Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jabłko

Jabłko

Wyjątkowa zupa z jabłek
05.07.2022 18:19 Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Zupa z jabłek jest słodką alternatywą dla klasycznych obiadowych propozycji. W ciepłe dni przyjemnie nas orzeźwi, a w chłodniejsze dodatkowo rozgrzeje bukietem korzennych przypraw. Jedno jest pewne — warto jej choć raz spróbować. Wielu osobom będzie smakowała, a konsystencją zachwyci każdego. Zupa z jabłek będzie daniem, które pozwoli wam zagospodarować nadwyżki owoców. Słodka i delikatne w smaku propozycja z powodzeniem zastąpi zarówno deser, jak i tradycyjne obiadowe klasyki z warzyw. Przygotowanie jest proste, a smak potrafi skraść niejedno serce. Skusicie się?

Racuchy na kefirze
05.07.2022 07:56 Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Racuchy na kefirze to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Lekkie, puszyste, podane z cukrem pudrem i owocami, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj najlepszy przepis na obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Babcia Stasia zawsze korzysta tylko z takiej receptury.Racuchy to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkości. Lekkie jak chmurka, puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, są świetnym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można zrobić je na kefirze - wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste. Patent babci Stasi jest absolutnie niezawodny.Słodkie placuszki zrobisz błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć racuchy przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj jednak, że sodę oczyszczoną dodaje się na samym końcu, a cała masa przed smażeniem musi chwilę odpocząć, wtedy placuszki wyjdą idealnie.

Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
30.06.2022 08:39 Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat

Poznaj przepis babci Krysi na obłędne racuchy z jabłkami. Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta są drożdże i ciepłe mleko. Do ciasta dodaj również cukier wanilinowy, a racuchy będą smakować jeszcze lepiej.Racuchy z jabłkami to pomysł zarówno na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszyste racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania. Słodkie placuszki to gratka dla każdego łasucha.Do ciasta na racuchy z jabłkami koniecznie dodajmy ciepłe mleko, nigdy gorące lub zimne, ponieważ drożdże nie ruszą i tym samym ciasto nie urośnie i nie będzie idealnie puszyste i delikatne. Do ciasta dodajmy również jajko w temperaturze pokojowej, żeby nie ostudziło ciepłego mleka.Racuchy smażmy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy możemy podać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.Nie dolewajmy oleju na patelnię, kiedy racuchy z jabłkami jeszcze się na niej smażą. Wyjmijmy je najpierw i odczekajmy chwilę, aby dolany tłuszcz mocno się rozgrzał. W ten sposób unikniemy nadmiernego opicia się racuchów olejem.

Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
24.06.2022 08:37 Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to kultowa przekąska. Racuchy będą o wiele smaczniejsze, kiedy zamiast mleka dodamy do nich kefir. Poznaj przepis na puszyste i delikatne racuchy na kefirze, lepszych nie jadłeś.Racuchy na kefirze to przysmak mojego dzieciństwa. Lekkie jak chmurka, o smaku jabłek i wanilii były moim ulubionym podwieczorkiem i często do nich wracam. Do racuchów dodaję czasem szczyptę cynamonu i kardamonu. Doświadczona kucharka podzieliła się swoim przepisem. Jej receptura nie ma sobie równych. Przyprawy korzenne nadadzą racuchom charakteru i korzennej nuty. Uwielbiam ich smak zwłaszcza zimą. Latem natomiast wolę lżejszą wersję z wanilią i cukrem pudrem. Racuchy z kefirem są wyśmienite także na obiad w upalne dni, kiedy nie mam ochoty na ciężkie dania z mięsem.Starte jabłka do racuchów z kefirem należy dokładnie odcisnąć z soku. im więcej soku, tym więcej mąki trzeba dodać, a wtedy placuszki nie będą tak delikatne i smaczne. Doświadczona kucharka podpowiada, że ciasto na racuchy musi mieć idealną konsystencję, nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Dzięki kefirowi bardzo łatwo osiągniesz pożądany efekt.

Puszyste racuchy bez drożdży
19.06.2022 23:12 Puszyste racuchy zrobisz nawet bez drożdży. Koniecznie pamiętaj o 1 zasadzie

Puszyste racuchy bez drożdży są proste w przygotowaniu. Jeden szczegół sprawi, że zawsze wyjdą. Dodając do masy odciśnięte z soku jabłko, możemy być pewni, że masa będzie miała właściwą konsystencję, a placuszki nie rozpadną się podczas smażenia. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Puszyste racuchy bez drożdży zachwycą smakiem i konsystencją, jeśli nie zapomnimy o usunięciu nadmiaru płynu ze świeżego jabłka. Aromatyczny smakołyk warto podać z zachowanym sokiem — wtedy nic się nie zmarnuje. Spróbujecie?

surówka z selera
18.06.2022 21:45 Wyśmienita surówka z selera i orzechów. Zaskakujący smak zaskoczy każdego smakosza

Jeśli szukacie pomysłu na nieoczywisty dodatek do obiadu, polecamy surówkę z selera i orzechów. Jej wyśmienity smak zaskoczy każdego smakosza. Aromatyczny seler doskonale komponuje się bowiem ze słodko-kwaśnym jabłkiem i chrupiącymi orzechami. Ta surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.Choć surówki stanowią najzdrowszą część obiadu, to zwykle poświęcamy im najmniej uwagi. Wychodzimy bowiem z założenia, że posiłek można zjeść i bez tego dodatku albo dokładamy do niego plasterki pomidora lub kiszony ogórek. Jeśli jednak znajdziecie nieco więcej czasu na przygotowanie surówki, to możecie ją zrobić np. z selera, jabłka i orzechów. Będzie chrupiąca i delikatna. Pamiętajcie tylko o tym, by nie robić surówek z dużym wyprzedzeniem, bo szybko tracą witaminy.

racuchy z jabłkami
14.06.2022 11:57 Babciny przepis na racuchy z jabłkami. Wychodzą cudownie puszyste

Prezentujemy najlepszy, bo babciny przepis na racuchy z jabłkami. Wychodzą cudownie puszyste, wystarczy tylko pamiętać o dwóch dodatkach — kefirze i sodzie oczyszczonej. Dzięki nim placuszki są lekkie, miękkie i pięknie wyrośnięte. A jabłka dodają im przyjemnego smaku i wilgotności.Jakie powinny być racuchy? Większość z was z pewnością odpowie, że puszyste i delikatne. Rzeczywiście, takie są najsmaczniejsze i szybko znikają z talerzyków. By uzyskać taki efekt, nie obędzie się bez spulchniacza. Dziś użyjemy, tak jak to robiły nasze babcie, sody oczyszczonej. Jej efekt poprawi kefir, który dodatkowo nada potrawie przyjemnego, kwaskowego smaku.

surówka z pora
13.06.2022 22:23 Klasyczna surówka z pora. Majonezowy sos idealnie dopełnia jej smak

Jaki dodatek zaserwować do obiadu? Dobrym pomysłem jest klasyczna surówka z pora. Jej smak idealnie dopełnia sos majonezowy. Całość doskonale pasuje do większości potraw z mięs, drobiu i ryb, również tych z grilla. Surówkę robi się szybko i łatwo można regulować jej ostrość. Por nie jest częstym gościem w polskiej kuchni. Zwykle wykorzystujemy go do zup, czasem robimy z niego surówkę. Ta ostatnia jest wyrazista w smaku, a jej ostrość bardzo łatwo jest regulować. Jeśli wolicie pikantniejszą surówkę, użyjcie do jej przygotowania ciemniejszych liści, gdy zaś łagodniejszą — jasnej części pora. Do surówki z pora warto dodać soczyste, słodko-kwaśne jabłko i chrupiącą marchewkę. W ten sposób powstanie kompozycja nie tylko smaczna, ale też ciesząca oczy. Przetestujcie nasz przepis przy najbliższej okazji.

Wyjątkowy trik na ciemniejące jabłka. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami popularnego produktu
13.06.2022 14:41 Wyjątkowy trik na ciemniejące jabłka. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami popularnego produktu

Czy wiesz, że ciemniejące jabłka nie tylko brzydko wyglądają, ale i są pozbawione cennych witamin i silnych przeciwutleniaczy? Jabłka, które zaczynają ciemnieć, tracą również smak. Wystarczy jednak jeden prosty trik, czyli skropienie owoców sokiem z cytryny, a będą świeże i zdrowe jeszcze przez wiele godzin po pokrojeniu.Na pewno zauważyłeś, że już kilka minut po obraniu i pokrojeniu jabłka, staje się ono ciemne i wygląda mało apetycznie. Dzieje się tak, ponieważ podczas kontaktu z powietrzem, dochodzi do rozpoczęcia procesu utleniania.Proces ten, fachowo nazywany ciemnieniem enzymatycznym, powoduje nie tylko zmianę barwy i po chwili smaku, ale i utratę cennych antyoksydantów i witamin. Jabłko traci więc nie tylko wygląd i smak, ale i wszystkie wartości odżywcze. Jest na to jednak skuteczny sposób.Sok z cytryny nie tylko zatrzymuje proces ciemnienia enzymatycznego w jabłkach, ale również w innych owocach, przy czym nie zmienia ich smaku, jest naprawdę niewyczuwalny. Sokiem skrop np. tarte jabłka na szarlotkę z budyniem lub sałatkę owocową. Z jabłek przygotujesz również rewelacyjny kompot- tu poznasz przepis na kompot z jabłek z dodatkiem cynamonu, będzie idealny do obiadu.

Ekspresowa szarlotka z 2 składników
10.06.2022 14:15 Ekspresowa szarlotka z 2 składników. Szybki i przepyszny deser

Szarlotka przygotowana tylko z dwóch składników? Jeżeli macie w domu mus jabłkowy i gotowe ciasto francuskie pyszny deser przygotujecie niemalże ekspresowo. Gościom będzie smakować, a zaoszczędzicie sporo czasu. Koniecznie spróbujcie. Szarlotka jest ciastem, które skusi niejednego smakosza. Przygotowanie go według babcinego przepisu czy w sezonowej odsłonie z rabarbarem i budyniem wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Na szczęście smakołyk można zrobić z produktów dostępnych w sklepach lub domowej spiżarce. Skusicie się?

owsianka
09.06.2022 20:20 Wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem jest 1 przyprawa

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie, które robi się samo? Z pewnością jest nim wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem tej prostej potrawy jest aromatyczna przyprawa. Zetrzyj na tarce jabłko, wymieszaj je z płatkami owsianymi, posyp cynamonem i zapiecz. Po 30 minutach możesz zajadać się tym pożywnym rarytasem. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od niego bowiem zależy, jak ten dzień zaczniemy. Musi więc być pełne energii i wartościowych składników. Niestety rano mamy zwykle mało czasu na długie przygotowywanie posiłku. Dlatego warto skorzystać z dobrych pomysłów, którym z pewnością jest owsianka z piekarnika.Owsianka niewątpliwie jest bardzo zdrowa, bo dostarcza błonnika, witamin z grupy B i wielu soli mineralnych. Jej wartość odżywczą dopełnia mleko czy jogurt, z którym zwykle łączy się płatki owsiane. Warto też do nich dorzucić owoce i orzechy. Ich smak doskonale podkreśli szczypta cynamonu.

Magda Gessler, szarlotka
06.06.2022 22:51 Domowa szarlotka według przepisu Magdy Gessler. Gwarancja doskonałego smaku

Zdarzyło wam się, że szarlotka nie wyszła, jak trzeba? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na domową szarlotkę. Ta receptura jest gwarancją doskonałego smaku i niebywałej kruchości. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, bo kto, jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy. Szarlotka jest typowym jesienno-zimowym wypiekiem. Jednak niektórzy bez tego przysmaku nie mogą długo wytrzymać, dlatego pieką szarlotki przez cały rok. My też do nich należymy, zwłaszcza że mamy jeszcze mały zapas jesiennych jabłek. Nie nadają się już zbytnio do zjedzenia na przekąskę, ale do ciasta są wprost idealne.

Jak zrobić domowy kisiel z jabłek?
05.06.2022 20:25 Jak zrobić domowy kisiel z jabłek? Mamy doskonałą, sprawdzoną recepturę

Jabłka są smakowitym owocem, po który warto sięgać. Wyjątkowo pyszną ich formą jest kisiel, którego przygotowanie wymaga zaledwie kilku składników. Z naszym prostym przepisem każdy sobie poradzi, a smak deseru będzie zdecydowanie lepszy niż w przypadku smakołyku robionego na bazie gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Spróbujecie? Z jabłek można przyrządzić wiele smacznych deserów — nie tylko szarlotkę czy racuchy. Kisiel owocowy, który dziś wam proponujemy, jest smaczną alternatywą dla gotowych wyrobów. Prosty w przygotowaniu smakołyk z pewnością wam się spodoba. Skusicie się?

Zaskakująca dieta jabłkowa podbija internet
04.06.2022 18:19 Zaskakująca dieta jabłkowa podbija internet. Znamy jej najważniejsze zasady

Jabłka są smacznymi owocami, które z łatwością kupimy przez cały rok. Nic dziwnego, że w sieci pojawiły się sposoby zastosowania ich jako składnika diety odchudzającej. Przyjrzeliśmy się bliżej tej formie utraty wagi. Sprawdźcie, jakie są jej wady i zalety. Z jabłek można zrobić nie tylko dobrze znane wielu smakoszom ciasto, czyli szarlotkę. Owoc ten ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych — m.in. regulującego prace jelit błonnika — powinien być elementem zdrowej diety. Niektórzy jednak poszli dalej i zdecydowali się swoje żywienie oprzeć o niego w całości. Czy słusznie?

Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania. Nie ma szybszej
04.06.2022 12:33 Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania. Nie ma szybszej

Szarlotka bez wyrabiania jest rewelacyjnym ciastem dla całej rodziny. Delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem kaszy manny rozpływa się w ustach, a jego niepowtarzalny smak zawdzięczamy jabłkom i nucie wanilii i cynamonu. Poznaj przepis na błyskawiczną szarlotkę bez wyrabiania. Nie ma szybszej.Jabłecznik i szarlotkę zwykle przygotowujemy na biszkopcie lub kruchym spodzie, a ciasta wyrabia się dość długo, przez co przygotowanie tradycyjnego placka jest czasochłonne. Jest jednak na to świetny sposób- szarlotka bez wyrabiania. Wystarczy, że połączysz suche składniki i przełożysz nimi starte na tarce i przesmażone z cynamonem jabłka, a ciasto będzie doskonale wyrośnięte, wilgotne i przepyszne. Jabłka po starciu musisz odsączyć z nadmiaru soku, nie pozbywaj się go jednak zupełnie. To właśnie sok jest łącznikiem wszystkich składników.Kasza manna jest świetnym dodatkiem do ciast, kremów i dań głównych, np. kopytek, kotletów mielonych i placków ziemniaczanych. Każda potrawa jest bardzo puszysta i smaczna, koniecznie musisz spróbować.

surówka z kapusty
03.06.2022 15:17 Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak

Co podać do obiadu? Dobrym rozwiązaniem będzie surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Jest boska, bo łączy w sobie kwaśny smak i przyjemną chrupkość. Bardzo apetycznie prezentuje się też w salaterce i doskonale komponuje się z wieloma daniami. Jeśli już wyczerpaliście swoje pomysły na smaczne i zdrowe dodatki do obiadu, skorzystajcie z naszego. Dziś proponujemy niezwykłą surówkę, którą przygotujemy z kapusty surowej i kiszonej. Co więcej, z kapusty czerwonej i białej, więc przy okazji nasz dodatek będzie też miał kuszący wygląd. Do czego podać naszą surówkę z kapusty? Najlepiej będzie harmonizowała z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi, głównie z wieprzowiny. Jednak możesz ją też podać do wołowego gulaszu czy pieczonego drobiu.

siostra Anastazja, ciasto z jabłkami
30.05.2022 21:52 Proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji

Szukacie inspiracji na pyszny wypiek? Proponujemy proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Doskonale smakuje i efektownie wygląda. Skusi się na nie każdy, nawet ten, co ogólnie za słodkościami nie przepada. Podajcie kawałek tego przysmaku do kawy lub herbaty, a dzień od razu zrobi się przyjemniejszy. Siostra Anastazja jest kulinarnym przewodnikiem wielu osób. Jej przepisy cieszą się w naszym serwisie dużym powodzeniem. Dlatego dziś też sięgnęliśmy po jej recepturę. Tym razem na ciasto z dodatkiem jabłek. Jest proste, ale jak to u siostry Anastazji, niebanalne. Z pewnością zaskoczycie nim rodzinę i gości.

Domowe kiszone jabłka. Pyszne i wyjątkowo zdrowe
28.05.2022 18:06 Domowe kiszone jabłka. Pyszne i wyjątkowo zdrowe

Kiszonki są bardzo zdrowymi i smacznymi przetworami. Kisić możemy zarówno warzywa, jak i owoce, które poddane procesowi fermentacji są jeszcze zdrowsze, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na domowe kiszone jabłka. Są pyszne i wyjątkowo zdrowe.Kiszone jabłka są pysznym dodatkiem do wielu dań, w tym gulaszy mięsnych, do surówek, sałatek, potraw wegetariańskich, kapusty kiszonej, do ryżu i kaszy. Opcji podania jest naprawdę wiele, jabłka rewelacyjnie podkreślają smak każdego dania.Kiszonki są miękkie, kwaśne z korzenną nutą goździków, imbiru i cynamonu. Dodanie kilku łyżek do jabłek znacznie przyspieszy proces fermentacji, dzięki czemu jabłka będą gotowe już po kilku dniach. Otwarty słoik przechowuj w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu.Do kiszenia wybieraj mniejsze, nieuszkodzone, soczyste jabłka. Nie obieraj ich ze skórek i nie usuwaj szypułek. Uszkodzone owoce chłoną solankę, przez co po ukiszeniu będą słone i niesmaczne.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne kiszonki- tu poznasz przepis na kiszone truskawki w miodzie i białym pieprzu, są świetnym dodatkiem do wielu dań.

jabłka
21.05.2022 19:55 Jak najlepiej przechowywać jabłka? Garść najważniejszych porad

Przechowujesz jabłka w kuchni tak, jak na zdjęciu? Popełniasz błąd. Sprawdź, jak najlepiej przechowywać te owoce, by długo zachowały doskonałe walory. Dajemy wam garść najważniejszych porad, a najważniejsza z nich brzmi — trzymaj jabłka w chłodzie. Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców na świecie, a Polska przoduje w ich produkcji. Świeże jabłka zbiera się latem i jesienią, a późne odmiany można jeść niemal do następnych zbiorów. Choć jabłka uchodzą za trwałe i bardzo odporne owoce, w rzeczywistości wcale tak nie jest. By zachowały swoje walory w jak największym stopniu i nie psuły się, trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Sprawdź, jak powinno się przechowywać jabłka.

owoce w kuchni
20.05.2022 21:39 Jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni? Najprostsza metoda

Rusza sezon na owoce, a wraz z nim w naszych kuchniach pojawia się coraz więcej małych muszek. Dlatego podpowiemy wam, jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni. Wystarczy zastawić na nie prostą pułapkę obok miski z owocami. W ten sposób szybko pozbędziecie się uciążliwych owadów. Muszki owocówki są popularnym, kuchennym intruzem. Najczęściej nawiedzają nas latem, gdy na blacie stoją owoce, które łatwo psują się pod wpływem ciepła. Muszki wlatują do domu przez okno, zwabione zapachem drożdży i octu owocowego. Ocet stanowi dla nich naturalne pożywienie i miejsce do składania jaj.Owady te są nie tyle groźne, ile męczące i drażniące. Choć mogą też przenosić zanieczyszczenia i drobnoustroje. Mają 2-3 mm długości i żyją bardzo krótko. Niestety namnażają się w szybkim tempie, więc z kilku muszek po paru dniach możemy mieć pokaźną chmarę. Jak się ich pozbyć?

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser
16.05.2022 20:10 Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.

szarlotka
13.05.2022 15:49 Szarlotka z owsianą kruszonką. Chrupiąca i pełna smaku

Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, przygotujcie szarlotkę z owsianą kruszonką. Wyjdzie chrupiąca i pełna smaku, a przepis na nią jest niemal klasyczny. Kruszonkę jednak zrobiliśmy z płatków owsianych, dzięki czemu wypiek zyskuje na smaku i wartości odżywczej. Ciasta z jabłkami należą do jednych z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o ciasta z owocami. Smak i konsystencja mało których owoców tak doskonale nadaje się bowiem do wypieków. Klasyczną szarlotkę upieczecie na kruchym cieście. Jej wierzch może zwieńczyć beza, rozwałkowane ciasto lub kruszonka. Dziś przygotujemy szarlotkę w tej ostatniej wersji. Do przygotowania kruszonki użyjemy jednak płatków owsianych. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca niż zwykle. I o wiele zdrowsza.

jabłka
03.05.2022 20:42 Dlaczego jabłka w sklepie są błyszczące? Odpowiedź odbiera apetyt

Zastanawialiście się, dlaczego jabłka w sklepie są błyszczące? Odpowiedź niestety odbiera apetyt. Ten połysk nie jest bowiem naturalny, a kryje się za nim pewna substancja. Lepiej więc nie kupować takich jabłek, ewentualnie przed spożyciem umyć je w ciepłej wodzie.Jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie, a Polska jest jednym z największym ich producentów. Owoce te są dostępne przez cały rok i po niewygórowanych cenach. Chętnie jemy je na przekąskę, dodajemy do ciast, deserów, a nawet mięs. Owoce te są bogate w witaminę C i pektyny, a także inne substancje odżywcze. Jednak w niektórych mogą też kryć się niepożądane substancje. Przeczytajcie nasz materiał, a dowiecie się, dlaczego lepiej unikać błyszczących jabłek.

