Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Gołąbki Magdy Gessler
24.01.2022 01:00 Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem

Magda Gessler jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskiej gastronomii opracowała wiele pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy jej sposób na pyszne gołąbki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby danie miało charakterystyczny i intensywny smak, dodaj do niego przynajmniej jedną łyżkę majeranku.Gołąbki są tak popularnym w Polsce daniem, że w każdym domu można znaleźć rodzinne przepisy z wieloletnią historią. Magda Gessler przygotowała recepturę na proste i szybkie gołąbki, które nie zajmą ci całego dnia, tak, jak w przypadku wielu innych wersji wymagających wielogodzinnej pracy. Dużą zaletą są również same składniki, które są do kupienia w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Dzięki temu zrobienie pokaźnego objętościowo obiadu, który nasyci i odżywi całą rodzinę, nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.

bigos
22.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać miód do bigosu?

Każdy ma swoją recepturę na bigos. Jego podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta i mięso, ale jedni dodają do niego świeżą kapustę, a inni nie. Podobnie jest z pozostałymi składnikami. Można go wzbogacić o suszone grzyby, owoce i różne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać miód do bigosu? Przetestujcie poniższą recepturę, a poczujecie różnicę.Bigos lubi się długo gotować i być odgrzewanym. Zyskuje też na smaku dzięki licznym dodatkom. Choć z pozoru wydaje się prostą potrawą, to jednak by miał pełen smak, trzeba do niego powrzucać wiele składników. Ciekawym dodatkiem jest miód.

Gołąbki z kaszą i grzybami
21.01.2022 01:00 Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

Zastanawiacie się co podać w święta na obiad? A może macie w gronie najbliższych amatorów kapusty? Postne gołąbki będą idealnym wyborem. Farsz przygotowany z kaszy i grzybów będzie pyszny i sycący. Koniecznie spróbujcie tej wersji tradycyjnej potrawy. Przypadnie wam do gustu. Gołąbki są potrawą, która przyrządzona zostać może na wiele sposobów. Jedni dodają do nich sosu pomidorowego, inni ryżu i papryki. W wersji postnej, którą tym razem wam proponujemy, klasyczny składnik farszu — mięso — zastępujemy kaszą i grzybami. Danie będzie aromatyczne i będzie można podać je na wigilijnej kolacji.

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
20.01.2022 01:00 Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Silne wiatry, jakie odczuwają dzisiaj Polacy w całej Polsce, powodują, że o wychłodzenie nie trudno - dlatego na obiad dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Zapiekanka z ziemniaków i kapusty robi się również praktycznie sama, gdyż większość pracy wykonuje za gotującego piekarnik. Podając taki posiłek do stołu, wywołasz dużo pozytywnych emocji wśród swoich domowników. Zapiekanka z ziemniakami i kapustą syci jak mało które danie. Duża ilość mącznych kartofli, niewielkie kawałki boczku i wypełniona błonnikiem kapusta sprawiają, że uczucie głodu i ssania w żołądku znika na długie godziny.Niektórzy nie tolerują smaku zwykłej kapusty, więc aby wpasować się w ich gusta, zamień ją na młodą kapustę. Jest delikatniejsza i szybciej się gotuje. Polecamy także posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika tartym żółtym serem - po roztopieniu i przypieczeniu będzie smakował i wyglądał obłędnie.

Surówka z kapusty
18.01.2022 01:00 Zachwycająca w każdym kęsie, uwielbiana surówka farmerska

Surówka farmerska jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu w okresie zimowym. Jej zaletami jest prostota, wyjątkowy smak oraz zawartość wielu pozytywnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jej głównym składnikiem jest biała kapusta, która nadaje surówce wspaniałej chrupkości i objętości. Surówka to bardzo ważny element każdego obiadu, który opiera się zazwyczaj na mięsie oraz produktach mącznych, jak makarony. Surówki wprowadzają nie tylko świeżość i chrupkość, lecz także zdrowe wartości odżywcze. Surówkę farmerską warto łączyć z obiadami, które składają się z intensywnego w smaku mięsa. Podanie jej do kurczaka lub indyka może przyćmić smak mięsa, ponieważ farmerska surówka jest bardzo aromatyczna.

gołąbki
17.01.2022 01:00 Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

jarmuż
17.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Jarmuż nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Co prawda coraz częściej można go kupić, jednak nie bardzo wiemy, jak go przyrządzić. Dlatego dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować. Dowiecie się też, jak w prosty sposób zrobić z tego cennego warzywa pyszny dodatek do obiadu. Jarmuż jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się długimi, ciemnozielonymi, mocno pofałdowanymi liśćmi. Są one dosyć twarde, a dzięki temu trwałe i łatwe w przechowywaniu. Jarmuż najlepiej trzymać w lodówce, ale można go też zamrozić. Warzywo to dobrze bowiem znosi temperaturę nawet do -15 st. C. Zbiera się je jesienią, a nawet zimą.

Kiszona czerwona kapusta
17.01.2022 01:00 Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty ze słodkim dodatkiem

Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, jedźcie surówki. A jeśli zależy wam na tym, by były wyjątkowo wartościowe, dodawajcie do nich kiszonki. Dziś proponujemy wam surówkę z kiszonej, czerwonej kapusty. Ma piękny kolor i bardzo apetycznie wygląda w salaterce. A smakuje, że palce lizać.Biała kiszona kapusta jest u nas bardzo popularnym produktem. Czerwona kiszona kapusta jest zaś rzadkością. A szkoda, bo jest jeszcze bardziej zdrowa niż kapusta biała. Ta kiszonka doskonale nadaje się na surówki, ponieważ doskonale smakuje i zachowuje swoje pełne walory odżywcze. Czerwona kapusta bardzo lubi słodkie dodatki. Można więc do niej przygotować sos z dodatkiem miodu. Jej smak warto zaś zaostrzyć, dorzucając trochę posiekanej cebuli. Do wyboru macie cebulę białą, żółtą i czerwoną. Biała jest najłagodniejsza w smaku, żółta najostrzejsza.

kalarepa
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

Zwykle sięgamy po te same warzywa, czyli marchewkę, pomidory, ogórki, cebulę, ziemniaki. Czas urozmaicić dietę, bo wyjdzie nam to na zdrowie. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść kalarepę, a także jak ją przygotować. Mamy nadzieję, że to cenne warzywo częściej będzie gościć w waszym menu. Warzywa należą do grupy najzdrowszych produktów spożywczych. Warto je urozmaicać w diecie, po to by nasz organizm otrzymał jak najbardziej zróżnicowane witaminy i sole mineralne. Warto to też zrobić ze względów smakowych.Kalarepa jest smacznym warzywem z rodziny kapustowatych, po które jednak sięgamy dość rzadko. Nie doceniamy jej walorów zdrowotnych ani smaku. Być może nie znamy też możliwości kulinarnych tego warzywa. Dlatego dziś postaramy się odczarować kalarepę.

brukselka
15.01.2022 01:00 Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

O tym, że brukselka jest bardzo zdrowa, słyszało pewnie wielu z was. Jednak i tak, mało kto sięga po tę drobną kapustę. Dlaczego? Jej przygotowanie jest niby proste, ale efekt nie zawsze zadowala. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół. Kapusta brukselska, czyli inaczej brukselka to zimowa odmiana kapusty. Jest to też najdrobniejsza z kapust. Małe jej główki wyrastają w dużej ilości na dość grubej łodydze. Kapusta ta dobrze znosi przechowywanie, doskonale nadaje się do gotowania, zapiekania i smażenia.Brukselka, jako warzywo ciemnozielone, ma wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawiera dużo beta-karotenu, witamin C, E i K, a także magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Za sprawą tych składników korzystnie wpływa na układ odpornościowy, poprawia pracę serca i trawienie. Ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn.

Modra kapusta z jabłkiem
15.01.2022 01:00 Niezawodny przepis na modrą kapustę

Któż z nas nie zna kapusty modrej? Ten smaczny specjał z dodatkiem jabłka w każdym domu przyrządzany jest nieco inaczej. Zdradzamy przepis, z którym zawsze wam się uda. Słodka wersja wymaga jeszcze rodzynek. Wykorzystując różne odmiany jabłek natomiast, będziecie mogli dostosować smak do swojego gustu. Sprawdźcie koniecznie. Kapusta modra, czyli tradycyjny składnik śląskiego obiadu, jest pyszną wersją niezwykle zdrowej czerwonej kapusty. Warto pokusić się o jej przyrządzenie przy najbliższej okazji, bo warzywo to obfituje witaminę C, która doskonale wspiera odporność organizmu.

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
14.01.2022 01:00 Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Każda potrawa podana z lekką surówką w sosie chrzanowym smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu.Surówka z kapusty włoskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Sezon na kapustę trwa od końca maja do września, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z niej wiele, wyśmienitych surówek, w tym właśnie surówkę z marchewką, cebulką i sosem chrzanowym.Kapusta włoska to źródło witaminy K, która wzmacnia nasze kości, zęby i stawy. Kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, potas i magnez, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca i całego układu nerwowego.Surówka z kapusty włoskiej świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, wołowiną, schabem, karkówką. Potrawa dobrze łączy się również z rybami i kotletami z ciecierzycy, a także z tradycyjnymi pulpetami, mielonymi i kotletami schabowymi.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i wyraźną w smaku surówkę z kapusty- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty czerwonej z chrzanem, idealna do obiadu.

Wyborny babciny bigos
13.01.2022 01:00 Babciny przepis na idealny bigos

Bigos jest potrawą, której nie oprze się chyba żaden smakosz. Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Tym razem sięgamy po babciną recepturę, której sekret oparty jest na prostym triku — odstawieniu dania w chłodne miejsce i ponownym zagotowaniu go. Dzięki temu zabiegowi smak staje się wyrazisty, a sam bigos nabiera nieziemskiego aromatu. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, jeśli udało wam się przesolić bigos. Zdradzaliśmy też pyszny przepis na wegańską wersję tej potrawy z pysznymi boczniakami. Tym razem proponujemy wam babciny przepis z dodatkiem suszonych grzybów i zastosowanie patentu, który sprawia, że potrawa wychodzi naprawdę smaczna — ponownego podgrzewania.

Surówka z białej kapusty do obiadu
13.01.2022 01:00 Surówka z białej kapusty do obiadu

Lekka, smaczna i zdrowa- taka właśnie jest surówka z białej kapusty, idealna jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na obłędną surówkę z białej kapusty do obiadu.Biała, młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają układ nerwowy, odpornościowy, wzrok, kości, poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. Kapusta to również bogactwo potasu, który jest szczególnie ważny dla naszego serca.Surówka z białej kapusty z marchewką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny i aromatyczną oliwą z oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Surówka jest również mało kaloryczna, ponieważ nie musisz doprawiać jej majonezem. Surówka z białej kapusty będzie pasować do każdego dania mięsnego, wegetariańskiego i ryb. Szczególnie dobrze łączy się między innymi z kurczakiem po chińsku, pieczonym schabem i grillowanymi rybami. Do obiadu równie dobrze sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty na słodko- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty z orzechami włoskimi i rodzynkami.

Babcina surówka weselna z kiszonej kapusty
12.01.2022 01:00 Babciny przepis na kwaśną surówkę weselną

Kapusta kiszona jest smacznym i cennym składnikiem każdej diety, Warto po nią sięgnąć na przykład w postaci smacznej surówki obiadowej. Skorzystajcie z babcinej receptury na słodko-kwaśną surówkę weselną a na długo zapamiętacie ten posiłek. Surówki z kapusty są doskonałym dodatkiem do obiadu. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić pyszną surówkę z dwóch rodzajów tego warzywa i zdradzaliśmy jak przyrządzić zimową wersję specjału z białej kapusty. Weselna surówka z kiszonej kapusty jest kolejną propozycją łączącą smaki słodki i kwaśny w pysznej kombinacji.

pieczone gołąbki
10.01.2022 01:00 Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

Gołąbki z kapusty są pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Można je gotować w sosie lub zapiekać. Dziś zdradzimy wam proste patenty na idealne pieczone gołąbki. Jak się okazuje, czasem wystarczy nawet łyżka popularnego dodatku, by smakowały wyśmienicie. Pieczone gołąbki są pełne smaku, jednak czasem potrafią wyjść twarde i suche. Za takimi oczywiście nie przepadamy. Wolimy, gdy wszystkie składniki mają odpowiednią miękkość, są soczyste i rozpływają się w ustach. Uzyskanie takiego efektu jest nieco trudniejsze, ale z naszymi podpowiedziami jak najbardziej możliwe.

kapusta zasmażana
09.01.2022 01:00 Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

surówka z kapusty
09.01.2022 01:00 Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji

Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji. Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki. Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.

kapuśniak
08.01.2022 01:00 Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.

Projekt bez tytułu - 2022-01-08T143427.444
08.01.2022 01:00 Najlepszy przepis na kultowego Coleslawa - hitową surówkę z KFC

Robisz obiad, ale nie wiesz jaką surówkę do niego podać? Do większości dań doskonale będzie pasować sałatka Coleslaw. Dziś podamy ci najlepszy przepis na kultowego Coleslawa. Ta hitowa surówka z KFC jest tym, co z pewnością warto przenieść na domowy grunt.W sezonie jesienno-zimowym nie mamy pod ręką tylu świeżych warzyw, co latem. Jednak bez problemu możemy kupić białą kapustę, marchewkę i cebulę. Te podstawowe składniki sałatki Coleslaw nie są zbyt drogie, a poza tym zwykle mamy je w domowych zapasach. Są bowiem łatwe w przechowywaniu, bo nie psują się zbyt szybko.

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
07.01.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem to pyszny i szybki dodatek do dań obiadowych. Doskonale smakuje z pieczoną karkówką, schabem oraz roladami wołowymi. Przygotuj do niej aromatyczną pieczeń, kluski śląskie lub kopytka, a cała rodzina będzie zachwycona wspaniałym obiadem. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem.Kapusta czerwona to nie tylko doskonały smak. Warzywo to bogate źródło witamin, żelaza i cynku, a także silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Kapustę należy więc wprowadzić do diety i jeść ją w miarę regularnie. Surówkę z kapusty czerwonej wzbogaciłam jabłkiem, chrzanem, marchewką i szczypiorkiem, dzięki którym zyskuje niepowtarzalny smak. Dodałam również odrobinę majonezu, który świetnie łączy się z każdym składnikiem. Surówkę skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjny, śląski obiad, czyli roladki z kluskami i kapustą czerwoną. Danie proste, ale tak smaczne, że można je jeść niemal codziennie.

Kapusta pekińska z czarnymi plamkami
06.01.2022 01:00 Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej?

Wiele osób przechowuje kapustę pekińską w lodówce przez dłuższy czas, ponieważ warzywo to znane jest z długiego okresu świeżości. Czasem pojawiają się na niej specyficzne czarne kropki - nie jest to pleśń, lecz objaw choroby o nazwie pieprzowa plamistość. Specjaliści nie są jednomyślni i nie mogą jednoznacznie odpowiedzieć, czy spożycie takiej kapusty jest szkodliwe. Dla własnego bezpieczeństwa warto z niej zrezygnować. Kapusta pekińska na dobre zadomowiła się w naszej kuchni, głównie dzięki wyjątkowo długiej przydatności do spożycia - o ile odpowiednio się ją przechowuje. W dobrych warunkach wytrzymuje nawet 5 miesięcy bez psucia się. Dlatego tak łatwo zapomnieć o tym, że główka kapusty znajduje się w lodówce. Po jakimś czasie na jej liściach zaczynają pojawiać się czarne wykwity, które nie wyglądają zbyt zachęcająco. Naukowcy nie są zgodni co do ich szkodliwości, lecz dla własnego spokoju zalecamy wyrzucić taką kapustę do śmieci lub kompostownika.

Gołąbki z rybnym farszem
05.01.2022 01:00 Pyszne gołąbki z zaskakującym, rybnym farszem

Tradycyjne gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Istnieją jednak receptury, które korzystają z zupełnie innych składników. Poniżej zdradzamy, jak przygotować gołąbki z farszem rybnym oraz białą kaszą gryczaną. Ich smak oraz delikatność są wyjątkowe. Zdecydowanie najlepsze gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści musi znaleźć się soczysty farsz, który również nie stawia żadnego oporu podczas jedzenia.Jeśli nie lubisz smaku białej kaszy gryczanej, możesz zamienić ją na kaszę jęczmienną lub pęczak. Nie zalecamy wrzucania do farszu ryżu, ponieważ ten źle komponuje się w gołąbkach z rybą - znacznie smaczniejsze efekty daje korzystanie z silniejszych smakowo kasz.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T201205.192
03.01.2022 01:00 Jak zrobić kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Ma ona wiele cennych właściwości, dlatego też warto spożywać ją regularnie. Zdradzamy sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Czym prędzej kupcie kapustę i spróbujcie ją wykonać — będzie lepsza niż ze sklepu. Z kiszonej kapusty z powodzeniem przyrządzicie szereg pysznych dań np. bigos lub surówkę obiadową. Zaopatrzcie się w słoiki o pojemności ok. 500 ml, świeżą kapustę i sól, a kilka prostych kroków dzielić was będzie od kosztowania fantastycznego probiotyku.

Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą
02.01.2022 01:00 Babcine pieczone drożdżowe pierogi z dodatkiem kapusty

Pieczone pierogi są doskonałym pomysłem na ciepły i smaczny obiad. Wybornie smakują z barszczem czerwonym i zachwycą każdego fana kuchni polskiej. Nadzienie z kapusty i grzybów idealnie komponuje się z delikatnym ciastem drożdżowym. Musicie tego spróbować. Nie ma chyba smakosza, który odmówiłyby porcji pysznych pierogów. Proponowaliśmy wam już pyszne pierogi ruskie w wersji bez nabiału oraz wyborne zapiekane pierogi z farszem z sera żółtego i pieczarek. Tym razem zdradzamy przepis na klasyczny kapuściano-grzybowy farsz zamknięty w aksamitnym cieście drożdżowym. Skusicie się?

Gołąbki
01.01.2022 01:00 Przepis na staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami

Gołąbki mogą przybierać najróżniejsze formy, jednak w Polsce dalej najpopularniejsze są te z ryżem i mięsem. Dzisiaj prezentujemy doskonały przepis na staropolską odsłonę dania, dzięki której z łatwością je przygotujesz. Za wyjątkowe walory smakowe odpowiada dodatek grzybów. Farsz jest delikatny i wilgotny, a liście kapusty dosłownie rozpływają się w ustach. Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do zbyt skomplikowanych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym kucharzom w naszej rodzinie, dzięki czemu smak skutecznie przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.Tradycyjne staropolskie gołąbki nie są zapiekane w sosie pomidorowym, którego dodatek jest stosunkowo nowym wynalazkiem. W starych przepisach sos tworzy zakwas żytni zabielony śmietaną, który jest gęsty i bardzo aromatyczny.

Surówka z młodej kiszonej kapusty
01.01.2022 01:00 Surówka z młodej kiszonej kapusty, pasuje do każdego obiadu

Surówka z młodej kiszonej kapusty to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań mięsnych i ryb. Surówka o słodko-kwaśnym smaku jest prawdziwą bombą witaminową i doskonale pasuje do obiadu. Sprawdź, jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty. Kiszona, młoda kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, opóźnia procesy starzenia. Kiszona kapusta działa również zbawiennie na nasz układ trawienny, regulując pracę jelit i wzmacniając ich naturalną florę bakteryjną.Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, papryką i jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Oprósz posiekaną cebulę cukrem, a zyskasz doskonały smak i pozbędziesz się ostrości. Surówka pasuje idealnie do smażonej ryby, kotletów schabowych i wielu innych dań. Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos- tu poznasz sprawdzony przepis na bigos według Karola Okrasy.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
30.12.2021 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i schabem, karkówką, wołowiną. Surówka jest lekka i ma wyjątkowy smak, który zawdzięcza słodkim, suszonym śliwkom i kwaśnemu jabłku. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi śliwkami to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Przełamanie słodyczy, lekkiej ostrości i kwaśnego jabłka sprawiają, że potrawę można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzi. Surówkę dopraw majonezem lub gęstym jogurtem, jeśli chcesz, aby była lżejsza.Surówka idealnie pasuje do kurczaka pieczonego z ziemniakami, karkówki, pieczonego schabu. Dobrze łączy się również się z pyzami z mięsem i roladami wołowymi. Surówkę z czerwonej kapusty skrop sokiem z cytryny, aby przełamać smaki. Sok opóźni również proces ciemnienia jabłka, które cały czas będzie wyglądać bardzo apetycznie.