Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

surówka z kapusty
15.04.2022 14:36 Fantastyczna surówka z białej kapusty z chrzanem. Pyszna i wyrazista

Mamy pomysł na pyszny i wyrazisty dodatek do obiadu. Jest nim fantastyczna surówka z białej kapusty z chrzanem. Zrobisz ją szybko i łatwo. Wystarczy, że warzywa drobno posiekasz i wymieszasz z ostrzejszym sosem. Podejrzewamy, że właśnie ta część obiadu zniknie z talerzy jako pierwsza. Surówka to najzdrowsza część obiadu, która niestety często jest przez nas pomijana. Gdy tylko mamy mało czasu na przyrządzenie posiłku, zwykle rezygnujemy z przyrządzenia surówki. Dlatego ważne jest, by ten dodatek był prosty do zrobienia. Tak właśnie, jak nasza surówka z białej kapusty.

gołąbki
15.04.2022 13:06 Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad

Co dziś ugotować? A może obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym? By przygotować ten idealny jarski obiad, zamiast mięsa i ryżu użyj ziemniaków. Niecodzienne nadzienie zachwyci wszystkich domowników. Do gołąbków możesz podać sos grzybowy — pasuje wyśmienicie.Choć gołąbki nadziewamy zwykle mięsem lub mięsem i ryżem, to jarska wersja również jest bardzo smaczna. Z czego przygotować farsz do jarskich gołąbków? Można go zrobić np. z kaszy jęczmiennej lub gryczanej albo ziemniaków. Doskonałym dodatkiem aromatycznym będą zaś grzyby suszone lub pieczarki, a także podsmażona cebulka.

gołąbki z kapusty
13.04.2022 19:12 Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Przepis krok po kroku

Poznajcie recepturę na proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Prezentujemy przepis krok po kroku, dzięki czemu zrobicie tę potrawę bez większego trudu. Będzie doskonała na przykład na zbliżający się Wielki Piątek, a także na inne okazje, gdy nie będziecie chcieli jeść mięsa. Tradycyjne gołąbki z kapusty nadziewamy zwykle mięsem mielonym i ryżem. Są bardzo smaczne i pożywne. Jednak to samo można powiedzieć o jarskich gołąbkach, takich jak, chociażby nadziewanych kaszą i grzybami. Te składniki doskonale komponują się bowiem z kapustą. Do tych gołąbków warto podać sos grzybowy.

Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc
07.04.2022 10:44 Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie. Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.

bigos
04.04.2022 12:32 Jak zrobić idealny wielkanocny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach

Wiesz, jak zrobić idealny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach, o których zapomina większość Polaków. Jedna z nich mówi, że bigos lubi długie gotowanie. Dlatego najlepiej gotować go kilka dni, wzbogacając o kolejne dodatki. Przestrzegaj też pozostałych zasad, a tym razem twój bigos wyjdzie idealny.Bigos to tradycyjna, polska potrawa, która jest obowiązkowym daniem na każdym świątecznym stole. Tak naprawdę smakuje o każdej porze dnia. Jest niezwykle pożywna, ponieważ oprócz kapusty zawiera również dodatek mięsa i wędlin. Każdy z pewnością ma swoją recepturę na bigos, jednak nie u każdego ta potrawa smakuje idealnie. Duże znaczenie mają dodatki i moment ich dorzucenia do bigosu. Jednak ważny jest też czas i sposób gotowania.

Gołąbki Roberta Makłowicza
03.04.2022 21:10 Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście. Palce lizać

Przyzwyczailiśmy się, że gołąbki gotuje się ze zwykłej surowej kapusty, lecz Robert Makłowicz ma na nie inny pomysł. Znany krytyk kulinarny farsz umieszcza w liściach kiszonej kapusty, tworząc zupełnie nową kompozycję smakową. Niżej wyjawiamy przepis, dzięki któremu samodzielnie wykonasz to pyszne danie. Gołąbki w kiszonej kapuście Roberta Makłowicza wzorowane są na sarmie, czyli mięsnym farszu owiniętym kiszonymi liśćmi winogron. Sarma wywodzi się z tradycyjnej tureckiej kuchni. Propozycja Makłowicza pozwala spróbować zupełnie nowego smaku, bez konieczności szukania nieznanych składników. Co więcej, potrawa przygotowywana jest stosunkowo szybko, co jest dużą zaletą.

