i dla dopełnienia smaku i dla uzupełnienia cennych składników. Dzisiaj sięgniemy po dynię do walorów której chyba nikogo nie trzeba przekonywać.

Ewa Wachowicz, szarlotka
25.10.2021 02:00 Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz

Kochamy ciasta z jabłkami, a już najbardziej szarlotkę. Połączenie kruchego ciasta z wilgotnością owoców smakuje doskonale. Dziś podsuwamy wam przepis Ewy Wachowicz na szarlotkę z budyniem. Jest jeszcze bardziej wilgotna, a kruche ciasto rozpływa się w ustach.Budyń jest dodatkiem dość często wykorzystywanym w ciastach i deserach. Jego mleczny smak i gęsta konsystencja szczególnie pasują do kruchych wypieków. Jednak na jego bazie można też przygotowywać kremy do tortów czy ptysiów. Budyń ma tę zaletę, że nie jest zbyt kaloryczny, a wprowadza do ciasta przyjemną wilgotność.

śledzie
24.10.2021 02:00 Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami

Śledzie wystarczy zestawić z 2-3 składnikami, aby zamienić je w smaczną przekąskę. Jeśli zaś podasz je w efektowny sposób, będą też idealne na przystawkę. Zobacz jak przygotować pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami. Solone filety śledziowe doskonale komponują się z wieloma składnikami. Możesz je przygotować w wersji na ostro, a także na słodką nutę. Wcześniej warto je namoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć z nich nadmiar soli. Zbyt słony smak może bowiem przyćmić pozostałe składniki i nie będzie przyjemny dla naszych kubków smakowych.

Śledzie od Ewy Wachowicz
22.10.2021 02:00 Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem

Śledzie, choć są tak pospolite, należą do bardzo zdrowych ryb. Jeśli kupisz matiasy raz, dwa zamienisz je w pyszną przystawkę, przekąskę czy sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu jak je podać, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz. W sklepach można kupić śledzie w różnej postaci. Są śledzie solone w całości, solone filety i marynowane filety śledziowe. Jeśli chodzi o łatwość przygotowania i uniwersalność smakową, zdecydowanie polecamy solone filety, czyli tzw. matiasy.Zazwyczaj filety są dość słone, dlatego przed przyrządzeniem warto je namoczyć. Zwykle moczy się je w zimnej wodzie, ale można też w mleku. W tym drugim przypadku ryby nabiorą delikatniejszego smaku. Czas moczenia śledzi zależy od tego, czy wolimy ryby łagodniejsze, czy ostrzejsze w smaku. Dla niektórych wystarczy godzina, inni moczą je nawet pół dnia.

konfitura z jabłek
21.10.2021 02:00 Łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek

Jabłka są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są tak smaczne i w miarę tanie, jak teraz. Jeśli więc kupiłaś ich nieco więcej albo masz owoce z własnego drzewa, możesz zrobić z nich zapasy na zimę. Oto łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek. Będzie idealna do ciast, naleśników czy gofrów. Na przetwory najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka. Jednak one zazwyczaj rozpadają się w czasie duszenia czy gotowania. A my chcielibyśmy, żeby kawałki jabłek pozostały w całości. Dlatego proponujemy sięgnąć po odmianę Idared, Bojken czy Delicious.

Ewa Wachowicz, szarlotka
20.10.2021 02:00 Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.

Przepis na makaron z jabłkami
20.10.2021 02:00 Przepis na makaron z jabłkami

Makaron z jabłkami to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Prażone jabłka z cynamonem doskonale komponują się z makaronem, tworząc aromatyczny, smaczny i bardzo sycący obiad. Poznaj prosty przepis na makaron z jabłkami.Po makaron z jabłkami sięgam zawsze, kiedy mam ochotę na słodki i lekki, ale sycący obiad. Jabłka prażone z cukrem tworzą gęsty i wyjątkowo smaczny sos, cynamon natomiast nadaje daniu korzennej nuty.Jabłka są bardzo zdrowymi owocami. Już pół jabłka dziennie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowego i nowotworów. Związki zawarte w jabłkach działają przeciwzapalnie i odtruwająco. Owoce są więc doskonałe, gdy chcemy oczyścić organizm z toksyn. Jabłka surowe mogą niestety powodować kolki wątrobowe, jednak prażone lub gotowane są lżejsze i doskonale wpływają na cały układ pokarmowy, w tym wątrobę.Do przygotowania sosu możesz wykorzystać świeże lub prażone jabłka ze słoika. Z prażonych jabłek przygotujesz przepyszne naleśniki, idealne na słodki początek dnia.