supermarket
28.04.2022 11:12 Co czeka na nas w Biedronce od czwartku? Nowa oferta robi wrażenie

Planujecie zrobić większe zakupy na majówkę? Sprawdźcie, co czeka na nas w Biedronce od czwartku. Nowa oferta naprawdę robi wrażenie, dlatego już od rana w sklepach pojawiły się tłumy. Od dziś kupicie tu w dobrej cenie między innymi mięsa, ryby i owoce. Długi, majówkowy weekend zacznie się już wkrótce. Niektórzy z pewnością wyjadą, inni będą wypoczywać w ogródkach i na działkach. Wiele osób w majówkę rozpali w tym roku pierwszy raz grilla. Wszyscy będą chcieli zjeść coś smacznego, dlatego z pomocą przychodzi do was oferta Biedronki.

Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci
26.04.2022 21:02 Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci

Zasmażane buraczki to pomysł na rewelacyjny dodatek do obiadu, który podkreśla smak całego dania. Do buraków dodaj 2 łyżki soku z cytryny, a będą smakować dokładnie jak u babci. Poznaj przepis na zachwycające, kolorowe, zasmażane buraczki.Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i związków, między innymi witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i żelaza. Buraki zawierają również antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.Buraczki są bardzo uniwersalne, smakują świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotujesz z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio, zapiekanki, dodasz do koktajli, zrobisz z nich wegetariańskie kotlety, opcji jest naprawdę wiele.Jedną z moich ulubionych wersji podania warzyw, są buraczki zasmażane z dodatkiem jabłka, cebulki i soku z cytryny. Cytryna i cukier rewelacyjnie doprawiają całe danie, nie może ich więc zabraknąć w surówce.Zasmażane buraki podasz do każdego dania mięsnego. Tradycyjne mielone, schabowe, żeberka, karkówka, a także drób i wołowina doskonale komponują z zasmażonymi warzywami z dodatkiem jabłka i cebuli.

mus jabłkowy
18.04.2022 17:43 Mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Prosty i zdrowy deser

Dziś powiemy wam, jak zrobić mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Do przygotowania tego prostego i zdrowego deseru potrzebujecie tylko jabłek i trochę mielonej przyprawy. Jeśli chcecie, możecie przygotować mus w większych ilościach i zamknąć go w słoikach.Każdy czasami ma ochotę na mały rarytas, jakiś łakoć. Jednak niektórzy nie uznają słodyczy, bo kryją w sobie tylko puste kalorie. Proponujemy więc przygotować coś smacznego z owoców. Będzie smacznie i zdrowo, bo nawet bez dodatku grama cukru. Do naszego musu jabłkowego dodamy też trochę mielonego cynamonu, który podkręci owocowy smak. Taki mus można zjeść na przekąskę, dodać do jogurtu czy ciasta. Będziecie nim zachwyceni.

kaczka pieczona
11.04.2022 20:46 Jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc? Sekretem są jabłka

Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? A może kaczkę? Sprawdźcie, jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc. Jej sekretem są jabłka, które dodają jej również niepowtarzalnego smaku. Wystarczy je pokroić, nadziać nimi kaczkę i całość upiec. Otrzymacie danie lepsze niż w restauracji. Pieczona kaczka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które godne jest świątecznego stołu. To mięso świetnie komponuje się z owocami, a zwłaszcza z jabłkami i pomarańczami. Owoce dodają temu mięsu słodkawego smaku i dużej soczystości. Przyrządzając kaczkę, pamiętajcie o tym, że najsmaczniejsza jest wtedy, gdy jej mięso jest miękkie i bez problemu odchodzi od kości. Warto też wziąć pod uwagę, że w czasie pieczenia kaczka traci dużo na wadze. Zwykle jedną tuszką nasycą się cztery osoby.

jabłecznik
10.04.2022 14:11 Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Proste i szybkie ciasto

Poznajcie przepis na idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Ten prosty i szybki wypiek nie ma sobie równych. Stanowi doskonałe połączenie kruchego ciasta i wilgotnych, słodko-kwaśnych jabłek. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, a jest pełne smaku.Na ciasto z jabłkami najlepiej jest przeznaczyć winne, kwaskowe jabłka. Te po upieczeniu są niezwykle smaczne i doskonale przełamują słodycz ciasta. Mogą być to jabłka odmiany Szara Reneta, Antonówka czy Boskoop. Nie polecamy słodkich, typowo deserowych jabłek. Te po obróbce kulinarnej mają mdły, zbyt słodki smak.