Gołąbki
30.03.2022 22:33 Pyszne gołąbki według receptury babci Reginy. Najlepszy, klasyczny przepis

Gołąbki babci Reginy należą do najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tej potrawy. Jeśli więc chcesz ponownie spróbować klasycznych gołąbków, sięgnij po poniższy przepis. Prezentujemy w nim krok po kroku przygotowanie najsmaczniejszych gołąbków, które zawsze idealnie wychodzą. Gołąbki według babci Reginy charakteryzują się smakiem, który każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Dużą zaletą dania jest łatwa dostępność składników, których niska cena zachęca do gotowania.

Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach
27.03.2022 09:25 Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje

Przyrządziliście gołąbki i została wam jeszcze kapusta? Jest wiele potraw, które możecie z niej przygotować. Wyjątkowo smaczna będzie zupa na bazie delikatnego bulionu warzywnego. Lekki specjał jest zdrowy i z pewnością spodoba się tym z was, którzy chcą zadbać o linię. Sprawdźcie też pozostałe nasze propozycje. Gołąbki są jedną z popularniejszych potraw przyrządzanych z kapusty. Co jednak zrobić, gdy warzywa mamy więcej niż farszu, a dorobienie nadzienia nie wchodzi w grę? Możliwości jest naprawdę dużo i wybór zależy w zasadzie jedynie od naszych preferencji. Sprawdźcie jak zagospodarować nadmiar warzywa.

Zaskakujące pierogi z bigosem
26.03.2022 14:04 Zaskakujące pierogi z bigosem. Ich smak Cię zachwyci

Pierogi lubi wielu smakoszy. Tradycyjny rarytas można podać na wiele równych sposobów. Często przyrządza się je z kapustą i grzybami. Tym razem proponujemy wam roślinną wersję klasyku i nadzianie delikatnego ciasta aromatycznym bigosem. Zaskoczcie domowników nietypowym obiadem, a zachwytom nie będzie końca. Pierogi ruskie czy z kaszą i twarogiem z pewnością już mieliście okazję przetestować. Tym razem proponujemy wam smaczne danie w duchu less waste. Bigos, który pozostał z obiadu, zamkniemy w niezwykle elastycznym, przygotowanym z dodatkiem oliwy cieście, tworząc wyjątkowo smaczny posiłek. Spróbujecie?

kapuśniaczek
25.03.2022 22:52 Domowy kapuśniak z młodej kapusty jak u babci. Prosty przepis

Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna zupa spotykana od lat na polskich stołach. Wielu z nas kojarzy ją z obiadów gotowanych przez nasze mamy i babcie. Dziś przedstawiamy przepis na domowy, tradycyjny kapuśniak ze zdrowych warzyw z dodatkiem podsmażanego boczku.Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic w tym dziwnego – jest zdrowa, tania, łatwo dostępna i bardzo smaczna. To także bogate źródło wielu witamin i mikroelementów.

Kapusta wigilijna
25.03.2022 22:52 Wigilijna kapusta według Ewy Wachowicz - szybki przepis

Tradycyjna wersja to kapusta podawana z grochem, jednak w wielu częściach Polski możemy spotkać się, że na stole ląduje kapusta, groch oraz grzyby, najczęściej pieczarki. Niektóre modyfikacje, swoim bogactwem zaczynają przypominać bigos! My jednak chcielibyśmy zaprezentować Wam podstawową wersję tej potrawy, a swoich ulubionych dodatków, możecie używać do woli. Najważniejsza jest jednak solidna baza, a przepisem właśnie na taki kulinarny fundament podzieliła się Ewa Wachowicz.

paszteciki z grzybami i kapustą
25.03.2022 22:52 Paszteciki z kapustą i grzybami - tradycyjny, pyszny przepis na święta i nie tylko

Tradycja pieczenia pasztecików z kapustą i grzybami w Polsce sięga lat 50. XX wieku. Wyrabiano je często z wykorzystaniem własnoręcznie ukiszonej kapusty i suszonych grzybów zbieranych przez cały rok. Do tej pory najczęściej zajadamy się nimi w okresie świątecznym – wielu ludzi nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tego dania, podanego najlepiej obok pysznego czerwonego barszczu.

Paszteciki z kapustą i grzybami
25.03.2022 22:52 Pieczone paszteciki z kapustą i grzybami, prosty przepis na każdą okazję

Paszteciki można nadziewać praktycznie każdym farszem. Najpopularniejsze się te z kapustą i grzybami, ale równie dużą popularnością cieszą się paszteciki mięsne, nadziewane mieszanką wołowiny i wieprzowiny oraz z serem i pieczarkami. Oprócz tego można spotkać również farsz wykonany ze szpinaku i sera białego lub farsz typowo pierogowy. Tradycja i historia pasztecika są bardzo mocno związane ze Szczecinem. To właśnie tam powstał pierwszy bar produkujący na masową skalę i sprzedający smakowite paszteciki.

Groch z kapustą
25.03.2022 22:52 Świąteczny groch z kapustą, najlepszy przepis od Ani Starmach

Współcześnie wiele tradycyjnych i staropolskich dań odchodzi w zapomnienie, gdyż – nie oszukujmy się – często są po prostu niezbyt zdrowe i ciężkie. Jednak z pewnością nie można im odmówić tego, że kryją w sobie niesamowitą kaskadę smaków i aromatów. Są także przyrządzane z lokalnych produktów, co ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ich jakość i przystępność. Warto od czasu do czasu wrócić do naszych kulinarnych korzeni i spróbować potraw, które z zapałem pałaszowali nasi przodkowie.

Gołąbki
25.03.2022 22:52 Klasyczny przepis na ukochane gołąbki, które zawsze wychodzą

Gołąbki, to jedna z najbardziej znanych i lubiany potraw tradycyjnych. Jednak czy tak naprawdę są w 100% naszą tradycja kulinarną? Zagłębiając się w historię tego dania można zauważyć, że jego odpowiedniki znajdziemy w Niemczech, Rosji, Ukrainie, Litwie, a nawet w Szwecji i Stanach Zjednoczonych.Zazwyczaj składają się z mięsa mielonego oraz ryżu, które są zawinięte w duże liście białej kapusty .Może odszukać także warianty z grzybami bądź kaszą. Na Kresach bardzo popularna potrawą są gołąbki pieczone i zawijane w liście kapusty kiszonej. Jest to jedna z tamtejszych potraw wigilijnych. W Rumunii i na Półwyspie Bałkańskim również istnieje taka potrawa, jednak tutaj, gołąbki są zawijane w liście winogrona. Nic dziwnego, że gołąbki zawojowały tak wiele krajów – są potrawą prostą, jednak bardzo smaczną, a do tego treściwą. Kochają je smakosze w każdej szerokości geograficznej. Mimo, że pomysł zawinięcia mięsnego farszu w liście kapusty wydaje się szalony, to jednak od wielu, wielu lat się sprawdza.

Kapuśniak
25.03.2022 22:52 Najpyszniejszy i banalnie prosty przepis na tradycyjny kapuśniak

Zupa ta jest bardzo często mylona z podhalańska kwaśnicą, jednak te dwie potrawy delikatnie się od siebie różnią. Kwaśnica również jest gotowana na kiszonej kapuście i jej soku, jednak mięsem które powinno zostać użyte jest baranina. Podaje się ja jako klarowny wywar, mogą się w niej znajdować tylko żeberka baranie i najwyżej ziemniaki. Podstawowa różnica polega na tym, że nie dodaje się do niej innych warzyw, a potrawa jest bardzo mocno kwaśna i dość tłusta. Natomiast kapuśniak jest łagodniejszy w smaku. Również korzysta z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jednak świetnie odnajduje się w towarzystwie innych warzyw takich jak marchewka i seler. Kapuśniak jest w pewnym sensie łagodniejsza wersją kwaśnicy.

Bigos
25.03.2022 22:51 Najbardziej polskie danie pod słońcem - przepis na klasyczny bigos

Bigos, czyli co i skąd?Bigos to staropolska potrawa składająca się głównie z szarpanego mięsa oraz kapusty. Kiedyś podawany był bez kapusty, głównie były w nim różnego rodzaju mięsa i ryby, a także raki, następnie zaczęto dodawać do potrawy kapustę, a kolejno zostało już tylko szarpane mięso i kapusta kiszona - bez ryb i raków. Bigos to nie tylko polska potrawa, jada się go również na Białorusi i Litwie. Obecnie istnieje wiele odmian bigosu, gdzie kapustę zamienia się na cukinie, a także z opcją dla wegetarian, czyli bigos bęz mięsa.

Młoda kapusta z łazankami i boczkiem - boczek rządzi, boczek radzi, boczek nigdy cię nie zdradzi!
25.03.2022 22:47 Młoda kapusta z łazankami i boczkiem

Najtrafniej opisała to Daria Ładocha w „Nowoczesnej kuchni polskiej”: - Mam bardzo wiele wspomnień z dzieciństwa związanych z miejscem, które teoretycznie każdy ma w swoim domu. Tym miejscem jest kuchnia. Pamiętam długie godziny spędzone na taborecie, gdy lepiłam pierogi, zawijałam gołąbki, patrzyłam, jak wolno gotował się rosół na ogniu. W miejscu tym królowała moja babcia. Dosłownie była szefową tego całego magicznego bałaganu. Wtedy była to moja codzienność - każdego dnia gotowałyśmy wspólnie obiad. Dziś są to najpiękniejsze wspomnienia, do których bardzo często wracam - pisze Daria Ładocha. I tak jest, przecież najpiękniejsze wspomnienia zapamiętujemy najlepiej. Tym bardziej, gdy wspaniale pachną i smakują.Młoda kapusta z łazankami i boczkiem jest też daniem trudnym. Nie w sensie wykonania, ale po prostu istnienia we współczesnym świecie. Coraz mniej jest potraw „w stylu” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tradycyjnych, prostych, zakorzenionych w kulturze i obyczajach. Można odnieść niekiedy wrażenie, że tego typu potrawy przypominają króliki wyciągane z magików podczas występu. Z czego same króliki zmieniają się w coś innego.Łazanki? Tradycyjne łazanki są passe. Chcemy łazanki, to trzeba zrobić je - owszem - z kapustą kiszoną, ale również z pomidorkami cherry i grzybami shiitake. I mają być bezglutenowe, a sól to tylko koszerna lub himalajska. A najlepiej bez soli i cukru. - Wystrzegam się soli. Zresztą to wszystko jest zgodne z obowiązującymi ostatnio trendami w żywieniu. Odchodzimy od soli, odchodzimy do cukru. To są te dwie rzeczy wyrzucone poza piramidę żywienia. Ta kuchnia się zmienia, zmieniają się czasy. Zmieniają się tez nawyki żywieniowe, bo muszą - mówił Karol Okrasa podczas przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki. Co "muszą"? Nic nie "muszą".A my uwielbiamy tradycyjną polską kuchnię i zapamiętane z dzieciństwa smaki. Własnoręcznie zagniecione łazanki to danie, które przyrządzamy nie tylko na święta. I nie zmienią tego nawet grzyby shiitake, sól koszerna, ksylitol, a nawet tofu i ser gorgonzola.

Czerwona kapusta
25.03.2022 01:00 Obłędna czerwona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek obiadowy

Czerwona kapusta stanowi idealny dodatek do obiadu - jest pyszna, soczysta i pełna wartości odżywczych. Aby nabrała jeszcze lepszego smaku, wrzuć do niej starte na tarce jabłko. Słodycz owocu wspaniale będzie kontrastować z wytrawnością reszty składników. Niżej wyjawiamy przepis krok po kroku. Kapusta czerwona z jabłkiem, przez wielu nazywana po prostu modrą kapustą, jest klasyką śląskiej kuchni. Pysznie pasuje do najróżniejszych mięsnych obiadów, w których mięso zanurzone jest w gęstym sosie. Dodatek jabłka przełamuje słoność i kwaśność kapusty, dzięki czemu jedzenie jej jest jeszcze przyjemniejsze. Przygotowanie całości jest banalne i szybkie, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać kapustę do najbliższego obiadu.

Gołąbki
24.03.2022 01:00 Zaskakujące w każdym kęsie gołąbki z dodatkiem sera feta. Lepsze niż tradycyjne

Gołąbki są tak często przez nas gotowane w taki sam sposób, że łatwo można poczuć znużenie. Aby urozmaicić sobie to danie, polecamy wykonać je wedle poniższej receptury. Gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną są idealne w każdym kęsie, a mnogość przypraw nadaje im wyjątkowego aromatu. Gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną są niecodzienną propozycją, która przypadnie do gustu poszukiwaczom nowych smaków. Mało kto miał bowiem szansę spróbować tak ciekawie smakującej wersji.

Pisanki
23.03.2022 01:00 Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc. Zdrowo i kolorowo

Farbowanie jajek na Wielkanoc wywołuje same pozytywne emocje i jest momentem, w którym można przyjemnie spędzić czas ze swoimi dziećmi. Zamiast barwić je sklepową chemią, warto wybrać naturalne metody. Jedna z nich polega na wygotowaniu poszatkowanej czerwonej kapusty i wymoczeniu jajek w pozostałej wodzie. W taki sposób jajka uzyskają piękną, niebieską barwę. Farbowanie jajek na Wielkanoc naturalnymi i domowymi metodami jest wyjątkowo proste, a przy okazji można w taki sposób spożytkować odpadki, takie jak łupiny po cebuli. Barwienie pisanek można przeprowadzić dwojako - gotować jajka razem ze składnikami barwiącymi lub wymoczyć je w wygotowanym roztworze. Wybór należy do Ciebie.

gołąbki z kapusty
18.03.2022 01:00 Obłędnie soczysty farsz do gołąbków. Wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik

Wiecie, jak zrobić obłędnie soczysty farsz do gołąbków? To proste — wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik. Nie tylko zwiększy on soczystość farszu, ale też poprawi jego smak i aromat. Od dzisiaj serwowane przez ciebie gołąbki, będą po prostu przepyszne.Gołąbki z kapusty są niezwykle smacznym, lubianym daniem. Choć na pozór ich przygotowanie wydaje się pracochłonne, tak naprawdę wystarczy rozłożyć sobie pracę na etapy. Na przykład jednego dnia sparzyć kapustę i przygotować farsz, drugiego zawinąć gołąbki i je upiec lub ugotować.Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem odpowiednio soczystego farszu. Problem pojawia się zwłaszcza przy gołąbkach pieczonych. Podpowiemy wam, że do mięsa i ryżu warto dodać podsmażone pieczarki. Smażymy je krótko, tak by tylko podkreślić ich aromat i smak. Po dodaniu do farszu oddadzą mu resztę pysznego soku.

Sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody
15.03.2022 01:00 Najszybszy, genialny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody. Polacy go kochają

Kapusta zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzenia gołąbków. Potrawa ta wymaga rozdzielenia liści warzywa. Jeśli posiadamy mikrofalówkę, czynność tą wykonamy niemalże ekspresowo. Sprawdźcie ten doskonały patent. Kapustę lubi wielu smakoszy. Mało kto bowiem oprze się zjedzeniu smacznego bigosu, surówki colesław czy wspomnianych już gołąbków. Przyrządzanie faszerowanej ulubionymi dodatkami wersji kapusty będzie o niebo prostsze i bezpieczniejsze, gdy wykorzystamy do tego celu mikrofalówkę.

Surówka z kapusty
15.03.2022 01:00 Wyśmienita surówka z kapusty pekińskiej i pora. Klasyka w najlepszym wydaniu

Surówka z kapusty pekińskiej jest częstym dodatkiem do typowego obiadu, dlatego warto nieco odmienić jej smak. W tym celu polecamy dodać do niej ostrego i wyrazistego w smaku pora. Takie połączenie, wraz z sosem na bazie śmietany i majonezu, tworzą pyszną surówkę, o wyjątkowej chrupkości. Kapusta pekińska posiada mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Dlatego surówka na jej bazie jest obecnie szczególnie cenna, kiedy powoli rozpoczyna się sezon na zwiększone zachorowania. Dużym atutem poniższej receptury jest niski koszt oraz duża prostota przygotowania. Kapusta pekińska i por są tanimi warzywami, a ich obróbka polega w przypadku tego przepisu jedynie na poszatkowaniu ich.

gołąbki
14.03.2022 01:00 Zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze

Poznajcie zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze. Do czego babcie ich używały? Dowiecie się z naszego przepisu. A swoją drogą, dziś też możecie skorzystać z tego pomysłu. Obędziecie się wtedy bez drogiego sprzętu.Gołąbki z liści kapusty najlepiej smakują, gdy są nagotowane lub odpowiednio długo pieczone. Wtedy bowiem kapusta robi się miękka, a jej smak doskonale przenika smakiem farszu i odwrotnie. Tu jednak łatwo o przypalenie, dlatego dobrze jest ugotować gołąbki na parze.