Przesolona zupa
15.10.2021 02:00 Jak uratować przesoloną zupę?

Czasami w kuchni zdarzają się nieprzewidziane sytuacje. Jedną z nich jest przesolenie zupy. Na szczęście mamy na to swoje sposoby. Zobacz jak uratować przesoloną zupę i nigdy więcej nie myśl o jej wylaniu.Bez soli nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Sól potrafi dodać daniom smaku, ale tylko wtedy, gdy wsypiemy ją w odpowiedniej ilości. Nadmiar soli w potrawie, może być odebrany przez nasze kubki smakowe jako coś niezjadliwego. Jest jednak kilka sposobów na to, by usunąć z potrawy, a zwłaszcza z zupy nadmiar soli.

sałatka z buraków
13.10.2021 02:00 Surówka z buraków, jabłka i cebuli

Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Z buraków można też przygotować pyszną surówkę, która również będzie idealnie pasować do dań mięsnych. Zobacz jak zrobić surówkę z buraków, jabłka i cebuli. Buraki mają mnóstwo zalet. Są smaczne, zdrowe i tanie. Z tego powodu dość często pojawiają się w naszym jadłospisie. Najpopularniejsze są klasyczne, starte buraczki. Jednak z ugotowanych lub upieczonych buraków można też przygotować wyrazistą w smaku sałatkę. Buraki lepiej jest upiec niż ugotować, bo w większym stopniu zachowają walory zdrowotne, a także smak i aromat. Najpierw trzeba je dokładnie wyszorować, potem zawinąć w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka i piec ok. 1,5 godziny w 200 st. C.

szarlotka
13.10.2021 02:00 Ekspresowa szarlotka bez zagniatania

Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki. Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.

jarzębina
11.10.2021 02:00 Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek

Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.

kompot z jabłek
10.10.2021 02:00 Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek

Zastanawiasz się jaki napój podać do dzisiejszego obiadu? Najlepiej delikatny w smaku, niezbyt słodki i naturalny. Proponujemy domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek. Te owoce z pewnością masz pod ręką, a przygotowanie kompotu zajmie ci dosłownie chwilę. Niektórzy do obiadu podają wodę, inni soki czy kupne napoje. Za wodą do obiadu jednak nie wszyscy przepadają, a soki zwykle są zbyt słodkie. Domowy kompot jest więc idealnym rozwiązaniem. Możesz przygotować go z sezonowych owoców i dosłodzić tak jak lubisz.Teraz w dobrej cenie kupisz jabłka. Najlepsze na kompot są kwaskowe odmiany, np. szara reneta, antonówka. Jabłek przeznaczonych na kompot nie obieraj. W skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych składników i aromatu. Jeśli jest czerwona, doda też napojowi ładnego koloru.

Tarte jabłko
09.10.2021 02:00 Lekka surówka z jabłek

Surówka z jabłek stanowi świetny dodatek do każdego mięsnego obiadu i nie tylko. Można ją również podawać do dań bezmięsnych czy smażonej ryby. Połączenie słodkiego jabłka i sosu majonezowego jest wyjątkowe i smakuje praktycznie każdemu. Jabłka rzadko wykorzystywane są jako podstawowy składnik surówek czy sałatek - znacznie częściej są dodatkiem lub przekąską pomiędzy posiłkami. Z powodzeniem można zrobić z nich jednak doskonałą surówkę. Przepis na nią jest banalnie prosty i wymaga, tak naprawdę, jedynie tarki o małych oczkach. Przy jej pomocy można zetrzeć owoce bardzo drobno, co wydobywa z nich pełnię smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rogaliki w piekarniku
06.10.2021 02:00 Przepis na przepyszne rogaliki z jabłkami

Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

jabłecznik
27.09.2021 02:00 Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Wszyscy lubimy poznawać nowe smaki, jednak nadal kochamy tradycyjne ciasta, które znamy z dzieciństwa. Klasyczny placek z kruszonką, babka piaskowa czy miodownik są po prostu nie do przebicia. Dziś przypominamy wam przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci. Owoce koniecznie skrop sokiem z cytryny. Nie pożałujesz.Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka? Otóż nie do końca. Jeden i drugi wypiek zawiera oczywiście jabłka. Jednak różnica tkwi w rodzaju ciasta. Szarlotkę piecze się na cieście kruchym lub półkruchym, jabłecznik zaś może być przygotowany na cieście ucieranym, kruchym czy biszkoptowym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kalarepy
24.09.2021 02:00 Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie. Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej. Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

szarlotka
22.09.2021 02:00 Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Z lodami, z bezą, na kruchym spodzie — wariantów szalotki jest wiele. Żadna jednak nie jest smaczna, jeśli ciasto nasiąknie wodą z owoców. Dowiedz się co zrobić, by tego uniknąć. Kluczem w przygotowaniu idealnej szarlotki jest odpowiedni dobór jabłek. Najważniejsze, czym powinniśmy się kierować, to nie tyle smak danej odmiany, ile zachowanie przy obróbce. Do szarlotki możemy bowiem dodać zarówno jabłka kwaśne, jak i słodkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

czernina
17.09.2021 02:00 Pełna smaku i charakteru czernina z dodatkiem wiśni

Czernina to jedno z tych dań, które budzi skrajne emocje. Jedni uważają ją za przysmak, inni tej zupy nie tkną. Jednak jeśli ktoś nie ma nic przeciwko kaszance, która też zawiera krew, to czerninę z pewnością polubi. Zapraszamy na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni.Czernina to staropolska zupa zwana też czarną polewką. Jej najistotniejszym składnikiem jest krew, zwykle kaczki lub gęsi, która przesądza o smaku zupy. Czernina jest pożywna, bo oprócz tego, że zawiera krew, gotuje się ją na rosole i wzbogaca w suszone owoce. My proponujemy dorzucić też wiśnie, które uatrakcyjnią jej słodkawy smak i ciemny kolor. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

smalec
13.09.2021 02:00 Zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek

Smalec to niewątpliwie smaczna omasta do chleba. Ze skwarkami, cebulką lub jabłkiem jest po prostu pyszny. Jeszcze bardziej zachwyci was zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek. Słodkawa nuta naprawdę dobrze mu robi. Smalec otrzymuje się z wieprzowej słoniny. Jako tłuszcz zwierzęcy z pewnością nie jest zdrowy, bo zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jednak, gdy jesz go od czasu do czasu, w niedużych ilościach nie powinien zaszkodzić.Kromka chleba posmarowana smalcem i oprószona przyprawami albo podana z kiszonym ogórkiem smakuje doskonale. Jest dobra na przekąskę czy przystawkę, a także na zakąskę do piwa. Zobacz jak przygotować oryginalne smarowidło do pieczywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera
11.09.2021 02:00 Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki. Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki. Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

racuchy
09.09.2021 02:00 Najlepszy sposób na puszyste racuchy

Chrupiące, wilgotne racuchy z kwaskowymi jabłkami to prawdziwy przysmak. Nie jeden oddałby za nie talerz z kotletem czy kurczakiem. Może nie są aż tak pożywne, ale na pewno kuszące. Oczywiście idealne racuchy powinny być też puszyste. Zdradzimy wam sposób, w jaki ten efekt najlepiej osiągnąć. Racuchy na podwieczorek, a nawet na obiad? Czemu nie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i zrobisz je z niewyszukanych składników. Mąka, jajka, jabłka oraz dwa tajne, popularne składniki — maślanka i soda oczyszczona. Maślanka dodaje racuchom smaku, a w połączeniu sodą oczyszczoną także pożądanej puszystości. Dlatego koniecznie musicie użyć tych dwóch składników. I jeszcze kilka słów o owocach. Na racuchy najlepiej jest przeznaczyć kwaskowe odmiany jabłek, np. szarą renetę. Jeśli dla kogoś gotowe racuchy są zbyt kwaśne można je oprószyć grubszą warstwą cukru pudru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T133412.881
09.09.2021 02:00 Jesienna surówka z kapusty, jabłek i papryki

Biała kapusta specjalnie nie pociąga swym wyglądem, ale doskonale nadaje się na surówki. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, a w zestawieniu z kolorowymi warzywami zamienia się w apetyczny dodatek do obiadu. Przyrządźcie więc wraz z nami pyszną, jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryki.Sałatkę Coleslaw znają już pewnie wszyscy. To połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i sosu jest bardzo smaczne, choć nieszczególnie piękne. O wiele bardziej zachęcająco wygląda nasza surówka z kapusty, jabłek i papryki. Kusi wyglądem, a kryje w sobie mnóstwo witamin. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: